فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 32 (پاییز 1398)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 32 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صالح آرخی*، شیرین کلوی صفحات 1-16

    یکی از عوامل مهم برای برنامه ریزی و مدیریت شهری به خصوص در راستای نیل به توسعه پایدار در نواحی شهری و استفاده بهینه از سرزمین، در دسترس بودن اطلاعات صحیح و بهنگام از وضعیت کاربری اراضی مناطق شهری است. در این راستا، هدف از انجام این تحقیق مقایسه دو روش طبقه‏بندی پیکسل پایه و شیءگرا در تهیه نقشه کاربری اراضی با استفاده از تصویر ETM+ در شهر ایلام با استفاده از نرم افزار Idrisi Selvi است. پس از تهیه تصویر مربوط و اعمال تصحیح هندسی و رادیومتریک بر روی تصویر با استفاده از دو روش مذکور، نقشه کاربری اراضی استخراج شد. برای ارزیابی دقت طبقه بندی از شاخص های صحت کل، ضریب کاپا، دقت تولیدکننده و دقت استفاده کننده استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که روش طبقه بندی شیءگرا تصویری با وضوح بهتر نسبت به روش طبقه بندی پیکسل پایه ارائه می دهد. نتایج برآورد دقت هم نشان می‏دهد که روش شیءگرا در هر دو شاخص صحت کل و ضریب کاپا با مقادیر به ترتیب 94 درصد و 91 درصد نسبت به روش پیکسل پایه با صحت کل و ضریب کاپا با مقادیر به ترتیب 88 درصد و 86 درصد، دقیق تر است. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق پیشنهاد می‏شود که روش طبقه‏بندی شیءگرا در تهیه نقشه‏های کاربری اراضی مناطق شهری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، طبقه‏بندی پیکسل پایه، طبقه‏بندی شیءگرا، ETM+، شهر ایلام، ایدریسی سلوا
  • ژیلا فرزانه سادات زارنجی، محمدحسن یزدانی* صفحات 17-32

    توسعه شهری پایدار بر این اصل استوار است که فضای یک شهر درون محله شکل می گیرد و بر پایه آن تداوم می یابد؛ ازاین رو، توسعه محله ای اقدامی کلیدی درجهت نیل به توسعه پایدار قلمداد می شود. ازجمله مهم ترین بازتاب شهرنشینی معاصر، پیدایش و گسترش محلات آسیب پذیر (اسکان غیررسمی) در مرکز یا پیرامون شهرهاست که شهر اردبیل نیز در زمره این شهرها قرار می گیرد. در این شهر محلات اسکان غیررسمی را می توان بخش های فراموش شده و برنامه ریزی نشده ای در مقایسه با سایر محلات شهری دانست که به لحاظ پایداری بسیارشکننده هستند. بااینکه ناپایداری به عنوان مشکل دیرینه و امر بدیهی در محلات اسکان غیررسمی است؛ اما مدیریت و بهبود وضعیت این محلات در یک برهه زمانی و به صورت هم زمان ممکن نیست؛ بدین منظور شناخت میزان شدت و ضعف ناپایداری به واسطه مقایسه تطبیقی و با تکیه بر مدل های مختلف تصمیم گیری بین مجموع محلات مزبور می تواند به عملکرد و تصمیم گیری بهتر مدیران شهری متناسب با اولویت مداخله در سطح این محلات به منظور توانمندسازی در راستای توسعه پایدار شهری کمک شایانی کند؛ از این رو هدف پژوهش حاضر، واکاوی و مقایسه تطبیقی وضعیت ناپایداری در محلات 15گانه اسکان غیررسمی شهر اردبیل با تاکیدبر معیارهای پایداری محله ای و اولویت بندی آن ها درجهت برنامه ریزی آتی انجام گرفته است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و ازلحاظ روش، توصیفی- تحلیلی است. داده های موردنیاز ازطریق روش های میدانی گردآوری شده اند. جامعه آماری تحقیق منطبق بر محلات 15گانه سکونتگاه های غیررسمی شهر اردبیل است. به منظور سنجش پایداری محلات مورد مطالعه، شاخص های مربوط با استفاده از روش آنتروپی، وزن دهی و محلات هدف با بهره گیری از تکنیک های تصمیم گیری، رتبه بندی شدند و برای دست یابی به اولویت بندی نهایی از تکنیک ادغامی کپ لند استفاده شد و درنهایت برای بازنمایی بهتر با استفاده از نرم افزار ArcGIS نقشه ها ترسیم شدند. براساس سنجه های به کاررفته و نتایج به دست آمده از پیاده سازی تکنیک های مختلف تصمیم گیری به لحاظ معیارهای پایدار محله ای، محله «سلمان آباد» در رتبه نخست و محله «ایران آباد» با کسب کمترین امتیاز در رتبه آخر قرار گرفتند؛ بنابراین برنامه ریزی های توسعه محور متناسب با نقاط ضعف و قوت و اولویت هر محله ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: پایداری، سطح ناپایداری، محلات غیررسمی شهر اردبیل، اولویت بندی
  • سیدمحمود میرابوالقاسمی بهابادی* صفحات 33-58

