فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 38 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله برگرفته از پایان نامه
  • علیرضا زارع، محمدرضا رضایی*، حسن علی لقایی صفحات 1-12

    کیفیت محیط شهری به عنوان بخشی از کیفیت زندگی، از مباحث کلیدی در حوزه ی مطالعات شهری است که با رشد سریع شهرها و تمرکز جمعیت و فعالیت دست خوش تغییر قرار گرفته است. در رابطه با بافت های تاریخی شهرها این امر از اهمیت بیشتری برخوردار است و در این نوع بافت، بسیاری از فضاها دچار فرسایش شده و مولفه های کیفی آن دچار نقصان است. بنابراین توجه به کیفیات محیطی بافت های تاریخی یکی از مهم ترین عوامل در شناسایی محدوده ها هدف جهت مداخله در آن هاست. تحقیق حاضر نیز تبیین مولفه های موثر بر ارتفاء سطح کیفی بافت های تاریخی در محدوده منطقه 8 کلانشهر شیراز می باشد. تحقیق کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. جامعه ی آماری تحقیق ساکنین منطقه هشت شهر شیراز می باشد، جمعیت این منطقه بر اساس آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن برابر 9767 نفر و حجم نمونه نیز براساس فرمول کوکران برابر 369 نفر محاسبه شده است. در تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های پرسشنامه ای از نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل عاملی تائیدی و آزمون فریدمن کمک گرفته شد. نتایج  بررسی میزان رضایت شهروندان از کیفیت زندگی در منطقه هشت کلانشهر شیراز نشان داد در بیشتر شاخص های مورد بررسی میانگین رضایتمندی ساکنین کمتر از میانگین متوسط (3.5) می باشد. محاسبه بار عاملی متغیرهای و شاخص های تحقیق با کمک روش دلفی و نرم افزار SPSS نیز نشان داد؛ پنج عامل کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و بصری دارای بار عاملی بر روی کیفیت محیط می باشند. بارهای عامل محاسبه شده برای بیشتر عامل های فوق بیشتر از 6 محاسبه شده که نشان دهنده بالا بودن بار عاملی این شاخص ها در سنجش کیفیت محیطی بافت قدیم شیراز می باشند.

    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، بافت تاریخی، شیراز
  • محمود قدیری*، حسن حکمت نیا، لیلا الهیاری صفحات 13-24

    امروزه در رویکردهای گوناگون توسعه شهری، سرمایه اجتماعی ‏بعنوان عامل اصلی و شرط لازم جهت توسعه محله ای و کاهش فقر مورد تاکید قرار گرفته است. از این رو بررسی سرمایه اجتماعی بخصوص در محله های فقیرنشین ضروری است. هدف این پژوهش تحلیل وضعیت و رابطه سرمایه اجتماعی با پایداری محیط کالبدی در محله فقیرنشین زمزم از منطقه 17 شهر تهران به منظور کسب شناخت لازم و ارائه راهبردهای مناسب می باشد. روش پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. داده های مورد نیاز به روش میدانی و با استفاده از پرسشنامه خانوار گردآوری شد. حجم نمونه به روش کوکران و برابر با 250 ‏خانوار تعیین شد و نمونه گیری به روش تصادفی سیستماتیک انجام گرفت. اندازه گیری شاخص های سرمایه اجتماعی و پایداری محیط کالبدی با استفاده از مدل ‏SAW انجام شد. وزن شاخص ها نیز با روش ‏AHP‏ گروهی و با پرسش از 15 خبره دانشگاهی در ‏رشته های مرتبط بدست آمد. تحلیل داده ها نیز با روش های آمار توصیفی، روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره انجام شد. یافته ها نشان داد مقدار شاخص کلی سرمایه اجتماعی محله زمزم برابر با عدد ‏‏32/2 و در حد متوسط به بالا می باشد. مقدار شاخص کلی کیفیت محیط کالبدی نیز برابر با 71/1 و بیانگر وضعیت پایین و نامناسبی می باشد. ضریب همبستگی بین پایداری محیط کالبدی و سرمایه اجتماعی ‏‏48/0 و در سطح 05/0 معنادار است. ‏ضریب تبیین نیز نشان داد که بیش از 80 درصد از میزان پایداری‎ ‎‎کالبدی ناشی ‏از شاخص های اعتماد اجتماعی، مشارکت، همبستگی و شبکه اجتماعی است.

