فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و چهارم شماره 3 (پیاپی 133، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فرزین حق پرست*، مازیار آصفی، الناز ابی زاده صفحات 304-312
    اهداف و  زمینه

    بازارهای تاریخی ایران به عنوان کانون هویت بخش و پویای شهرها در شکل گیری حس تعلق به مکان تاثیر بسزایی دارند. در این میان بازار تاریخی تبریز با ویژگی های منحصربه فرد از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. هدف این پژوهش تعیین تاثیر مولفه های هویت مکان بر حس تعلق مکانی کسبه در بازار تبریز است تا با تفکیک میزان تاثیرگذاری هریک از مولفه ها به تبیین مهم ترین آن ها در تقویت حس تعلق به مکان پرداخته شود.

    روش شناسی

      پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از جهت ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی است. در این راستا پرسشنامه هایی به کار رفته است که روایی آن ها به روش صوری و پایایی آن ها با روش آلفای کرونباخ تائید شد. تجزیه وتحلیل داده های حاصل از پرسشنامه ها بر مبنای روش های آماری همبستگی اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون ها نشان می دهد همبستگی مهم ترین مولفه های هویت مکان با حس تعلق به مکان در سطح 0/01 > Ƥ معنی داراست و مولفه های خاطره انگیزی، رضایتمندی و شناخت به ترتیب با ضریب 0/541، 0/480 و 0/412 بیشترین همبستگی را با حس تعلق مکانی کسبه در بازار تاریخی تبریز دارند؛ همچنین نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان می دهد که تاثیر سه متغیر خاطره انگیزی، رضایتمندی و شناخت بر متغیر حس تعلق به مکان، معنی دار است زیرا سطح خطای آماره (t) آن ها کمتر از 0/05 بوده و مقدار آماره (t) به ترتیب 5/578، 4/267 و 2/507 هست که بزرگ تر از عدد 33/2 است. ازاین رو مولفه خاطره انگیزی با ضریب بتا 0/314، رضایتمندی با ضریب بتا 0/241 و شناخت با ضریب بتا 0/140 به ترتیب بالاترین تاثیر رگرسیونی را بر حس تعلق به مکان در این بازار دارند.

    نتیجه گیری

     توجه به نقش مولفه های هویت مکانی و میزان تاثیرگذاری هریک برحس تعلق به مکان و تلاش برای حفظ آنها در بازار تاریخی تبریز ضمن ارتقای کیفیت بازار، موجبات تدام حیات و ماندگاری این میراث ارزشمند معماری را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: بازار تاریخی تبریز، هویت مکان، کسبه و اهالی بازار، حس تعلق مکانی
  • دادالله به مند* صفحات 314-322
    اهداف و زمینه ها

    توجه به سرمایه های اجتماعی می تواند نقش مهمی در بهبود روند برنامه ریزی برای توسعه روستایی را برای متخصصان مربوطه و تسهیل و مشارکت روستاییان در اجرای بهتر برنامه، به همراه داشته باشد. پژوهش حاضر دو هدف اصلی زیر را دنبال می کند: الف- ارزیابی و سنجش وضعیت سرمایه اجتماعی در روستاهای  دهستان زاخرویه با مشخص کردن میزان اثرگذاری سه بعد اصلی سرمایه اجتماعی (اعتماد، مشارکت و انسجام) در وضعیت سرمایه اجتماعی.

    روش شناسی

    روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی و واحد تحلیل آن سرپرست خانوار می باشد. با توجه به جامعه آماری (3382 نفر)؛ حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 345 نفر تعیین گردید؛ در این پژوهش سرمایه اجتماعی شامل 20 متغیر در قالب پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته است. روایی پرسشنامه با استفاده روایی صوری (نظرات کارشناسان) و پایایی سوالات کیفی پژوهش با استفاده از آلفای کرونباخ (اعتماد اجتماعی 0/78؛ مشارکت اجتماعی 0/82 و انسجام اجتماعی 0/80) محاسبه گردید. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی در سطح روستاهای منطقه متناسب با تعداد جمعیت ساکن استفاده گردید. برای گردآوری اطلاعات موردنیاز از روش های کتابخانه های و میدانی استفاده شده است. و در نهایت در راستای تجزیه وتحلیل از آمارهای توصیفی و استنباطی استفاده گردید.

    یافته ها

    در سطح اطمینان 95 درصد رابطه معناداری بین متغیرهای پژوهش وجود دارد. در بین متغیرهای پژوهش تنها متغیر مشارکت اجتماعی دارای اثر مستقیم بر سرمایه اجتماعی به میزان 624/0 است که نشان می دهد به ازای یک واحد تغییر در متغیر مشارکت اجتماعی، میزان سرمایه اجتماعی به میزان 624/0 واحد تغییر خواهد یافت. دو متغیر دیگر پژوهش (اعتماد و انسجام اجتماعی) دارای اثرات مستقیم و غیرمستقیم بر سرمایه اجتماعی هستند.
     

    نتیجه گیری

    وضعیت سرمایه اجتماعی در روستاهای سرچاه، شارده و زاخرو بالا در حد متوسط می باشد؛ مطلوب ترین وضعیت سرمایه اجتماعی مربوط به روستایی مزرعه پهن با میانگین 80/3 می باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، روستاهای دهستان زاخرویه
  • محمدرضا گودرزی*، رضا پیریایی، میررحیم موسوی صفحات 324-332
    اهداف و زمینه ها

     ارتباطات آب، غذا و انرژی تعدادی از پیچیدگی ها و چالش هایی که بین رشته ای و چندبخشه ای هستند را نشان می دهد. این پیچیدگی ها صرفا به یک بخش محدود نمی شود و شوک به یکی از منابع، یک یا چند بخش دیگر را تحت تاثیر قرار می دهد.
    منابع آب، غذا و انرژی از تغییرات اقلیمی تاثیر می گیرند، بنابراین با توجه به پیچیدگی هایی که بین آن ها وجود دارد، نیاز است تا تصمیم گیری هایی صورت گیرد. برای تصمیم گیری های آینده در رابطه با شوک های آب و هوایی موانع تصمیم گیری ها وجود دارد، پس نیاز است تا موانع تصمیم گیری که در این زمینه وجود دارد، شناسایی و اولویت بندی شود تا تصمیم گیری ها به درستی صورت گیرد.

    مواد و روش

    دیدگاه ارتباطی، درک وابستگی های متقابل در بخش های آب، انرژی و غذا را افزایش می دهد و سیاست ها را در نگرانی های دیگر مانند آب و هوا و تنوع زیستی تحت تاثیر قرار می دهد. پرسشنامه ای طبق روش AHP فازی تنظیم شده و در اختیار کارشناسان قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد منبع آب، با وزن نرمال 0/591 دراولویت نخست، منبع غذا با وزن نرمال 0/304 و منبع انرژی با وزن نرمال 0/105 در اولویت دوم و سوم قرار دارند. همچنین مهمترین مانع تصمیم گیری نسبت به معیار آب، غذا و انرژی با وزن های نرمال 0/256، 0/261 و 0/292 گزینه رویکرد جدید برای مدیریت و اداره یکپارچه با توجه به توسعه پایدار شناخته شد. کم اهمیت ترین مانع تصمیم گیری برای معیار آب، غذا و انرژی به ترتیب گزینه ارتباط و همکاری با وزن نرمال 0/069، ماهیت پاسخ به شوک های ارتباطی با وزن نرمال 0/087 و ارتباط و همکاری باوزن نرمال 0/071 می باشد. باتوجه به اولویت بندی نهایی موانع تصمیم گیری گزینه رویکرد جدید برای مدیریت و اداره یکپارچه با توجه به توسعه پایدار با وزن نرمال 0/292 و ارتباط و همکاری با وزن نرمال 0/071 بااهمیت ترین وکم اهمیت ترین مانع شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، موانع تصمیم گیری، روش سلسله مراتبی AHP فازی، Water-Energy-Food Nexus
  • عبدالحمید نظری*، محمد میرزاعلی، مصطفی طالشی صفحات 333-346
    اهداف و زمینه ها