    امروزه اثرگذاری اقدامات توسعه ای در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی یکی از مولفه های مهم در موفقیت یا شکست اقدامات و الگوهای توسعه محسوب می شود؛ به طوری که ارزیابی جامع اثرات اقدامات و الگوهای توسعه با دیدی کل نگر، زمینه ارزیابی کامل اثرات و نیل به الگوی اثرگذاری مراکز معدنی- صنعتی را ممکن می کند. در همین راستا پژوهش حاضر با دیدگاه ارزیابی اثرات جامع و با بررسی تاثیرات معدن چادرملو بر شهرستان بهاباد، در جستجوی میزان تاثیرگذاری مراکز معدنی- صنعتی بر سکونتگاه های نواحی مرکزی ایران است. این پژوش از منظر ماهیت در رده پژوهش های کاربردی و توسعه ای بوده و از منظر روش از نوع توصیفی تحلیلی است که با بهره گیری از روش های اسنادی، کتابخانه ای و پیمایشی، اطلاعات موردنیاز پژوهش را گردآوری کرده و سپس با استفاده از آزمون های T-test و تحلیل مسیر، به تجزیه و تحلیل اطلاعات مبادرت کرده است. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که میزان اثرات منفی به ترتیب در شاخص های اجتماعی- فرهنگی و سپس شاخص های زیست محیطی بیشتر بوده و در شاخص های اقتصادی و کالبدی مجتمع چادرملو دارای اثرات به نسبت مثبت بیشتری بوده است. تجربه توسعه معدنی- صنعتی در ایران مرکزی و به طور ویژه در شهرستان بهاباد نشان می دهد، اگرچه از منظر اقتصادی و در سطوح استانی و ملی این الگوی توسعه نسبتا موفقیت آمیز به نظر می رسد؛ اما از منظر اقتصاد محلی، زیست محیطی و همچنین حوزه های اجتماعی- فرهنگی با اثرات منفی بسیاری روبه رو بوده است و توجه به مسئله پایداری توسعه را در مقیاس های محلی به شدت به چالش کشیده است. در مقیاس های محلی در مقابل آنچه از دست رفته است، برآیند و نتایج بایسته و شایسته ای که از آن بتوان به مثابه «نقش پایدار و مهم توسعه معدنی- صنعتی در فرایند توسعه ایران مرکزی» یاد کرد، وجود ندارد و متاسفانه باید از آن به مثابه «میراث ناپایدار توسعه معدنی- صنعتی بر سکونتگاه های ایران مرکزی» یاد کرد.

    کلیدواژگان: توسعه معدنی- صنعتی، اثرات اجتماعی، اثرات اقتصادی، اثرات زیست محیطی، بهاباد
  • ابوذر پایدار*، مهرشاد طولابی نژاد، زبیده بامری صفحات 59-78

    در دهه های گذشته بهبود معیشت پایدار روستایی مورد توجه بسیاری از محققان و برنامه ریزان قرار گرفته است. در این زمینه یکی از رهیافت های اصلی برای بهبود معیشت پایدار روستایی توجه به توسعه گردشگری است. با توجه به اهمیت این موضوع در این پژوهش، به بررسی احیای معیشت پایدار روستاهای مرزی ازطریق توسعه گردشگری پرداخته شد. تحقیق حاضر ازنظر هدف، کاربردی و روش انجام آن ترکیبی (کیفی و کمی) است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه و مصاحبه است. جامعه آماری شامل خانوارهای روستایی دهستان ناهوک در شهرستان سراوان است (1618 N=). با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری سهمیه ای، 310 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات، از آزمون تحلیل واریانس، رگرسیون چند متغیره و مدل تحلیل مسیر بهره گرفته شد. نتایج نشان داد، رابطه خطی و معنی داری بین توسعه گردشگری و احیای معیشت پایدار وجود دارد؛ به ترتیب بیشترین تاثیر گردشگری مربوط به عامل نهادی با ضریب (363/0) و کمترین تاثیر مربوط به عوامل کالبدی محیطی با ضریب (182/0) است. همچنین نتایج نشان داد که علی رغم تلاش های مسئولان محلی و مشارکت های مردمی در زمینه ایجاد زیرساخت های امنیتی و افزایش کیفیت ارائه خدمات مطلوب برای توسعه گردشگری در این منطقه، به علت عدم تامین زیرساخت های اولیه، عدم دسترسی به شبکه های ارتباطی مناسب به جاذبه های گردشگری موجود در روستاها و از همه مهم تر، مشکلات امنیتی که نتیجه موقعیت مرزی روستاهای منطقه است، به عنوان مهم ترین موانع توسعه گردشگری در روستاهای این شهرستان شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، احیای جوامع روستایی، معیشت پایدار، شهرستان سراوان
  • یونس غلامی بیمرغ*، ابوالفضل دهقان جزی صفحات 79-98

