فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 32 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 1-15

    در علوم جغرافیایی مفهوم فضا و موضوعات مرتبط با آن، ازجمله مفهوم برنامه ریزی و آمایش فضا از مفاهیم بنیادین قلمداد می گردد که تفسیر آن در مکاتب مختلف معرفت شناسی متفاوت است. در این راستا، امکان ظهور یکی از دریافت های بنیادین درباره ی فضای جغرافیایی بر پایه ی فلسفه ی اگزیستانسیالیسم به ویژه در تطبیق با آثار ژان پل سارتر، فیلسوف فرانسوی، قابل بررسی است. با وجود تفاوت های مکتبی عمیق در اگزیستانسیالیسم، فیلسوفان بر این باور مشترک اند که اندیشیدن فلسفی با موضوع انسان آغاز می شود و طبق باور آن ها زندگی بی معناست؛ مگر اینکه خود شخص به آن معنا دهد. در اگزیستانسیالیسم سارتری، انسان محکوم به آزادی است و می بایست بار مسئولیت خود را به دوش بکشد که این مسئله در شناخت فرم ها و فرآیندهای جغرافیایی تبعات مهمی خواهد داشت. در این مقاله کوشش گردیده با رویکرد توصیفی - تحلیلی و با مراجعه به مستندات نظری، مفهوم نظری فضای جغرافیایی در دو ساحت "فضاشناسی" و "فضاسازی" در مکتب اگزیستانسیالیسم با تاکید بر آرای ژان پل سارتر تبیین گردد. نتایج پژوهش گویای آن است که مکتب اگزیستانسیالیسم، مورد تاکید سارتر قائل به شناخت فضا در چارچوب موضع ذهنی و معتقد به مکان مند بودن ذهن انسان است. در فضاسازی اگزیستانسیالیستی برای نیل به موقعیت های زیست بهتر در فضا، نیازمند اهمیت دهی بیش تر به تعامل آزادانه ی افراد با یکدیگر فارغ از تحمیلات ساختاری و نهادی ذیل مفهوم حکمروایی است.

    کلیدواژگان: فضای جغرافیایی، ذهن، اگزیستانسیالیسم، ژان پل سارتر
  • احمد عدالتیان، محمد علی احمدیان*، ابوالفضل بهنیافر، مهدی جهانی ثانی صفحات 16-35

    با توجه به اینکه کشورمان وارد یک دوره ی خشک سالی طولانی مدت شده است، تامین آب و استفاده ی بهینه از آن به ویژه در نقاط روستایی از اولویت های خاص شده است. مهم ترین هدف تحقیق حاضر، امکان سنجی تامین بخشی از آب مصرفی روستاها از طریق حوضه های آبخیز پشت بامی است. محقق امیدوار است که با اشاعه ی فرهنگ استفاده ی بهینه از نزولات جوی، علاوه بر تامین بخشی از نیازهای روستاییان، به خصوص روستاییانی که به وسیله ی تانکر آب رسانی می شوند، از فشار بر منابع آب های زیرزمینی که در معرض مخاطرات جوی قرار دارند، کاسته شود. تحقیق از نوع هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات با دو شیوه ی میدانی و اسنادی صورت گرفته است. با توجه به جامعه ی آماری که 57 روستای بالای 20 خانوار از بخش رضویه ی شهرستان مشهد را تشکیل می داده، حجم نمونه از طریق فرمول کوکران معادل 251 خانوار تعیین گردیده است. ابزار اصلی تحقیق، پرسش نامه با مجموع 28 پرسش بوده است که به روش تصادفی سیستماتیک انجام شد. با توجه به ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده (0.732) پایایی پرسش نامه ی مطلوب ارزیابی می شود. در این تحقیق به بررسی پتانسیل موجود برای جمع آوری آب باران از پشت بام پرداخته شد که با توجه به نتایج به دست آمده با استفاده از این سیستم می توان سالانه در یک کاربری مسکونی روستایی به مساحت 75 مترمربع، 90/32 مترمکعب در سال در مصرف آب صرفه جویی کرد. روستاییان نه تنها از انگیزه ی بالای مشارکت در اجرای این طرح برخوردارند، بلکه به اهمیت و بهره گیری از آن به عنوان یک روش ساده برای مقابله با بحران کم آبی و کاهش اتکا به سیستم های متمرکز آب رسانی به نقاط دوردست از قبیل آب لوله کشی، سد، چاه، قنات و تجدید حیات سطح ایستایی پی برده اند و خواهان حمایت های مالی و فنی نهادهای دولتی و خصوصی در رفع مشکلات هستند. ازجمله راهکارهایی که در این مقاله مورد تاکید قرار گرفته، ایجاد روحیه ی مشارکت در روستاییان و اشاعه ی فرهنگ بهره برداری بهینه از نزولات جوی از طریق آموزش همگانی بوده است.

