فهرست مطالب

فصلنامه شهر پایدار
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد رحیم رهنما، محمد قنبری، سمیه محمدی حمیدی، سید مصطفی حسینی* صفحات 1-17
    در سال های اخیر مفاهیم مختلفی از پارادایم توسعه پایدار ارائه شده است که بیشتر بخش های آن را شاخه های جغرافیایی تشکیل می دهد. چنانکه مفاهیمی مانند شهر سبز، بوم شهر، شهر قابل زندگی و شهر محیطی را در چهارچوب توسعه پایدار شهری نام می برند. شهر زیست پذیر نیز به عنوان یک رویکرد جدید جهت نیل به تحقق توسعه پایدار شهری می باشد که توسط اپلیارد در کتاب خیابان های زیست پذیر وارد عرصه علمی و جغرافیایی گردید. با توجه به افزایش شهرنشینی در جهان علی الخصوص کشورهای درحال توسعه مانند ایران بررسی و مطالعه ابعاد این رویکردها جهت ایجاد شهری قابل زندگی ضروری می باشد. هدف این پژوهش بررسی شاخص های زیست پذیری شهری در مناطق 8 گانه شهر اهواز تهیه شده است. روش تحقیق از نوع کاربردی و روش بررسی آن توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری شامل 1095389 نفر جمعیت ساکن در مناطق هشت گانه شهر اهواز و حجم نمونه که با استفاده از فرمول کوکران برآورد شده، برابر با 384 نفر است. ابتدا با استفاده از منابع اسنادی- کتابخانه ای شاخص های شهر زیست پذیر شناسایی، سپس با استفاده از ابزار پرسشنامه اطلاعات موردنیاز از مناطق هشت گانه شهر اهواز جمع آوری شده است. درنهایت با استفاده از روش های آنتروپی شانون و روش تصمیم گیری چندمعیاره ویکور (VIKOR) مناطق 8 گانه شهر اهواز ارزیابی و رتبه بندی شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد، منطقه سه شهر اهواز دارای بیشترین میزان زیست پذیری و منطقه پنج شهر اهواز دارای کمترین میزان زیست پذیری نسبت به سایر مناطق هستند. برای روشن تر شدن وضعیت هریک از مناطق موردمطالعه کل مناطق در سه طیف دسته بندی شدند. درمجموع سه منطقه شهر دارای وضعیت مطلوب، یک منطقه نیمه مطلوب و چهار منطقه دارای وضعیت نامطلوب بودند. بنابراین برنامه ریزی متوازن بین مناطق و رسیدگی به وضعیت مناطق دارای وضعیت نامطلوب باید در سرلوحه وظایف مسئولین امور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، توسعه شهری، تکنیک VIKOR، کلان شهر اهواز
  • مهین حاضری، محمد حسین سرایی* صفحات 19-33
    مدیریت مناسب مواد زائد جامد شهری به عنوان یکی از مهم ترین مسائل زیست محیطی در سراسر جهان مطرح می باشد. مشکلات زیست محیطی و بهداشتی به وجود آمده بر اثر عدم مدیریت صحیح پسماند شامل افزایش بیماری، ازدیاد حیوانات ولگرد، آلودگی هوا، آب، زمین و غیره است. ازاین رو شناسایی شاخص ها و ارتقای کارایی سیستم مدیریت پسماند اهمیتی بسیار دارد. در پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی تلاش شده است که ضمن تبیین و ارزیابی شاخص های موثر در دو بعد تولید- تفکیک و جمع آوری - حمل ونقل راهکارهای ارتقای کارایی سیستم مشخص شود. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری سوالات مرتبط با شهروندان، کلیه زنان شهر یزد و جامعه آماری سوالات مرتبط با کارشناسان، کارشناسان سازمان پسماند، حوزه خدمات شهری و سازمان محیط زیست می باشند. تعداد 70 پرسشنامه توسط کارشناسان و 70 پرسشنامه توسط زنان خانوار تکمیل شده است. نتایج نشان می دهد آگاهی اجتماعی بر روی میزان تولید پسماند شهر یزد تاثیر داشته است؛ اما بر روی جداسازی و تفکیک پسماند موثر نبوده است. همچنین میزان درآمد و تعداد اعضای خانواده بر روی میزان تولید پسماند شهر یزد تاثیرگذار بوده است. استفاده از تکنولوژی مناسب و به کارگیری بخش خصوصی بر کارایی سیستم تاثیرگذار بوده است. تعداد دفعات و زمان جمع آوری پسماند در شهر یزد بر بعد جمع آوری و حمل ونقل تاثیری نداشته است. دلیل عدم تاثیرگذاری را می توان در کمبود تعداد دفعات و نامناسب بودن زمان جمع آوری پسماند خشک (یک روز در هفته) و همچنین جمع آوری پسماند تر به صورت روزهای زوج یا فرد هرماه و درنتیجه عدم رضایت شهروندان از نحوه جمع آوری برشمرد.
