فهرست مطالب

فلسفه - سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

نشریه فلسفه
سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا گوزلی*، مرتضی شجاری، حسن فتحی صفحات 1-20

    در توماس زیبایی امری متافیزیکی است و با وجود پیوند دارد، از اینرو می توان وجود را ریشه و اصل زیبایی اشیاء تلقی کرد. صورت نیز مفهومی کلیدی در زیبایی شناسی تومایی و اساس زیبایی امور است. هر چیزی که وی راجع به زیبایی می گوید، بیانگر ابتنای آن بر صورت است. در نظام تومایی صورت شیء، با فعلیت آن شیء مرتبط است. صورت، معیار درونی زیبایی شیء است. همچنین سه معیار عینی زیبایی که توماس ذکر می کند، هر یک، صراحتا یا به طور تلویحی، به مفهوم صورت اشاره می کند. از طرف دیگر، توماس زیبایی را با شناخت مرتبط دانسته و ادراک امر زیبا را ادراکی شناختی قلمداد می کند. فعل «دیدن» یا فعل «ادراک کردن» فعلی است که فاعل شناسا در طی آن یک واقعیت صوری را درک می کند. پس از نظر توماس، عمل ذهن شناساسنده، شکل دهنده زیبایی است و صورت حلقه اتصال ذهن شناسنده زیبایی و شیء زیبا و به عنوان واسطه ای است که ذهن، شیء را از طریق آن می شناسد. پس می توان صورت را واسطه عین و ذهن تلقی کرد؛ زیرا صورت، هم جنبه معقول شیء زیبا است و هم اصل ساختاری شیء انضمامی است و با مولفه های عینی زیبایی در ارتباط است.

  • زهرا شاهبازی محمودآبادی*، مجید ملایوسفی صفحات 21-41

    مساله ی شناخت و میزان معرفت انسان به اشیاء از مسائل مهم تاریخ تفکر و فلسفه است. از جمله فلاسفه ای که به مبحث شناخت و میزان معرفت بشر پرداخته اند، حکیم ملاعبدالرزاق لاهیجی (م 1072 ه.ق) و جان لاک (1704-1632 م) هستند. محقق لاهیجی معتقد به نظریه ای است که در فلسفه ی اسلامی از آن به «شبح محاکی» یاد می کنند. وی در کتاب شوارق الإلهام بیان می کند که ما در هنگام علم به اشیاء به ذات و حقیقت آن ها دست نمی یابیم؛ بلکه به شبحی که از شیء خارجی حکایت می کند، نائل می شویم. جان لاک نیز در اثر ارزشمند خویش، جستار در فهم بشر، دو معنای متفاوت ذات را از هم باز می شناسد و میان ذات واقعی و ذات اسمی اشیاء تمایز قائل شده و علم ما به اشیاء را در حدود ذات اسمی آن ها می داند. شباهت نظر لاهیجی و لاک از این حیث است که هر دو توان بشر را محدودتر از آن می دانند که به حقیقت و ذات اشیاء دست یابد؛ اما در مورد ماهیت علم و ادراک با یکدیگر اختلاف دارند.

    کلیدواژگان: جان لاک، محقق لاهیجی، ذات اسمی، شبح محاکی، معرفت شناسی
  • زکیه آزادانی* صفحات 43-53

    اگرچه تغایر ظاهری میان آزادی و سیستم همواره در طول تاریخ اندیشه، زمینه ‏ساز مباحث متعددی بوده است، اما این فیلسوفان ایدئالیست آلمانی بودند که برای نخستین بار، نسبت میان این دو مفهوم را به‏ نحوی صریح صورت‏بندی کردند. در اینجا سیستم که ضامن انسجام شناخت است، بنیادی سوبژکتیو و عقلانی است. اما هایدگر در اندیشه متاخر خود از مفهوم سیستم که ساختار آن براساس نظمی ریاضیاتی تعیین می‏شود ولذا دلالت‏های مطلقا سوبژکتیو دارد، عبور می‏کند و به‏جای آن مفهوم فوگ را برای اشاره به ساختار باشندگی هستی به‏کار می‏گیرد.  اگرچه بر فوگ، همان انتظام سیستم حکم‏فرمایی نمی‏کند، اما این ساختار هم نظم خاص خودش را دارد. ویژگی ممتاز این نظم، قائم‏به‏ذات‏بودن اجزاء فوگ درعین وحدت آنهاست.  به‏عبارت دیگر، این نظمی است که در آن آزادی هر جزء حفظ می‏شود و حتی این آزادی، وحدت درونی کل فوگ را تقویت می‏کند. بدین‏سان، مفهوم فوگ به هایدگر مجال می‏دهد تا ساختار منظمی را به اندیشه درآورد که نه تنها در برابر آزادی قرار نمی‏گیرد، بلکه اصلا اساس و بنیان آن آزادی است.

