فهرست مطالب

Agricultural Science and Technology - Volume:21 Issue: 6, Nov 2019

Journal of Agricultural Science and Technology
Volume:21 Issue: 6, Nov 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/07/09
  • تعداد عناوین: 22
|
  • م. موسوی، ه. فرهادیان، م. چیذری، ح. شعبانعلی فمی صفحات 1355-1366

    فناوری های اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، تمام بخش ها از جمله کشاورزی را متاثر ساخته اند. فناوری های اطلاعات و ارتباطات نقش مهمی در اشتراک گذاری دانش و اطلاعات، و شبکه سازی بین کنشگران مختلف بخش کشاورزی ایفا می کنند. پژوهشگران کشاورزی به عنوان کنشگران اصلی تولید دانش و فناوری، نیازمند بهره مندی از ظرفیت های منحصر به فرد این فناوری ها هستند. برای بهره برداری از این ظرفیت، باید وضعیت فعلی دسترسی، میزان استفاده، و مهارت آنها جهت استفاده از فناوری های مذکور مورد ارزیابی قرار گیرد. در این مطالعه، 141 پژوهشگر از شش موسسه تحقیقات کشاورزی کشور برای بررسی وضعیت دسترسی، هدف، میزان مهارت، و میزان استفاده شان از فاوا انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که پژوهشگران به ابزارهای اصلی فاوا مانند کامپیوتر و اینترنت دسترسی داشتند، به طور عمده از فناوری های اطلاعات و ارتباطات برای کسب اطلاعات، گفتگو و ارسال پیام ها، پیدا کردن مواد آموزشی و منابع استفاده می کردند. اکثر پژوهشگران از ایمیل و موتورهای جستجو، و شبکه های اجتماعی به صورت روزانه استفاده می کنند. مهارتهای اصلی اکثر پژوهشگران برای کار با کامپیوتر خوب بود. سابقه کار و مهارت در استفاده از فناوری های اطلاعات و ارتباطات، 7/46٪ از واریانس تغییرات متغیر وابسته (استفاده از فاوا) را تبیین نمودند.

  • ک. کومانه، ا. آونگسوراتانا، س. روجاناریدپیچد، س. چانپرام، ک. ویجیتسریکامول، س. ساکورایی صفحات 1367-1377

    هدف های این پژوهش تعیین معلومات قبلی وعمومی کشاورزان، وضعیت موجود تولید دانه برنج، ادراک آنها در باره استاندارد تولید دانه برنج، و محدویت های کشاورزان درتولید برنج بود.کشاورزان مطالعه شده شامل 66 نفر از زیر-بخش Thamai، در بخش Chumsaeng در استان Nakhon Sawan بود که تعداد آن ها برای این بررسی با استفاده از فرمول Arkin (1974)  و کاربرد روش نمونه برداری چند مرحله ای تعیین شد. داده های پژوهش با انجام برنامه مصاحبه تحت نظارت دقیق و نیز بحث و گفتگوی عمیق با افراد کلیدی در منطقه مورد مطالعه به دست آمد. نتایج آشکار ساخت که میانگین سن کشاورزان مصاحبه شده 09/48 سال و میانگین سالهای تجربه آنها در کشت وکار برنج 36/4 سال بود. میانگین مساحت زمین برای تولید برنج که در مالکیت آنها بود به 36/3 هکتار بالغ می شد. سطح کل تولید دانه برنج بالغ بر 88/74% در مالکیت کشاورزان بود که از والدین خود به ارث برده بودند. در این شرایط ریسک کشاورزی کاهش می یابد زیرا زمین مال خود آنهاست. نتایج ارزیابی ادراک کشاورزان حاکی از آن بود که بیشتر مصاحبه شدگان معلومات لازم برای رعایت استاندارد تولید دانه برنج را داشتند. آنها توانستند به سوالات مربوط به فناوری تولید دانه برنج پاسخ درستی بدهند. بیشتر آنها نسبت به فعالیت های استاندارد پیشنهادشده نظر مثبتی داشتند. تقریبا 60% مصاحبه شدگان عملیات تولید درستی به کار می بردند. عوامل ویژه کشاورزان که بر عملکرد دانه تاثیرگذار بودند به ترتیب شامل تعداد دفعات تماس مروجان، ادراک های (ناشی از) رسانه های کشاورزی، و مشارکت در برنامه های مداخلات جامعه بود. محدویت ها در بهبود تولید دانه برنج به ترتیب عبارت بود از هزینه بالای نهاده ها، گران بودن کود شیمیایی، پایین بودن قیمت برنج، و تغییرات آب وهوایی.

  • م. تاتار، ع. پاپزن، ی م. احمذیوذ صفحات 1379-1393

    طی دهه ی گذشته، حکمرانی آب در ایران تضاد فزاینده آب کشاورزی را به ویژه در سطح محلی تجربه نموده است. به منظور مواجهه با چنین چالشی بازنگری و تقویت حکمرانی آب موجود و تبیین حکمرانی خوب ضروری به نظر می رسد. از این رو، این تحقیق به منظور درک نظام حکمرانی آب در حوضه آبخیز گاوشان در استان کرمانشاه و ارائه ی یک چارچوب مفهومی بدیل به منظور حکمرانی خوب آب در سطح محلی انجام شده است. مشارکت کنندگان در تحقیق به صورت هدفمند و از بین نمایندگان گروه های رقیب انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از روش کارگاه مشارکتی همراه با بحث گروهی متمرکز و مصاحبه استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها منجربه استخراج چالش های حکمرانی آب در چند طبقه شد که عبارتند از: کمبود مشارکت، عدالت، پاسخگویی، مسولیت پذیری، مشروعیت، شفافیت و اجماع محوری. در نهایت بر اساس اجماع شرکت کنندگان تعدادی راه حل در جهت دستیابی به حکمرانی خوب آب استخراج شد که عبارتند از: مشارکت کشاورزان در فرایند تصمیم گیری در مورد آب کشاورزی، توانمند سازی مردم محلی در جهت مذاکره و مدیریت تضاد، ایجاد سازوکار مشارکتی به منظور مدیریت تضاد آب کشاورزی، برگزاری دوره ها و کارگاه های آموزشی به منظور آشنایی کارمندان آب منطقه ای با اصول حکمرانی خوب، ایجاد نظام اطلاعاتی شفاف و در دسترس، برگزاری دوره های آموزشی، ترویجی به منظور افزایش دانش و آگاهی ذینفعان در راستای افزایش مسولیت پذیری. در نهایت پس از ایجاد ارتباط بین مفاهیم استخراج شده چارچوب حکمرانی خوب آب در منطقه طراحی شد.

  • م. ر. شهرکی، م. فتحی، م. چرمچیان لنگرودی صفحات 1395-1410

    تعاونی های تولید روستایی به عنوان ابزاری کارآمد و عامل بسترساز توسعه روستایی، رسالت مهمی از جمله بالا بردن توانمندی کشاورزان روستایی را برعهده دارد. برای رسیدن به اهداف در مسیر توسعه ،علاوه بر حمایت های انسانی، اجتماعی، اقتصادی، به سرمایه فرهنگی نیز نیاز می باشد. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه فرهنگی در میزان توانمندسازی اعضای تعاونی های تولید روستایی در شهرستان آمل کشور ایران انجام گرفته است. 6150 عضو 11 تعاونی تولید روستایی به عنوان جامعه آماری تحقیق بوده که 300 نفر از آن ها بر اساس فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته ای بود که از دو بخش سرمایه فرهنگی(تجسم یافته، عینیت یافته و نهادینه شده) و توانمندسازی (روانشناختی، اجتماعی و اقتصادی) تشکیل شده بود. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات متخصصان مورد تایید قرار گرفت. همچنین بر پایه مقدار میانگین واریانس استخراج شده (663/0< AVE > 514/0) و پایایی ترکیبی (966/0< CR > 808/0)، پرسشنامه دارای روایی همگرا و پایایی مناسبی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS16 و Smart PLS2 بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که سرمایه فرهنگی تاثیر معنی داری بر روی میزان توانمندی روانشناختی، اجتماعی و اقتصادی اعضای تعاونی های تولید روستایی داشته است. با توجه به نتایج این تحقیق، توصیه می گردد با برنامه ریزی دقیق از پتانسیل سرمایه فرهنگی در سیاست های توسعه ای آینده تعاونی های تولید روستایی بهره کافی گرفته شود تا بتوان گامی موثر هر چند کوچک در جهت رونق تعاونی های مذکور برداشت.

  • م .رحمانی دیزگاه، س. ا. مرتضوی، س. ح. موسوی صفحات 1411-1422

    انجیر و انگور از جمله محصولات باغی به شمار می آید که از جایگاه بالایی در زمینه اشتغال زایی و ارزآوری برای ایران برخوردار هستند. همچنین این دو محصول دارای جایگاه مشابهی در سطح بین المللی از نظر تولید و صادرات می باشند. با توجه به این رویکرد در مطالعه ی حاضر به بررسی و مقایسه ی تبعیض قیمت در دو بازار صادرات انجیر و انگور با رهیافت رابطه انتقالی نرخ ارز و رفتار قیمت گذاری برای بازار (PTM) پرداخته شد. تجزیه و تحلیل اقتصاد سنجی با استفاده از مدل پانل تصحیح خطای استاندارد (PCSE) نشان داد که صادرکنندگان محصول انجیر از توانایی تبعیض قیمت در بازارهای سنگاپور، مالزی، استرالیا، سوئد و روسیه برخوردارند. با این که انجیر و انگور دارای جایگاه برابر در تولید و صادرات هستند. اما قدرت صادرکنندگان در بازار صادرات محصول انجیر بیشتر است و دارای شرایط بهتری برای اعمال تبعیض قیمت می باشد. در این راستا توصیه می شود با شناسایی بازارهای هدف به صادرات اصولی محصولات کشاورزی با توجه به تقاضای مصرف کننده ی جهانی، پرداخته شود. تجزیه و تحلیل اثرات نامتقارن نرخ ارز در صادرات انجیر نشان داد که این اثرات در بازار تمام کشورها متقارن است. ولی در صادرات انگور به کشورهای سنگاپور، سوئد و عربستان سعودی این اثرات، نامتقارن است.

