فهرست مطالب

مجله مهندسی زیر ساخت های حمل و نقل
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر کاووسی*، سیدمحسن متولی زاده صفحات 1-16
    مخلوط های آسفالتی گرم (WMA) به عنوان یکی از روش های رایج تولید آسفالت در صنعت روسازی مورد توجه قرار گرفته اند. استفاده از این نوع مخلوط مزایای متعددی، از جمله منافع اقتصادی و زیست محیطی دارد. از طرفی دیگر، از جمله نگرانی های عمده ای که در رابطه با عملکرد مخلوط های آسفالت گرم وجود دارد، خرابی ترک های دمای پایین می باشد. در این پژوهش آزمایش بارگذاری خمشی نمونه های نیم دایره ای (SCB) که روشی بر مبنای مشخصات مکانیک شکست می باشد، مورد استفاده قرار گرفت تا رفتار این نوع از مخلوط های آسفالتی در شرایط دمای پایین بررسی و ارزیابی شود. آزمایش بارگذاری خمشی نمونه نیم دایره ای در سه دمای مختلف در شرایط دمای پایین (0، 10- و 20- درجه سانتیگراد) صورت پذیرفت. نتایج آزمایش شکست نشان داد که مخلوط های تولید شده با افزودنی های شیمیایی WMA، مقاومت شکست بالایی در مقایسه با مخلوط های گرم تولید شده با افزودنی های آلی (ارگانیک) و فن آوری کف قیری دارند. به علاوه، مخلوط WMA کف قیری، ضعیف ترین عملکرد در شرایط دمای پایین را از خود نشان داد. نهایتا، اینگونه نتیجه گیری شد که قضاوت در مورد مقاومت مخلوط های آسفالتی گرم در شرایط دمای پایین وابستگی شدیدی به نوع فن آوری و افزودنی مورد استفاده و همچنین شرایط تولید مخلوط (دمای تهیه، میزان افزودنی مورد استفاده و شرایط آزمایشگاهی) دارد.
    کلیدواژگان: آزمایش خمش نیم دایره ای (SCB)، مخلوط آسفالتی گرم (WMA)، کف قیر، ترک های حرارتی
  • ابراهیم شاه ابراهیمی*، منصور فخری صفحات 17-34

    نقش مهم کیفیت روسازی بر ایمنی و راحتی استفاده کنندگان از مسیر و همچنین کاهش هزینه های دوره بهره برداری، محققین حوزه روسازی آسفالتی را بر آن داشته است تا با تولید آسفالت اصلاح شده، نسبت به افزایش مقاومت و دوام آن در برابر بار ترافیکی و شرایط آب و هوایی اقدام نمایند. پلیمرها ازجمله افزودنی های اصلاح کننده قیر هستند که امروزه به صورت گسترده ای در آسفالت استفاده می شوند. در این پژوهش با هدف ارتقاء مقاومت آسفالت در برابر رطوبت و شیار شدگی، از سه پلیمر استایرن بوتادین استایرن، استایرن بوتادین رابر و پلی استایرن استفاده شد. استایرن بوتادین استایرن تجاربی مطلوب در بهبود خرابی های روسازی بر جای گذاشته است، اما وارداتی بودن و به تبع وابستگی قیمت آن به مناسبت های سیاسی، محققین این پژوهش را بر آن داشت تا با ترکیب پلیمرهای تولید داخل، آمیخته هایی کارآمد و با قیمت مناسب تر را جایگزین آن نمایند. در این راستا دو پلیمر استایرن بوتادین رابر و پلی استایرن در نسبت های ترکیبی 75/25، 50/50 و 25/75با یکدیگر مخلوط شده و به میزان 3 و 5 درصد وزنی قیر در مخلوط های آسفالتی استفاده شد. آزمایش های مقاومت مارشال، کشش غیرمستقیم، مدول برجهندگی و شیار شدگی بر روی نمونه های اصلاح شده با پلیمر و آمیخته پلیمری انجام گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از آمیخته های پلیمری به مراتب کارآمدتر از به کارگیری پلیمرها به صورت مجزا بوده و آمیخته پلیمری دارای 75 درصد استایرن بوتادین رابر در کنار 25 درصد پلی استایرن می تواند مقاومت رطوبتی و شیار شدگی برابر با پلیمر استایرن بوتادین استایرن ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: مخلوط آسفالتی گرم، آمیخته پلیمری، کشش غیرمستقیم، حساسیت رطوبتی، شیار شدگی
  • رضا نوروزی، غلام علی شفابخش*، علی خیرالدین، ابوالفضل محمدزاده صفحات 35-56

