فهرست مطالب

مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1398)

نشریه مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هاله بادینده، سید ابراهیم دیباجی*، غلامعباس رضایی هفتادر صفحات 1-29

    قرآن کریم متنی است سرشار از نشانه ها و معانی که همواره زمینه را برای به کارگیری روش ها و رویکردهای متنوع مطالعه و تحلیل متن فراهم می سازد. مقاله حاضر بر رویکرد «نشانه شناسی گفتمان» در مکتب نشانه شناسی پاریس، تکیه دارد. رویکردی که به تجزیه و تحلیل سازوکار ساخت معنا در فرآیند تولید متن می پردازد. این نوشتار بر آن است تا با تحلیل ساخت های متنی ظن در قرآن کریم و نیز با به کار گیری الگوی «مربع نشانه شناختی» و مشخصا با الهام از «مربع حقیقت نمایی»، فرآیند شکل گیری دلالت ظن را در گفتمان قرآنی تبیین کند. مطالعه چهار گونه ظن در پیکره قرآن کریم نشان می دهد که بر اساس مربع حقیقت نمایی ظن و علم، انسان در مواجهه با امور مختلف مادی و غیرمادی دچار یکی از چهار حالت توهم ادراکی، صدق، کذب و راز می شود و در این میان ایمان و انکار فاعل شناسا در امور غیرمادی همچون رسالت انبیاء، خداوند و صفات او و نیز برپایی رستاخیز، نقش مهمی در سازوکار ساخت معنای ظن ایفا می کند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، ظن، علم، نشانه شناسی گفتمان، مربع نشانه شناسی، مربع حقیقت نمایی
  • هادی زینی ملک اباد *، نصرت نیل ساز صفحات 31-56

    میراث مکتوب کهن سرشار از اطلاعاتی است که هسته اولیه شکل گیری علوم مختلف را روشن می سازد. مجازالقرآن ابوعبیده معمر بن مثنی از مهم ترین آثار حوزه پژوهش های ادبی و زبانی است که تاثیر زیادی بر آثار بعدی گذاشته است. در این مقاله با تبیین جایگاه مجازالقرآن در میان تفاسیر و تحلیل مبانی و الگوهای تفسیری آن، به تحلیل مفهوم مجاز و کارکردهای آن در مجازالقرآن پرداخته شده است. با تحلیل جایگاه مجازالقرآن در میان تفاسیر، وثاقت و مهارت های ابوعبیده می توان به حوزه مفهومی مجاز و نیز تحلیل درست دیدگاه دانشمندان در مورد اثر پی برد و پشتوانه علمی تحلیل متن مجازالقرآن را نیز کشف نمود. نتایج پژوهش نشان می دهد که ابوعبیده برای تبیین ماهیت و حوزه معنایی مجاز، پس از بیان مبانی اش نسبت به زبان قرآن و تبیین علت نیاز به تفسیر، از ابزارهای تفسیری مختلفی مانند تبیین واژگان، صرف و نحو، علوم بلاغت و قرائات بهره جسته است. همچنین باید اشاره کرد که معنای اصطلاح مجاز در گذر زمان تطور یافته و نخستین کاربرد آن در مجازالقرآن تفسیری بوده، اما در دوره های بعد در معنای خاص ادبی و در مقابل حقیقت به کار رفته است.