  • م. باقری، م. مرادی شهر بابک، ر. واعظ ترشیسی، ع. زحمتکش صفحات 1423-1431

    در این مطالعه، اطلاعات 12328 حیوان ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند بلوچی عباس آباد ایران، بین سالهای 1351 تا 1381 برای برآورد همبستگی های ژنتیکی و فتوتیپی مجموع وزن بره های شیر گیری شده به ازای هر میش تحت آمیزش در زایش های اول، دوم، سوم و چهارمTWW1/EJ) ، TWW2/EJ، TWW3/EJ و TWW4/EJ)، و مجموع وزن بره های کل چهار زایش هر میش (TWW) و همچنین برآورد همبستگی های زایش های اول تا چهارم با وزن تولد (BW) و شیرگیری (WW) مورد استفاده قرار گرفت. اجزاء کوواریانس و همبستگی های ژنتیکی با استفاده از نرم افزار DFREML برآورد شدند. همبستگی ژنتیکی بین TWW1/EJ و TWWt/EJ بالا و مثبت بود (76/0). همبستگی های ژنتیکی TWW/EJ در دوره های مختلف زایش با وزن تولد و وزن شیرگیری به ترتیب در دامنه ی 16/0 تا 32/0 و 95/0 تا 97/0 بودند. تکرارپذیری TWW/EJ در زایش های اول تا چهارم 15/0 بود. نتایج پیشنهاد می کند انتخاب برای افزایش عملکرد تولیدمثلی در طول عمر مفید میش می تواند بر اساس TWW1/EJ در اولین دوره ی زایش صورت گیرد. به طور کلی این امر نشان می دهد TWW/EJ به عنوان یک صفت محدود به جنس شاید بتواند به عنوان معیار انتخاب به صورت غیر مستقیم برای بهبود صفات همبسته مورد استفاده قرار گیرد.

  • ر. کصوری، ه. مرشاوی، ر.بن منصور، م.وسلاتی، ف.مدنی، م.هنانا صفحات 1433-1446

    در دهه های اخیر، توجه روزافزونی به گیاهان شورپسند می شود که دلیل آن محتوای زیاد مواد فنولی آنهاست. این مواد پتانسیل درمانی در درمان و یا مدیریت سلامت انسان دارند. بنا براین، اندازه گیری درست محتوای پلی فنول کل و ارزش گذاری ظرفیت آنتی اکسیدانی این مواد از اهمیت برخوردار است. در این پژوهش، عصاره های اتانول از 30 گیاه شورپسند تجزیه شد تا محتوای فنول کل (TPC) آنها ارزیابی شود. ما سه روش آزمایشی برای اثبات پتانسیل آنتی اکسیدانی، شامل DPPH•(1-diphenyl-2-picrylhydrazyl)، ABTS•+ (2,20-azino-bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) ، و قدرت احیا کنندگی آهن (IRP) را به کار بستیم. نتایج نشان داد که گیاهان TPC متفاوتی نشان دادند که بین mg GAE.g-1 DW 5/411 در گیاه Cynomorium coccineum و mg GAE.g-1 DW 02/6 در گیاه Ammophila arenaria به طور معناداری تغییر میکرد. در مورد فعالیت آنتی اکسیدانی، داده ها آشکار ساخت که Cynomorium coccineum (با IC50= 3.82µg.ml-1 در برابر ABTS•+) و Euphorbia paralias بیشترین ظرفیت آنتی رادیکالی (IC50= 0. 12 µg.ml-1) بر علیهDPPH• را داشتند و بهترین غلظت موثر را با EC50 = 9.57 µg. mL-1 برای IRP نشان دادند. با در نظر گرفتن همبستگی بین فنول ها و آزمون آنتی اکسیدان، سه گروه شناسایی شد که دارای ضریب همبستگی بالا بین 78/0 و 98/0 برای گروه اول بودند. داده ها چنین اشاره دارد که گیاهان مدیترانه ای شورپسند و دارویی، برای صنایع مربوط، به عنوان منابع ارزشمند آنتی اکسیدانها پتانسیل های امیدبخشی دارند، به ویژه در مورد Cynomorium coccineum، Carpobrotus edulis، Reaumuria vermiculata، Tamarix gallica، و Euphorbia paralias به خاطر محتوای فنولی غنی.

  • ف. قاسمی، م. علیساده، س. پیرسا، ف. محترمی صفحات 1447-1458

    در این مطالعه، آب انار تقلبی به صورت دستی با افزودن آبمیوه های آلبالو و انگور قرمز تهیه شد. خصوصیات فیزیکوشیمیایی (بریکس، اسیدیته، شاخص فرمالین، شکر احیا کننده و قند کل) و مشخصات کروماتوگرافی گازی آب انار خالص و آب انار تقلبی، به منظور مشخص کردن تقلبات استفاده شده بررسی شد. نانوفیبر PPy-Ag به عنوان یک فاز جامد ریز استخراج جفت شده با کروماتوگرافی گاز (HS-SPME-GC) برای استخراج و شناسایی پروفیل ترکیبات فرار (سطح زیر پیک کلی و ارتفاع پیک کلی) آب میوه های مختلف مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی تاثیر آب انار، آب آلبالو و آب انگور در خواص فیزیکوشیمیایی و ویژگی های کروماتوگرافی گازی آب میوه های مخلوط از طرح آماری باکس بنکن استفاده شد. نتایج نشان داد که درصد آب انار، آب آلبالو و آب انگور بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی آب میو تاثیر می گذارد و بین خواص فیزیکیو شیمیایی آب میوه و پروفیل کروماتوگرافی گازی ترکیبات فرار آبمیوه های تقلبی (سطح زیر پیک کلی و ارتفاع پیک کلی) ارتباط معنی داری وجود دارد که میتواند در تشخیص تقلبات استفاده شده در آب انار به ما کمک کند. تحقیق حاضر، امکان شناسایی تقلبات استفاده از آبمیوه انگور و آبمیوه آلبالو و درصد آنها در آبمیوه انار با استفاده از بررسی خواص فیزیکو شیمیایی و نیز پروفیل کروماتوگرافی گازی را نشان می دهد.

  • ل. فهمیده، ا. مسارعی، م. توکلی صفحات 1459-1471

    در سال های اخیر تمایل عمومی برای جایگزینی آنتی بیوتیک ها و آنتی اکسیدان های مصنوعی با عصاره های گیاهی طبیعی اهمیت فراوانی یافته است. این رویکرد به دلیل تاثیر منفی آنتی اکسیدان های سنتزی بر سلامت و مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک ها می باشد. لذا به دلیل این مشکلات بحث برانگیز، در این تحقیق مهار رادیکال آزاد، مقدار فنل و فلاونویید کل و فعالیت ضدمیکروبی عصاره متانولی گلپوره، اندول، پونه و انشک با گلبرگ زعفران مقایسه شد. فعالیت آنتی اکسیدانی این عصاره ها با BHA، BHT و آلفا-توکوفرول به روش DPPH مقایسه شد. فعالیت ضد میکروبی عصاره ها به روش انتشار دیسک کاغذی در آگار روی S.aureus (گرم مثبت) و E. coli O157:H7 (گرم منفی) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که گلبرگ زعفران بالاترین مقدار فنل کل (mg GAE/g 36/37) و فلاونویید کل (mg Q/g 52/138) می باشد. همچنین فعالیت مهار رادیکال آزاد عصاره متانولی گلبرگ زعفران (33/87 %(از سایر عصاره ها بیشتر و از نظر آماری با BHA و آلفا-توکوفرول مشابه بود. به علاوه، رابطه معنی دار بین فعالیت مهار رادیکال آزاد و مقدار فنل کل (964/0= R) و مقدار فلاونویید کل (806/0= R) بدست آمد که اثر مهم این ترکیبات روی فعالیت آنتی اکسیدانی گیاهان دارویی تحقیق حاضر را نشان می دهد. عصاره برگ انشک و عصاره گلبرگ زعفران از بین سایر عصاره گیاهان دارویی تحقیق بالاترین فعالیت ضد میکروبی بر علیه میکروارگانیسم های استفاده شده نشان داد (P<0.05). همچنین نتایج فعالیت ضد میکروبی ارتباط قوی با فعالیت مهار رادیکال آزاد و مقدار فنل کل نشان داد که این ارتباط اهمیت این فاکتورها در فعالیت ضد میکروبی 5 عصاره گیاه دارویی تحقیق را مشخص می نماید.

  • ا. اوگور، ز. تونک صفحات 1473-1484

    Eurygaster maura (L.) (Heteroptera: Scutelleridae) یکی از نابود کننده ترین آفت های گندم در ترکیه است.در این پژوهش، غده بو دهنده پس سینه ای جنس نر و ماده E. maura به طور جداگانه با استفاده از کروماتوگرافی-طیف سنجی جرمی تجزیه شد. دوازده ماده شیمیایی به نام های Octane، n-Undecane، n-Dodecane، n-Tridecane،(E)-2-Hexenal ، (E)-2-Hexen-1-ol، acetate, Cyclopropane، 1-ethyl-2-heptyl، Hexadecane, ، (E)-3-Octen-1-ol، acetate، (E)-5-Decen-1-ol، acetate، 2-Hexenoic acid، Butyric acid، و Tridecyl ester در حشره نر و ماده تشخیص داده شد. اما، از نظر کمیت، این مواد در بین این دو جنسیت تفاوت داشتتند. در هر دو جنسیت نر و ماده، مواد n-Tridecane و (E)-2-Hexenal بیشترین فراوانی را داشتند و مجموعا 90% کل مواد را تشکیل می دادند. مقدارکمینه Octane در جنس نر و کمینه Hexadecane در جنس ماده مشاهده شد.

