فهرست مطالب

زیست شناسی جانوری تجربی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز 1398)

فصلنامه زیست شناسی جانوری تجربی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهشید شاملوفر*، الهام پایندان، زهرا غیاثوند، هدی کاویانی چراتی صفحات 11-22

     رشد میکروبی و اکسیداسیون لیپیدها یکی از دلایل اصلی فساد گوشت و فرآورده های گوشتی است که تغییرات نامطلوبی در این فرآورده ها ایجاد می کند و در نتیجه، باعث بروز مسمومیت های غذایی و مرگ ومیر مصرف کنندگان و همچنین ایجاد خسارت های قابل ملاحظه اقتصادی می شود. به منظور ارزیابی رفتار باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (عامل مسمومیت غذایی) و سنجش برخی از پارامترهای میکروبی و شیمیایی، فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان آغشته به استافیلوکوکوس اورئوس در معرض پلی فنول های عصاره رازیانه (به فرم آزاد و انکپسوله) در دو غلظت (1/0، 3/0 درصد) قرار گرفته و در دمای یخچال به مدت 15 روز نگهداری شدند. عوامل شیمیایی و میکروبی مورد بررسی شامل شاخص پراکسید، شمارش کلی باکتری ها، شمارش باکتری های سرمادوست و شمارش باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بودند. نتایج بررسی عوامل شیمیایی و میکروبی نشان دهنده اختلاف معنی دار بین تیمارهای عصاره آزاد و انکپسوله رازیانه بود (05/0>P). نتایج بیانگر آن است که عصاره رازیانه خصوصا در فرم انکپسوله آن و در غلظت بالا موثرتر از فرم آزاد آن بوده است و منجر به کندتر شدن روند رشد شمارش کلی باکتری ها، باکتری های سرمادوست و تعداد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و کاهش شاخص پراکسید به طور معنی داری (05/0>P) در فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان می شود. بنابراین استفاده از فرم انکپسوله رازیانه (به ویژه در غلظت 3/0 درصد) می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در فیله قزل آلای رنگین کمان پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: ارزیابی میکروبی و شیمیایی، استافیلوکوکوس اورئوس، افزایش ماندگاری، عصاره آزاد و انکپسوله گیاه رازیانه، فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان
  • سید محمد موسوی*، فرشته قائدی، نسیم زنگویی، محمد ذاکری صفحات 23-34

    در این تحقیق اثر تجویز خوراکی سطوح مختلف عصاره زیره سبز بر ماهی جوان کپور معمولی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور تعداد 150 قطعه ماهی (با وزن متوسط 89/0±3/20 گرم) به طور تصادفی در 15 تانک فایبر گلاس توزیع شده و با جیره حاوی عصاره اتانولی زیره سبز با مقادیر 0% (گروه شاهد)، 5/0%، 1، 5/1 و 2% (گروه های آزمایشی)، 3 بار در روز به صورت سیری و به مدت 8 هفته تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش، پارامترهای مختلف رشد شامل میزان افزایش وزن، میزان رشد  روزانه و ضریب رشد ویژه، شاخص های وضعیت شامل ضریب چاقی، شاخص احشایی و شاخص کبدی و نیز شاخص های تغذیه ای شامل نسبت تبدیل غذایی، نسبت بازده پروتئین، نسبت بازده چربی، کل غذای مصرف شده، مصرف خالص پروتئین، مصرف خالص چربی، اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد عصاره زیره سبز منجر به افزایش وزن بدن، ضریب رشد روزانه و نرخ رشد ویژه در مقایسه با گروه شاهد گردید (05/0>P) و بیشترین میزان این فاکتورها در جیره حاوی 2% عصاره و کمترین میزان مربوط به گروه شاهد بود. کمترین میزان نسبت تبدیل غذایی و بیشترین میزان نسبت بازده پروتئین در گروه 2% عصاره زیره سبز مشاهده شد که با گروه شاهد اختلاف معنی داری مشاهده شد (05/0>P). بر اساس نتایج حاصله، افزودن 2% عصاره اتانولی زیره سبز به جیره غذایی ماهی جوان کپور معمولی می تواند موجب افزایش رشد گردد.

    کلیدواژگان: تغذیه، رشد، عصاره زیره سبز، ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
  • علی اصغر زارعی*، مازیار محمودی صفحات 35-44

