فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1398)

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سپیده محمدبیگی صفحات 321-344

    احمد بن ابی یعقوب اسحاق بن واضح یعقوبی اصفهانی مصری (م284ق) از بزرگان و پیشگامان دانشمندان «موالی» است. او را می توان معلم و پدر جغرافیای اسلامی و تاریخ نگاری جهانی با ویژگی های عقل گرایانه دانست. گرایش دینی- مذهبی و وسعت تسلط علمی او در حوزه تاریخ، جغرافیا، شعر و نجوم و گیاه شناسی و مطالعات اجتماعی، وی را بر صدر طبقه ی دانشمندان بنام اسلامی-شیعی نهاده است. یکی از یادگارهای گران سنگ مورخ مذکور، کتابی تاریخی موسوم به تاریخ یعقوبی است. شناخت و معرفت بر روش و درون مایه تاریخ نگاری یعقوبی بر محققان و علاقه مندان به علم تاریخ نگاری- به لحاظ عظمت و جایگاه او در این علم – ضروری به نظر می رسد. از ویژگی های مهم تاریخ یعقوبی، پرداختن به جنبه های تمدنی و فرهنگی تاریخ، نگاه نقادانه او به روایات، گزینش اخبار و حذف برخی از آن ها، نگاه جامع به تاریخ و عدم محدودیت در دوره اسلامی، تواضع علمی او، نگارش تاریخ با روش ترکیبی، نگاه مستقل سیاسی، عدم حذف رخدادهای مربوط به شیعه و امامان معصوم علیهم السلام از تاریخ، صراحت نسبی و پرهیز از مدح و ستایش حکام، پرهیز از نقل برخی افسانه ها و اسطوره ها، و سبک موضوع محور کتاب را می توان نام برد.

    کلیدواژگان: ابن واضح یعقوبی، تاریخ عمومی، تاریخ یعقوبی، تاریخ نگاری اسلامی
  • عبدالحسین عموری صفحات 345-368

    نقش آفرینی بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای بحرانی به نام تجاوز نظامی علیه یمن با محوریت آل سعود را به وجود آورده است. کشور عربستان از گذشته دور، یمن را به عنوان حوزه نفوذ و حیاط خلوت خود محسوب کرده و تسلط کاملی را بر حاکمان این کشور داشته است. در این میان پس از انقلاب مردم یمن و ناآرامی های سال های اخیر، جنبش اسلامی الحوثی با ریشه تشیع و در تقابل با  سلطه دولت وهابی آل سعود شکل گرفت. این جنبش با بر نتافتن سلطه آل سعود و تمایل و ارتباط با جمهوری اسلامی ایران حوزه نفوذ عربستان بر یمن را به چالش کشید. بر این اساس آل سعود با حمله نظامی به یمن و متهم کردن ایران به حمایت های نظامی و سیاسی از جنبش انصار الله، رویه ای تقابلی به خود گرفت. چنان که عربستان سعودی تلاش کرده است تا با تشکیل ائتلاف و تهاجم نظامی به یمن، جنبش اسلامی انصار الله را از قدرت سیاسی حذف کند و با چینش جریان های هم سو در ساختار قدرت از نفوذ ایران در دولت جدید یمن جلوگیری کند. جمهوری اسلامی ایران نیز با حمایت و پشتیبانی معنوی و سیاسی از جنبش انصار الله و انقلابیون یمن تلاش کرده است تا موازنه قدرت منطقه ای را به نفع خویش تغییر دهد. هم چنین یافته های پژوهش نشان می دهد که رقابت و تعارض منافع میان آل سعود و ایران در بحران یمن، بازی با حاصل جمع جبری صفر را ایجاد کرده است. بررسی زمینه ها، اهداف، و برآیند حضور نظامی آل سعود در یمن رسالت اصلی این تحقیق است. چنان که به نظر می رسد عربستان سعودی به عنوان با نفوذ ترین کشور عربی در میان اعراب، به منظور حفظ وجهه سیاسی، تثبیت وبسط قدرت خود در منطقه و جلوگیری از گسترش نفوذ ایران در منطقه عربی، با ائتلاف کشورهای عربی و اقدام نظامی علیه حوثی های طرفدار ایران، سعی به حفظ توازن در منطقه دارد.