    گرایش روز افزون بشر به زندگی ماشینی و توام با آن، استفاده بی رویه از اتومبیل شخصی، عدم استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی، افزایش آلودگی های محیطی و در نهایت حرکت جامعه به سمت زندگی انفرادی، باعث تیره شدن تعاملات اجتماعی و دور شدن انسان ها از یکدیگر شده است. رویکرد تبدیل برخی خیابان ها به پیاده راه که با حذف یا کاهش تردد اتومبیل ها در بخش مرکزی شهرها همراه است، باعث ارتقای کیفیت محیط و افزایش سرزندگی در این فضاها می شود. مطالعه حاضر به بررسی قابلیت سنجی اجرای طرح پیاده محوری در خیابان خواجه نصیر، واقع در بافت تاریخی شهر گز برخوار پرداخته است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، رویکردی توصیفی- تحلیلی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با کارشناسان است. تحلیل متغیرهای مورد استفاده، با استفاده از نرم افزارهای spss و Amos انجام گرفت. در فرضیه اول، اجرای طرح پیاده محوری از نظر ابعاد حمل و نقل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه اول، نشان دهنده رابطه معنادار بین متغیرهای مورد بررسی بود و فرضیه اول تایید شد. در فرضیه دوم به بررسی قابلیت سنجی پذیرش اجرایی طرح از دید کسبه و شهروندان پرداخته شد. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه دوم نیز وجود رابطه معنادار بین متغیرهای مورد سنجش را نشان داد و فرضیه دوم نیز تایید شد. همچنین نتایج مدل عاملی مرتبه دوم نشان داد که عامل اقتصادی بیشترین بار عاملی را با وزن رگرسیونی 86/0 به خود اختصاص داده است. پس از آن عامل اجتماعی و کالبدی با وزن رگرسیونی 82/0 و عامل زیست محیطی با وزن رگرسیونی 74/0 در رتبه بعدی قرار گرفته اند. نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده این است که اجرای طرح پیاده مداری در خیابان خواجه نصیر مورد پذیرش شهروندان و کسبه است و ازنظر ابعاد ترافیکی و تردد مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

    کلیدواژگان: پیاده مداری، شهرهای کوچک، فضاهای باز شهری، امکان سنجی
  • حسین حسینی خواه*، حمیدرضا وارثی صفحات 99-124

    یکی از رویکردهای نوین تامین زمین خدمات شهری که از تلفیق رشد هوشمند شهری و پایداری شهری حاصل شده، روش انتقال حق توسعه است؛ ازاین رو هدف پژوهش حاضر شناسایی مناطق ارسال و دریافت حق توسعه و همچنین شناسایی نواحی دارای پتانسیل بالای حق توسعه و شناسایی پیشران های کلیدی موثر در اجرای الگوی TDR است. جامعه آماری پژوهش شهر یاسوج و حوزه نفوذ مستقیم (حریم) آن است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و وزن دهی شاخص های پژوهش از مدل GRA و نرم افزار Arc GIS و برای طراحی نقشه های نهایی پژوهش از نرم افزار IDRISI Selva و شناسایی پیشران های کلیدی از مدل روش تحلیل اثرات متقاطع استفاده شده است. براساس الگوی انتقال حق توسعه، نواحی شهر یاسوج به مناطق دریافت و انتقال حق توسعه تقسیم شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که در مناطق ارسال، پارامتر آثار و ابنیه تاریخی و بافت های باارزش با وزن 7246/0 رتبه اول را به خود اختصاص داده است. مشارکت شهروندان و اراضی زراعی، باغات و جنگل های مهم با وزن 6279/0 و 5403/0 در رتبه های دوم و سوم قرار دارند. در مناطق دریافت نیز پارامتر مشارکت با وزن 9471/0 و تمایل به افزایش تراکم و ساخت و ساز با امتیاز 3241/ 0 در اولویت دوم قرار دارد. براساس نتایج پژوهش، ناحیه 2 و 3 از پتانسیل بسیار بالایی در ارسال حق توسعه و همچنین ناحیه 4 پتانسیل بسیار بالایی برای دریافت حق توسعه دارد. درنهایت نتایج حاصل از به کارگیری روش تحلیل تاثیرات متقاطع حاکی از آن بوده که 4 پیشران کلیدی از جمله شاخص های تمایل به افزایش تراکم و ساخت وساز، برخورداری از شبکه معابر، آثار و ابنیه تاریخی و بافت های باارزش، اراضی زراعی، باغات و جنگل های مهم از میان 15 عامل شناسایی شده، بیشترین تاثیر و همچنین شاخص مشارکت، ضمانت حقوقی و قانونی بالا، وجود ساختار و سازمان اداری منسجم به عنوان عوامل تنظیم کننده بین عوامل تاثیرگذار و تاثیرپذیر بیشترین شدت را در شناسایی و توسعه تامین زمین خدمات شهری یاسوج دارند. درنتیجه این پیشران ها باید به عنوان عوامل پایه اصلی در روش TDR در آینده مورد استفاده قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: خدمات شهری، TDR، مناطق ارسال، مناطق دریافت، رشد هوشمند، شهر یاسوج
  • فضل االه اسمعیلی، اکبر حمیدی*، شاهین علیزاده زنوزی، توران خیری صفحات 125-144