  • سید محمدحسن طباطبایی* صفحات 55-70

    بر اساس تلقی رایج، در نظریه ی اصالت وجود و اعتباریت ماهیت، دو وصف اصالت و اعتباریت، به ترتیب به صدق بالذات و صدق بالعرض بر واقعیت خارجی تحویل برده می شوند و در نتیجه نه تنها تحقق ماهیت در خارج بلکه واقع نمایی مفاهیم ماهوی نیز انکار می گردد. این تفسیر از اصالت وجود هیچ شاهدی از کلمات صاحب نظریه نداشته بلکه آشکارا با کلمات وی در تعارض بوده و بنابراین قابل استناد به صدرالمالهین نمی باشد. منشاء این برداشت نادرست را می توان در نحوه ی طرح بحث و برخی ادله توسط صدرا و نیز پیشفرض ملازمه میان صدق و تحقق خارجی نزد قائلان به این تفسیر جستجو کرد. این دیدگاه گذشته از تعارض جدی با شهود متعارف و فقدان دلیل کافی، به موجب فقدان انسجام درونی و برخی لوازم غیر قابل قبول، حتی با قطع نظر از حیث تفسیری و به مثابه یک نظریه ی مستقل فلسفی نیز قابل قبول نمی باشد.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، اصالت وجود، اعتباریت ماهیت، صدق، بالذات، بالعرض
  • مرجانه سوزن کار، محمدرضا ریخته گران*، شمس الملوک مصطفوی صفحات 71-89

    در مقام تعریف غالبا صنعت را مجموعه ابزار و وسایلی می دانیم که توسط صنعتگر تولید شده است. همچنین است نگاه مان به هنر؛ مجموعه آثاری همچون نقاشی، شعر و غیره که هنرمند آن ها را به وجود آورده است. در نگرشی موجودشناسانه تعریف های انسان مدار از این قبیل صحیح هستند، اما اگر در پی ذات یا حقیقت چیز ها باشیم و بخواهیم شان وجودشناسانه آن ها را تعیین کنیم تعریف های صحیح کافی نیستند؛ چرا که ذات هر چیز عبارت است از آن چه امکان داده تا آن چیز همان که هست باشد. بر این اساس، ذات صنعت و هنر نمی تواند تنها از شخص صنعتگر یا شخص هنرمند و نیز از دست ساخته های آن ها تعین پذیرفته باشد. در این نوشتار تلاش شده تا شان وجودشناختی هنر و صنعت—بر اساس نسبت انسان با وجود—از نگاه هیدگر معلوم گردد؛ و با در نظر گرفتن این نکته که وی دوره های گوناگون تاریخ را اعصار وجود می داند و معتقد است وجود در اعصار گوناگون به انحاء متفاوت—از جمله پوئسیس و گشتل—خود را مکشوف کرده است، به این پرسش پاسخ داده شود که چرا این متفکر دوران یونان باستان را عصر هنر و روزگار کنونی را عصر صنعت نامیده است.

    کلیدواژگان: هنر، صنعت، وجود، تخنه، پوئسیس، گشتل
  • زین العابدین افشار* صفحات 91-105

