فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 38 (تابستان 1398)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 38 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا حاجی علیخانی، مجتبی عزیزی*، محمدحسین صبحیه، مهدی مرتضوی صفحات 15-39


    ابرپروژه ها اهمیت زیادی در رشد اقتصادی کشورها دارند، ولی با کاستی های متعددی مانند تاخیر، افزایش هزینه، شکست مالی، تاثیر منفی بر محیط زیست و جامعه اطراف روبرو هستند. یکی از دلایل بنیادی عملکرد ضعیف ابرپروژه ها، تاثیر منفی عوامل فرهنگی محیط نهادی ابرپروژه ها است. در این مقاله تاثیر مولفه های مختلف فرهنگی بر عملکرد تعدادی از ابرپروژه های کشور در زمینه نفت، گاز، پتروشیمی، سدسازی و تونل های شهری بررسی گردیده، که عمدتا با بودجه دولتی، توسط کارفرمایان دولتی و توسط پیمانکاران دولتی (یا بخش عمومی) اجرا شده و تا حدودی یک سازمان موقت دولتی محسوب می شوند. در این پژوهش با روش نظریه داده بنیاد و از طریق مصاحبه با 19 نفر از مدیران و کارشناسان ارشد، مولفه ها شناسایی شده و مدلی مفهومی برای نمایش این تاثیرات پیشنهاد گردید. یافته ها نشان می دهد که تفاوت فرهنگ عوامل اجرایی و مدیریتی این پروژه ها، مسایل فرهنگی کارکنان و تفاوت های فرهنگی ملیت ها و اقوام مختلف ایرانی مانند: تفاوت ساعت و تقویم کشورها، زندگی مجردی کارکنان پروژه و تبعات شخصی و آسیب اجتماعی آن، تعارض کار و زندگی خانوادگی کارکنان، تفاوت فرهنگ کارکنان، تعصبات قومی و مذهبی، فرهنگ جامعه محلی، فرهنگ نیروی کار محلی و مشکلات ارتباطی (تفاوت زبان و لهجه) بر عملکرد ابرپروژه تاثیر منفی دارند و باید در برنامه ریزی این پروژه ها مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، عملکرد، نهاد، ابرپروژه
  • احمد عالی*، شمس سادات زاهدی صفحات 41-70
    هدف

    پیچیدگی جوامع امروزی و فضای رقابتی حاکم بر دنیای کسب و کار موجب گردیده است که سازمان ها به دنبال روش هایی باشند که برای آنها مزیت رقابتی به ارمغان آورد. سازمان هایی که تکنولوژی محور هستند، برای ارتقاء جایگاه خویش به تیم های کاری وابسته هستند. یکی از عواملی که به تیم ها کمک می نماید تا  بهره وری و عملکرد بهتری داشته باشند، خلاقیت تیمی می باشد. عوامل متعددی بر خلاقیت تیمی اثر می گذارند ولی هدف پژوهش فعلی نیز این است که تاثیر دو عامل سبک رهبری تحول گرا و تسهیم شده و همچنین اشتراک گذاری دانش بین اعضای تیم بر روی خلاقیت تیمی را مورد سنجش قرار دهد.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

    رویکرد پژوهش کمی و نمونه آماری آن 350 نفر از اعضای تیم های یک شرکت رساننده خدمات اینترنت (رسا) می باشد. پژوهش از نوع کاربردی بوده و داده ها از طریق توزیع پرسشنامه بدست آمده است.

    یافته های پژوهش:

    یافته ها حاکی از آن است که هر دو سبک رهبری تحول گرا و تسهیم شده بر روی اشتراک گذاری دانش و خلاقیت تیمی تاثیر مثبت دارند. همچنین مشخص گردید که سبک رهبری تسهیم شده در مقایسه با سبک رهبری تحول گرا، بر خلاقیت تیمی و اشتراک گذاری دانش تاثیر مستقیم بیشتری می گذارد. بعلاوه نشان داده شد که اشتراک گذاری دانش لزوما رابطه معناداری با خلاقیت تیمی ندارد.