    در این مقاله، امکان استفاده از خرده ذرات پت حاصل از بازیافت بطری های حاوی مواد آشامیدنی به عنوان جایگزین بخش ریزدانه روسازی بتن غلتکی راه ها (RCCP)، مورد ارزیابی قرار گرفته است. با هدف ارتقاء عملکرد این محصول، استفاده از متاکائولن به عنوان جایگزین سیمان و الیاف فولادی بدست آمده از بازیافت لاستیک وسایل نقلیه مدنظر قرار داشته است. به منظور پوشش کلیه حالت های ترکیب متغیرها، از روش سطح پاسخ با توانایی پیش بینی روند تغییرات مقادیر پاسخ، در محدوده تغییرات پارامترهای مستقل، بهره گرفته شده است. این روش با تعیین 20 طرح آزمایش، صرفه جویی زمان و هزینه با امکان تحلیل کامل نتایج را در اختیار گذاشته است. در این فرایند، عملکرد نمونه های RCCP در قالب تعیین مقادیر جذب آب، میزان تخلخل، سرعت امواج التراسونیک و میزان مقاومت فشاری در سنین 7 و 28 روز بررسی گردیده است. مدل سازی پاسخ ها بر اساس تحلیل واریانس صورت گرفته و بهترین مدل برای هر پاسخ برآورد شده است. همچنین بهترین درصد استفاده از مصالح (طرح بهینه)، با انجام بهینه سازی چند هدفه بر روی مدل های تهیه شده، صورت پذیرفته است. براساس نتایج، استفاده از پت باعث افزایش میزان جذب آب و تخلخل مخلوط و در مقابل کاهش مقاومت فشاری و سرعت امواج التراسونیک در نمونه های موردآزمایش گردیده است. همچنین کاربرد متاکائولن به طور کلی بهبود مقاومت فشاری و سرعت امواج التراسونیک و کاهش تخلخل و جذب آب مخلوط را به دنبال داشته است و الیاف فولادی بازیافتی عموما وابسته به دیگر اجزاء مخلوط رفتار نشان داده اند. محصول نهایی پیشنهاد شده برمبنای بهینه سازی مدل های آماری، مخلوط RCCP با سهم 29 درصدی جایگزینی حجم مصالح ریزدانه با پت، 20 درصد وزن سیمان با پودر متاکائولن و افزودن الیاف بازیافتی به میزان 2 درصد از وزن کل مخلوط (معادل 0/72 حجم مخلوط) می باشد. محصولی که ضمن تامین مقاومت سازه ای، حفظ منابع طبیعی، بازیافت پاک زباله ها، کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و صرفه جویی اقتصادی را به ارمغان خواهد آورد.

    کلیدواژگان: روسازی بتن غلتکی، ذرات بازیافتی پت، متاکائولن، الیاف فولادی بازیافتی، مدل سازی آماری
  • پیمان میرزابابایی*، حسن زیاری، رضوان باباگلی، علی منیری صفحات 57-70
    امروزه تکنولوژی آسفالت نیمه گرم بعنوان روشی کارآمد برای کاهش هزینه های تولید آسفالت، مصرف سوخت و آلودگی های زیست محیطی شناخته شده است. در مقابل محاسن بیشمار، پدیده عریان شدگی به عنوان نقطه ضعفی برای این صنعت مطرح می گردد. یکی از روش هایی که در حال حاضر برای بهبود چسبندگی بین قیر و سنگدانه و حفظ دوام رویه آسفالتی بکار می رود، استفاده از مواد افزودنی شیمیایی و ارگانیک است. زایکوترم تحت عنوان یک افزودنی نانوشیمیایی، نقشی دو جانبه تحت عنوان افزودنی ضدعریان شدگی و افزودنی تولید آسفالت نیمه گرم ایفا می کند. برای درک بهتر پدیده ی عریان شدگی در اثر ضعف چسبندگی ، مکانیزم های متعددی برای توضیح چسبندگی بین اجزای مخلوط آسفالتی استفاده شده است. از آنجایی که چسبندگی بین دو فاز متفاوت، به واکنش شیمیایی و مکانیکی، جاذبه های مولکولی و تئوری انرژی بین سطح آزاد آن دو فاز بستگی دارد، بنابراین مکانیزم هایی که از بین رفتن چسبندگی در سیستم قیر و سنگدانه را کنترل می کنند، پیچیده هستند. هدف اصلی این مطالعه ی آزمایشگاهی، بررسی تاثیر جنس مصالح روی خواص عملکردی آسفالت نیمه گرم اصلاح شده با افزودنی نانوشیمیایی زایکوترم به عنوان ماده ی اصلاح کننده ی قیر و ماده ی ضد عریان کننده، در قالب آزمایش های مربوط به حساسیت رطوبتی متناسب با استانداردهای روز و آیین نامه های معتبر داخلی و بین المللی اعم از آزمایش لاتمن اصلاح شده و آزمایش آب جوشان است. جهت انجام این مهم، از آزمایش عملکردی تعیین مدول برجهندگی به روش کشش غیرمستقیم نیزاستفاده شد. بررسی نتایج آزمایشات و پردازش تصویر عکس های آزمایش آب جوشان، از طرفی حاکی از عملکرد نه چندان مناسب زایکوترم به عنوان افزودنی آسفالت نیمه گرم در هر دو مصالح آهکی و سیلیسی و از طرف دیگر، حاکی از افزایش چشمگیر مقاومت در برابر رطوبت در سنگدانه های سیلیسی است.
    کلیدواژگان: آسفالت نیمه گرم، مصالح سیلیسی، زایکوترم، حساسیت رطوبتی، پردازش تصویر
  • عیسی شوش، پروین زیارتی، مصطفی محمدی، مهدی آشتیانی* صفحات 71-88

