فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی
پیاپی 7 (بهار 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • راضیه آزاد* صفحات 7-24

    تاثیر فلسفه بر ادبیات ، انکارناپذیر است. از این میان می توان به فلسفه ای اشاره کرد که مارتین هایدگر در قرن بیستم مطرح می کند و ادبیات عصر پسامدرن را تحت تاثیر خود قرار می دهد. تاکید بر پیوند انسان و جهان تلاش در جهت شناخت آنها و نیز کوشش برای بازگشت به اصلها و سرچشمه ها سه ویژگی بنیادی فلسفه هایدگر است که در ادبیات پسامدرن رسوخ یافته است. از طرفی این سه اصل بنیادی در رگ و ریشه اسطوره نیز هست.بدین ترتیب به واسطه فلسفه هایدگر سه شباهت بنیادین میان اسطوره و ادبیات پسامدرن پدید می آید. گذشته از این ویژگی های بنیادی مشترک، شباهتهای بسیاری نیز در سطح این دو هست که در اسطوره «ناآگاهانه» و بیشتر به دلیل مبتنی بودن آن بر فرهنگ شفاهی رخ می دهد و در ادبیات پسامدرن «آگاهانه» و البته در پی به کارگیری تمهیداتی خاص. در این مقاله با نظر به فلسفه هایدگر، ویژگی های مشترک اسطوره و ادبیات پسامدرن مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: فلسفه هایدگر، اسطوره، ادبیات پسامدرن
  • سید اسماعیل افتخاری* صفحات 25-60

    توجه به تفاوت مقایسه میان مکتوبات پیشین فارسی با فارسی معیار1و فارسی معیار با گفتار محاوره ای امروز ، سوال برانگیز و محل مناقشه است. آنچه دراین قیاس بیش از هر چیز رخ می نماید ، پدیده نسبتا ناشناخته و غیر قابل کنترل تحرکات و تحولات زبان فارسی است. امروزه شکاف بین گونه معیار و گونه محاوره فارسی چنان عمیق شده است که ترمیم آن ، اگر ضروری فرض شود، غیر محتمل به نظر می رسد. درک دقیقتر و بهتر زبان محاوره و جایگاه آن در بستر فرایندهای کم کوشانه زبانی و همچنین شناخت محرکهایی که صورت و معنی زبان را در نشیب این دگرگونی ها به حرکت وا می دارد ، بی تردید در برنامه ریزی های زبانی از بروز پاره ای خطاها خواهد کاست. در این مقاله اهتمام نویسنده مصروف بیان و طبقه بندی دقیق امیال عامه گویشوران فارسی به کوتاه گرایی و ساده سازی اجزای زبان شده است که از آن تحت عنوان فرایندهای کم کوشانه زبانی یاد می شود و عامل اصلی پیدایش گونه فارسی محاوره به شمار می آید.

    کلیدواژگان: فارسی معیار، زبان محاوره، کم کوشی زبانی، حشو، حذف، جابه جایی، تغییرات زبانی
  • منوچهر اکبری*، حسن فضائلی صفحات 61-83

    در افغانستان پس از نظام جمهوری (1352- 1357ش) رژیم کمونیستی روی کار آمد. این نظام بر همه روابط سیاسی و اجتماعی از جمله فرهنگ و ادب تاثیر گذاشت. یکی از تاثیرات منفی این رژیم ، رویارویی با مقدسات دینی بود. از دیگر تاثیرات این رژیم،  استفاده افراطی از «رنگ سرخ» در جهت تبیین اهداف کمونیستی و ورود واژه «سرخ» در متون ادبی بویژه شعر و داستان بود. ورود آثار نویسندگان روسی مثل پوشکین، داستایوفسکی و...نیز از دیگر پیامدهای عملکرد فرهنگی این رژیم به حساب می آید. از تاثیرات دیگر این دوره، رشد کمی و کیفی آثار فرهنگی در گستره مطبوعات کشور است. این پدیده نسبتا مثبت فرهنگی در اواخر عمر رژیم کمونیستی بخصوص در دهه 60 تا 70 اتفاق افتاده است. از سوی دیگر در خارج از کشور نیز تحولاتی به وجود آمد که از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ به بیان دیگر می توان گفت نتیجه عملکردهای منفی و مثبت رژیم کمونیستی در افغانستان، آغاز تحول فرهنگی و ادبی جدیدی در خارج از کشور به شمار می رود که از آن با عنوان  «ادبیات مقاومت و مهاجرت» یاد می شود.