    محدودیت ها و پیامدها:

    عدم امکان تعمیم پذیری نتایج پژوهش به همه جوامع، استفاده از ابزار پرسشنامه جهت سنجش نگرش افراد، میزان صداقت مشارکت کنندگان در پاسخ به سوالات و وجود متغیرهای مداخله گر از جمله محدودیت های پژوهش فعلی می باشد.

    پیامدهای عملی:

    در صورت انتخاب سبک مناسب رهبری، می توان خلاقیت تیم را افزایش داد. بعلاوه در صورتی که مدیران سبک رهبری تسهیم شده و تحول گرا را به درستی پیاده نمایند، می توانند به اشتراک گذاری دانش در تیم ها کمک مضاعفی نمایند. خلاقیت تیمی و اشتراک گذاری دانش از جمله عواملی هستند که توجه به آنها می تواند ثمرات و نتایج مطلوب فراوانی را برای سازمان ها داشته باشد. همچنین با استفاده از دو یا چند سبک رهبری در کنار هم نه تنها می توان از مزایا و فرصت های بیشتری برخوردار گردید، بلکه نقاط ضعف هر سبک توسط سبک دیگر مورد پوشش قرار می گیرد.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

    مقاله به تحقیقات مدیریتی، با بررسی رابطه بین اشتراک گذاری دانش، خلاقیت تیمی، رهبری تحول گرا و رهبری تسهیم شده می افزاید.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، رهبری تسهیم شده، اشتراک گذاری دانش، خلاقیت گروهی، سازمان
  • سید محمدرضا سیدی، حسن دانایی فرد*، اسدالله گنجعلی، احمد علی خائف الهی صفحات 71-93

    اگرچه مدیریت دولتی در دهه های اخیر بر مفهوم پیچیده عملکرد و ارزشیابی آن، تمرکز کرده اما هم زمان وزیران و وزارت خانه هایشان را نادیده گرفته است تاجایی که ادعا می شود مطالعه وزیران در دوران طفولیت است. اهمیت ارزشیابی عملکرد بر کسی پوشیده نیست و در نظر، هرچه از قاعده سازمان ها به سمت راس آنها حرکت می کنیم بر اهمیت ارزشیابی عملکرد می افزاید اما در عمل، این گونه نیست؛ لذا نظر به خلا الگوی ارزشیابی عملکرد مدیران عالی دولتی، این پژوهش، وزیران را مورد مطالعه خود قرار داد و ازآنجاکه در الگوهای ارزشیابی عملکرد، معمولا عواملی محیطی وجود دارد که عملکرد را تقویت یا تضعیف می کند بر «شناخت شرایط موثر محیطی در عملکرد وزیران» تمرکز کرد. سپس، ازآنجاکه بررسی و جمع بندی یافته های مطالعات گذشته، گام مهمی در ترسیم تصویر جامعی از آنها است فراترکیب آنها را مدنظر قرار داد؛ لذا در گام اول، با جست وجوی فراگیر منابع، 80 منبع به دست آمد که در پالایشی سه مرحله ای به 48 منبع مرتبط، کاسته شد. سپس از یافته های آنها، 76 شناسه، استخراج شد که پس از پالایش، تحلیل و جمع بندی به 22 مفهوم و 7 مقوله به شرح زیر منتج شد: شرایط سیاسی، تیم مدیریتی، شرایط حقوقی/اداری، وجهه عمومی، شرایط خط مشی، شرایط بین الملل و شرایط اقتصادی.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شرایط محیطی، وزیر، وزیران، فرا ترکیب
  • فاطمه علوی متین، حسین دامغانیان*، عباس علی رستگار صفحات 95-119