    در دهه های اخیر شهرهای ایران مانند بسیاری از شهرهای جهان سوم دچار تحولات چشمگیری شده اند، به طوری که روند رشد شهرنشینی در پی تحولات اقتصادی، اجتماعی، موجب رشد لجام گسیخته و بی قواره شهرهای با نقش ملی و ناحیه ای شده که در اغلب شهرهای کشور ناشی از فقدان سیاست های نامناسب ساخت وساز و بی برنامگی در بهره برداری از زمین شهری است؛ ازاین رو ارزیابی روند گسترش فیزیکی شهر و آگاهی از الگوهای تغییرات کاربری اراضی و به کارگیری نتایج آن، در برنامه ریزی های آینده شهر ضروری است. در پژوهش حاضر به بررسی تغییرات کاربری اراضی و روند گسترش فیزیکی پیرامون شهر مرند در طی سال های 1378-1395 و سپس به پیش بینی این تغییرات تا سال 1405 با استفاده از مدل زنجیره ای مارکوف پرداخته شد و برای این منظور از تصاویر ماهواره ای لندست TM، سال های 1378، 1384، 1390 و 1395 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. تعیین نقشه کاربری بعد از انجام تصحیحات بر روی تصاویر ماهواره ای، تعیین نمونه های آموزشی و ارزیابی دقت طبقه بندی صورت گرفت. نتایج نشان می دهد که در طی این دوره، طبقه اراضی ساخته شده افزایش قابل توجهی داشته است؛ به طوری که حدود 36 درصد از تغییرات را دربر داشته و در روند افزایش اراضی ساخته شده، طبقات اراضی بایر و باغات به ترتیب بیشترین نقش را داشته است و این تغییرات عمدتا ناشی از افزایش میزان مهاجرت از سکونتگاه های پیرامون شهر مرند به این شهر است.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، توسعه فیزیکی، زنجیره ای مارکوف، تصاویر ماهواره ای، شهر مرند
  • کرامت الله زیاری*، حمید رخساری صفحات 145-170

    مناطق ساحلی از پربارترین و پویاترین نقاط و بستر فعالیت های عظیم گردشگری شهری در جهان به شمار می روند. منابع ارزشمند و متنوع، این مناطق را به یکی از حساس ترین و ارزشمندترین مناطق موردتوجه سرمایه گذاران گردشگری تبدیل کرده است؛ به گونه ای که در این مناطق، سرمایه گذاری در ساخت محیط های انسان ساخت به خصوص در زمینه خدمات گردشگری به سرعت رشد کرده است. در سه دهه اخیر رشد خدمات اقامت گردشگران به ویژه هتل ها به گونه بوده است که فضای شهرهای ساحلی را دچار مسائل رقابتی مکانی- فضایی گسترده ای کرده است. در دهه های اخیر، در کشور ایران این مساله در مناطق شمالی نمود بیشتری داشته است و رقابت سرمایه داران در مکان گزینی هتل ها چالش های فضایی-مکانی را به همراه داشته؛ به صورتی که عوامل شخصی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و... بر این مساله موثر واقع شده است. به همین منظور در این مقاله به بررسی عوامل موثر بر مکان گزینی هتل های شهر ساحلی بندر انزلی و بازتاب های فضای آن ها با استفاده از مدل جدید چند متغیره گرافیکی CO-PLOT و GIS پرداخته شده است. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی که اطلاعات موردنیاز این تحقیق از طریق پرسشنامه و مصاحبه از جامعه آماری مالکان هتل ها شامل سرمایه گذاران، شرکا، مدیران و سرپرستان هتل های شهر ساحلی انزلی جمع آوری شده است؛ در مرحله اول عوامل موثر در گزینش مکانی هتل ها و رتبه بندی این عوامل درجهت شناسایی مدل تجربی چند متغیره با ارائه نقشه گراف به کمک نرم افزار CO-PLOT مورد بررسی قرار گرفته است و در مرحله بعد با کمک مدل های مکان مرکزی الگوی فضایی پراکنش انواع هتل های شهر انزلی با تحلیل اولویت های عوامل موثر چند متغیره -مدل تجربی- در نرم افزار GIS ارزیابی شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که از بین مدل های نظری مکان مرکزی و مدل های تجربی چند متغیره مکان گزینی هتل ها روابط خاصی وجود دارد. به گونه ای که تحت تاثیر عوامل چند متغیره تجربی موثر بر مکان گزینی هتل ها -مانند عامل اقتصادی، دسترسی، قوانین و مقررات، خصوصیات فیزیکی سایت، ویژگی اجتماعی و فرهنگی، همسایگی و هم جواری، عوامل    مستقل- الگوهای پراکنش فضای خطی، متمرکز و شعاعی در زون های مختلف شهر ساحلی بندر انزلی شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: مکان گزینی، الگوی فضایی، هتل، گردشگری شهری، شهرهای ساحلی، شهر بندر انزلی
  • زهره هادیانی*، منیره دادکانی صفحات 171-184