    طی سال های اخیر، جهان شاهد مخاطرات طبیعی نگران کننده ای از جمله سیل بوده است. مطابق آمارهای جهانی، این مخاطره تلفات و خسارات مالی عمده ای را به جوامع بشری وارد آورده است. ایران و از جمله استان گلستان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و بر اثر وقوع سیل های متعدد در نواحی روستایی حاشیه گرگانرود این استان، متاسفانه در کنار آسیب پذیری جانی، شاهد بروز انواع خسارات مالی نیز می باشد. این مسائل در مواجهه با مخاطرات طبیعی، ریشه در رویکرد آسیب پذیری دارد که با توجه به فقدان پس اندازها و سرمایه های مالی، ضعف و ناتوانی در دریافت و بازپرداخت تسهیلات بانکی و نیز عدم پوشش کافی بیمه در میان خانوارهای روستایی، موجب تشدید خسارات و تلفات می گردد. لذا برای تعدیل ویا کاهش اینگونه خسارات، تغییر نگرش مردم، مسئولین و سازمان ها از تاکید صرف بر رویکرد آسیب پذیری به رویکرد تاب آوری امری اجتناب ناپذیر است. چراکه علیرغم تغییر چنین نگرشی، به دلیل ضعف ساختارهای مدیریتی، ناآگاهی و عدم آمادگی کافی مردم و مسئولین، کاربردپذیری نگرش تاب آوری محدود بوده و غالب اقدامات مدیریتی، کماکان با همان رویکرد کاهش آسیب پذیری کالبدی مدنظر می باشد.
     بررسی و تحلیل رابطه بین مولفه های اقتصادی و میزان تاب آوری جوامع روستایی در مواجهه با مخاطرات سیل در حوضه آبخیز گرگانرود، هدف اصلی این تحقیق می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی با روش توصیفی- تحلیلی مبتنی بر کشف رابطه ها است. جامعه آماری شامل 106 روستای واقع در حریم یک کیلومتری گرگانرود با 22942 خانوار می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 31 روستا و 318 خانوار برآورد و به روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی ساده تعیین گردید. روش گردآوری داده ها به صورت اسنادی و میدانی بوده که میانگین کلی میزان پایایی پرسشنامه ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 0/82=ra می باشد.

    نتیجه گیری

     یافته های تحقیق نشان می دهد که خانوارهای روستایی ناحیه تپه ماهوری- مرتعی حوضه آبخیز گرگانرود به سبب غلبه فعالیت های بخش کشاورزی و کارگری، با میزان درآمد و پس انداز کمتر نسبت به نواحی جلگه ای- کشاورزی و کوهستانی- جنگلی، در معرض انواع خسارات مالی و آسیب پذیری بیشتری در مواجهه با سیل بوده و از سطح تاب آوری پایین تری برخوردار می باشند. از سویی، بین اکثر مولفه های اقتصادی جوامع روستایی نمونه مطالعاتی با میزان تاب آوری آنها رابطه معناداری وجود دارد؛ هرچند تاب آوری اقتصادی کل جامعه (با میانگین 2/64) نسبتا ضعیف می باشد

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، سیل، آسیب پذیری، تاب آوری روستایی، حوضه گرگانرود گلستان
  • صدیقه پرون*، غلام رضا یاوری، مریم رضازاده صفحات 347-355
    اهداف و زمینه ها

     بخش کشاورزی یکی از مهمترین بخش های اقتصادی بوده که به دلیل تعاملات گسترده با محیط، بیشترین تاثیر را از پدیده تغییر اقلیم می پذیرد. بخش کشاورزی هم بر تغییر اقلیم اثر گذاشته و هم از آن تاثیر می پذیرد.  تغییر اقلیم از یک طرف عملکرد محصولات کشاورزی و از طرف دیگر قیمت محصولات، عرضه، تقاضا و رفاه مصرف کنندگان و تولیدکنندگان را تحت تاثیر قرار می دهد.
    هدف از انجام این مطالعه ارزیابی تغییر اقلیم و پیش بینی اثرات آن بر عملکرد، سطح زیرکشت و تولید دو محصول خیار و هندوانه است. همچنین آثار رفاهی ناشی از تغییر اقلیم بر محصولات مورد مطالعه، طی سال های (1382-1396) در استان هرمزگان مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

     داده های مورد نیاز هواشناسی و کشاورزی طی سال های 1382- 1396 به صورت داده های ترکیبی برای دو محصول هندوامه و خیار جمع آوری شد. با استفاده از سناریوهای پیش بینی آب و هوا، عملکرد، سطح زیرکشت و تولید دو محصول خیار و هندوانه برای سال های 2025 تا 2100 پیش بینی شد. در نهایت به کمک مدل برنامه ریزی غیرخطی رفاه مصرف کننده، رفاه تولیدکننده و رفاه کل با استفاده از روش تعادل جزئی محاسبه، و برای سال های 2025 تا 2100 پیش بینی شد. برای انجام این مطالعه از نرم افزارهای Excel، Eviews و GAMS استفاده شد.

    نتیجه گیری

     برای برآورد دقیق تر تابع واکنش عملکرد محصولات جالیزی به مولفه های اقلیمی، با استفاده از شاخص های اقلیمی استان هرمزگان به دو منطقه اقلیمی پهنه بندی شد. نتایج نشان داد که محصول خیار با مولفه دما رابطه مستقیم و با مولفه بارندگی رابطه عکس دارد. هندوانه دیگر محصول جالیزی مورد مطالعه با عامل دما رابطه عکس و با عامل بارندگی رابطه مستقیم دارند. درصد تغییر عملکرد تحت سناریوهای پیش بینی آب وهوا برای محصول خیار روند افزایشی و در محصول هندوانه روند کاهشی را دنبال می کند. رفاه کل، روند کاهشی را برای سال های آتی نشان داد مصرف کننده ها زیان کمتری را نسبت به تولیدکننده ها تجربه خواهند کرد. بنابراین، با توجه به اثرات متفاوت تغییر اقلیم بر محصولات جالیزی، می بایست بابت جهت دهی به این اثرات راهکارهایی برای سازگاری با شرایط اقلیمی مانند تغییر الگوی کشت منطقه، مدیریت بهینه منابع و تولید بذرهای مقاوم به تغییر اقلیم ارائه گردد.

    کلیدواژگان: مولفه های اقلیمی، تابع واکنش عملکرد، داده های تابلویی، رفاه، سناریوی پیش بینی آب و هوا
  • سید رضاآزاده، جمال محمدی*، حمیدطاهر نشاط دوست صفحات 358-367
    اهداف و زمینه ها

     بر اساس مطالعات سازمان جهانی بهداشت طیف وسیعی از اختلالات روانی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه با سطوح مختلفی از وضعیت اقتصادی وجود دارد. یکی از مهمترین اختلالات و فشارهای روانی استرس است. موضوعی که تاکنون مورد غفلت واقع شده است، تاثیر محیط ساخته شده برشاخص های سلامت روان است. مسکن در این محیط کالبدی نقش بسیار بالایی در شاخص های سلامت روان دارد.
    هدف اصلی از انجام این پژوهش بررسی رابطه متقابل شاخص های کیفی مسکن و سلامت روان شهروندان با مطالعه موردی محله های مفت آباد و مرداویج شهر اصفهان است.