    کلیدواژگان: استحصال آب باران، حوضه ی آبخیز پشت بامی، ذخیره ی باران، بحران آب، برنامه ریزی روستایی
  • عباسعلی ولی*، حسن برآبادی، ابوالقاسم امیراحمدی صفحات 36-47

    یکی از طرح هایی که می تواند مدیریت یکپارچه ی منابع آب در اکوسیستم ها را تامین نماید و موجبات کاهش اثرات بیابان زایی را فراهم آورد، استفاده از آب های نامتعارف (پساب فاضلاب شهری) است. در این راستا، بررسی اثرات پساب شهری روی خصوصیات خاک بسیار مهم است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر پساب تصفیه خانه ی شهری سبزوار روی خصوصیات خاک منطقه ی بوته کاری شده با آن است. جهت انجام این کار، کل منطقه به صورت سیستماتیک به دوازده بخش تقسیم و درون هر بخش، نمونه برداری به صورت تصادفی انجام گرفت. همچنین به صورت هم زمان از مناطق شاهد هم جوار با هر بخش جهت مقایسات نیز نمونه برداری خاک انجام گرفت. نتایج خصوصیات شیمیایی خاک نشان داد که میزان کلسیم، منزیم، اسیدیته و درصد مواد خنثی شونده بدون تغییرات معنی دار و میزان شوری، سدیم، کلر و نسبت جذب سدیم، کاهش معنی داری را نسبت به منطقه ی شاهد نشان داد. همچنین نتایج مربوط به حاصلخیزی خاک، نشان دهنده ی افزایش معنی دار کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل جذب در منطقه ی احیاشده نسبت به منطقه ی شاهد است. درمجموع، طرح بوته کاری با پساب در منطقه ی موردمطالعه ازنظر تغییرات خصوصیات خاک اثرات مثبتی را نشان داده است و درنهایت گونه ی تاغ نسبت به آتریپلکس و قره داغ از نظر بهبود شرایط خاک، مناسب تر ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: آب های نامتعارف، خصوصیات خاک، نمونه برداری سیستماتیک-تصادفی، تصفیه خانه ی فاضلاب، شهرستان سبزوار
  • زهره جوانبخت قهفرخی*، عباس سعیدی، فرهاد عزیزپور، جمیله توکلی نیا صفحات 48-67

    بررسی پیوندهای روستایی-شهری در هر مکان، نیازمند تحلیل جریان هایی است که در پیوند مابین سکونتگاه های شهری و روستایی وجود دارد. چنین پیوندهایی تحت عنوان «فضای جریان ها» در چارچوب رویکردی شبکه ای تبلور یافته و دربرگیرنده ی جریان هایی از جابه جایی سرمایه، افراد، کالا، اطلاعات، نوآوری، فناوری و مانند آن است. این جریان ها روندی را شامل می شوند که در شرایط مناسب می توانند موجب همبستگی و پیوندهای روستایی-شهری باشند که نه تنها به برپایی شبکه های فضایی منتهی گردیده، بلکه زمینه ی شکل گیری شبکه های اجتماعی را نیز فراهم می نمایند. این جریان ها دارای اجزاء و اثربخشی چندگانه بوده، به صورت پیوندهای فضایی متفاوتی بروز می یابند؛ ازاین رو مستلزم سیاست گذاری های مناسب و خاص خود هستند. ازآنجاکه تقویت پیوندهای روستایی-شهری با هدف توسعه ی اقتصادی و کاهش فقر، به شرایط جغرافیایی، اجتماعی-اقتصادی و اکولوژیکی محلی و منطقه ای بستگی شدید دارد. در راستای مباحث مطرح شده، این مقاله در چارچوب نظریه ی پویش ساختاری-کارکردی و در چارچوب روش تحلیلی-توصیفی به بررسی جریان های فضایی در نواحی مرزی در استان گلستان با نمونه ی موردی شهرستان گمیشان می پردازد. جامعه ی آماری این تحقیق شامل 29 روستای مرزی واقع در محدوده ی شهرستان گمیشان بوده که تمامی این روستاها موردبررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد جریان های فضایی با توسعه ی روستایی-شهری ناحیه ی گمیشان رابطه داشته است. بااین وجود، تاثیرگذاری برخی جریان فضایی در ناحیه ی گمیشان در حد صفر است.

