فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1398)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه احمدی نسب* صفحات 1-18
    هدف

    در پژوهش حاضر با توجه به اهمیت و نقش چکیده در مقالات علمی و اهمیت ذخیره و بازیابی آن در نظام های بازیابی اطلاعات، به یکی از مسائل زبانی نگارش چکیده، یعنی انسجام، به طور اخص انسجام دستوری پرداخته شده است.

    روش

    504 چکیده از نشریات برتر پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از حوزه های عام هفتگانه موضوعی علوم بر اساس نظریه انسجام هالیدی- حسن (1976) با روش تحلیل محتوا مورد مطالعه قرار گرفتند.

    یافته ها

    بیشترین عوامل انسجامی به کار رفته در چکیده های مقالات نشریات مورد بررسی، را به ترتیب ارجاع، ربط، حذف و جانشینی تشکیل می دهد. در ضمن، در چکیده های حوزه علوم پایه و حوزه علوم انسانی بیش از 5 حوزه دیگر عامل انسجامی به کار رفته است. علاوه بر این، بیشترین عامل انسجامی به کار رفته را به ترتیب ارجاع، ربط، حذف و جانشینی تشکیل می دهد. از یافته های دیگر پیشنهاد افزایش نکات زبان شناختی انسجام به دستورالعمل های چکیده نویسی ایزو 214-1976است.

    کلیدواژگان: نظریه انسجام هالیدی- حسن، انسجام در چکیده نویسی، استاندارد چکیده نویسی 214-1976، نشریات برتر ISC، ذخیره و بازیابی اطلاعات
  • علی منصوری*، ملیحه سلیمیان ریزی صفحات 19-32
    هدف

    پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر جذب و توسعه مشارکت های مردمی و چرایی عدم مشارکت مردم در حوزه کتابخانه ها از دیدگاه خیرین است.

    روش

    پژوهش حاضر به روش تحقیق کیفی انجام شده است. خیرین شهر اصفهان به عنوان جامعه پژوهش انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مشارکت در حوزه کتابخانه ها و کتابخانه سازی نسبت به سایر حوزه ها از جمله بهداشت و درمان و آموزش و پرورش از اقبال کمتری برخوردار است. عدم احساس نیاز جامعه به کتابخانه، پایین بودن سرانه مطالعه، فقدان اطلاع رسانی و تبلیغات در خصوص اقدامات و سودمندی کتابخانه ها، عدم آشنایی خیرین با رسالت های کتابخانه ها و عدم درخواست مسئولین امر از خیرین جهت فعالیت در این حوزه، از دلایل اصلی مشارکت پایین در این حوزه محسوب می شوند.

    اصالت

    با توجه به نتایج پژوهش تبیین کارآمدی و سودمندی هر حوزه از جمله خدمات کتابخانه ها به عنوان اصل اصلی و پایه و تبلیغات و اطلاع رسانی و درخواست های فراگیر در این راستا منجر به افزایش مشارکت های مردمی خواهد شد.

    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، کار خیر، فرد خیر، کتابخانه سازی، تجهیز کتابخانه
  • مهدی محمدی*، سمیه پناهی، سمیه پروین صفحات 59-84
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر بررسی منابع سرفصل های درسی کارشناسی ارشد سه گرایش «مطالعات کتابخانه های عمومی»، « مدیریت کتابخانه های دانشگاهی» و «مدیریت کتابخانه های دیجیتالی» است.

    روش شناسی

    پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی است که با استفاده از روش «تحلیل محتوا» انجام شده است. برای گردآوری داده ها از سیاهه وارسی استفاده شد.