    [1]. کارشناس ارشد روابط بین الملل، پژوهشگر همکار جامعه المصطفی العالمیه.
    ایمیل:   6647449@gmail.com

    کلیدواژگان: موازنه قدرت، جنبش اسلامی حوثی ها، بیداری اسلامی، اقتدار، قدرت، تجاوز نظامی
  • فرشاد اسفرم صفحات 369-388

    عربستان و قطر دو کشور عربی همسایه هستند که بیش ترین اثرگذاری و نقش آفرینی را دارا می باشند. منابع غنی نفت و گاز در این دو کشور و ثروت فراوان حاصل از این منابع، بلندپروازی ها و مداخلات منطقه ای فراوانی را برای هر دو کشور به همراه داشته است که این امر در کنار اختلافات ریشه دار و عمیق مرزی و تاریخی بین دو کشور، و نیز اختلافات ایدئولوژیک ناشی از نگاه های وهابی- اخوانی برخاسته از اندیشه های سران این دو کشور، اصطکاک ها و مخاصماتی را در تاریخ نه چندان درازمدت روابط دو کشور ایجاد نموده که این دو کشور همواره تا پیش از سالیان اخیر، می کوشیده اند با تعامل و مساعدت، جلوه های این مخاصمه را چندان علنی نکنند. با این وجود، تحولات بیداری اسلامی (بهار عربی) در منطقه که از 2011 کلید خورد و مجموعه تحولات منطقه خصوصا دیدگاه های متعارض دو کشور در جریان تحولات سوریه و یمن، دامنه اختلافات را تعمیق بخشیده و این مساله حتی تا مرحله پیش از رویارویی مستقیم نظامی نیز، ادامه پیدا کرد. این پژوهش، با اشاره به مولفه های هویتی سیاست داخلی و خارجی دو کشور قطر و عربستان، تلاش دارد به این سئوال پاسخ دهد که عوامل تشدید این بحران و روند تشدید اختلاف بین دو کشور خصوصا تشدید اختلافات این دو کشور در سال جاری(2019) چه بوده است؟ دلیل تشدید خصومت در روابط کشور در موضوعات اشاره شده را می توان در پیشینه ی اختلافات مرزی میان دو کشور، پایگاه های فکری متفاوت در زمینه ی وهابیت و سلفی گری، تفاوت و تعارض دیدگاه ها در رابطه با جنبش ها و گروه هایی همانند اخوان المسلمین، تعارض منافع در سوریه و یمن، نوع و میزان روابط با ایران و ایالات متحده، و نیز جاه طلبی ها و ماجراجویی های سران تازه کار و نه چندان مجرب دو کشور جستجو کرد.

    کلیدواژگان: عربستان، قطر، مولفه های تاثیرگذار سیاست خارجی، بحران سوریه، بحران یمن
  • مریم یاوری کرمانی، حسن گلزار صفحات 389-414

    هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش واسطه گری احساس تنهایی با وابستگی به خدا، وابستگی به مادر و کیفیت زندگی در دانش آموزان دختر و پسر سال چهارم متوسطه(پیش دانشگاهی)شهر شیراز در سال1397 بود.این مطالعه از نوع روش همبستگی می باشد. جامعه مورد نظر کلیه در دانش آموزان(658نفر)دختر و پسر و نمونه مورد نظر 200 نفر که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسش نامه دلبستگی به خدا، پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت، پرسشنامه احساس تنهایی و پرسشنامه دلبستگی به مادر جمع آوری گردید. و با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که وابستگی به خدا(01/0>p)و ابعاد اعتماد(01/0>p) و ارتباط وابستگی به مادر(01/0>p t) می توانند میزان احساس تنهایی را به طور معنی داری پیش بینی کنند. احساس تنهایی(01/0>p) می تواند میزان کیفیت زندگی را به طور معنی داری پیش بینی کند. ابعاد اعتماد(01/0>p) و ارتباط وابستگی به مادر(01/0>p) می توانند میزان کیفیت زندگی را به طور معنی داری پیش بینی کنند. احساس تنهایی(01/0>p)می تواند میزان کیفیت زندگی را به طور معنی داری پیش بینی کند. بین سبک های دلبستگی به خدا(اجتنابی و اضطرابی)،سبک های دلبستگی به مادر(اعتماد،ارتباط و بیگانگی)و زیرمقیاس های کیفیت زندگی (حیطه جسمی، روانی، اجتماعی و محیطی) با احساس تنهایی دانش آموزان رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: نقش واسطه گری احساس تنهایی، وابستگی به خدا، وابستگی به مادر، کیفیت زندگی
  • امیر حسین پورحسینی[]، الهام فرید چهر، حسین اشرافی صفحات 415-438