  • آ. صدیقی، س. ایمانی، غ. ر. مشتاقی کاشانیان، ح. نجفی، ی. فتحی پور صفحات 1485-1494

    خسارت وارده به مرحله پس از برداشت توسط بسیاری از آفات یکی از اساسی ترین مشکلات در صنعت انبارداری محصولات دانه ای انباری است. اخیرا ساخت و تولید نانو ذرات توسط عصاره گیاهی بعنوان یک روش جایگزین در کاهش این گروه از خسارت ها وارد شده مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه تلاش براین بود که علاوه بر تولید نانو ذرات، میزان مرگ و میر حاصل از نانو ذرات نقره گیاهی ساخته شده از عصاره پرتقال، بر علیه سوسکهای بالغ Tribouliom confusum تعیین گردد. نانو ذرات تولید شده با اسپکتروفتومتری، پراش اشعه X و میکروسکوپ الکترونی گزاره مورد ارزیابی قرار گرفت. پنچ زیست سنجی با دو روش آغشته سازی با کاغذ صافی و خوراکی با غلظت های مختلف دو محلول نانو نقره تجارتی و گیاهی صورت گرفت. نتایج نشان داد که عصاره استخراج شده از گیاه پرتقال به تنهایی برای حشرات بالغ سمی نبوده است. در حالیکه نانو ذرات نقره گیاهی (AgNPs) 77-83 درصد مرگ و میر در دو روش آغشته سازی و خوراکی از خود نشان داد. اثر نانو ذرات نقره تجاری با دو روش به ترتیب 75 درصد در آغشته سازی و 40 درصد به روش خوراکی مرگ و میر از خود نشان داد. کمترین LC50 و LT50 برای زیست سنجی با نانو ذرات نقره گیاهی (ppm62/30 و 92/9 روز) با روش آغشته سازی کاغذ صافی گزارش شد. بر اساس نتایج حاصله، نانو ذرات نقره گیاهی بیشترین تاثیر را در حشره کشی بر T. confusum در مقایسه با نوع تجاری از خود نشان داد. نانو ذرات نقره گیاهی دارای اثرات بالقوه ای بعنوان یک عامل جایگزین در مدیریت آفات انباری دارد.

  • ن. صفدری میفرد، ق. ورمحمدی، ا. ح. شیراوی راد، ا. مجیدی ریان صفحات 1495-1506

    هدف این آزمایش پیشنهاد مناسب ترین کولتیوارهای کلزا در بهترین تاریخ کاشت آن ها بود. آزمایش به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال (2014-2015 و 2015-2016) انجام شد. در این آزمایش از شش کولتیوار کلزا به اسامی Elvis، HL2012، L155، KR2، HW113 و Danob، سه تاریخ کاشت (7، 17 و 27 اکتبر) و دو غلظت گلایسین بتائین (صفر و دو درصد) استفاده شد. فاکتورهای تاریخ کاشت و گلایسین بتائین در کرت های اصلی و شش کولتیوار در کرت های فرعی اختصاص یافتند. بیشترین مقدار عملکرد دانه (4584 کیلوگرم بر هکتار)، عملکرد روغن (6/44 درصد) و عملکرد روغن دانه (2060 کیلوگرم بر هکتار) را کولتیوار HL2012 دارا بود که در تاریخ کاشت اول به دست آمدند. کاربرد گلایسین بتائین موجب افزایش عملکرد دانه از 4089 به 4419 کیلوگرم بر هکتار، درصد روغن دانه از 44 به 4/44 درصد و عملکرد روغن دانه از 1818 به 1976 کیلوگرم بر هکتار شد. میزان پرولین و کربوهیدرات های محلول از اولین به آخرین تاریخ کاشت، در گیاهان افزایش یافتند. تاریخ کاشت اول و کاربرد گلایسین بتائین تاثیر مثبتی بر روی کیفت و کمیت روغن کلزا داشتند. نتایج تجزیه خوشه ای نشان داد که از شش کولتیوار سه تا از آن ها برای کشت در منطقه کرج، ایران مناسب هستند. مطابق با تجزیه به مولفه های اصلی سه مولفه اصلی اول حدود 99 درصد واریانس بین کولتیوارهای کلزا را توجیه می کنند.

  • م. کاراوگلان، ل. ماسلو تاندیک، م. اوسرشاک، م. میهالجویک زولج، ب. کوزینا، ا. جرمل صفحات 1507-1520
  • ی. جینو، م. تیاگارجای، س. جاود، ا. ا. العطار، پ. ونکاتاچالام صفحات 1521-1534

    Gymnema sylvestre  گیاهی است با پتانسیل دارویی ضد دیابت که در بسیاری از نسخه های گیاه دارویی استفاده می شود. خواص دارویی آن به حضور اسید ژیمنمیک (gymnemic acid) نسبت داده می شود که در کنترل گلوکز خون و سطح چربی بدن موثراست. در این پژوهش، تغییرات ملکولی و بیوشیمیایی در 7 جمعیت G. sylvestre  با استفاده از نشانگر DNA و اثرانگشت فیتوشیمیایی محتوای اسید ژیمنمیک بررسی شد. نتایج به دست آمده از این روش در یک تحلیل مقایسه ای استفاده شد و آشکارساخت که بین تغییرات ژنتیکی و تجزیه محتوای مواد بیوشیمیایی همبستگی وجود دارد. سیزده آغازگر برای تجزیه RAPD-PCR  استفاده شد و 112 باند اشکار شد که 62 تای آنها پلی مورفیک بود. درصد باندهای پلی مورفیک بین 1/11% تا 6/84% با میانگین 2/54% بود. میانگین تعداد باند های افزایش یافته (amplified) در هر آغازگر 62/8 بود در حالیکه میانگین تعداد باندهای پلی مورفیک در هر اغازگر 42/5 بود. در ادامه، یک دندروگرام (dendrogram) از تشابهات ژنتیکی با استفاده از ضرایب فواصل ژنتیکی ساخته شد و 7 نمونه ثبت شده در 4 گروه اصلی دسته بندی شد. در میان این گروه ها، کل محتوای اسید ژیمنمیک بین mg/g DW 84/3 تا mg/g DW 12/7 تغییرات زیاد ومعناداری میکرد. تجزیه و تحلیل مختصات اصلی نتایج دسته بندی مزبور را تایید کرد. حد بیشینه محتوای اسید ژیمنمیک (mg/g DW 12/7) به نمونه ثبت شده L7 تعلق داشت. نتایج حاکی از آن است که بین ساختار ژنتیکی و محتوای اسید ژیمنمیک احتمالا یک همبستگی مثبت وجود دارد، با این همه، این مطلب باید با استفاده از دیگر روش های ملکولی بیشتر بررسی شود.

  • ا. گولسوی صفحات 1535-1546

    گونه Prunus fenzliana به عنوان اجداد بادام کاشته شده (Prunus amygdalus L.) و دیگر گونه های بادام وحشی قلمداد می شود. هدف این پژوهش تعیین خواص فنولوژیکی و میوه شناسی و ترکیب اسیدهای چرب گونه Prunus fenzliana Fritsch بادام بود که به طور طبیعی روی شیب های کوه آرارات رشد میکند. این پژوهش در سال های 2016 و 2017 انجام شد.. به این منظور، وزن میوه با پوست، وزن مغز دانه، ضخامت میوه، با نسبت های پوست به مغز(kernel) ژنوتیپ بادام های انتخاب شده به ترتیب برابر بود با 89/0-47/0 گرم، 22/0-13/0 گرم، 31/1-87/0 میلی متر، و 36/37-38/22%. میوه های دارای دو مغز (Double kernelled) در دو ژنوتیپ PFG-10 (6.67%) و PFG-15 (7.14%) مشاهده شد. در سال 2016، اولین گلدهی، گلدهی کامل، و زمان برداشت به ترتیب در 25-20 مارس،31-24 مارس، و 23-17 اوت رخ داد. در سال 2017، اولین گلدهی، گلدهی کامل، و زمان برداشت به ترتیب در 12-8 آوریل، 17-13 آوریل، و 9-4 سپتامبر ثبت شد. غلظت اولئیک اسید در این پژوهش خیلی بیشتراز تحقیقات قبلی بود. در این رابطه، غلظت اسیدهای اولئیک، لینولئیک، پالمیتیک، استاریک، و میریستیک به ترتیب برابر بود با 9/77-2/69%، 5/18-2/15%، 3/5-6/4%، و 7/1-7/0% . نتایج آشکار کرد که به علت بالابودن غلظت های مواد چرب، ژنوتیپ های گونه Prunus fenzliana را می توان به عنوان یک منبع ژنتیکی در برنامه های بهنژادی پایه (rootstock) و در صنایع شیمیایی و دارویی استفاده کرد.