    کلیدواژگان: توسعه محله ای، سرمایه اجتماعی، فقر شهری، محله زمزم
  • سعیدرضا اکبریان*، ابراهیم رستگار صفحات 25-38
    آمیخته بازاریابی، یکی از مباحث مهم در بازاریابی گردشگری است و در فرآیند برنامه ریزی و توسعه مقاصد و تاسیسات گردشگری مورد توجه است. در همین رابطه هدف پژوهش حاضر، بررسی و اولویت بندی مولفه های موثر در بازاریابی گردشگری شهر شیراز است. روش انجام پژوهش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مدل آمیخته بازاریابی با ارزیابی هفت مولفه اساسی این مدل یعنی مولفه های قیمت، تبلیغات، مکان، شواهد و امکانات فیزیکی، مردم، محصول و برنامه ریزی است. گردآوری داده ها بر اساس تدوین یک پرسشنامه محقق ساخت با توجه به شرایط ساختاری گردشگری شهر شیراز بر مبنای مولفه های هفت گانه مدل آمیخته بازاریابی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل گردشگران، مدیران هتل و راهنمایان گردشگری است که در مجموع تعداد 163 پرسشنامه توسط آنها تکمیل گردید. برای پردازش و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون فریدمن و کروسکال والیس) استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بین دیدگاه سه جامعه آماری، در خصوص مولفه های موثر آمیخته بازاریابی گردشگری در شهر شیراز تفاوت معناداری وجود دارد. علاوه بر این، نتایج اولویت بندی مولفه های آمیخته بازاریابی گردشگری در این مقصد گردشگری، بر اساس آزمون فریدمن بیانگر آن است که مولفه های برنامه ریزی و مدیریت (میانیگن برابر 38/5)، قیمت (میانگین برایر 94/4) و مردم (میانگین برابر72/3) به عنوان مهم ترین و تاثیرگذارترین مولفه ها در اولویت های اول تا سوم قرار دارند. تدوین یک برنامه راهبردی توسعه پایداری گردشگری با تاکید بر کاهش ناکارآمدی های  فرآیندهای بازار گردشگری می تواند زمینه ساز پایداری اقتصادی گردشگری در شهر شیراز باشد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، آمیخته بازاریابی، کلانشهر شیراز
  • عادل شری زاده*، شهریور روستایی، هادی حکیمی صفحات 39-50

    در بیشتر موارد پرداختن به آینده با اتکا به پیش بینی و تحلیل روندها، مشکلات بی شماری در اجرای برنامه ها به وجود آورده است. این مشکلات در برخی موارد ناشی از بی توجهی به تاثیرگذاری نیروهای پیشران و عوامل کلیدی موثر بر تسهیل حل مشکلات و چالش های آتی است. با توجه به اهمیت خاص تامین مسکن برای اقشار آسیب پذیر جامعه شهری و لزوم برنامه ریزی نوین در جهت شناخت و مدیریت چالش های آینده، آینده پژوهی در این عرصه به یک ضرورت انکارناپذیر تبدیل شده است. در این راستا پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد نوین آینده پژوهی و اصول پارادایم هنجاری به بحث و بررسی در ارتباط با عوامل تاثیرگذار بر وضعیت آینده برنامه ریزی مسکن اقشار کم درآمد کلان شهر تبریز می پردازد. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل کلیدی موثر بر وضعیت آینده برنامه ریزی مسکن اقشار کم درآمد کلان شهر تبریز می باشد. بدین منظور برای شناسایی عوامل موثر بر وضعیت آینده سیستم از روش دلفی استفاده شد؛ که در نتیجه آن 59 عامل اولیه موثر بر وضعیت آینده سیستم شناسایی شدند. در ادامه برای استخراج عوامل کلیدی تاثیرگذار بر روند آینده سیستم، روش تحلیل تاثیرات متقاطع به وسیله نرم افزار MICMAC به کار گرفته شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که سیستم مورد مطالعه، سیستمی ناپایدار بوده و در صفحه پراکنش متغیرها، پنج دسته از عوامل (عوامل تاثیرگذار، دووجهی، مستقل، تاثیرپذیر و تنظیمی) قابل شناسایی هستند. در نهایت نرم افزار MICMAC از مجموع 59 عامل اولیه، 13 عامل را به عنوان عوامل کلیدی مورد شناسایی قرار داد. این عوامل به عنوان بازیگران اصلی، نقش کلیدی در بهبود وضعیت آینده برنامه ریزی مسکن اقشار کم درآمد کلان شهر تبریز ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، برنامه ریزی مسکن، اقشار کم درآمد، تبریز، آینده نگاری
  • محمود رضایی * صفحات 51-62

    این پژوهش با هدف بررسی نقش مشارکت شهروندان در افزایش موفقیت مدیریت شهری شهر شیراز انجام شده است. روش این تحقیق با توجه به هدف پژوهش از نوع کمی و پیمایشی است. اطلاعات پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته در میان تعداد 278 نفر به وسیله فرمول کوکران برآورد شده بود، جمع آوری شده و رابطه بین همه متغیرهای مستقل با متغیر وابسته در یک مدل معادله ساختاری آزمون شده است. نتایج حاصل از مدلسازی معادله ساختاری که در راستای آزمون فرضیات بوده است؛ نشان داد که در مدل پژوهش قوی ترین اثر مربوط به رابطه بین بازنمایی قدرت شهروندان با میزان موفقیت مدیریت شهری با ضریب (91/0) بوده است. بعد از آن اثر متغیر تاثیرگذاری و نظارت شهروندی باضریب (79/0) در جایگاه دوم اثرگذاری قرار دارد. در نهایت به ترتیب متغیرهای تمایلات جمعی، دموکراسی، بازسازی شهر و ساختار سیاسی حاکمیت هر کدام با ضرایب مشخصی اثر مستقیم و معناداری بر میزان موفقیت مدیریت شهری در شهر شیراز داشته اند.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت شهری، مدیران شهری، مدیریت شهری، شهر شیراز
  • محمدرحیم رهنما، محمد اجزاء، سمانه لطف اللهی* صفحات 63-76

