فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1398)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید رضا سید جوادین صفحه 150
  • جواد پورکریمی*، زهرا قموشی، زهرا احتشام، زهرا محسنی مهر صفحات 151-186
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اخلاق حرفه ای اعضای هیئت علمی از دیدگاه اساتید و دانشجویان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی و جامعه آن، کلیه اعضای هیئت علمی(2059 نفر) و دانشجویان(15654 نفر) دانشگاه تهران است که با نمونه گیری طبقه ای متناسب، 267 نفر از هیئت علمی و 484 نفر از دانشجویان به طور تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با پرسشنامه توسعه یافته اخلاق حرفه ای مدرسان(قموشی و همکاران، 1396) انجام شده است. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ(برای اعضای هیئت علمی=0.95 و برای دانشجویان=0.97) محاسبه و روایی ابزار نیز با روایی محتوایی و سازه تایید شد.

    یافته ها

    وضعیت اخلاق حرفه ای از دیدگاه دانشجویان در سطح متوسط و از دیدگاه اساتید در سطح بالاتر از متوسط قرار داشت. نتایج MANOVA نشان داد مولفه های اخلاق حرفه ای اعضای هیئت علمی بر اساس جایگاه(دانشجو-استاد) دارای تفاوت معنادار است. وضعیت مولفه های نسبت به فراگیر، محیط و حرفه اعضای هیئت علمی در پردیسهای دانشگاه تهران دارای تفاوت معنادار است. وضعیت مولفه اخلاق نسبت به محیط در تعامل بین پردیس و جایگاه، تفاوت معناداری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، بایستی کاوش در وضعیت اخلاق حرفه ای اعضای هیئت علمی خود را از دیدگاه افراد و ذی نفعان مختلف در اولویت قرار دهند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اعضای هیئت علمی، دانشجو، دانشگاه تهران
  • بهروز رضایی منش، عقیل قربانی پاجی* صفحات 187-208
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر اخلاق کاری اسلامی و رهبری معنوی بر تمایل به ترک خدمت اساتید با نقش میانجی دلبستگی شغلی در اعضای هیئت علمی دانشگاه مازندران انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و بر حسب روش، توصیفی- پیمایشی است. نمونه مطالعه به شیوه احتمالی و به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. پایایی و روایی ابزار پژوهش با استفاده از آزمونهای پایایی ترکیبی، آلفای کرونباخ، روایی همگرا و روایی واگرا اندازه گیری و داده های حاصل با استفاده از اسمارت پی.ال.اس و اس.پی.اس.اس تجزیه و تحلیل شدند. از آزمونهای سوبل و واف نیز برای اندازه گیری شدت اثر و آماره تی متغیر میانجی دلبستگی شغلی استفاده شده است.

    یافته ها

    اخلاق کاری اسلامی و رهبری معنوی بر تمایل به ترک خدمت اساتید تاثیر منفی و بر دلبستگی شغلی تاثیر مثبت می گذارد. همچنین یافته های حاصل از آزمون واف نشان داد که تقریبا بیش از 27 درصد از تغییرات اخلاق کاری اسلامی بر تمایل به ترک خدمت اساتید از طریق متغیر میانجی دلبستگی شغلی تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    تحقیق در ارتباط با اخلاق کاری اسلامی و رهبری معنوی به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته بود که اکنون روشن شده است؛ دانشگاه ها می توانند با توجه به رهبری معنوی و اخلاق کاری اسلامی، تمایل به ترک خدمت اساتید را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: اخلاق کاری اسلامی، رهبری معنوی، تمایل به ترک خدمت اساتید، دلبستگی شغلی
  • محمد نریمانی*، نسا کاظمی، محمدنبی صالحی صفحات 209-230
    هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی و نگرانی آسیب شناختی دانشجویان دارای احساس غربت بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. با روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین کلیه دانشجویان دختر جدیدالورود ساکن خوابگاه مقطع کارشناسی دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 97-1396 که پرسشنامه احساس غربت را پاسخ دادند و نمره آنان بالاتر از 108 بود، 40 نفر انتخاب و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه 20 نفره کنترل و آزمایشی گمارده شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجانی(CERQ-P)، مقیاس نگرانی آسیب شناختی و پرسشنامه احساس غربت بود. داده ها با استفاده نرم افزار SPSS-21 و توسط شاخصهای توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین پس آزمون دو گروه در میزان راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی مثبت، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی منفی و نگرانی آسیب شناختی، تفاوت معناداری به لحاظ آماری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی و کاهش نگرانی آسیب شناختی دانشجویان دارای احساس غربت تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی، نگرانی آسیب شناختی، احساس غربت
  • زهرا فروتنی*، عطیه بحرانی صفحات 231-250
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف سنجش تاثیر شاخصهای روانی و عملکردی دانشجویان بر تمایل آنان به استفاده از شبکه های اجتماعی و ارائه راهکار برای ارتقای فرهنگ استفاده از این شبکه ها انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از این لحاظ که نتایج آن می تواند مورد استفاده قرار بگیرد،کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، دانشجویان دانشگاه پیام نور خوی با2800 دانشجو و ابزار سنجش داده ها، دو پرسشنامه استاندارد «میزان استفاده از شبکه های مجازی» و «شاخصهای عوامل روانی و عملکردی» است. برای پردازش و تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس.پی.اس.اس. پی.ال.اس استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق، تاثیر سه شاخص را بر تمایل دانشجویان به شبکه های اجتماعی تایید کرد.