  • ا. کالیسکان، د. کورت، س. سیراک صفحات 1547-1555

    غده های ارکیده غده ای برای قرن ها جمع آوری میشده و برای اهداف دارویی و مصرف در صنایع نوشیدنی و بستنی مورد استفاده بوده است. این ارکیده ها (ارکیده ثعلب) به صورت رویشی(غیر جنسی) قابل تکثیر نیست زیرا آنها معمولا بیشتر از یک غده در سال تولید نمی کنند و بذر آنها فاقد آندوسپرم های میکروسکوپی است که بخت کمی برای سبز شدن و استقرار گیاه دارند. این ارکیده ها کاشت نمی شوند و معمولا از جمعیت های طبیعی جمع آوری می شوند. بنابراین، آنها در تهدید انقراض قرار دارند و در سطح جهانی با قرار دادهای ملی و بین المللی تحت حمایت می باشند. در این پژوهش، نمونه هایی از رده ارکیده تهدیدشده یعنی Ophrys sphegodes subsp. mammosa (Desf.) Soo ex E. Nelson orchid تحریک به دو نوبت غده سازی در یک دوره رشد شد. توانایی گیاه برای تولید غده جدید مورد آزمون قرار گرفت و برای اولین بار در سطح جهانی روشی جدید برای تکثیر پیشنهاد شد. گیاهانی که در ابتدای گلدهی،در وسط، و در آخر دوره گلدهی برداشت شده بودند مجددا کاشته شدند. چنین مشاهده شد که گیاهان برداشت شده در ابتدای گلدهی چنانچه در محل اولیه مجددا کاشته شوند قادر به تولید غده های جدید بودند. در آخر چرخه زندگیشان، تعداد غده های تولید شده در سه مرحله برداشت پشت سرهم به ترتیب برابر 21/2، 10/2، و04/1 بود. کیفیت غده های برداشت دوم نیز آزموده شد تا از آنها به عنوان مواد قابل تکثیر در فصل بعدی استفاده شود. از این آزمون نتایج مثبت به دست آمد. بر پایه یافته های این پژوهش، برای اولین بار، رشد دو غده در یک دوره رشد با موفقیت همراه بود. به این ترتیب، امکان کاشت پایدار ارکیده ثعلب با این روش جدید تکثیر به اثبات رسید.

  • ک. کیشور، ه. س. سینگ، د. شارما، ت. ر. روپا، ر. م. کوریان، د. سامانت صفحات 1557-1567

    هدف این پژوهش ارزیابی کارآمدی پاکلوبوترازول (PBZ) در مانگو برحسب رشد سبزینه ای، محتوای عناصر غذایی در برگ، گلدهی، عملکرد، و کیفیت میوه بود. افزون بر این، پویایی و تحرک باقیمانده PBZ در خاک و اندام گیاهی نیز ارزیابی شد. آزمایش در شرایط آب وهوایی استوایی گرم و مرطوب شرق هندوستان در طی سالهای 17-2013 روی درختان 15 ساله مانگو رقم Arka Neelachal Kesari اجرا شد. ماده پاکلوبوترازول در ماه سپتامبردر مقادیر g a. i. /m 25/0 - 0/1 در هر متر درختان به خاک افزوده شد. نتایج چنین اشاره داشت که PBZ به طور معناداری سطح مقطع ساقه درختان (TCSA)، طول ساقه، و مساحت برگ را کاهش داد. نیز، کاهشی در محتوای N و K برگ ها مشاهده شد، در حالیکه مقادیر Ca، Mg، ، و Zn در گیاهان تیمار شده با PBZ افزایش یافت. PBZ شکفتن جوانه گل را به جلو انداخت و شدت گلدهی، درصد گلهای دوجنسی (bisextual)، عملکرد میوه، و کارآیی عملکرد را افزایش داد. غلظت های بالا ترPBZ تراکم شاخه و خوشه را شدیدترکرد. همچنین، PBZ منجر به افزایش کل جامدات محلول(TSS) شد ولی محتوای بافت نرم میوه (pulp) و نسبت بافت نرم به هسته (pulp/stone) تحت تاثیر قرار نگرفت. در تیمارهای افزایش مقادیر بالای PBZ، باقیمانده PBZ در خاک تا 9 ماه بعد از افزودن دوام داشت در حالیکه در افزایش های کمتر، باقیمانده PBZ طی 6-5 ماه به مقادیر غیر قابل تشخیص کاهش یافت. نیز، در کلیه تیمارها میوه هاعاری از باقیمانده PBZ بودند. افزودن PBZ در مقادیر کم (0.25 g a. i. /m) نه تنها بدون اثر بر رشد گیاه برای تقویت و بهبود گلدهی و عملکرد موثر بود، بلکه از خاک هم به مقدار زیاد تخلیه شد.

  • ا. بال صفحات 1569-1579

    هدف این پژوهش تعیین اثر تیمار کردن با غلظت های مختلف (0، 100،200، و 300 میلیگرم در لیتر) آمینوتوکسیوینوین گلیسین (AVG) بعد از برداشت روی کیفیت میوه، صدمات سرمازدگی، و مواد بیواکتیو(زیست فعال) در آلو(Prunus salicina L. cv. Friar) نگهداری شده در سردخانه بود. میوه ها به مدت 60 روز در حرارت oC 0-1 و نم نسبی 5 ±90% انبار شد. کم شدن وزن، سفتی گوشت میوه، محتوای جامدات محلول (SSC)، اسیدیته قابل تیتراسیون، محتوای آنتوسیانین کل، محتوای فنل کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی، نرخ تنفس، و صدمات سرمازدگی در مرحله برداشت و در طی دوره انبارداری در فواصل 15 روزه تعیین شد. در مقایسه با شاهد و بر اساس جلوگیری از نرم شدن میوه، تیمار با AVG منجر به تاخیر در رسیدن محصول و طولانی شدن دوره انبارداری شد و افزایش SSC را به تعویق انداخت. تیمارهای 200 و 300 میلیگرم در لیتر AVG نرخ تنفس را به طور چشمگیری کاهش داد و مقدار مواد بیواکتیو را بیشتر از تیمارهای دیگر نگهداشت. در طول انبارداری، شدت صدمات سرمازدگی در تیمارهای AVG در مقایسه با شاهد کاهش یافت. نتایج چنین حکایت داشت که تیمارهای 200 و 300 میلیگرم در لیتر AVG بعد از برداشت می تواند برای آلو رقم Fariar اقدام موثری در طولانی کردن انبارداری باشد.

  • ق. حبیبی، ر.حاجی بلند، ا.جودمند صفحات 1581-1593

    دمای پایین یکی از شایع ترین تنش های محیطی است که عملکرد گندمیان را محدود می کند. در این پژوهش تحمل دمای پایین در 12 رقم از گیاه جو با رفتار رشد متفاوت (زمستانه، بهاره و اختیاری) بررسی شد. گیاهان در معرض سرمای بالاتر از یخ زدگی (5 درجه سانتی گراد) برای بوم پذیری قرار گرفتند سپس با دمای یخ زدگی (5- درجه سانتی گراد) تیمار شدند. سنجش های فنوتیپی مختلفی از جمله وزن خشک و درصد زنده مانی انجام شد تا تنوع ژنوتیپی از نظر تحمل دمای پایین در ارقام انتخاب شده مشخص شود. علیرغم اینکه متحمل ترین رقم به یخ زدگی یک رقم زمستانه اختیاری (آبیدر) و حساس ترین آن، یک رقم بهاره (نیک) بود، ولی چنین ارتباطی زمانی که همه 12 رقم با هم درنظر گرفته شدند، دیده نشد. براساس داده های بدست آمده برای درصد زنده مانی، چهار رقم با پاسخ متمایز انتخاب شده و تغییرات متابولیکی در این ارقام تحت تاثیر دو دوره زمانی بوم پذیری (7 و 21 روز) و رفع بوم پذیری (قرار گیری مجدد در 25 درجه سانتی گراد) مطالعه شد. کربوهیدرات های محلول و پرولین در برگ ها در طی دوره بوم پذیری به ترتیب 20-70 درصد و تا 37 برابر (P<0.001) انباشته شد و با رفع بوم پذیری 9-42 درصد (P<0.05) کاهش یافت. برخلاف پروتئین کل، پروتئین و کربوهیدرات ها در آپوپلاست برگ در طی تیمار بوم پذیری 2-4 برابر (P<0.05) انباشته شد. غلظت کربوهیدرات های آپوپلاستی با تحمل یخ زدگی همبستگی (r=0.91, P<0.05) نشان داد ولی این همبستگی با پروتئین کل و آپوپلاستی و یا قند کل مشاهده نشد. داده های ما پیشنهاد می کند که تطابق متابولیکی برای تحمل یخ زدگی بسته به رقم متفاوت است و تعدادی از این تغییرات متابولیسمی با درجه تحمل یخ زدگی ارتباط نشان می دهد.

  • م. حسن زاده، ن. صفایی، م. ر. اصلاحی، س. ت. دادرضایی، س. ن. طباطبایی صفحات 1595-1605

    در این مطالعه ظهور اولین علائم بیماری زنگ برگی گندم در استان خوزستان از دی ماه 1393 با فاصله ده روز تا زمان برداشت، به مدت سه سال مورد پایش قرار گرفت. همچنین، تغییرات آب و هوایی وتاثیر آن بر روی توسعه این بیماری مطالعه گردید. طی سال زراعی 94-1393 اولین علائم با شدت 5MS در جنوب و غرب استان به ترتیب در نیمه سوم اسفند ماه و نیمه اول فروردین ماه مشاهده گردید. در شمال استان علائم بسیار جزئی بیماری با شدت 10MS در نیمه دوم فرودین ماه بروز پیدا کرد. در سال زراعی 95-1394 اولین علائم با شدت 5MS در اواخر بهمن ماه در قسمت های جنوبی استان ظاهر شد. در غرب استان خوزستان اولین علائم بیماری با شدت 20MS در 20 اسفند ماه مشاهده گردید. در نواحی شمالی استان بروز اولین علائم در اوایل اسفند ماه با شدت 10MS اتفاق افتاده و تا 30MS پیشرفت کرد. در سال زراعی 96-1395 اولین علائم بیماری در اطراف رودخانه کارون با شدت 5MS در تاریخ 20 اسفند ماه مشاهده شده و نهایتا در تاریخ 10 فروردین به 10MS رسید. در نواحی غربی استان خوزستان اولین علائم در اواسط اسفند ماه با شدن 5MS بروز و سپس متوقف گردید. یک هفته بعد در شمال استان علائم بیماری با شدت 5MS بروز پیدا کرده و در 10 فرودین ماه با شدت 15MS متوقف گردید. بر اساس مطالعات قبلی انجام گرفته، اولین علائم بیماری زنگ برگی معمولا از غرب استان شروع می شود. اما هم اکنون الگوی علائم بیماری به در استان خوزستان به صورت چشمگیری تغییر پیدا کرده است و اولین علائم در جنوب استان خوزستان نزدیک رودخانه کارون و صنایع کشت و صنعت نیشکر بروز پیدا می کند که احتمالا به دلیل اقدامات مدیریتی انجام گرفته در غرب استان خوزستان و خشک شدن بخش بزرگی از تالاب هویزه می باشد.

