فهرست مطالب

روانشناسی تحلیلی شناختی - پیاپی 36 (بهار 1398)

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 36 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدیl ابویسانی*، داوود معنوی پور صفحات 9-22
    هدف

     پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش بهوشیاری بر ارتقاء امید و شادکامی زنان نابارور انجام گرفته است. 

    روش

     جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان 25 تا 40 سال بود که با تشخیص ناباروری، در سال 1394 به کلینیک نازایی در شهر تهران مراجعه کرده بودند و 30 نفر به روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. روش پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. آموزش بهوشیاری در 8 جلسه 150 دقیقه ای به گروه آزمایش ارائه گردید. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه امید اسنایدر (1991) و شادکامی آکسفورد (1989) بودند. 

    یافته ها

     یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که تفاوت دو گروه در جامعه متغیرهای وابسته معنادار است (0/05>P). همچنین نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری نیز نشان داد که آموزش بهوشیاری بر افزایش امید و شادکامی زنان نابارور در مرحله پس آزمون در مقایسه با گروه کنترل موثر بوده است (0/05>P). 

    نتیجه گیری

     یافته ها نشان داد که آموزش بهوشیاری تاثیر معناداری در افزایش امید و شادکامی زنان نابارور دارد.

    کلیدواژگان: به هوشیاری، امید، شادکامی، زنان نابارور
  • فرخ استاد محمد علی*، علیرضا پیرخائفی صفحات 23-32
    هدف

     این پژوهش به منظور بررسی پرخاشگری درافراد وسواسی نسبت به سایرین به همراه تبیینی ازنظریه فراخود فروید انجام شد. 

    روش

     مطالعه حاضر از نوع همبستگی، با استفاده از نمونه گیری دردسترس به اندازه 120نفر متشکل از 60 زن و60 مرد و ابزار آن شامل دو پرسشنامه وسواس فکری-عملی مادزلی (1977) و پرخاشگری باس و پری (1992) است. 

    یافته ها

     بین متغیرهای پرخاشگری و اختلال وسواس همبستگی به اندازه 3/0 بدست آمد.با توجه به سطح معناداری 001/0 که از سطح معنی داری آزمون (05/0 فرض شده) بسیار کوچکتر می باشد، فرضیه صفر دراین سطح معنی داری قویا رد می شود. بنابراین، می توان با ضریب اطمینان 95% نتیجه گرفت که بین دو متغیر تمایلات وسواسی و پرخاشگری رابطه معناداری با مقدار 3/0+ وجود دارد. 

    نتیجه گیری

     با توجه به نقش پرخاشگری در شکل گیری فراخود و تبیین آن درمراحل رشد روانی جنسی روانکاوی کلاسیک، بررسی اختلال وسواس، زمان و منشا پیدایش و رابطه آن با پرخاشگری، میتوان گفت افراد وسواسی که از دیدگاه روانکاوی درمرحله مقعدی از رشد روانی جنسی تثبیت و درکودکی فراخود بزرگتری را تجربه نموده اند، پرخاشگری بیشتری نسبت به سایرین بروز می دهند. ضمنا" تفاوت معنی داری از نظر جنسیت در ابراز پرخاشگری بین افراد وسواسی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: فراخود، غریزه مرگ، پرخاشگری، وسواس
  • اکبر محمدی، علیرضا علی بیکی* صفحات 33-44
    هدف

     مسئولیت پذیری جز عواملی است که در شکل گیری شخصیت دانش آموزان بسیار حیاتی است و بدین ترتیب عواملی مانند بهزیستی روانشناختی، خودپنداره رفتاری و عواطف مثبت و منفی میتواند در روند آن تاثیر گذار باشد. بدین ترتیب این پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی مسئولیت پذیری نوجوانان 15 تا 17 سال شهر گرمسار بر اساس خودپنداره رفتاری و عواطف مثبت و منفی و بهزیستی روانشناختی انجام گردید. 

