فهرست مطالب
نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 77 (پاییز 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/07/09
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 9-27مقدمه
با توجه به گذشت پنج سال از اجرای طرح تحول نظام سلامت، لزوم ارزیابی مجدد برنامه و انطباق این برنامه ها با نیازها و سیاست های کلان جامعه ضروری به نظر می رسد. هدف پژوهش حاضر، استفاده از شواهد علمی مرتبط با حوزه سلامت و تلفیق این شواهد با تجربیات، قضاوت و تخصص خبرگان این حوزه جهت دستیابی به اولویت های بازنگری در طرح تحول نظام سلامت به منظور انطباق این طرح با نیازهای آینده کشور است.
روش هامطالعه حاضر پژوهشی کیفی است. در ابتدا با استفاده از مطالعات کتابخانه ای به جمع آوری شواهد علمی در رشته های مرتبط با حوزه سلامت در سال 1397 پرداخته شد. سپس مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای با 15 نفر از خبرگان و کارشناسان حوزه سلامت که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند، انجام شد.
یافته هاتعداد 12خط مشی حاصل از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه ها با روش تحلیل تم استخراج و با استفاده از روش تحلیل تفسیری - ساختاری اولویت بندی گردید
نتیجه گیریسیاست گذاری مبتنی بر شواهد باید به عنوان رویکرد اصلی در نظام سلامت مورد استفاده قرار گیرد. در راستای این رویکرد می باید بر چهار حوزه پیونددهنده و محرک در نظام سلامت یعنی سیاست های مرتبط با سالمندی، سیاست های پیشگیری از بیماری ها و سلامت روان، سیاست های مرتبط با حوادث و سوانح و سرانجام سیاست های مرتبط با توسعه و اصلاح فرآیندهای درونی مانند پرونده الکترونیک، تدوین خطوط راهنمای درمانی و نظام ارجاع و پزشک خانواده، توجه شود.
کلیدواژگان: سیاست گذاری، سیاست گذاری مبتنی بر شواهد، نظام سلامت، مدل تفسیری-ساختاری، طرح تحول -
صفحات 28-39مقدمه
سیستم ذخیره و انتقال تصاویر امکان پردازش، ذخیره و ارسال تصاویر پزشکی را به صورت الکترونیکی در بخش های مختلف بیمارستان و همچنین، بین پزشکان و رادیولوژیست ها فراهم می سازد. هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر پیاده سازی سیستم ذخیره و انتقال تصاویر (Picture Archiving and Communication System (PACS)) بر میزان رضایتمندی کاربران از خدمات تصویربرداری قبل و بعد از پیاده سازی PACS بود.
روش هاپژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که در دو دوره (دوره قبل از پیاده سازی PACS و دوره بعد از پیاده سازی این سیستم) بر روی کاربران سیستم PACS شامل 51 نفر از پزشکان و رادیولوژیست های شاغل در بیمارستان نهم دی تربت حیدریه انجام گرفت. به دلیل محدود بودن تعداد افراد، نمونه گیری انجام نشد و کل جامعه پژوهش وارد مطالعه شد. ابتدا، رضایتمندی کل کاربران از PACS بررسی شد و سپس رضایتمندی در دوره قبل و بعد از پیاده سازی PACS (کاربران شاغل در این بیمارستان در هر دو مقطع) مقایسه شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته بود. تحلیل داده ها با استفاده از آمارتوصیفی و آزمون ویلکاکسون و به کمک نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.
یافته هامیزان رضایتمندی کلی از خدمات تصویربرداری، 5/55 از 65 نمره بود. میانگین میزان رضایت از خدمات تصویربرداری در دوره قبل از PACS، از 65 نمره 7/23 بود که در دوره بعد از PACS، 05/32 واحد افزایش داشت. این افزایش از نظر آماری معنادار بود(0001 > P).
نتیجه گیریمیزان رضایت کاربران (پزشکان و رادیولوژیست ها) در دوره پیاده سازی سیستم PACS نسبت به دوره فیلم افزایش یافت؛ در نتیجه پیاده سازی PACS منجر به بهبود رضایت پزشکان و رادیولوژیست ها شده است.
