فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 34 (پاییز 1397)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 34 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن خیری*، محمد یاسین بصیرت صفحات 7-32
    جامعه شناسی معاصر، فرهنگ را برگرفته از جامعه تحلیل می کند. جامعه پذیری در نظام اجتماعی اسلامی، متناسب با فرهنگ اسلامی می باشد. ازاین رو، پرداختن به جامعه پذیری در نظام اجتماعی از نگاه منابع اسلامی ضروری است. در نظام اجتماعی قرآن، جامعه پذیری به عنوان مهم ترین منبع، مسئله پژوهش بوده است. از این رو، سوال اصلی این است که جامعه پذیری در نظام اجتماعی قرآن چگونه است؟ برای روشن شدن این بحث، تبیین شده است که اساس نظام اجتماعی قرآن را باورها، ارزش ها و هنجارهای دینی تشکیل می دهد. عملیاتی شدن این مجموعه فرهنگی در نظام اجتماعی با جامعه پذیری است. روش تحقیق کیفی، توصیفی تحلیلی اسنادی با بهره گیری از تفسیر بوده است و با رویکرد مفهومی و نظری، مفاهیم نظام اجتماعی و جامعه پذیری و اهداف آن شناسایی، و به عناصرجامعه پذیری شامل (روش، محتوی و عوامل) پرداخته شده است. در این عناصر، موارد از روش آموزشی، تقلید و تاثیرپذیری از گروه مرجع و در محتوی، بخش فرهنگ شناختی شامل باورها، ارزش ها و هنجارها، و عوامل جامعه پذیری، مانند خانواده، آموزش و پرورش، همسالان و رسانه های جمعی توضیح داده شده اند و موارد از آیات قرآن متناسب بابحث ها، مطرح و تبیین شده اند. نتیجه تحقیق حاضر این بوده که جامعه پذیری در نظام اجتماعی قرآن مبتنی بر نظام الهی توحیدی است. از این نظر، همه آموزه های اجتماعی پذیرفتنی نیست، بلکه فرایند جامعه پذیری متناسب با فرهنگ قرآنی در باورها، ارزش ها و هنجارها می باشد.
    کلیدواژگان: نظام، نظام اجتماعی، جامعه پذیری، قرآن، فرهنگ
  • محمد شریفی*، بابک هادیان صفحات 33-52

    اندیشمندان از همان ابتدای نزول قرآن سعی بر فهم و تفسیر قرآن داشته اند؛ اما بی توجهی و گاه نادیده انگاشتن گونه های مختلف روایات تفسیری، آنان را به دشواری همچون تفسیر به رای مبتلا کرده است. این نوشتار به منظور آشکار کردن جایگاه گونه های روایی در تفسیر و کارآمدی آن به شرح و تبیین اندیشه های علامه طباطبایی و دو تن از شاگردان ایشان یعنی آیت الله جوادی آملی و آیت الله مصباح یزدی با روش توصیفی - تحلیلی پرداخته است. در بخش هایی از تفسیر المیزان و نگاشته های شاگردان علامه طباطبایی، نخست ممکن است برای برخی چنین شبهه شود که آنان از روش قرآن به قرآن عدول کرده اند؛ اما در بررسی های صورت گرفته نمایان شد که آنان نه تنها از بنیاد نخستین خویش عدول نکرده اند؛ بالاتر از آن، روایات را به عنوان موید و مفسر قرآن پنداشته اند و در تفاسیرشان به خصوص در آیه ی 3 سوره ی مائده و 33 سوره ی احزاب از پنج گونه روایات تفسیری یعنی، ا. روایات بیانگر مصداق های واژگان و تعابیر قرآنی؛ ب. تبیین مفاد آیات؛ ج. تعیین مصادیق خاص آیات؛ د. تعیین واژگان در جزییات مباحث فقهی؛ ذ. تعیین جایگاه آیه و تناسب آن بهره برده اند، پس گونه های روایی جایگاهی مولدی دارند، بدین معنا که گونه های روایی مولد و ایجادکننده ی نقش های روایی در تفسیرند.