    اولین گام در مدیریت و حفاظت از گوشت خواران بزرگ جثه، آگاهی از تراکم جمعیت مورد نظر است و برآورد تراکم نیازمند شناخت الگوی پراکنش گونه در سطح سیمای سرزمین می باشد. در این تحقیق الگوی پراکنش و تراکم خرس قهوه ای (Ursus arctos syriocus) با استفاده از نمایه استاندارد شده موریسیتا (SMI) و نمونه گیری خوشه ایتطبیقی (ACS) در محدوده شهرستان ارسنجان در استان فارس تعیین گردید. کار میدانی و شمارش نمایه های حضور در قالب پلات های نه کیلومتر مربعی (3×3) انجام شد. تعداد کل پلات های نمونه گیری 300 پلات در کل ناحیه مورد مطالعه بود. نتایج نمایه SMI نشان داد که الگوی پراکنش این گونه بصورت کپه ای و افراد آن عمدتا در منطقه شکار ممنوع کوه خم تجمع یافته اند. نتایج ACS بر اساس هشت نمونه از لانه های فعال زمستان خوابی نشان داد که تراکم خرس قهوه ای 031/0 فرد در هر سلول و 0034/0 فرد در هر کیلومتر مربع در کل محدوده مورد مطالعه می باشد. در نهایت پیشنهاد می شود که لانه های زمستان خوابی شاخص مناسبی در ارزیابی جمعیت خرس قهوه ای می باشد که از آن می توان در برآورد تراکم و فراوانی نسبی این گونه در سایر زیستگاه ها و پایش جمعیت در سال های متوالی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، تراکم، خرس قهوه ای، نمونه گیری خوشه ایتطبیقی
  • سیما نصری*، غلامرضا امین، زهرا صدقی آزاد، معصومه بوربور، فرشته شاه محمدی صفحات 45-50

    سرطان یک مسئله مهم بهداشتی و سلامتی در جهان است. سرطان گردن رحم یکی از موارد اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان در بین زنان می باشد. استفاده از گیاهان دارویی به عنوان منبع طبیعی درمانی در درمان سرطان به دلیل عدم سمیت این گیاهان بر سلول های طبیعی در بسیاری از موارد، مورد توجه است. پژوهش حاضر به بررسی اثر عصاره اتانولی ریشه عنصل بر سلول های سرطانی هلا در مقایسه با سلول های طبیعی هک پرداخته است. پس از خشک کردن ریشه، عصاره گیری از آن به روش سوکسله صورت گرفت. سپس، سلول های هلا و هک با غلظت های 1000؛ 200؛ 150؛100؛ 50؛ 10؛1؛ 1/0 میکروگرم در میلی لیتر  عصاره اتانولی ریشه عنصل در زمانهای 24، 48، 72 ساعت کشت داده شدند و با تست MTT میزان زنده مانی آنها مشخص شد. عصاره اتانولی ریشه عنصل سبب کاهش زنده مانی سلول های هلا در دوزها و زمانهای مختلف شد (05/0P<). اما بر زنده مانی سلول های هک تاثیری نداشت.بحث: با توجه به وجود فلاوونوئیدها و گلیکوزیدهای موجود در ریشه عنصل، کاهش زنده مانی سلول های سرطانی هلا را می توان به این ترکیبات نسبت داد.

    کلیدواژگان: سلول سرطانی هلا، سلول هک، عصاره اتانولی ریشه عنصل، MTT
  • بهروز حیدری*، مینا احمدپور، راضیه امانی صفحات 51-67

    افزایش کاربرد و مصرف نانوذرات در صنعت، بهداشت و کشاورزی امکان ورود این نانوذرات به محیط زیست، خصوصا محیط های آبی را افزایش می دهد. مطالعه حاضر، اثرات نانوذرات کلوئید نقره و اکسیدمسI (Cu2O) بر کبد و پلاسمای خون بچه ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) با سنجش میزان فعالیت آنزیم های ALT، AST، ALP و LDH را بررسی کرد. بچه ماهی ها (6/3±1/17 گرم) از مرکز تکثیر و بازسازی دکتر یوسف پور تهیه شدند. پس از تیمار بندی و در معرض قرار دادن ماهی ها با نانوذرات کلوئید نقره و نانوذرات اکسیدمسI (Cu2ONPs) در غلظت های مختلف، خون گیری در دو نوبت در روز هفتم و بیست و یکم آزمایش انجام گرفت. هم زمان بافت کبد ماهی ها نیز جدا شد و در فریزر 70- تا زمان انجام آنالیز پارامترها نگه داری شدند. نتایج، تغییر در فعالیت آنزیم ها در کبد و پلاسمای خون بچه ماهی سفید دریای خزر در معرض با نانوذرات را نشان داد. بیشترین تغییرات در پلاسما در روز هفتم آزمایش مشاهده شد. آنزیم LDH نسبت به دیگر آنزیم ها بیشترین تغییرات را در پلاسما داشت. در روز بیست و یکم آزمایش فقط آنزیم LDH در پلاسما دارای تغییرات معنی دار نسبت به شاهد بود. در کبد، سطوح آنزیم های ALT، AST، ALP و LDH در معرض نانوذرات تقریبا افزایش یافتند. در کبد همانند پلاسما بیشترین تغییرات متعلق به آنزیم LDH بود. درمجموع، تغییر در آنزیم های متابولیسمی نشان دهنده تغییر در وضعیت فیزیولوژیک ماهی تحت استرس ایجادشده توسط نانوذرات که می تواند سلامت آبزی را به خطر بیاندازد.