کلیدواژگان: سیستم ذخیره و انتقال تصاویر، رضایت، کاربران، پیاده سازی -
صفحات 40-55مقدمه
یکی از اهداف مهم سازمان های بهداشت و درمان، مدیریت هزینه ها به منظور صرفه جویی در هزینه ها، ارائه خدمات باکیفیت و کسب رضایت مشتری است. این مسئله چالش های بزرگی پیش روی مدیران قرار می دهد. مطالعه حاضر باهدف شناسایی مولفه های اصلی مدیریت هزینه ها بر اساس فرآیند محوری در بیمارستان انجام شد.
روش هامطالعه حاضر یک مطالعه کیفی است که با استفاده از نظریه پایه و با استفاده از نمونه گیری هدفمند انجام شد. جامعه پژوهش از میان مسوولین و کارشناسان آگاه به مدیریت هزینه و امور مالی بیمارستان توحید شهرستان جم از استان بوشهر بود. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختارمند بود. تعداد نمونه ها در مطالعه حاضر بر اساس اصل اشباع نظری 16 نفر بود ولی برای اطمینان بیشتر از نتایج مصاحبه تا نفر بیستم ادامه پیدا کرد. مدت زمان هر مصاحبه، 40 تا 50 دقیقه بود. تحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری آنها با استفاده از روش اشتراوس وکوربین صورت گرفت؛ اعتبار یابی از روش قابلیت باورپذیری، قابلیت انتقال پذیری، قابلیت اطمینان پذیری و قابلیت تایید پذیری انجام شد.
یافته ها78 کد اولیه، 20 طبقه اولیه و هفت طبقه از «فرآیند راهبردهای مدیریت هزینه بیمارستان» استخراج شد که عبارت از مفاهیم شناسایی کانون های هزینه بر، فرهنگ سازی مدیریت هزینه، وضع قوانین و مقررات داخلی، نظارت و کنترل، استقرار سیستم هزینه یابی، تشکیل کارگروه و برنامه ریزی عملیاتی بود.
نتیجه گیریجهت مدیریت هزینه های بیمارستان، شناسایی مولفه های هزینه لازم و ضروری است. مولفه های حاصل از نتایج این مطالعه به شکل الگویی منسجم و سازمان ای است که می تواند ابزار مناسبی جهت بهبود و مدیریت هزینه های بیمارستانی باشد.
کلیدواژگان: مولفه های هزینه، بیمارستان، مدیریت هزینه، فرآیند -
صفحات 56-66مقدمه
بیمارستان ها به عنوان بخش بزرگی از نظام سلامت، سهم بالایی از منابع بخش بهداشت و درمان را به خود اختصاص می دهند. با توجه به اهمیت هلدینگ بیمارستانی در اداره کارا و اثربخش بیمارستان ها، پژوهش حاضر، با هدف شناسایی و تبیین نقش و اهمیت عوامل موثر بر اداره هلدینگ بیمارستانی سازمان تامین اجتماعی ایران انجام شد.
روش هامطالعه حاضر، از نوع مطالعات کاربردی است که به روش توصیفی انجام شد. ابتدا، از طریق بررسی ادبیات پژوهش و مصاحبه با 15 نفر از خبرگان در زمینه اداره بیمارستان ها و هلدینگ های درمانی، متغیرها و مولفه های اصلی موثر بر اداره هلدینگ های بیمارستانی استخراج و با استفاده از آنها، پرسش نامه پژوهش طراحی شد. داده ها از 405 نفر از مدیران و کارشناسان شاغل در حوزه های صف و ستاد بخش درمان سازمان تامین اجتماعی سراسر کشور، جمع آوری شد. سپس، داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزارهای SPSS23 و AMOS24 تحلیل شد.
یافته هاپنج عامل برنامه ریزی استراتژیک، تامین مالی، حق تصمیم گیری، نظارت و ارزیابی، و پاسخگویی به عنوان عوامل موثر بر اداره هلدینگ های بیمارستانی شناسایی شد. عوامل تامین مالی و حق تصمیم گیری با بار عاملی 83/0 و 44/0 به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر اداره هلدینگ بیمارستانی سازمان تامین اجتماعی داشتند.
نتیجه گیریبه منظور اداره کارا و اثربخش هلدینگ های بیمارستانی، ضمن توجه به کلیه عوامل پنج گانه، بهتر است عوامل تامین مالی و نظارت و ارزیابی، مورد توجه و تاکید بیشتری از سوی مدیران قرار گیرند.