    بکارگیری رویکردهای آینده نگاری در احیاء بافت فرسوده، لزوم توجه به مقوله برنامه ریزی سناریو را امری ضروری جلوه می دهد. سناریونگاری روش بسیار موثر و مفیدی برای برنامه ریزی میان مدت و بلندمدت در شرایط با عدم قطعیت است. هدف این پژوهش بررسی سناریوهای احیاء قلعه آبکوه مشهد است. نوع تحقیق بر مبنای هدف کاربردی، از نظر ماهیت و روش توصیفی _تحلیلی، از لحاظ جمع آوری اطلاعات و داده ها ترکیبی از کتابخانه ای و میدانی می باشد. به منظور تدوین سناریوها تعداد 25 پرسشنامه بین نخبگان اجرایی و دانشگاهی توزیع گردیده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار میک مک تجزیه و تحلیل شده است. براساس نتایج ماتریس اثرات متقاطع در نرم افزار میک مک، نداشتن سند مالکیت با 75 امتیاز، بیشترین تاثیرگذاری را دارد و آشفته بودن سیمای شهری با 86 امتیاز، بیشترین تاثیرپذیری را دارد. براساس میزان عدم قطعیت، عوامل نداشتن سند مالکیت، عدم وجود ضوابط و مقررات خاص بافت های مسئله دار، پایین بودن نسبی قیمت اراضی در مقایسه با محدوده های بلافصل و فراگیر و سطح اقتصادی پایین ساکنین به عنوان مهم ترین نیروهای پیشران در احیاء قلعه آبکوه در آینده دارای نقش موثری می باشند. از تلفیق این محورها چهار سناریو حیات طلایی، حیات نقره ای، حیات برنزی و حیات خاکستری تشکیل شد. در سناریو اول که حیات طلایی نامیده می شود، قوانین کارآمد و اقتصاد مطلوب ساکنین، افق روشن حیات قلعه آبکوه را می سازند و برای احیاء مناسب بافت مطلوب ترین سناریو، سناریوی حیات طلایی است.

    کلیدواژگان: احیا، سناریو، قلعه آبکوه، مشهد، میک مک
  • محمود آروین* صفحات 76-88

    دلبستگی به مکان برخاسته از فعالیت ها و تعاملات بین انسان-مکان و انسان -انسان در یک مکان خاص است. وجود و سطح بالای دلبستگی در ساکنان یک مکان، محله، شهر سبب اهمیت آن مکان برای فرد و افزایش مشارکت در فعالیت های عمرانی و سیاسی و افزایش سطح تعاملات اجتماعی شهروندان می شود. همچنین این روابط عاطفی با مکان بر توانایی واکنش مردم به تغییرات و درک خطر و آمادگی در برابر مخاطرات (تاب آوری اجتماعی) تاثیر می گذارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر دلبستگی مکانی بر تاب آوری اجتماعی در منطقه 12 شهر تهران می باشد. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی-تحلیلی است. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز از دو شیوه تحلیل اسنادی و پیمایشی بهره گرفته شده است که زیرمجموعه روش تحقیق کمی است. ابزار پژوهش، پرسشنامه می باشد. جامعه آماری ساکنان منطقه 12 شهر تهران شامل 239611 نفر است که با فرمول کوکران حجم نمونه 384 به دست آمده است. بر اساس نتایج مطالعات اسنادی، شاخص های پژوهش در بخش تاب آوری اجتماعی شامل مشارکت، اعتماد، همبستگی و انسجام اجتماعی، احساس اثرگذاری و کارایی و حمایت اجتماعی، آگاهی، دانش، مهارت و در بخش دلبستگی مکانی شامل دلبستگی عاطفی، وابستگی مکانی و هویت مکانی هستند که با استفاده از آزمون‏های تی تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون تک متغیره تحلیل گردیده است. نتایج نشان می دهد که شاخص های دلبستگی مکانی و تاب آوری اجتماعی در منطقه 12 شهر تهران وضعیت نامناسبی دارند. بین شاخص های دلبستگی مکانی با تاب آوری اجتماعی همبستگی معناداری وجود دارد و  نتیجه رگرسیون تک متغیره نشان داد که  دلبستگی مکانی بر تاب آوری اجتماعی تاثیر بالایی دارد.

    کلیدواژگان: دلبستگی مکانی، تاب آوری شهری، تاب آوری اجتماعی، مخاطرات، منطقه 12 شهر تهران
  • ایوب منوچهری *، حسن آهار، ارزو انوری صفحات 89-100