    کلیدواژگان: مجاز القرآن، مجاز، ابوعبیده، قرآن، تفسیر
  • ثمانه علوی* صفحات 57-81

    از جمله اهداف تفسیر مبتنی بر تکثر معنا، نظریه‎‎ی ارزش افزایی در تفسیر هرمنوتیکی متون است. یک تفسیر ارزش افزا، دامنه‎ای از احتمالات تفسیری را به سوی متن روانه می‎دارد تا ارزش اعتبار ادبی آن را به حد اعلا رسانده و آشکار نماید. در مقابل فواید مترتبی نظیر ویژگی های منحصربه فرد متنی نظیر ظرفیت های زبانی، امکانات بالقوه معنایی متن، تاثیرپذیری خوانش متن از دایره المعارف خواننده و اطلاعات عصری آن، مشکل عمده‎ی چنین رویکردی در هرمنوتیک پسامدرن، بی اعتنایی به قصد مولف به عنوان تنها فاکتور تعین بخش معنای متن است. ازاین رو نظریه‎ی ارزش افزایی به طور مطلق امکان طرح در همه‎ی متون را نخواهد داشت؛ بنابراین پژوهش فوق که به شیوه‎ی توصیفی-تحلیلی همراه با گردآوری اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای انجام گرفته است می‎کوشد  با طرح فرضیه‎ی « ارزش افزایی قصدی گرا » تعدد معانی برداشت شده از قرآن را در عین ملتزم بودن به قصد ماتن اثبات نماید و در پی نفی توامان «وحدت معنایی مبتنی بر قصدی گرایی انحصاری» و «کثرت معنایی مبتنی بر ذهنی‎گرایی افراطی» برآید و روش تفسیری جدیدی را برای تفاسیر متون به خصوص متن مقدس قرآن ارائه نماید.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک، ارزش افزایی، پایان ناپذیری، متن محوری، مفسرمحوری
  • وفادار کشاورزی *، محمد علی همتی صفحات 83-103

    خود برتر بینی و رفتار کبر ورزانه ی انسان در برابر خدواند یا مخلوقات او یکی از رذایل اخلاقی است که در قرآن با واژه ی «استکبار» و مشتقاتش و در عهدین با واژگان متعددی بیان شده است. برای شناخت ابعاد گسترده ی این مفهوم کلیدی لازم است واژگان مربوط به آن در کتب مقدس، واژه شناسی و معنا شناسی شود و عوامل، ویژگی ها و فرجام کار آنان که به این رذیله ی اخلاقی دچار می شوند، تبیین گردد. این جستار به روش تحلیلی- تطبیقی به واژه شناسی و معنا شناسی استکبار و تکبر در عهدین و قرآن پرداخته، عوامل به وجود آورنده ی آن را در انسان از طریق آیات هر کدام از کتب مقدس بررسی نموده و با تحلیل ویژگی های مستکبران و متکبران به بیان فرجام شوم آنان از دیدگاه کتب مقدس پرداخته است. در کتب مقدس واژگان متعددی این مفهوم را بیان نموده، عواملی تقریبا مشابه چون پیروی از هوای نفس، احساس بی نیازی و فراموشی قدرت خداوند، زمینه ساز آن و صفاتی چون ادعای خدایی، استهزا و انکار اصول اعتقادی به عنوان صفات ایشان و فرجام شومی نظیر گمراهی و هلاکت در دنیا، محرومیت از بهشت و خسران ابدی به عنوان مجازات آنان ذکر شده است، هر چند که این مفهوم با تمام ابعادش، در قرآن نمودی ژرف تر و گسترده تر یافته است.

    کلیدواژگان: قرآن، عهدین، استکبار، تکبر
  • مجتبی شکوری*، فاطمه حاجی اکبری صفحات 104-138

    یکی از نعمت های بهشتیان که در آیه 21 سوره طور بدان اشاره شده، الحاق ذریه مومنان به ایشان به شرط تبعیت از آنها در ایمان عنوان شده است. مفسران پیرامون اینکه مراد از ذریه چیست و این ذریه با چه شرایطی می توانند به پدران خود ملحق شوند، نظرات مختلفی ابراز نموده اند. پرداختن به این موضوع از این نظر اهمیت می یابد که چگونگی و شرایط این الحاق می تواند نقش مهمی در تنظیم عملکرد دنیوی و انتظارات اخروی فرد مسلمان ایفا نماید. به عنوان نمونه، اگر فهم از این آیه این گونه باشد که مومنان می توانند ذریه مومن خود را در بهشت به خود ملحق نمایند، انگیزه انجام و کثرت اعمال صالح در میان فرزندان مومنین کاهش یافته و این تلقی پیش می آید که مسلمانان می توانند با احراز سطحی حداقلی از ایمان، به درجات والاترین مومنان از میان اجداد خود نائل گردند. واکاوی تاریخی نظرات مفسرین نشان می دهد که به مرور زمان و با اهمیت یافتن مباحث عدل الهی و عدالت اجتماعی در سده های اخیر، مفسران به دیدگاه ها و نظراتی گرایش یافته اند که چالش های موجود در مفاهیم آیه را برطرف سازد. لذا اکثر مفسران متاخر و معاصر معتقدند مناسب ترین برداشت از آیه آن است که اولا مراد از ذریه را صرفا فرزندان و نه نسل های بعدتر و ثانیا مراد از الحاق را صرف هم نشینی و نه هم درجه بودن قلمداد نماییم.