    در شرایطی که خاک موجود در محل پروژه از نظر مقاومتی مطلوب نبوده و امکان جایگزینی آن با خاک مرغوب تر نیز امکان پذیر نباشد، می بایست برای اصلاح و بهبود خاک از روش هایی مانند تراکم، تزریق، تثبیت، تسلیح و سایر روش ها استفاده نمود. اخیرا یکی از روش هایی که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد تثبیت خاک با نانو مواد جهت بهبود خواص ژئوتکنیکی خاک می باشد. همچنین، بحث خودترمیمی خاک های رسی به عنوان یکی از شاخص ها و ویژگی های مثبت رس در چند سال اخیر مورد توجه محققین بوده است. در این تحقیق، به منظور بررسی اثر نانو ذرات اکسیدآهن بر روی خصوصیات خاک ماسه رس دار، سه نوع خاک با درصدهای مختلف رس (10، 20 و 30%) آزمایش شده اند. نتایج نشان می دهند که افزودن نانو اکسید آهن به خاک، باعث افزایش مقاومت حداکثر بخصوص در نمونه های خاک ماسه ای با درصد رس کمتر، می شود. علاوه بر این، گذشت زمان تاثیر این افزایش مقاومت را در روند ترمیم ترک ایجاد شده در نمونه ها، کاملا نمایان می کند. تاثیر نانواکسیدآهن نیز به عنوان یک افزودنی موثر به منظور افزایش مقاومت حداکثر و خاصیت خودترمیمی ماسه رس دار، با استفاده از یک سری عکس های SEM نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: ماسه رس دار، نانو اکسید آهن، تثبیت خاک، خودترمیمی
  • محمدرضا احدی، سید فرزاد میرهاشمی، مصطفی صادق نژاد* صفحات 89-100
    در اکثر کشور های جهان روسازی های انعطاف پذیر همواره بیشترین سهم را در ساخت راه ها به خود اختصاص می دهند، کشور ما ایران نیز از این قاعده پیروی می کند. در اغلب روش های طراحی، توجه کمتری به لایه های اساس و زیر اساس می شود و بیشتر تحقیقات بر لایه آسفالتی متمرکز است. از آنجایی که رفتار این مصالح به سبب خاصیت الاستوپلاستیکی در کوتاه مدت و طولانی مدت متفاوت، لزوم بررسی رفتار آن ها قبل از به کار بردن در لایه های روسازی و همچنین مقایسه رفتاری بین انواع مصالح از اهمیت بالایی برخوردار است که ماحصل این امر انتخاب بهترین نوع مصالح برای روسازی و بهترین شرایط دانه بندی، رطوبتی و تراکم است. در نتیجه انتخاب شرایط آزمایشی که بتواند دقیقا شرایط تنش واقعی وارد شده به روسازی را شبیه سازی کند از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است. آزمایش افت وخیز سنج ضربه ای قابل حمل(LWD) معمولا به منظور تعیین قدرت باربری لایه های غیر چسبنده روسازی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این تحقیق بررسی همزمان نقش عوامل موثر مرتبط به لایه اساس بر رفتار این لایه به وسیله آزمایش LWD می باشد. عوامل موثر انتخابی شامل تراکم، ضخامت و رطوبت لایه میباشند. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش تراکم از 87% به 97%، همچنین ضخامت لایه اساس از 20 به 40 سانتیمتر به میزان قابل توجهی بر مدول سطحی لایه افزوده شده و از افتوخیز آن کاسته میشود. همچنین نتایج نشان داد که تغییرات رطوبت لایه تاثیر چندانی بر مدول و افتوخیز لایه اساس نداشته است.
    کلیدواژگان: روسازی آسفالتی، لایه اساس، مصالح غیر چسبنده، تراکم، آزمایش PFWD
  • سید محسن روشن قیاس*، محمد حسین باقری پور صفحات 101-112