    هدف از انجام این پژوهش، تعیین تاثیر اندوه ناشی از مقایسه های اجتماعی نامطلوب بر سایش اجتماعی همکار بود. جامعه آماری این پژوهش 249 نفر از کارکنان قراردادی واحدهای منتخب پردیس مرکزی دانشگاه رازی کرمانشاه بود. این واحدها به طور تصادفی انتخاب شد. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی- مورگان استفاده شد. پایایی و روایی پرسش نامه مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج با استفاده از روش های آماری و مدل معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Smart PLS3 بررسی و تحلیل شد. یافته های این پژوهش نشان داد که اندوه ناشی از مقایسه های اجتماعی نامطلوب، سایش اجتماعی همکار را به دنبال ندارد اما با میانجی گری حسادت خاموش باعث سایش اجتماعی همکار می شود؛ یعنی در اندوه ناشی از مقایسه های اجتماعی نامطلوب، افراد بر موقعیت هایی که فاقد آن هستند، تمرکز می کنند و این احساس موقعیت پایین تر در افراد با تبدیل شدن به نوعی از حسادت با عنوان حسادت خاموش، سایش اجتماعی سایر همکاران را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اندوه مقایسه، مقایسه اجتماعی نامطلوب، حسادت، حسادت خاموش، سایش اجتماعی
  • سید کمال واعظی*، علی عفری، عباس نرگسیان، عبدالحمید شمس صفحات 121-158

     

    هدف

    امروزه توجه بسیار کمی به رعایت اصول اخلاقی در بسیاری از سازمان ها و از جمله نظام مالیاتی کشور صورت می گیرد،  در این پژوهش، سعی خواهد شد تا از دریچه رعایت اصول اخلاقی و عرفی جامعه، به شناسایی، دسته بندی و وزن دهی شاخص های ارزیابی عملکرد نظام مالیاتی با رویکرد اخلاقی پرداخته شود.

    طراحی/روش شناسی/ رویکرد:

    روش تحقیق توصیفی و پیمایشی از نوع اکتشافی است،که به صورت کیفی و کمی انجام شده است. مشارکت کنندگان تحقیق در بخش کیفی شامل 35 نفر از افراد خبره می باشند. در بخش کمی جامعه آماری شامل  کلیه مودیان مالیاتی که در زمان انجام تحقیق به سازمان مالیاتی مراجعه کرده بودند،  با توجه به  نامحدود بودن جامعه با روش نمونه گیری تصادفی ساده و از طریق جدول مورگان – گرجسی 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند،جهت گردآوری داده های مورد نیاز  از روش مصاحبه در فاز کیفی و پرسشنامه بسته در فاز کمی استفاده گردید که روایی آن با نظرات خبرگان و پایایی نیز با آلفای کرونباخ   بررسی شد  که مقدار  آلفای بدست آمده  برابر شد با 0.78 و مورد تائید قرار گرفت.برای تجزیه و تحلیل داده ها ازمدل سازی معادلات ساختاری ،نرم افزار اموس بهره گرفته شد.

    یافته های پژوهش :

    نتایج نشان داد که طی مصاحبه های انجام شده با خبرگان  چهار مقوله زیر ساخت های اخلاقی سازمان،زیر ساخت های اخلاقی اجتماعی و فرهنگی،زیر ساخت های اخلاقی تولید ،زیر ساخت های اخلاقی قوانین و مقررات به عنوان ابعاد اصلی مدل شناسایی شدند که هر یک دارای زیر مقوله هایی بوده است که مدل سازی شدند و نتایج برازش مدل نیز نشان از مناسب بودن مدل ارائه شده است.                                                                                                                                              

    محدودیتها و پیامدها:

    ممکن است بخش آمار استنباطی پژوهش (مدل ارائه شده) با گذشت زمان و تغییر نگرش ها و شرایط دچار تغییراتی جزئی و یا عمده شده که نمی توان نتایج را به آینده تعمیم داد و در واقع مدل ارائه شده برای شرایط فعلی می باشد                          

    پیامدهای عملی:

    خروجی این پژوهش مدلی است که محققان آینده می توانند به عنوان یک الگو جهت ارزیابی عملکرد نظام مالیاتی از آن استفاده نمایند.                     .                                                                                         

    ابتکار:

    مقاله ضمن نشان دادن چگونگی تاثیر اخلاقیات بر افزایش عملکرد  سازمانی، به توسعه مدلهای ارزیابی عملکرد کمک می کند.