    طی چند دهه گذشته شاهد تغییر نگاه برنامه ریزان و جغرافی دانان از نگاه مبتنی بر مکان و صفت مبناء، به طرف رویکرد شبکه محور و تعامل مبناء هستیم. همین تغییر نگاه موجب توجه به جریان ها و پیوندهای شکل گرفته بین نقاط و گره ها شده است. هدف پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد شبکه، بررسی جریان های شکل گرفته بین شهر خاش و روستاهای پیرامون آن بوده است. با توجه به رویکرد شبکه ای، واحد تحلیل در پژوهش، رابطه و جریان است. به منظور تحقق اعتبارسنجی پژوهش از ابزار پرسشنامه، مشاهده و اطلاعات ثانویه (سرشماری نفوس و مسکن) استفاده شده است. داده ها در قالب تحلیل شبکه و ازطریق نرم افزار  UCINETمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. جامعه آماری پژوهش، روستاهای بخش مرکزی شهرستان خاش هستند. برای تعیین حجم نمونه به علت وسعت ناحیه مورد مطالعه و حجم بالای جامعه آماری، روش نمونه گیری طبقه بندی احتمالی، مورد استفاده قرار گرفته است. این نمونه گیری بر مبنای دو معیار فاصله از شهر خاش و جمعیت روستاها صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شهر خاش در سطح ناحیه به دلیل دارا بودن سطح بالای خدمات، بازار و فرصت های شغلی، در جایگاه نخست جذب جریان های درون ناحیه و شهر زاهدان نیز در تمامی جریان های با وجود قرارداشتن در خارج از ناحیه در جایگاه دوم جریان های ورودی قرار دارد. پس از آن روستاهای بزرگ ناحیه به دلیل دارا بودن و استقراربخشی از خدمات در آن ها موجب جذب قابل توجهی از جریان ها به خود شده اند. الگوی جریان های فضایی حاکم بر ناحیه از بسیاری جهات با نظریه قطب رشد یکی است و دارای الگوی شبکه ای نیست؛ چراکه در حال حاضر جریان های دوسویه، مکمل و هم افزاء شکل نگرفته است.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه، جریان های فضایی، دو سویگی، هم افزاء، بخش مرکزی شهر خاش
  • مرضیه سهرابی مفرد، مسعود بختیاری کیا* صفحات 185-200

    سطوح نفوذناپذیر عامل مهمی در نظارت بر توسعه شهری و کیفیت محیط زیست است. به همین دلیل، شناخت این سطوح پیش شرطی برای رسیدن به توسعه پایدار شهری خواهد بود. هر چند روش‌های گوناگونی برای تشخیص و مطالعه این سطوح وجود دارد ولی تعیین دقیق و مقرون به صرفه این سطوح، هنوز یک چالش مهم برای پژوهشگران شهری است. با توجه به افزایش دسترسی به داده‌های سنجش از دور، در این پژوهش با استفاده از تصویر سنجنده GeoEye سال 2009، دقت روش‌های سه‌گانه طبقه‌بندی بیشترین شباهت، شبکه عصبی مصنوعی و ماشین بردار پشتیبان را در تعیین سطوح نفوذناپذیر در بخشی از شهر بندرعباس بررسی و مقایسه شده است. به این منظور، بعد از انجام عملیات پیش پردازش‌های لازم بر روی تصویر، با استفاده از آلگوریتم‌های مورد اشاره، پنج کلاس خیابان و ساختمان (به عنوان سطوح نفوذناپذیر)، بدنه آبی، پوشش‌گیاهی و زمین بایر (به عنوان سطوح نفوذپذیر شهری) برای هر سه روش، استخراج شدند. برای ارزیابی نتایج، روش‌های دقت کلی، ضریب کاپا، دقت کاربر و تولیدکننده مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که روش ماشین بردار پشتیبان با دقت کلی7/94 درصد و ضریب کاپا 93/0، نسبت به روش شبکه عصبی مصنوعی (با دقت صحت کلی 1/93 درصد و ضریب کاپا 90/0) و روش بیشترین شباهت (با دقت صحت کلی 2/92 درصد و ضریب کاپا 89/0)، دارای دقت بهتری است. مطالعه حاضر هرچند نشان داد که روش ماشین بردار پشتیبان دارای صحت بالاتری بود اما با این وجود، دقت‌ روش‌های بیشترین شباهت و شبکه عصبی مصنوعی نیز در تعیین سطوح نفوذناپذیر، مناسب و قابل قبول بوده و پردازش تصاویر با قدرت تفکیک مکانی بالا با این روش‌ها، می‌تواند سطوح نفوذناپذیر را تشخیص دهد.