    در جوامع کشورهای که فعالیت اکتشافی نفت خام انجام می گیرد، نفت خام و مشتقات آن در خاک نفوذ می کنند. این نشت نفت خام علاوه بر تاثیرات منفی محیط زیستی مانند آلودگی سفره های آب زیرزمینی باعث تغییراتی در خصوصیات ژئوتکنیکی خاک محل می شود. این تغییرات در خاک های دانه ای به صورت تغییر در خصوصیات فیزیکی و در خاک های ریزدانه به شکل تغییر در بافت و ساختار خاک می باشد. در این راستا تغییر در مشخصات مهندسی لایه خاک می تواند منجر به کاهش ظرفیت باربری و افزایش نشست کلی و نسبی پی سازه ها شده و منجر به گسیختگی سازه ای شود. هدف از این آزمایشات بررسی آلودگی خاک رس کائولینیتی با نفت خام و معین کردن تاثیر آلودگی بر خصوصیات ژئوتکنیکی خاک از قبیل حدود اتربرگ، چگالی ویژه، تراکم، مقاومت فشاری تک محوری و نفوذپذیری خاک می باشد. خاک با درصدهای مختلف نفت خام آلوده گردید. نتایج آزمایشات نشان داد با افزایش نفت خام در خاک، حد روانی، حد خمیری و شاخص خمیری کاهش می یابد. همچنین با افزایش آلودگی شاهد افزایش در حداکثر وزن مخصوص خشک خاک آلوده و کاهش درصد رطوبت بهینه نمونه های خاک آلوده شدیم. علاوه براین افزایش آلودگی باعث کاهش در ضریب نفوذپذیری خاک آلوده می شود. افزایش میزان مواد نفتی در آزمایش تک محوری خاک های آلوده اثری متفاوت دارد. مشاهده گردید در آلودگی 2% مقاومت تک محوری نسبت به خاک غیر آلوده افزایش می یابد. همچنین در درصدهای آلودگی 4% و6% مقاومت تک محوری نسبت به حالت خاک غیر آلوده افزایش می یابد اما نرخ این افزایش، کاهش می یابد. خاک آلوده به نفت خام باید قبل از استفاده در ساخت و سازها نیازمند تثبیت یا اصلاح می باشد.

    کلیدواژگان: نفت خام، خصوصیات ژئوتکنیکی، خاک های آلوده به نفت خام، خاک رس کائولینیتی
|
  • Amir Kavussi *, Seyedmohsen Motevalizadeh Pages 1-16
    Warm mix asphalt (WMA) is used as innovative method of asphalt production that have several economic and environmental benefits. However, some ambiguities have been reported with regard to its performance against low-temperature cracking. In this work, Semi-Circular Bending (SCB) test that is used for fracture mechanics analysis of asphalt mixes was employed to study performance of WMA against low-temperature cracking. Hence, SCB testing was applied at three different temperatures (namely, 0, -10 and -20 °C) on pre-notched specimens. The results showed that WMA mixes produced using chemical additives were more resistant to low-temperature cracking compared with mixes produced using organic additives and foam bitumen technology. In addition, WMA specimens produced using foam bitumen technology was the weakest compared with other methods of production. Finally, it can be stated that performance of different types of WMA mixes at low-temperature conditions strongly depend on the adopted technology and the mix production circumstances (i.e. mixing temperature, additive contents and experimental conditions).
    Keywords: Semi-Circular Bending test (SCB), Warm mix asphalt, foam bitumen, low temperature cracking
  • Ebrahim Shahebrahimi *, Mansour Fakhri Pages 17-34