    کلیدواژگان: جمع آوری و حمل ونقل پسماند، ارتقای کارایی سیستم، مدیریت پسماند، شهر یزد
  • ساره قربانی، اسماعیل صالحی*، شهرزاد فریادی، حمید رضا جعفری صفحات 35-52
    عدالت محیط زیست شهری به عنوان یکی از ارکان توسعه پایدار شهری جهت بهبود کیفیت زندگی، آزادی، رفاه و امنیت برای همه شهروندان به شمار می رود. هدف از این مطالعه ارزیابی توزیع عادلانه خدمت اکوسیستمی گردشگری به عنوان یکی از مهم ترین خدمات اکوسیستم شهری است. روش تحقیق در این مطالعه ارزیابی- تحلیلی است و وضع موجود توزیع خدمات اکوسیستم گردشگری را با استفاده از تحلیل عرضه، تقاضا و دسترسی جهت ارزیابی توزیع عادلانه خدمت اکوسیستم گردشگری بررسی می کند. در مطالعه حاضر، به منظور ارزیابی جریان، عرضه و دسترسی به این خدمت از سه مدل گردشگری اینوست، ژئوکش و طیف فرصت گردشگری بهره گرفته شد. همچنین از شاخص های منزلت اجتماعی برای تحلیل تقاضا در تمامی مناطق تهران استفاده شد. یافته های هر سه مدل نشان داد که عرضه و جریان خدمت اکوسیستم در هر سه مدل، در مناطق شمالی شهر به ویژه مناطق یک الی چهار بیشتر از سایر مناطق بوده درحالی که تقاضا برای این خدمت در مناطق جنوبی و مرکزی بیشتر بوده است. علی رغم نتایج تقریبا مشابه در خروجی هر سه مدل، مدل طیف فرصت گردشگری نتایج بهتری جهت ارزیابی خدمات اکوسیستم گردشگری ارائه داد. یافته اصلی این تحقیق ناعادلانه بودن توزیع خدمت اکوسیستمی گردشگری در شهر تهران را تائید کرد به گونه ای که مناطق جنوبی و مرکزی تهران به دلیل فاصله و عدم دسترسی مناسب همچنین وضعیت پایین تر اقتصادی و اجتماعی بهره متناسبی از این خدمت اکوسیستمی نمی برند.
    کلیدواژگان: عدالت محیط زیست شهری، توسعه پایدار شهری، خدمات اکوسیستم گردشگری، مدل گردشگری اینوست، مدل طیف فرصت گردشگری
  • غزاله گودرزی، مصطفی بهزادفر*، یوسفعلی زیاری صفحات 53-69
    با پیدایش روانشناسی محیطی تغییرات علمی و عملی مهمی در محیط کالبدی زندگی انسان پدید آمد و طراحی شهری مبنی بر پارادایم فضا - زمان موردتوجه قرار گرفت. تحولات فضایی در شهرها باگذشت زمان غیرقابل اجتناب است و این امر باعث دگرگونی های عمده در ساختار فضایی شهرها می شود که باعث تغییر در فضا و زمان موجود می شود. توسعه کالبدی در بافت های قدیمی و تاریخی شهر به علت فرسودگی های کالبدی، بیشتر از سایر نقاط شهر مورد مداخله شهرسازان قرار می گیرد و این مداخلات گاهی باعث می شود بافت تاریخی که زمانی سرزنده ترین بخش شهر بوده است، اکنون مورد استقبال عمومی قرار نگیرد. توسعه و تغییرات کالبدی در محور تاریخی 15 خرداد، باعث ناسازگاری کالبد با هویت تاریخی بافت شده و این مسئله کاهش کیفیت محیطی مکان های تاریخی را به همراه داشته است. این مقاله باهدف واکاوی اثر تغییرات کالبدی بافت تاریخی بر حافظه تاریخی شهروندان، ازنظر هدف، کاربردی و به لحاظ گردآوری داده ها توصیفی می باشد؛ که به شکل میدانی صورت گرفته است و در ادامه تدوین مدل مفهومی، بستر مطالعات میدانی دقیق تر را فراهم کرده و سپس با کمک مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) به بررسی رابطه بین متغیرها پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، تغییرات کالبدی - ذهنی با وزن 96/0 بیشترین اثرگذاری و تغییرات