    کلیدواژگان: روایات تفسیری، علامه طباطبایی، آیت الله جوادی آملی، آیت الله مصباح یزدی، آیه ی 3 و 33 سوره ی احزاب و مائده
  • محمدحسن رستمی*، سید مرتضی حسینی صفحات 53-80

    قرآن کریم علاوه بر دربرداشتن مفاهیم هدایتی و اعتقادی، سرشار از زیبایی های هنری می باشد. در آیه آیه این کتاب مقدس می توان زیبایی های هنری را مشاهده کرد. از مهم ترین هنرهایی که در آیات قرآن به چشم می خود، هنرتصویرآفرینی می باشد. آیات بسیاری از قرآن دربردارنده این هنر می باشند و قرآن کریم مفاهیم و مطالب مهم و عمیقی را با استفاده از این هنر برای مخاطبان بیان کرده است. از جمله مواردی که بهره جستن از این هنر در آن نمود ویژه ای دارد، اسماء قرآنی قیامت می باشد. خداوند متعال در قرآن کریم برای بیان معارف مربوط به معاد و قیامت اسامی فراوانی را برای آن روز ذکر نموده است. از جلوه های زیبای هنری این تصاویر می توان به استفاده از هنر تصویر آفرینی در اسماء قرآنی قیامت اشاره کرد. بیان وقایع طبیعی قیامت، بیان حالات جسمی و روحی انسان در قیامت از مهم ترین معارفی هستند که قرآن کریم در قالب اسماء قیامت و با بهره جستن از هنرتصویرآفرینی به بیان آن پرداخته است. استفاده از تشبیه، تمثیل، استعاره و کنایه از مهم ترین روش های قرآن برای تصویرآفرینی است. این پژوهش از نوع پژوهش های بنیادی است که به روش تحلیل محتوا و با استفاده از منابع کتابخانه ای تدوین شده است. کلمات کلیدی: قرآن، معاد، اسماء قیامت، تصویر آفرینی.

    کلیدواژگان: قرآن، معاد، اسماء قیامت، تصویر آفرینی
  • مهدی جلال وند*، بهزاد جلال وند صفحات 81-108

    افکار انسانی علاوه بر نوع تربیت و عوامل تاثیر گذار محیط مادی، متاثر از ماوراء الطبیعه هستند، که بر وجود معنوی انسان تاثیرگذار است و ازجمله این عوامل الهام و تلقین اند، که در لسان آیات و روایات الهامات و تلقین ها، از جانب فرشته و شیطان به انسان می رسد. خواطر از جانب شیطان که انسان را به گمراهی می کشاند و افکاری از جانب فرشته که انسان را به اعمال صالح متمایل می گرداند. قرآن کریم مفاهیمی که به دل القا می شود را کلام؛ و آنچه از شیطان به دل های آدمیان خطور می کند، کلام، قول، امر، وسوسه، وحی و وعده خوانده است. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی، رابطه نفوذ شیطان با ادراکات انسان در تعابیر مستفاد آیات قرآن را سوال خود قرار داده و با مراجعه به کتب تفسیری به فحص و بحث برای پاسخ به این سوال پرداخته است. آیات زیادی در قرآن کریم صراحتا اذعان به دشمنی شیطان داشته و یا به تعبیری، مبدا فاعلی شر معرفی می کند و قلمرو اغوا و اضلال شیطان، ادراک انسانی و ابزار کار او عواطف، احساسات، غرایز، امیال و صفات نفسانی بشری است که در آیات قرآنی مورد اشاره قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: نفوذ شیطان، ادراک انسان، اضلال، آیات
  • کاوس روحی *، محمد آسنجرانی، علی بیدسرخی صفحات 109-132