    مفهوم بوم شناسی سیاسی شهر بامعادل سازی مفاهیم زیستی در ارتباط با شهر، به مطالعه و بررسی روابط متقابل فرآیندهای سیاسی، زیست محیطی و اقتصادی و نقش کمبود منابع در فضای داخلی شهر می پردازد و در قالب آن می توان اثر ساختار اجتماعی بر محیط زیست شهری را درک کرد. هدف این تحقیق  بررسی و تحلیل توسعه فضایی مناطق 22 گانه شهر تهران و تاثیر آن بر شرایط زیست محیطی مناطق می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده است که برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از روش اسنادی (کتابخانه ای) استفاده شده است. تعداد شاخص ها برای بررسی توسعه فضایی 42 مورد بوده است. این شاخص ها در 6 بعد اصلی اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، زیربنایی، امنیتی، فرهنگی گنجانده شده است و 4 شاخص نیز برای ارزیابی شرایط زیست محیطی در سطح مناطق مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند. برای تحلیل داده ها و ارزیابی شرایط توسعه فضایی و زیست محیطی کلانشهر تهران از  مدل AHP و تحلیل عاملی استفاده شده است. در سنجش میزان تاثیرگذاری توسعه فضایی بر شرایط زیست محیطی از رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. برای مدلسازی فضایی از رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR) و رگرسیون حداقل مربعات معمولی (OLS) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین مناطق شهر تهران شکاف فضایی شدیدی وجود دارد، همچنین شرایط زیستی محیطی با شاخص های کالبدی، اقتصادی و اجتماعی همبستگی فضایی بالایی دارد. به طوری که متغیر اجتماعی با مقدار 0.63 و متغیرهای کالبدی و فرهنگی با مقدار 0.37 و 0.36  بیشترین تاثیرگذاری را در کیفیت زیست محیطی مناطق دارند.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، بوم شناسی، سیاسی، شهر، تهران
  • مهرداد سرهادی*، سید حسین حسینی، امین زمانی صفحات 101-114
    بافت فرسوده شهر همدان بیش از 35 درصد مساحت شهر را در برمی گیرد و بیش از 50 درصد جمعیت شهری را در خود جای داده است، و به دلیل تاثیرات چندگانه و مخرب اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی که متوجه ساکنان این بافت ها می کند، یکی از مناطق با اولویت بالا محسوب می شود. روش های ساخت وساز صنعتی به عنوان رویکردی در جهت ساخت ساز پایدار، با عوارض زیست محیطی کم و قابلیت انطباق با سبک های مختلف معماری مطرح شده اند، و می توانند به عنوان راهبرد موثری در جهت مواجه با چالش های زمانی، هزینه ای و کیفیتی پروژه های بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری محسوب شوند. این تحقیق که با رویکردی قیاسی و کمی به انجام رسیده است در تلاش است تا با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، و بررسی استنباطی داده های میدانی، تاثیر فعالیت های آموزشی و اطلاع رسانی را بر افزایش تمایل سرمایه گذاران به استفاده از این روش ها مورد مطالعه قرار دهد. نتایج نشان می دهند که فعالیت های آموزشی و اطلاع رسانی به ترتیب 56  و 65 درصد بر تمایل سرمایه گذران فعال در حوزه بافت های فرسوده، و سرمایه گذاران فعال در خارج از این بافت ها، به منظور استفاده از روش های ساخت وساز صنعتی تاثیرگذار هستند و این تاثیر بر سرمایه گذارانی با توان مالی بالاتر، بیشتر از سایر سرمایه گذاران است. همچنین یافته ها بیانگر این واقعیت است که سرمایه گذاران فعال در بافت های فرسوده تمایل بیشتری به استفاده از این روش ها از خود نشان می دهند. این یافته ها می تواند تاثیر چشمگیری بر افزایش اثربخشی و کارایی فعالیت های ترویجی در حوزه سیاست گذاری شهری داشته باشد.
    کلیدواژگان: بافت های فرسوده شهری، روش های ساخت و ساز صنعتی، فرآیند بهسازی، نوسازی، شهر همدان
  • ساسان مسعودی، سید یعقوب موسوی*، محمدرضا زند صفحات 115-122

    از آنجائی که استفاده از روش تجمیع با سوالات  زیادی در بین محققان برنامه ریزی شهری روبرو بوده است ، این تحقیق در صدد است که پیامدهای اجتماعی و اقتصادی اجرای روش تجمیع در نوسازی بافت های فرسوده نواحی 1و 2  منطقه تهران 15 را مورد مطالعه قرار دهد. پژوهش پیش رو به روش پیمایش انجام گرفته و با  استفاده از ابزار پرسشنامه و کاربرد روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی داده ها جمع آوری شده اند جامعه آماری تحقیق؛ شهروندان 24 تا 80 سال ساکن در منطقه 15(نواحی 1و 2) شهر تهران  است. مبانی نظری پژوهش، از نظریه های مختلف در جغرافیا و برنامه ریزی شهری استفاده و در پایان، چارچوب نظری متناسب پیشنهاد شده است. در نهایت  با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار spss، داده های گردآوری شده؛ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. در خصوص ارتباط متغیرهای جمعیت شناختی با رضایت از طرح تجمیع از طریق آزمون های تی تست، همبستگی،  اسپیرمن و پیرسون مشخص گردید که جنسیت، تحصیلات با میزان رضایت از طرح تجمیع ارتباط مستقیم دارد و سن دارای ارتباط منفی در این زمینه است. وضعیت تاهل نیز ارتباط معنی داری در این زمینه ندارد.همچنین از طریق آزمون تی تک نمونه ای مشخص شد که نگرش شناختی، زیباشناختی و تجربه عملی ساکنین از اجرای طرح تجمیع در حد متوسط و خوبی می باشد. برمبنای ضرایب همبستگی مدل اولیه پژوهش، مشخص گردید که اثرات  اجتماعی بازسازی بافت فرسوده، تاثیری بر نوع روابط همسایگی ساکنین ندارد و پیامدهای اقتصادی بازسازی بافت فرسوده تاثیری بر میزان سرانه های ساکنین ندارد. در نهایت بر اساس تحلیل مسیر پیامدهای اقتصادی- اجتماعی تجمیع بافت نوسازی شده، میزان اثرات مستقیم تجمیع بافت نوسازی شده بر مشارکت(0/47)و امنیت (0/36)، حس تعلق (0/38)،خدمات اجتماعی (0/33)، زمین و مسکن (0/40) بدست آمده است. همچنین با توجه به ضریب بتا مشخص شد که بیشترین تاثیر روش تجمیع بر افزایش میزان مشارکت ساکنین است.