    کلیدواژگان: سطوح نفوذناپذیر، شبکه عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان، بیشترین شباهت، بندرعباس، GeoEye
|
  • saleh arkhi *, shirin kalavi Pages 1-16

    Important factors in planning and urban management, especially in order to achieve sustainable development and optimal use of land in urban areas is the availability of timely and accurate information about the status of land use in urban areas. In this dirction, the aim of present study is to compare two methods of pixel-based and object-oriented classification in land use mapping with using ETM+ image in Ilam city, Ilam province using Idrisi Selva software. After the supply of related image and implementing geometric and radiometric corrections on image, we applied two classification methods to land use mapping. To assess the accuracy of classification methods, we used of indices of overall accuracy, kappa coefficient, producer accuracy and user accuracy. The results show that the object-oriented classification method has more resolution than the pixel-based classification method. The results of accuracy show that method of object-oriented in two indices of overall accuracy and kappa coefficient with (respectively) 94 percent and 91 percent was more accurate then pixel-based classification method with overall and Kappa coefficient 88 percent and 86 percent. The result of this study suggests that from object-oriented classification method use to production of land use map.

    Keywords: Land Use, Pixel-based Classification, Object-oriented Classification, Images of ETM+, Ilam City, Idrisi Selvi
  • jila farzaneh sadat zaranji, mohammad hasan yazdani* Pages 17-32

    Sustainable urban development is based on the principle that a city within the neighborhood is formed and based on it, hence, neighborhood development is considered as a key step toward sustainable development. Among the most important reflections of contemporary urbanization is the emergence and spread of vulnerable neighborhoods (informal housing) in the center or around cities, including Ardabil. In this city, informal settlements can be considered as forgotten and unplanned areas compared to other urban neighborhoods that are sustainably frailing. Although instability is a long-standing problem and an obvious problem in informal housing, it is not possible to manage and improve the situation at the same time. thus, recognizing the degree of instability and weakness through comparative and reliance comparisons Different models of decision making between the total of these neighborhoods can help to improve the performance and decision making of urban managers in accordance with the priority of intervention in these areas in order to empower them in the direction of sustainable urban development. Therefore, the purpose of this study was to analyze and compare the comparative situation of instability in 15 informal settlements in Ardebil with emphasis on neighborhood sustainability criteria and prioritize them for future planning. This research is applied in terms of purpose and in terms of method is descriptive-analytical one. Required data are collected through field methods. The statistical population of the research is in accordance with the 15 neighborhoods of informal settlements in Ardebil. To assess the stability of the studied neighborhoods, the relevant indices were used using the entropy of weighing method and the target areas by using decision-making techniques. Finally, for coplanqui integration technique, the final priority was used. And finally, Terrible Maps for better representations using ArcGIS software. Based on the measures taken and the results of implementing various decision making techniques in terms of sustainable metrics, Salman Abad's neighborhood ranked first and Iran-Abad neighborhood with the lowest score. Therefore, developmental planning in appropriate with the strengths and priorities of each neighborhood seems necessary.

    Keywords: Sustainability, Unstable level, nonfficial Neighborhoods of Ardebil, Prioritization
  • seyed mahmood mir abolghasemi behabadi Pages 33-58

    Nowadays, impacts of developmental measures on social, economic, environmental and physical dimensions is one of the important factors in the success or failure of developmental measures and development patterns. In this regard comprehensive assessments of impacts is essential. In other words, a comprehensive assessment of the effects of developmental measures and development patterns will allow us to fully assess the effects and achieve the model of the impact of industrial-mineral facilities. In this regard, the present study is based on a comprehensive impact assessment approach and a review of the impacts of the Chadermulu mine on the city of Bahabad in the search for a model of the impact of mineral-industrial centers on the settlements in the central regions of Iran. From the perspective of the nature of this research, it is a descriptive-analytical method that by collecting documentation, library and survey methods, collecting the information needed for research and then using T-test and path analyses to analysis the information has taken place. The results of the research show that the negative effects were higher in socio-cultural indicators and then the environmental indicators, and in the economic and physical indicators of the Chadormalloo complex there were more positive effects. The experience of mineral-industrial development in Central Iran, and especially in Bahabad, shows that although this model is relatively successful from the economic point of view and at the provincial and national levels, but from the perspective of the local economy, the environment as well as the socio-cultural areas with many negative impacts And has been challenging the issue of sustainable development at local scale. On the local scale, in contrast to what has been lost, there is no real and desirable results that can be described as "the sustainable and important role of mineral-industrial development in the process of developing central Iran", and unfortunately it should be considered as "legacy" Indemnified Mineral-Industrial Development on the Process of Destruction of Central Iranian Settlements.