کلیدواژگان: اداره، هلدینگ بیمارستانی، سازمان تامین اجتماعی، مدل سازی معادلات ساختاری، تحلیل عاملی اکتشافی -
صفحات 67-78مقدمه
جایگاه اورژانس در کاهش مرگ و میر و تسریع در ارائه خدمات اورژانسی بسیار حساس می باشد. شاخص های عملکردی اورژانس نقشی مهم در ارزیابی عملکرد بخش اورژانس دارند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی شاخص های عملکردی اورژانس در مراکز تروما دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود.
روش هاپژوهش حاضر، به صورت ترکیبی و در دو مرحله در سال 1397 انجام شد. در مرحله اول شاخص های عملکردی اورژانس در سه مرکز ترومایی منتخب در سال های 1393تا 1396، جمع آوری گردید. در مرحله دوم به صورت کیفی طی جلسات متمرکز گروهی دلایل تغییرات شاخص ها بررسی شد.
یافته هاطبق بررسی های انجام شده تشکیل پرونده برای بیماران بدون علایم حیاتی، محاسبه درصد احیای قلبی-ریوی برای کل بیماران ترومایی و غیر ترومایی از جمله عوامل تاثیر گذار بر افزایش درصد احیای قلبی ریوی ناموفق مطرح گردید. افزایش تعداد مراجعین، افزایش تصادفات دسته جمعی، عدم ثبت دقیق زمان به محض ورود پزشک بربالین بیمار، نبود ارتباط سیستم تریاژ با سیستم اطلاعات بیمارستانی از عوامل موثر بر افزایش زمان تریاژ بودند.
نتیجه گیریبرای بهبود کیفیت عملکرد بخش اورژانس نیاز به حضور پزشکان متخصص طب اورژانس، تجهیزات کافی، ایجاد کمیته تریاژ و ثبت زمان واقعی تریاژ نیاز است. بنابراین، لازم است تا مدیران این حوزه دستورالعمل ها و فرآیندهای لازم را در جهت افزایش کیفیت عملکرد اورژانس و بازنگری شاخص ها به کار گیرند.
کلیدواژگان: شاخص عملکردی، تروما، اورژانس، مراکز تروما، مطالعه ترکیبی -
صفحات 79-88مقدمه
پرداخت های غیررسمی پرداخت هایی هستند که به افراد یا سازمان ارائه دهنده سلامت به صورت نقدی یا غیر نقدی و خارج از کانال های پرداخت رسمی، پرداخت می شود. هدف پژوهش حاضر، شناسایی میزان پرداخت های غیررسمی، علل و سیاست مقابله با آن با تاکید بر خصوصیات دموگرافیک بیماران است.
روش هاپژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که در زمستان 1392 (قبل از طرح تحول سلامت) و زمستان 1394 (بعد از طرح تحول سلامت) انجام گردید. ابزار گردآوری داده در این تحقیق پرسش نامه و مصاحبه تلفنی با بیمار بود و داده ها از طریق نرم افزار Excel و SPSS جمع آوری و تحلیل شد.
یافته هاپرداخت غیررسمی فقط قبل از اجرای طرح تحول سلامت به میزان 6/1 درصد بیماران بود و پس از اجرای طرح هیچ موردی وجود نداشت. همچنین، میانگین پرداخت غیررسمی به پزشکان 1/11، پرستار 2/22، کارکنان خدمات 2/22 و نگهبان و سایر کارکنان صفر درصد بود.
نتیجه گیرینتایج مطالعه حاضر نشان داد که در کل طرح تحول سلامت بر میزان پرداخت های غیررسمی در سطح دانشگاه علوم پزشکی شیراز تاثیر (01/0 >p) داشته است و موجب کاهش پرداخت های غیررسمی در سطح دانشگاه شده است.
کلیدواژگان: پرداخت های زیرمیزی، طرح تحول نظام سلامت، مراکز درمانی، بیمارستان -
صفحات 89-104مقدمه
تحلیل مقدار فروش داروهای مصرفی کشور نقش مهمی در تامین تقاضای داروی کشور در گروه های درمانی مختلف دارد. دراین بین مهم ترین چالش فرارو، روش های متداول و تجربی پیش بینی صنعت دارو است. هدف پژوهش حاضر بررسی کارایی دو روش پیشنهادی شبکه عصبی مصنوعی و برازش منحنی در مقایسه با روش متداول نرخ رشد مرکب است.
