فهرست مطالب

علم و تمدن در اسلام - پیاپی 3 (تابستان 1398)

نشریه علم و تمدن در اسلام
پیاپی 3 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا شیرودی صفحات 10-31

    فضای مجازی،همه حیات انسانی را درنوردیده و نیز، بر جامعه اسلامی ایران سایه انداخته است از این رو، و بر پایه رهنمودهای مقام معظم رهبری، جامعه اسلامی به مثابه یکی از چند مرحله تحقق تمدن نوین اسلامی، برخی از آسیب  های فضای مجازی است اما نقش فضای مجازی برای شکل دهی به جامعه اسلامی متمدن در ایران مبهم باقی مانده است! بنابراین،با این پرسش مواجه ایم که: نقش فضای مجازی برای شکل دهی به جامعه اسلامی-تمدنی در ایران چیست؟ به نظرمی‎رسد موسسات و نهادهای دولتی ایران می توانند با تامین امنیت‎ (اجتماعی،اقتصادی،اخلاقی)،آسایش و سعادت عمومی در شکل گیری و نگه داری جامعه مملو از توسعه مادی و پیشرفت معنوی به ایفای نقش موثر بپردازند. غرض مقاله نشان دادن توان بالفعل و بالقوه این موسسات و نهادها در استقرار بخشی به اجتماعی از دین داران است که بستر لازم را برای زایش تمدن نوین اسلامی را فراهم می آورد.در این مقاله،تحقق چنین هدفی به شیوه توصیف و تحلیل گزاره ها و آموزه های ارایه شده مقام معظم رهبری صورت می گیرد. موسسات و نهادهای دولتی ایران با تاکید بر ناجا به مثابه یک بازیگر فعال، با درک دیگری(فضای مجازی) در چارچوب هنجارهای انقلابی،انتظار مقام معظم رهبری را در نقش و جایگاهی که به او سپرده شده به دست می آورد.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، منظومه فکری، فضای مجازی، جامعه اسلامی و دولت
  • محمد پورعباس صفحات 32-53

    نظریه‌پردازی و ارایه راه‌کار مناسب در باب ایجاد رفاه اقتصادی در گستره تمدن نوین اسلامی، یکی از مسایلی است که تمدن‌سازان و تمدن‌پژوهان مسلمان، نمی‌توانند نسبت به آن بی‌توجه باشند. در این میان و با توجه به نقش محوری توحید در اندیشه اسلامی و جایگاه خداباوری در میان مسلمانان، یکی از نظریاتی که می‌تواند به ایجاد رفاه عمومی در حیات موحدان کمک نماید، یگانه‌پرستی آنان در تمام ساحت‌های زندگی انسانی است، از این رو، در این پژوهش، تلاش نموده‌ایم با روشی توصیفی و رویکردی تحلیلی، نخست با تحلیل مفاهیم اصلی و بیان معنای آن، حقیقت توحید عبادی را تبیین نماییم و در ادامه، با تامل در این مفهوم و نسبت‌سنجی آن با مساله رفاه عمومی در حوزه اقتصاد آن هم در گستره تمدن نوین اسلامی، کارکردهای شش‌گانه: 1. تلاش‌مندی در جهت کسب درآمد، 2. ضابطه‌مندی منابع کسب درآمد و استغناء درونی، 3. مصرف مقتصدانه و مدبرانه درآمد، 4. پرداخت حقوق و بخشش‌های مالی در پرتو اخلاق کریمانه، 5. ایجاد نهادها، سازمان‌ها و موسسات اجتماعی توحیدمحور، 6. موهبت‌های پاداشی و نزول خیرات و برکات غیبی را، به عنوان ره‌آوردهای توحید عبادی در رفاه‌بخشی و فقرزدایی و به عنوان عناصر تمدن‌ساز مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: توحید عبادی، رفاه اقتصادی، درآمد، مصرف، فقر و تمدن نوین اسلامی
  • اعظم رحیمی جابری صفحات 54-73