    کلیدواژگان: نانوذرات، آنزیم، آلاینده ها، استرس، ماهی
  • صیاد شیخی ئیلانلو*، عزیز عذار، فرشید دیلمقانی صفحات 69-82

    تالاب ها به عنوان یکی از مهم ترین اکوسیستم ها در جهان به شمار می روند و همچنین جزو اکوسیستم های در معرض تهدید بسیار بالا در جهان می باشند. از طرفی شناخت جامعه پرندگان و پوشش گیاهی به عنوان دو عنصر بسیار مهم در بقای تالاب ها مطرح می باشند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تنوع گونه ای پرندگان و گیاهان در راستای اهداف حفاظتی تالاب سولدوز صورت گرفت. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، مجموعه رستنی های این تالاب بالغ بر 69 گونه گیاهی بود که متعلق به 62 جنس و 26 تیره می باشند. تیره های کاسنی (Asteraceae) با 13 گونه، چغندر (Chenopodiaceae) با 10 گونه، گندم (Poaceae) با 6 گونه و شب بویان (Brassicaceae) با 6 گونه، بیش ترین تعداد گونه های گیاهی را در تالاب سولدوز نشان دادند. همچنین در بین گیاهان مورد مطالعه، به ترتیب تروفیت ها با 45 گونه بیش ترین و همچنین کامفیت ها و فانروفیت ها هر کدام با 3 گونه کم ترین پوشش اشکال زیستی عناصر گیاهی منطقه را تشکیل می دهند. از میان جامعه پرندگان نیز 127 گونه پرنده در تالاب سولدوز متعلق به 44 خانواده و 15 راسته شناسایی و ثبت گردید. از میان تیره های مختلف شناسایی شده، تیره مرغابیان با 18 گونه بیش ترین غنای گونه ای را در تالاب داشتند. با توجه به پوشش گیاهی مناسب و وجود میزان آب کافی برای تالاب سولدوز، بایستی مطالعات توسعه این تالاب در اولویت بوده و برای ثبت در کنوانسیون رامسر در لیست تالاب های پیشنهادی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم، بوم شناسی، تنوع زیستی، زیستگاه، نقده
  • مریم مروتی*، زهرا سادات حسینی، فاطمه بهادری امجز صفحات 83-91

    این مطالعه با هدف ارزیابی زیستگاه آهو در منطقه حفاظت شده کالمند بهادران با استفاده از مدل ارزیابی چند معیاره (MCE)، انجام شد. متغیرهای زیستگاهی مورد استفاده در مدلسازی شامل: شیب، جهت جغرافیایی، ارتفاع، تراکم و فلور منطقه، منابع آب، مزارع کشاورزی و سکونتگاه های انسانی بودند. ابتدا نقشه متغیرها جهت مدل سازی در محیط نرم افزار ادریسی (IDRISI) نسخه 17، آماده گردید. سپس با استفاده از الگوریتم بولین (Bolin) در نرم افزار ادریسی (IDRISI)، لایه های محدودیت برای زیستگاه آهو شامل شیب بیش تر از 10 درصد، ارتفاع بیش تر از 1600 متر، حریم 100 متری از سکونت های انسانی، 500 متری ازجاده های اصلی، 5 کیلومتری از مزارع کشاورزی، 10 کیلومتری از منابع آب به دست آمد همچنین جهت تعیین وزن هر یک از متغیرها از روش سلسه مراتبی در نرم افزار ادریسی (IDRISI) استفاده شد نتایج حاصل از رتبه دهی متغیرها نشان داد از بین متغیرهای مورد استفاده، متغیر جاده بیش ترین وزن و متغیر ارتفاع کمترین وزن را به خود اختصاص داده است. نتایج ارزیابی میزان سطح مطلوبیت در منطقه کالمند و بهادران نشان داد بیش ترین میزان سطح (01/56 درصد)، برای آهو دارای مطلوبیت متوسط می باشد بنابراین می توان گفت منطقه کالمند بهادران یک منطقه آهو خیز بوده و به نسبت برای این گونه زیستگاه خوبی می باشد که می توان با مدیریت و برنامه ریزی، سطح زیستگاه مطلوب را در منطقه بهبود بخشید از نتایج این مطالعه می توان در اجرای اقدامات حفاظتی و مدیریتی جهت افزایش زیستگاه های مطلوب در سطح استان یزد نیز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، سطح مطلوبیت زیستگاه، آهو، منطقه حفاظت شده کالمند و بهادران
  • اشرف جزایری*، فهیمه صابری، طیبه محمدی صفحات 93-105