روش هاپس از تجمیع داده های 17 سال فروش محصولات دارویی (از سال 1379 تا 1395) و اعمال اصلاحات لازم ازهر سه روش یادشده جهت پیش بینی استفاده شد. سپس با شاخص متداول جذر میانگین مربعات خطاهای پیش بینی، کارایی سه روش مقایسه شده است.
یافته هاپس از بررسی حدود 2200 محصول ژنریک دارویی و شناسایی 17 گروه درمانی اصلی با استفاده از سه روش یادشده، فروش ریالی 17 گروه درمانی برای سال های 1397 و 1398 پیش بینی شد و درصد خطای فروش سالیانه محاسبه شده برای دو روش شبکه عصبی مصنوعی و برازش منحنی در سال های 1379 تا 1395 به ترتیب برای 11 سال (از 13 سال محاسبه شده با روش شبکه عصبی) و 15 سال (از 17 سل محاسبه شده با روش برازش منحنی) کمتر از هفت درصد، گزارش شد.
نتیجه گیرینتایج پژوهش نشان داد که به کارگیری روش شبکه عصبی و برازش منحنی در پیش بینی میزان فروش ریالی دارو همواره عملکرد بهتری از روش مرسوم دارد و در مواقعی که سوابق داده های تجربی گذشته برای فروش دارو کم است، روش برازش منحنی کارایی بهتری دارد اما با داده های ورودی بیشتر، روش شبکه عصبی کارایی بهتری نسبت به دو روش دیگر خواهد داشت.
کلیدواژگان: پیش بینی تقاضای دارو، برازش منحنی، شبکه عصبی، نرخ رشد مرکب، ارزش داروی مصرفی -
صفحات 105-117مقدمه
متخصصان بالینی برای رفع نیاز اطلاعاتی خود لازم است مهارت های اطلاع یابی موردنیاز را کسب کنند. به همین دلیل پژوهش حاضر باهدف تاثیر مداخله آموزشی دستیار اطلاعات بالینی در تغییر رفتار اطلاعاتی دانشجویان پزشکی دوره کارآموزی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت.
روش هانوع مطالعه کاربردی و روش پژوهش مداخله نیمه تجربی به صورت طرح دوگروهی با پیش آزمون پس آزمون بود. در این پژوهش تعداد 30 نفر در هر گروه آزمون و شاهد، به روش نمونه گیری غیر احتمالی آسان بر اساس ترتیب زمانی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. پرسش نامه حاوی 19 گویه بر اساس طیف لیکرت پنج گزینه ای (خیلی کم تا خیلی زیاد) بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی بررسی شد.
یافته هاآموزش های دستیار اطلاعات بالینی باعث شد تا هدف و انگیزه گروه آزمون از جستجوی اطلاعات بیشتر بر مسایل و آموزش بالینی متمرکز شود. بعد از مداخله نیاز به جستجوی اطلاعات گروه آزمون در حین و بعد از مواجهه با بیمار نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری بیشتر بوده است. همچنین، میزان استفاده از منابع اطلاعاتی الکترونیک و پایگاه های داده بعد از مداخله در گروه آزمون به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بوده است.
نتیجه گیریبا توجه به اهمیت منابع اطلاعاتی الکترونیک در مقایسه با فرمت چاپی لازم است دانشگاه های علوم پزشکی آموزش استفاده از پایگاه های داده توسط دستیاران اطلاعات بالینی را به طور ویژه به عنوان بخشی از برنامه آموزشی دانشجویان پزشکی مدنظر قرار دهند.
کلیدواژگان: دستیار اطلاعات بالینی، کتابدار بالینی، نقش آموزشی، رفتار اطلاعاتی، دانشجویان پزشکی
-
Pages 9-27Introduction
Considering the fact that the health reform plan has been implemented for five years, it is necessary to re-evaluate the plan and adapt it to the needs and macro policies of our society. Therefore, the current study aimed to use health-related scientific evidences together with the experiences, opinion, and expertise of field professionals to achieve priorities for health reform plan and adapt them to future needs of the country.
MethodsThis qualitative study was conducted in 2018. At first, scientific evidences were gathered through review of literature, and then a semi-structured interview was developed to collect data from 15 health professsionals and experts chosen through a snowball sampling method. Data were analyzed using content analysis method.
ResultsThe results demonstrated the existence of 12 policies which were then prioritized by using Interpretive- Structural Modelling.