    کلیدواژگان: نوسازی بافت فرسوده، تجمیع قطعات، مشارکت در نوسازی، خدمات اجتماعی، منطقه 15 شهر تهران
  • بهرام عامل *، زهرا سادات سعیده زرآبادی، فریبرز دولت آبادی صفحات 123-132

    در قرن 21، شهرها در چارچوب اقتصاد جدید جهانی به شدت با یکدیگر در رقابت هستند و هر یک سعی می کنند فرصت های بیشتری را به سوی خود جذب کنند. در نظریه های نوین توسعه ی شهری، نظریه شهر خلاق بیان می کند که طبقه خلاق کلید رشد اقتصادی و ثروت شهرها هستند، بنابراین شهرها بایستی بستری را برای جذب طبقه خلاق ایجاد کنند. با وجود اقدامات انجام شده در کشورهای توسعه یافته جهت استفاده از طبقه خلاق برای توسعه شهرها، اما ایران تاکنون آنطور که شایسته است نتوانسته از آن ها بهره مند شود. شهر نیشابور، به عنوان شهری که دارای تاریخ و فرهنگ غنی است و پتانسیل های خلاق بودن را دارد به عنوان مورد پژوهی انتخاب شد. هدف پژوهش حاضر سنجش بسترهای جذب طبقه خلاق در نواحی شهر نیشابور است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و از نوع کاربردی است، اطلاعات موردنیاز از طریق روش اسنادی تهیه شده اند. در این پژوهش، با مروری بر اندیشه های نظریه پردازان، مشخص شد شهر خلاق شامل دو مولفه اصلی طبقه خلاق و بسترهای جذب طبقه خلاق است. بنابراین به تحلیل بسترهای جذب طبقه خلاق در نواحی شهر نیشابور پرداخته شده است تا بتوان دریافت به چه میزان این شهر آمادگی جذب طبقه خلاق و نهایتا ایجاد شهر خلاق را دارد. جهت تحلیل داده ها و رتبه بندی نواحی شهر نیشابور، از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) با استفاده از نرم افزار Expert Choice استفاده شده است و پس از استخراج نقشه رتبه بندی از نرم افزار  GIS نتایج نهایی مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که ناحیه 7 بهترین وضعیت را به لحاظ بسترهای جذب طبقه خلاق دارد و نواحی 6 و 11 در رتبه های بعدی قرار دارند. نتایج پژوهش حاکی از عدم تعادل میان نواحی شهر نیشابور به لحاظ برخورداری از بسترهای جذب طبقه خلاق است به گونه ای که عمده ی بسترها در نواحی مرکزی قرار دارند، که می تواند مانعی برای تبدیل شدن نیشابور به شهری خلاق به صورت یکپارچه باشد.

    کلیدواژگان: شهر خلاق، طبقه خلاق، بسترهای جذب طبقه خلاق، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، نواحی شهر نیشابور
  • ویدا نوروز *، سیده صدیقه میرگذار، بهروز منصوری، محمد ضیمران صفحات 133-144

    یکی از مفاهیم عمده در نگاه مدرن و پست مدرن به پدیده ها، دوگانه «خود» و «دیگری» است. در علوم اجتماعی، هنگامی که صحبت از دیگری می شود، بحث این است که اقلیت و اکثریت جامعه چگونه شکل می گیرد؛ بنابراین در اندیشه جامعه شناختی، اقلیت ها معمولا دیگری را تشکیل می دهند. چراکه «اکثریت» در چارچوب جامعه، واجد قدرت می شوند و همین قدرت، زمینه ساز معنای «دیگری» در چارچوب «بازنمایی» خواهد شد. در شهرهای ایران، حاشیه نشینی و یا به تعبیری دیگر کانون های خودانگیخته بخش جدایی ناپذیری از زندگی شهری را شکل می دهند. پرسشی که مطرح می شود آن است که چگونه حاشیه به عنوان «دیگری» می تواند توسعه یافته، در خود ریشه کند و در جامعه تبدیل به نیروی «مولد» شود؟ بدین منظور مقاله حاضر، بر آن است تا با بررسی نحوه مواجهه و تعامل «خود» و «دیگری»، زمینه ای مناسب را برای طرح دکترین معتقدین به توسعه درون زا فراهم آورد. این تحقیق به لحاظ «ماهیت» پژوهش، از گونه تحقیقات «کیفی» از نوع «بنیادی» و به لحاظ «قصد» از پژوهش، «تحلیلی» است که به درک شیوه مواجهه خود و دیگری در حیات شهر می پردازد. منطق پژوهش، «قیاسی» است. در پایان، این مطالعه نشان می دهد که اصلاح در نحوه توزیع خدمات به حاشیه جهت مولد نمودن دو حوزه صنعت و کشاورزی و متعاقب آن کوچک نمودن بخش مصرف، تقویت نهادهای محلی در فرایند توانمندسازی حاشیه، بازنگری قلمروی مالکیت، تقویت بنیان های اقتصاد درونی با مشارکت مردم و عدم تزریق امکانات از بیرون، ازجمله عواملی هستند که می تواند در مولد نمودن حاشیه، تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: حاشیه، خود، دیگری، شهر، مرکز
|
  • Alireza Zare, Mohammadreza Rezaei *, Hassanali Laghai Pages 1-12