    اسکلتوکرونولوژی یک روش مطمئن تعیین سن است اما در دوزیستان بی دم مطالعات اندکی در این زمینه صورت گرفته است. در پژوهش حاضر برای نخستین بار در سطح کشور ایران توام با بررسی ساختار سنی جمعیت، الگوی رشد و سن اولیه تولیدمثل در میان جمعیت های گونه قورباغه مردابی در نواحی شمالی و جنوبی استان خوزستان پرداخته شد. به این منظور، 20 نمونه قورباغه مردابی نر و ماده به صورت زنده صید و به آزمایشگاه منتقل شدند. پس از بررسی های بیومتریک، نمونه ها تشریج و پس از جداسازی استخوان های اندام های حرکتی مراحل تهیه مقاطی بافتی بر روی نمونه های استخوانی انجام شد. تعداد خطوط توقف رشد در برش های عرضی استخوان و سن نمونه ها تعیین گردید. به منظور تعیین رابطه بین سن با وزن بدن، طول بدن و سن با وزن عدسی چشم، اطلاعات حاصل تجزیه و تحلیل آماری شد. حداکثر تعداد حلقه های شمارش شده در جمعیت این گونه 12 عدد بود. نرهای نواحی شمالی و جنوبی در سن 2 سالگی، ماده های نواحی شمالی  در سن 2 سالگی و ماده های نواحی جنوبی در سن 3 سالگی بالغ تعیین شدند. با افزایش سن ماده ها، میزان هم آوری کاهش یافت که این امر با توجه به کاهش قدرت زیستی ناشی از افزایش سن بیولوژیکی قابل توجیه بود. مطابق نتایج، مشاهده شد بین سن افراد با وزن بدن و وزن عدسی چشم رابطه معنی دار وجود داشت، اما بین سن افراد با طول بدن به جز تعداد محدودی از افراد نر نواحی شمالی ارتباط معنی دار وجود نداشت.

    کلیدواژگان: سن، خطوط توقف رشد، تولیدمثل، قورباغه مردابی، خوزستان
  • شهریار سعیدیان*، مهتاب ابراهیمی، آرام عزیزی صفحات 107-117

    از شایع ترین بیماری ها در بدو تولد زردی نوزادان می باشد که منجر به زرد شدن پوست نوزادان و سفیدی چشم به علت بالا رفتن میزان بیلی روبین در خون نوزادان است. به طور طبیعی بیلی روبین از طریق کبد عبور می کند و به عنوان صفرا از راه روده دفع می گردد. زردی نوزادان زمانی ایجاد می شود که بیلی روبین زودتر از ایجاد توانایی کبد نوزادان برای تجزیه و دفع تولید گردد. هدف از این مطالعه تعیین شیوع یرقان نوزادی و عوامل خطر موثر بر آن است. در این مطالعه توصیفی 1000 نوزاد بستری شده در بخش نوزادان بیمارستان مریم کرج به روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان موردبررسی قرار گرفتند. اطلاعات بیلی روبین توتال، G6PD، هموگلوبین، RH، گروه خونی و جنس و روش زایمان بررسی شد. در این مطالعه 36% نوزادان به زردی مبتلا بودند. کمبود فعالیت G6PD در نوزادان یرقانی 5/10% بود. شیوع عوامل خطر زردی زودرس به ترتیب: ناسازگاری ABO، ناسازگاری RH و کمبود آنزیم G6PD بود. بین متغیرهای موردبررسی و کمبود آنزیم موارد دارای زردی با کمبود آنزیم ارتباط معنی داری داشتند. سن و وزن نوزاد در زمان مراجعه، سن بروز زردی و وزن نوزاد در روزهای 3 تا 10 در گروه ها تفاوت معنی داری نداشتند. میانگین بیلی روبین در نوزادان متولدشده با روش زایمان طبیعی 3/8 و در نوزادان سزارینی 2/11 میلی گرم بر دسی لیتر بود. با توجه به یافته ها میزان زردی و شدت آن در نوزادان سزارینی بیشتر است. میانگین بیلی روبین کل در نوزادان دختر تفاوت معنی داری با نوزادان پسر نداشت. میزان بروز زردی با سن و وزن نوزاد، نوع تغذیه، گروه خونی، رتبه زایمان و نوع بیهوشی مورداستفاده در سزارین ارتباط معناداری نداشت. بخشی از شیوع زردی به علت ناسازگاری ABO و RH و کمبود آنزیم G6PD بود. نتایج نشان می دهد عوامل دیگری نیز در زردی اثرگذار هستند. تقریبا 80% نوزادانی که فقدان یا کمبود آنزیم G6PD و ناسازگاری گروه خونی رادارند سطح بیلی روبین خون خیلی دیرتر نسبت به نوزادان عادی به سطح نرمال رسید.

    کلیدواژگان: بیلی روبین، زردی، ناسازگاری خونی، G6PD
  • سید مهدی امینی نسب*، سید مسعود حسینی موسوی، سید حسین خزاعی صفحات 119-129

    این مطالعه حاصل پژوهشی است که با هدف بررسی زیست شناسی و تعیین موفقیت زادآوری حواصیل شب Nyctiocorax nyctiocorax در جزیره علی سیاه رودخانه کارون در سال های 87-86 انجام شده است. در این مطالعه مجموعا 30 آشیانه به صورت تصادفی از طریق پیمایش با قایق انتخاب شد. زادآوری حواصیل شب با آشیانه سازی در 3 فروردین آغاز و در 30 خرداد با پرواز آخرین جوجه پایان یافت. از میان 91 تخم در 30 آشیانه انتخابی، به طور متوسط 03/3 تخم در هر آشیانه وجود داشت و دستجات تخم نیز بین 2 تا 5 تخم متغیر بود. میانگین موفقیت زادآوری در مرحله تفریخ، لانه نشینی و لانه گریزی به ترتیب 73/63% (58=n)، 45/49% (45=n)، 05/45% (41=n) و موفقیت زادآوری کل نیز 74/52% محاسبه شد. دستجات تخم، گروه های همزاد و پارامترهای آشیانه تاثیر معنی داری روی موفقیت زادآوری نداشتند. بیشترین تلفات در مرحله قبل از تفریخ (26/36% و 33=n) و اغلب به دلیل عوامل طبیعی رخ داده است.