    نتیجه گیری

    از بین شاخصهای عملکردی، دو شاخص «ارزش» و «اعتماد» و از بین شاخصهای روانی، شاخص «منافع و باورهای مشترک» بر میزان استفاده دانشجویان از شبکه های اجتماعی تاثیر معناداری دارد؛ ولی تاثیر سایر شاخصها معنادار نبود.

    کلیدواژگان: عوامل روانی، عوامل عملکردی، فضای مجازی، شبکه های اجتماعی، تمایل به شبکه های اجتماعی
  • محسن کهتری*، جعفر گل محمدی، حمیدرضا میرعظیمی صفحات 251-270
    هدف

    این پژوهش، به منظور جمع آوری و تحلیل دیدگاه های صاحب نظران درباره نگاه دین به تفکیک جنسیتی و ایجاد فضاهای ویژه مردان و زنان در دانشگاه ها انجام شده است.

    روش

    داده ها به روش کتابخانه ای و با نگاه توصیفی تحلیلی از کتب و مقالات مرتبط با موضوع، جمع آوری شده و در آمایش نظرات، پنج دیدگاه غالب در این موضوع طرح و تبیین شده است. در بخش تحلیلی دیدگاه ها، عدم نگاه جامع به ادله و طولی بودن دستورات شرع و همچنین عدم در نظر گرفتن عناصر و ویژگی های تحدیدکننده موضوع، به عنوان نکات قابل نقد، مطرح شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن ملاحظاتی، طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاه ها قابلیت اجرا دارد و همچنین از اهمیت و منطق لازم در نگاه شرع و عقل برخوردار است.

    کلیدواژگان: تفکیک جنسیتی، دانشجو، آموزش عالی
  • غیاث الدین شیخی*، مجتبی رجب پور، حسین شیبانی صفحات 271-294
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط کمال گرایی و اضطراب و نظم جویی شناختی هیجان با درگیری تحصیلی دانشجویان دانشگاه پیام نور پیرانشهر انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی با طرح همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه پیام نور پیرانشهر در سال تحصیلی 97-1396 است. تعداد 220 دانشجو از بین جامعه آماری به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند . شرکت کنندگان به پرسشنامه های درگیری تحصیلی، کمال گرایی، نظم جویی شناختی هیجان و اضطراب پاسخ دادند . داده ها از طریق آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که کمال گرایی 14 درصد، نظم جویی شناختی هیجان 15 درصد و در مدل نهایی هر دو متغیر وارد معادله شدند که در مجموع توانستند 20 درصد واریانس درگیری تحصیلی را تبیین کنند.

     نتیجه گیری:

    زمانی که دانشجویان از راهبردهای سازگارانه کمال گرایی و نظم جویی شناختی هیجان استفاده می کنند، درگیری تحصیلی آنان افزایش می یابد. این حالت می تواند باعث بالا رفتن سازگاری دانشجو با محیط دانشگاه و نیز افزایش انگیزه و پیشرفت تحصیلی وی شود .

    کلیدواژگان: اضطراب، کمال گرایی، نظم جویی شناختی هیجان، درگیری تحصیلی
  • سعید رحیمی، نادر حاجلو*، سجاد بشرپور صفحات 295-311
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ذهن آگاهی و امید به زندگی در پیش بینی ابعاد چشم انداز زمان در دانشجویان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی همبستگی و جامعه آماری آن کلیه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی بود که از بین آنها 384 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به چشم انداز زمان زیمباردو، امیدواری اشنایدر و ذهن آگاهی براون و ریان پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون های رگرسیون چندگانه و همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    یافته ها

    امید به زندگی بخشی از واریانس چشم انداز زمانی حال لذت گرا و گذشته منفی و ذهن آگاهی بخشی از واریانس گذشته منفی و حال معتقد به سرنوشت را به طور معنادار تبیین کردند. ذهن آگاهی و امید به زندگی نیز بخشی از واریانس چشم انداز زمانی آینده را به طور معنادار تبیین کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن بود که ذهن آگاهی و امید به زندگیمی توانند چشم انداز زمانی دانشجویان را پیش بینی کنند. بنابر این، آموزش چشم انداز زمان در بین دانشجویان در زمینه های مختلف امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، ذهن آگاهی، ابعاد چشم انداز زمان، دانشجویان
|
  • Javad Pourkarimi *, Z. Ghamooshi, Z. Ehtesham, Z. Mohseni Mehr Pages 151-186
    Objectives

    The present study aims to compare the professional ethics of scientific board members from the viewpoint of faculty members and students. 