    یافته ها

    درمجموع 525 منبع برای هرسه گرایش معرفی شده است. که 443 عنوان کتاب، 79 عنوان مقاله و 3 عنوان پایان نامه بوده و 297 منبع فارسی و 228 منبع انگلیسی بود. بیشترین منابع فارسی برای گرایش «مدیریت کتابخانه های دانشگاهی» و بیشترین منابع خارجی برای گرایش «مدیریت کتابخانه های دیجیتال» پیشنهاد شده است. 52 درصد از کتب معرفی شده در رده Z قرار دارند. سپس، رده های H و Q (علوم) بیشترین قرابت را با حوزه کتابداری داشتند. پرتکرارترین منابع پیشنهادی نیز برای سرفصل مشترک «مبانی کتابداری و علم اطلاعات» بود.

    نتیجه گیری

    از نتایج می توان به ارائه سرفصل ها و منابع تکراری، انتخاب منابع پیشنهادی از آثار پیشکسوتان و نویسندگان جوان به ترتیب برای سرفصل های پایه و جدید و متفاوت بودن منابع و سرفصل حوزه دیجیتال نسبت به دو گرایش دیگر اشاره کرد.

    کلیدواژگان: سرفصل های درسی، مدیریت کتابخانه های دانشگاهی، مدیریت کتابخانه های دیجیتالی، مطالعات کتابخانه های عمومی، علم اطلاعات و دانش شناسی
  • محسن نوکاریزی*، مریم صابری، محمدحسین دیانی صفحات 85-100
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تعیین موقعیت متغیرهای اصلی مدل یکپارچه پذیرش و بهره گیری از فناوری (انتظار عملکرد، انتظار تلاش، نفوذ اجتماعی، و تسهیل شرایط، رفتار هدفمند، و استفاده) در میان کاربران پایگاه های اطلاعاتی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نوع پیمایشی و در سطح تحلیلی و به شکل میدانی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کاربران بالقوه مجموعه پایگاه های اطلاعاتی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 325 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه تهیه شده توسط ونکاتش و همکارانش بود که روایی (تطبیق ترجمه فارسی به انگلیسی) و پایایی بر روی آن انجام شد. 

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که از میان متغیرهای اصلی مدل یکپارچه پذیرش و بهره گیری، براساس میانگین نظر کاربران پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، متغیر «انتظار عملکرد»، نمره و امتیاز بالاتری را کسب کرده است. همچنین مقایسه میانگین متغیرهای مدل در دو گروه متغیر مستقل و وابسته، نشان داد که متغیر «انتظار تلاش» نسبت به سه متغیر وابسته دیگر تاثیرگذاری بیشتری بر پذیرش و استفاده از مجموعه پایگاه های اطلاعاتی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران داشته است. در مقایسه وضعیت متغیرهای پذیرش و بهره گیری از فناوری با سطح متوسط، همه متغیرها به استثنای متغیر استفاده (کاربر) بالاتر از سطح متوسط قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که مجموعه پایگاه های اطلاعاتی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران از لحاظ متغیرهای پیش بینی شده درمدل یکپارچه پذیرش و بهره گیری از فناوری در سطح مطلوب و بالاتر از متوسط قرار دارند. با این حال تلاش برای بهبود مستمر این مجموعه برای افزایش سطح پذیرش و بهره گیری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مدل یکپارچه پذیرش و بهره گیری از فناوری، پایگاه های اطلاعاتی، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، پذیرش و بهره گیری از فناوری
  • مهدی رحمانی*، امیررضا اصنافی، محمد امین عرفان منش صفحات 121-140
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی میزان صحت استنادی پایان نامه های دفاع شده دانشگاه شهید بهشتی در بازه زمانی 1393-1390 بود.

    روش

    روش پژوهش تحلیلی پیمایشی و جامعه آماری شامل تمام پایان نامه های دفاع شده در سال های تحصیلی 1393-1390 دانشگاه شهید بهشتی به تعداد 6251 پایان نامه بود. تعداد 2381 استناد به عنوان نمونه مورد بررسی در پژوهش حاضر انتخاب شد. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای تصادفی بود. تعداد 8 استناد از هر پایان نامه از نظر مطابقت با شیوه نامه استنادی مورد استفاده، انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها سیاهه وارسی محقق ساخته بود که بر اساس پژوهش آزاده، واعظ و قریب (1388) تهیه گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین خطای استنادی منابع براساس نوع منبع استنادی، زبان منبع استنادی، مقطع تحصیلی، دانشکده و سال دفاع پایان نامه تفاوت آماری معناداری وجود دارد. اما مولفه جنسیت بر میزان صحت استنادی پایان نامه ها تاثیر قابل توجهی ندارد.