    روش

     این پژوهش با توجه به موضوع به روش توصیفی از نوع همبستگی اجرا شد. جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر گرمسار در سال تحصیلی 1397-96 به تعداد 580 نفر بود که این تعداد در 8 مدرسه مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه پژوهش از طریق جدول مورگان تعداد 225 نفر انتخاب شدند. روش نمونه گیزی پژوهش به صورت خوشه ای بود. بدین ترتیب که از بین 8 مدرسه دوره متوسطه دوم. 4 مدرسه به صورت تصادفی انتخاب و از تمامی رشته های تحصیلی و تمامی پایه ها (انسانی، تجربی، ریاضی) نمونه انتخاب شد. ابزارهای پژوهش جهت جمع آوری داده ها پرسشنامه مسئولیت پذیری گاف - 42 سوالی(1982)، پرسشنامه خودپنداره رفتاری کارل راجرز، پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی واتسون و همکاران (1988) و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1989) بود. 

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که خودپنداره رفتاری با مسئولیت پذیری نوجوانان 15 تا 17 سال شهر گرمسار رابطه معنی دار مثبتی در سطح 0.001 p< دارد. همچنین عواطف مثبت و منفی با مسئولیت پذیری نوجوانان 15 تا 17 سال شهر گرمسار رابطه رابطه معنی دار در سطح 0.001p< دارد. همچنین بهزیستی روانشناختی با مسئولیت پذیری نوجوانان 15 تا 17 سال شهر گرمسار رابطه معنی دار مثبتی در سطح 0.001 p< دارد. در نهایت تحلیل رگرسیون نشان داد که خودپنداره رفتاری و عواطف مثبت و منفی و بهزیستی روانشناختی قابلیت پیش بینی مسئولیت پذیری نوجوانان 15 تا 17 سال شهر گرمسار را دارند. 

    نتیجه گیری

     مسئولیت پذیری نوجوانان می تواند از طریق بهزیستی روانشناختی، خودپنداره رفتاری و عواطف مثبت و منفی تحت تاثیر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، بهزیستی روانشناختی، خودپنداره رفتاری و عواطف مثبت و منفی
  • رامین قاسمزاده، مجید محمودعلیلو* صفحات 45-54
    هدف

     از این تحقیق پیش بینی بدتنظیمی هیجانی در افراد دارای نشانه های مرزی براساس عامل های پنجگانه شخصیت در دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز بود. 

    روش

     روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز که در سال تحصیلی 94-93 بودند که به روش نمونه گیری دردسترس تعداد 70 نفر انتخاب شدند و بااستفاده از مقیاس شخصیت مرزی، دشواری در تنظیم هیجان و پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی(NEO- FFI) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

     نتایج نشان داد ویژگی شخصیتی روان رنجورخویی 46 درصد، برون گرایی 53 درصد، گشودگی به تجربه 36 درصد، توافق 42 درصد و وظیفه شناسی 41 درصد توانایی پیش بینی تغییرات بدتنظیمی هیجانی در افراد دارای نشانه های مرزی را دارند. 

    نتیجه گیری

     باتوجه به نتایج حاصل می توان بیان نمود عامل های پنجگانه از توانایی بالای برای پیش بینی بدتنظیمی هیجانی در افراد دارای نشانه های مرزی برخوردار می باشد

    کلیدواژگان: بدتنظیمی هیجانی، نشانه های مرزی، عامل های پنجگانه، شخصیت
  • آرزو عبدالملکی*، کورش گودرزی صفحات 55-65
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی شناخت درمانی با تکیه بر فراخوانی افکار و مفروضه ها بر افزایش سرسختی روانشناختی دانشجویان دختر بود. 

    روش

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل نابرابر است، جامعه ی آماری مورد مطالعه شامل کلیه دانشجویان دختر در تمامی مقاطع دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان، در سال تحصیلی 93-94 به تعداد 1636 نفر بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری غیر تصادفی داوطلبانه استفاده شد. بدین صورت که از بین کسانی که به صورت داطلبانه پرسشنامه پر کردند، 30 نفر که کمترین نمره را در سرسختی روانشناختی نشان داده بودند، انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. شناخت درمانی مبتنی بر فراخوانی افکار و مفروضه ها به صورت گروهی در 9 جلسه و هر جلسه به مدت 1 ساعت و نیم برای گروه آزمایش ارائه شد و گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکردد. ابزار اندازه گیری داده ها، پرسشنامه ی سرسختی روانشناختی(نجاریان، کیامرثی و مهرابی زاده هنرمند، 1377) اهواز بود. 