    Method

    The research method is descriptive-survey. The population of the study was all faculty members of the University of Tehran (N=2059) and all students of Tehran University (N=15654). Proportional stratified sampling method, 267 faculty members and 484 students were selected randomly. For data collection, questionare of professional ethics of teachers of Ghamooshi's et al (1396) with five components of professional ethics: Towards ultra self, towards oneself, towards learners, towards the environment and toward the profession was used. The reliability of the questionnaires was calculated using the Cronbach's alpha coefficient for the faculty members α =0.95 and for students sample α =0.97. Validity of the instruments was confirmed by content and construct validity.

    Results

    The results showed that the status of professional ethics of faculty members from the viewpoint of students was at the average level, while in the view of the professors was above average. MANOVA results showed that the ethics components of faculty members based on the place (student-teacher) had significant difference and the status of component towards learners, towards the environment and towards the profession of faculty members in faculties of Tehran University had significant difference, At the end status of component based on the environment from the viewpoint of interaction between faculties and position had significant difference.

    Conclusion

    Universities and higher education institutions, should give the priority to explore the status of faculty members professional ethics from the viewpoint of individuals and different stakeholders.

    Keywords: professional ethics, faculty members, student, university of tehran
  • B. Rezaee Manesh, A. Ghorbani Paji * Pages 187-208
    Objectives

    Professors are the key to increasing the competitiveness, innovation and competitive advantage of universities in the country. This research aims to study the effect of Islamic Work Ethic and spiritual leadership on the turnover intention of faculty members with the mediating role of Job Involvement in faculty members of Mazandaran University. 

    Method

    The present study was applied in terms of purpose and was a descriptive survey in terms of method. The sample was selected in a random method and in a random manner. Reliability and validity of the research instrument were measured using composite reliability tests, Cronbach alpha test, convergent validity and divergent validity. Data was analyzed using smart-PLS and SPSS. Sobel and VAF tests were used to measure the severity of the effect and the T-statistic of the mediator of occupational attachment.

    Results

    Data analysis showed that Islamic Work Ethics and spiritual leadership negatively affected the desire to leave faculty members. On the other hand, Islamic Work Ethic and spiritual leadership have also had a positive impact on occupational attachment; as well, the results of the VAF test showed that roughly 27% of the changes in Islamic Work Ethics were about the desire to leave professors through the job-mediating variable of Job Involvement.

    Conclusion

    Research in relation to Islamic Work and spiritual leadership has not been sufficiently considered that it is now clear; Universities can reduce the turnover intention professors due to spiritual leadership and Islamic Work Ethics.

    Keywords: Islamic Work Ethics, spiritual leadership, professor’s turnover intention, Job Involvement
  • M Narimani *, N Kazemi, M Salehi Pages 209-230
    Objectives

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of education on the reduction of mindfulness-based stress on cognitive-emotional ordering strategies and pathologic worries of students with a sense of excitement.

    Method

    The present study is a semi-experimental design with pre-test-post-test design with control group. A simple random sampling method was used to select all new female students in the undergraduate dormitory, academic year of 96-97, a researcher-in-chief of Ardebil, who answered the questionnaire of alertness and scored more than 108, 40 were selected. A completely randomized design was used in experimental and control groups. Each of the groups had 20 members. The research instrument was Cognitive-Emotional Ordering Questionnaire (CERQ-P), Pathological Concern Scale, and Alertness Questionnaire. Data were analyzed using SPSS-21 software and descriptive statistics and covariance analysis.

    Results

    The results of covariance analysis showed that there was a significant positive correlation between post-test and emotional cognitive-emotional ordering (P<0/000,F=93/91( negative emotional cognitive behavioral strategies (P<0/000,F=227/76( and pathological anxiety (P<0/000,F=169/92(, there was a statistically significant difference.

    Conclusion

    Mental stress reduction education has a significant effect on improvement of cognitive-emotional ordering strategies and reduction of pathologic worries of students with alertness.