    در این مقاله سعی بر این است که با اولویت بندی و انتخاب ترکیبی از ابزارهای ارتباطات بازاریابی، ضمن تقویت جایگاه برند و افزایش عملکرد مالی شرکت از لحاظ حجم فروش و سهم بازار، به تحقق اهداف بنگاه کمک کند. در تحقیقات گذشته به موضوع اولویت بندی و انتخاب بهینه ابزارهای ارتباطی تاکید شده ولی  به اثر آن بر روی شاخص های کمی مانند حجم فروش و سهم بازار و ارتقاء و تقویت برند شرکت که در نتیجه باعث افزایش سودآوری شرکت خواهد شد، اشاره ای نشده است. لذا در این مدل سعی شده اثر متغیرهای بررسی شده بر روی تقویت ذهنی برند و عملکرد مالی شرکت نیز سنجیده شود. این مقاله از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت گردآوری داده های موردنظر در زمره مقالات توصیفی  به شمار می آید. جامعه آماری مشتریان محصولات شرکت خودروسازی زامیاد بوده که بر اساس فورمول کوکران تعداد نمونه 357 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند، بنابراین جامعه آماری نامحدود می باشد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه استاندارد بوده است. روایی و پایایی پرسش نامه تایید شده است. جهت بررسی و آزمون فرضیه ها از نرم افزارهای لیزرل استفاده شده است. نتایج مقاله حاضر نشان داد بکارگیری ارتباطات بازاریابی یکپارچه می تواند بر تصویر ذهنی برند شرکت تاثیر مثبت و معناداری داشته باشد. پس از انجام این تحقیق و اعلام نتایج و پیشنهادات و راهکارهای ارائه شده به واحدهای مربوطه، ضرورت بکارگیری ارتباطات بازاریابی یکپارچه و هم چنین تدوین برنامه ارتباطات بازاریابی به طور جدی تر مورد توجه مسئولان ذی ربط قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارتباطات بازاریابی یکپارچه، عملکرد مالی، خدمات پس از فروش، ارزش ادراک شده
  • سامان زیتی، مصطفی اژدری صفحات 439-466

    پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران بسیاری از استراتژیست های فرهنگی غرب که خود را با یک سامانه ایدئولوژیک نو روبرو دیدند که هرگز قدرت و نفوذ آن را تصور نمی کردند، راه های مختلفی برای این تهاجم آزموده شد که در میان آن خونین ترین جنگ ها رقم خورد و چون حاصلی نداشت از چند سال پیش با توجه به گسترش عصر ارتباطات و کم رنگ شدن مرزهای کلاسیک و به تبع آن تاثیر پذیری جامعه ایران از رشد روزافزون وسایل ارتباطی و شبکه های ماهوراه ای، اصلی ترین راه در چارچوب دیپلماسی عمومی، تهاجم فرهنگی عنوان شد و در میان این تهاجم فرهنگی راه تهاجم رسانه ای روش و منشی فوق موثر خوانده شد، در میان رسانه های غربی که در طول سال های پس از انقلاب، به عنوان بازوی رسانه ای و پروپاگاندای استکبار جهانی به تبلیغ علیه منافع و مصالح ملی ایرانیان و نظام ارزشی حاکم بر داخل کشور پرداختند، شبکه بی بی سی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. یکی از شگردهای پروپاگاندایی شبکه بی بی سی فارسی، تاکتیکی موسوم به «القاء بی طرفی» است. در این شگرد، برنامه سازان سعی در القاء این گزاره دارند که هیچ گونه گرایش و جهتی نسبت به خبر تحلیل و برجسته شده ندارند؛ اما درواقع تحلیل محتوا و تبیین و ارزیابی برنامه های پخش شده از این برنامه فارسی زبان این گزاره را تایید می کند که این شبکه با گزینش گری و برجسته سازی و استفاده هوشمند از تکنیک های عملیات روانی در اخبار و برنامه های مطابق با امیال و مطامع گردانندگانش، اغراض خود را با ژست بی طرفی به صورت نامرئی به بدنه افکار عمومی تزریق می کند.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تهاجم فرهنگی، جنگ نرم، دیپلماسی عمومی، شبکه بی بی سی فارسی
|
  • Sepideh Mohammad beigi Pages 321-344