    نتیجه گیری

    عوامل مختلفی را می توان در بروز وضعیت نامطلوب استناددهی در پایان نامه ها برشمرد. اعمال راهکارهایی از جمله تخصیص بخشی از نمره پایان نامه به صحت استنادهای ارائه شده، برگزاری گارگاه های آموزشی و استفاده از نرم افزارهای مدیریت منابع؛ پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: صحت استنادی، پایان نامه، دانشگاه شهید بهشتی، خطای استنادی، استناد کور
  • عاصفه عاصمی*، سعیده خلیلیان صفحات 141-158
    هدف

    تعیین امکان استفاده از یک سیستم خبره تصمیم یار مبتنی بر تکنیک فازیMCDM جهت کمک در بازیابی و انتخاب منابع اطلاعاتی در پایگاه اطلاعاتی ایرانداک توسط کاربران بوده است.

    روش

    این پژوهش از نوع پیمایشی- توصیفی است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان دکترای علم اطلاعات دانش شناسی، متخصصین ارشد پایگاه اطلاعاتی بوده و برای اولویت بندی معیارهای شناسایی شده از روش AHP استفاده شد.

    یافته ها

    رتبه بندی شاخص های بازیابی و انتخاب منابع اطلاعاتی براساس تکنیک AHP عبارتند از: به هنگام بودن با 196429/0، مستند بودن منابع اطلاعاتی با 173154/0، وضعیت خروجی منبع اطلاعاتی با 1164145/0 ، ارزش و کیفیت منابع با 0270342/0 به ترتیب در اولویت های اول تا چهارم قرار گرفتند. همچنین متخصص پایگاه ایرانداک امکان الحاق چنین سیستم را بروی پایگاه خود پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    به دلیل اهمیتی که پایگاه اطلاعاتی ایرانداک برای کاربران خود دارد باید برای ارائه خدمات بهتر و کاراتر خود به امکاناتی مجهز نماید تا بتواند پاسخگوی نیاز کاربران باشد که یکی از این امکانات استفاده از یک سیستم های خبره در بازیابی اطلاعات با رویکرد فازی می باشد.

    کلیدواژگان: سیستم خبره، فرآیند تحلیل سلسله مراتبیAHP، بازیابی اطلاعات، انتخاب منابع اطلاعاتی، پایگاه اطلاعاتی
  • منصور کوهی رستمی*، حمید قاضی زاده، نگار موری بختیاری صفحات 159-178
    هدف

    هدف پژوهش حاضر آن است که تاثیر مهارت های ارتباطی کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان با میانجی گری هوش فرهنگی بر مدیریت ارتباط با مراجعان را بررسی نماید.

    روش 

    روش پژوهش پیمایشی است؛ از مدل یابی معادلات ساختاری ((SEM جهت آزمون فرضیه ها و برازندگی مدل استفاده شد. جامعه ی آماری 380 نفر از کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان هستند که پرسشنامه بین 200 نفر از آنان توزیع و در نهایت 181 نفر در پژوهش مشارکت داشتند. ابزار اندازه گیری سه پرسشنامه، هوش فرهنگی آنگ و همکاران (2004)، مهارت های ارتباطی بارتون (1990) و مدیریت ارتباط با مشتری سین و همکاران (2005) است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل t تک نمونه ای نشان داد که میانگین نمره مهارت های ارتباطی، هوش فرهنگی و مدیریت ارتباط با مشتری به طور معنی -داری (001/0>p) از نمره برش کمتر است؛ که نشان می دهد که نمونه ی پژوهش از نظر مهارت های ارتباطی، هوش فرهنگی و مدیریت ارتباط با مشتری در وضعیت نامطلوبی به سر می برند. ضرایب مسیر مهارت های ارتباطی بر هوش فرهنگی، مهارت های ارتباطی و هوش فر هنگی بر مدیریت ارتباط با مشتری به ترتیب با 817/0، 495/0 و 320/0 به دست آمد که در سطح خطای استاندارد معنی دار بوده و با احتمال 95/0 می توان بیان نمود که مهارت های ارتباطی و هوش فرهنگی بر مدیریت ارتباط با مشتری موثر هستند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، مهارت های ارتباطی، هوش فرهنگی، مدیریت مراجعان
  • فریبرز درودی*، مژده سلاجقه، عادل سلیمانی نژاد، نسرین قادری نیکو صفحات 171-188
    هدف

