فهرست مطالب

فصلنامه سیاست خارجی
سال سی و سوم شماره 2 (پیاپی 130، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدمحمدکاظم سجادپور*، فرزاد سلیمی فر صفحات 5-24

    پدیده های گفتمانی بر بافتارهای خاصی  شکل می گیرند. گفتمان داعش نیز به عنوان یک پدیده گفتمانی مبتنی بر بافتار گفتمانی تاریخی خاورمیانه است که ترکیبی از تاریخ و سنت آن جوامع و پیوند آن ها با سرزمین های عراق و سوریه است. ظهور چنین پدیده های افراط گرایی با میزان توسعه یافتگی جوامع ارتباط معکوس دارد. ازاین رو، وضعیت گفتمانی عراق پیش و پس از سقوط صدام و اشغال، یعنی ظهور گفتمان بعث، نفوذ گفتمان اسلام گرایی در آن و نهایتا ورود گفتمان دموکراسی به منطقه، نقاط مهم موثر در ظهور گفتمان داعش است. از طرفی، گفتمان خلافت های پیشین  نیز تاثیرات خود را بر گفتمان داعش گذارده است و داعش مفاهیم بخصوصی را از این گفتمان اخذ کرده است. با این وجود، نباید از اهمیت و نفوذ گفتمان بدویت بر تمامی این گفتمان ها و در نهایت گفتمان داعش غافل ماند به نحوی که همواره شاهد تقابل یا همراهی گفتمان ها با گفتمان بدویت بوده ایم. در این پژوهش، بافتارها با استفاده از تحلیل گفتمان و منابع کتابخانه ای بررسی شدند تا نقش آن ها در شکل گیری ریشه های گفتمانی این پدیده مشخص شود. مشخص شد که پیوند داعش با بافتار قبیله ای، سابقه اسلام گرایی و تاریخ خلافت در این دو سرزمین سبب ظهور گفتمان داعش شده است خصوصا که سابقه گفتمانی خاورمیانه به عنوان ابزاری برای داعش به منظور ایجاد ارتباط مشروع تاریخی تبدیل شده که از مهمترین آن ها می توان به ارتباطات تاریخی و فرهنگی اعراب منطقه با پیشینیان و گفتمان بدوی خود، تنازع گفتمانی خلفای عثمانی با گفتمان های شیعی و کردی و دال های به حاشیه رفته گفتمان بعثی موجود در اذهان عراقی ها اشاره کرد.

    کلیدواژگان: بعث، بدویت، عثمانی، خلافت، ناحیه جزیره
  • مهدی سنایی، جهانگیر کرمی* صفحات 25-56
    در این مقاله تلاش شده تا با در نظر گرفتن روند چند جانبه گرایی نظام بین المللی، اهمیت راهبرد شرقی و جایگاه و نقش ایران را مورد بحث قرارداده و فرصتها، امکانها و محدودیتهای نظام بین المللی برای سیاست شرقی بیان شود. نکته محوری در این مقاله آنست که نظام بین المللی در هر عصری تاثیری اساسی بر رفتار دولتها و تعیین هنجارها دارد و از این رو، ارائه درکی روشن از آن می تواند، در تبیین و تحلیل سیاست بین المللی آن دوره و سیاست خارجی قدرتهای جهانی و منطقه ای به ما کمک کند. پرسش اصلی مقاله آنست که دولتهای اوراسیایی و نیز ایران چه نقشی در شکل دهی به نظام بین المللی آینده خواهند داشت و جایگاه ایران در این روند چگونه قابل توضیح است؟ ایده ای که در اینجا ارائه می شود آنست که روند جایگزین برای شکل دهی به نظام بین المللی آینده به همکاری گسترده تر قدرتهای بزرگ و منطقه ای اوراسیایی دارد و بدون چنین تعاملاتی، امکان مشارکت در شکل دهی به این ساختار به شدت محدود خواهد ماند و راهبرد شرقی ایران نیز با چنین هدفی اتخاذ شده است. برای بررسی این ایده، نخست به بحث در باره نظام بین المللی در سه دهه اخیر می پردازیم. سپس، روند های موجود برای شکل دهی به نظام آینده را بررسی می کنیم و در پایان با بحث در مورد سیاست شرقی و همکاری های ایران و روسیه به نتیجه گیری می پردازیم.
    کلیدواژگان: نظام بین المللی، چند جانبه گرایی، راهبرد شرقی، ایران، روسیه، چین، روابط ایران و روسیه
  • مسعود بنیانیان* صفحات 57-78