    کلیدواژگان: تولیدمثل، حواصیل شب، دستجات تخم، رودخانه کارون
  • فرنگیس قاسمی* صفحات 131-142

    شناسایی تاکسون های جانوری یکی از اقدامات اساسی برای حفظ تنوع زیستی است. خفاش موجودی نافع در اکوسیستم است که به دلایل مختلف از جمله تخریب زیستگاه های آن ها به شدت مورد تهدید قرار گرفته است. لذا در این پژوهش، تنوع خفاش در 36 غار در اقلیم های مختلف استان فارس طی 10 ماه بررسی گردید. به این منظور خفاش ها ضمن پرواز در غار یا بعد از صید شدن با تور نامرئی (mist net)، عکس برداری شدند. گونه ها پس از مطابقت با کلیدهای تاکسونومیکی خاص شناسایی و توسط مراجع داخلی و خارجی تایید شدند. بعضی از خفاش ها پس از شناسایی در محل رها گردیده و بعضی برای تشخیص دقیق تر به آزمایشگاه منتقل شدند. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از حضور 15 گونه خفاش متعلق به 8 جنس از 7 خانواده بود که بیشتر در غارهای مرطوب و بزرگ به لحاظ ارتفاع و عمق به صورت کلنی های پر جمعیت و متشکل از گونه های مختلف مشاهده شدند. خفاش ها شامل یک گونه میوه خوار و 14 گونه حشره خوار بود. خانواده خفاش نعل اسبی (Rhinolophidae) با 5 گونه بیشترین تنوع و جنس Rhinopoma بیشترین تراکم جمعیت و انتشار در منطقه را نشان داد. بیشترین جمعیت و تنوع خفاش نیز به ترتیب در غارهای ناحیه گرم و معتدل استان بود. مطابق با نتایج حاصل، غارهای استان فارس مامن مناسبی برای خفاش است لذا جهت حفاظت از جمعیت آن ها، حفاظت از این اماکن از طرف سازمان محیط زیست و تعامل آن ها با تیم های غارنوردی استان کاملا ضروری است.

    کلیدواژگان: تراکم جمعیت، تنوع زیستی، خفاش، غار
  • پریا اکبری* صفحات 143-151

    تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر مکمل جلبک سارگاسوم (Sargassum ilicifolium) بر شاخص های رشد (وزن نهایی، فاکتور وضعیت، بقا و میزان رشد روزانه)، تغذیه (ضریب تبدیل غذایی، میزان غذای دریافتی، کارایی مصرف پروتئین، کارایی مصرف چربی) و ترکیب شیمیایی بدن (میزان پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر) به مدت 60 روز انجام گرفت. در این مطالعه، تعداد 120 قطعه ماهی طلال با میانگین وزنی 56/0±93/18 گرم و میانگین طولی 17/0± 30/12 سانتی متر در یک طرح کاملا تصادفی به 4 تیمار آزمایشی و 3 تکرار (با تعداد 10 قطعه در هر تکرار) دسته بندی شدند. تیمار ها عبارت بودند از تیمار آزمایشی شاهد (بدون استفاده از مکمل جلبک) و تیمار های آزمایشی 2، 3، 4 به ترتیب حاوی 5، 10 و 15 گرم پودر جلبک بر کیلوگرم غذا. بر اساس نتایج به دست آمده بالاترین وزن نهایی 19/1±54/31 گرم، فاکتور وضعیت (06/0± 10/1 درصد)، کارایی مصرف پروتئین (53/0± 04/27)، کارایی مصرف چربی (84/12±76/115) و میزان رشد روزانه (%38/0±30/23 درصد) در تیمار 4 مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان پروتئین لاشه (26/0± 46/19 درصد) و کمترین میزان چربی لاشه (11/0±10/3 درصد) در تیمار حاوی 15 گرم مکمل جلبک بر کیلوگرم غذا مشاهده شد که با تیمار شاهد دارای تفاوت معنی دار بود (05/0>p). در مجموع بر اساس نتایج این تحقیق، افزودن 15 گرم مکمل جلبک سارگاسوم به جیره غذایی ماهی طلال به منظور بهبود شاخص های رشد، تغذیه و کیفیت لاشه در این ماهی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ترکیب لاشه، تغذیه، جلبک سارگاسوم، رشد، ماهی طلال
|
  • Mahshid Shamloufar *, Elham Payandan, Zahra Ghiasvand, Hoda Kavyani Charati Pages 11-22

     Microbial growth and lipid oxidation, as a major source of meat and meat products spoilage, results in undesirable changes and thus leads to food poisoning, human mortality and also considerable economic losses. In order to evaluate the behavior of Staphylococcus aureus (cusative agents of food poisoning) in the polyphenols presence of natural preservative (free extract and nano-encapsulation of Foeniculum vulgare) in the concentration of (0.1 and 0.3 %) the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets were preserved for 15 days at refrigerator temperature. and some chemical parameters such as Peroxide Value and microbial parameters such as Total count, Psychrotrophic Count and Staph aureus bacteria count was stemated. Results showed that there was significant differences between free extract and nano-encapsulated treatments (Pnano-encapsulation of F.vulgare, especially at high concentrations was more effective than conventional form that leading to a slower rate of growth of S.aureus number in rainbow trou fillets. So, using of the nano-encapsulated form of F.vulgare, especially, in concentration of %0.3, as natural preservative, was recommended in rainbow trou fillet.