    رابط کاربر وبگاه کتابخانه ها در عملکرد مطلوب آنها نقش تعیین کننده ای دارد و کتابخانه ها زمانی می توانند عملکرد مطلوبی داشته باشند که کاربران بتوانند تعامل مناسبی با آنها برقرار کنند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی محیط رابط وبگاه کتابخانه ملی ج.ا. ایران و میزان مطابقت این وبگاه با مولفه های نیلسن با رویکرد مکاشفه ای  است.

    روش/ رویکرد پژهش

    پژوهش حاضر به روش پیمایشی با رویکرد  ارزیابی مکاشفه ای انجام شد. ابزار گرآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل ده معیار اصلی و مولفه های فرعی آن بود. جامعه آماری این پژوهش 37 نفر از متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد میزان همخوانی محیط رابط وبگاه کتابخانه ملی ج.ا.ایران با 10 مولفه نیلسن، به طور کلی بالاتر از حد متوسط است. این وبگاه در برخی از معیارهای مدل نیلسن از سطح مطلویی برخوردار نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که میزان مطابقت محیط رابط با مولفه های" وضعیت واضح بودن و قابل رویت بودن نظام"،" همخوانی بین نظام با دنیای واقعی" ،" ثبات و یکدستی"، "جنبه های زیبایی شناختی و طراحی ساده"،"تشخیص به جای یادآوری پیام ها" زیاد است. همچنین در مولفه های "کنترل و آزادی عمل کاربر"، "کمک به کاربر در جلوگیری و اصلاح خطاها"،" انعطاف پذیرو کارایی نظام"،"راهنمایی و مستندسازی" در حد متوسط و میزان مطابقت با مولفه "پیشگیری از خطا" بسیار کم است.

    کلیدواژگان: ارزیابی مکاشفه ای، محیط رابط، مدل نیلسن، وبگاه کتابخانه ملی ج، ا، ایران
  • نرگس نشاط*، زهرا سادات عالمی صفحات 197-222
    هدف

    مقایسه بروندادهای اعضای هیات علمی علم اطلاعات و دانش شناسی در مراکز پژوهشی دولتی ایران و تعیین عوامل تاثیرگذار بر آن .

    روش

    این پژوهش از نوع علم سنجی است و از روش های تحلیل محتوا و پیمایشی توامان استفاده کرده است. ابتدا شاخص های مورد نیاز از کارنامه علمی اعضای هیات علمی کتابداری پژوهشگاه ها، پژوهشکده ها، و مراکز پژوهشی دولتی استخراج شد. سپس دو پرسشنامه تدوین شد، اولی برای نظرسنجی از متخصصان در انتخاب شاخص های مناسب ارزیابی بروندادهای علمی و دومی برای ارزیابی عوامل بازدارنده. جامعه آماری را کلیه اعضای هیات علمی پژوهشگاه ها، پژوهشکده ها و مراکز پژوهشی دولتی تشکیل داد که نامشان در فهرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درج گردیده بود.