کالبدی- عینی با وزن 82/0 کمترین اثرگذاری را بر حافظه تاریخی شهروندان دارد. تغییرات کالبدی در محور تاریخی 15 خرداد به علت فرسودگی بناها و محورها اغلب تهاجمی و تخریبی بوده است و لزوم توجه به برنامه ریزی و طراحی محیطی مناسب جهت حفظ حافظه تاریخی شهروندان را می طلبد؛ که اگر این تغییرات همراه با تداوم باشد، باعث تعادل بخشی خواهد شد و چنانچه سرعتی و مقطعی و بدون توجه به هماهنگی بین عینیت کالبدی با ذهنیت شهروندان صورت گیرد، باعث حذف هویت و خاطرات از حافظه جمعی می شود.
    کلیدواژگان: تغییرات کالبدی، حافظه تاریخی شهروندان، بافت تاریخی، مدل معادلات ساختاری، محور 15 خرداد
  • علی حسینی*، محمود ذوقی، مهدیس سادات، محمدجواد امیری صفحات 71-86
    در حال حاضر شناسایی مشکلات و شناخت الگوی کالبدی شهر و فرم شهری در مقیاس های مختلف از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. همچنین برنامه ریزی ساختار شهری مستلزم استفاده از داده مکان دار در مقیاس مناسب می باشد. انتخاب مقیاس بهینه و منطبق نمودن مطالعات بر اساس مقیاس مناسب یکی از اصولی است که می تواند نتایج مطالعات را تدقیق کرده و برای اجرا، کاربردی نماید. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر مقیاس در مطالعات فضایی شهر و محیط زیست در مناطق یک و سه شهر تهران می باشد. رویکرد تحقیق حاضر بیان اثرات مقیاس در مطالعات سیمای سرزمین شهری با بهره گیری از الگوی اکولوژی سیمای سرزمین و ارزیابی تصاویر ماهواره در دو مقیاس میانی (landsat) و خرد (quick bird) می باشد. مقایسه نتایج حاصل از کمی سازی سیمای سرزمین در دو مقیاس خرد و میانی در مناطق یک و سه شهر تهران بیانگر اختلاف نتایج در مقیاس مطالعات می باشد. در مقیاس میانی 1747 لکه سبز ولی در مقیاس خرد 36516 لکه سبز قابل تفکیک بود که هر دو نتیجه قابل استفاده می باشد. به همین تناسب در اندازه لبه و تراکم لبه و همچنین شکل لکه ها در دو مقیاس مطالعه اختلاف وجود دارد. نتایج نشان داد ویژگی لکه های مقیاس خرد مناطق یک و سه شهر تهران به حالت طبیعی فضای سبز این مناطق نزدیک تر بوده و در برنامه ریزی های شهری و محلی کاربرد بیشتری دارد، ولی از نظم کمتری در لبه ها برخوردار می باشد که این نظم کمتر هیچ گونه ارتباطی با تخریب این گونه فضا ندارد. اهمیت نظم لکه ها در مطالعات منطقه ای موردتوجه بوده که در این سطح، مطالعات تصاویر مقیاس میانی توصیه می گردد. به طورکلی با جهت دهی مطالعات بر اساس اصول مقیاس می توان عدم قطعیت نتایج را به حداقل کاهش و فضای تصمیم گیری را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: سیمای سرزمین شهری، فرم شهری، مقیاس، اکولوژی شهری، منطقه یک و سه شهر تهران
  • حسین غضنفرپور*، مرضیه صداقت کیش، مجتبی سلیمانی دامنه، مرضیه افضلی ننیز صفحات 87-106