    مواد و روش ها

     روش انجام پژوهش توصیفی تحلیلی و همچنین از روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شده است. متغیرهای مستقل پژوهش شامل متغیرهای کیفی مسکن است که مطابق با ادبیات پژوهش در دو بعد درونی و بیرونی مطالعه شده است. برای این مطالعه تعداد 8 شاخص در بعد درونی و 12 شاخص نیز در بعد بیرونی مسکن انتخاب شد. متغیر وابسته پژوهش، استرس درک شده است. برای سنجش میزان استرس، از پرسشنامه استاندارد استرس درک شده کوهن و همکاران (1983) استفاده گردید که 14 سوال دارد.

    نتیجه گیری

      نتایج نشان داد در محله های مورد مطالعه و همچنین در کل نمونه آماری پژوهش، تمام متغیرهای مستقل با متغیر وابسته پژوهش یعنی استرس درک شده رابطه معنادار و معکوسی دارند. در نهایت کیفیت محیط درونی در محله های مفت آباد و مرداویج به ترتیب با شدت 0/671- و 0/656- با استرس درک شده رابطه معنادار دارند و رابطه کیفیت محیط بیرونی با استرس درک شده در محله های مفت آباد و مرداویج به ترتیب برابر با 0/665- و 0/675- است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تغیرهایی مانند طراحی داخلی، فضای سبز داخل ساختمان، نور دریافتی طبیعی، کیفیت ابنیه، تنوع پوشش گیاهی، کاربرد مناسب رنگ در فضا، کف سازی پیاده روها، امکان پیاده روی، کیفیت فضاهای همگانی، پاکیزگی محیط و امنیت محیط بیشترین تاثیرگذاری را بر میزان استرس ساکنان محله های شهری دارند.

    کلیدواژگان: مسکن، کیفیت مسکن، سلامت روانی، اصفهان، استرس، استرس درک شده
  • علی زنگی آبادی*، عبدالرضا دادیود صفحات 370-376
    اهداف و زمینه ها

    شاخص های کالبدی بافت های شهری از جمله قدمت ساختمان ها، ریزدانگی، تعداد طبقات و نوع مصالح ساختمانی نقش تعیین کننده ای در شدت و میزان آسیب پذیری شهرها در مواجهه با زلزله دارند. بسیاری از شهرهای ایران روی پهنه های با خطر نسبی متوسط و زیاد زلزله واقع شده اند. از این رو توجه به کیفیات عناصر و شاخص های کالبدی فضاهای شهری می تواند از بروز فجایع محیطی در شهرها ایرانی به نحوی چشمگیر بکاهد. شهر گرگان با جمعیتی حدود 360 هزار نفر و وسعتی معادل 3600هکتار در سال 1395 جز شهرهای واقع بر روی پهنه های زلزله خیز با خطر نسبی زیاد است. بر همین اساس سعی پژوهش حاضر بر آن است از طریق مدل های مکان مند به تعیین پهنه های آسیب پذیر بافت شهر گرگان از لحاظ شاخص های کالبدی و همینطور اولویت بندی شاخص های کالبدی تاثیرگذار بر آسیب پذیر آن بپردازد.

    روش شناسی

    پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی است. برای این منظور، از مدل های نظیر AHP، ANP و VIKOR استفاده شده است.

    یافته ها

    بر مبنای نتایج مدل VIKOR، بیشترین میزان آسیب پذیری از لحاظ کالبدی مربوط به مناطق مرکزی و تا حدودی جنوبی شهر گرگان می باشد و مناطق شرقی و غربی و تا حدودی شمال شهر از وضعیت بهتری برخوردار می باشند. بر اساس نتایج مدل ANP، به ترتیب شاخص های مصالح(452/0)، قدمت ابنیه(243/0)، تعداد طبقات(176/0) و ریزدانگی(126/0)، بیشترین تاثیر در ارزیابی آسیب پذیری شهری گرگان دارند.

    نتیجه گیری

    مرکز شهر گرگان از پیرامون آن آسیب پذیرتر است که به خاطر فرسودگی و مصالح قدیمی می باشد.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، پهنه های آسیب پذیر، شاخص های کالبدی، زلزله، شهر گرگان
  • بهرام ایمانی*، میرمحمد رحیمی زاده صفحات 378-388
    زمینه و اهداف

    امروزه بهبود کیفیت زندگی هدف توسعه در سطوح محلی، ملی و بین المللی است و آینده بشر متکی بر درک بهتر سازه هایی خواهد بود که بر کیفیت زندگی تاثیرگذارند. هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر کیفیت زندگی بر پایه عدالت فضایی در بین روستاهای شهرستان اردبیل است.

    روش شناسی

     این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است که رویکرد حاکم بر آن از نوع کمی می باشد. جامعه آماری پژوهش، 40 روستای شهرستان اردبیل با جمعیت 37339 نفر است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 380 نفر برآورد گردید و به تناسب تعداد جمعیت هر منطقه به صورت تصادفی سیستماتیک بین آنها توزیع گردید. برای شاخص های ذهنی از پرسشنامه و برای شاخص های عینی از آمارنامه های رسمی سال 1395 استفاده گردید و در نهایت در چهار بعد از 11 شاخص در قالب 44 گویه استفاده گردید. برای روایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ و پایایی به صورت صوری و محتوایی با استفاده از نظرات کارشناسان استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از آزمونt  تک نمونه ای و تکنیک کوپراس بهره گرفته شد.

    یافته ها

     نتایج حاصل از یافته های پژوهش بر اساس تکنیک کوپراس بیانگر این است که روستاهای منطقه مورد مطالعه از لحاظ پراکندگی شاخص های کیفیت زندگی در وضعیت متعادل قرار ندارند، به گونه ای که چهار روستا در سطح خیلی خوب، پنج روستا در سطح خوب، 26 روستا در سطح متوسط و پنج روستا در سطح ضعیف قرار داشتند. نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد که روستائیان تنها در بعد اجتماعی از زندگی خود رضایت دارند و از شاخص های اقتصادی، محیط زیست و کالبدی رضایتی ندارند.

    نتیجه گیری

    در نهایت می توان گفت تفاوت فضایی کیفیت زندگی در مناطق روستایی شهرستان اردبیل بیانگر این است بیشتر روستاها در وضعیت مناسبی قرار ندارند و برخورداری از شاخص های کیفیت زندگی عادلانه نیست.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، عدالت فضایی، تکنیک تصمیم گیری کوپراس، توسعه پایدار، روستاهای شهرستان اردبیل
  • غلام حیدر ابراهیم بای * صفحات 390-402
    اهداف و زمینه

     اصلی این پژوهش تحلیل چگونگی ایجاد و گسترش شبکه راه آهن بین المللی از ایران به افغانستان و چین به صورت مستقیم یا از طریق عبور از قرقیزستان و تاجیکستان است که می تواند تسهیل کننده ارتباط و مناسبات ترابری و فرهنگی با اروپا و غرب جهان باشد. احداث راه آهن از خواف در شرق ایران به هرات افغانستان و ایجاد کریدور راه آهن هرات به کاشغر چین موضوع اصلی این مقاله است. در صورت تکمیل و اجرای این طرح راهبردی بستر مناسبی برای توسعه زیرساخت ها، سرمایه گذاری اقتصادی بویژه در معادن، تعامل و تبادل بین کشورها بوجود می آید این طرح احیای راه ابریشم و تمدن نوین شرقی را برای توسعه و رفاه مردم رقم می زند و وضعیت ژئوپولیتیک و ژئواستراتژیک این سرزمین را تبدیل به موقعیت ژئواکونومیک می کند.