    برای بنیانگذاران امریکا ایجاد یک هویت سیاسی در بین مهاجران اولیه ای که از کشورهای مختلف؛ با فرهنگها؛ زبانها و قومیت های متفاوتی به این سرزمین مهاجرت کرده بودند؛ کار مشکلی بود. نخبگان و سردمداران اولیه امریکا این مشکل را با ایجاد یک رشته اصول مشترک که هیچ ربطی به خاک؛ قومیت؛ نژاد و یا مذهب نداشت؛ حل کردند و بر اساس آن «امریکایی بودن» را تعریف کردند. اهمیت این اصول مشترک در این است که بر اساس آنها نخبگان سیاسی و سیاستمداران امریکایی با طرح شعارهای گوناگون در مقاطع مختلف به سیاست خارجی امریکا جهت می دادند و انسجام ملی را در راستای پیشبرد مقاصد ملی ورای مرزهای خود بدست می آوردند. با روی کار آمدن ترامپ و تفسیر متضاد نامبرده از ملی گرایی نه تنها تغییرات شگرفی پیرامون مسئله مهاجرت در امریکا بوجود آمد بلکه این تفسیر در حال تغییر دادن چهره و فلسفه وجودی است که به «امریکایی بودن» معنا می داد. این تغییرات در تعریف ملی گرایی و هویت امریکایی صرفا مربوط به سیاست داخلی امریکا نیست و در سیاست خارجی این کشور نیز مشهود است. در حقیقت، نوک تیز پیکان این تغییرات جهان اسلام و ایران را مورد هدف قرار داده است.
    این مقاله به سه قسمت اصلی تقسیم شده است. در قسمت اول اصول مشترکی که بر اساس آن ملی گرایی در امریکا شکل گرفت مورد ارزیابی قرار می گیرد. قسمت دوم اختصاص به تفسیر ترامپ از ملی گرایی و علل عناد ترامپ با جهان اسلام و ایران دارد. بخش سوم به نتیجه گیری می پردازد.

    کلیدواژگان: ملی گرایی، هویت ملی، سیاست خارجی، مانیفست دستنی (جبر تاریخی، مشیت الهی)، انزوا گرایی، سیاست مهار(کانتینمنت)، جنگ تمدنها، نئوکانها، امریکاییان بدون خط تیره (امریکاییان تمام عیار)، برگرداندن عظمت به امریکا، ترامپ
  • مهدی فاخری* صفحات 79-106

    کشور کمونیستی مانند چین علیرغم نظام اقتدارگرا، برنامه ریزی مرکزی و سطح پائین مشارکت مدنی دست به آزادسازی اقتصادی لیبرال زده و با برنامه اصلاحات خود در 40 سال توانست 800 میلیون نفر را از فقر خارج کند. این مقاله بر آن است تا ضمن مطالعه مورد خاص چین- هنگ کنگ- تایوان به این پرسش پاسخ دهد که آیا یک نظام اید ئولوژیک کمونیستی قادر است ضمن حفظ حاکمیت ملی خود با سیاستها و ابزار اقتصاد لیبرال به توسعه اقتصادی دست یابد و از تعارضات اجتماعی در امان بماند یا خیر؟ آیا اصولا می توان نظامهای تلفیقی را به عنوان الگوی موفق توسعه در نظر گرفت یا بهتر است از تعمیم دستاوردهای خاص خودداری و پرهیز کرد؟ هرچند اتخاذ سیاستهای تلفیقی در برخی کشورها نتایج فاجعه باری داشته است، اما دولتهایی مانند چین با اقتدار گسترده و منابع مالی کافی در شرایط بهتری برای اجرای نظام مختلط " یک کشور، دو سیستم" هستند و هرچند در این راه با چالشهایی در زمینه اعمال حاکمیت ملی خود مواجه می شوند، اما هزینه غیر ممکنی بر آنها تحمیل نمی گردد.

    کلیدواژگان: چین، هنگ کنگ، تایوان، یک کشور دو سیستم
  • نادر پورآخوندی* صفحات 107-128
    هدف این مقاله بررسی رابطه بین فرهنگ راهبردی و راهبرد نظامی رژیم صهیونیستی است. رژیم صهیونیستی از زمان تاسیس و غصب سرزمین های اسلامی تاکنون بارها کشورهای اسلامی را مورد تجاوز قرار داده یا آن ها را به حمله نظامی تهدید نموده است. رژیم صهیونیستی طی این مدت همواره از راهبرد نظامی مشخص و ثابتی استفاده کرده است گویی که ما با یک الگوی ثابتی از تفکر و اقدام در راهبرد نظامی این رژیم مواجه هستیم. ازاین رو این مقاله درصدد بررسی دلیل اتخاذ این راهبرد نظامی مشخص از منظری متفاوت با نگرش نظامی است. نویسنده معتقد است که دلیل اتخاذ راهبرد نظامی مشخص از سوی رژیم صهیونیستی را باید در عوامل فرهنگی خصوصا فرهنگ راهبردی این رژیم جستجو نمود. بر این اساس، مقاله حاضر ابتدا به بررسی نقش فرهنگ راهبردی در اتخاذ شیوه جنگ می پردازد. آنگاه عناصر و مولفه های فرهنگ راهبردی رژیم صهیونیستی را مورد بررسی قرار می دهد و در نهایت تاثیر این مولفه های فرهنگی بر راهبرد نظامی رژیم صهیونیستی نشان داده می شود.. این مقاله برای آزمون فرضیه خود از روش توصیفی- تبیینی استفاده کرده است و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی نشان می دهد که این فرهنگ راهبردی سبب گردید که خصومت بین رژیم صهیونیستی و همسایگانش به یک امر تقریبا دائمی تبدیل گردد.
    کلیدواژگان: فرهنگ راهبردی، راهبرد نظامی، اسرائیل، حمله پیش دستانه، حمله پیش گیرانه
  • محمدرضا ده شیری*، محسن غریبی صفحات 129-154

