فهرست مطالب

نشریه فقه و اجتهاد
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد جواد فاضل لنکرانی* صفحات 6-30

    از مباحث مهم در علم حدیث، بحث از چگونگی نقل احادیث است به این معنا که آیا نقل به معنا در روایات جایز است یا خیر و در صورت جواز، آیا روایاتی که امروزه به دست ما رسیده اند نقل به لفظ اند یا نقل به معنا؟ نوشتار حاضر در صدد تبیین ادله جواز نقل به معنا بوده و پس از ذکر ادله ای که در این باره وارد شده همچون قرآن، دلیل عقلی، بنای عقلا و روایات، به بررسی این ادله پرداخته و جواز نقل به معنا به اثبات می رسد، لیکن باید توجه داشت که بیشتر روایات نقل به لفظ می باشد نه نقل به معنا و آن روایاتی هم که منقول به معنا هستند همراه با قرینه می باشند. همچنین اگر بگوییم بیشتر روایات منقول به معناست، در این صورت روایات از حجیت ساقط خواهند شد؛ چرا که امکان اشتباه راوی در فهم مراد امام وجود دارد.

    کلیدواژگان: حدیث، نقل به لفط، نقل به معنا، فهم راوی، مراد امام
  • حمید ستوده* صفحات 31-60

    توجه و استناد به امارات تخصصی و علمی، در راستای تکمیل دلایل در پرونده های کیفری، حائز اهمیت است و در این میان، گزارش تحقیقات جنایی، به عنوان بازوی مهم کارشناسی، در یاری محاکم و دادگاه ها از مهم ترین امارات قضایی تلقی می گردد. در این نوشتار، پس از بیان کلیات و شیوه های اثبات موضوعات قضایی در علوم جنایی، دو مبنای مهم در اعتبار یافتن این شیوه، یعنی بحث علم قاضی و رجوع به کارشناسی از نظر قانونی و فقهی بررسی و شرایط و قلمرو استناد به آنها در اعتبار رای پلیس علمی و جنایی تبیین می گردد.

    کلیدواژگان: تحقیقات جنایی، دلیل اثبات، کارشناسی، علم قاضی
  • علی اکبر پورطالبی وراعون صفحات 61-91

    زندگی نباتی وضعیتی است که در آن فرد به علت آسیب (مرگ) سلول های قشر مغز قادر به اداره فعالیت های ارادی خود نیست. این وضعیت با مرگ مغزی و کما دارای تفاوت های اساسی است. از نظر پزشکی، سلول های مرده قشر مغز بازگشت نخواهند کرد، اما درعین حال با سالم بودن ساقه مغز، سیستم خون رسانی، تنفس، گوارش و امثال آنها به کار خود ادامه می دهد و ممکن است فرد حتی بدون دستگاه های تنفسی سال ها در این نوع از حیات بسر برد؛ از آنجا که علاوه بر آسیب به قشر مغز، تمام یا برخی از اعضا و حواس این افراد نیز دچار آسیب شوند، نسبت به دیه و قصاص اعضا و نیز تداخل یا عدم تداخل آن در دیه و قصاص نفس اختلافات بسیاری بروز نموده است؛ برخی از فقها دیه چنین افرادی را شامل دیه کامل برای عقل و هریک از حواس دانسته اند و در مقابل نظریات دیگری ابراز گردیده و امکان دریافت خسارات مازاد بر دیه نیز منتفی نشده است. تعیین قصاص و دیه اعضای این افراد با نگاه به تداخل و عدم تداخل در قصاص و دیه نفس، مطمح نظر این نگاشته است.

    کلیدواژگان: زندگی و مرگ، زندگی نباتی، مرگ مغزی، دیه، ارش
  • مجتی شجاع* صفحات 92-111

    در این مقاله به بررسی مبانی فقهی و حقوقی اسناد ملکی پرداخته شده است. اسناد ملکی، زیر مجموعه اسناد رسمی بوده و در حقوق معتبر دانسته ومهمترین دلیل بر مالکیت، پنداشته شده اند. در این مقاله اسناد ملکی از دیدگاه فقه شیعه نگریسته شده و روشن شد که امکان اعتبار آنها منحصر، در عنوان «ملکیت و مالیت» یا «اماریت» است و بعد از بررسی جامع، تطبیق عنوان «ملکیت و مالیت» بر این اسناد منتفی قلمداد شده، ولی درفرض صدور اسناد ملکی توسط حکومت عدل، اماره بودن آنان اثبات می گردد. بعد از اثبات اماره بودن این اسناد می توان در عقود، با توجه به دلالت بر مدلولشان، طرف معامله قرار بگیرند و گرو یا وثیقه در عقد رهن باشند.