    کلیدواژگان: عملکرد نظام مالیاتی کشور، رعایت اصول اخلاقی، الگوی معادلات ساختاری
  • حسن حسن زاده، ناصر میر سپاسی*، ابولحسن فقیهی، رضا نجف بیگی صفحات 159-185

    ایجاد و تقویت کارآفرینی در هر سازمانی با نظام مدیریت منابع انسانی آن سازمان ارتباط تنگاتنگی دارد و همچنین سیاستهای نظام مدیریت منابع انسانی به تنهایی نمی تواند زمینه ساز ایجاد و تقویت کارآفرینی گردد بلکه تابع عوامل محیطی و داخلی سازمان نیز می باشد. این تحقیق بدنبال ارایه چارچوبی برای نظام مدیریت منابع انسانی کارآفرین محور در سازمان های دولتی است، بنابراین برای بررسی نظام مدیریت منابع انسانی از مدل میرسپاسی استفاده شده است. بر اساس ادبیات تحقیق ابعاد نوآوری، پیش گامی و انعطاف پذیری برای کارآفرینی سازمانی در سازمان های دولتی انتخاب شدند. با توجه نوع تحقیق که ترکیبی می باشد جامعه ی آماری پژوهش نیز به دو دسته ی کیفی و کمی تقسیم بندی می شوند، دسته ی اول خبرگان تحقیق هستند که شامل 25 نفر از اساتید مدیریت دولتی دانشگاه های کشور که دارای مدرک دکتری مدیریت دولتی با گرایش مدیریت منابع انسانی و همچنین با سابقه ی انجام تحقیق یا تحقیقات در زمینه ی کارآفرینی و یا سابقه ی تدریس درس کارآفرینی می باشند و دسته ی دوم مدیران و کارشناسان منابع انسانی وزارتخانه های ایران هستند که برای نمونه گیری، از روش نمونه گیری طبقه ای در دسترس استفاده شده است. و بعد از شناسایی عوامل درون سازمانی و برون سازمانی موثر بر نظام مدیریت منابع انسانی کارآفرین محور بر اساس نظر خبرگان ، وضعیت موجود کارآفرینی مدیریت منابع انسانی در سازمان های دولتی بررسی و نتایج تحقیق نشان می دهد که سازمان های دولتی ایران از وضعیت مناسب در زمینه ی کارآفرینی مدیریت منابع انسانی برخوردار نیستند و در نهایت بعد از رتبه بندی اقدامات مدیریت منابع انسانی کارآفرین محور، چارچوب مناسب برای نظام مدیریت منابع انسانی کارآفرین محور در سازمان های دولتی با استفاده از نتایج تحقیق و همچنین ادبیات و سوابق تحقیق ارایه و سپس راهکارهای عملی و کاربردی در این زمینه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کار آفرینی سازمانی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی کار آفرین محور، ساز مان های دولتی
  • احمد خمش آریا، اردشیر شیری*، علی یاسینی صفحات 187-215

    پژوهش حاضر با هدف درک بهتر مفهوم بی حسی سازمانی و شناسایی راهبردها و پیامدهای آن در سازمان های دولتی صورت گرفته است. روش بکار رفته در پژوهش، روش آمیخته بوده است. روش های آمیخته دارای دو بخش کیفی و کمی هستند. بخش کیفی با استفاده از روش گرندد تئوری و بخش کمی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و با الگو از مدل اشتراوس و کوربین انجام گرفته است. نمونه آماری بخش کیفی 15 نفر از خبرگان و مطلعین و بخش کمی 183 نفر از کارکنان سازمان های دولتی هستند. ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی و پایایی آن بررسی شده است. نتایج حاصل از بخش کیفی پژوهش، 198 کد باز، 25 کد محوری و 9 کد انتخابی بودند که با استفاده از نرم افزار MaxQda2018 انجام شده و در سه پارادایم محوری، راهبردها و پیامدها مفهوم سازی شدند. به منظور بررسی فرضیه های بخش کمی پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد و نتایج نرم افزار SmartPls3 نشان داد که مدل کلی پژوهش مقادیر RMS و GOF مناسبی دارد و فرضیه ها نیز همگی تایید شدند.