    روش شناسی

     این پژوهش مبتنی است بر روش کیفی است و ترکیبی از روش های اسنادی و تاریخی در آن استفاده شده است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که با وجود کارکردهای مهم تهدیدها و چالش ها برای این طرح راهبردی عبارتند از:1- تعلل و تاخیر دولت ایران در تکمیل راه آهن «خواف به هرات»، 2- امکان امتداد راه آهن با معیارهای روسی از مزار شریف به هرات و کابل در ادامه راه آهن تازه احداث شده از منطقه حیرتان در مرز ازبکستان به مزار شریف 3- امکان امتداد راه آهن با معیار شبه قاره هند از اسپین بولداک پاکستان به قندهار افغانستان و تضعیف موقعیت ژئواکونومیک هرات در آینده نزدیک.

    نتیجه

    هرگونه غفلت از احداث راه آهن در مسیر خواف به کاشغر، خسارات بین المللی جبران ناپذیری برای کشورهای اروپایی، چین و کشورهای منطقه بویژه ایران و افغانستان در آینده درپی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: راه آهن خواف به هرات، کریدور هرات به کاشغر، راه ابریشم، خواف به کاشغر، موقعیت ژئواکونومیک
  • مهدی اکابری، مهران فاطمی*، سعید دهقان صفحات 404-411
    اهداف و زمینه ها

     آب به عنوان یکی از عمده ترین منبع برای توسعه در ایران و بخصوص در حاشیه کویر بوده و کمبود آن یکی از عوامل محدود کننده اصلی حیات یک جامعه و توسعه فعالیتهای اقتصادی به شمار می رود.
     با توجه به مشکلات بنیادی در زمینه تامین آب شهری در استان یزد، مدیریت توام عرضه و تقاضای آب به منظور دستیابی به تعادل در عرضه و تقاضای آتی آب به عنوان یکی از راه حل های بلندمدت برون رفت از بحران آبی می باشد.

    مواد و روش

    بر این اساس در این تحقیق با تهیه یک مدل تعادل عمومی وضعیت آب شهری، سه سناریوی در زمینه مصرف و سه سناریو در عرضه آب در افق 1397 الی 1425 بررسی گردید.

    نتیجه گیری

     بر اساس پیش نگری های صورت گرفته در تمام حالات کمبود عرضه در استان یزد وجود دارد، بطوریکه حتی با در نظرگرفتن خوش بینانه ترین وضعیت بارش، 265 میلیون مترمکعب آب شهری و با در نظر گرفتن الگوی واقع بینانه و استمرار وضعیت کنونی در زمینه تامین منابع آبی 1/971 میلیون مترمکعب کمبود منابع آبی شهری وجود خواهد داشت. همچنین در صورت افزایش موج خشکسالی در استان و عدم اعمال سیاست های بهینه در زمینه تقاضای آب 5/557 میلیون مترمکعب کمبود آب به منظور تامین آب مورد نیاز ساکنین در سطح استان یزد وجود خواهد داشت. از اینرو به منظور کنترل عرضه و تقاضا آب در استان علاوه بر ضروت بهره مندی از سیاست های مدیریت تقاضا مانند قیمت گذاری بهینه، سهمیه بندی و جیره بندی و سیاست های عرضه مانند اصلاح سیستم انتقال، ایجاد مراکز تصفیه و تفکیک آب شرب و بهداشتی، نیاز به روش های انتقال آب از منابع پایدار خارج از استان نیز باید مورد توجه جدی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: پیش نگری، توسعه اقتصادی، عرضه آب، تقاضای آب، استان یزد
  • ناهید سجادیان*، مرتضی نعمتی، فروغ گشتیل صفحات 414-425
    اهداف و زمینه ها

    جغرافیدانان جنسیت معتقدند که شکل گیری هویت جنسیتی از طریق تفاوت های مکانی ایجاد می شود. از سوی دیگر، فناوری اطلاعات و ارتباطات با دنیای فراوانی از منابع هویت ساز نامحدود به رقابت با منابع سنتی و محیطی در شکل دهی هویت جنسیتی زنان تحت لوای مدرنیته پرداخته است. زنان شهر اهواز نیز همانند سایر زنان جهان و ایران از این مقوله مستثنی نبوده و با چالش برگزیدن هویت جنسیتی خود از بین منابع هویت ساز مکانی(سنتی) و تکنولوژیکی(مدرن) مواجه هستند. این پژوهش در پی آن است که دریابد در حال حاضر(1398) هویت جنسیتی زنان در محله های مختلف شهر اهواز متاثر از چه جریانی است(سنتی و مدرن)؟ نقش مکان و فاوا بر هویت جنسیتی آن ها چگونه است؟

    روش شناسی

     ماهیت این پژوهش کاربردی-نظری و روش تحقیق آن توصیفی-تحلیلی است. اساس این پژوهش در حیطه جغرافیای رفتاری و جنسیت و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری نیز زنان بالای 15 سال محله های کیانپارس، گلستان و منبع آب در شهر اهواز می باشد.

    یافته ها

     نتایج به دست آمده از انجام آزمون های آماری (آنوا، لوین، تعقیبی توکی و مدل چاو) نشان داد که: میزان اثرگذاری فاوا بر هویت جنسیتی زنان در محلات سه گانه موردبررسی یکسان نبوده و از یک الگوی خاص پیروی نمی کند؛ بلکه متغیر مکان در این زمینه به عنوان متغیر تعدیل گر نقش آفرینی می کند. هویت جنسیتی زنان در مکان های سطوح بالاتر ازلحاظ توسعه یافتگی (کیانپارس)، گرایش بیشتری به سمت مدرن بودن دارد، در محلات سطح دوم (گلستان)، هویت جنسیتی زنان به سمت مدرن یا سنتی بودن گرایش مسلطی نشان داده نشده است و در سطح بینابین و ترکیبی از این دو ارزیابی شده است، اما در مکان ها و محلات سطح سوم (منبع آب) هویت جنسیتی زنان گرایش نسبتا ضعیفی به سمت سنتی بودن دارد.

    نتیجه گیری

     ارزش های مکانی بر ساخت هویت جنسیتی زنان همچنان اثر دارد و در تاثیرپذیری زنان از فاوا در ساخت هویت خود نقش تعدیل گر را ایفا می کند

    کلیدواژگان: مکان، هویت جنسیتی، فاوا، جغرافیای جنسیت، اهواز
  • حسن اکبری*، فاطمه سادات حسینی نژاد صفحات 427-436
    اهداف و زمینه ها

    یکی از راه کارهای کاهش مصرف سوخت های فسیلی و آلودگی های ناشی از آن در شهرها، توجه به شرایط اقلیمی و زیست بوم منطقه و بهره گیری از انرژی های تجدیدپذیر در معماری و طراحی ساختمان هاست؛ این موضوع در خصوص کلان شهر تهران به دلیل تمرکز بالای جمعیت و فعالیت و به تبع آن، فراوانی بالای ساخت و ساز دارای اهمیت بیشتری است.
    هدف این پژوهش، تعیین جهت‎ های بهینه استقرار ساختمان ها، از طریق بررسی میزان انرژی دریافتی مستقیم سطوح قائم ساختمان ها در شهر تهران می باشد.