    Keywords: Mineral-Industrial Development, Social Impact, Economic Impact, Environmental Impact, Bahabad
  • zobeydeh bameri *, aboozar paydar, mehrshad toolabi nejad Pages 59-78

    In the past decades, improving sustainable livelihoods has attracted many researchers and planners. In this regard, one of the main approaches for improving sustainable livelihoods is to pay attention to the development of tourism. Considering the importance of this issue in this study, the revival of sustainable livelihoods of border villages was addressed through tourism development. The present research is applied in a targeted, applied way and the method of doing it is combination (qualitative and quantitative). The data-gathering tool was a questionnaire and interview. The statistical population consisted of rural households in Nahuk district in Saravan Township (N= 1618). Using the Cochran formula, 310 households were selected as the sample by quota sampling method. To analyze the data and data, analysis of variance, multivariate regression, and path analysis model were used. The results showed that there is a linear and significant relationship between tourism development and sustainable livelihoods recovery; accordingly, the highest impact of tourism on institutional factor is with coefficient (0.363) and the least effect on environmental factors with coefficient (0.182). Also, the results showed that despite the efforts of local authorities and popular participation in creating security infrastructure and improving the quality of providing favorable services for tourism development in the region, due to lack of provision of basic infrastructure, lack of access to appropriate communication networks to the tourist attractions in the villages And most importantly, security problems, which are the result of the borderline situation in the villages of the region, have been identified as the main barriers to tourism development in the villages of this Townships.

    Keywords: Rural tourism, revival of rural communities, Sustainable Livelihoods, Saravan Township
  • younes gholami beyragh*, abolfazl dehghan jozi Pages 79-98

    The increasing tendency of man to the life of the car and the use of personal vehicles, the lack of utilization of public transport, the increase of environmental pollution and, ultimately, the movement of society to individual life, diminish social interactions and distant Human beings are from each other. The approach to turning some of the streets into a pedestrian that removes or reduces traffic in the central part of the city is to improve the quality of the environment and increase the vitality of these spaces. The present study attempts to evaluate the feasibility of the implementation of a pedestrian-centered plan in Khajeh Nasir Street, located in the historical context of the city of Gaz-e-Borkhar. The research method used in this research is a descriptive-analytical approach using library studies and expert interviews. Analysis of the variables used was done using spss and Amos softwares. In the first issue, the implementation of the pedestrian plan was considered in terms of transportation dimensions. The results of the first hypothesis test showed a significant relationship between the variables studied and the first hypothesis was confirmed. In the second hypothesis, we examined the feasibility of accepting the implementation of the plan from the point of view of the business and citizens. The results of the second hypothesis test showed a significant relationship between the measured variables and the second hypothesis was confirmed. Also, the results of the second-order factor model showed that the economic factor has the highest gain with regression weight of 0.86. Subsequently, the social and physical factors with a regression weight of 0.82 and the environmental factor with a regression weight of 0.44 are in the next rank. The results of this study indicate that the implementation of the pedestrian plan in Khajeh‌e‌_nasir Street is acceptable for citizens and businesses and will not cause any problems in terms of traffic and traffic dimensions.

    Keywords: pedestrian, small cities, urban open spaces, feasibility study
  • Hosein Hoseini khah *, hamidReza Varesi Pages 99-124

    One of the new approaches to urban land Service, Obtained from the combination of smart city development and urban sustainability, is the transfer of development right. Therefore, the aim of the present study was to identify the areas for sending and receiving development rights, as well as identifying areas with high potential for development and Identifying Key Effective in the pattern of TDR. Statistical population of the study Is Yasuj city and around. To analyze data And weighing the research indicators used from the GRA model and the Arc GIS software, and to design the final research maps of the IDRISI Selva software and identify the key drivers of the cross-impact analysis method model. Based on the pattern of transfer of development right, the areas of Yasuj city were divided into sending and receiving development rights. The results of the research show that in the areas of sending, the parameter of historical buildings and valuable textures with the weight of /07246 are rankd first. The participation of citizens and agricultural lands, gardens and important forests with the weight of /06279 and 0/5403 are in the second and third ranks. In the receiving regions, the participation parameter with a weight of 9471 and a tendency to increase density and construction with a second score of /03241 are in the second priority. According to the results of the research, regions 2 and 3 have a very high potential for the send development of development right, and area 4 has a very high potential for receive development right. Finally, the results of applying the cross-impact analysis method indicated that four key drivers, including indicators of the tendency to increase congestion and construction, having access to the road network, works and historical buildings and valuable texture, agricultural land, gardens Important forests among the 15 identified factors, as well as the participation index, legal and legal guarantees, the existence of a structure and an integrated administrative organization as regulators of the factors affecting and influencing the highest severity in the identification and development of supply Land has Yasuj urban services. Therefore, these propellants should be used as the main pillars

    Keywords: Yasuj City, TDR, Delivery Area, Reception Area, Intelligent Growth
  • dr. fazlollah esmaeili, akbar hamidi*, shahin alizadeh zenoozi, tooran khayeri Pages 125-144

    In recent decades, cities of Iran have undergone remarkable changes, as in many third world cities, so that growth of urbanization following economic and social changes has led to the unrestrained growth of cities and towns with national and regional role, which in most cities of the country, despite of inappropriate policies of construction and utilization of urban land. Therefore, evaluating its results is essential in future planning of cities. In current study, land use changes and physical expansion around Marand city during the years 1999 to 2016, and then predicted these changes by 2026 with using of Markov chain model. For this purpose, satellite images of Landsat TM, 1999, 2005, 2011 and 2016 have been analyzed. The results show that during this time, built-up land has increased significantly, with about 36% of the changes, and in process of land increasing, land classes of unused land and gardens respectively have played huge function and these are changes chiefly due to an increase in the number of immigrants from settlements around the city of Marand to this city. Moreover, after 10 years, the greatest changes will be made in unused land (26.75%), which will become more to land built, then garden lands (19.52%) will be the largest change toward land built. Indeed, according to results, built up lands have the highest stability and in comparison, unused and garden lands will have low sustainability.