    تمدن اسلامی یکی از تاثیرگذارترین تمدن های جهانی است که در گستره جغرافیایی وسیع و با استفاده از فرهنگ تلفیقی و تکمیلی، توانست میان اصول و مبانی آموزه های خود با اندیشه های سایر اقوام و ملل، ارتباط و سازش برقرار کند و باعث ایجاد یک تحول شگرف و پویای ذهنی و فکری در جهان هستی گردد که با بازتاب ها و واکنش های فرهنگی و علمی گسترده  همراه بود. این تمدن، از سده‌های سوم تا ششم هجری، نقش بسزایی در فرهنگ و تمدن بشری ایفا نمود.  در این راستا، مقاله ‌حاضر با ‌استفاده از منابع‌کتابخانه‌ای و با رویکرد توصیفی – تحلیلی، درصدد پاسخ به‌این پرسش است که بسترها و مولفه های شکوفایی تمدن‌اسلامی چه بود؟ براساس یافته‌های پژوهش، عوامل ‌بیرونی و درونی متعددی در رشد و شکوفایی تمدن‌اسلامی موثر بوده است؛ قسمتی به مبانی‌ اعتقادی و آموزه‌های‌ مذهبی آنان و قسمتی نیز، به‌ عملکرد و مبانی‌رفتاری آنها در عرصه علم و معرفت مربوط بوده است. به این ترتیب، تمدن اسلامی با مشخصه های برجسته همچون؛ آزاداندیشی، انعطاف پذیری و قابلیت سازگاری، نوآوری، جامع‌نگری علمی، عقل مداری، علم گرایی،  عدالت گستری و بهره گیری از میراث گذشتگان، توانست خود را به اوج شکوفایی برساند.

    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، علوم اسلامی، دین اسلام، قرآن کریم و عصر طلایی
  • حسن نعیم آبادی، محسن پالیزپیشه صفحات 74-94

    با پیروزی انقلاب اسلامی و شکل گیری گفتمان اسلام گرایی در مقابل گفتمان های سوسیالیستی و لیبرالیستی و تقابل انقلاب اسلامی با این دو و سرانجام، حذف بلوک شرق از مقابل بلوک غرب در نظام بین الملل، تفکر و ایدیولوژی اسلام بود که در برابر بلوک غرب قد علم کرد و تحقق آرزوی نظم نوین جهانی رهبران این تفکر را به تعویق انداخت.پس از گذشت سال ها درگیری این دو جبهه، موضوع تمدن نوین اسلامی که از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد، نقطه عطفی در این جنگ نامتقارن و نابرابر ایجاد کرد و از این رو، با شکل گیری گفتمان تمدن نوین اسلامی، نظریه های مختلفی در این باب از سوی اندیشمندان داخلی وخارجی ارایه گردید که راه کارهای تحقق تمدن نوین اسلامی را بررسی نموده اند.در این میان، دیپلماسی عمومی به عنوان یکی از ابزارهای سیاست خارجی، بارها مورد تاکید مقام معظم رهبری قرار گرفت، بنابراین، در این مقاله، ابتدا شاخص های تمدن نوین اسلامی از نگاه رهبری را بیان نموده و پس از بیان مفهوم دیپلماسی عمومی، به بیان شاخصه های دیپلماسی از نگاه رهبری پرداخته و سپس،نقش آن را در تحقق تمدن نوین اسلامی از نگاه معظم‎له مورد واکاوی قرار می دهیم.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، تمدن نوین اسلامی و آیت الله خامنه ای
  • محمد دهقانی صفحات 94-111

    تمدن سازی اسلامی یکی از مهمترین کارکردهای اسلام در راستای تکامل جوامع انسانی است اما بعد از رحلت پیامبر اسلام(ص) مسلمانان به گروه ها و دسته های مختلفی تقسیم شدند و اختلاف بین این گروه ها فرصت های زیادی را که می بایست در مسیر شکوفایی جوامع اسلامی صرف شود، به هدر داد. این نوشتار با توجه به پیشینه اختلافات مذهبی در بین مسلمانان، به این پرسش پرداخته که تقریب مذاهب اسلامی چه کارکردهایی در شکوفایی تمدنی اسلام خواهد داشت؟ در این راستا سعی شده است تا با استفاده از منابع متعدد و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به کارکردهای مختلف تقریب مذاهب پرداخته شود و کارکردهای آن در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. در این خصوص، می توان گفت تقریب مذاهب اسلامی کارکردهای فراوانی در جهت تمدن سازی اسلامی خواهد داشت که می توان به کارکردهایی مانند بازگشت به اسلام اصیل، تشکیل امت واحده،  گسترش فضای گفتمانی، پرهیز از تفرقه و واگرایی و کاهش تعصب و افراطی گری به عنوان عوامل زمینه ساز تمدن اسلامی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: اسلام، تقریب مذاهب، تمدن، تمدن نوین اسلامی، هم گرایی و گفت و گو
  • طاهره محسنی، خدیجه احمدی بیغش صفحات 112-127