    مواد و روش ها

     برای دستیابی به این هدف، بر اساس زاویه آزیموت و ارتفاع خورشید در مواقع مختلف سال و به کارگیری روش محاسباتی قانون کسینوس و نرم افزار Q-BASIC، میزان انرژی دریافتی مستقیم سطوح قائم ساختمان ها در ماه های مختلف و در 24 جهت جغرافیایی محاسبه شده و مورد تحلیل و پردازش قرار گرفته است. مناسب ترین جهت استقرار ساختمان بر اساس بیشترین مقدار اختلاف انرژی بین دوره سرد و گرم و یا بیشترین درصد دریافت تابش در دوره سرد تعیین شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، بیشترین مقدار انرژی دریافتی سالانه در شهر تهران متعلق به سطوح 150 درجه جنوب شرقی و غربی بوده و کمترین میزان انرژی دریافتی سالانه نیز مربوط به سطوح رو به شمال است. جهات 150 درجه جنوب شرقی تا 210 درجه جنوب غربی جزو جهات قابل قبول از نظر دریافت بهینه انرژی خورشید می باشد. بهترین جهت استقرار برای ساختمان های یک طرفه در شهر تهران، جهت 180 جنوب می باشد. همچنین بهترین جهت استقرار برای ساختمان های دوطرفه، جهت شمال- جنوب و برای ساختمان های چهارطرفه جهات (0، 180، 90 و 90-) درجه است.

    کلیدواژگان: جهت گیری بهینه ساختمان، سطوح قائم، انرژی خورشیدی، قانون کسینوس
  • سهراب امیریان*، مصطفی شاهینی فر صفحات 438-444
    اهداف و زمینه ها

    این مقاله به ارزیابی رابطه بین الگوهای کاربری زمین با شاخص های پایدار حمل و نقل شهری در شهر کرمانشاه می پردازد و تلاش می کند به این پرسش ها پاسخ دهد که آیا ارتباطی میان ویژگی های تراکم در واحد سطح با گرایش به پیاده روی به عنوان یک شیوه پایدار حمل و نقل وجود دارد؟ آیا میان اقدامات فیزیکی آرام سازی ترافیک با ایمنی ترافیک رابطه ای وجود دارد؟ و بالاخره چه رابطه ای میان تنوع استفاده از کاربری زمین به عنوان یک کیفیت کلیدی در پاسخدهندگی محیطی با میزان پیاده روی به عنوان یکی از شیوه های حمل و نقل پایدار وجود دارد؟.

    روش شناسی

    روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی بوده وجامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شهروندان شهر کرمانشاه، در سال 1397می باشد که با از استفاده از جدول مورگان 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری صورت گرفته است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می‏ دهد که از مجموع سه فرضیه ارائه شده، فقط تراکم در واحد سطح با میزان گرایش به پیاده روی (P=0/206) رابطه ندارد. مدل تحلیل مسیر در حالت استاندارد بیانگر وجود یک ارتباط معنادار بین آرام سازی ترافیک با ایمنی مسیرها (P=0/002) و الگوی کاربری متنوع و مختلط با میزان پیاده روی (P=0/003) می باشد.به علاوه مفهوم کاربری زمین نیازمند تعریف نوینی با لحاظ نمودن تمرکز بر تنوع کاربری ها و انعطاف پذیری فضاها می باشد.نتایج بیانگر آن است که کاربری زمین مختلط به سفرهای کوتاه منجر شده و این امر به تشویق پیاده روی به عنوان یکی از شیوه های پایدار حمل و نقل درون شهری می گردد.

    نتیجه گیری

    نوع حمل و نقل می تواند بر میزان کارایی دسترسی موثر واقع شود. اقدامات ویژه فیزیکی آرام سازی می تواند موجب بهبودی و ایمنی حمل و نقل شود. افزایش ایمنی به معنی کاهش میزان تردد نبوده بلکه به معنای کاهش خطرات و تصادفات و پایداری می باشد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل، کاربری زمین، آرام سازی ترافیک، پیاده روی، شهر کرمانشاه
  • عاطفه مرادی، عبدالهای دانش پور*، مریم دانشور، هومن بهمن پور صفحات 445-454
    اهداف و زمینه ها

     امروزه مفهوم ظرفیت برد که بیانگر حداکثر تعداد کاربرانی است که از یک منطقه طبیعی و یا تفرجی در یک زمان معین بدون ایجاد تغییر و آشفتگی در محیط، استفاده می کنند، در مدیریت و برنامه ریزی شهری کاربرد گسترده ای دارد. هدف از این مطالعه، تعیین ظرفیت برد تفرجی و گردشگری در محدوده پیراشهری مشهد است. بدین منظور، تلاش گردید تا مبنای کمی قابل اعتمادی برای تصمیم گیری و برنامه ریزی در راستای توسعه پایدار، در اختیار برنامه ریزان و طراحان این گونه فضاها قرار گیرد.

     روش شناسی

    این تحقیق از نوع کاربردی بوده و داده ها از طریق مطالعه کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده اند. در ابتدا، با استفاده از ثبت نقاط زمینی و تهیه نقشه کاربری اراضی با استفاده از ابزار GIS، 7475 هکتار از منطقه به عنوان عرصه های مفید و قابل استفاده برای کاربران انتخاب گردید. در گام بعد، از طریق فرمول های محاسباتی، اقدام به برآورد سه نوع ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر گردید. در این میان، از طریق بررسی سوابق، اخذ آرای کاربران و مبانی نظری تحقیق، پارامترهای مورد نیاز استخراج و محاسبه گردیدند. همچنین به منظور امتیازدهی به پارامترهای توانمندی مدیریتی سایت، پرسشنامه محقق ساخته (طیفی لیکرت) در اختیار کاربران با سابقه (384 نفر) قرار داده شد.

    یافته ها

    برای محاسبه ظرفیت برد واقعی در سایت مورد مطالعه، از 5 عامل محدود کننده و برای محاسبه ظرفیت برد موثر از پارامترهای مدیریتی استفاده شد. در میان عوامل مدیریتی، بیشترین امتیاز متعلق به فروشگاه های مواد غذایی (4.8) و کمترین امتیاز متعلق به سیستم امدادرسانی منطقه (1.2) بوده است. در نهایت، ظرفیت برد فیزیکی، واقعی و موثر سایت مطالعاتی به ترتیب (89700000، 1829880 و 969836) نفر در روز برآورد گردید که ظرفیت برد فیزیکی بسیار بیشتر از ظرفیت برد واقعی می باشد که با مدیریت فضا و ارتقاء توانمندی های مدیریتی قابل حل می باشد.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، منطقه قابلیت پذیرش تعداد کاربران قابل ملاحظه ای را برای فعالیت های تفرجی و ورزشی دارد. از سوی دیگر، این منطقه دارای فضاهای بکر و مناسبی برای طراحی و استقرار کاربری های ورزشی و تفرجی می باشد. ولیکن باید اولویت های محیط زیستی و ایمنی نیز مدنظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ظرفیت برد، تفرج، گردشگری، برنامه ریزی پایدار، مشهد
|
  • Farzin Haghparast*, Maziar Asefi, Elnaz Abizadeh Pages 304-312
    Background & Aims

    Historic bazaars are the dynamic hotspot of cities, have special social, economic and physical structures, and give identity due to their semantic characteristics; these points help in forming the place attachment. Tabriz Bazaar with its unique characteristics derived from the semantic and artistic
    The present study is aimed at determining the place identity components and their effects on the place attachment in order to explain the most important ones for strengthening the place attachment via separating effectiveness rate of each of these components.