    کلیدواژگان: فقه، سند، رسمی، اعتبار، اماره، ید
  • زهرا امیری فرد *، طوبی زینی الدینی، اکرم شریف آبادی صفحات 112-135

    یکی از معانی قاعده اقدام که موجب ضمان بوده در معاملات معوض فاسد مطرح است موردی است که غیر مالک علیه مالک اقدام می کند و شخص متعهد به پرداخت مال یا انجام فعل یا ترک فعل می گردد. معنای دیگر مسقط ضمان بودن است، و در جایی است که شخص علیه خود اقدام و موجبات سقوط ضمان را فراهم می آورد. این قاعده علاوه بر فعل، ترک فعل را هم شامل می شود، به گونه ای که در مصادیق جدید امروزی نیز کاربرد دارد. از جمله مسئله اتانازی که ماهیت آن قتل عمد بیمار داوطلبانه یا غیرداوطلبانه می باشد. در این تحقیق بعد از تبیین ماهیت قاعده اقدام، مشخص شد در اتانازی، انجام فعل توسط پزشک حرام، ولی چون با اقدام و رضایت بیمار بوده، مستحق قصاص نمی باشد و می تواند مصالحه به دیه کند.

    کلیدواژگان: ضمان، اتانازی داوطلبانه، اتانازی غیرداوطلبانه، فعال، غیرفعال، قاعده اقدام
  • مجتبی صبوری صفحات 136-160

    بی شک کاربردهای متنوع سیاق در کلمات فقها، نقش این قاعده در توسعه استنباط حکم از آیات الاحکام را به روشنی اثبات می کند. مساله اصلی این پژوهش نیز تبیین و ارزیابی جایگاه و کاربرد سیاق در فقه القرآن است. در این مقاله، نخست ماهیت و معنای سیاق بیان شده، سپس گونه های مختلف آن همچون سیاق کلمات، جمله ها و آیات بررسی شده است. اعتبار سیاق به عنوان مستند حکم شرعی، مشروط به پیوستگی و عدم فاصله، ارتباط صدوری، ارتباط موضوعی و... بوده و در صورت نبود آنها سیاق ثابت نمی شود و نمی توان آن را به عنوان یک قرینه متصل در تفسیر آیات الاحکام استفاده کرد. بر این اساس، حجیت و اعتبار قاعده سیاق، علاوه بر شرایط مورد نظر، مستند به ظواهر قرآن و سیره عقلا بوده و بازگشت آن به هماهنگی درونی سخنان فرد حکیم می باشد. در این نوشتار، با احراز شرایط و دلایل یاد شده، شماری از کاربردهای سیاق در آیات فقهی قرآن، از جمله استفاده ملازمه از سیاق، استیفای معانی و کشف مفاهیم مقصود، چگونگی تقسیم اموال میت و موضوعیت حرج در وجوب تیمم نیز بیان شده است.

    کلیدواژگان: سیاق، فقه القرآن، آیات الاحکام، اجتهاد، حجیت ظواهر
  • حامد شریفی نسب صفحات 161-178

    مساله قرائت متفاوت آیات قرآن کریم همواره در طول تاریخ مورد توجه مفسران و فقهاء قرار داشته است و هرچند در عصر حاضر به علت رواج قرائت یکی از قاریان، توجه به سایر قرائات کمرنگ شده است ولی مساله اختلاف قرائت می تواند آثار و نتایج متفاوتی در زمینه های مختلف فقه، تفسیر، کلام و... به دنبال داشته باشد. از آنجا که مباحث فقهی، تاثیر مستقیم در احکام تکلیفی و وظائف شرعی مسلمانان دارد در پژوهش حاضر، آثار و نتایج فقهی بحث قرائات مختلف پیگیری می شود تا ضرورت توجه به قرائات مختلف از منظر علم فقه نشان داده شود. بررسی ابعاد مختلف فقهی مساله قرائت نشان می دهد که این مساله، گاه مستقیما در موضوع برخی احکام فقهی همچون وجوب قرائت صحیح در نماز، وجوب طهارت در لمس آیات و حرمت کذب و سخن بدون علم بر خداوند متعال دخالت دارد و گاهی نیز در طریق استنباط حکم فقهی از آیات مورد استفاده قرار می گیرد همانند استنباط حکم مسح یا شستن پا در وضو و یا استنباط غایت حکم حیض که آیا غسل است یا پاکی طبیعی.