    فضاهای شهری یکی از مکان های مهم حضور اجتماعی شهروندان بوده که برای ادامه حیات به سرزندگی و آسایش مخاطبین خود نیازمند است. فعالیت شبانه در این گونه فضاها موجب جذاب تر شدن این مناطق برای بازدیدکنندگان می شود. امروزه میدان نقش جهان با مشکلاتی زیادی در زمینه تخریب دیوارها، ستون ها و... مواجه می باشد که می تواند بر کاهش جذب جمعیت، سرزندگی و حیات شبانه آن تاثیر بگذارد. هدف پژوهش حاضر، سنجش سرزندگی و حیات شبانه میدان نقش جهان اصفهان با تاکید بر امنیت پایدار شهری می باشد. برای گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل عابران پیاده و شهروندان حاضر در میدان نقش جهان و متخصصین می باشند که 100 نفر از عابران پیاده در طول یک هفته، همچنین با استفاده از تکنیک دلفی دومرحله ای، به طور تصادفی 25 نفر از متخصصین به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. روایی پرسش نامه محقق ساخته، توسط متخصصان حوزه تخصصی و خبرگان تاییدشده و پایایی داده ها به وسیله آزمون آلفای کرونباخ 794/0 محاسبه شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از آزمون تی تک نمونه ای همچنین جهت اولویت بندی معیارها از تکنیک SWARA و BWM استفاده شده است. نتایج آزمون تی تک نمونه ای در راستای سنجش سرزندگی و حیات شبانه میدان نقش جهان اصفهان نشان می دهد بین حد مبنا (3) و مقدار (38/3) اختلاف معناداری (000/=sig) وجود دارد. نتایج تکنیک SWARA حاکی از آن است که شاخص اجتماعی با وزن 339/0 در رتبه اول، شاخص سرزندگی با وزن 271/0 در رتبه دوم، شاخص امنیت با وزن 217/0 در رتبه سوم و شاخص کالبدی با وزن 174/0 در رتبه چهارم قرار گرفت. نتایج حاصل از مدل BWM نشان می دهد شاخص اجتماعی باارزش 251/0 در رتبه اول، شاخص سرزندگی باارزش 250/0 در رتبه دوم، شاخص امنیت باارزش 249/0 در رتبه سوم و شاخص کالبدی باارزش 248/0 در رتبه چهارم قرار دارد.
    کلیدواژگان: سرزندگی، حیات شبانه، امنیت پایدار، میدان نقش جهان، شهر اصفهان
  • مصطفی صفایی رینه، احمد پوراحمد*، سعید زنگنه شهرکی صفحات 107-124
    تقویت و گسترش فضاهای عمومی شهری، فعال، پویا و سرزنده به عنوان یکی از اهداف راهبردی ارتقای کیفیت محیط مصنوع شهری موردتوجه برنامه ریزان شهری قرارگرفته است. سرزنده ساختن حیات شهری مستلزم انسانی کردن و بعد انسانی دادن به آن است. هدف این مقاله تحلیل وضعیت کالبدی- فضایی پیاده راه 17 شهریور تهران به منظور ایجاد محیطی سرزنده جهت جذب جمعیت و گذران اوقات فراغت است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. شاخص ها و داده های مورداستفاده به شیوه اسنادی و برداشت میدانی محیط جمع آوری شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Arc GIS انجام شده است. تحلیل ها نشان می دهد بیش از نیمی از مساحت محدوده را کاربری های نامناسب برای پیاده روی و فراغت تشکیل می دهد و نزدیک به 65 درصد فعالیت های ارائه شده در محدوده جاذب جمعیت نیستند، همچنین وضعیت دسترسی به محدوده با حمل ونقل عمومی و خصوصی مناسب ارزیابی شده است. اکثر افرادی که در محدوده بودند از مناطق هم جوار آمدند و افراد کمتری از مناطق شمالی و غربی به محدوده آمدند. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است برنامه ریزی و طراحی محیط ساخته شده نقش بسزایی در گسترش پیاده روی دارد، زیرا در قسمت های شمالی محدوده با توجه به اینکه کاربری ها و فعالیت های متنوع و منعطف تری نسبت به بخش های میانی و جنوبی دارد، تراکم جمعیت بیشتر و عابران پیاده بیشتری در آن بخش تردد می کنند و دیگر اینکه برای افزایش قابلیت پیاده روی و سرزندگی محیط علاوه بر محدودیت دسترسی اتومبیل باید به ساختار محیط و کالبد آن هم توجه شود.