  • ش. هوایی، ن. تومانیان، ع. کمالی صفحات 1607-1622

    ارتباط مشهود خاک با سطوح زمین ریختی، امکان بررسی تنوع پوشش خاکی با توجه به الگوی پراکنش مکانی سطوح زمین ریختی را فراهم می آورد. به این ترتیب، پژوهش پیش رو، به منظور مطالعه تنوع پوشش خاکی دره زاینده رود، واقع در ایران مرکزی، به آنالیز کمی هندسه نامنظم سطوح زمین ریختی این منطقه، پرداخته است. اهداف اصلی این مطالعه: 1) ارزیابی توانایی ابعاد فرکتال (D) و فرکتال تغییر یافته (Dm) در کمی سازی هندسه نامنظم سطوح زمین ریختی و 2) بررسی رابطه بین هندسه سطوح زمین ریختی و تنوع پوشش خاکی در منطقه مطالعاتی، می باشند. سطوح زمین ریختی با استفاده از تفسیر استریوسکوپی عکس های هوایی با مقیاس 1:55000 و بر اساس سیستم طبقه بندی سلسله مراتبی زینک تعیین شد. پس از نمونه برداری صحرایی و بر اساس نتایج آزمایشگاهی، رده بندی خاک هاتا سطح فامیل، مطابق با کلید رده بندی آمریکایی نهایی گردید. ابعاد فرکتال و فرکتال تغییر یافته به عنوان شاخص های هندسی و غنا، شاخص ها تنوع شنون، حداکثر تنوع و یکنواختی نیز به عنوان معیارهای تنوع پوشش خاکی محاسبه شد. نتایج نشان داد که D و Dm شاخص های مناسبی از بی نظمی هندسی بوده و مقادیر بالای این معیارها مربوط به سطوح آبرفتی که به شدت تحت تاثیر فرآیندهای برش و رسوب قرار داشته اند، می باشد. مقادیر کم این دو معیار نیز، با سطوح زمین ریختی صاف تر و پایدارتر هم خوانی داشته است. مقایسه معیارهای هندسی و تنوع نیز نشان داد که شاخص های هندسی ، Dm و D تقریبا به یک نسبت در نمایش ساختار زمین نما مناسب بوده و سطوح با Dو Dm بزگتر دارای غنای بیشتری بوده اند.

    کلیدواژگان: سطوح زمین ریختی، آنالیز کمی، تنوع پوشش خاکی، بعد فرکتالی تغییر یافته
  • ع. دینذارلو، ع. ا. قائوی، ا. شکافنذه نوبنذگانی، م. بهراهی، م. دستورانی صفحات 1623-1637

    کشور ایران طی چند سال اخیر بدلیل کمبود بارندگی و یا عدم پراکندگی مناسب بارش با مشکل کم آبی روبرو شده است. این امر مناطق حاصلخیزی از جمله استان فارس، بدلیل قطب بودن در تولید گندم و عدم استفاده کافی و مناسب از روش های نوین آبیاری و الگوی متناسب با شرایط خشکسالی، بویژه شهرستان مرودشت را با مشکلات زیادی روبرو نموده است که از آن جمله می توان به شور شدن و کم شدن منابع آب زیرزمینی بخش مرکزی این شهرستان اشاره نمود. از طرفی، منابع آب زیرزمینی در این شهرستان به شدت مورد هجوم مصرف کنندگان قرار گرفته و افت شدید کیفیت و کمبود این منابع را باعث شده است. کشاورزان در راستای مقابله با این امر، اقدام به تغییر الگوی کشت نموده و با کشت گیاهان مقاوم به شوری از جمله کشت زیتون و پسته، سعی در مرتفع نمودن وضعیت پیش آمده نموده اند. بنابراین، در این تحقیق، سعی شده است برهمکنش شوری آب آبیاری و کم آبیاری بر روی رشد فیزیولوژیکی گیاه زیتون مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور، آزمایش به مدت سه سال (2015-2013)، در باغ زیتون 7 ساله (رقم روغنی) کشت شده در خاک شنی، با تراکم کشت 5/5×5/5 متر، در 5 سطح آبیاری (25، 50، 75، 100 و 125 درصد نیاز آبی زیتون) و 3 سطح شوری (1S، 2 Sو 3S) آب آبیاری و با 3 تکرار در قالب آزمایش فاکتوریل، به صورت بلوک های کاملا تصادفی انجام شد. آبیاری درختان با روش قطره ای و به صورت روزانه اجرا گردید. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین IWUE در سال 2013، به ترتیب در تیمارهای I3S1 (94/131) و I2S2 (66/46)، در سال 2014 به ترتیب در تیمارهای I3S1 (14/114) و I5S1 (29/38) و در سال 2015 به ترتیب در تیمارهای I3S1 (95/96) و I5S1 (10/33) حاصل شد. لذا در هر سه سال متوالی، تیمار I3S1 بیشترین تاثیر را بر روی IWUE داشته است. بعبارتی سطح پایین شوری و سطح متوسط آبیاری بهترین IWUE را به خود اختصاص داد. یافته های این تحقیق در مورد TE نشان داد که در هر سه سال متوالی، بهترین تاثیر برهمکنش شوری و کم آبیاری در تیمار I3S3 بوده است. در شوری بالا به دلیل استرس وارد شده به گیاه، پتانسیل آب برگ کاهش یافته و در نتیجه فشار آب موجود در برگ ها کمتر از VPDl.a (کمبود فشار بخار اشباع در سطح برگ) شده و باعث کاهش هدایت روزنه ای (gs) و بسته شدن روزنه می شود. به طور کلی از تیمار I1 تا I4 آبیاری، بیشترین اثر بر راندمان تعرق در سطح شوری S3 اتفاق افتاد.

    کلیدواژگان: برهمکنش شوری و کم آبی، رشد فیزیولوژیکی زیتون، کارآیی مصرف آب ذاتی، کارآیی تعرق
|
  • M. Mousavi, H. Farhadian*, M. Chizari, H. Shabanali Fami Pages 1355-1366

    Information and Communication Technologies (ICTs) have affected all sectors including the agricultural sector. ICTs play an essential role in sharing knowledge and information and networking among different actors of the agricultural sector. Agricultural researchers, as the main actors of generating and developing knowledge and technology, need to use the unique capacities of ICTs. The current situation of access to ICTs and the extent and skill of agricultural researchers in using ICTs need to be evaluated to take advantage of this capacity. In this study, 141 researchers from six agricultural research institutes of Iran were selected by multi-stage random sampling method to survey their access, purpose, skill, and extent of using ICTs. The findings indicated that researchers had access to the main ICT tools such as computers and the Internet. Researchers mainly used ICTs for information acquisition, chatting and sending messages, and finding educational materials and resources. Most of the researchers use e-mails, search engines, and social networks every day. The primary skills of most researchers were good at working with computers. Job experience and skill in using ICTs explained 46.7% of the variance of using ICTs.

    Keywords: Agricultural researcher, Information acquisition, Information, communication technologies
  • K. Kummanee*, A. Aungsuratana, C. Rojanaridpiched, S. Chanprame, K. Vijitsrikamol, S. Sakurai Pages 1367-1377

    The objectives of this investigation were to determine general background of farmers, their existing rice seed production condition, their perception of rice seed production standard, and constraints on farmers’ rice seed production. The sample of 66 selected rice farmers in Thamai Sub-District, Chumsaeng District, Nakhon Sawan Province was estimated using the formula developed by Arkin (1974) through multistage sampling technique. Data was obtained by interview schedule under close observation and in-depth discussion with key persons in the research site. The results revealed that average age of respondent was 48.09 years. Average year of rice seed cultivation experience was 4.36 years. The average size of owned land for seed cultivation was 3.36 hectares. Total seed cultivation land, accounting for 74.88%, was farmers’ owned land that they inherited from their parents. These can reduce the risk in farming because it is their own land. The results of assessment of farmers’ perception indicated that most of respondents had the required knowledge in seed production standard. They could answer correctly questions regarding rice seed production technology. Most of them had positive attitude toward the proposed standard practice. Nearly 60% of the respondents followed the right production practices. Farmers’ characteristics factors affecting seed yield were number of extension contact, farm media perception, and participation in community intervention program, respectively. The constraints in rice seed production improvement were high cost of inputs, high cost of fertilizer, low rice price, and climate variability, respectively.