    کلیدواژگان: اختلاف قرائت، ثمرات فقهی، حکم شرعی، سبعه، عشره
  • باقر ریاحی مهر صفحات 179-199

    فقه اسلامی، از موضوعات مهمی است که مستشرقان در حوزه علوم اسلامی بدان پرداخته اند و سیر تحقیق ایشان، نشان از این گمانه زنی می دهد که خاستگاه فقه اسلامی، نظام حقوقی یهود و روم باستان می باشد و مناشقاتی بر سر آن داشته اند. در این مقاله که تازه ترین پژوهش در این زمینه به شمار می رود، با بهره جستن از روش تحلیلی انتقادی تلاش شده فقه پژوهی قرآن از نگاه مستشرقان تبیین و نقد گردد. بنا بر دستاوردهای پژوهش، مستشرقان در مطالعات فقه شناختی، آثاری از شباهت های قوانین اسلامی با قوانین یهود و رومی را مستند ادعای خویش دانسته اند. در مقابل نیز اندیشمندان مسلمان، بر این مطلب تاکید داشته اند که همه ادیان الهی از سوی پروردگاری واحد بوده و این امر منجر به تشابه در تکالیف و احکام فقهی آنان شده است و با مداقه در آثارشان می توان دریافت که سعی بر این مهم داشته اند که تفاوت ماهوی قوانین یهود و رومی را با فقه اسلامی مشخص و روشن نمایند.

    کلیدواژگان: قرآن، فقه اسلامی، خاستگاه فقه، مستشرقان، قوانین یهود و روم
|
  • Mohammad Jawad Fazel Lankarani Pages 6-30

    One of the important issues in the science of Hadith, is how a hadith is narrated, and whether it is permissible to paraphrase it or not. This paper seeks to explain the evidences of the permissibility of narrating hadiths in paraphrase. These evidences in the Quran, hadiths, intellect, and the conduct of wise people are introduced, evaluated and accepted by the author. But It should be noted that most of the hadiths are quoted instead of being paraphrased, and the paraphrased hadiths are identifiable by evidences. If the condition was different, most of the hadith would lose their authority, because it is possible that the intention of the prophet or Imam (a) is not transmitted correctly in paraphrased hadiths.

    Keywords: Hadith, Narrating by Quotation, Narrating in Paraphrase, Narrator’s Understanding, Imam’s Intention
  • Hamid Sotoudeh Pages 31-60

    In order to complete the evidences in criminal cases, it is important to refer to technical and scientific evidences. Criminal investigation reports, a great help for Justice officials, are considered important judicial evidences. After explaining general subjects and new ways to prove judicial issues, two important principles for the validity of this approach, namely the knowledge of the judge and referring to experts, are studied according to Shii jurisprudence and law. Finally, the conditions and the realms in which these principles can be referred to, for validating the verdict of the scientific and criminal police are explained.

    Keywords: Criminal Investigation, Evidence for Proof, Expertizing, Judge's Knowledge
  • Ali Akbar Pourtalebi Varaoun Pages 61-91

    Vegetative State (VS) is a disorder of consciousness in which patients with severe brain damage are in a state of partial arousal and can not manage their voluntary actions. This state has main differences with brain death and coma. From the medicine perspective, in VS brain dead cells cannot regenerate, but because the brainstem is still alive, the circulatory system, the respiratory system, the digestive system, etc. work. Such persons can live in this state for years, even without any respiratory system. In addition to brain cells, other organs and senses also may be injured, therefore, this question raises that whether the retaliation and ransom (diya) interfere or not? Some mujtahids hold that the ransom of such crime should be a complete diya for intellect and for every sense. This assay tries to determine the retaliation and the ransom in these cases, according to interference and non-interference theories in retaliation and ransom.