    قرآن کریم در آیات متعددی به فلسفه آفرینش با تعبیر« بالحق» اشاره نموده است. مفسران دیدگاه های گوناگونی را در تبیین فلسفه آفرینش هستی در ذیل آیات دربردارنده این تعبیر بیان داشته اند که به طور کلی عبارت اند از ؛ 1-آفرینش صواب 2-آفرینش با کلام حق 3-آفرینش حکیمانه 4-آفرینش مبتنی بر عدل و انصاف 5- آفرینش هدفدار، که این دیدگاه ها قابل نقد و بررسی اند، که در میان دیدگاه پنجم، با در نظر گرفتن اصل معنایی و تقابل واژه حق با واژهای با باطل، لعب و لهو در قرآن کریم صحیح می باشد از سوی دیگر از میان موارد چهارگانه ی؛ 1-دلالت داشتن آفرینش بر توحید وکمال قدرت خداوند ، 2-آفرینش مبتنی بر دین و تکالیف الهی، 3-آفرینش مبتنی بر منافع و مصالح بندگان و فضل برآنان، 4-آفرینش مبتنی بر غایت حقیقی، که مفسران درتعیین مراد از آفرینش هدفدار بیان داشته اند. مورد چهارم با توجه به اصل معنایی واژه حق و کاربرد و تقابل آن با باطل و لعب در عرف قرآن کریم و از حیث مفاد آیات مربوطه و سیاق آیات قرآن کریم، بهتر از سایر دیدگاه ها می باشد.

    کلیدواژگان: آفرینش بحق، غایت حقیقی، رجوع إلی الله، سیاق
  • فهیمه گلپایگانی، سید حسین حسینی *، سیدعلی اکبر ربیع صفحات 133-156

    از پندارهای مغرضانه برخی مستشرقان که تحت لوای به چالش کشیدن قرآن مطرح شده، تقابل ظاهری فحوای برخی آیات است. «عصمت انبیا» یکی از این موارد می باشد که در آیات متعددی بر آن تاکید شده است. در مقابل؛ برخی دیگر از آیات که در عرف مفسران به «آیات عتاب» مشهور گشته اند، آن گونه که از ظاهر آنها نیز برداشت می گردد، با موضوع عصمت منافات داشته و این دو ناسازگار جلوه می نمایند. نوشتار حاضر سعی می کند با هدف پاسخ گویی به این شبهه، بر اساس مطالعه توصیفی تحلیلی شصت و پنجمین آیه سوره زمر: (و لقد اوحی الیک و الی الذین من قبلک لئن اشرکت لیحبطن عملک و لتکونن من الخاسرین) در منابع فریقین؛ ضمن بیان مفهوم عصمت و تبیین وجه توحیدی جهت آیه، نظریات مفسرانی که خطاب را کنایی و یا حقیقی می دانند مطرح نموده و نظر به کارکردهای بلاغی و سیاق؛ به شبهه زدایی مساله تعارض آیه با بحث عصمت بپردازد.

    کلیدواژگان: آیات عتاب، عصمت، روایات، سیاق، بلاغت
  • سردار بافکر* صفحات 157-182

    ذکر یکی از زیباترین جلوه های ارتباط عاشقانه با خداوند است که تداوم آن، روح را شاداب نگه می دارد و زنگار گناهان را از روی دل می‏زداید و در سیر و سلوک و شکوفا شدن استعدادهای نهفته بشری نقش اساسی و بنیادی بر عهده دارد. هر قدر آیینه دل از زنگار اعمال و عقاید باطل پاک تر و روی دل به سوی خورشید الوهیت بیشتر باشد، آثار ذکر شدیدتر خواهد بود. در این جستار نقش انواع ذکر، در آرامش و سلامتی جسمی و روحی و تکامل معنوی انسان مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. پژوهش، بر اساس نحوه کاربرد انواع ذکر در قرآن کریم و آثار مهم عرفانی و ملاحظه دیدگاه های صاحب نظران و دریافت بی واسطه از آن ها به روش تحلیل محتوای این آثار صورت گرفته است. نتیجه کلی مقاله این است که ذکر و یاد خداوند در سازندگی روحی و اخلاقی انسان موثر بوده و در نهایت موجب تعالی و کمال آدمی می شود.