    Ahmad son of Abi Ya'qub Eshaq son of Wazih Ya'qubi Isfahani Mesri, (AH 284), is one of the pioneers and scientists of the “Mawali”. He can be regarded as a teacher and father of Islamic geography and world historiography with rationalistic features. His religious-ideological orientation and extent of scientific mastery in the fields of history, geography, poetry, astronomy and botany and social studies have placed him at the top of the class of Islamic-Shiite scholars.
    One of the Precious relics of this historian is a historical book called Yaqubi History. Understanding the method and context of Jacobite historiography for scholars and those interested in the science of historiography - in view of his greatness and status in this field - seems necessary.
    The most Important features of Jacobite history could be denoted as, addressing the civilization and cultural aspects of history, his critical look at the narratives, selecting news and removing some of them, a comprehensive look at history and non-limitation in the Islamic period, his scientific humility, writing history in a mixed manner, a look Political independence, non-exclusion of events related to the Shia and the infallible Imams (AS) from history, relative openness and avoidance of praise and exaggeration of the rulers, avoidance of quoting some fictions and myths, and the method of the books theme.

    Keywords: Son of Wazeh Yaqubi, General History, Yaqubi History, Islamic Historiography
  • Abdolhosein Amuri Pages 345-368

    The role played by regional and trans-regional actors has created a crisis in the name of military aggression against Yemen centered on Al Saud. Saudi Arabia has long regarded Yemen as its sphere of influence and backyard and has been in complete control of its rulers. In the meantime, following the Yemeni people's revolution and the unrest of recent years, the Al-Houthi Islamic movement emerged with Shiite roots and in opposition to al-Saud's Wahhabi government. This movement challenged Saudi Arabia's influence over Yemen by overthrowing Saudi Arabia and its desire to communicate with the Islamic Republic of Iran. Al Saud took a confrontational approach by military attack on Yemen and accusing Iran of military and political support for the Ansarollah movement. Just as Saudi Arabia has sought to form a coalition and military invasion of Yemen, it has removed Ansarollah's Islamic movement from political power and prevented Iran's influence in the new Yemeni government by aligning its flows in power structure. The Islamic Republic of Iran, with the spiritual and political support and support of the Ansarollah movement and the Yemeni revolutionaries, has tried to change the balance of regional power to its advantage. The findings also show that the competition and conflict of interest between Al Saud and Iran in the Yemeni crisis has created a zero-sum game. Investigating the backgrounds, goals, and outcome of al-Saud's military presence in Yemen is the main mission of this research. Saudi Arabia appears to be the most influential Arab country among the Arabs, in order to maintain its political image, consolidate and expand its power in the region and prevent Iran from spreading influence in the Arab region, with the Arab coalition and military action against pro-Houthis. Iran is trying to maintain balance in the region.

    Keywords: Power Balance, Houthi Islamic Movement, Islamic Awakening, Authority, Power, Military Invasion
  • Farshad Asfarm Pages 369-388

    Saudi Arabia and Qatar are two neighboring Arab countries that have the most influence and role in the GCC. The rich oil and gas resources in these two countries and the abundance of resources from these two countries have given rise to ambitions and regional interventions for both countries, along with deep rooted border and historical differences between the two countries and Also, the ideological differences stemming from the Wahhabi-Akhavani views of the leaders of these two countries have created friction and hostility in the not-so-long history of the two countries' relations, which they have always sought to achieve in recent years. Interaction and assistance do not make the effects of the conflict so public. However, the Islamic Awakening (Arab Spring) developments in the region, which have been in place since 2011, and the series of regional developments, especially the conflicting views of the two countries during the Syrian and Yemeni developments, have deepened the divide, even to the point of direct continuation of pre- military confrontation. This study, with reference to the identity components of domestic and foreign policy of the two countries of Qatar and Saudi Arabia, seeks to answer the question that what has happened to the factors that exacerbate the crisis and the process of escalation between the two countries, in particular the intensification of the two countries this year (2019). In answer to this question and based on the results of this study, the reason for the intensification of hostility in the country relations in the mentioned issues can be found in the background of the two countries' border disputes, different intellectual and conflicts bases on Wahhabism and Salafism. Views on movements and groups such as the akhvan alMuslimin Brotherhood, conflicts of interest in Syria and Yemen, the type and extent of relations with Iran and the United States, as well as the ambitions and adventures of the not-so-experienced rookie leaders of the two countries.