    کلیدواژگان: جریان های فضایی، پیوند روستایی-شهری، نواحی مرزی، شدت جریان، شهرستان گمیشان
  • سعیده خاکسفیدی، بهزاد وثیق*، محسن تابان صفحات 68-80

    با وقوع خشک سالی در زابل فرسایش زیست گاه های انسانی بالاخص در مناطقی که در معرض انباشت شن و ماسه هستند، دیده شده است. ایجاد فرم شهری بهینه می تواند روشی جهت مقابله در برابر اثرات مخرب آن باشد. روش تحقیق در این مقاله مبتنی بر روش شبیه سازی جریان هوای دارای پارتیکل و بررسی فرم شهر است. هدف یافتن بهینه ترین فرم شهری متناسب با کاهش نشست آلاینده های باد در منطقه ی شهری زابل است. طراحی فرم شهری از طریق شبیه سازی جریان هوا با استفاده از نرم افزار شبیه سازی سیالاتFlow 3D  مورد بررسی قرار گرفت. یک زمین مسطح با یک پیکربندی اولیه برای مدل انتخاب شد و هر بار رفتار جریان هوا در مدل های مختلف مورد آزمایش قرار گرفت. در این مطالعه، رابطه ی بین سرعت باد شهری و پارامترهای مورفولوژیکی مانند ابعاد، هندسه ساختمان و تراکم ساختمان بررسی گردید و این نتیجه حاصل شد که سرعت باد شهری می تواند به کاهش رکود شن و ماسه با در نظر گرفتن مقادیر مناسب این پارامترها کمک کند؛ بنابراین از طریق مطالعه ی شکل شهری و ایجاد تمهیداتی نظیر ارتفاع ساختمان از زمین، تعیین طول مناسب بلوک شهری و نحوه ی اتصال ساختمان های هم جوار می توان با تغییر در سرعت باد، ذرات انباشه شده را تا حد مجاز از شهر تخلیه کرد.

    کلیدواژگان: زابل، شبیه سازی، آلاینده های باد
  • مهران مقصودی*، حمید گنجاییان، سیدجواد حسینی صفحات 81-92

    ریگزارها به علت قابلیت جابه جایی، پیشروی و تاثیر مستقیم آن بر نواحی سکونتگاهی و فعالیت های مختلف عمرانی از مناطق مهم نواحی بیابانی هستند؛ بنابراین پایش آن ها بسیار حائز اهمیت است. با توجه به اینکه استفاده از روش های نظارت شده و نظارت نشده به عنوان یکی از روش های مرسوم در تعیین و پایش انواع کاربری های اراضی محسوب می شوند، در این تحقیق به ارزیابی میزان دقت روش های مختلف طبقه بندی در پایش ریگزارهای چاله ی جازموریان پرداخته شد. در این تحقیق به منظور ارزیابی دقت روش های مختلف طبقه -بندی در تعیین نوع کاربری منطقه ی موردمطالعه به خصوص ریگزارهای منطقه از تصویر ماهواره ی لندست 8، سنجنده ی OLI سال 2017 استفاده شده است. ابتدا محدوده ی ریگزارهای منطقه به روش دستی با استفاده از گوگل ارث و نقشه ی توپوگرافی منطقه تهیه شد. سپس در نرم افزار ENVI نوع کاربری اراضی محدوده ی مطالعاتی به روش های مختلف نظارت شده (حداکثر احتمال، حداقل فاصله از میانگین، متوازی السطوح) و نظارت نشده (k-mean) تعیین گردید و سپس محدوده ی ترسیم شده با محدوده ای که به روش های مختلف طبقه بندی تعیین شده است، با استفاده از دو روش نقطه ای و سطحی مقایسه و میزان دقت هر کدام از روش ها سنجیده شد. با توجه به نزدیک بودن نوع بازتابش تصاویر لندست در مناطق بیابانی، نتایج حاصل از دقت کمی برخوردار است؛ به طوری که نتایج ارزیابی بیانگر این است که در روش نقطه ای و سطحی طبقه بندی حداکثر احتمال به ترتیب با دقت کلی 9/64 و 53 درصد دارای بالاترین دقت است و روش k-mean نیز به ترتیب با دقت کلی 5/15 و 17 درصد دارای کم ترین دقت ممکن است؛ بنابراین به منظور پایش نوع کاربری ازجمله ریگزارهای مناطق بیابانی باید از نوع دیگری از تصاویر ماهواره ای یا الگوریتم های دیگر طبقه بندی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ریگزار، جازموریان، طبقه بندی نظارت شده، طبقه بندی نظارت نشده
|
  • Ehsan Lashgari Tafreshi* Pages 1-15