    کلیدواژگان: پیاده روی، سرزندگی، کالبدی- فضایی، پیاده راه 17 شهریور تهران
  • حسین منصوریان*، سپیده عظیمی صفحات 125-140
    کیفیت زندگی مفهومی پیچیده، چندبعدی و وابسته به زمان و مکان است. یکی از عوامل مکانی تاثیرگذار بر کیفیت زندگی، اندازه سکونتگاه می باشد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط میان اندازه شهر و کیفیت زندگی است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و با توجه به ماهیت هدف گذاری و ابزارهای دست یابی به اهداف، توصیفی- تحلیلی هست. محدوده موردمطالعه پژوهش، سکونتگاه های شهری دو استان گیلان و مازندران است. داده های عینی کیفیت زندگی از سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395 و داده های ذهنی کیفیت زندگی با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته استخراج شده است. برای تحلیل داده های پژوهش از تکنیک های آمار توصیفی و استنباطی شامل میانگین، انحراف معیار، آزمون T تک نمونه ای، تحلیل همبستگی و تحلیل مولفه های اصلی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که بعد عینی کیفیت زندگی شامل کیفیت مسکن، دسترسی به امکانات و خدمات، نرخ باسوادی و دسترسی به فرصت های شغلی دارای همبستگی مثبت و معنادار با اندازه شهر و بعد ذهنی کیفیت زندگی شامل آرامش، رضایت از زندگی، فرصت ها و وضعیت اجتماعی دارای همبستگی منفی معنادار با اندازه شهر است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اندازه شهر، سکونتگاه های شهری، استان مازندران، استان گیلان
|
  • Mohammad Rahim Rahnama, Mohammad Ganbari, Somayeh Mohammadi Hamidi, Seyed Moustafa Hosseini * Pages 1-17
    In recent years, various concepts of sustainable development paradigm have been proposed that most of it consists of geographical branches. Such concepts as Green city, Ecological city, living city and Environmental city are referred to as urban sustainable development. Sustainable city is also a new approach to achieve urban sustainable development that was introduced by Appleyard in Livable Streets book. According to growth of urbanization all over the world, especially in developing countries such as Iran, it is necessary to study the dimensions of these approaches to create a viable city. The purpose of this paper is to evaluate urban livability indices in eight districts of Ahvaz city. The study is based on applied research and its methodology is descriptive-analytical. The statistical population includes 1095389 inhabitants in eight districts of Ahvaz city and by using of Cochran formula ,384 persons was estimated as sample size. At first, indicators of livable city were identified by using of documentary and library sources, then the required information of Ahvaz’s eight districts was collected with questionnaire tool. Finally, Ahvaz’s eight districts were evaluated and ranked by Shannon entropy and VIKOR decision making (VIKOR) methods. The results show that Ahvaz’s No.3 and No.5 districts have severally the highest and lowest livability than others. To clarify the status of each area, all of them were categorized into three spectra. Overall, three, one and four areas of the city had desirable, area semi-desirable and undesirable situation, respectively. Therefore, balanced planning between areas and considering undesirable areas should be included in the tasks of the authorities.
    Keywords: livability, Urban Development, VIKOR technique, Ahvaz Metropolis
  • Mahin Hazari, Mohammad Hosin Saraei * Pages 19-33
    management of municipal solid waste is one of the most important environmental issues at worldwide. Environmental and health problems caused by inadequate waste management include increase of disease and stray animals, pollution of air, water, land and more. Therefore, identifying the indicators and improving the efficiency of the waste management system is very important. In the present study,With a descriptive-analytical approach has been attempted to identify and evaluate the effective indicators in two aspects of production-separation and collecting-transportation for improving waste management system. The statistical population of questions related to citizens, all women in Yazd city and the statistical population is related to experts, experts of waste management, municipal services and environmental organizations. 70 questionnaires were completed by experts and 70 questionnaires were completed by household women.The results show that social awareness has an effect on the waste production in Yazd city, but it has not been effective on waste separation. In addition, the amount of income and the number of family members influenced the amount of waste production in Yazd City. The use of appropriate technology and the use of the private sector have had an impact on performance of system. The frequency and time of waste collection did not affect the collection and transportation dimension. The reason for the lack of impact can be due to the lack of frequency and inappropriate dry waste collection time (one day per week), as well as collecting wet waste as a couple or individual days per month is a reason for citizens' dissatisfaction.