    یافته ها

    بیشترین تولیدات به مقالات (400 عنوان) اختصاص دارد و کمترین تولیدات، کتاب ترجمه ای (15 عنوان) است . بنابراین، گرایش به تولید مقاله بیش از سایر اقلام اطلاعاتی است. زبان فارسی در تولیدات آمار بالاتری را نشان می دهد . بیشترین سرانه تولید مربوط به مرکز اطلاعات و مدارک علمی کشاورزی با تعداد 6 نفر هیات علمی و 156 برونداد علمی است.

    کلیدواژگان: برونداد علمی، اعضای هیات علمی کتابداری و اطلاع رسانی، مراکز پژوهشی دولتی ایران، سرانه تولیدات علمی، عوامل بازدارنده برونداد علمی
  • زهراسادات سجادی*، فهیمه باب الحوائجی، عباس گیلوری، مژگان کریم منش صفحات 223-240

    هدف سنجش رابطه توانمندسازی سازمانی و عملکرد رقابتی در کتابخانه های سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است. روش پژوهش، پیمایشی تحلیلی و همه کتابداران(104 نفر) جامعه آماری پژوهش را تشکیل داده اند که 100 نفر پرسشنامه ها را تکمیل کرده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. برای سنجش روایی پرسشنامه ها از روش روایی صوری و شیوه توافق داوران و برای سنجش پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاد شد. یافته های پژوهش: میانگین کل نمره توانمندسازی سازمانی در جامعه پژوهش 76/3 از 5 بوده است. مولفه عملکرد مالی میانگین حاصل 229/0 پایین تر از میانگین نظری بوده است. نتایج پژوهش نشان داد با افزایش عملکرد رقابتی در کتابخانه ها، توانمندی آن ها نیز افزایش می یابد. و عملکرد رقابتی زنان به نسبت مردان بالاتر بوده است. تفاوتی به لحاظ نمرات عملکرد رقابتی بین گروه های مختلف سنی و نظرات گروه های مختلف تحصیلی راجع به عملکرد رقابتی و بین نمرات عملکرد رقابتی از منظر گروه های مختلف با توجه به سابقه شغلی وجود نداشت. مشارکت کنندگان با رشته تحصیلی کتابداری می توان گفت این گروه عملکرد رقابتی کتابخانه های موردبررسی به طور معنی داری بالاتر از گروه با رشته تحصیلی غیر کتابداری ارزیابی کرد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی سازمانی، عملکرد رقابتی، کتابخانه، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی
|
  • Faemeh Ahmadinasab * Pages 1-18
    Purpose

    In present study, considering the importance and role of the abstracts of scientific papers and the importance of its storage and retrieval in information retrieval systems, one of the linguistic problems of abstracts, namely, cohesion, in particular the syntactic cohesion is studied.

    Methodology

    504 Abstracts of ISC Top journals from the seven major subject areas of science were studied based on Halliday-Hasan (1976) cohesion theory by content analysis method.

    Findings

    The most frequent cohesive devices used in the abstracts of the papers of ISC top journals are reference, conjunction, ellipsis and substitution. In addition, in the abstracts of basic sciences and humanities, more than other 5 areas of knowledge, cohesive devices have been used, and medicine has benefited from the least degree of cohesion. From other findings, is suggesting the addition of linguistic rules of cohesion to the ISO 214-1976 guidelines for abstracts.

    Results

    Due to the small number of cohesive devices, some of the abstracts of top journal papers have less readability and comprehension. To increase readability of the abstracts, the use of cohesive devices is recommended.

    Keywords: Halliday-Hasan Cohesion Theory, Cohesion in Abstracts, ISC Top Journals, Information Storage, Retrieval
  • Ali Mansouri*, Maliheh Salimian rezie Pages 19-32
    Background and Objectives

    The present study examines the factors that affecting the attraction and development of public participation in the field of libraries from donor’s view and practical solutions in order to attract public participation. Investigation of researches generally showed that, popular participation is influenced by individual factors such as age, gender, individual commitment, social class, individual emotion, social and mass media. Also, the time and environmental conditions, and awareness of the issues and problems of the community enhance social participation. In previous research, media advertising has been highlighted as one of the most important factors influencing the attraction of public participation. Public participation in critical situations or in cases such as education are areas that researchers have addressed. Cultural areas such as libraries and book reading have received less attention from researchers.