    ضعف اقتصادی مصر باعث شده تا این کشور در جهت متنوع سازی روابط اقتصادی و سیاسی خود، علاوه بر حفظ رابطه با آمریکا و سایر کشورهای غربی، به تقویت روابط با کشورهای شرق آسیا و به خصوص چین بپردازد. مشارکت مصر در پروژه کمربند-راه، مهم ترین برنامه این کشور برای گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با چین است. قاهره قصد دارد با تاکید بر روابط اقتصادی و پرهیز از روابط سیاسی چالش برانگیز، تحقق ابتکار کمربند-راه را با طرح توسعه کانال سوئز و یا ساخت پروژه هایی نظیر ساخت راه آهن و انتقال پایتخت جدید کشورش همراه کند. پکن نیز در جهت امتداد رشد اقتصادی خود، نیازمند بازارهای جدید و برون سپاری شرکت های عظیم داخلی است و ابتکار کمربند-راه توانسته پروژه های اقتصادی مختلفی را همراه این ابتکار در سراسر جهان تعریف کند. امروزه، مصر و چین بیش از هر زمانی به یکدیگر نزدیک شده اند و رهبران هر دو کشور در گفتگوهای خود با استفاده از عبارت «تمدن»، سعی می کنند اشتراکات خود را در ریشه های تمدنی جستجو و با پروژه های اقتصادی پیوند بزنند. انعقاد «توافق جامع استراتژیک» و همچنین تبدیل شدن چین به بزرگترین صادرکننده کالا به مصر، از جمله نتایج گسترش روابط مصر و چین به واسطه موافقت در اجرای ابتکار کمربند-راه بوده است.

    کلیدواژگان: کمربند راه، کانال سوئز، کمربند اقتصادی، جاده ابریشم، همکاری جامع استراتژیک
|
  • Seyed Mohammad Kazem Sajadpour *, Farzad Salimifar Pages 5-24

    Discourses form upon specific contexts. Discourse of ISIS is being no exception, formed upon contexts of historical discourses in the Middle East, which is compound of history and rituals of their respective societies in Iraq and Syria. Rise of similar phenomena is the Inverse of social development. Consequently, the discursive situation of Iraq, hegemonized by Ba'ath discourse, prior to the fall of Saddam and its consequent combination with Islamism, and later, occupation of the country and its hegemony by Democracy, are turning points resulted in the structuring of ISIS discourse. On the other hand, the discourse of Caliphate has impacted ISIS discourse in a way that ISIS cherry-pick specific notions out of the whole discourse. Although, the Barbarism Discursive impacts shall not be dismissed for the case of other discourses, including, of ISIS, with which, we can line out compromise or contrast between Barbarism and other discourses. In the present paper, Discourse Analysis is chosen as the framework, in order to evaluate contexts, and finally, distinguish their role in the structuring of ISIS discourse. It became clear that the relationship between ISIS discourse and tribal context, history of Islamism and Caliphate in the region led to the birth of ISIS discourse, specifically considering the discursive history of the region as the medium for ISIS to form historical legitimacy using cultural and historical relationship between Arabs of the region with their ancestors and Barbarism discourse, dispersed Signifiers of Ba'ath discourse in mindset of Iraqis, conflict between Ottoman Caliphate discourse and Shia and Kurds discourses.