    The quality of the urban environment as part of the quality of life is one of the key topics in the field of urban studies that has changed with the rapid growth of cities.Also, considering the environmental quality of historical textures is one of the most important factors in identifying target areas for their intervention. The present study was to explain the factors affecting the elevation of the quality level of historical textures in district 8 of Shiraz where a historical fabrics of Shiraz are. This research is applied and its method is descriptive-analytical. The population of the study is inhabitants of eight districts of Shiraz. The population is 9767 according to the latest census and the sample size is 369 according to Cochran formula. SPSS software, confirmatory factor analysis and Friedman test were used for data analysis. The results of the survey of citizens' satisfaction with the quality of life in the Eight metropolitan area of Shiraz showed that in most of the studied indices, the average resident's satisfaction was lower than the average (3.5).Factor load calculation of research variables, indices using Delphi method and SPSS software also showed that five physical, economic, social, environmental and visual factors have a factor on environmental quality. The calculated factor loadings for most of the above factors were calculated above 6, indicating the high factor loadings of these indices in assessing the environmental quality of Shiraz old tissue.

    Keywords: Environmental Quality, Urban Historical fabrics, Shiraz
  • Mahmoud Ghadiri *, Hassan Hekmatnia, Leila Allahyari Pages 13-24

    Today, in various approaches to urban development, social capital has been ‎emphasized as the main factor and necessary condition for the development of ‎localities and poverty reduction. Hence, the study of social capital, especially in ‎poorer neighborhoods, is essential. The purpose of this study was to analyze the ‎status and relationship of social capital with physical environment sustainability in ‎Zamzam poor district in order to obtain the necessary knowledge and provide ‎appropriate strategies. The research method is descriptive-analytic. Data were ‎collected by field method and by household questionnaire. The sample size was ‎determined by Cochran method and equal to 250 households. Sampling was done by ‎systematic random sampling. Measurement of social capital indicators and physical ‎environment sustainability was performed using SAW model. The weight of the ‎indicators was also obtained by the AHP group methodology and by asking 15 ‎academic experts in related disciplines. Data analysis was done by descriptive ‎statistics, Pearson correlation and multivariate regression. The findings showed ‎that the total value of the social capital of Zamzam neighborhood is 32.2, ‎which is moderate to high. The overall index of the sustainability of the ‎physical environment is also 1.71, indicating low and inadequate status. ‎Correlation coefficient between physical environment sustainability and ‎social capital is 0.48 which is significant at level 0.05. The explanation ‎coefficient also showed that more than 80% of the level of physical ‎sustainability was due to social trust indicators, participation, solidarity ‎and social network‏.‏

    Keywords: Neighborhood development, social capital, urban poverty, Zamzam Neighborhood
  • Saeed Reza Akbarian Ronizi *, Ebrahim Rastegar Pages 25-38
    Marketing mix is one of the important topics in tourism marketing. The marketing mix is very important in the process of planning and developing tourist destinations. The purpose of this study was to investigate and prioritize the effective factors in tourism marketing in Shiraz metropolis. Therefore, seven basic components of marketing mix have included components of price, advertising, location, evidence and physical facilities, people, product and planning in the process of cognition and analysis. Data collection was based on a researcher-made questionnaire in which the structural conditions of tourism of Shiraz city are based on the seven components of the marketing mix model. The statistical population of the study includes tourists, hotel directors and tourism tour guides. The results indicate a significant difference between the three statistical societies. In addition, the results of prioritizing the components of the tourism marketing mix in this tourism destination according to Friedman test show that the components of planning, price and people as the most important and most important component are respectively in the first to third priorities. Develop a Strategic Tourism Development Plan With the aim of reducing inefficiencies in the tourism market structures It can be the basis for economic sustainability of tourism in Shiraz.. In addition, the results of prioritizing the components of the tourism marketing mix in this tourism destination according to Friedman test show that the components of planning, price and people as the most important and most important component are respectively in the first to third priorities.
    Keywords: tourism, development, marketing mix, metropolis, of Shiraz
  • Adel Sherizadeh *, Shahrivar Rostaei, Hadi Hakimi Pages 39-50

    Given the significance of housing provision for vulnerable segments of the urban society and the need for new planning to identify and manage future challenges, future studies has turned into an indispensable necessity in this field. In this way This study, by using the modern approach of future studies and the principles of normative paradigm discusses the effective factors on the future condition of housing planning of low-income groups of Tabriz metropolis. The goal of this study is to identify the key factors effective on the future condition of low-income groups of Tabriz metropolis. In order to do this, Delphi technique was used for identifying the effective factors on the future condition of the system the result of which showed 59 initial effective factors on the future condition of the system were identified. In the next step, for extracting the key factors effective on the future procedure of the system, Cross Impact Analysis method was used by software Micmac. The results of the study show that the studied system is and unstable one and in the table of variables spread; five classes of factors (effective, Twosided and independent and influential and regulatory) can be identified. Finally, out of the 59 factors, 13 are the key factors for the main actors and affect the future status of the system. and the current circumstances of these factors are not that desirable; thus, the future condition of the system will be a continuation of the current condition with a desirable procedure.