    In philosophy of science, particularly in the human sciences, concepts have Multiple meanings even have contradictory definition from ontological and epistemological aspects in different philosophical schools. Therefore, determination The theoretical framework for understanding of fundamental concepts, are most important in the study and understanding of the concepts in human sciences. One of the key concepts and paradigms in Geographical Sciences, concept of space and its planning, logistics, and general changes in the governance space and how to explain it. In this article endeavors theoretical concept of geographical space as a fundamental concept of geographical sciences be explained in existentialism school. So, this is a qualitative research and data has been collected with using of valid library documentations and this article is kind of Fundamental and qualitative research and for data analyzing method was used from descriptive and analytical approaches. In the first step have been struggled with using literature and theoretical resources to define the concept of space and existentialism. Then, by combining these two concepts, is provided redefining the concept of space. Finding research reveals that in this school the emergence of space in the structural and functional aspects appears from mental activity therefore space has temporal – place nature.

    Keywords: Geographical space, Mentality, Existentialism, Sartre
  • Ahmad Edalatian, Mohammad Ali Ahmadian*, Abolfazl Behniafar, Mahdi Jahani Sani Pages 16-35
    Purpose

    Due to the fact that our country has entered a long period of drought, water supply and optimal use of it, especially in rural areas, have been a priority. The most important objectives of the present research are the feasibility of providing part of the water consumed by the villages through the catchment areas of the basin, which will be carried out through appropriate training and dissemination of culture. The researcher hopes that by promoting the culture of optimal use of atmospheric precipitation, in addition to providing part of the needs of villagers, especially villagers who are water supplied by tankers, they will reduce the pressure on groundwater resources that are expose to atmospheric hazards.

    Method

    This study is practical in purpose, descriptive and analytical in essence and methodology. For gathering information, two methods of fieldwork and non- fieldwork and fixing sample volume using Cochran formula, equivalent to 251 persons. The main tool is questionnaire, with total 28 questionnaires, which has been distributed among the rurals systematically by chance, and then the information was gathered. Sample villages under study include 6 villages selected out of 57 villages of over 20 families.

    Findings

    not only the rurals are highly motivated to cooperate in performing this project, but also they understand the importance and operation of this project as a useful and low costs method for controlling the water shortage crisis and decreasing the support to the concentrated water supply systems to the remote places such as pipe water, dam, well, subterranean canal, water supply tank, and reviving stable level and They need local and private organizations’ help and support in resolving the problems.Solution: Among the strategies emphasized in this paper, the creation of the spirit of participation in the villages and the dissemination of culture have been the optimal exploitation of atmospheric rainfall through public education.

    Keywords: Rainwater harvesting, Aquifer Basin, Watershed, Save the rain, Rural planning
  • Abas Ali Vali*, Hassan Barabadi, Abolghasem Amir Ahmadi Pages 36-47

    Re-use of unconventional water (sewage effluent) is one of the plans that can reduce the effects of desertification and it can provide integrated management of water resources in desert. In this direction, it is very important, investigating the effects of urban Wastewater on Soil Properties. The purpose of this research, is Investigating the Effects of sewage effluent of Sabzevar on Soil Properties in the desert areas Barabad of city Sabzevar. To do this, Sampling was done Through Method of Systematic- randomized from the control areas and irrigation areas with wastewater. Results of chemical properties showed, amount of calcium, magnesium, acidity and neutralizing content is without significant change and electrical conductivity, sodium, chlorine and sodium absorption Ratio decreased significantly compared to the control area. Results of Fertility properties showed, significant reduction is in the amount of organic carbon, phosphorus and potassium absorbed in the rstored area compared to the control area. Eventually. Planting plan with wastewater in the studied area showed, In terms of changes in soil properties, There are positive effects and Haloxylon aphyllum Than Atriplix canesences and Nitraria Schoberi evaluated  mre appropriately in terms of improving soil conditions