    Methodology

    The present study is a qualitative research. The benefactors of Isfahan city were considered as the research community that out of which, five people were selected through purposeful sampling. In the present study, the method of interviewing and in particular semistructured interview (semi-standard or semi-centralized) was used as data collection technique. To ensure the content validity and relevance of the interview questions to the objectives of the study, after several interviews the questionnaires were approved by three LIS professionals and consulted with civil society activists. After each interview, the analysis would begin and then the next interview would be analyzed. Investigating and analyzing the results of the research showed that participation in charity is influenced by many factors, especially having a philanthropic spirit and serving one another. In spite of the non-profitability of the type of benevolent services, the areas of education, health and religion have attracted the most popular participation, so it is expected that with the non-profitability of the type of services and activities of libraries in Planners and awareness-raising officials will be constantly pursued by authorities to attract more public participation in libraries and information centers.

    Findings

    Complex bureaucracies in the country's administrative space, lack of clear and transparent strategies and laws, as well as a lack of serious good support for participation in the construction and equipping of libraries by trusted organizations and institutions have been major obstacles. At present, various organizations, including municipalities, guidance agencies, public libraries, endowments, mosques, and cultural and non-cultural institutions, are responsible for the libraries in the country, and there is a lack of integrated management and decision-making in the field of libraries. It is therefore one of the major obstacles to attracting public participation in this regard, so it is necessary to integrate and encourage donors to participate in the field of libraries in a unified manner, and also to facilitate integration. And removing the administrative and legal barriers to the necessary actions and follow-up by the Board of Governors.The results show that some of the respondents do not have the necessary knowledge about the nature, mission and functions of libraries. "... for example, this central library in Isfahan, what percentage of Isfahan people use it, I don't think they use one percent ...” This type of judgment indicates a lack of awareness and understanding of the services and activities of the libraries, as well as good bias and lack of correct information, such as "... I have not seen the Central Library yet, but I don't think they will use one percent although my children go to the library two days a week, do people come to the library at all? ". Various factors can cause this to happen, such as lack of need and awareness of the type of services provided in libraries, lack of publicity and awareness of statistics, practices and services offered in libraries, and the type of culture prevailing in the community. For this reason, stereotyped tasks for libraries have become widespread among the community, which is inconsistent with the realities of the library. It is therefore recommended that authorities not only provide documentary information and information on the usefulness of libraries' services and activities, to ensure good scientific research on the extent of use, valuable short- and long-term impacts of libraries, and promote Study the community as well as the cost-effectiveness of libraries and information centers and provide the results of research to the public with full awareness. It is better to provide the tangible achievements of city libraries, the valuable results of promoting reading in the individual lives of citizens and the community, the short-term and long-term impacts of libraries throughout the community, the number of library members, and the limitations of libraries. The results showed that the status of the library in projects related to education or health care was neglected. The results of the present study showed that the most beneficiaries in this field are hospital and clinic building, medical equipment supply and finally treatment. Given the emphasis of health authorities on the importance and necessity of disease prevention, this is undoubtedly by raising awareness and disseminating documented information on disease prevention, health care, and the inherent duties of libraries and information centers. And the research results indicate that good capabilities have not been used so far.

    Discussion

    Based on the research findings, the following suggestions are made to increase the attraction and development of donors in the field of building and equipping libraries:- Planning for identifying, attracting and directing goodwill in the library sector
    - Announcing the need in the field of building and equipping libraries formally on behalf of trustees representing the government
    - Planning for consistent, continuous advertising, and the cultivation of charitable activities in library-building
    - Take advantage of up-to-date advertising to attract donors with new features

    Keywords: Public participation, Charity, Build, equip libraries, library
  • Mahdi Mohammadi *, Somayeh Panahi, Somayeh Parvin Pages 59-84
    Objectives

     The purpose of this study is to study the master's degree curriculum in three areas: "Public Library Studies," "Managing Academic Libraries," and "Digital Library Management" in citation.