    Keywords: Future Studies, housing planning, low-income groups, Tabriz, foresight
  • Mahmood Rezaei* Pages 51-62

    Codification of citizen participation pattern in order to increase the success of city management in Shiraz Abstract This research aims to develop a citizen participation model in order to increase the success of urban management in Shiraz. The method of this research is based on the purpose of the research is a hybrid or mixed type that is carried out with a sequential exploratory strategy. In this method, first, the qualitative part of the research, which aims to provide a native model of strategic management success, was carried out using granite theory and then, using the quantitative part of the research, the native model of the extracted test and validation has been done. Qualitative sampling method in this research is purposeful sampling and the research data after 15 deep interviews with managers and experts of urban management of Shiraz have been analyzed based on three stages of coding. In the open coding step, more than 119 significant statements were extracted. In the next step, 19 sub categories were extracted from these meaningful propositions. In the axial coding step, from the closer examination and linkage between the concepts, seven categories were derived: the tendencies Collective, influence and supervision of citizenship, political structure of governance, representation of citizen power, democracy, city reconstruction and urban management success. With more abstraction of these categories in the selective coding stage, a nuclear issue, entitled "Participation as an influential group in the shadow of a political structure

    Keywords: Participation, Urban participation, Urban managers, Urban management, Shiraz
  • Mohammad Rahim Rahnama, Samane Lotfellahi *, Mohammad Ajza Pages 63-76

    The use of futuristic approaches to revitalizing the worn out texture necessitates attention to the scenario planning issue. The scenario is a useful method for medium and long-term planning in uncertain conditions. The purpose of this research is to provide scenarios of Abkouh castle in Mashhad. The type of research is based on the purpose of the applied, in terms of the nature and method descriptive-analytical, in terms of the data collection a combination of quantitive and qualitative. In order to develop the scenarios, 25 questionnaires were distributed among the executive and academic elites. The collected data analyzed by using Micmac software. According to the results of the cross-effects matrix in Micmac software, the lack of ownership document with 75 scores has the most influence and disturbance of urban landscape with 86 scores has the most dependence. According to the amount of uncertainty of the factors the lack of ownership document, the absence of specific rules for problematic textures, low relative land prices compared with the immediate and inclusive ranges and low economic levels of residents as the most important factors have an effective role in the regeneration of the castle of Abkouh in the future. Integrating these axes, created four scenarios of golden, silver, bronze and gray life. First scenario, which is called "Golden Life", efficient laws and favorable economics of resident make the bright horizon in the life of Abkouh castle, and for the proper restoration of the texture, the most desirable scenario is the Golden Life scenario.

    Keywords: Regeneration, Scenario, Abkouh castle, Mashhad, Micmac
  • Mahmoud Ardin* Pages 76-88

    Place Attachment is the result of activities and interactions between man and place and human-human in a particular place. The existence and high level of attachment in the inhabitants of a place, Neighborhood, City, Causing Importance that place For the person And increased participation in Developmental and political activities and increase the level of social interaction of citizens. It also has emotional relationships with places affects on the ability of people to respond to changes and perceived risk and preparedness against risks (social resilience). The purpose of this research investigated the effect of place attachment on social resilience in District 12 of Tehran. The research method base on purpose is practical and it`s descriptive-analytic. In order to gather data used the documentary and field study methods. The research tool is a questionnaire. The sample size is 384 calculated based on Cochran method and it determines whole region population (239611). Base on the documentary results the social resilience indices are participation, trust, social coherence, efficiency and effectiveness and social support awareness, knowledge, ability and in the section attachment locations, including emotional attachment, place dependence and place identity that was analyzed using single sample T-test, Pearson correlation, and single-variable regression. The results show that of place attachment and social resilience indices are poor conditions in district 12 of Tehran. There is a significant correlation between place attachment indices and the result of a single-valued regression shows social resilience and place attachment has a great effect on social resilience.

    Keywords: place attachment, urban resilience, social resilience, hazards, District 12 of Tehran
  • Hasan Ahar, Arezoo Anvari, Ayoub Manouchehri * Pages 89-100

    The concept of the city's political ecology studies the interaction between political, environmental and economic processes and the role of lack of resources in the interior of the city by comparing the biological concepts associated with the city and It can be used to understand the social impact on urban environments. The purpose of this research is to study and analyze the spatial development of the 22 regions of Tehran and its impact on the environmental conditions of the regions. The research method is descriptive-analytical, and also the documentary (library) method is used for collecting the required information. The number of indicators for studying spatial development were 42. These indicators are included in 6 main economic, social, physical, infrastructural, security, and cultural dimensions, and 4 indicators have been used to analyze the environmental conditions in the regions. Then, based on the results of the factor analysis, the status of the regions of Tehran Metropolis has been determined. Multivariate regression has been used to measure the impact of spatial development on environmental conditions. Geographic weighted regression (GWR) and ordinary least squares regression (OLS) have been used for spatial modeling. The results show that there is a sharp spatial gap between the regions of Tehran. Also, environmental conditions have a high spatial correlation with physical, economic, and social indices. So that social variable with 0.63 and physical and cultural variables with 0.37 and 0.36 have the most impact on the environmental quality of the regions.