    Because of important role of pavement quality on the safety and comfort of road users and reducing the operation period costs, the researchers have paved the way for asphalt pavement to produce improved asphalt, to increase its strength and durability against traffic load and conditions Weather. Today polymers are also bituminous modifying additives that are widely used in asphalt. In this study, three polymer with names Styrenine-Butadiene-Styrene, Styrene-Butadiene-Rubber and PolyStyrene were used to improve moisture and rutting asphalt resistance. Styrene-butadiene-styrene has a favorable experience in repair of pavement damage, but imported and due to its price dependence on political occasions, the researchers sought to combine the production of internal polymers efficiently and at reasonable prices Replace it. In this regard, two polymers of styrene-butadiene-styrene and polystyrene were mixed in 25/75, 50/50 and 75/25 combination ratios and 3 and 5% by weight of bitumen in asphalt mixtures. Marshall Stability, Indirect Tensile Strength, Resilient Modulus and Rutting tests were performed on modified specimens. The results showed that the use of polymer blends is much more efficient than the use of polymers individually, and a polymer blend containing 75% styrene butadiene, along with 25% polystyrene, can produce moisture and rutting resistance equal to styrene butadiene styrene.

    Keywords: Hot Mix Asphalt, Polymer Blend, Indirect Tensile, Moisture Sensitivity, Rutting
  • Reza Noroozi, Gholamali Shafabakhsh *, Ali Kheyroddin, Abolfazl Mohammadzadeh Pages 35-56

    This study examined the possibility of using PET aggregates as a partial substitute for natural fine-grained aggregates in Roller Compacted Concrete Pavement (RCCP) mixtures. To enhance the performance of RCCP, the mixtures were also modified by using pozzolanic Metakaolin (MK) as a partial substitute for cement and adding steel fibers obtained from the recycling of worn vehicle tires. The response surface methodology (RSM), which is capable of predicting the variations of a response value in the variations range of independent variables, was used to cover all possible mix compositions. Using this method, 20 mix designs were prepared, which allowed for significant time and cost saving in experiments without sacrificing thoroughness. The behavior and characteristics of RCCP specimens in terms of water absorption, ultrasonic pulse velocity and compressive strength at the age of 7 and 28 days were investigated. The obtained responses were used to develop statistical models, which were then utilized in the optimization of mix design with the help of analysis of variance. The results showed that the use of PET aggregates increased water absorption and decreased the compressive and flexural strength of the RCCP specimens. Partial replacement of cement with MK generally improved the performance of the specimens. The effect of shredded recycled steel fibers (SRSF) was generally dependent on other components of the mixture. The optimal mix design obtained from the statistical models involves replacing 29vol% of fine aggregate with PET, replacing 20wt% of cement with MK powder, and adding 2wt% SRSF to the mixture. The proposed mix design contributes to clean recycling of PET and conservation of natural resources and reduces the cost and carbon footprint of RCCP construction with considering the standard requirements for pavement structures.

    Keywords: Roller compacted concrete pavement, Recycled PET particle, Metakaolin, Shredded recycled steel fiber, Response surface methodology
  • Peyman Mirzababaei *, Hassan Ziari, Rezvan Babagoli, Ali Moniri Pages 57-70
    Nowadays, WMA technology is known as an efficient way to reduce the cost of production of asphalt, fuel consumption and environmental pollution. In contrast to its numerous advantages, stripping phenomenon comes as a disadvantage for the industry. One of the ways to improve the resistance of asphalt concrete and adhesion between bitumen and aggregates, is to use chemical and organic additives. Zycotherm as a nano-chemical additive, plays a bilateral part: as an anti-stripping agent and as an additive for the production of WMA. To better understand the phenomenon of stripping as a result of weak adhesion, several mechanisms have been used to describe the adhesion between the components of asphalt mixtures. Since adhesion between two different phases depends on mechanical and chemical reactions, cohesion the theory of free surface energy, the mechanisms controlling adhesion failure between the components of asphalt mixture are complicated. The main objective of this laboratory study is to evaluate the effect of aggregate type on functional properties of WMA modified with nano-chemical additive named zycotherm as a warm mix and anti-strip agent in terms of water susceptibility tests according to the newest national and international codes such as modified Lottman test and boiling water test. To do this, IDT test was also carried out. Image processing of boiling water test and analyzing the results of water susceptibility tests betoken that zycotherm has a poor performance as a warm mix agent on both limestone and silica materials but has a remarkable effect on improving resistance to moisture damage of silica materials.
    Keywords: WMA, Siliceous aggregates, Zycotherm, Water susceptibility, Image processing
  • Parvin Ziyarati, Mostafa Mohamadi, Mehdi Ashtiani *, Issa Shoosh Pages 71-88