    Keywords: land use change, Markov chains, Satellite Images, Physical development, Marand city
  • keramatollah ziyari *, hamid rokhsari Pages 145-170

    Coastal urban areas are one of the richest and most dynamic spots in the world's vast tourist attractions. The valuable and diverse resources of these areas have become one of the most sensitive and valuable areas for tourism investors. In such areas, investments in the construction of human environments, especially in the field of tourism services, have grown rapidly. In the last three decades, the growth of accommodation services for tourists, especially hotels, has led to a widespread spatial-competitive spatial location of coastal cities. In recent decades, this has increased in the northern regions of Iran. And the competition of hotel capitalists in choosing their location has brought about spatial-location challenges in which personal, economic, social, cultural, political factors ... have been effective. For this purpose, in this paper, factors affecting the location of the beach hotels of Bandar Anzali their reflections are investigated using the new multivariate graphical model CO-PLOT and GIS. This paper uses a descriptive-analytic method to collect the information needed for this research through questionnaires and interviews from the statistical community of hotel owners including investors, partners, managers and supervisors of Anzali Beach Hotels. After collecting the data of the experts questionnaire, the results of the study were studied. At the first stage, the factors influencing the location of hotels and ranking these factors to identify the various experimental and effective factors in selecting the location of the hotels by presenting the graph with the help of CO-PLOT software has been investigated. In the next step, the spatial pattern of distribution of different types of hotels in Anzali city has been investigated by analyzing the priorities of these factors in GIS software. The results of the research show that there is a special relationship between the empirical models and theoretical Mono-centric models of hotel accommodation. As influenced by the effective empirical models -such as economic factors, access, laws and regulations, physical characteristics of the site, social and cultural characteristics, neighborhood, independent factors- and theoretical Mono-centric model of this relationship.

    Keywords: location, Spatial Pattern, hotel, urban tourism, coastal cities, Bandar Anzali
  • dr.zohreh hadiyani *, monireh dadkani Pages 171-184

    Over the past a few decades we have seen some changes on planners and Geographers' view about place and base pattern toward systematic analysis and base interaction. This change of view causes to focus on these flows and formed links between points and nods. The current study aimed to investigate the formed flows between Khash and its surrounding rural areas within an area network approach. Due to the network approach, analysis unit in research is flaw and relation. In order to validate the research a questionnaire, observation and secondary information (Population census and housing) are used. The data are analyzed in the form of system analysis and through the UCINET . The statistical population of this study are the central rural areas of Khash. Due to the extent of study area and high volume of statistical society, in order to determine the sample size, probabilistic classification sampling method is used. This sampling is done according to the two criteria: the distance from Khash and rural areas population. The findings of the research show that Khash is in the first place concerning absorption of flows within the area due to its high level of services, markets and creating carrier opportunities and Zahedan is in the second place in all flows, despite being outside of the area. After that due to the establishment of services in some big rural areas of Khash ,it has attracted considerable flows to itself. The pattern of spatial flows in this area , is similar to growth pole theory in many respects and does not have network pattern. Its reason is that two-way, complementary and synergistic flows haven’t formed yet.

    Keywords: Network Analysis, Spatial Flows, two-way, synergy, central district of Khash
  • marziyeh sohrabi mofrad, masood bakhtiyari kia* Pages 185-200

    Impenetrable surfaces are an important factor in monitoring urban development and environmental quality. For this reason, recognizing these levels will be a precondition for achieving sustainable urban development. Although there are various methods for detecting and studying these levels, accurate and cost-effective determination of these levels is still an important challenge for urban researchers. Due to the increasing availability of remote sensing data, in this study using the GeoEye 2009 image, the accuracy of the three most common classification methods, artificial neural network and support vector machine for determining impermeable surfaces in a part of Bandar Abbas city was compared. For this purpose, after performing the necessary preprocessing operations on the image, using the aforementioned algorithms, five classes of street and building (as impermeable surfaces), water body, vegetation and wasteland (as impermeable urban surfaces) for each Three methods were extracted. To evaluate the results, methods of overall accuracy, kappa coefficient, user and producer accuracy were used. The results showed that the support vector machine with 94.7% overall accuracy and kappa coefficient 0.93, compared to artificial neural network method (93.1% overall accuracy and kappa coefficient 0.90) and the most similarity method (with accuracy). The overall accuracy was 92.2% and the kappa coefficient was 0.89). Although the present study showed that the support vector machine method was more accurate, nevertheless, the accuracy of the most similar and artificial neural network methods were accurate and acceptable in determining impermeable surfaces and processing of high spatial resolution images with these methods, Can detect impermeable surfaces.

    Keywords: Impenetrable Surfaces, Artificial neural network, Backup Carrier, Most Similarity, Bandar Abbas, GeoEye