    Keywords: unconventional water, Soil Properties, Sampling of Systematic- randomized, wastewater treatment, Sabzevar city
  • Zohreh Javanbakht Ghahfarrokhi*, Abbas Saidi, Farhad Azizpoor, Jamileh Tavakolinia Pages 48-67

    An examination of urban rural links in each location requires the analysis of streams linking urban and rural settlements. Such links under the heading of "flow of space" are embodied in the framework of a network approach and include flows of capital, persons, goods, information, innovation, technology, and so on. These flows include a process that, in appropriate conditions They can bring together rural urban associations that not only lead to the establishment of spatial networks, but also provide the basis for the formation of social networks. These flows have multiple components and effectiveness, appear in different spatial links and hence require their own specific policies. Since the strengthening of rural urban links with the goal of economic development and poverty reduction, it depends on the geographical, socio-economic and ecological conditions of the local and regional. In line with the discussed issues, this paper deals with the case study of Gomishan city in the framework of structural functional theory and in the framework of descriptive-analytic method to study the spatial flows in the border regions of Golestan province. The statistical population of this study included 29 border villages located in the city of Gomishan. All of these villages were studied. The results show that spatial currents are related to the urban rural development of Gomishan area. Nevertheless, the influence of some spatial flow In the area of ​​Gomishan is zero.

    Keywords: spatial flows, rural-urban linkages, border regions, flow intensity, Gomishan city
  • saeid khaksefidi, Behzad Vasigh*, Mohsen Taban Pages 68-80
    Problem

     Droughts in Zabul have cause the erosion of human habitats, especially in areas exposed to sand accumulation. Creating an optimal urban form can be a way to counteract its destructive effects.

    Methodology

    in this paper, the research method is based on the partial air flow simulation method and the city form survey. The goal is to find the most optimal form of residential buildings to reduce pollutant emissions in the Zabul city. The building forms was investigated by airflow simulation using Flow 3D fluid simulation software. A flat ground with an initial configuration was selected for the model. And each time the air flow behavior was tested in different models. In this study, the relationship between urban wind speed and morphological parameters such as dimensions, building geometry and building density was investigated and it was concluded that urban wind speed can help reduce sand stagnation by considering appropriate values ​​of these parameters. Results and

    Conclusion

    Therefore, by studying the urban shape and making arrangements such as building height from the ground, determining the proper length of the urban block and how the adjacent buildings can be connected, the accumulated particles can be discharged to the city as permitted by changes in wind speed.

    Keywords: zabul, wind, Simulation, Wind pollutants
  • Mehran Maghsoudi*, Hamid Ganjaeian, Saidjavad Hoseini Pages 81-92

    Due to its mobility and ability to move and its direct impact on residential areas and various developmental activities, the Ergs are of major importance in the desert areas, so monitoring of those is very important. Considering that the use of supervised and unguarded methods is considered as one of the most common methods in determining and monitoring land uses, in this research, the accuracy of different classification methods in the monitoring of Jazmourian regs was investigated. In this research, in order to evaluate the accuracy of different classification methods in determining the type of usage of the study area, especially the regs, satellite image of the Landsat 8, OLI sensor in 2017 has been used. First, the area of ​​the regs prepared manually using Google Earth and Topography Map of the region, and then in the ENVI software, the land use type of ​​the study area was determined by different supervised (Maximum Probability, Minimum Distance to Mean, equilibrium, Parallelepiped) and unsupervised methods (K-mean) and then the plotted area using two point and surface methods were compared with the area determined by different classification methods, and the accuracy of each method was measured. Due to the similarity of the reflection type of Landsat images in desert areas, the results are of little precision, so that the evaluation results indicate that in the point and surface method, maximum probability classification, with a total accuracy of 64.9 % and 53% has the highest accuracy and the k-mean method with a total accuracy of 15.5% and 17% has the lowest accuracy, respectively. So, in order to monitor the type of land use, including desert areas regs, a different kind of satellite imagery or other classification algorithms should be used.

    Keywords: Reg, Jazmourian, Supervised classification, unsupervised classification