    کلیدواژگان: ذکر، یاد خدا، الله، تکامل انسان
|
  • Hassan Kheiri *, Mohammad Yasin Basirat Pages 7-32
    Socialization is one of the topics of social science and an important subject in sociology. Socialization in contemporary sociology analyzes culture from society. Socialization in the Islamic social system is in accordance with the Islamic culture; therefore, it is necessary to address socialization in the social system from the point of view of Islamic sources. Socialization in the social system of the Quran, as the most important source, has been researched. Therefore, the main question is: What is socialization in the social system of the Quran? In order to clarify this issue, it has been explained that the bases of the social system of the Quran are religious beliefs, values and norms. This cultural structure is actualized through socialization. The method of this qualitative research has been descriptive-analytical using descriptive interpretations, and with the conceptual and theoretical approach, the concepts of the social system and socialization and its goals have been identified, and the elements of the community including method, content and factors were studied. In these elements, cases of teaching, imitation, and influence of the reference and content group were explained. Parts of the cognitive culture including beliefs, values and norms, and socialization factors such as family, education, peers and the mass media were also explained. And the cases of the Quranic verses were in harmony with the issues raised. The study concluded that socialization in the social system of the Quran is based on the divine system of monotheism; hence, all social doctrine is not acceptable, but the process of socialization is in harmony with the Quranic culture in terms of beliefs, values and norms.
    Keywords: System, social system, socialization, The Holy Quran, Culture
  • Mohammad Sharifi *, Babak Hadian Pages 33-52

    Many scholars have tried to interpret the Qur'an in different periods of ancient writing; But neglecting and sometimes overlooking the various types of interpretative narratives has infected them with the issue of interpreting the vote.In order to reveal the position of narrative types in its interpretation and effectiveness, this paper describes and explains the ideas of Allamah Tabatabai and two of his disciples namely Ayatollah Javadi Amoli and Ayatollah Mesbah Yazdi through a descriptive-analytical method. In parts of Al-Mizan's commentary and the writings of Allamah Tabatabai's disciples, it may first be doubted to some that they have diverted from the Koran to the Koran;But it turned out in the surveys that they have not only gone beyond their original foundation; Moreover, they have considered the traditions as confirmatory and interpreter of the Quran, and in their interpretations, especially in verse 3 of the Surah, Ma'ideh and 33 surahs of the Al-Ahzab of five types of narrative traditionsThat is, a. The traditions express the instances of the Qur'anic words and expressions; Explaining the provisions of the verses; C. Determine the specific instances of verses; Definition of the terms in the details of the Shari'a jurisprudential jurisprudence; Determine the position of the verse and its appropriateness Thus, the narrative species have a productive place, that is, productive narrative species create the narrative roles in the interpretation.

    Keywords: Interpretative Narrations, Allameh Tabatabai, Ayatollah Javadi Amoli, Ayatollah Mesbah Yazdi, Verse 3, Verse 33 Surah Al-Ma'edeh, Al-Ahzab
  • Mohhamadhasan Rostami *, Seiedmortezah Hoseini Pages 53-80