    کلیدواژگان: آیه 21 سوره طور، ذریه، تفسیر قرآن، عدل الهی، بهشت
  • سیامک اصغر پور* صفحات 105-131

    ساختار باهم آیی ها یا همایندهای واژگانی در تعیین معانی دقیق واژه های قرآنی نقش اساسی ایفا می کند. گاهی در مورد معناشناختی ریشه ای، تاریخی و کاربرد واژه «رب» و معانی و دلالت های آن اتفاق آراء نبوده یا در تعیین این دلالت ها در قرآن کریم و ترجمه آن، تنها به برخی از جنبه های کاربردی این واژه در همان ابتدای پیدایش استناد می شود. در ترجمه های مکارم شیرازی، فولادوند و صفوی گاهی واژه «رب» به عنوان معادل کلماتی مانند: صاحب، آقا، پروردگار، پادشاه و غیره به کار رفته است که این امر سبب شده دلالت و ترجمه آن نیز در برخی آیات به غیر خدا اطلاق شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی کوشیده تا با توجه به اصل باهم آیی واژگان، دلالت های واژه «رب» را در برهه زمانی نزول قرآن، متن و ترجمه آن بررسی کند. نتیجه پژوهش نشان می دهد صورت اسمی واژه «رب» در همه سوره ها به جز آیات 41، 42 و 50 سوره یوسف درباره خداوند متعال استعمال شده که اطلاق آن به غیر خدا در ترجمه آیاتی مانند آیه 23 سوره یوسف صحیح نیست. اما برخی مشتقات اسمی و فعلی این واژه گاهی دلالت های دیگری داشته که برگرفته از معنی وضعی و لغوی آن بوده است. این واژه پس از وضع اولیه، به «پروردگار» یعنی نظارت دقیق و تربیت همه جانبه دلالت پیدا کرده که همین دلالت در ترجمه ها نیز بیشترین کاربرد را داشته است.

    کلیدواژگان: باهم آیی واژگانی، ترجمه، دلالت، معنی، قرآن کریم، رب
  • نرگس معصومی مفرد، مسعود اکبری زاده*، مهدی محمدی نیا، احمد مجوزی صفحات 132-153

    پژوهشگران بسیاری در خصوص قرآن کریم به بررسی و مطالعه پرداخته اند لیکن بر اساس نظریه نقش گرای نظام مند هلیدی الگوهای تجربه بر اساس فرآیندها و در چارچوب فرانقش اندیشگانی در زبان نمود پیدا می کنند. این فرانقش نگرش گوینده را نسبت به جهان هستی رقم می زند و به بررسی محتوای گزاره ای هر بند می پردازند. این پژوهش قصد دارد... د تا جزئیات ارائه شده درپنج سوره از قرآن را که با کلمه ی «قل» آغاز می شوند(جن، کافرون، اخلاص، فلق و ناس) و سور مقولات نامیده می شوند با تکیه بر دیدگاه فرانقش اندیشگانی دستورنقش گرایی نظام مند هلیدی بررسی کند تا دریافت کاملتر و بهتری از کلام الهی به دست آید و گامی به سوی کمال برداشته شود. بعد از استخراج و یافتن معانی و طبقه بندی تعداد هشتاد و نه فعل این در این سوره ها نتایج حاصله از روش آماری نشان داد که هر شش نوع فرآیند فعلی در این سوره ها کاربرد دارد اما در سوره جن بیشترین فرایند مربوط به فرایند ذهنی است که هماهنگ برموضوع و فضای حاکم بر آن می باشد و فرایندهای مادی و کلامی در رتبه های بعد قرار دارند در حالیکه درچهار سوره دیگر فرآیند مادی دارای بیشترین درصد فراوانی است وعلت آن را می توان قابل فهم کردن متن برای بشر دانست. رتبه های بعدی فرآیندها مربوط به فرآیند کلامی است که با طبقه بندی این سوره ها و آغاز آنها با کلمه "قل" همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، دستور نقش گرای نظام مند هلیدی، فرآیندهای فعلی، فرانقش اندیشگانی، مقولات
|
  • Haleh badindeh, Sayyed Edbrahim Dibaji*, Gholam Abbas Rezaei Haftador Rezaei Haftador Pages 1-29