    هگل سیر تحول روح را باتحول در آگاهی حسی، خودآگاهی، عقل،روح، دین وعلم مطلق تشریح می کند. در این مسیر آگاهی به روش دیالکتیکی دربستر تاریخ حرکت می کند. لذا معرفت امری تحولی، خود یابنده و پویا تلقی می گردد. از سوی دیگر مانهایم معرفت رااز منظری متفاوت در موقعیت های اجتماعی آن مورد توجه قرارمی دهد. به نظراوتوجه به مبنای وجودی معرفت، آن را ازناب و ایستا بودن خارج ودربستر اجتماعی قرارمی دهد.براین اساس می توان گفت هگل معرفت را دربسترتاریخی و مانهایم آن را دربستر اجتماعی قرارمی دهند و از معرفت شناسی مرسوم در عصرخود فراترمی روند. این مقاله بانگاهی به رویکرد پدیدار شناسی هگل می کوشد تاثیر پذیری مانهایم ازوجه نظرات مزبور را مورد توجه قراردهد. به عبارتی مفهوم معرفت نزد مانهام  چه نسبتی با ویژگی های شناخت فلسفی هگل  دارد. نتایج این تحقیق نشان می دهد مانهایم  با طرح مفاهیم اساسی هم چون تاریخ، ایدئولوژی، آگاهی کاذب، کنش وکردار، کلیت، معرفت وحقیقت که درسیر تکوین جامعه شناسی او نقش مهم دارند ازپدیدارشناسی روح هگل تاثیر پذیرفته است.  بدین ترتیب می توان گفت مانهایم مفاهیم هگلی  آگاهی و دانش را درحیطه ی جامعه شناسی معرفت خود بسط وتوسعه داده است.

    کلیدواژگان: آگاهی، تاریخ باوری، حقیقت، ایدئولوژی، کلیت
  • هما رنجبر، داود حسینی* صفحات 107-123

    در میان معاصران، روایت تاریخی مشهوری برای مسئله اصالت وجود مفروض دانسته شده است که طبق آن نقش های اصلی از آن ابن سینا، سهروردی و صدرا است و میرداماد نقش مکمل روایت را به عهده دارد: ابن سینا، در تقابل با متکلمان اشعری، قائل به زیادت وجود بر ماهیت در ذهن می شود؛ سهروردی، این تمایز را در خارج انکار می کند؛ میرداماد این مسئله را به شکل مسئله دوران اصالت میان وجود و ماهیت تنظیم می کند؛ و در نهایت، صدرا نظریه اصالت وجود را پدید می آورد. نشان داده خواهد شد که این روایت تاریخی در همه بخش هایش دچار نقص ها و اشتباهات تاریخی است. اولا، به لحاظ تاریخی محل نزاع بوده و هست که آیا ابن سینا مدعی زیادت وجود و ماهیت در ذهن بوده است یا در خارج. ثانیا، نزاع تاریخی بر سر زیادت خارجی یا ذهنی وجود در میان شارحان و مفسران ابن سینا دامنه وسیعی داشته است. ثالثا، سهروردی تنها یکی از فیلسوفانی است که در این نزاع وارد شده و علیه تابعان مشائیان استدلال کرده است. رابعا، تنها متنی که بر اساس آن طرح مسئله اصالت وجود به میرداماد منسوب شده است، منحول است. و خامسا، میرداماد و صدرا در همین نزاع کهن وارد شده و بر سر حل آن اختلاف نظر داشته اند.

    کلیدواژگان: اصالت وجود، ابن سینا، سهروردی، میرداماد، صدرا
  • نرگس زرگر* صفحات 125-145

    تلاش جستار حاضر آن است که رویکرد فارابی را نسبت به موضوع زبان در حیطه فلسفه زبان دریابد. در این راستا، نخستین چالش پیش رو، پرسش از چیستی ماهیت زبان است. فارابی با طرح سه معنای نطق، در پی بیان سطوح مختلف زبانی است. درجات سه گانه نطق یا زبان، ارتباط بیان الفاظ و کلمات را با قوای ادراکی موجود در نفس انسان و نیز قوه تعقل آشکار می نماید. فارابی تعریف معینی از زبان ارائه نمی دهد، بلکه زبان نزد وی تعبیر زبان از مافی الضمیر همراه با قصد گوینده است. همچنین، یکی از مراتب زبان، قوه تعقل فطری است. اگرچه رابطه الفاظ و معقولات آن الفاظ، وضعی و قراردادی است، اما رابطه معقولات الفاظ با جهان خارج بر اساس طبیعت انسانی، و مشترک میان انسان ها است. فارابی معتقد است، معقولات موجود در نفس (یا آثار حاصل در نفس، که همان ادراکات خیالی و عقلی هستند) به نوعی جهان خارج را تعریف می کنند؛ و این دیدگاه فارابی را می توان تفسیر او از نظریه مطابقت صدق دانست. نتیجه گیری پژوهش حاضر این است که رویکرد فارابی نسبت به زبان، شناخت شناسانه است.