    Keywords: Arkin formula, Efficient use of inputs, Good quality seed, Seed standard
  • M. Tatar, A. Papzan*, M. Ahmadvand Pages 1379-1393

    The purpose of this study was to explain the current water governance at Gawshan Watershed Basin in Kermanshah Province and then provide an alternative conceptual framework for good governance of water resources at the basin scale. Participants were selected purposefully among the representatives of rival groups. Participatory workshop technique was used to collect data with the aid of interviews and focus group discussions. Analysis of the interviews led to classification of the challenges of water governance into several categories. These include the lack of participation, fairness, accountability, responsiveness, legitimacy, transparency and consensus-oriented processes. Then, water governance solutions were extracted based on the consensus among the participants. These include farmers’ contribution to decision- making processes regarding agricultural water consumption, empowering the local people to negotiate and manage conflicts, establishing a participatory mechanism to manage water conflict, holding training courses and workshops for staff to get acquainted with the principles of good governance, creating transparent and accessible information system by agricultural water section, and holding education-extension courses to increase information and awareness of the stakeholders in line with responsibility. Finally, a framework for good governance of water resources in the watershed basin was drawn up after linking the concepts.

    Keywords: Water conflicts, Water governance, Water management
  • M. Fathi, M. Charmchian Langerodi*, M. R. Shahraki Pages 1395-1410

    Rural production cooperatives, as an effective tool for rural development, have an important role in increasing the capabilities of rural farmers. In order to achieve the goals, in addition to human, social, and economic support, cultural development is also needed. In this regard, this study aimed at investigating the impact of cultural capital on the empowerment of rural production cooperative members. The study was conducted in Amol, Iran. A total of 6,150 members of 11 rural production cooperatives were selected as the statistical population of the study, and 300 of whom were selected as the study sample based on Cochran's formula. Data collection was done using a researcher-made questionnaire composed of two parts of cultural capital (embodied, objectified and institutionalized) and empowerment (psychological, social, and economic). The content validity of the questionnaire was confirmed by experts' opinions. Also, based on the Average Variance Extracted (0.514> AVE< 0.663) and Composite Reliability (0.808> CR< 0.966), the questionnaire had a convergent validity and appropriate reliability. SPSS16 and Smart PLS2 software were used to analyze the data. Results of the research showed that cultural capital had a significant impact on the psychological, social, and economic empowerment level of the members of the rural production cooperatives. According to the results, it is recommended that, by careful planning, sufficient benefits be gained from the potential of cultural capital in the future development policies of rural production cooperatives, so that an effective, though small, step can be taken toward development of the aforementioned cooperatives.

    Keywords: Development policies, Social, economic empowerment, Structural equation modeling
  • M. Rahmani Dizgah, S. A. Mortazavi*, S. H. Mosavi Pages 1411-1422

    Fig and grape have a high position in job creation and foreign exchange earnings for Iran. Moreover, these two products also have the same international position in terms of production and exports. This study has examined and compared price discrimination in the two markets of fig and grape exports using Exchange Rate Pass-Through and Pricing To Market (PTM) behavior approaches. The econometric analysis using the Panel-Corrected Standard Errors (PCSE) model showed that fig exporters had the ability to discriminate prices in the Singapore, Malaysia, Australia, Sweden, and Russia. Furthermore, fig and grape have an equal position in terms of production and exports, but the power of exporters are more in the fig export market and have better conditions for applying price discrimination. Therefore, it is recommended that the principled export of agricultural products be adopted according to global consumer demand by identifying target markets. The results of the analysis of the asymmetric effects of exchange rates on fig's exports illustrate that these effects are symmetrical in the market of all countries; however, it is asymmetrical in exporting grapes to Singapore, Sweden, and Saudi Arabia.

    Keywords: Exchange Rate Pass-Through, Panel-corrected standard errors, Pricing–to-Market
  • M. Bagheri*, M. Moradi, Shahrbabak, R. Vaez, Torshizi, A. Zahmatkesh Pages 1423-1431

    In this study, 1973-2003 data of 12,328 animals from Abbasabad Baluchi Sheep Breeding Station, Iran, were used to estimate genetic and phenotypic correlations between Total Weight of lambs Weaned per Ewe Joined in the first, 2nd, 3rd and 4th lambing (TWW1/EJ, TWW2/EJ, TWW3/EJ, and TWW4/EJ, respectively), and TWW of the total four lambing (TWWt/EJ). Also, the study aimed to estimate correlations of TWW1/EJ...TWW4/EJ and Birth Weight (BW) as well as Weaning Weight (WW). The (co)variance components and genetic correlations were estimated by DFREML procedures. Genetic correlation between TWW1/EJ and TWWt/EJ was high and positive (0.76). Genetic correlations of TWW/EJ in different lambing with BW and WW ranged from 0.16 to 0.32 and 0.95 to 0.97, respectively. Repeatability of TWW/EJ for lambing 1-4 was 0.15. Results suggested that selection for increased lifetime reproductive performance could be based on TWW1/EJ in the first lambing. Overall, results indicate that TWW/EJ, as an important but sex-limited trait, may be used in selection criterion to indirectly improve the related traits.

    Keywords: Birth weight, Composite traits, Heritability, Weaning weight
  • H. Merchaoui*, R. Ben Mansour, M. Oueslati, F. Medini, M. Hanana, R. Ksouri Pages 1433-1446

    In the last decades, an increasing interest has been granted to halophytes due to their high phenolic content, which have therapeutic potential in the treatment and/or management of human health. Therefore, it is important to measure the halophyte total polyphenol content correctly and to valorize their antioxidant capacity. Ethanol extracts from thirty halophytes were analyzed to evaluate the Total Phenol Content (TPC). We employed three testing methods to prove their antioxidant potentialities, including DPPH• (1-DiPhenyl-2-PicrylHydrazyl), ABTS•+ (2,20-Azino-Bis-3-ethylbenzoThiazoline-6-Sulfonic acid) and IRP (Iron Reducing Power) assays. Results showed that plants exhibited different TPC, which varied significantly from 411.5 mg GAE g-1 DW in Cynomorium coccineum to 6.02 mg GAE g-1 DW in Ammophila arenaria. Concerning antioxidant activities, data revealed that Cynomorium coccineum (IC50= 3.82 µg ml-1 versus ABTS•+) and Euphorbia paralias had the highest antiradical capacity (IC50= 0.12 µg ml-1 against DPPH•) and exhibited the best efficient concentration with an EC50 value= 9.57 µg mL-1 for the IRP. Considering correlation between phenols and antioxidant tests, three groups were distinguished with a higher correlation coefficient between 0.78 and 0.98 for the first group. These data suggest the promising potentialities of the Mediterranean medicinal halophytes as valuable source of powerful antioxidants of industries, especially for Cynomorium coccineum, Carpobrotus edulis, Reaumuria vermiculata, Tamarix gallica, and Euphorbia paralias regarding their strong phenol content.

    Keywords: ABTS, Bioactive phytochemicals, DPPH, Therapeutic potential
  • F. Ghasemi, M. Alizadeh, S. Pirsa*, F. Mohtarami Pages 1447-1458

    In this work, pomegranate juice was adulterated manually by adding sour cherry and red grape juices. Physicochemical properties (brix, acidity, formalin index, reducing sugar, and total sugar) and Volatile Organic Compounds (VOCs) gas chromatography profile (extracted by PPy-Ag nano-fiber) of pure pomegranate juice and adulterated pomegranate juice were evaluated and used to find adulteration. PPy-Ag nano-fiber as a Head-Space Solid Phase Micro Extraction-Gas Chromatography (HS-SPME-GC) method was used to extract and detect the VOCs profile (total peak area and total peak height) of different juices. The Box-Behnken Design (BBD) was used to study the effects of Pomegranate Juice (PJ), Sour Cherry Juice (SCJ) and Grape Juice (GJ) percent (V/V%) in the adulterated mix juice physicochemical properties and GC-profile. Results showed that the percent of pomegranate juice, sour cherry juice, and grape juice affect the juice physicochemical property, and there are relations between the physicochemical property of the juice and VOCs gas chromatography profile (total peak area and total peak height) that can help to find adulteration. The presented research makes it possible to detect adulteration of sour cherry and grape juice and their percent in the adulterated mix by analyzing the juice physicochemical properties and GC-profile.

    Keywords: Fruit juice, Red grape juice, Sour cherry juice, Volatile organic compounds
  • L. Fahmideh, A. Mazaraie, M. Tavakoli* Pages 1459-1471

    The general desire to replace antibiotics and synthetic antioxidants with natural plants extracts has gained importance in recent years. This approach may be associated with the negative health effects of synthetic antioxidants and antibiotic resistance. Due to these controversial issues, in this study, free radical scavenging activity, Total Phenolic Content (TPC), Total Flavonoid Content (TFC), and antimicrobial activity of Methanolic Extracts (ME) from Teucrium polium, Smyrnium cordifolium Boiss, Mentha longifolia, and Nectaroscordum tripedale leaves were compared with Crocus sativus tepals. The antioxidant activity of these extracts was investigated in comparison with BHA, BHT, and α-tocopherol by DPPH method. Antimicrobial activities were determined by paper disc agar diffusion method against S. aureus (Gram positive) and E. coli O157: H7 (Gram negative). Results showed that C. sativus tepals contained the highest TPC (37.36 mg GAE g-1) and TFC (138.52 mg Q g-1). Also, radical scavenging activity of C. sativus tepals ME (87.33%) was significantly higher than the other extracts; and it was the same as BHA and α-tocopherol statistically. In addition, a significant relationship between radical scavenging activity and TPC (R= 0.964) and TFC (R= 0.806) was found, illustrating the major role of these compounds in antioxidant activity of the mentioned plants. Antibacterial activity of N. tripedale leaf extract and C. sativus tepal extract against the two abovementioned pathogens were the highest among all the studied herbal extracts (P< 0.05). Moreover, Results of antimicrobial activities were also strongly correlated to free radical scavenging activity and TPC, which indicates the importance of these factors on antimicrobial properties of the five studied medicinal herbs.