    کلیدواژگان: بی حسی سازمانی، نقش های بی حسی، رشد عمومی بی حسی، رخدادهای بی حسی، شناخت های حسی-اجتماعی منفی، نرم افزار مکس کیودی ای
|
  • Mohammadreza Hajialikhani, Mojtaba Azizi*, Mohammad Hossein Sobhiyah, Mahdi Mortazavid Pages 15-39
    Purpose

    Megaprojects have an important effect in economic growth of countries. However many of them face problems, such as cost overrun, delay, financial failure, negative impact on environment and surrounding society. One the fundamental reasons of the poor performance of the megaprojects, is the impact of cultural factors of institutional environment of megaprojects. In this paper, the impact of various cultural factors on the performance of some of Iranian megaprojects in the fields of oil, gas, petrochemical plants, dams and urban tunnels are studied, the most of which are financed by public budget and are implemented by governmental (or public sector) contractors, so they may be considered as a temporary governmental organization.

    Design/Methodology/Approach

    This research was conducted by grounded theory strategy through interviewing of nineteen managers and senior engineers, and the cultural factors are identified and a model is presented for this impact.

    Research Findings

    The findings of the study shows that the cultural variety of staff and managers, cultural issues of the staff, and also the cultural differences of different nationalities and Iranian ethnics, such as difference in calendar of actors' origin countries (difference in weekends and new year holiday), staff solitary life while stationed in project camp and the personal and societal consequences of camp life (such as alcohol and drug use, prostitution, etc.) and their work-personal life conflict, cultural diversity of staff, religious and ethnic prejudice, local society culture, local workers culture and communication problems (language and accent differences) have impact on the performance of megaprojects

    Practical Consequences

    Difference in the culture, hase impact on performance and shall be considered in planning of these projects.

    Limitaions & Consequences

    The interviewees were mainly experienced in oil, gas and petrochemical projects. Therfore there is a limitation for extending the results to all kind of projects which may be considered in future researches.

    Innovation or Value of the Article

    This paper concentrated on the impact of cultural issues on the performance of megaprojects and modeling the impact which has rarely been investigated in Iran.

    Keywords: Culture, Performance, Institution, Megaproject
  • Ahmad Aali*, Shamsolsadat Zahedi Pages 41-70
    Objective

    The complexity of today's societies and the ability to compete in the business world have led organizations to look for ways that bring them competitive advantage. Organizations that are technology-oriented are dependent on working teams to promote their status. Team creativity is one of the factors that helps teams to better have productivity and performance. Several factors affect team creativity, but the current research also aims to measure the impact of both transformational and Shared leadership style, as well as knowledge sharing between team members, on team creativity.

    Design / Methodology / Approach

    This study based on quantitative research approach and a sample of 350 members of the teams of an Internet service provider Company. The research is applied and the data are obtained by distributing the questionnaire.

    Findings

    Findings indicate that both the transformational and shared leadership styles have a positive effect on the sharing of knowledge and team creativity. It was also found that the shared leadership, in contrast to the transformational leadership, has a greater impact on team creativity and knowledge sharing. In addition, it was indicated that knowledge sharing does not necessarily have a meaningful relationship with team creativity.

    Limitations

    The impossibility of generalizing the results of the research to all societies, using the questionnaire tool to measure the attitude of the people, the degree of sincerity of the participants in answering the questions and the existence of the intervening variables, including the limitations of the current research.

    Practical implications

    Creating team creativity can be enhanced if managers choose the right leadership style. Additionally, if managers can conduct shared & transformational leadership well, they can help divide knowledge into teams. Team creativity and knowledge sharing are among the factors that can be of great interest to organizations. Also, using two or more leadership styles brings with it more advantages and opportunities, as well as the weaknesses of each style are covered by other styles.

    Initiative or value of the article

    The paper adds to managerial research by examining the relationship between knowledge sharing, team creativity, transformational leadership, and shared leadership

    Keywords: Transformational Leadership, Shared Leadership, Knowledge Sharing, Team Creativity, Organization
  • Seyed Mohammad Reza Seyedi, Hassan Danaee Fard*, Asadollah Ganjali, Ahmad Ali Khaef, Elahi Pages 71-93
    Purpose

    In performance evaluation, inattention to effective but out-of-access environmental factors causes results bias. These factors are more important in performance evaluation of top administrators who operate in a broader, more dynamic environment. Therefore, this study addressed ministers as case-study and concentrated on understanding effective environmental conditions on ministerial performance evaluation; and since literature findings analysis is an important step to draw up a comprehensive picture of it, the researcher decided to analyze them through meta-synthesis

    Design/Methodology/Approach

    Meta-synthesis is a qualitative method and a part of meta-study method that analyzes results of literature -those have relevant subjects- and delivers a deep and insight into them.