Conclusion. Evidence-based policymaking should be used as the main approach in health system, and careful attention should be paid to policies for the old, for preventing diseases and promoting mental health, for accident and incident, for modifying internal processes, such as electronic health records, and for developing health guidelines, referral system and family doctors.Keywords: Policy making, Health system, Interpretive-Structural Model, Evidence-based policy -
Pages 28-39Introduction
The picture archiving and communication system is a digital device designed for processing, archiving and communicating medical images with different parts of hospitals, physicians and radiologists. Therefore, the current study aimed to determine the impact of the system on users’ satisfaction with imaging services before and after its implementation.
MethodsThis cross-sectional, descriptive-analytical study was conducted in two phases, before and after the implementation of the picture archiving and communication system, and on all physicians and radiologists (N= 51) working in Nohome Dey Hospital in Torbat Heidaryeh. At first, the overall satisfaction of the users from the system was evaluated, and then the result was compared with their satisfaction before and after the implementation of the system. A questionnaire was used to collect data which were then analyzed by SPSS using descriptive statistics and Wilcoxon test.
ResultsThe overall user satisfaction was 55.5 (maximum score 65). However, there was a statistically significant difference (P < 0.0001) between the mean scores before and after the implementation of the system (23.74 and 32.05, respectively).
ConclusionThe level of users’ satisfaction (physicians and radiologists) increased after the implementation of the picture archiving and communication system; as a result, the system can improve the satisfaction of physicians and radiologists.
Keywords: Picture archiving, communication system, Satisfaction, Users, Implementation -
Pages 40-55Introduction
One of the most important goals of healthcare organizations is cost management in order to save money, provide quality services and achieve customer satisfaction, however, it poses serious challenges for managers. The current study aimed to identify the main components of cost management in hospitals based on a process-orientation approach.
MethodsThis qualitative research was conducted using Grounded Theory in Tohid Hospital in Bushehr Province. The population consisted of all knowledgeable authorities and experts in cost and financial management 16 of whom were selected through a purposeful sampling. Data were gathered through a semi-structured interview lasting for 40-50 minutes. Considering the theoretical data saturation, the number of contributors was 16, but in order to ensure the data collection 20 people were interviewed. The data were analyzed using the Corbin and Strauss method, and the credibility was confirmed through plausibility, transformability, reliability and verifiability.
ResultsAccording to the findings, 78 initial codes, 20 primary classes and 7 classes of Hospital Cost Management Strategies were extracted, such as identifying cost centers, setting internal rules and regulations, monitoring and controlling, establishing a costing system, work-group formation and operational planning.
ConclusionTo manage the hospital costs, it is necessary to identify the components of the costs. The components identified in this research are formed in a coherent and organized model to become a useful tool for hospital cost management.
Keywords: Components, Cost management, Hospital, Process -
Pages 56-66Introduction
Hospitals, major components of health system, have a high contribution to healthcare resources. Therefore, considering the importance of hospital holding in effective and efficient hospital management, the current study aimed to identify and explain the role and importance of factors affecting hospital holding administration in Iran Social Security Organization.
MethodsThis was an applied-descriptive study. First, the variables and key factors affecting hospital holding administration were extracted through a literature review and an interview with 15 content experts. Based on the results a questionnaire was developed and distributed among 405 staff and line managers and experts working in the Social Security Organizations in Iran. Data were analyzed by SPSS23 and AMOS24 using exploratory and confirmatory factor analyses Structural Equations Modeling.
ResultsFive factors affecting hospital holding administration were identified including strategic planning, financing, decision rights, monitoring and evaluation, and accountability. Financing and decision rights, with factor loadings of 0.83 and 0.44, had the most and least significant effects on Social Security Organization hospital holding administration, respectively.
ConclusionAll five factors are required for effective and efficient hospital holdings administration; however, it is recommended to pay more attention to financing and monitoring and evaluation.
Keywords: Administration, Hospital Holding, Social Security Organization, Structural Equations Modeling, Exploratory factor analysis -
Pages 67-78Introduction
The Emergency Department has significant role in reducing mortality and accelerating the delivery of emergency services. Emergency performance indicators play an important role in evaluating the performance of emergency department. Therefore, this study focuses on investigating the emergency performance indicators in Trauma Centers of Mashhad University of Medical Sciences.