    Methodology

    This research is an applied research using the "content analysis" method.

    Findings

    The data showed that 525 sources have been introduced for all trends. The sources consist of 443 books, 79 papers and 3 theses (297 Persian and 228 foreign sources). The most Persian sources have been suggested for the trend of "managing Academic libraries" and the most foreign resources for the trend of "managing digital libraries", respectively. 52% of the books are listed in Z category. Then, categories of H and Q ranked most closely with the field of librarianship. The most frequent resources were also for the common headline of the "Library and Information Science Fundamentals".

    Conclusion

    Among the results, it can be cited to present the repetitious headlines and resources, to provide suggested resources from the works of the pioneers for the basic titles and the updated works of the young writers for the new headlines.

    Keywords: Course Curriculum, Academic Libraries Managing, Digital libraries Management, Public Library Studies, Knowledge, Information Science
  • Mohsen Nowkarizi *, Maryam Saberi, Mohammad Hossein Dayyani Pages 85-100
    Purpose

    determining the positions of Main variables of Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT) model (performance expectancy, effort expectancy, social influence, facilitating conditions, intention behavior, and use) among users of IRANDOC databases.

    Methodology

    this study is survey and conducted at the analytical and field level. The sample research is the all potential users of IRANDOC databases, which 325 people have been chosen through simple random sampling. The research instrument is the questionnaire provided by Venkatesh et al. that has been tested regarding its reliability and validity.

    Finding

    The results show that among main variables of UTAUT model, according of users’ opinion, effort expectancy is the most effect on the acceptance and use of IRANDOC databeses. Furthermore, comparing the status of UTAUT Model variables with average level, all the variables except use are above of the average level.

    Conclusion

    it seems that IRANDOC databases regarding the predicted variable of UTAUT Model ate at high or above arrange level. However, the need for more attempt to do continual improvement is necessary to increase the level of acceptance and use of technology.

    Keywords: UTAUT model, Database, IRANDOC, acceptance, use of technology
  • Mehdi Rahmani * Pages 121-140
    Aim

    The aim of this study is to verify the accuracy of citation of defended thesis in Shahid Beheshti University in the period of 2012-2015.

    Method

    This research is in the form of survey and the statistical population included all thesis defended in the academic years 2012-2015 in Shahid Beheshti University, finally 2381 citation were selected as the sample in this study. For data collection, observation and citation searching through databases and search engines were used; a data collection tool was checklist based on Azadeh, Vaez and Gharib work (2009).

    Results

    From examined citations, 68 numbers didn't retrieved and were blind citations. The results show that among the error sources based on the type of source citation, citation source language, and level of education component, faculty and the year of defending thesis, there is significant differences. However gender component does not have a significant impact on the accuracy of citation.

    Conclusion

    Several factors can be found in happening of unfavorable situation in theses. We can suggest some solution in order to optimize citiation management and copying in theses .

    Keywords: accuracy citation, Thesis, Shahid Beheshti University, error citation, Blind citation
  • Asefeh Asemi *, Saeedeh Khalilian Pages 141-158
    Purpose

    The purpose of the present study was the possibility of using an expert system decision based on fuzzy MCDM techniques to help in the retirival and selection of resource information in IRandoc databases is by end users.

    Method

    The research method was descriptive – survey. Population comprises involved the10 information science doctoral students, the one person of specialist databases. The questionnaires were used to collect data. The data was analyzed by AHP method .

    Results

    finding indicate that Ranking Criterions Based on AHP method as follows: up to date the 0/196429, Documentary the 0/173154, Output status the 0/1164145 & Value and quality of resources the 0/0270342 was respectively in First to fourth Priority also Specialist database was predicted possible the link .