    Research Findings

    Seven environmental factors affecting ministerial performance evaluation are political conditions, management team, legal/administrative conditions, public image, policy conditions, international conditions and economic conditions.

    Limitations & Consequences

    Regarding review of global foundations in this study, it is important to consider the specific characteristics of the target population in order to use its results in native contexts. In addition, prioritizing and weighting these conditions helps to make them better utilized.

    Practical Consequences

    Considering the effective environmental conditions and the maximum effort to neutralize their effects increases the accuracy of the performance evaluation.

    Innovation or Value of the Article

    Environmental conditions are external factors that make performance and its' evaluation fluctuate. Inattention to these conditions in the ministerial performance evaluation leads to bias; and accurate performance evaluation depends on neutralizing these conditions. This article is the first to compile these conditions in ministerial performance evaluation.

    Keywords: performance evaluation, environmental conditions, minister, ministers, meta-synthesis
  • Fatemeh Alavi Matin, Hossein Damghanian*, Abbas Ali Rastgar Pages 95-119
    Purpose

    Undesirable social comparison is one of the main reasons for social undermining behaviors in organizations. Few studies have investigated the functional mechanism of this relationship. The purpose of this research is to determine the effect of the sorrow caused by unfavorable social comparison on the social undermining of the colleague by the mediating of inert envy.

    Design/Methodology/Approach

    This research’s method is descriptive-survey. The statistical population of this study is contract staff of the selected units of the central campus of Kermanshah Razi University. Selected units and their staff were randomly chosen. Standard questionnaires were distributed among 147 employees of selected units using simple random sampling. Structural equation modeling and Smart PLS3 software was used for data analysis.

    Research Findings

    Findings from this study shows that the sorrow which result from unfavorable social comparison does not lead to the social undermining of the colleague, but by mediating inert envy, leads to social undermining; means individuals focuses on undesirable positions and this unfavorable feeling in individuals will become a kind of envy called inert envy that leads to the social undermining in colleagues.

    Limitations & Consequences

    In general, negative traits such as envy, the likelihood of not responding honestly, can reduce trust the results.

    Practical Consequences

    The Sorrow of comparison to becoming inert envy leads to the colleague social undermining. Therefore, avoiding the backgrounds of sorrow of comparison is essential to preventing social undermining behaviors in organizations.

    Innovation or Value of the Article

    In this study for the first time envy is considered as a multivariate feeling. In addition, this study adds to managerial research in the area of negative organizational variables such as envy and social undermining.

    Keywords: Sorrow of comparison, unfavorable social comparison, envy, inert envy, social undermining
  • Seyed Kamal Vaezi*, Ali Afri, Abbas Nargessian, Abdolhamid Shams Pages 121-158
    Purpose

    Today, very little attention is paid to ethics in many organizations, including the tax system of the country. Evaluate the performance of the tax system with an ethical approac

    Design / Methodology / Approach

    The research method is descriptive and exploratory, which is qualitative and quantitative. Qualitative research participants include 35 experts. In the quantitative section of the statistical population, including all taxpayers who referred to the tax agency at the time of the survey, due to the limitation of the population by simple random sampling method, 384 persons were selected as sample size through Morgan-Georgia table. Required data were collected through qualitative phase interviews and quantitative closed questionnaires. Its validity was evaluated by experts' opinions and reliability was assessed by Cronbach's alpha. The obtained alpha was 0.78 and confirmed for analysis. Data analysis was performed using structural equation modeling, Amos software

    Findings

    The results showed that in interviews with experts in four categories of ethical infrastructure of organization, ethical social and cultural infrastructure, ethical production infrastructure, ethical infrastructure of laws and regulations as main dimensions of identification model. Each was sub-categories that were modeled, and the results of model fit indicated the suitability of the model presented.