    Methodology

    The present study is practical in terms of research objective and descriptive-analytical in terms of nature and method.

    Findings

    Results demonstrated that the coefficient of the most important place identity components with place attachment was significant at p<0.01 and criteria of memorability, satisfaction as well as introduction and identification had maximum coefficient with place attachment with the coefficients of 0.541, 0.480 and 0.412, respectively. Moreover, results of multivariate regression showed that the effect of three variables of memorability, satisfaction as well as introduction and identification on the variable of place attachment was significant since the error level of their t-statistic was less than 0.05 and their t-statistic was 5.578, 4.267 and 2.507. Respectively, which were larger than 2.32.Therefore, components of memorability with the beta coefficient of 0.314, satisfaction with the beta coefficient of 0.241 as well as introduction and identification with the beta coefficient of 0.140 had respectively the highest regression effects on the place attachment.

    Conclusion

    Considering the role of place identity components and the extent of their influence on the sense of place attachment along with the efforts to preserve them in Tabriz Bazaar would help the survival of this valuable architectural heritage, while the quality of Bazaar would be enhanced as well

    Keywords: Tabriz Historic Bazaar, Place identity, Business people of Bazaar, place attachment
  • Dadaleh Behmand* Pages 314-322
    Aims and Backgrounds

    Attention to social capital can play an important role in improving the process of planning for rural development, relevant professionals and facilitating the participation of villagers in the better implementation of the program. The present research pursues two main

    objectives

    a) Assessment and measurement of the status of social capital in the villages of Zakheryeh rural districts. B. Determining the extent of the impact of the three main dimensions of social capital (trust, participation and cohesion) on the status of social capital.
    Methodology Research method is descriptive-analytical. According to the statistical population (3382 people); the sample size was determined using the Cochran formula which is 345 people. In this research social capital includes 20 variables in the form of a questionnaire also validity of the questionnaire was calculated using formal validity (expert opinions) and reliability of the qualitative research questions using Cochran (social trust, 0.78; social participation 0.82 and social cohesion 0.87). To define the sample, random sampling was used at district level according to the number of inhabitants. Library and field methods have been used to collect the required information. Descriptive and inferential statistics were used for analysis.

    Findings

     in the 95% confidence level, there is a significant relationship between the research variables. Among the research variables, only Social Participation has a direct impact on social capital of 0/624 which shows that for a unit of change in the variable of social participation, the amount of social capital will vary by 0/624 units. The other two variables of research (trust and social cohesion) have direct and indirect effects on social capital.

    Conclusion

    The social capital status of the Sarchah, Shardeh and Zakhoorh villages is moderate; the better and most favorable social capital of the rural Mazrae Pahn one with the mean of 3/80.

    Keywords: social capital, Social Trust, Social Participation, social cohesion, Villages in Zakhiroyeh district
  • Mohammad Reza Goodarzi*, Reza Piryaei, Mir Rahim Mousavi Pages 324-332
    Introduction and Background

    The connections (Nexus) among Water, Food and Energy respresent a number of interdisciplinurt and multi-sectoral complexities and challenges. These complexities are not limited merely to one sector and one or more other sectors are affected by the shocks to one of these resources.

    Aims

    These resources are shaped by climate change; there fore, given the complexities between them, decisions will be required to be made. There are barriers to making decisions, in the future, on the climate shocks, thus these shocks have to be identified and prioritized so that appropriate decisions are made.

    Methodology

    The relational approach promoters our understanding of the mutual interdependencies among the three sectors noted above. The policies in other areas of concern including biodiversity and climate conditions are also affected by such perspective. A questionnaire was desingned based onthe fuzzy AHP method and made available to the experts.

    Conclusion

    The results suggest that water resource is put in the first priority with the normal weight of 0.591, food with the normal weight of 0.304, and energy with the normal weight of 0.105 are in the second and third priority respectively. Furthermore, a new approach to the integrated management of sustainable development is recognized as the most important barrier to making decisions on the measures of water, food and energy with the normal weights of0.256, 0.261 & 0.292. The last important barriers are identified as cooperation and communication, the nature of response to communicational shocks, and cooperation and communication with the normal weights of 0.069, 0.087 and 0.071, respectivelly. With respect to the final prioritization, the new approach to the integrated management of sustainable development and the measure of cooperation and communication are acknowledged as the most and least important barriers, respectively, with the normal weights of 0.292 and 0.071.

    Keywords: Climate changes, barriers to Decision-making, the Fuzzy AHP Hierarchical Method, Water-Energy-Food Nexus
  • Abdol Hamid Nazari*, Mohammad Mirzaali, Mostafa Taleshi Pages 333-346
    Introduction and Background

    In recent years, the world has witnessed a worrying natural hazard, including floods. According to global statistics, this risk has caused significant casualties and financial losses to human societies. Iran, including Golestan province, is no exception. Due to the occurrence of numerous flooding in the rural areas of the Gorganrud border of the province, unfortunately, in addition to a life-threatening vulnerability, there are also financial damages. In the face of natural hazards, these issues are rooted in the vulnerability approach. Due to the lack of savings and financial resources, the weaknesses and inability to receive and repay bank facilities and insufficient coverage of insurance among rural households exacerbate losses and losses It turns out. Therefore, to mitigate or mitigate such damages, changing the attitude of people, authorities and organizations from the emphasis on the vulnerability approach to the resilience approach is unavoidable. Because, despite the change in such an attitude, the applicability of the resilience approach was limited due to the weakness of managerial structures, lack of awareness and lack of readiness of people and authorities and most of the management efforts are still in line with the same approach to reducing physical vulnerability.

    Aim

    The main objective of this research is to study and analyze the relationship between economic components and resilience of rural communities in dealing with flood hazard in Gorganrud basin.

    Methodology

    The present study is a descriptive-analytic study based on the discovery of relationships. The statistical population consisted of 106 villages located in baffer, one kilometer from the Gorganrud border with 22,942 households. The sample size was estimated by using Cochran formula, 31 villages and 318 families respectively. The cluster and random sampling method was used. Data were collected using both documentary and field data. The mean of reliability of questionnaires was Cronbach's alpha = 0.82.

    Conclusion

    The research findings show that rural households in hill area – rangeland of the Gorganrud watershed basin have been exposed to financial damages and more vulnerable to flooding due to overcoming agricultural and labor sector activities, In comparison to the plain-agricultural and mountain-forest areas and have a lower level of resilience. On the one hand, there is a significant relationship between the majority of economic components of rural communities and their resilience levels; However, the economic resilience of the whole society (with an average of 2.64) is relatively weak

    Keywords: Natural hazards, Flood, Vulnerability, Rural resilience, Gorganrud basin of Golestan
  • Seddigheh Paroon*, Gholam Reza Yavari, Maryam Rezazadeh Pages 347-355
    Introduction and Background

    The agricultural sector is one of the most important economic sectors due to extensive interaction with the environment, the greatest impact of climate change takes effect.  The agricultural sector affects climate change and affects climate change. Climate change, on the one hand, affects agricultural performance and, on the other hand, affects the price of products, supply, demand and welfare of consumers and producers.

    Aims

    The purpose of this study was to assess climate change and predict its effects on yield, cropping and production of cucurbits. The welfare effects of climate change on cucurbits, during the years (2003-2017) in the Hormozgan province were studied.

    Methodology

    Meteorological and agricultural data were gathered in the form of Panel data for cucumber and watermelon product  during the years 2003-2017. Using predicted weather scenarios, yields, cropping levels, and harvesting products from 2025 to 2100 were predicted. Finally, consumer welfare, producer welfare and overall welfare were calculated using nonlinear programming model. During the years 2025 to 2100 to predict the welfare of partial equilibrium method was used. Excel, Eviews and GAMS software were used for this study.