    Keywords: Chemical, microbial parameters, free, nano-encapsulated extract of F.vulgare, Rainbow trout fillets, Staphylococcus aureus, Shelf life
  • Seyed Mohammad Mousavi *, Fereshteh Ghaeidi, Nasim Zanguee, Mohammad Zakeri Pages 23-34

    In this study, the effect of dietary intake of different levels of Cumin (Cuminum cyminum) extract on juveniles of Cyprinus carpio, was studied. For this purpose, 150 common carp juveniles (with mean weight: 20.3±0.89 gr) were randomly distributed in 15 fiberglass tanks (10 fish per tank) and fed by commercial diet containing 0% (control group), 0.5%, 1%, 1.5% and 2% of ethanolic cumin extract (treatment groups). The fish were fed by apparent satiation thrice the day for 8 weeks. At the end of the experimental period, different growth parameters including weight gain, Daily growth rate, Specific Growth Rate, some condition factors, viscera somatic index, hepatosomatic index and nutritional indices including food conversion ratio, protein efficiency ratio, lipid efficiency ratio, total feed intake, net protein utilization, net lipid utilization were assessed. The results showed that administration of different levels of cumin extract in diets of juveniles of Cyprinus carpio caused an increasing effect on weight gain, daily growth rate and specific growth rate (P<0/05) compared to control group. The highest rate of these factors was observed in diet containing 2% of cumin extract and the lowest rate was for control group. According to the results of this study supplementation of 2% cumin extract to diet of juveniles of Cyprinus carpio may improve growth parameters and this herbal extract may presented as a growth promoter in carp culture.

    Keywords: Cumin extract, Cyprinus carpio, growth, nutrition
  • Aliasghar Zarei *, Maziar Mahmoudi Pages 35-44

    One step in wildlife management is knowing as target population density and that is required cognition of species dispersion pattern in landscape level. In this research, the dispersion and density of brown bear (Ursus arctos syriocus) with use of the Standardized Morisita Index (SMI) and Adaptive cluster sampling (ACS) Were determined in Arsanjan County range in Fars province. Field work and cencus of presence signs does with use random sample in 3 × 3 km cells. Total of sampeling grid in study area include 300 cells. Results SMI showed that dispersion pattern brown bear is clumped and individuals that most aggregationed in koh khom non hunting area. The Results of ACS related to active winter dens showed the brown bear density was 0.031 bear in each cell and 0.0034 bear in kilometer square. Therefor recommendation winter dens is appropriate index in evaluation brown bear population and use in density estimate this species in other areas.

    Keywords: Adaptive cluster sampling, density, dispersion, Ursus arctos
  • Sima Nasri *, Gholamreza Amin, Zahra Sedghi Azad, Masomeh Borbor, Freshteh Shahmohammadi Pages 45-50

    Cancer is an important health and hygienic issue in the world. The usage of medicinal plants as a natural source of cancer treatment is considered because of the lack of toxicity of these plants, in most cases on normal cells. The aim of this study was to investigate the effect of ethanolic extract of Urginea maritima root on Hela cancer cells compared to Hek normal cells. After root drying, extraction was done by Soxhlet method. Then, Hela and Hek cells were cultured at concentrations of 1000, 200, 150,100,50,10,1 and 0.1 µg/ml of ethanolic extract of Urginea maritima root at 24, 48, 72 hours and their viability was determined by MTT test. Ethanolic extract of Urginea maritima root decreased the viability of Hela cells at different doses and hours (P<0.05) but it didn’t effect on Hek cells viability. Discussion Due to existence of flavonoids and glycosides in the Urginea maritima root, the reduction of Hela cells viability can be attributed to these compounds.

    Keywords: ethanolic extract of Urginea maritima root, Hela cancer cell, Hek cell, MTT
  • Behrooz Heidari *, Mina Ahmadpour, Razyeh Amani Pages 51-67

    The high application of the nanoparticles in industry, health and agriculture increases the possibility of nanoparticles entering the environment, especially the aquatic environment. In the present study, the effects of nano colloidal silver and copper oxide nanoparticles (Cu2ONPs) were investigated on the liver and blood plasma of the Caspian kutum (Rutilus kutum) fry by measuring the activity of the ALT, AST, ALP and LDH enzymes. The samples (17.1±3.6 g) were prepared from the Propagation and Reconstruction Center of Dr. Yousoufpour. After exposing the fish to different concentrations of the nano colloidal silver and Cu2ONPs, the blood was collected on the 7th and 21st days of the experiment. At the same time, the liver tissue of the fish was removed and stored in the -70oC until analyzes of the parameters. The results showed changes in the activity of the enzymes in the liver and plasma of the Caspian kutum fry. The most changes of enzymes were observed in the plasma on the 7th day of the experiment. The LDH enzyme had the most changes in the plasma other than the enzymes. On the 21st day, only the plasma LDH had a significant variation. In the liver, the levels of ALT, AST, ALP and LDH enzymes were almost increased during exposure to the nanoparticles. In the liver, as with plasma, the most changes of the enzymes belonged to the LDH. In conclusion, fluctuations in the metabolic enzymes indicate a change in the physiological state of fish under nanoparticles stress that can threaten aquatic health.