    سعادت و شقاوت از جمله مقولاتی است که در ادوار تاریخی مختلف، میان دانشمندان، و حتی در عرف عوام، مورد بحث بوده است. زندگی جاودانه پس از مرگ، موجب شده که انسان تمام تلاش خود را به کار گیرد تا موجبات سعادت برای دنیا و به ویژه عالم پس از مرگ خود، فراهم کرده و از شقاوت دوری نماید. این پژوهش، با روش توصیف و تحلیل متن و به شیوه کتابخانه ای، درصدد واکاوی دیدگاه های کلامی دو متکلم، شیخ اشراق و ابن سینا، در زمینه معنا و راه های کسب سعادت و شقاوت در دنیا و آخرت است. سهروردی راه کسب سعادت یا شقاوت را، انجام یا ترک اوامر و نواهی الهی، در عالم پس از مرگ دانسته و سعادتمندان را، پیروان حضرت محمد(ص) می داند، اما ابن سینا سعادت را ترجیح سعادت نفسانی بر سعادت جسمانی بیان داشته، که در گرو تامین نیازهای افراد جامعه است، و افراد شقی را، کسانی می داند که حق را شناخته، ولی اغلب آن را انکار می کنند.

    کلیدواژگان: سعادت، شقاوت، کلام، شیخ اشراق و ابن سینا
|
  • Zahra Shiroudi Pages 10-31

    The cyberspace has expanded over all aspects of human life and has also covered the Islamic society of Iran; therefore, based on the guidelines of the Supreme Leader, the Islamic society as one of the stages of the realization of the new Islamic civilization is faced with some harms of the cyberspace but the role of the cyberspace in forming the civilized Islamic society in Iran has remained vague! Thus, we face the following question: what is the role of the cyberspace in forming the Islamic-civilizational society in Iran? It seems that Iran's governmental institutions can play significant roles in the formation and maintenance of the society which is full of material development and spiritual progress by providing (social, economic, moral) security and public welfare and felicity. The aim of the present article is to show the potential and actual ability of these institutions in establishing a society of religious people which sets the necessary ground for the realization of the new Islamic civilization. In the present article, the realization of such a goal has been done through describing and analyzing the propositions and teachings presented by the Supreme Leader. Iran's governmental institutions, by emphasis on NAJA as an active participant, by understanding the other (the cyberspace) in the framework of revolutionary norms, can fulfill the expectations of the Supreme Leader in the role and position which is given to it.

    Keywords: The Supreme Leader, Intellectual System, Cyberspace, Islamic Society, Government
  • Mohammad Pourabbas Pages 32-53

    Theorizing and presenting appropriate strategies regarding the establishment of economic welfare in the realm of the new Islamic civilization is one of the issues which cannot be ignored by Muslims who create civilizations and those who study it. Here, regarding the central role of monotheism in the Islamic thought and the position of believing in God among Muslims, one of the theories which can contribute to establishing public welfare in the life of the believers is their belief in the only God (monotheism) in all aspects of human life; therefore, we have tried in the present research to explain the reality of monotheism in worship by analyzing the main concepts and presenting their meanings in the first place, and then by reflecting on this concept and its relationship with the issue of public welfare in the field of economy and in the realm of the new Islamic civilization, investigate the six functions as the outcomes of monotheism in worship in establishing welfare and removing poverty and as the elements of creating civilization. The six functions include: 1. making an attempt in gaining income, 2. having regulations in the resources of gaining income and internal satisfaction, 3. economical and wise consumption of income, 4. paying salaries and financial endowments at the light of generous ethics, 5. establishing monotheism-centered social institutions and organizations, and 6. divine blessings and the descent of unseen favors and blessings.