    The Holy Quran is a text replete with signs and an infinite resource of meanings, which always provides the ground for using a variety of methods and approaches of text study and analysis. Meanwhile, the current article depends upon "discursive semiotics" approach, as followed in the Paris School; an approach which analyzes the mechanism of meaning making in the process of text production. Analyzing the textual structures of zann (suspicion) in the Holy Quran and using the model of "semiotic square", more specifically inspired by the "square of veridiction", this study attempts to explain the formation process of zann signification in the Quranic discourse. Studying the four kinds of zaan shows that based on the square of verdiction with regard to zann and elm (knowledge) in the Holy Quran, one gets involved with the four states of illusion, truth, falsehood and secret when dealing with different issues. Meanwhile, the knower's belief in and their denial of immaterial things such as the prophecy of prophets, God and His attributes along with the resurrection play a key role in the mechanism of making a meaning for zann.

    Keywords: the Holy Quran, suspicious (zann), knowledge (elm), semiotic square, veridiction square
  • hadi zeini malekabad*, nosrat nilsaz Pages 31-56

    The ancient legacy is rich in information that clarifies the core of the formation of various sciences. The author of Abū ʻUbaydah Maʻmar ibn al-Muthanná al-Taymī is one of the most important works of literary and linguistic research that has had a great impact on the subsequent work This research has been conducted through an in-text and outsourced approach to analyze the perceived concept and its functions in the virtual world. From the point of view of external textual analysis, considering the time of its emergence, the cultural situation and the author's motivation, one can find an accurate analysis of the scientists' view of the effect of scientific and scientific support for introspection analysis. From the internal point of view, with the author's analysis of the language of the Qur'an, his view of the importance of poetry in theology and interpretation, as well as his understanding of the concept of interpretation, can be drawn from the point of view of the permissible conceptual domain. Abū ʻUbaydah used various explanatory tools such as vocabulary, syntax, rhetoric, and reading to explain the permitted nature.

    Keywords: Majaz al-Quran, Majaz, Abū ʻUbaydah, Quran, Interpretation
  • samane alavi Pages 57-81

    Among the goals of multiple-meaning-based interpretation, the theory of value maximizing is in the Hermeneutics interpretation of texts. A value maximizing interpreter draws a range of interpretive possibilities to the text, to the point of highlighting the value of its literary validity. In contrast to the benefits of multithreading like unique textual features such as linguistic capacities and potentially semantic features of the text, and the effect of reading the text from the reader's encyclopedia and its contemporary information. The major problem of such an approach in postmodern hermeneutics is the disregard of the author's intention as the only determinant of the meaning of the text. Hence, the theory of value maximizing does not have the capability to be mentioned in all texts. Therefore, the above-mentioned study, which is carried out in a descriptive-analytical manner with the gathering of documentary and paperwork, attempts to construct a hypothesis of " Intentionalism value maximizing theory " in the face of the simultaneous negation of "monolithic unity based on monopolistic nomadism" And "plurality of meaning based on radical subjectivity.