    Keywords: Life-Death, Vegetative State (Life), Brain Death, Ransom (Diya), Arsh
  • Mojtaba Shoja Pages 92-111

    This article studies the jurisprudential-legal viewpoint on property documents. A property document is an official document and is considered valid and the most important proof for ownership by the law. In this study, the validity of property documents is investigated in Shii jurisprudence. The author concluded that their validity is restricted to the condition of “being property and having value” or “being evidence (Amarah)”. Having a comprehensive study, it is shown that these documents can not be considered as “being property and having value”, but if they are admitted by a just government, they can be considered as evidence. Proving that these documents can be considered as evidences, it can be claimed that they can be one side of contracts, e.g. as mortgage.

    Keywords: Document, Official, Jurisprudence, Validity, Evidence (Amarah), Holding
  • Zahra Amiri Fard *, Tooba Zainuddini, Akram Sharif Abadi Pages 112-135

    One of the meanings of the principle of Iqdam (taking action) is to establish legal liability (Ziman), which is discussed in invalid transactions, when somebody acts against the owner and become responsible for paying money or doing something or abandoning it. Another meaning of the rule of Iqdam is to deny legal liability (Ziman), when one acts against oneself. This rule includes both taking an action and abandoning it as well, and have wide-range of applications in new issues, such as Euthanasia. Euthanasia is the act of killing someone who is very old or very ill so that they do not suffer any more, either with their consent or not. After explaining the rule of Iqdam and euthanasia, this assay concluded that this act is forbidden (haram) when done by the doctor, but if the patient gives consent, the doctor is not subjected to retaliation and can reconcile with the heirs by paying ransom (diya).

    Keywords: The Rule of Iqdam (Taking Action), Liability, Voluntary Euthanasia, Non-voluntary Euthanasia, Active, Inactive
  • Mojtaba Sabouri Pages 136-160

    The variety of the usage of context in Jurists’ works, clearly shows the role of this rule in the development of deriving rulings from jurisprudential Qur’anic verses. The main issue of this study is to explain and assess the status and the usage of the context in Qur’anic Jurisprudence. Defining the nature and the meaning of context, this essay examines different kinds of contexts including the context of words, the context of sentences and the context of verses. Context as a source of deriving jurisprudential rulings is valid if the conditions of continuity, closeness, correlation in revelation and subject, etc. are met; Otherwise, the context cannot be used as a connected evidence to understand the meaning of the verses. Therefore, the validity and the authenticity of this rule is based on the apparent meaning of the text of the Qur’an and the conduct of wise people because it refers to the internal coherence of wise speeches. Finally, some examples of the usage of context including deriving correlation, intended meanings, dividing inheritance, and difficulty (haraj) being the subject of Tayammum, are mentioned.

    Keywords: Context, Qur’anic Jurisprudence, Jurisprudential Verses, Ijtihad, Validity of the Apparent Meaning of the Qur’an (Zawahir)
  • Hamed Sharifi Nasab Pages 161-178

    The issue of different readings of the holy Qur’an has always been concerned by exegetes and Jurists. Although due to the prevalence of one reading this issue is neglected today, but it can be of important consequences in Jurisprudence, Exegesis, Theology, etc. To show this importance in Jurisprudence, this study investigates the Jurisprudential consequences of different readings of the holy Qur’an. The results show that this problem has direct effects in the subject of some jurisprudential issues, as the obligation of correct reading (qīrāah) in the prayer, the obligation of purity (tahārah) for touching the Qur’an, and the prohibition of ascribing false sayings to the Almighty Allah. It also has applications in deducing some rulings, as the rulings concerning touching or washing the foot in the minor ablution (wuzu), or the end of the rulings of menstruation (Hayz) being major ablution (qusl) or purity from blood.

    Keywords: Different Readings of the Holy Qur’an, Jurisprudential Consequences, Shariah Ruling
  • Baqir Riahi Mehr Pages 179-199

    Islamic Jurisprudence is one of the important issues of orientalists’ researches. The process of their conclusions shows that they hold that the origin of Islamic Jurisprudence is the judicial system of Jews and the Byzantine Empire. Being the latest research on the topic, this article investigates orientalists’ studies of the Qur’anic Jurisprudence, with an analytical-critical method. According to this research, Orientalists have cited to some resemblance between Islamic Law and Jewish-Roman Law. Muslim thinkers’ answer to this theory was always that all divine religions are revelations by one god (the Almighty Allah) and therefore these similarities are natural. They also tried to show the essential differences between Islamic Law and Jewish-Roman Law.

    Keywords: The Qur’an, Islamic Jurisprudence, The Origin of Jurisprudence, Orientalists, Jewish-Roman Law