    Conclusion

    In order to estimate the precise function of horticultural crop yield response to climate factors, indicators of climatic zonation region of the province into two. The results showed that cucumber product had a direct relationship with temperature and had opposite relationship with rainfall. The watermelon product has the opposite relationship with the temperature factor and is directly related to the rainfall factor. Changes in performance under the weather scenarios for the cucumber product are increasing and the watermelon product follows a decreasing trend. The overall welfare will show a decreasing trend for years to come, consumers will experience less harm than producers. Therefore, due to the different effects of climate change on  cucurbits, it was necessary to find ways to adapt to the climatic conditions in order to orient these effects. Such as changing the region's cultivation pattern, managing optimal resources and producing climate change resistant seeds.

    Keywords: Climate Factors, Functional Reaction Function, Panel Data, Welfare, Prediction Scenario
  • Seyed Reza Azadeh, Jamal Mohammadi*, Hamid Taher Neshat Dost Pages 358-367
    Introduction and Background

    Stress is one of the most important mental disorders. The issue, which has been ignored so far, is the impact of the built environment on mental health indices.

    Aims

    The main objective of this study is to investigate the relationship between housing quality indices and citizens' mental health in a case study of MoftAbad and Mardavij neighborhoods of Isfahan city.

    Methodology

    descriptive-analytic method together with Pearson correlation coefficient and linear regression methods used in this research. Independent variables are qualitative variables of housing that, have been studied in both internal and external dimensions. 8 indices in the internal dimension and 12 others in the external dimension of housing were selected for this study. The dependent variable of the research is perceived stress. To measure stress, the standard perceived stress scale of Cohen et al. (1983) was used which has 14 questions.

    Conclusion

    The results of the research showed that in the mentioned neighborhoods as well as in the whole sample, all independent variables have a significant and inverse relationship with the dependent variable of the research, that is, perceived stress. Finally, it was found that the quality of the internal environment in the neighborhoods of MoftAbad and Mardavij, with the intensity of -0.671 and -0.656 respectively, has a significant relationship with perceived stress and the quality of the external environment in relation with perceived stress in MoftAbad and Mardavij neighborhoods is -0.665 and -0.675 respectively. The results of regression analysis showed generally that variables such as interior design and architecture, indoor green space, received natural light, building quality, diversity of green spaces, inappropriate use of color in space, pavement flooring, and the possibility of pedestrianism, the quality of public spaces, environmental cleanliness and environmental security have the most impact on the stress level of urban residents.

    Keywords: Housing, Housing Quality, Mental Health, Stress, Isfahan
  • Ali Zangiabadi*, Abdorreza Dadbood Pages 370-376
    Aims & Backgrounds

    Physical indicators of urban texture such as the age of buildings, microstructure, number of floors and type of building materials have a determinant role in the intensity and extent of the cities vulnerability in the face of earthquakes. Many Iranian cities are located on areas with moderate and high risk of earthquakes. Hence, Special attention to the elements qualities and physical indicators of urban spaces can dramatically reduce the incidence of environmental disasters in Iranian cities. The Gorgan city has 360,000 inhabitant’s population and 3,600 hectares’ area in 2016 that is located on earthquake areas with a relatively high risk. Accordingly, the present research, seeks to vulnerable zones determination of Gorgan city texture in terms of physical indicators and also prioritization of affecting physical indicators on its vulnerability through the location of the models.

    Methodology

    The research is applied and its method is descriptive-analytical. For this purpose, have been used models such as AHP, ANP and VIKOR.

    Findings

    Based on VIKOR model results, the highest degree of physical vulnerability is belonging to the central and somewhat southern regions of the city of Gorgan. Meanwhile, the eastern, western and north parts of the city have a better condition. Based on ANP model results, material (0/422), building age (0/224), number of classes (0/176) and micro fracture (0/26) indices, have the highest impact on urban vulnerability assessment of Gorgan, respectively.

    Conclusion

    The center of the city of Gorgan is more vulnerable than its surroundings. This is due to worn-out and old materials of city center.

    Keywords: Prioritization, vulnerable zones, physical indicators, earthquake, Gorgan city
  • Bahram Imani*, Mir Mohammad Rahimizadeh Pages 378-388
    Background & Aims

    The development objective of improving the quality of life in local, national and international, And the human future will be based on a better understanding of structures that affect quality of life. The aim of this study was to identify factors affecting the quality of life based on justice is the space between the villages of Ardabil city.

    Methodology

    This research is applied in terms of its purpose and based on the descriptive-analytical nature of which the approach used is of a quantitative nature.The statistical population of the study is 40 villages in Ardebil with a population of 37339 people. The sample size was estimated at 380 people based on the Cochran formula And in proportion to the population of each district randomly distributed systematically between them. To analyze the topic, four indicators were used in the form of 44 items. For data analysis, single sample t-test and COPRAS technique were used.

    Findings

    : The results of the research based on the COPRAS technique indicate this of the villages in the study area are not balanced in terms of the distribution of quality of life indicators, So that four villages in very good, good level five villages, 26 villages on average, and five villages in the area were poor. The one-sample t test results showed that villagers are satisfied only in the social dimension of their lives and they are not content with economic, environmental and physical indicators.

    Conclusion

    Finally, it can be said that spatial differences in quality of life in rural areas of Ardabil city indicate this Most villages are not in good condition and access to quality indicators Life is not fair.

    Keywords: Quality of Life, Space Justice, Cooper Decision Making Technique, Sustainable Development, Villages in Ardebil
  • Gholamheidar Ebrahimbay * Pages 390-402
    Aims And Backgrounds

    Of This research is to investigate and analysis how the international rail network is being developed and expanded from Iran to Afghanistan and China, either directly or through Kyrgyzstan and Tajikistan, which can facilitate transport and cultural links with Europe and the Western world. Construction of a railway from Khawaf in eastern Iran to Herat, Afghanistan, and the creation of the Herat Railway Corridor to Kashgar, China are the main focus of this article. When this strategic plan is completed and implemented, it provides a good framework for infrastructure development, economic investment, especially mining, interaction and exchange between countries. And the geopolitical and geostrategic position of this land makes it a geoeconomic situation.

    Methodology

     In this research, based on qualitative method and a combination of historical and documentary methods has been used.
    The Findings The findings show that despite the important functions of threats and challenges to this strategic plan are:

    Delays by the Iranian government in completing the Khaf to Herat railway.
    Possibility of Russian railway extension from Mazar-e-Sharif to Herat and Kabul following the construction of a newly constructed railway from the Heiratan area on the Uzbekistan border to Mazari Sharif Possibility of extension of Indian subcontinent railway from Spin Boldak Pakistan to Kandahar Afghanistan and weakening Herat geoeconomic situation in near future.

    Conclusion

    Any neglect of the railway construction on the Khaf route to Kashgar will result in irreparable international losses for European countries, China and the countries of the region, especially Iran and Afghanistan in the future.

    Keywords: Khaf-Herat railway, Herat-Kashgar corridor, Silk road, Khaf to Kashgar, geo-economic situation
  • Mehdi Akaberi, Mehran Fatemi*, Saeed Dehghan Pages 404-411
    Aims

    Water is considered as one of the main sources for development in Iran, especially in the margin of desert. Its lack is one of the main limiting factors in the life of a society and the development of economic activities.
    Regarding the fundamental problems in urban water supply in Yazd province, combined management of water supply and demand in order to balance the future supply and demand of water as one of the long-term solutions out of the water crisis.