    یافته ها

     تحلیل کواریانس نتایج نشان داد که مداخله موثر بوده و منجر به بهبود سرسختی روانشناختی گروه آزمایش گردیده است(p<0/05). نظر به اثربخشی شناخت درمانی با تکیه بر فراخوانی افکار و مفروضه ها بر افزایش سرسختی روانشناختی دانشجویان دختر گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، استفاده از این روش در بهبود سرسختی روانشناختی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، فراخوانی افکار و مفروضه ها، سرسختی روانشناختی، دانشجویان
  • فاطمه قره باغی*، هدی توکلی صفحات 67-77
    هدف

     متغیرهای شناختی از عوامل موثر در پیش بینی بی ثباتی ازدواج و احتمال طلاق هستند. این پژوهش به منظور بررسی نقش طرحواره های ناسازگار اولیه و باورهای غیرمنطقی در پیش بینی بی ثباتی ازدواج انجام گرفته است. 

    روش

     طرح این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش عبارت بود از زوجین مراجعه کننده به بهزیستی شهرستان سیروان که از میان آنها 200 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ - فرم کوتاه، مقیاس باورهای ارتباطی رومنس و دبورد و سیاهه بی ثباتی ازدواج ادواردز و جانسون بودند. برای تحلیل داده ها و بررسی فرضیه ها از رگرسیون ساده و چندگانه استفاده شد. 

    یافته

     نتایج نشان دادند که طرحواره های ناسازگار اولیه و باورهای غیرمنطقی در مورد رابطه به صورت جداگانه و همزمان پیش بینی کننده بی ثباتی ازدواج یا احتمال طلاق هستند. 

    نتیجه گیری

     با توجه به نقش مولفه های شناختی در پیش بینی بی ثباتی ازدواج می توان از این یافته در برنامه های آموزشی و پیشگیرانه برای کاهش احتمال طلاق و بهبود رابطه زوج ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: طرح های ناسازگار اولیه، باورهای غیر منطقی در مورد رابطه، عوامل شناختی، بی ثباتی ازدواج
  • حمید ملایی زرندی*، فریبرز درتاج صفحات 79-90
    هدف

    هدف ازانجام این پژوهش بررسی تاثیرمعنویت درمانی برکاهش تمایل به مصرف مواد مخدر بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع نیمه‏آزمایشی بود. جهت دستیابی به این هدف، از میان افراد در حال ترک 30 نفر (15 نفر گروه زمایش و 15 نفر گروه کنترل) که دارای بیشترین نمره در پرسشنامه گرایش به مصرف مواد گلپرور بودند، به صورت خوشه ای انتخاب شدند.آزمون گرایش به مصرف مواد گلپرور به عنوان پیش‏آزمون مورد استفاده قرار گرفت. پس از 10 جلسه آموزشی برای گروه آزمایش در خصوص معنویت درمانی هرهفته 2 جلسه80 دقیقه ای، از هردو گروه خواسته شدکه مجددا به پرسشنامه ها پاسخ گویند. در آخر داده‏ های بدست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که معنویت درمانی بر کاهش تمایل به مصرف موادمخدر اثر ندارد. همچنین بین تمایل به مصرف مواد با مدت زمان مصرف مواد رابطه معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    همراه ساختن معنویت درمانی با مداخلات شناختی-عاطفی میتواند اثربخش تر باشد. همچنین اگر طول دوره معنویت درمانی افزایش یابد، احتمالا با اثربخشی بیشتری همراه است و علاوه بر تغییر در فکر و اعتقاد معتادین بایستی هم زمان آسیبهای جسمانی ناشی از مصرف مواد هم ترمیم شود.

    کلیدواژگان: معنویت درمانی، گرایش به مصرف، مواد مخدر
|
  • Mahdi Abavisani*, Davood Manavipour Pages 9-22
    Aim

    This study aimed to investigate the effect of mindfulness training in promoting hope and happiness in infertile women.