    Keywords: Hermeneutics, Value maximizing, endless, Axial text, Axial interpreter
  • vafadar keshavarzi*, mohammadali hemati Pages 83-103

    The arrogance and proudly behavior of man against God or his creatures is one of the moral vices that are expressed in the Qur'an with the word "arrogance" and its derivatives and in the Biblical terms with numerous terms. To understanding the widespread dimension of this key concept, it is necessary The related vocabulary in the Bible Terminology and semantics. And the factors, attributes, and be explained end of The work of those who do this Bad attributes.This essay deals with the analytical-comparative methodology of terminology and semantics of arrogance in the Bible and the Qur'an and investigate The factors that create it in man through the verses of each of the holy books And by analyzing the characteristics of the arrogants. this concept is explained In the Holy books of various vocabulary. Factors identical, such as following concupiscence, The feeling of forgetfulness and forgetfulness of God's power are their attributes.

    Keywords: Quran, the bible, arrogance, concupiscence
  • Mojtaba Shakouri*, Fatemeh Haji akbari Pages 104-138

    One of the blessings of the believers in Paradise referred to the verse 21 of Surah “alTur” is the annexation of their offspring on condition that they follow them in faith. Commentators have expressed differing views on What does the word "Zurriyyah" (offspring) mean and on what terms they can join their fathers. It is important to address this issue because how and the terms of this annexation, can play an important role the worldly function and otherworldly expectations of the Muslim. For example, if the understanding of this verse is that believers can join their believer ancestors in Paradise, the motivation to perform and increase the righteous acts among the children of believers is reduced and it is assumed that Muslims They can attain the highest levels of Paradise among their ancestors by attaining a minimal level of faith. Analyzing the commentators' comments suggests that the most appropriate conception of the verse is that we should first, refer “Zurriyyah” only to the children, not to the later generations, and annexation to the meaning of companionship, not to being equal in degree.

    Keywords: verse 21 of Surah “alTur”, offspring, Interpretation of the Quran, justice of God, Paradise
  • Siyamak Asgharpour* Pages 105-131

    The structure of the lexical syntax plays a Fundamental role in determining the exact meanings of Qur'anic words. Sometimes it has not been unanimous about the semantic root, historical and application of the word "Rab" and also the meanings And its implications or in the determination of these implications, in the Holy Qur'an and its translation, only some of the applied aspects of the term are cited at the very beginning of the Genesis. In the translations of Makarem-e-Shirazi, Phulāḍvānḍ and Safavi, the word "rab" is sometimes used as the equivalent of words such as: the owner, the gentleman, the lord, the king, etc. This has led to the signification and translation of it in some verses to non-God. The present research is based on the descriptive-analytical method in order to study the implications of the word "rab", according to the principle of consistency of the vocabulary. The result of the research shows that the nominal face of the word "rab" has been used in all surahs in the gog, except for verses 41, 42, and 50 of the chapter of Yusuf. Therefore, it is not correct the "Rab" translate to non-God like verse 23 of Surah Yusuf. On the other hand, some of the nominal and current derivatives of this term sometimes have implications that have been derived from its literal meaning. Also this word, after its initial appearance, means "God", which means careful supervision and Comprehensive training, which is the most used in translations.

    Keywords: lexical syntax, translation, semantic, meaning, Holy Quran, Rab
  • Narges Maasoomi Mofrad, masoud akbarizade*, mahdi mohammadiniya, ahmad mojavezy Pages 132-153

    Many scholars have researched on the Holy Qur'an. Yet, based on Halliday’s Theory, the patterns of experience are represented through the processes and within the framework of the experiential metafunction of the language. This Metafunction defines the speaker's attitude towards the universe and examines the propositional content of each section. The current research seeks to scrutinize the content of five Qur’anic Surahs starting with the word Qol , based on Halliday’s Systemic Functional Theory, in order to obtain a better understanding of the Divine Word and to approach perfection. Upon the extraction of meanings and classification of eighty nine verbs of the above-mentioned Surahs, the statistical studies revealed that all the six types of verb processes are used in them. In the Al-Jinn Surah, the mental process is the most frequent one, in line with the dominant atmosphere, followed by the material and verbal processes in the next ranks, while in the other four Surahs, the material process has the most frequency probably because the text should be understandable to human beings. The next rank is taken by the verbal process, which is consistent with the classification of these Surahs, and their beginning with the word ‘Qol’.

    Keywords: The Holy Qur’an, Halliday's Systemic Functional Grammar, verb processes, Ideational Metafunction, Maqulat Surahs