    Keywords: Waste Collection, Waste Transportation, Improving of system Performance, Waste Management, Yazd city
  • Sareh Ghorbani, Ismail Salehi *, Shahrzad Faryadi, Hamidreza Jafari Pages 35-52
    Urban environmental justice is considered as one of the urban sustainable development pillars to improve the quality of life, freedom, welfare, and security for all citizens. The aim of this study is to evaluate the equitable distribution of tourism ecosystem services as one of the most important urban ecosystem services. The research methodology is based on analytical evaluation method that  examines the current status of tourism ecosystem service distribution by using  of supply, demand and access analysis to evaluate the equitable distribution of tourism ecosystem services. Three models containing Invest tourism model, Geocache and Tourism Opportunity Spectrum model were used to estimate  flow, supply, and access to this ecosystem services. Also, Social status indicators were used to deman analysis  all over districts of Tehran. Results of each three models, revealed that  however there is high demand for this service in the southern and central districts , tourism ecosystem services flow and supply in northern districts especially No.1 to 4 districts were higher than others  in all three models. Despite the similar outcomes of all three models, the tourism opportunity spectrum model provided better results for assessing the toursm ecosystem services. Finally, main results of this study confirmed injustice of ecosystem services distrbution in Tehran so that the southern and central districts of Tehran do not benefit adequately from this ecosystem service due to distance, inadequate access, and lower socioeconomic status
    Keywords: urban environmental justice, Urban Sustainable Development, tourism ecosystem services, Invest tourism model, Tourism Opportunity Spectrum model
  • Ghzale Goodarzi, Mostafa Behzadfar *, Yosefali Ziari Pages 53-69
    With the advent of environmental psychology, important scientific and practical changes have occurred in the physical environment of human life. and urban design based on the space-time paradigm was considered. Spatial evolutions in cities are unavoidable over time that cause major alterations in the spatial structure of cities and  lead to changes  in space and time. Due to physical  exhaustion, urban planners are more involved in  physical   development of urban  historical textures  than other parts that  these interventions sometimes cause the historical texture to be ignored . The development and physical changes in the historical axis of 15 Khordad have caused inconsistency between body  and historical identity of the texture so it has led to a decrease in the environmental quality of the historical sites. The article is based on   applied-descriptive analysis and its purpose is to analyze the effect of physical changes of historical texture on the historical memory of citizens .Then,  the conceptual model is formulated to provide a more accurate field study and then the relationship between variables is investigated by using of structural equation modeling (SEM). Finally, results show that Physical - mental changes with a weight of 0.96 the and Physical-objective Changes with a weight of 0.82 have the highest and lowest impact on the citizens' historical memory , respectively. The physical changes of the historical axis of 15 Khordad have often been incursion and destructive due to the exhaustion of buildings so emphasis on appropriate planning and environmental designing to preserve citizens' historical memory is essential that, if these changes are accompanied by continuity,  equilibrium will happen but  hasty changes without regard to coordination  between physical objectivity and citizen's mentality cause to eliminate identity and memories from the collective memory
    Keywords: Physical changes, Citizens' historical memory, Historical texture, structural equation modeling, historical axis of 15 Khordad
  • Ali Hosseini *, Mahmood Zoghi, Mahdis Sadat, Mohammad Javad Amiri Pages 71-86
    Understanding the problems of cities and also their physical pattern and form at different scales are very important. In addition, urban structure planning requires the use of localized data at the appropriate scale. Choicing of the optimal scale in studies is one of the principles that can make the results of studies more accurate and practical. The purpose of this study is investigating the effect of scale on urban spatial and environmental studies of 1 and 3-district in Tehran. The present research approach describes the effects of scale on urban land scape by using ecological land scape pattern and satellite images in meso-scale (Landsat satellite) and micro-scale (Quickbird satellite). Comparing the results of land scape quantification in the meso and micro scales in 1 and 3-district in Tehran, indicates the difference in the results. In the first scale 1747 green patches and in the second scale, 36516 green patches were distinguished, which both of them are used. Also some differences are in the size and density of the edge as well as the shape of the patches in the two study scales. In addition, the results show that the characteristics of patches in micro-scale of 1 and 3-district in Tehran are closer to the natural state of green space of these deistricts and more applicable in urban and local planning but they arrangements are less. This less order has nothing to do with the destruction of such space. The importance of arrangement of patches is important in regional studies. At this level, mid-scale images survey are recommended. In general, by guiding studies based on the principles of scale, the uncertainty of the results can be minimized and the quality of decisions will be improved.