    کلیدواژگان: فارابی، ماهیت زبان، ما فی الضمیر، الفاظ، انواع قول
|
  • zahra gozali*, Morteza Shajari, Hasan Fathi Pages 1-20

    Beaty is a metaphysiical and transcendental attribute in Thomas and is connected to Being. Beauty as a transcendental attribute of Being, needs to Being alone. Form is a original concept in aesthetics of Thomas Aquinas and is base of beauty of all things. all of things that Thomas says about Beauty, imply that beauty is based on the Form. In the philosophy of Thomas the form of a thing is connected to perfection and actuality of that thing. then Beauty is inseparable of actuality. The form of a thing is internal norm of beauty of that thing; and in the same time, three conditions of beauty that Thonmad numerate; i.e integrity, harmony and claruty; all of them represent to concept of beauty. on the other side, Thomas connects beauty with knowledge and the perception of a beautiful thing propose a epistemological one, because beuty is connected to the form. seeing or perception are act that the perceeper in the perception process percepts a formal reality. percept of beauty is percept and abstract of the form of a beautiful thing. then we can presopose form as a mediate between the reality and the mind, because the form is the intellectual side of a beautiful thing and is base of a reality.

    Keywords: beauty, Being, Form, Aquinas
  • Zahra Shahbazi Mahmouabadi*, Majid Mollayousefi Pages 21-41

    The problem of knowledge and level of human knowledge of objects is one of the important issues of the history of thought and philosophy. Hakim Mulla'abdolrazzagh Lahiji (1072 AH) and John Locke (1632-1704) are among the philosophers who have investigated the subject of knowledge and level of human knowledge. Mohaghghegh e Lahiji believes in a theory that in Islamic philosophy refers to it as a "Phantasm of Representative" (Shabah e Mohaki).In his book, Shavaregh Al-Elham, he states that we when knowledge to objects do not achieve in the their essence and reality, but achieve the phantasm that represent from the outer object. John Locke, also, in his precious book, An Essay Concerning Human Understanding , recognizes two different meanings of essence and distinguishes between the real essence and the nominal essence of objects, and knows our knowledge of things about their nominal essence. The similarity between Lahiji and Locke is that both know power of human are more limited than they are to achieve the reality and the essence of objects, but they differ in the quiddity of knowledge and perception.

    Keywords: John Locke_Mohaghghegh e Lahiji_Nominal essence_Phantasm of Representative (Shabah e Mohaki)_Epistemology
  • Zakieh Azadani * Pages 43-53

    Although the conflict between freedom and system (The concept which is derived from the Greek word συνίστημι) has been always the subject of philosophical debate, there were German idealists who first formulated the relation between these two concepts explicitly. Here the system, which guarantees the coherence of knowledge, is a subjective and rational foundation. But Heidegger in his later thought, passed through the concept of system which its structure is determined by mathematical order, and hence has absolutely subjective implications, and instead used the concept of fugue to refer to the structure of Being’s swaying, i.e. the enowning event (Ereignis). However, the concept of Fugue does not involve the same rules as system does, but this structure has its own order. The privileged feature of this order is preserving the unity components, while every component is also self-confident. It is notable that in this structure, the self-confidence of every component is even strengthen by its freedom. Thus, the concept of Fugue let Heidegger think of a systematic structure (fugue) which is not against of freedom, but also freedom is its foundation.

    Keywords: System, Fugue, Being, Enowning Event, work of Art, Poetry
  • Sayyed mohammad hasan Tabatabaee * Pages 55-70

    According to the current view regarding the principality of existence and the fictitiousness of quiddity, these two properties of principality and fictitiousness can be reduced to essential truth and accidental truth on external reality. Hence, not only the quiddity does not have any share of reality in the external world, but also it doesn’t represent anything beyond itself. According to my view, such interpretation of the concept of principality of existence cannot be documented and also clearly contradicts Sadra’s own words on this matter. The origin of this misconception can be found in the way the issue has been raised, discussed and argued for by Sadra as well as presupposing of a kind of entailment between truth and external realization by the proponents of the above interpretation. I will also show that regardless of its connection with Sadra, this interpretation as an independent philosophical theory in its own right might oppose our common sense intuition and be in need of sufficient arguments and more importantly and decisively, lacks the necessary internal coherence and involves certain unreasonable implications.