    کلیدواژگان: ادبیات در نظام کمونیستی، فرهنگ ستیزی، دین ستیزی، تفسیر ماتریالیستی از ادبیات، بکارگیری وسیع از واژه سرخ، واژه های شایع در نظام کمونیستی، نفوذ آثار روسی
  • مریم بیاد*، فاطمه نعمتی صفحات 83-107

    کانون سازی، انتخاب کانون دیدی است که از طریق آن، افراد و وقایع داستانی مورد مشاهده قرار می گیرد. اما چه نیازی به افزودن اصطلاح فنی دیگری است وقتی زاویه دید همان مسائل را عنوان می کند؟ باید گفت که در مطالعات مربوط به زاویه دید، بیشتر، راوی مرکز توجه است ولی در مطالعات کانون سازی هر کدام از شخصیتها را همپای راوی مدرک و بیننده ای خاص از داستان به حساب می آوریم که ادراک او دریچه ای تقریبا همسنگ دریچه راوی به دنیای داستانی و قضایای آن می گشاید. پس صرف لحاظ کردن مطالعات کانون سازی در کنار مطالعات روایتگری، چند صدایی بودن روایت را نیز توجیه می کند.  علاوه بر آن در لحظاتی که قطعا نمی توانیم ادراکی را به راوی منتسب بدانیم اما لفظ، لفظ آشنای راوی است، کانون سازی توضیح می دهد که ادراک عامل دیگری از طریق کلام راوی گزارش شده است.

    کلیدواژگان: کانون سازی، روایتگری، رده بندی ژنت، انواع کانون سازی، جنبه های کانون سازی
  • محمدرضا پورجعفر*، فرهاد مهندس پور صفحات 109-120

    در این مقاله، دو قهرمان همانند از دو دسته ادبی مختلف - رستم از ادبیات حماسی ایران با کوهولین از ادبیات نمایشی ایرلند - مقابله شده است. بررسی همانندی این دو قهرمان به منزله ارزیابی امکان و توانایی نمایشی و روایت داستان رستم و سهراب شاهنامه فردوسی است. از این رو و به همین ضرورت است که کردارهای رستم و کوهولین در جریان داستان مورد ارزیابی قرار گرفته؛ کردارهای قهرمانی اسطوره ای که فرجامشان فرزندکشی است. در اینجا نسبت میان هر یک از قهرمانان (رستم - کوهولین) با وقایع،  تصمیم و اعمالشان ازآغاز تا پایان حادثه در مقایسه ای تطبیقی و محتوایی ارزیابی خواهد شد. در این روش مبنا، مقایسه هر جزء از طرح داستانها با هم و هر جزء از کردار قهرمانان با هم است. در این تحلیل توصیفی وتطبیقی، درخواهیم یافت که بین دو اسطوره، مشترکات فراوانی وجود دارد که می تواند بر هم خانوادگی و یگانگی در خاستگاه و منشا آنها دلالت کند.

    کلیدواژگان: قهرمان، حماسه، ایران، ایرلند، رستم، کوهولین
  • سعید حسام پور*کاووس حسن لی صفحات 121-145

    خیام نیشابوری از اندیشمندان و سخنسرایان نامدار ایرانی است که با سروده هایی اندک، ولی پرمایه، آوازه جهانگیر یافته و نام خود را در همه زبانهای زنده دنیا در گسترده است. درباره خیام، تاکنون نوشته های فراوان پدیدآمده است. امادرنگ اندیشمندانه او در راز و رمز هستی و پرسشهای حیرت آلود او در پیوند با وجود آدمی و آغاز و انجام او،توجه خیام پژوهان را آن قدر به سوی خود درکشیده است که آنها را به یکباره از بررسی زیبایی شناسانه رباعیات خیام بازداشته است. این بی توجهی تا آنجاست که بسیاری به اشتباه می پندارند، سروده های خیام از ارزشهای زیباییشناسی بی بهره یا از آن دید، کم مایه است. در این جستار، کوشش شده تا پیوندهنری واژگان و تصاویررباعیات خیام برای هماهنگی صورت و معنادرآنها بازنموده، وعناصرزیباییشناسی سروده های اودراین سه قسمت واکاوی شود: الف. پیوند هنری واژگان ب. تصویرسازی ج. تاکید، تکرار

    کلیدواژگان: خیام، رباعیات خیام، تصویرسازی، پیوند واژگان، تاکید، تکرار، تناسب، انسجام، زیباییشناسی
  • فاطمه مجیدی* صفحات 145-163

    این مقاله به بررسی ریخت شناسانه داستان شیخ صنعان پرداخته است.نخست به تعریف ریخت شناسی پرداخته و سپس داستان را از منظر ریخت شناسی تجزیه و تحلیل کرده است وبه: قهرمانان داستان، خویشکاری های قهرمانان، زمان ،مکان، انگیزشها، وحرکتها تقسیم نموده است.پس از تجزیه و تحلیل، این داستان با داستانهای مشابه از نظر ساختار مقایسه شده است از جمله پنج داستان:(عبدالرزاق صنعانی،ابوعبدالله اندلسی،راقاللیل،موذن بلخ،ولی سمرقندی) و شباهته او تفاوتهای  این داستانها با داستان مورد بحث بررسی شده است که طبق این بررسی دو داستان نخست بویژه داستان عبدالرزاق صنعانی بسیار از نظر ساختارهماننداست وداستانهای دیگر با داشتن شباهتهای اندک تفاوتهای چشمگیری با ساختار داستان شیخ صنعان دارد.