    Keywords: Monotheism in Worship (Al-Tawhid al-Ibadi), Economic Welfare, Income, Consumption, Poverty, the New Islamic Civilization
  • Azam Rahimi Jaberi Pages 54-73

    The Islamic civilization is one of the most influential civilizations of the world which was able to establish relationship and connection between its own principles and the thoughts of other tribes and nations in a wide geographical scope and by using integrated and complementary culture and brought about a deep and dynamic intellectual change in the global system which was followed by vast and diverse scientific and cultural reflections. This civilization, from the third to the sixth centuries A.H, played a significant role in human culture and civilization. In this regard, using library sources and with a descriptive-analytical approach, the present article seeks to answer the following question: what were the grounds and components of the actualization of the Islamic civilization? According to the findings, several external and internal factors were influential in the growth of the Islamic civilization among Muslims; some are related to their theoretical and doctrinal principles and religious teachings and some were related to their behavioral functions and principles in the field of science and research. As a result, the Islamic civilization with prominent features like inclining towards sciences, rationalism, establishing justice, utilizing the heritage of previous people, flexibility and adaptability, freedom of thought, innovation, scientific comprehensiveness and integrity and precision, could reach its highest level of actualization.

    Keywords: Islamic Civilization, Islamic Sciences, Islam, The Holy Quran, the Golden Age
  • Hassan Naimabadi, Mohsen Palizpisheh Pages 74-94

    By the victory of the Islamic Revolution and the formation of Islamist discourse against Socialist and Liberal discourses and the confrontation of the Islamic Revolution with these two and finally, the omission of the East bloc which had been against the West bloc in the international system was the thought and ideology of Islam that was raised against the West bloc and postponed the realization of the new world order which was the hope of the leaders of this thought. After years of the confrontation of these two fronts, the issue of the new Islamic civilization which was raised by the Supreme Leader, created a turning point in this asymmetric and unbalanced war and therefore, with the formation of the new Islamic civilization discourse, different theories were presented by Iranian and foreign thinkers in this regard which investigated the strategies of the realization of the new Islamic civilization. Among them, public diplomacy as one of the tools of foreign policy has been repeatedly emphasized by the Supreme Leader. Therefore, in the present article, first the criteria of the new Islamic civilization from the viewpoint of the Supreme Leader are mentioned and after explaining the concept of public diplomacy, the criteria of diplomacy from the viewpoint of the Supreme Leader are explained and finally its role in the realization of the new Islamic civilization from the viewpoint of the Supreme Leader is analyzed.

    Keywords: Public Diplomacy, The New Islamic Civilization, Ayatollah Khamenei
  • Mohammad Dehghani Pages 94-111

    Creating Islamic civilization is one of the most important functions of Islam in line with the evolution of human societies; however, after the death of the Prophet of Islam (PBUH), Muslims were divided into groups and the disagreements among these groups wasted a lot of the opportunities which had to be utilized in the way of the actualization of Islamic communities. Regarding the history of religious disagreements among Muslims, the present article has dealt with the following question: What are the functions of the proximity of Islamic religions in the actualization of the Islamic civilization? In this regard, it is tried to study the functions of the proximity of religion and investigate its functions in the realization of the new Islamic civilization by using various sources and using analytic-descriptive method. It can be mentioned here that the proximity of religions can have many functions in creating the Islamic civilization like returning to original Islam, establishing the unified nation, expanding the discursive atmosphere, avoiding dissension and divergence and reducing fanaticism and extremism as the factors of creating the Islamic civilization.

    Keywords: Islam, The Proximity of Religions, Civilization, New Islamic Civilization, Convergence, Negotiation
  • Tahereh Mohseni, Khadijeh Ahmadi Bighash Pages 112-127

    Felicity and wretchedness as progress and decline are among the issues which are discussed by thinkers in different periods of history and even by ordinary people. Eternal life after death has caused man do his best to provide himself with the necessities of happiness in this world and especially the world after death and to avoid wretchedness. Using text analysis and description and library method, the present research seeks to analyze the theological viewpoints of two theologians, Sheikh al-Ishragh and Avicenna, regarding the meaning and ways of reaching felicity and wretchedness in this world and the Hereafter. Suhrawardi considers performing or abandoning divine orders or prohibitions as the way of reaching felicity or wretchedness in the world after death and regards the followers of Prophet Muhammad (PBUH) as felicitous ones; however, Avicenna considers felicity as preferring spiritual felicity over material felicity and that depends on providing the needs of the people in the society, and regards wretched people as those who have recognized the right but deny it most of the times.

    Keywords: Felicity, Wretchedness, Civilization, Sheikh al-Ishragh, Avicenna