    Keywords: Urban landscape, Urban Form, Scale, Urban ecology, 1, 3-district of Tehran
  • Hossein Ghazanfarpor *, Marzieh Sedaghat Kish, Mojtaba Solymani, Marzieh Afzali Pages 87-106
    Urban spaces are one of the most important places of social presence of citizens that the   vitality and comfort of their audience are necessary to survive. Overnight activities in urban  spaces lead to becoming these areas more attractive for visitors. Nowadays , the Naghsh-e Jahan Square is facing many  problems such as  destruction of walls, columns, etc.,  that lead to a decrease population absorption and prevention  its vitality and nightlife. The purpose of the present study is to measure the vitality and nightlife of Naghsh-e Jahan Square of  Isfahan with emphasis on urban sustainable security. Library and field methods have been used to collect information. The statistical population of the study includes pedestrians of Naghsh-e Jahan Square  and experts that 100 pedestrians during a week as well as using a two-stage Delphi technique, 25 experts were randomly selected as sample size.  One-sample t-test was used to analyze the data and SWARA and BWM techniques were used to prioritize the criteria. The results of one-sample t-test for measuring the vitality and nightlife of Isfahan’s Naghsh-e Jahan Square show that there is a significant difference between the baseline (3) and the calculated value (3/38) (sig=/000). The outcomes  of the SWARA technique indicate that the social index with the weight of 0/339, the vitality index with the weight of 0/271, the security index with the weight of 0/217 and the physical index with the weight of 0/174 were  ranked first to fourth place in order of priority. Finally ,  the results of the BWM model show that the social index with the value of 0/251, the vitality index is 0/250, the security index with the value of 0/249, and the physical index with the value of 0/248 were severally ranked first to fourth place.
    Keywords: Vitality, nightlife, Sustainable Security, Naghsh-e Jahan Square, Isfahan City
  • Mostafa Safaie Reyneh, Ahmad Pourahmad *, Saeed Zanganeh Pages 107-124
    Strengthening and expanding urban, active, dynamic and vibrant public spaces have been considered by urban planners as one of the strategic goals of enhancing the quality of the urban artificial environment. The revitalization of urban life requires humanizing and then humanizing it. The purpose of this article is to analyze the physical-spatial status of the 17th of September Tehran pavement in order to create a lively environment to attract population and spend leisure time. The research method is descriptive-analytical. The indices and data used are documented and field survey collected. Data analysis was performed using Arc GIS software. Analyzes show that more than half of the area is inappropriate for walking and leisure use, and nearly 65 percent of the activities offered are not in a catchy area, and the access status of the area is assessed by appropriate public and private transport. Most of those in the area came from neighboring areas and fewer people from the north and west. The results of this study indicate that planning and designing the built environment has a great role in the development of walking because in the northern part of the area, due to the variety and flexibility of the activities and activities compared to the middle and south sections, the population density is higher and pedestrians are more likely to be affected. More traffic in that area, and more attention to the structure and body of the environment, in addition to limiting the accessibility of cars, to increase the walking ability and vitality of the environment.
    Keywords: Walking, Lively, Physical-Space, 17 Shahrivar Road, Tehran
  • Hosain Mansourian *, Sepideh Azimi Pages 125-140
    Quality of life is a complex, multi dimensional, time and place dependent concept. One of the important factors affecting quality of life is the size of the dwelling. Accordingly, the present study seeks to investigate the relationship between city size and quality of life. The study area is urban settlements of Guilan and Mazandaran provinces. Objective data on quality of life were extracted from the population census of 2016 and subjective data on quality of life using a researcher-made questionnaire. Descriptive and inferential statistics techniques including mean, standard deviation, one-sample T test, correlation analysis and principal component analysis were used to analyze the data. The results showed that the objective dimension of quality of life including housing quality, access to facilities and services, literacy rate and access to job opportunities had a positive and significant correlation with city size and subjective dimension of quality of life including relaxation, life satisfaction, opportunity and social capital have a significant negative correlation with city size.
    Keywords: Quality of Life, City Size, urban settlements, Mazandaran Province, Guilan province