    Method

    The study population included all women 25 to 40 years that have a diagnosis of infertility and have been run into an infertility clinic in Tehran in 1394. 30 participants have chosen by voluntary sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. This research method was a quasiexperimental pre-test post-test with a control group. Experimental group received mindfulness training in 8 sessions for 150 minutes and control group did not receive this intervention. Tools in this research were Snyder hope scale (1991) and Oxford happiness inventory (1989).

    Results

    The results of multivariate analysis of covariance showed a significant difference between groups in society dependent variables (P>0/05). The results of univariate analysis of covariance of the variables hope and happiness also showed that mindfulness training for increasing the hope and happiness in infertile women in the post-test was effective (P>0/05). Concluded: The results showed that mindfulness training has a significant effect on increasing the hope and happiness of infertile women.

    Keywords: mindfulness, hope, happiness, infertile women
  • Farokh Ostad Mohammad Ali*, Alireza Pirkhaefi Pages 23-32
    Aim

    Current research is conducted to investigate on aggression in OCD patients compared to others with an explanation of Freud's superego theory.

    Method

    This is a study of correlation type, using available sampling. Contains 120 people, 60 women & 60 men, also using two questionnaires: Maudsley Obsessional‐Compulsive Inventory (1977) and Buss-Perry Aggression Questionnaire (1992).

    Results

    Correlation between variables of aggression and OCD was 0.3, considering the significant level of 0.001 which is much smaller than the test level (0.05), so the zero hypothesis is strongly rejected at this level. Therefore, it can be concluded that there is a significant relationship between two variables of obsessive-compulsive tendencies and aggression with the value of +0.3.

    Conclusion

    Due to the role of aggression in formation of superego, Obsessive-compulsive disorder survey, time and origin of genesis and its relationship with aggression, It can be said that OCD patients who have been psychologically stable in the anal stage and have experienced a bigger super ego than others in childhood, Show more aggression than others and no significant gender differences were observed.

    Keywords: Aggression, OCD, Super Ego, Thanatos
  • Akbar Mohammadi, Alireza Alibeygi* Pages 33-44
    Aim

    Responsibility is one of the factors that are crucial in the formation of students' personality. Thus, factors such as psychological well-being, behavioral self-concept,, positive and negative emotions can have an impact on the process. Thus, the present study was conducted to investigate the predictability of responsibility of adolescents in Garmsar city on the basis of behavioral self-concept, positive and negative emotions and psychological well-being.

    Method

    This study was a descriptive correlational study. The population of the study consisted of 580 male students of second high school Garmsar city during the years 2017-2018, which were enrolled in 8 schools. According to the sample size of the study which was 580 people and according to Morgan table 225 people were selected. The research method was cluster sampling. Thus out of 8 secondary secondary schools. Grades Four schools were randomly selected and sampled from all fields of study and all levels (humanitiy, experimental, mathematics). The research tools were Gaf-42-Questionnaire of Responsibility (1982), Carl Rogers Behavioral Selfconcept Questionnaire, Watson et al. (1988) Positive and Negative Affect Questionnaire and Reef Psychological Wellbeing Questionnaire (1989). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and regression analysis.

    Results

    The results showed that behavioral self-concept had a significant positive relationship with responsibility (p <0.001). Positive and negative emotions also had a significant relationship with responsibility (p <0.001). Also, psychological well-being had a significant positive relationship with responsibility (p <0.001). Finally, regression analysis showed that behavioral self-concept, positive and negative emotions, and psychological well-being were able to predict the responsibility of adolescents in Garmsar city of 15 to 17 years.

    Conclusion

    Adolescents' responsibility can be influenced by psychological well-being, behavioral selfconcept and positive and negative emotions

    Keywords: Responsibility, Psychological Well-being, Behavioral Self-Concept, Positive, Negative Emotions
  • Ramin Ghasemzadeh, Majid Mahmoud Alilou * Pages 45-54
    Aim

    this work was to predict emotional dysregulation in people with symptoms of borderline personality disorder based on big five personality factors in students of Tabriz azad University.

    Method

    The study was descriptive correlational. The study sample was students of Tabriz Azad University in the academic year 94-93 which total of 70 patients were selected by convenience sampling that using borderline personality scale, difficulty in regulating emotions and the five-factor personality questionnaire were evaluated. Research data using SPSS software and Pearson correlation coefficient and multiple regressions were analyzed.