    Keywords: C. sativus, Nectaroscordum tripedale, Paper disc agar diffusion method, Total phenolic content
  • E. Ogur*, C. Tuncer Pages 1473-1484

    Eurygaster maura (L.) (Heteroptera: Scutelleridae) is one of the most devastating pests of wheat in Turkey. The metathoracic scent gland secretions of male and female E. maura were analyzed separately by gas chromatography-mass spectrometry. Twelve chemical compounds, namely, Octane, n-Undecane, n-Dodecane, n-Tridecane, (E)-2-Hexenal , (E)-2-Hexen-1-ol, acetate, Cyclopropane, 1-ethyl-2-heptyl, Hexadecane, (E)-3-Octen-1-ol, acetate, (E)-5-Decen-1-ol, acetate, 2-Hexenoic acid, Butyric acid, and Tridecyl ester were detected in both males and females. These compounds, however, differed quantitatively between the sexes. In both females and males, n-Tridecane and (E)-2-Hexanal were the most abundant compounds and constituted approximately 90% of the total content. Minimal amounts of Octane were detected in males and Hexadecane in females.

    Keywords: (E)-2-Hexenal, GC-MS, Metathoracic scent gland, n-Tridecane, Wheat
  • A. Sedighi, S. Imani*, G. R. Moshtaghi Kashanian, H. Najafi, Y. Fathipour Pages 1485-1494

    The post-harvest damage caused by several pests is a major problem in stored grain product industry. Recently, synthesizing NanoParticles (NPs) with plant extracts act as an alternative approach in reduction of this damage. An attempt was made to synthesize and test the mortality effect of green synthesized silver NanoParticles (AgNPs) with peels extract of sweet orange, Citrus sinensis (L.) (Rutaceae, Sapindales), against the adult tenebrionid beetle Tribolium confusum (Duval). The synthesized nanoparticles were characterized with UV-visible spectroscopy, X-ray Diffraction, and Transmission Electron Microscopy. Five bioassays were conducted by filter-paper residue and feeding methods with different concentrations of both green synthesizing and commercial AgNPs. Results showed that citrus extract by itself was not toxic against beetles, however, the green AgNPs showed 83-77% mortality in filter-paper residue and feeding methods. The impact of commercial AgNPs in both methods led to 75 and 40% mortality. The lowest LC50 and LT50 for green synthesized AgNPs were recorded (30.62 ppm and 9.92 day) for filter-paper residue tests. According to the results, the green silver nanoparticles, showed more efficiency than the commercial ones. This provides an evidence that green synthesized AgNPs have a great potential as an alternative option in stored products pest management.

    Keywords: Filter-paper residue test, Stored grain pests, Tenebrionid beetle
  • N. Safdari, Monfared, G. Noor, Mohammadi*, A. H. Shirani Rad, E. Majidi Hervan Pages 1495-1506

    This study primarily aimed to identify and suggest appropriate rapeseed cultivars and their optimum sowing time. A factorial split-plot experiment was conducted in a complete randomized block design with three replications during two years (2014-2016). The study was carried out using six rapeseed cultivars, namely, Elvis, HL2012, L155, KR2, HW113 and Danob, three sowing dates (October 7, 17, and 27), and two concentrations of glycinebetaine (0 as control and 0.2%). The sowing dates and the GlycineBetaine (GB) were allotted to main plots and the six cultivars were allotted to subplots. The HL2012 cultivar had the highest seed yield (4,584 kg ha-1), seed oil content (44.6%) and seed oil yield (2,060 kg ha-1), which were achieved optimally in the first sowing date. Application of GB increased the average seed yield from 4,089 to 4,419 (kg ha-1), seed oil from 44 to 44.4% and seed oil yield from 1,818 to 1,976 (kg/ha). The amounts of proline and soluble carbohydrates in the plants increased from the first to the third sowing dates. The early sowing date and the application of GB had positive effects on the quantity and quality of rapeseed oil. The results of cluster analysis showed that three of the six cultivars could be suitable for cultivation in Karaj, Iran.

    Keywords: Brassica napus L., Canola, Proline, Rapeseed cultivars, Soluble carbohydrates
  • M. Karoglan*, L. Maslov Bandic, M. Osrecak, M. Mihaljevic Zulj, B. Kozina, A. Jeromel Pages 1507-1520

    The aim of this work was to test the effects of soil urea fertilization on yield, grape juice soluble solids, total acidity, and amino acid composition of Chardonnay, Welschriesling, and Riesling grape varieties. The experiment was conducted in a vineyard with repeated records of low yeast-assimilable-nitrogen content in must and the corresponding grape juices in years prior to the experiment. Urea was applied after completion of flowering. Treatments included the control without fertilization, 5.5, 16.8 and 28.1 g N vine-1. Urea fertilization generally increased yield components and amino acid concentrations. Fertilization with 28.1 g N vine-1 prolonged grape ripening, regarding soluble solids and total acidity values. Fertilization with 28.1 g N vine-1 was not so effective in improving amino acid concentration compared to other fertilization treatments. This leads to conclusion that fertilization with 28.1 g N vine-1 seems excessive and unnecessary regarding delayed fruit ripening and inconsistent effect on amino acid composition.

    Keywords: Chardonnay variety, Excessive fertilization, Riesling variety, Welschriesling variety, Vineyard
  • U. Jinu, M. Thiayagarajan, S. Javed, A. A. Alatar, P. Venkatachalam* Pages 1521-1534

    Gymnema sylvestre, a potential anti-diabetic medicinal plant, is used in many herbal drug formulations. The medicinal properties have been credited to the presence of gymnemic acid, which is effective in controlling blood glucose and lipid levels in the body. Molecular and biochemical variations of seven populations of G. sylvestre were investigated using DNA markers and phytochemical fingerprints of gymnemic acid content. Results obtained through these techniques were used in a comparative analysis and revealed a correlation between genetic variations and biochemical content analysis. Thirteen primers were used for RAPD-PCR analysis revealing 112 bands, of which 62 were found to be polymorphic. The percentage of polymorphic bands detected ranged from 11.1 to 84.6% with an average of 54.2%. The average number of amplified bands per primer was 8.62 while the mean number of polymorphic bands per primer was 5.42. A dendrogram of the genetic similarities among the populations was constructed using the genetic distance coefficients and the seven accessions were clustered into four major groups. The total gymnemic acid content level varied significantly among these groups from 3.84 to 7.12 mg g-1 DW. A principle coordinate analysis confirmed the results of clustering. Maximum yield of gymnemic acid content (7.12 mg g-1 DW) was recorded with L7 accession. Results suggest that there might be a positive correlation between genetic makeup and gymnemic acid content; however, this has to be further investigated by using other molecular approaches.

    Keywords: Cluster analysis, Genetic diversity, Gymnemic acid, Random amplified polymorphic DNA
  • E. Gulsoy* Pages 1535-1546

    The species Prunus fenzliana is acknowledged to be the possible ancestor of cultivated almond (Prunus amygdalus L.) and other wild almond species. The objective of this study was to determine phenological and pomological properties and fatty acid composition of the almond species Prunus fenzliana Fritsch, which grows naturally on the slopes of Mount Ararat. The study was conducted in 2016 and 2017. The fruit weight with shell, kernel weight, fruit thickness with shell: kernel ratios of the selected almond genotypes were 0.47–0.89 g, 0.13–0.22 g, 0.87-1.31 mm, and 22.38-37.36%, respectively. Double kernelled fruits were encountered in two genotypes [(PFG-10 (6.67%) and PFG-15 (7.14%)]. In 2016, the first flowering, full flowering, and harvesting time of the genotypes ranged from 20-25 March, 24-31 March and 17-23 August, respectively. In 2017, the first flowering, full bloom, and harvest time were observed between 08-12 April, 13-17 April and 4-9 September, respectively. The oleic acid concentration was much higher than in previous studies. In this context, the oleic, linoleic, palmitic, stearic and myristic acid concentrations were 69.2-77.9, 15.2-18.5, 4.6-5.3, 1.2-1.6 and 0.7-1.7%, respectively. The results revealed that genotypes under the Prunus fenzliana species could be used as a genetic resource in rootstock breeding programs and could be utilized in chemical and pharmaceutical industry due to its rich fat content.

    Keywords: Amygdalus communis Spock, Almond breeding, Late flowering almond, Oleic acid, Prunus amygdalus L
  • O. Caliskan*, D. Kurt, C. Cirak Pages 1547-1555

    Tubers of the tuberous orchids have been col lected for centuries, and used for medicinal purposes as well as in beverage and ice-cream industry. These orchids (Sahlep orchids) cannot be propagated vegetatively as they generally do not yield more than one tuber in a year. Seeds do not have microscopic endosperms; they have quite small chance of germination and successful establishment. These orchids are not cultivated and are usually collected from natural populations. Therefore, they are under threat of extinction and thus are placed under protection worldwide with national and international treaties. In this study, specimens of the threatened orchid taxa Ophrys sphegodes subsp. mammosa (Desf.) Soo ex E. Nelson orchid, were stimulated to grow tuber twice in a single vegetation period. Plants’ ability to develop new tubers was tested and a new propagation method was proposed for the first time worldwide. Plants harvested at the beginning, middle, and end of flowering period were re-planted. It was observed that the plants harvested at early flowering were able to develop new tubers when they were re-planted in their original places. At the end of their annual life cycle, the number of tubers that were produced by the plants harvested at the three subsequent harvest periods were 2.21, 2.10, and 1.04. Quality of the tubers of the 2nd harvest was also tested in this study to use them as propagation material for the subsequent season, and positive outcomes were achieved. According to the present findings, growth of two tubers in a single vegetation period was achieved for the first time. Possible sustainable cultivation of Sahlep orchids was proved by this new propagation method.