    Keywords: Saudi Arabia, Qatar, influential foreign policy components, Syrian crisis, Yemen crisis
  • Maryam Yavari Kermani, Hasan Golzar Pages 389-414

    The purpose of the present study was to investigate the mediating role of loneliness, with dependence on God, mother's attachment and quality of life in female high school students in Shiraz in 1977. This is a correlational based study. The target population consisted of all male and female students (658 students) and sample size of 200 students who were selected by random cluster sampling. Data were collected through the God Attachment Questionnaire, WHO Quality of Life Questionnaire, Loneliness Questionnaire, and Mother Attachment Questionnaire and Data were analyzed using correlation coefficient and multiple regression analysis. The results of multiple regression analysis showed that dependence on God (p <0.01) and trust (p <0.01) and maternal dependency (pt <0.01) can significantly predicts the feeling of loneliness. Feeling of loneliness (p <0.01) can significantly predict quality of life. Confidence (p <0.01) aspects and maternal attachment (p <0.01) dimensions can significantly predict quality of life. Feeling of loneliness (p <0.01) can significantly predict quality of life. There was a significant relationship between attachment styles to God (avoidance and anxiety), attachment styles to mother (trust, communication and alienation) and quality of life subscales (physical, psychological, social, and environmental) with students' sense of loneliness.

    Keywords: Mediating Role of Feeling Loneliness, Dependence on God, Dependency on Mother, Quality of Life
  • Amirhosein Porhoseini, Elham Farid chehr, Hosein Ashrafi Pages 415-438

    This study aims to prioritize and select a combination of marketing communication tools, while enhancing the brand position and increasing the financial performance of the company in terms of sales volume and market share, to help the firm achieve its goals. Previous research has emphasized the importance of prioritizing and optimizing communication tools, but has not addressed the effect of quantitative indicators such as sales volume and market share and promoting and enhancing the brand of the company that will increase the profitability of the company. Therefore, in this model, it is tried to measure the effects of the variables studied on brand reinforcement and financial performance of the company. This study is descriptive in terms of purpose and descriptive in terms of nature of data collection. The statistical population of the study was customers of Zamyad Automotive Company. Based on Cochran formula, 357 people were selected as sample. The data collection tool was a standard questionnaire. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed. LISREL software was used to test and test the hypotheses. The results of this study showed that applying integrated marketing communication can have a positive and significant effect on company brand image. After conducting this research and announcing the results and suggestions and solutions presented to the relevant units, the necessity of applying integrated marketing communications and developing a marketing communications program should be taken into consideration by the relevant authorities.

    Keywords: Integrated Marketing Communications, Financial Performance, After Sales Service, Perceived Value
  • Saman Zeyti, Mostafa Ajdari Pages 439-466

    After the Islamic Revolution of Iran, many Western cultural strategists who found themselves in a new ideological system that never imagined its power and influence, tried different ways of attacking, including the bloodiest wars. Because of the proliferation of the communications age and the diminishing of classical boundaries and consequently the impact of Iranian society on the ever-expanding growth of communications and satellite networks, the main way in the context of public diplomacy was the cultural invasion of Iran. And in the midst of this cultural invasion the media invasion was called the most effective method and secretary, it was like that at once the high-speed start-up of Persian-speaking television networks, websites and new media was formed. The BBC has a special place among the Western media, which propagated against Iranian national interests and the system of values ruling the country during the years following the revolution, as a media arm and propaganda of global arrogance. One of the propaganda techniques of the BBC Persian Network is a tactic called "induction of neutrality". At this juncture, programmers try to induce the proposition that they have no bias towards the news being analyzed and highlighted, but in fact the content analysis and explanation and evaluation of the programs broadcast by this Persian-language program confirms this proposition. The network injects impartiality into the body of public opinion by selectively highlighting and intelligently employing psychological operations techniques in news and programs in accordance with the wishes and convictions of its operators. This article examines the performance of the BBC Persian Network and its soft war against the Islamic Revolution in Iran. This article seeks to answer the question of how the Persian BBC network used its soft warfare, persuasion, news tactics and media strategy on Iranian issues to persuade the public. The analytical-explanatory method is used to analyze the above question. The data collection is done through library and internet and the method of use is as a note taking.

    Keywords: Islamic Revolution, Cultural Invasion, Soft War, Public Diplomacy, BBC Persian Network