    In addition to the guidance of the Holy Quran by including the concepts of belief, artistic is full of beauty. Verses in the Bible artistic beauty can be seen. The most important arts in the Quran eyes your Hnrtsvyrafryny it is. Many verses of the Quran and Quran the art concepts and key material , and depth using the arts to audiences stated . Including those utilizing art as it is a special , Quran names is Armageddon . To express the teachings of the Holy Qur'an , for on the day of resurrection and judgment, many names have been mentioned. beautiful artistic effects to images can be used to create photo art in the Quran names mentioned hereafter. Judgment expressed by natural events, human speech, physical and emotional states of the resurrection of the most important theological are the names of the Holy Quran in the form of judgment and utilizing Hnrtsvyrafryny expression is examined. The use of metaphor, analogy, metaphor and irony of the matter is most For the Qur'an is Tsvyrafryny. This research study is a fundamental to a content analysis method has been developed using library resources. Keywords: Quran, Resurrection, Resurrection names, image creation

    Keywords: Quran, Resurrection, Resurrection names, image creation
  • Mahdi Jalalvand *, Behzad Jalalvand Pages 81-108

    Human thoughts, in addition to the type of education and the factors influencing the material environment, are influenced by the transcendentalism, which affects the spiritual existence of man, and among which these elements are inspirational and inculcated, which, in the language of the verses and traditions of inspiration and indoctrination, From angel and devil to man. Mutahh from the devil that makes man astray, and the thoughts of the angel, which leads man to righteous deeds. The Quran reads the concepts that are instilled into the heart; and what Satan calls into the hearts of men is the word, promise, command, temptation, revelation, and promise. This descriptive and analytical study questions the relation between the influence of Satan and human perceptions on the interpretations of the Quranic verses and, by referring to the interpretive books, discussed the subject and the discussion to answer this question. Many verses in the Holy Quran expressly acknowledge Satan's hostility, or in the sense of the causal agent of evil, and the realm of Satan's seduction and subjugation, human perception, and tools of his work are the emotions, emotions, instincts, desires and human senses that mankind The Quranic verses are mentioned.

    Keywords: Devil's Infiltration, Human Perception, Distinction, Verses
  • Kavous Roohi *, Mohammad Asanjarani, Ali Bidsorkhy Pages 109-132

    The Holy Quran has mentioned to the philosophy of creation with the term "Belhagh" ("the creation based on the truth) in several verses. The commentators have expressed different perspectives in explaining the philosophy of the world creation under the verses, which in general are: 1. Right creation, 2. Creation with the right words 3. Creation based on wisdom 4. Creation based on justice and fairness 5- Purposeful creation, which these views can be criticized, which among them, the fifth view is correct, due to the principle of “root word” and contrasting the word “right” (Hagh) with a term “falsehood” (Batel) and vain in the Holy Quran. on the other hand, Quadruple; 1-signifying Creation on the unity and fullness of power of God; 2- Creation based on religion and divine duties; 3- Creation based on the interests of the servants and the forgives to them. 4- the creation based on the right goal, which the commentators have expressed these in the determination of the view of purposeful creation. The fourth view (the creation based on the right goal and return again near God), is better than the other views due to considering the meaning of the word “right” and its application and its opposition to “falsehood” in the custom of the Holy Quran and also the content of the relevant verses, the order of the verses of the Holy Qur'an.

    Keywords: Creation based on the Truth, Right Goal, Return again near God, order
  • Sardar Bafekr * Pages 157-182

    The mention of one of the most beautiful manifestations of romantic relationship with God is that its continuance keeps the spirit alive and saves the rustling of sins and plays a fundamental role in the journey and the flourishing of the hidden talents of mankind. has it. No matter how much the heart of the soul is, the purity of the deeds and beliefs, and more on the heart to the sun of divinity, the works will be more pronounced. In this research, the role of types of mentioning has been criticized in terms of peace and physical and mental health and spiritual development of man. The research has been conducted on the basis of how the types of mentioning in the Holy Quran are used and the important mystical works and the views of the views of the owners and their immediate receipt by analyzing the content of these works. The overall result of the paper is that the remembrance of Allah is effective in the spiritual and moral creation of man, and ultimately leads to the perfection and perfection of mankind.

    Keywords: mention, Remembrance of God, Allah, Human Evolution