    Results

    The results showed that personality characteristic of neuroticism 46% extraversion53%, openness to experience 36%, agreement42% and conscientiousness41% have ability to predict changes in Emotional dysregulation in people with symptoms of borderline personality disorder.

    Conclusion

    As a result, it can be concluded that the big five personality factors have high ability to predict Emotional dysregulation in people with symptoms of borderline personality disorder.

    Keywords: Emotion regulation, Symptoms of borderline, personality factors
  • Arezo Abdolmaleki*, Koursh Godarzi Pages 55-65
    Aim

    The aim of this study was to determine the effect of treatment-based summoning of thoughts and assumptions on increasing the psychological hardiness of female students.

    Method

    The research method is semi-experimental with pre-test and post-test design with unequal control group, The statistical population of the study included all female students in all levels of Islamic Azad University of Hamedan, who in the academic year 94-93, 1636 people. Non-random sampling method was used for voluntary selection. In this way, among those who duly filled out the questionnaire, The 30 subjects who showed the lowest score in psychological hardiness were selected and then randomly assigned to two experimental and control groups. Cognitive therapy based on the call of thoughts and assumptions was grouped in 9 sessions and each session was given for 1 hour and a half for the experimental group and the control group did not receive any treatment. The instrument for measuring data was a psychological hardiness questionnaire (Najjarian, Kiyamarsi and Mehrabizadeh Honarmand, 1377) in Ahwaz. The results of covariance analysis indicated that the intervention was effective and led to improvement in the psychological hardiness of the experimental group (p <0.05).

    Results

    Considering the effectiveness of cognitive therapy by relying on the call of thoughts and assumptions in increasing the psychological hardiness of female students in the experimental group compared with the control group, the use of this method is recommended for improving psychological hardiness.

    Conclusion

    The results of this study showed that cognitive therapy is based on the training of inviting thoughts and assumptions with Increasing students psychological hardiness.

    Keywords: Cognitive Therapy, Hardiness, Students, Summoning of thoughts, assumptions
  • Fatemeh Gharehbaghy *, Hoda Tavakoli Pages 67-77
    Aim

    Cognitive variables are important factors in predicting marriage instability and divorce probability. The purpose of this study was to investigate the role of early maladaptive behavior and irrational beliefs in predicting marriage instability.

    Method

    This was a correlational study. The statistical community of the study consisted of couples who had been referred to the wellbeing organization of Sirvan city and 200 persons were selected by accessible method. The research tools consisted of the Young Schema Questionnaire - short form, Romans & Debourd Relationship Beliefs Scale and Marital Instability Scale of Edward and Johnson. We used simple and multiple regression to analyze data and examine the hypotheses.

    Results

    The findings indicated that early maladaptive schemas and irrational beliefs about relationship predict marriage instability independently and together.

    Conclusion

    Considering the role of cognitive factors in predicting marriage instability, these findings can be used in educational planning for preventing and decreasing divorce probability and improving couples relationship

    Keywords: Early maladaptive schemas, Irrational beliefs about relationship, Cognitive factors, Marriage instability
  • Hamid Molayi Zarandi *, Fariborz Dortaj Pages 79-90
    Aim

    The aim of this study was to investigate the effect of spirituality therapy on reducing drug abuse tendency.

    Methods

    The research design was semi-experimental. Among the patients withdrawing drugs who obtained the highest score in the test of attitude to drug abuse, 30 subjects were selected using cluster sampling and assigned to experiment and control groups (n=15). The test of attitude to drug abuse byGolparvar was used as pre-test. 10 sessionson Spirituality Therapy were held for 80 minutes twice per week for the experimental group; afterwards each group was asked to respond to the questionnaire again. Finally, the obtained data were analyzed using covariance analysis and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The results showed that spirituality therapy did not have any effect on reducing drug abuse tendency. There was also a significant relationship between the tendency to drug abuse and the duration of drug consumption.

    Conclusions

    Using spiritual therapy along with cognitive-emotional interventions can increase its effectiveness. Besides, if the length of spiritual therapy increases, the therapy is likely to be more effective. However, in addition to the change in the mindset and beliefs of addicts, the physical damage caused by drug abuse should also be treated at the same time .

    Keywords: spirituality therapy, attitude to drug abuse, drug abuse