    Methodology

    Accordingly, in this study, by developing a general equilibrium water status model, three scenarios on consumption and three scenarios in water supply at the horizon of 1397 to 1425 were investigated.

    Conclusion

    Based on the predictions made in all cases of supply shortages in Yazd province, even taking into account the most optimistic rainfall situation, 265 million cubic meters of urban water and taking into account the realistic pattern and ongoing state of the art in providing water resources of 1.97 billion There will be a lack of urban water resources cubic meters. Also, in the event of an increase in the drought wave in the province and the lack of optimal policies in the field of water demand, there will be 557.5 million cubic meters of water shortage in order to provide the water needed by the residents of Yazd province. Therefore, in order to control the supply and demand of water in the province, in addition to the use of demand management policies such as optimal pricing, rationing and rationing and supply policies such as reforming the transmission system, the establishment of purification and separation of drinking water and sanitation, the need for water transfer methods from Sustainable resources outside the province should also be taken seriously.

    Keywords: Assumption, Economic Development, Water supply, Water demand, Yazd province
  • Nahid Sajjadian*, Morteza Nemati, Forough Gashtil Pages 414-425
    Aims & Backgrounds

    Gender geographers suggest that the formation of sexual identity is made through place differences.On the other hand ICT with an international world full of unlimited resources is competing with traditional and environmental resources in formation of women’s sexual identity through modernism.Women in Ahvaz like other women in the world are not excluded and are challenging selecting their sexual identity through thousands of traditional and modern resources.

    Methodology

    This study is trying to find out that today women’s sexual identity in different neighborhoods of This City is influenced by which resource and how does place or information technology and communication effect on their sexual identity.The nature of this study is applied -theoretical and its method is descriptive – analytical. The basis of this study is the Field of behavioral and gender geography.The data collection method is a researcher made questionnaire and it’s statistical Society are women over the age of 15 in Kianpars, Golestan, Manbaab neighborhoods

    Findings

    The results of various statistical tests such as Anova,Ttest, Tukey,… showed that the impact of information and communication technology on the sexual identity of women in the neighborhood is not the same and does not follow a specific pattern.But the place variable in this field acts as a moderator variable.Women’s sexual identity is more oriented towards modernity in places of higher levels of development (Kianpars).In second level neighborhoods (Golestan) women’s sexual identity does not show a dominant tendency towards modern or traditional and it is measured at the intermediate level and a combination of these two.But invert level places (Manba Ab) women’s sexual identity tents to oriented weakly towards being traditional.

    Conclusion

    Spatial values affect women's gender identity building.And the place plays a moderating role in the impact of women on ICT.

    Keywords: Place, Gender Identity, ICT, Women, Ahvaz
  • Hassan Akbari*, Fatemeh Sadat Hosseini Nezhad Pages 427-436
    Introduction and Background

    One of the approaches to reduce fossil fuel consumption and their pollution in cities, is to pay attention to the climatic conditions and ecosystems of the region and to use renewable energy in architecture and the design of buildings; This subject in the case for Tehran metropolis is more important, due to the high concentration of population and the activity and, consequently, the great amount of constructions.

    Aims

    The aim of this research is to determine the optimal building orientations through surveying the amount of direct radiation energy, received by vertical surfaces of buildings in Tehran city.

    Methodology

    In order to achieve this goal, taking into account the azimuth and the height of the sun at different times of the year, the “Law of cosines” computational method and Q-BASIC software were applied to compute and analyze the amount of received direct energy on vertical surfaces of buildings in all months of the year and in 24 geographic directions. The most suitable direction for building orientation is determined through the maximum difference between the amount of energy in cold and hot periods or the highest percentage of radiation received in the cold period.

    Conclusion

    Based on the results of the research, the maximum annual amount of received solar energy in the city of Tehran belongs to the 150 degree South-East and West, and the lowest annual amount of energy is related to the walls facing the North; In order to get optimal solar energy, the directions of 150 degrees South-East to 210 degrees South-West are among the acceptable orientations (first to third priority). The best orientation for one-way buildings in Tehran is 180 degrees South; Also the best orientation for two-way buildings is the North-South direction and for four-sided buildings are (0, 180, 90 and -90) degrees.

    Keywords: Optimal Building Orientation, Vertical Surfaces, Solar Energy, the “Law of Cosines”
  • Sohrab Amirian*, Mostafa Shahinifar Pages 438-444
    Aims & Backgrounds

    This article evaluates the relationship between land use patterns and sustainable urban transport indicators in Kermanshah City.and that tries to answer these questions as to whether there is a connection between the characteristics of density per unit area with walking tendency as a sustainable transport mode? Is there any relation between traffic safety and traffic relaxation? and finally, what is the relationship between the diversity of land use as a key quality in environmental response with walking as one of the most sustainable modes of transport.

    Methodology

    The method of this research is descriptive and the statistical population of this study includes all citizens of Kermanshah city in 2019. Using Morgan table, 384 individuals were selected as sample. Data analysis was performed using structural equations modeling.

    Findings

    The results of the research show that from the total of the three hypotheses presented, only density per unit area with walking tendency (P = 0.206) is not related. the path analysis model in the standard state indicates a significant relationship between traffic relaxation with path safety (P = 0.002) and a diverse and mixed usage pattern with walking distance (P = 0.003). In addition, the concept of land use requires a new definition, with a focus on the diversity of applications and flexibility of the spaces.the results indicate that the use of land is mixed with short trips, and this encourages walking as one of the most sustainable modes of transport within the city.

    Conclusion

    the type of transport can be effective in terms of access efficiency. Physical physical relaxation measures can improve transportation safety.Increasing safety does not mean reducing traffic, but it means reducing risks and accidents and sustainability.

    Keywords: transportation, landuse, Traffic calming, walking, KermanshahCity
  • Atefe Moradi, Abdol Hadi Daneshpour*, Maryam Daneshvar, Hooman Bahmanpour Pages 445-454
    Aims & Backgrounds

    Today, the concept of capacity utilizing the maximum number of users who use a natural or recreational area at a given time without changing disturbance in the environment is widely used in urban management and planning. The purpose of this study is to determine the recreational range and tourism capacity in the Mashhad area. To this end, three types of physical, real, and effective physical capacity have been attempted to provide planners and designers with a sufficiently reliable basis for decision making and planning for sustainable development.

    Methodology

    The research is of a practical nature and data is collected through library and field studies. Initially, 7475 hectares of the area were selected as useful and usable areas for users through the registration of ground points and the preparation of a land use map using the GIS tool. In the next step, through computational formulas, three types of physical, actual and effective physical capacity were estimated. In the meantime, the required parameters were extracted and calculated by reviewing the records, obtaining the users' votes and theoretical research foundations. The researcher-made questionnaire (Likert spectrum) was also provided to users with a record (384 people) in order to score the site management capability parameters.
     

    Findings

    Five limiting factors and ten subsample parameters were used as coefficients in calculating the actual runway capacity of the study site. Meanwhile, the highest points belonged to grocery stores (4.8) and the lowest points belonged to the regional relief system (1.2). Finally, the physical, actual, and effective site of the study site was estimated to be 89700000, 1829880, and 969836, respectively.

    Conclusion

    In general, the area accepts a significant number of users for recreational and sports activities. On the other hand, the area has pristine spaces suitable for the design and deployment of sports and leisure facilities. However, environmental and safety priorities must also be taken into account.

    Keywords: Carrying Capacity, Recreation, Tourism, Sustainable Programming, Mashhad