    Keywords: Space Justice, Ecology, Political, City, Tehran
  • Mehrdad Sarhadi *, Seyed Hosein Hoseini, Amin Zamani Pages 101-114
    Hamedan city distressed regions include more than 35 percent of city area, and more than 50 percent of Hamedan inhabitants live in these regions. Due to the multiple economic, cultural, and social destructive influences of these regions on their inhabitants, they are considered as high priority regions. Industrial construction methods have been proposed as an approach for stable construction with minimum negative environmental effects and high potential to adapt with different architectural styles. These methods can be used as a strategy for confronting with time, cost, and quality challenges of rehabilitation and renovation projects in distressed urban areas. This research that has been done with deductive and quantitative approach is trying to use descriptive-analytic methods, and inferential evaluation of field data, in order to study the influence of educational and promotional activities as an important promotional mechanism on the tendency of investors for using these methods. The results show that educational and promotional activities subsequently have 56 and 65 percent impact on the decision and tendency of distressed urban area investors and other investors for using industrial construction methods, and this impact on investors with more financial resources is higher than others. Furthermore, findings reflect this reality that more active investors in urban distressed areas have more tendencies to use these methods. These findings can have influential impact on efficiency and effectiveness of promotional activities in the realm of urban policy making.
    Keywords: Distressed urban areas, industrialized, modular construction, renovation, rehabilitation process, Hamedan city
  • Sasan Masoudi, Sayd Yaghob Mousavi *, Mohammad Reza Zandmoghadam Pages 115-122

    Abstract The research has been carried out by survey method. The data were collected using a questionnaire and the method of stratified random sampling. The population of the study consisted of citizens aged 24-80 years living in area 15 (districts 1 and 2 ) Is in Tehran. Theoretical fundamentals of research have been used from various theories in geography and urban planning, and in the end, an appropriate theoretical framework has been proposed. Finally, using descriptive and inferential statistics and using the spss software, the collected data. Marital status also has no meaningful relationship. Also, one-sample t-test showed that the cognitive, aesthetic, and practical experience of residents of the implementation of the aggregation plan was moderate and good. Based on the correlation coefficients of the initial research model, it has been found that the social effects of elongate texture restoration have no effect on the type of neighborhoods, . Then, based on the path analysis model, the two components of the economic effects of the aggregation plan including revenues, expenses and investment were also eliminated due to the lack of significant correlation of the model. Finally, based on the path analysis, the socio-economic implications of rebuilding the accumulated tissue, the direct effects of the combination of modernized texture on participation (0.47) and security (0.36), sense of belonging (0.38), social services (0.33) Land and housing (0.40). Also, with regard to the beta coefficient, it was found that the greatest effect of aggregation method is on increasing the participation rate of residents.

    Keywords: social services, Aggregation of parts, participation in the modernization, Experience collection, metod of the 15
  • Bahram Amelhelali *, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi, Fariborz Dolatabadi Pages 123-132

    In the 21st century, cities compete strongly in the framework of the new global economy and each one is trying to attract more opportunities. In new urban development theories, creative city theory states that the creative class is the key to economic growth and wealth of cities, Therefore, cities must create a foundation to attract this class. Despite the actions made in developed countries to use the creative class for the development of cities, But Iran has not been able to use it as it deserves. The city of Neyshabur, as a city with rich history and culture and potential for creativity, was selected as the case study. The purpose of the present study was to measure the foundations of creative class absorption in Neyshabour city. The method of this research is descriptive-analytical and with type of practical. it was determined that the creative city consists of two main components of the creative class and Creative class absorption foundations. Therefore, the analysis of the foundations of the creative class absorption in the areas of Neishabour city has been analyzed to ascertain how much the city is willing to absorb the creative class and ultimately create a creative city. The results of the study indicate that the areas of Neishabur have an imbalance in terms of the foundations of the creative class absorption, In such a way that most of the foundations are located in the central areas, which can be an obstacle to becoming Neishabur as a creative city integrated.

    Keywords: Creative city_creative class_the foundations of absorption a creative class_Analytical hierarchy analysis (AHP) method_areas of Neyshabur city
  • Vida Norouz Borazjani *, Behrouz Mansouri, Mohammad Zaimaran, Seyyedeh Sedigheh Mirgozar Pages 133-144

    One of the crucial concepts in modern and postmodern views to phenomena is the dichotomy of “I” and “the other”. When talking about the other, in social sciences, the issue is about how the majority and minority are formed in a society. Thus, in sociological thought, minorities usully form the other because the “majority” rises to power which entails the concept of “the other” in a framework of “representation”. In Iranian cities, periphery-dwelling or spontaneous centers constitute an indispensable part of urban life. Now, the question is how the periphery can develop as the other, take root and turn into a generative force? The present article intends to provide a ground for the exponents of the endogenous development doctrine through examining the encounter and interaction of “self” and “the other”. In terms of the “nature” of research, the present research is “qualitative” and regarding the “purpose” it is “analytical” and is concerned with understanding the way self and the other encounter and face each other in the life of the city. The logic of the research is “deductive”. Finally, the results illustrate that modifying distribution of services to the periphery in order to activate industry and agriculture and consequently minimize consumption, reinforcing local institutions to empower the periphery, reconsidering ownership territory, strengthening domestic economic foundations via people’s contribution without any external provision of supplies, are all significant factors that can potentially help to making the periphery become generative.

    Keywords: Center, City, Other, Periphery, Self