    Keywords: Propagation material, Harvest time, Tuberous orchids, Tuber yield
  • K. Kishore*, H. S. Singh, D. Sharma, T. R. Rupa, R. M. Kurian, D. Samant Pages 1557-1567

    Present study aimed to assess the efficacy of Paclobutrazol (PBZ) in mango in terms of vegetative growth, leaf nutrient status, flowering, yield, and fruit quality. Moreover, residual dynamics of PBZ in soil and plant parts was also assessed. Studies were conducted under tropical hot and humid climatic conditions of eastern India during 2013-2017 on 15-year-old trees of mango var. Arka Neelachal Kesari. Paclobutrazol was applied at 0.25–1.0 gram active ingradient (g ai m-1) canopy spread in soil during September. Results indicated that PBZ significantly reduced Trunk Cross Sectional Area (TCSA), shoot length, and leaf area. There was a reduction in leaf N and K contents, whereas the levels of Ca, Mg, Cu and Zn were increased in PBZ-treated plants. PBZ advanced floral bud break and increased flowering intensity, percentage of bisexual flowers, fruit yield, and yield efficiency. Higher concentration of PBZ aggravated shoot and panicle compaction. PBZ tended to increase Total Soluble Solids (TSSs) but pulp content and pulp/stone ratio were unaffected. PBZ residues in soil persisted for 9 months at higher rate of application, whereas at lower rate residues reached non-detectable level within 5-6 months after application. Fruits were free from PBZ residue, irrespective of dose. Application of PBZ at lower dose (0.25 g ai m-1 canopy spread) was not only efficacious in enhancing flower induction and yield without affecting plant growth but also exhibited high rate of depletion in soil.

    Keywords: Flowering intensity, Fruit yield efficiency, Leaf nutrient status
  • E. Bal* Pages 1569-1579

    The aim of this study was to determine the effects of different concentrations (0, 100, 200 and 300 mg L-1) of postharvest AminoethoxyVinylGlycine (AVG) on fruit quality, chilling injury, and bioactive compounds in cold-stored plum fruit (Prunus salicina L. cv Friar). Fruit were stored at 0-1°C with 90±5% Relative Humidity (RH) for 60 days. Weight loss, flesh firmness, Soluble Solids Content (SSC), titratable acidity, total anthocyanin content, total phenolic content, antioxidant capacity, respiration rate, and chilling injury were determined at the harvest and during the storage period at 15-day intervals. As compared to the control, AVG treatment delayed ripening and prolonged storage life, as indicated by prevented fruit softening, and retarded the increase in SSC. The 200 and 300 mg L-1 AVG treatments considerably reduced respiration rate and maintained higher bioactive compounds contents than other treatments. The severity of the chilling injury was reduced by AVG treatments compared to the control during storage. The results indicated that postharvest 200 and 300 mg L-1 AVG treatments could be an effective tool for prolonging storage of 'Friar' plums.

    Keywords: Anthocyanin, Antioxidant, Chilling injury, Prunus salicina, Respiration rate
  • A. Joudmand, R. Hajiboland*, G. Habibi Pages 1581-1593

    Low temperature is one of the most widespread stress factors limiting productivity of cereals. Tolerance to low temperature was studied in 12 barley (Hordeum vulgare L.) cultivars with different growth habits (winter, spring, and facultative) subjected to low, non-freezing temperature (5°C) for cold acclimation, then exposed to freezing (‒5°C) treatment. Different phenotypic assays, including biomass production and survival rate (%) were conducted to determine the range of genotypic variation for tolerance to low temperature. Although the most tolerant cultivar was a winter/facultative one (‘Abidar’) and the most susceptible one was a spring cultivar (‘Nik’), little relationship existed between frost tolerance and growth habit when all 12 tested cultivars were compared. According to the data obtained, four cultivars with contrasting survival rate were selected and metabolic alterations were analyzed in these cultivars after cold acclimation and de-acclimation (25°C) treatments. Soluble carbohydrates and proline were accumulated in the leaves up to 20-70% (P< 0.05) and 37 fold (P< 0.001) during the acclimation period, respectively, and decreased upon de-acclimation by 9-42% (P< 0.05). In contrast to the total protein, proteins in the leaf apoplast, along with carbohydrates, accumulated up to 2-4 fold (P< 0.05) during the acclimation period. The frost tolerance of cultivars was correlated (r= 0.91, P< 0.05) with the concentrations of apoplastic carbohydrates but not with the total and apoplastic proteins or total carbohydrates. Our data revealed that barley cultivars were different in the metabolic adjustments upon acclimation treatment; some of these metabolic responses were directly associated with frost tolerance of cultivars.

    Keywords: Apoplast, Cold stress, De-acclimation, Frost tolerance, Hordeum vulgare, Growth habit
  • M. Hasanzadeh, N. Safaie*, M. R. Eslahi, S. T. Dadrezaei, S. N. Tabatabaei Pages 1595-1605

    In this study, the first symptom appearance of wheat leaf rust disease was monitored in Khuzestan Province every ten days from early December 2014, for three years. Also, the climate changes and their influence on the development of the disease were studied. During 2014-2015, the first symptoms, with the severity of 5 MS (Moderately Susceptible), appeared in the south and west parts in early and mid-March, respectively. In northern areas, the symptoms appeared with 10 MS severity in early May. In 2015-2016, the first symptoms appeared with the severity of 5 MS in February in the southern areas. In the west, symptoms appeared and reached 20 S (susceptible) on March 10. In the north, the disease started in late February with the severity of 10 MS and developed to 30 S. In 2016-2017, the first symptoms appeared around the Karun River with the severity of 5 MS on March 10 and eventually reached 10 MS in late March. In the western areas, the disease started in early March with the severity of 5 MS and then stopped. Symptoms appeared one week later in the north, with the severity of 5 MS, and reached 15 MS until the end of March. Based on the previous studies, the first symptoms of wheat leaf rust usually start from the west. However, now, the regional pattern of the symptom has changed dramatically, and it appears in the south near Karun River and the Sugar Cane Crop Industry. This might be due to implementation of preventive measures and dryness of a big part of Hoveyzeh Marshland.

    Keywords: Climate change, Epidemiology, Karun river, Winter wheat
  • S. Havaee, N. Toomanian*, A. Kamali Pages 1607-1622

    Based on the obvious relationship between geoforms and soils, pedodiversity was investigated in this study through the Spatial Distribution Patterns (SDPs) of LandForms (LFs) using quantitative analysis of the irregular geometry of LFs in Zayandeh-Rud Valley. The main objectives of this research were to: (1) Assess the applicability of fractal and modified fractal dimensions in quantifying the irregular geometry of LFs in the study area and (2) Specify the relationship between the irregular geometry of LFs and the pedodiversity in the region. LF units were delineated using aerial photographs at a scale of 1:55,000; and the geoform classification system was defined according to Zinck. After fieldwork and soil sampling, Soil Taxonomy was used for soil classification at the family level and determination of the geomorphic map units. The fractal Dimension (D) and modified fractal Dimension (Dm), as geometric indicators, and richness (S), Shannon diversity index (H′), maximum diversity (H′max), and Evenness (E), as pedodiversity measures, were determined for LFs. Results showed that D and Dm were appropriate indicators of geometric irregularity, with their high values corresponding to fluvial surfaces with intensive dissection and deposition processes, and their low values corresponding to the smoother and more stable landforms. Comparison of the pedodiversity indices with the geometric measures in the landscapes showed that Dm was a suitable alternative to D in presenting structure of landscapes with high D and Dm values relatively coinciding with high amounts of richness in the study area. In addition, Dm was more closely related to the diversity indices than D was to the discernment of the pedodiversity of LFs.

    Keywords: Geoforms, Geometric irregularity, Landforms, Shannon diversity index
  • A. Dindarlou, A. A. Ghaemi, A. Shekafandeh Nobandegani, M. Bahrami*, M. Dastourani Pages 1623-1637

    During the last few years, due to inadequate rainfall, Iran has faced water scarcity. This made the fertile zones including the Fars Province and especially the Marvdasht District to face many problems. Salt concentrations increase and the groundwater resources reduction in the central part of this district are currently occurring. Recently, the farmers have attempted to change the cultivation pattern by cultivation of salt-resistant plants including olive and pistachio. Therefore, in this study, interaction between salinity of the irrigation water and the water deficit on physiological growth of the olive plant (Olea europaea L.) was investigated. The experiment was conducted as a completely randomized block design for three years (2013-2015) in a 7-years-old olive grove (Roghani-Fishomi cultivar) grown in a sandy soil with planting density of 5.5×5.5 meters. Treatments included five Irrigation levels (I1= 25%, I2= 50%, I3= 75%, I4= 100%, and I5= 125 percent of olive water requirements) and three Salinity levels of 2.2 to 7.7 dS m-1 (S1), incorporation of 50% well water with 50% drinking water from the local region (S2), and pure drinking water from the region (S3= Salinity of 0.4 to 0.85 dS m-1) of irrigation water. Treatments were applied in a factorial arrangement, with three replications. Daily irrigation of trees was performed by drip irrigation. The results showed that in all of the three consecutive years, the highest Intrinsic Water Use Efficiency (IWUE) values were obtained in I3S1 (131.94, 114.14 and 96.95 by years, respectively). Also, the highest transpiration efficiency was achieved in I3S3 (1.24, 1.06 and 0.88 respectively). In high salinity, due to the stress applied to the olive trees, leaf water potential decreased and, consequently, the water in the leaves could not meet the existing VPDl.a (saturation Vapor Pressure Deficit near leaf area), thus causing stomatal closure and reduction in stomatal conductance (gs). Generally, for I1 to I4 irrigation levels, the highest salinity effect on Transpiration Efficiency (TE) happened in S3 salinity level.

    Keywords: Intrinsic Water Use Efficiency, Olive physiological growth, Salinity, water stress interaction, Transpiration efficiency