    Keywords: Ba'ath, Barbarism, Ottoman, Caliphate, Upper Mesopotamia
  • Mehdi Sanaei, Jahangir Karami * Pages 25-56
    Given the multilateralism of the international system, this article discusses the importance of Iran’s Eastern strategy, position and role, and points out opportunities, possibilities, and limits of the international system for Eastern policy. The main point here is that the international system in any period has a fundamental influence on the behavior of states and setting norms, therefore, offering a clear understanding of the system can help explain and analyze the international politics and the foreign policy of global and regional powers. The main question here is that what roles Eurasian states as well as Iran will play in shaping the future international system, and how can Iran’s position in this process be defined? The idea presented here is that the alternative trend for shaping the future international system requires greater cooperation between great and regional powers in Eurasia, and without such interactions, the possibility of playing a role in shaping this structure will be severely limited - Iran’s Eastern strategy has been adopted with such a goal. To examine this idea, first the international system in the last three decades will be discussed, then the current trends for shaping the future system will be reviewed, and finally, a discussion on Eastern policy and Iran-Russia cooperation will be presented in the conclusion.
    Keywords: International System, multilateralism, Eastern strategy, Iran, Russia, China, Iran-Russia relations
  • Masoud Bonyanian * Pages 57-78

    American type of nationalism, contrary to conventional forms of nationalism, is not rooted in soil, religion or ethnicity, rather it was formed around a set of shared universal values during the war of independence. This liberal interpretation of nationalism is unique and has survived throughout American history until the election of Donald Trump as president. Even before he assumed power, his vision of nationalism and American identity was in sharp contrast with the liberal interpretation of nationalism which the country had embraced since its birth. To him, “being an American” has some prerequisites which many immigrants don’t possess. The implementation of president trump’s interpretation of nationalism has polarized America and it is threatening to change the fabrics of American society. The menace does not cease here and has international ramifications for the Islamic world in general and Iran in particular.
    This essay is divided into three major parts. In the first part the author will examine the complex issue of how nationalism was formed among American pioneers and its role as a foreign policy tool during different periods in U.S. history. The second part deals with the components of President Trumps version of nationalism and will shed light on the pedigrees of President Trump’s  animosity toward Islam in general and the Islamic republic of Iran in particular. Part three will be the conclusion.

    Keywords: Nationalism, National identity, Foreign policy, American Destiny, Isolationism, Containment, Clash of Civilization, Neo Conservatisms, Unhyphenated American, Making America Great Again
  • Mehdi Fakheri * Pages 79-106

    The theory of “One country, two systems” was mainly known in the 21st century, when a communist country like China could implement economic liberalization and reform policies, taking out 800 million persons out of poverty in 40 years, despite its authoritarian system, centralized planning and low level of civil society engagement. This article intends to study the “one country, two system” in China- Hong Kong- Taiwan and respond to the question that if a communist ideological system could achieve economic development with liberal economy means and mechanisms, avoiding social conflicts? Is it possible to consider mixed systems as a success story for development or it would be more convenient to refrain generalizing specific achievements? Mindful of the catastrophic results of mixed policies in some countries, it is possible to conclude  that states like China, with a high level of authority and sufficient financial resources are better positioned to execute policies like “one country, two system” model, without being subject to pay an unaffordable cost.

    Keywords: China, Hong Kong, Taiwan, One country, two systems
  • Nader Pourakhondi Nader Pourakhondi * Pages 107-128
    This paper examine the impact of strategic culture of the Zionist regime on its military strategy.  The Zionist regime occupied Islamic lands especially after 1967 war and threatened them with a military strike repeatedly. The Zionist regime has used a definite and consistent military strategy as if we were facing a steady pattern of thinking and action on the military strategy of the regime. Hence, this paper seeks to examine the reason for adopting this specific military strategy from a different perspective on military attitudes. The present article believes that the reason for the adoption of a certain military strategy by the Zionist regime should be sought in cultural factors, especially the strategic culture of Zionist regime. Accordingly, the present article first explores the role of strategic culture in adopting a style of war. Then the elements and components of the strategic culture of the Zionist regime are expressed and are shown finally the impact of these cultural components on the military strategy of the Zionist regime.
    Keywords: strategic culture, military strategy, Israel, Pre-emptive Strike, Preemptive Strike
  • Mohammad Reza Dehshiri *, Mohsen Gharibi Pages 129-154

    Turbulent financial climate in Egypt forced this country to diversify its economic and political relations and renew its relations with East Asian countries, especially China, while maintaining its relationship with U.S. and other Western countries. Egypt's participation in the Belt Road project is the main driver for advancing economic and political relations with China. Cairo is planning to avoid challenging political relations and emphasize on economic benefits to help with Belt and Road Initiative to develop Suez Canal and other projects like railroad and the new capital. Expanding bilateral relations through Belt and Road Initiative resulted in signing the Comprehensive Strategic Partnership and China becoming the biggest goods exporter to Egypt. China needs new markets and outsourcing to continue its economic growth. It could introduce many new projects through the Initiative and justify its expanse in the world. Today, China and Egypt are closer than ever and their leaders use terms like civilization to deepen ties and mix with economic projects.

    Keywords: Belt, Road Initiative, Suez Canal, Comprehensive Strategic Partnership