    Keywords: reducing mindfulness-based stress, cognitive-emotional ordering strategies, pathological concerns, homesickness
  • Z Foroutani *, A Bohrani Pages 231-250
    Objectives

      Regarding the importance of this issue, the purpose of this study is to measure the impact of psychological indicators and functional on students' willingness to use social networks and providing a solution to promote the culture of using these networks.

    Method

    This research is applied in the sense that its expected results can be used in practice, and is descriptive-survey in terms of its method.The statistical population of the study was students of Payame Noor University in Khoy with 2,800 students and data gathering tool, two standard questionnaires "the use of virtual networks" and the standard questionnaire of psychological indicators and functional. SPSS and Smart PLS software were used for data processing and analysis. Results and

    Conclusion

    Research findings confirmed the impact of three indicators on students' willingness to social networking, The results of the research show that, two indicators "value" and "trust" and Among the psychological indicators, the index of "shared interests and beliefs" have a significant effect on the student's use of social networks, however, the impact of other indicators was not significant.

    Keywords: psychological factors, functional factors, cyberspace, social networks, social networks tendency
  • M Kehtari *, J Gol Mohammadi, H Mir Azimi Pages 251-270
    Objectives

    This research is conducted to collect and analyze the views of scholars on the viewpoint of religion by single sex education and the creation of special spaces for men and women at universities.

    Method

      The data is collected through library method and from books and articles related to the subject, collected, coded and compared and finalized in the final views of the comments; five dominant views in this topic are designed and explained. In the analytical section of the views, the lacks of comprehensive look at the arguments, as well as the lack of consideration of the elements and characteristics of the subject matter, have been raised as criticisms.  Results and

    Conclusion

    Finally, it has come to the conclusion that considering the considerations, this plan is capable of performing and also has the importance and logic necessary in the eyes of the Shari'a and intellect.

    Keywords: single sex, student, higher education
  • Giasadin Sheikhi *, M Rajab Poor, H Sheibani Pages 271-294
    Objectives

    The subject of the present research is investigating the relationship between perfectionism and anxiety and emotional cognitive regulation with students' academic engagement in Payame Noor University of Piranshahr.

    Method

    The present study is a descriptive-correlational study, and the statistical population included all students studying at Payame Noor University of Piranshahr in the 97-96 years. 219 students were selected from the statistical community through available sampling. The participants responded to Schoofilli, Litter, Maslach, and Jackson’s academic engagement (1996), Hill and colleagues’ perfectionism (2004), the emotional cognitive regulation questionnaire by Gazenfsky, Kraiyev and Spinhaven(2001) and Beck’s Anxiety questionnaire (1990). The data was analyzed by SPSS software 24 using Pearson correlation and simultaneous regression.

    Results

      The results indicated that there was a positive and significant relationship between the subscale of order, organization and purposefulness and the attempt to be excellent from the adaptive dimensions of perfectionism with educational engagement and its dimensions. The subscale of the need to be confirmed from the negative dimension of perfectionism has a reverse and significant relationship with educational engagement. Also, among the dimensions of cognitive emotional regulation, positive re-focusing, re-focusing on planning, observing and positive reappraisal of adaptive strategies and catastrophizing in maladaptive strategies of emotional cognitive regulation showed a positive and significant correlation with academic engagement. There was a negative and significant relationship between the maladaptive strategies of cognitive ordering and also the anxiety had a negative and significant relationship only with the dimension of power from the educational engagement. Regression analysis indicated that perfectionism and cognitive emotional regulation could explain 14%, 15% of the variance of academic engagement respectively and in the final model, both variables were entered into the equation and total of 20% of the variance of academic engagement could be explained.

    Conclusion

    The authors of the article concluded that when students use the adaptive strategies of perfectionism and emotional cognitive order, their academic engagement increases, this can increase the student's adaptation to the university environment and increase their motivation and academic achievement.

    Keywords: anxiety- perfectionism, emotional cognitive regulation, academic engagement
  • S Rahimi, N Hajloo *, S Basharpoor Pages 295-311
    Objectives

    The purpose of this study is to investigate the role of mindfulness and life expectancy in predicting dimensions of time perspective in students.

    Method

    The research method is descriptive-correlational and its statistical population is all students of Mohaghegh Ardebil University. 384 of them were selected by multistage cluster sampling. Then they responded to Zimbardo's time perspective, Schneider's hope, and Brown and Ryan's mindfulness. Data were analyzed using multiple regression and Pearson correlation tests.

    Results

    Life expectancy is a part of the variance of the time perspective presenthedonisticand negative Past; and mindfulness significantly explaines some of the variance of the negative Past present-fatalist. Mindfulness and life expectancy also partly explain the variance of the future perspective.

    Conclusion

    The results indicated that mindfulness and life expectancy can predict students' perspective. Therefore, teaching time perspective among students in different fields seems essential.

    Keywords: life expectancy, mindfulness, dimensions of time perspective, students