    Conclusion

    Database IranDoc importance for academic users they must be equipped facilities to delivery Better and efficient service To be Answer User requirements, One of possible to use of expert system in the retrieval and selection of resource information based on fuzzy approach

    Keywords: expert system, analytic hierarchy process (AHP), Information retrieval, Selection of information, Database
  • Mansor Kohi Rostami *, Hamid Ghazizadeh, Negar Moori Bakhtyari Pages 159-178
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effect of communicative skills of librarians in public libraries of Khuzestan province through mediation by cultural intelligence on Customer Relationship ManagementResearch

    Methods

    The research method is survey. Structural equation modeling (SEM) and partial least squares method were used to test the hypotheses and model fitness. The statistical population of this study is 380 librarians of general libraries in Khuzestan province. The statistical population of this study is 380 librarians of public libraries in Khuzestan province. The questionnaire was distributed among 200 of them and 181 people participated in the research. Measurement tools are three questionnaires: Cultural Intelligence (Ang and et al. 2004), Communication Skills (Barton 1990), and Customer Relationship Management (Sin et al. 2005).

    Finding

    The results of single-sample t-test showed that the mean score of communication skills, cultural intelligence and customer relationship management was significantly (p

    Keywords: Public Library, Communication Skills, Customer Relationship management, Cultural Intelligence
  • Faraborz Doroudi * Pages 171-188

    This research, investigated the user interface of National Library of Iran .The aim was to identify degree of match between user interface of National library of Iran with Nielson's model. The research method is qualitative applying the Heuristic evaluation method. A researcher-made Questionnaire was used for this survey. The research target population includes 36 cases of library and information professional .The data analysis showed that degree of match between interface of National library of Iran with Nielson's model is generally above average with some weak points in this website .The following is the results in accordance with the ten features of Nielson's model: the extent of concordance features like visibility of system status, match between system and the real world, consistency and standards, Aesthetic and minimalist design, Recognition rather than recall, is high also, features like User control and freedom , Help users Recognize, diagnose, and recover from errors ; Flexibility and minimalist design , Help and documentation is average and feature like error prevention is very low.

    Keywords: Heuristic Evaluation, Nielsen's model, User interface, website interface
  • Narges Neshat *, Zahra Sadat Alami Pages 197-222
    Objective

    This study has been conducted with the aim of investigating the scientific outputs of Library and Information Science (LIS) faculty in Iran's governmental research centers and the inhibiting factors of its productiveness in the view of the mentioned centers' faculty during the years 2006-2013.

    Methods

    Content analysis and survey methods werer used in this study. Research tools included CV of the faculty and questionnaire. Using content analysis, the CV of 48 faculty members of the above research centers was surveyed, and using questionnaire, the inhibiting factors of scientific productions in these centers in the view of faculty members were studied.

    Results

    Based on the research findings, in terms of the production of information items, Regional Information Center for Science and Technology (with 197 counts of production) won the first place, the National Library and Archives Organisation of Iran (185) stood in the second place, and Agricultural Scientific Information and Documentation Center (156) gained the third level of scientific productions. The majority of scientific output were in the form of journal papers and extensively in Persian.

    Keywords: Government research centers, Faculty Members, Library, Information Science (LIS), scientific output, Inhibiting factors
  • Zahrasadat Sajadi * Pages 223-240

    The objective of the research is to measure the relation of organizational empowerment and competitive performance in educational researches and agricultural promotions libraries.The method used in this project is analytical survey and population are all from librarians (104 people) in which 100 persons have completed the survey.Research tools consist of two certained surveys. Research findings total average score of organizational empowerment in the society were 3.76 out of 5. With regard to average financial performance the obtained records were 0.229 lower than theoretical average. These results showed that the more development in competitive performance of libraries will cause the better empowerment. In case of competitive performance the scores presented from women was higher than men scores. There was no difference due to scores of various age groups and comments of different educational groups regarding competitive performance and records of competitive performance in different groups’ point of view due to job history. Due to participants in the field of librarianship we can say that the competitive performance of case study libraries is significantly higher than similar performance for non librarianship fields

    Keywords: Organizational Empowerment, Competitive Performance, Library, Educational Researches, Agricultural Promotion Organization