    Keywords: Enzyme, fish, nanoparticles, pollutants, stress
  • Sayyad Ilanloo *, Aziz Ozzar, Farshid Dilmaqani Pages 69-82

    Wetlands are considered as one of the most important ecosystems in the world and they are also among the most threatened ecosystems in the world. On the other hand, knowing the birds' community and vegetation are considered as two important elements in the survival of wetlands. Therefore, the present study was conducted to investigate the species diversity of birds and plants for conservation objectives of the Sulduz wetland. Based on the results of this research, the vegetation complex of this wetland consists of 69 plant species belonging to 62 genera and 26 families. The families of Asteraceae (13 species), Chenopodiaceae (10 species), Poaceae (6 species) and Brassicaceae (6 species) have the highest number of herbaceous species was shown in sulduz wetland. Among the studied plants, the trophites with 45 species are the most, as well as camphites and phanerophytes, each with 3 species, constitute the smallest biodiversity of plant elements in the region, respectively. Also from the community of birds 127 species of birds in Solduz wetland belonging to 44 families and 15 orders identified and recorded. Among the various families identified, The Anatidea family with 18 species, Scolopacidae and Turdidae families each with 8 species are the most species richness in the wetland. Considering the proper vegetation and the availability of adequate water for the Sulduz wetland, development study of this wetland is a priority and to be placed in the Ramsar Convention in the proposed wetlands.

  • Maryam Morovati *, Zahrasadat Hoseini, Fatemeh Bahadori Amjas Pages 83-91

    This study was done with the aim of evaluating the Iranian Gazella’s habitat in Kalmand Bahadoran protected area with multi-criteria evaluation model (MCE). The habitat variables used in the modeling were including: slope, geographic orientation, height, density and flora, water resources, agricultural fields and human habitats. At the first, the variables was prepared for modeling in the IDRISI software 17 version. Then the limitation layers for the Iranian Gazella habitat include slope of more than 10%, height greater than 1600 m, a 100-meter privacy of Human habitats, 500 meters from main roads, 5 kilometers from agricultural fields, 10 kilometers from water resources, achieved with the Bolin algorithm in IDRISI software. Also to determine the weight of each variables, the hierarchical method was used in Idrisi software (IDRISI). The results of variables ranking showed that among used variables, the road variable had the highest weight and the height variable had the lowest. The results of the desirability level assessment in the Kalmand and Bahadoran region showed that the highest level of the region (56.01%), for Iranian Gazella, has moderate utility. Therefore, it can be stated that the Calmand Bahador region is a Gazella area and is relatively good habitat for this species which can improve the desirability level of habitat in the region by managing and planning. The results of this study can be used in implementing conservation and management measures to increase the desirable habitats in Yazd province.

    Keywords: Assessment, Gazella subgutturosa, habitat desirability level, Kalmand, Bahadoran Protected Area
  • Ashraf Jazayeri *, Fahimeh Saberi, Tayebeh Mohammadi Pages 93-105

    Skeletocronology is a reliable method for estimating the age but in amphibians little researches have been done in this field. In the present study, for the first time in the country of Iran, the age structure of the population, growth pattern and reproductive primary age were studied in the populations of marsh frog in the northern and southern regions of Khuzestan province. For this purpose, 20 female and male marsh frog samples were fished alive in the Khuzestan province and transferred to the laboratory. After biometric studies, the specimens were prepared and after the removal of the bones of the limbs, bone samples were passaged as routine histotechnique. The number of growth stop lines and samples age were determined. In order to determine the relationship between age and body weight, body length and age with eye lens weight, the data was analyzed statistically. the maximum number of loops counted in this population is . The adult age of males of northern and southern, males of the northern and males of the southern regions was determined 2,2 and 3 years respectively. with increasing age of females, the co-integration rate of females was reduced which is explainable by the reduction in bioavailability due to the increase in biological age. According to the results, there was a significant correlation between age of animals with body and  eye lens weight, but there was no significant correlation between age of  animals with body length, except a limited number of males in northern regions (P<0.05) There was.