    In cases where the soil normally has undesirable properties and it is not possible to replace the soil, it is necessary to use methods such as compaction, injection, stabilization, reinforcing and other methods for soil improvement. Recently, due to the advancement of engineering science and since many soils and minerals are among the nano materials, their chemical reactions occur at nano scale. In this regard, nano materials are used to improve the geotechnical properties of the soil. Also, the self-healing of clay as one of the positive properties of clay in recent years has been considered by researchers.In this study, in order to investigate the effect of iron oxide nanoparticles on the behanior of clayey-sand soil, three soil types were selected for laboratory tests, including soils with 10, 20 and 30 percentage of clay. The results show that the peak strength of soil stabilized with iron oxide nanoparticles is increased especially sandy soil with lower percentage of clay. Also, the effect of curing time was obvious on the strength development in the restoration process of the soil. The effect of nanoparticles on the peak strength and self-healing characteristics of clayey sand has been shown with a series of SEM images.

    Keywords: Clayey sand, Iron oxide nanoparticle, Soil stabilization, Self-healing
  • Mohammadreza Ahadi, Seyyed Farzad Mirhashemi, Mostafa Sadeghnejad * Pages 89-100
    Flexible Pavement has the most share for road construction in most countries. Iran also follows this rule. In most asphalt pavements design methods, there is less focus on base and subbase layers and most of the researches are focused on the asphalt layer. Since the behavior of these materials is different in the short and long term due to the elastoplastic properties, it’s so important to examine their behavior before using in the pavement layers and also behavioral comparison between different types of materials. This leads to the choice of the best type of pavement materials and the best conditions for grading, moisture and compaction. In results, it is important to select the test conditions that can accurately simulate the actual stresses on the pavement. Light weight deflectometer (LWD) test is usually used to determine the bearing strength of the unbound layers of the pavement. The purpose of this study is to examine simultaneously the role of the effective factors associated with the base layer on the behavior of this layer using of LWD test. The selected effective factors include compaction, thickness, and moisture content of the layer. The results show that increasing of compaction from 87% to 97%, and layer thickness from 20 to 40cm, the surface modulus of layer is significantly increased and deflection is reduced. Also, the results show that the changes in the moisture content of the layer did not have effect on the modulus and deflection of the layer.
    Keywords: Asphalt Pavement, Base Layer, Unbound Materials, Compaction, PFWD Test
  • Mohammad Hosein Bagheri Puor, Seyed Mohsen Roshanghiyas * Pages 101-112

    Crude oil and its derivatives infiltrate into the soil in the communities where oil exploration activities are prevalent. The leakage of crude oil, in addition to negative environmental effects such as groundwater contamination, causes changes in the geotechnical characteristics of the soil. In granular soils, these changes occur mostly in physical properties while in fine-grained soils, the texture and structure of the soils are mainly altered. It is important to note that these changes in characteristics of the soil layer could reduce the bearing capacity and increase the overall and relative the settlement of the foundation underneath the structures and may lead to an ultimate collapse. This research work aimed at experimental investigation into the effect of crude oil contamination on Atterberg limits, specific gravity, compaction, strength and permeability of Kaolinite clay soil. Numerous Soil samples were prepared from contaminated soil having various percentages of crude oil and were tested subsequently. The results of the experiments showed that the liquid and plastic limits and plasticity index decreased with increase in crude oil content. Also, as the crude oil content in the contaminated soil increased, the maximum dry unit weight of the soil increased while the optimum moisture content decreased. In addition, increasing contamination caused the permeability coefficient of contaminated soils to decrease. Increasing the amount of oil had also a different effect in the uniaxial test of contaminated soils. It was observed that increase in contamination content up 2% would cause the uniaxial strength to increase. However, more increase in the contamination content, 4% and 6%, reduced the rate of increase in the uniaxial strength of soil.Soil contaminated with crude oil is essential be stabilization or modified before use in construction.

    Keywords: Crude oil, Geotechnical Properties, oil contaminated soil, Kaolinite Clay soil