MethodThis was a mixed-method study conducted in 2018. At first, emergency performance indicators were collected in three selected trauma centers during 2014-2017. Second, the reasons for the changes in indicators were reviewed qualitatively during the focus group meetings.
ResultsAccording to the result, keeping a medical record for patients without vital signs; calculating the cardiopulmonary resuscitation rate for all traumatic and non-traumatic patients increase the rate of unsuccessful cardiopulmonary resuscitation. Some factors were found to increase triage time, such as the increased number of patients and mass accidents, lack of timely recording at the point of care or connection between the triage system and the Hospital Information System.
ConclusionTo improve the quality of emergency department performance, an emergency medical practitioners should be present at the emergency department, and adequate equipment, a triage committee and real-time triage records should be available. Therefore, the managers should follow the required guidelines and procedures to improve the quality of the emergency function and review the indicators.
Keywords: Performance Indicators, Trauma, Emergency, Trauma Centers, Mixed Method -
Pages 79-88Introduction
Informal, under-the-table, payments are paid to individuals/ health care organizations as cash or non-cash through informal channels. This study aims to identify the amount of informal payments in Shiraz University of Medical Sciences.
MethodsThis descriptive study was conducted in winter 2014 and winter 2016 (before and after the Health Reform Plan). A questionnaire and telephone interviews were used to collect data which were then analyzed by using SPSS and Excel software.
ResultThe average informal payment to physicians, nurses, service staff, security guards, and other employees were 11.1%, 22.2%, 22.2%, 0%, 0%, respectively.
ConclusionAccording to the results, the Health Reform Plan, in general, has significantly reduced informal payments (P <0.01) in Shiraz University of Medical Sciences.
Keywords: Informal Payments, Health Reform Plan. Hospital, Under- the -table Payments -
Pages 89-104Introduction
The analysis of the sale and use of drugs plays an important role in meeting the country’s drug demands in different therapeutic groups. In the meantime, the most important challenge is the conventional and empirical methods of predicting drug demand in the pharmaceutical industry. The current study aimed to examine the efficiency of the two proposed methods of Artificial Neural Network and Curve Fitting in comparison with the current conventional method, i.e., the Compound Annual Growth Rate model.
MethodsPharmaceutical sales data (from March 20, 2000 to March 19, 2017) were aggregated and necessary treatments were applied. In the next step, the three aforementioned forecasting methods were used, and their efficiencies were compared by using the root mean square error.
ResultsAbout 200 generic drugs were studied and 17 major therapeutic groups were identified. The sale prices for two years (from March 21, 2018 to March 19, 2020) were predicted. The calculated annual sales error for the artificial neural network and curve fitting from March 20, 2000 to March 19, 2017 was reported to be less than 7 percent for 11 years (of 13 years computed with Neural Network method) and 15 years (of 17 years computed with Curve Fitting method), respectively.
ConclusionThe Neural Network and Curve Fitting methods outperform the conventional Compound Annual Growth Rate model and in the case of low experimental data for drug sales, the Curve Fitting model acts more efficiently but with more input data, the Neural Network method acts more efficiently than the other two methods.
Keywords: Drug Demand Forecasting, Curve Fitting, Artificial Neural Network, Compound Annual Growth Rate Model, Price of Consumable Drugs -
Pages 105-117Introduction
Clinical specialists need to develop necessary information skills to meet their research requirements. The current study focused on the effect of educational interventions by clinical informationists on medical students’ information behavior.
MethodsThis was a semi-experimental study in which a two group pretest–posttest design was used. The population consisted of 60 medical students (30 in the experimental and 30 in the control group at Isfahan University of Medical Sciences) who were selected through the convenience time based sequential sampling method. A researcher-made questionnaire including 19 items based on a 5-point Likert scale (very little to very high) was used to collect data which were then analyzed by SPSS using the descriptive and inferential statistics.
ResultsThe trainings offered by the clinical informationists motivated the experimental group to focus on seeking information about clinical issues. Following the intervention, the experimental group achieved significantly higher need to search for information, during and after clinical rounds, than the control group. Moreover, the use of electronic information resources and clinical databases in the experimental group was significantly higher than the control group.
ConclusionsConsidering the importance of electronic information resources, universities of medical sciences are required to teach the use of databases, specifically as part of the medical students' curriculums and medical education programs.
Keywords: Clinical Informationist, Clinical Librarian, Information Needs, Information Behavior, Medical Students