    Keywords: Mulla sadra, existenc, quiddity, principality, fictitiousness, truth
  • marjaneh souzankar, mohammadreza rikhtegaran*, Shamsolmolook Mostafavi Pages 71-89

    We often define Technic as a category of instrument and tools produced by a technician; We do so in the case of Art; A category of works such as paintings, sculpture, architecture, poems, etc. created by an artist. In an ontical approach, such humanistic definitions are so correct; But if we look for the essence of things and want to determine their ontological status, the correct definitions are not enough; Because the essence of everything is that which allows it to be what it is. According to this, the essence of Technic and Art can not be determined merely by the technician or the artist, and also by their artifacts. In this paper, it has been tried to determine the ontological status of Technic and Art - based on the ratio of human to Being - from the viewpoint of Hidegger; And considering that he recognizes different periods of history as ages of Being and believes that Being has revealed itself in various forms - including Poiesis and Gestell – in each age, to answer this question why this thinker has called the ancient Greek as the age of Art and the present day as the age of Technic.

    Keywords: Art, Technic, Being, Techne, Poiesis, Gestell
  • zinolabedin afshar * Pages 91-105

    .Hegel explains development of spirit through evolution sensational consciousness, self-consciousness, reason, spirit, religion and Absolute Wisdom. The consciousness and self-consciousness move in the cultural history . In fact, the consciousness is not the stable, but that transmit steps of history live. The consciousness moves with dialectical method in history context. In the respect, knowledge is considered as a dynamic fact and self-discovery. This historicity perspective is to be situated consciousness in the human practice. By Hegel, no consciousness can pure reason. Mannheim set the knowledge into social situation. Consideration at knowledge base make it in the social situation, and emit pure position. Hegel place knowledge to history context and Mannheim attach it to social context. They pass customary epistemological tradition. Mannheim in some basic concepts such as history, ideology, false consciousness, action, totality, knowledge, and truth has influenced of the Phenomenology of Spirit and it has developed in knowledge sociology

    Keywords: consciousness, historicity, Ideology, totality, truth
  • Homa Ranjbar, Davood Hosseini* Pages 107-123

    Within the contemporary literature, there is a well-known narration of the history of the problem of primacy of existence according to which Ibn Sina, Suhrawardi and Sadra plays the leading roles and Mirdamad has the supporting role: Ibn Sina introduces the supper-addition of existence to the essence in mind; Suhrawardi denies that this distinction is in reality; Mirdamad reconstruct this problem as to whether existence or essence is primarily exist; and finally, Sadra introduces the thesis of primacy of existence. We will argue that all these historical data is incorrect. First, it was historically controversial whether Ibn Sina's distinction between existence and essence was something in reality or purely in mind. Second, after Ibn Sina there was a vast debate on this problem among the followers of the peripatetic philosophers and their opponents. Third, Suhrawardi is just one of the enemies of the followers of the peripatetic philosophers who argue against the distinction of existence and essence in reality. Forth, the only text based on which the introduction of the problem of the primacy of existence is ascribed to Mirdamad is not Mirdamad's. Fifth, Mirdamad and Sadra actually engaged in the traditional problem of the distinction of existence and essence in reality.

    Keywords: Primacy of existence, Ibn Sina, Suhrawardi, Mirdamad, Sadra
  • Narges Zargar* Pages 125-145

    The present paper is studying Farabi’s approach to the nature of language as a philosophical topic. The goal of this paper is to draw a picture of nature of language in his philosophical system. As a result of this research, Farabi believes that (while he explains three meanings of notq) language has two levels, : 1) Internal level or what is in mind, i.e., intellectual and imaginary understanding, those – as Farabi maintains - which are definition of the perceptual world; 2) Surface level or the words, which are expression of the 1st part or level of language, and these two levels are based on intellect, as third meaning of notq. In his definition of language, Farabi adds a factor of speaker’s intention of expression. As a result, language, to Farabi, is not just a means of conveyance of words, but forming of the meanings as well as expression of those meanings constitute language. It seems that language has no a single essence, since nature of language for different people depends on how they use their intellect and also how their use of language is based on logic. On the other hand, forming of the intellectual and imaginary understanding of people is different. Method of this paper is descriptive and analytical.

    Keywords: Al-Farabi, nature of language, words, process of language