    Limitations and Consequences

    The inferential statistics section of the research (model presented) may change over time and attitudes or conditions may have minor or major changes that cannot be generalized to the future, and in fact the model presented for the present situation may. Practical implications: The output of this study is a model that future researchers can use as a model to evaluate the performance of the tax system. Practical implications: The output of this study is a model that future researchers can use as a model to evaluate the performance of the tax system.

    Initiative

    This article helps develop performance evaluation models while showing how ethics impacts organizational performance.

    Keywords: Performance Evaluation, Tax Ethics, Tax System of the country
  • Hassan Hassanzadeh, Naser Mirsepasi*, Aboulhassan Faghihi, Reza Najafbagy Pages 159-185
    Purpose

    Creation and promotion of entrepreneurship in any organization is closely related to the organization's human resources management (HRM) system and also the policies of (HRM) system are effected from environmental and internal factors of the organization. This study seeks to provide a framework for entrepreneurship based human resource management system in the public sector.

    Design / Methodology / Approach

    Regarding the research method that is combined, the statistical community of the study is divided into two categories: qualitative and quantitative, The first category is research scholars comprising 25 academic professors and the second is the managers and human resources experts of the ministries of Iran.the sampling method is available classified and also data collection tools is questionnaire. For data analysis, one-sample t-test using SPSS software and confirmatory factor analysis and Structural Equation Modeling methods using Lisrel software were used.

    Research Findings

    At first identifying the internal and external factors that affecting on the entrepreneurial human resource management system based on experts opinions and confirming it based on an affirmative factor analysis, and the result of survey the current status of human resource management entrepreneurship in government agencies shows that the public sector of Iran do not have a proper status, and finally after rating entrepreneurship-based human resource management practices, provided a suitable framework for an entrepreneurial human resource management system in the public sector.

    Limitation & Consequences

    The most important limitations of this study were complex administrative bureaucracies and problems, as well as some security and information constraints in coordinating with authorities in the organizations studied to distribute questionnaires that may affect access to real data.

    Practical Consequences

    Proper utilization of human resources as well as internal and external environments in order to create and develop entrepreneurship improves individual, organizational and social productivity; employment creation as well as individual, organizational and social development.

    Innovation or Value of the Article

    The article adds to researches in the field of public administration, especially public and organizational entrepreneurship, and its relationship to human resource management.

    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Human Resource Management, entrepreneurship-based human resource management, Public Sector
  • Ahmad Khamshaya, Ardeshir Shiri*, Ali Yasini Pages 187-215
    Purpose

    The conceptualization of organizational insentience and the designing and validation of a conceptual model for governmental organizations is the main objective of this research.

    Design/Methodology/Approach

    The researchmethod is qualitative and exploratory. The statistical population consisted of experts in the field of organization and management, which through a snowball sampling51interviews was conducted to achieve theoretical saturation. Data collection tools were semistructured interviews and a researcher-made questionnaire for validating the conceptual model. The validity of the interviews was obtained through the method of checking by partners and contributors, and reliability was obtained through the agreement of the two experts.

    Research Findings

    With MAXQDA2018 software, 198 open codes, 25 pivot codes and9selectable codes were counted. The results showed that organizational insentience can be traced in the form of a three-layer pattern, which in the most fundamental layer of the conceptual model, there are four factors such as the unreliability of the role of fiction, the general growth of organizational insentience, negative sensory and social cognitions, and insentience Incidents. In the outer layer of organizational insentience, there are also behaviors such as white fear and white identity, organizational localized insentience, silent crisis, and employee reluctance. Finally, the results of model validation using one-sample t-test showed that the conceptual model is comprehensive, originality, uniqueness, coherence, proportionality with organizations, and in line with current needs.

    Practical Consequences

    The ambiguous nature of the subject for the interviewees and the inappropriate substance of organizational Insentiencein other domestic and foreign scientific articles were among the limitations that the present study filled in this conceptual vacuum.

    Limitaions & Consequences:

    Given the constituent dimensions of organizational Insentience, it is imperative to acquire sensory literacy to confront managers with a set of negative employee emotions in the organization. Innovation or Value of the Article: The paper can provide a scientific approach to understanding new concepts in the field of organization and management.

    Keywords: Organizational Insentience, Insentience Roles, General Insentience, Insentience Events, Negative Social Sensory Cognition, MAXQDA Software