    Keywords: Age, Growth stop lines, Reproduction, Marsh frog, Khuzestan
  • Shahriar Saeidian *, Mahtab Ebrahimi, Aram Azizi Pages 107-117

    The most common diseases are neonatal jaundice at birth which leads to a yellowish skin of the infants and the white eye due to an increase in the amount of bilirubin in the baby's blood. Naturally, bilirubin passes through the liver and is excreted as bile from the intestine. Neonatal jaundice occurs when bilirubin is produced earlier than the ability of the neonate liver to decompose and dispose of it. The aim of study was to determine the prevalence of neonatal jaundice and its risk factors.
    In this descriptive study, 1000 neonates hospitalized to the Neonatal Department of Maryam Hospital of Karaj were examined by easy non-probability sampling. Total bilirubin, G6PD, hemoglobin, RH, blood group, as well as gender and delivery method. In this study, 36% of infants were affected by jaundice. The lack of G6PD activity in jaundice was 10.5%. The prevalence of preterm jaundice was ABO incompatibility, RH incompatibility and G6PD deficiency. The age and weight of the infant at the time of visit, the incidence of jaundice and the weight of the baby at 3 to 10 days in the groups were not significantly different. The mean of bilirubin in infants born with normal delivery was 3.8 and in cesarean section were 11.2. Amount of jaundice and its severity in neonates of cesarean section is higher. Total bilirubin in female neonates did not differ significantly with males. Part of the prevalence of jaundice was due to abnormality of ABO and RH and deficiency of the G6PD enzyme. The results show that other factors also affect jaundice. Approximately 80% of infants who lack the G6PD enzyme deficiency or incompatibility of the blood group showed that the level of bilirubin was much lower than that of normal infants.

    Keywords: Bilirubin, Blood incompatibility, jaundice, G6PD
  • Seyed Mehdi Amininasab *, Seyed Masoud Hosseini, Moosavi, Seyed Hossein Khazaei Pages 119-129

    The current study carried out on the reproductive biology and breeding success of Crowned Night Heron Nyctiocorax nyctiocorax in Ali-Siyah island in Karoon River during 2007-2008. During the study, 30 nests were selected randomly using visits by boats. The reproductive phenology of Crowned Night Heron was started with the behaviour of nest building in March 22 and finished with last fledglings in June 19. From 91 eggs in 30 randomly selected nests, 3.03 eggs were found and the clutch size was varied from 2 to 5 eggs.  The mean of breeding success in hatching, nestling and post-nestling breeding stages were 63.73% (n=58), 49.45% (n=45), 45.05% (n=41), respectively. The total breeding success during the breeding season was measured 52.74%. Clutch size, brood size and nest parameters did non-significant effects on the breeding success. Most mortality rate occurred before the hatching stage (36.26% (n=33)) mostly due to the natural factors.

    Keywords: Clutch size, Karoon River, Reproduction, Nyctiocorax nyctiocorax
  • Frangis Ghassemi * Pages 131-142

    Fauna identification of animal taxon is one of the basic parameters for biodiversity protection. Bats are useful animal in the ecosystem that is threatened seriously duo to several reasons, as the destruction of their habitat. So in this study, the diversity of bats in 36 caves in the 4 climates of Fars province was investigated during 10 months. For this purpose, the bats were photographed in the cave during flying or capturing by mist net. The species were identified according special taxonomic keys and confirmed by local and foreign authorities some of bats were abandoned in the site and others were transferred to lab for exactly identification. The obtained results showed 15 species belonging to 8 genera of 7 families as the big colonies of different species lived in the mist and large caves with height and depth. Family Rhinolophidae with 5 species was the most diverse family, and Rhinopoma had the most density and diversity in the harm and temperature regions, respectively. According to obtained results, Fars province is the suitable roost for bats, so the conservation of these habitats must be done for protection of their population by Department of Environment, and their cooperation with caving teams is necessary.

    Keywords: Bat, cave, diversity, population density
  • Paria Akbary * Pages 143-151

    The present study was conducted to evaluate the effect of supplementation of algae (Sargassum ilicifolium) on the growth performances (final weight (FW), condition factor (CF), survival and daily growth ratio (DGR), feed indices (feed conversion rate (FCR), voluntary feed intake (VFI), protein efficiency ratio (PER) and lipid efficiency ratio (LER)) and body composition (protein, fat, moisture and ash) of for Indian mackerel (Rastrelliger kanagurta) 62 days. The experiment was conducted in a completely randomized design with 120 of Indian mackerel (with average weight of 18.93±0.56g and average length of 12.30± 0.17 cm) in 4 treatments and 3 replicates (n=10 in each replicate) and included: control group without usingof supplementation of algae , an another groups (treatment 2, 3 and 4) the amounts of this algae supplement were 5,10 and 15 g/kg food The results showed that at the end of experiment, the highest FW (31.54±1.19g), CF (1.10±0.06%), DGR (23.30±0.38%), the highest PER (27.04±0.53), and the highest LER (115.76±12.84) were observed in the diet containing 15 g /kg supplement and treatment 4 (15 g/kg)  and the lowest fat level of body composition (3.10±0.11%) and the highest protein level of body composition (19.46±0.26%)  showed a significant difference compared with control treatment (P<0.05). Finally, the present results suggest that diet containing 15 g/kg S. ilicifolium could improve growth, feed performances and carcass quality of R. kanagurta.

    Keywords: Carcass composition, growth promoter, Rastrelliger kanagurta, Sargassum ilicifolium supplementation