    کلیدواژگان: داستان، ساختار، ریخت شناسی، خویشکاری، قهرمان
|
  • Azad R* Pages 7-24

    The influence of philosophy on literature is undeniable. We just need to think of how Heidegger’s philosophy left its imprint on the whole postmodernist literary movement.The Emphasis on interconnections between man and the universe,the endeavor to understand   those interconnections and the attempt to return to their origins and sources are three fundamental principles of Heidegger’s philosophy, which have penetrated and shaped postmodernist literature. These three fundamental principles are also found in mythology and in this article we will highlight their similarities. Apart from sharing these three elements, minor parallels can also be found such as the “Unconscious” aspect of mythology, being a direct result of oral tradition while in postmodernist literature the same aspect becomes “Consciousness” since a priori agreed conditions are intentionally applied. In this article, while focusing on the philosophy of Heidegger, we discussed the characteristics common between mythology and postmodernist literature.

    Keywords: leidegger’s philosophy, Mythology, Postmodernist literature
  • Aftekhari.S.A* Pages 25-60

    Various theories have been proposed to explain the differences which exist between the language of Persian Medieval Prose and standard Persian as well as between standard Persian and colloquial Persian.     What everyone seems to agree on though is that changes in language are caused by a yet unknown and seemingly uncontrollable phenomenon .Today , the gap which exists between standard and colloquial Persian is so deep, that in the eventuality that amendments were deemed necessary, it would be impossible to implement them and bring back colloquial Persian closer back to its standard form. A deeper and more precise understanding of colloquial language, assessing the role and functions of language economy and identifying and isolating the elements which cause changes in the form and content of languages are all factors which need to be studied and taken into account to help reduce errors in language planning process. In this article, we explain and classify the inclinations of Persian speakers to shorten and simplify language components, a phenomenon known as language economy, which we believe, is the main factor influencing the development of colloquial Persian.

    Keywords: Standard Persian, Colloquial Persian, Language Economy, Redundancy, Deletion, Substitution, Language changes
  • Akbari.M*, Fazaeli.H Pages 61-83

    For a short period, Afghanistan was a republic (1973-1978) and was then taken over by a communist regime. This new regime apart from being influential on a political level also left a deep imprint on culture and literature. During the regime’s early political life, the influence was more destructive than constructive. Everything was interpreted in order to serve the communist goals. Red, which was the color and symbol of socialist countries (including the former Soviet :union: and Communist China), made its way into Afghani literature in a very radical manner. Everyone, regardless of their social strata as well as the intelligentsia reacted to this excessiveness, a phenomenon reflected in the poems of Leila Sarahat. In addition, Russian literature, such as the works of Pushkin and Dostoyevsky left a palpable impression on the literary culture.  In the beginning the Russian novels were introduced through translation done by Iranian writers, subsequently the work of translation was taken over by Afghanis themselves In its later political years, the communist regime of Afghanistan tried to make a compromise and opened its political and cultural scene, which contributed to the growth and development of various cultural activities. It can also be said that the communist regime helped create cultural change and new literary trends outside Afghanistan itself, a literature of resistance, a literature of the Afghan Diaspora.

    Keywords: Literature in Communist regime, Warfare culture, Atheism, Materialistic interpretation of literature, Red color, Influence of Russian Literature
  • Beyad M*, Nemati .F Pages 83-107

    Focalization is like a prism through which the events and existents of the story’s fictional world are seen. As a literary term, Gerard Genette first used it in order to differentiate between "narrative mood" and "narrative voice". These two concepts respectively deal with these questions: "who sees?" and "who speaks?". When we read, we hear the narrator's voice; he is able to report what he himself sees and what the characters see. Assuming the transposition of another agent's perceptions in the narrator's report is what creates differences and divergences between various points of view. Moreover, the introduction of this term justifies the polyphonic nature of narrative since it deals with the various perspectives feeding the narrative.

    Keywords: Focalization, Narration, Genette's Typology of Focalization, Types of Focalization, Facets of Focalization
  • Purjafar.M.R*, Mohandespur.F Pages 109-120

    In this article we compare two epic Heroes from two different environments, Rustam from the Iranian epic literature and Kocholin from the Irish Dramatic Literature.  A comparative study of those two heroes allowed us to evaluate and assess the theatrical and narrative possibility and capability of Ferdowsi’s Rustam and Sohrab story.  When taking into consideration and comparing the action of Rustam and Kocholin, the importance of our study becomes comprehensible since both of them ended up killing their own son. In this study, the decisions, undertakings and actions of the two heroes from the beginning till the end of their stories was compared thoroughly and we showed that between those two epics many similarities exist, which indicate that the stories might have a common source.

    Keywords: Epic literature, Iran, Ireland, Rustam, Kocholin.Yakoliya, her loneliness is one of the best long stories in Persian
  • Hesampour S*, Hasanli K Pages 121-145

    Omar Khayyām is one of the most well known Iranian thinkers and medieval poets and his work has been internationally acclaimed. The limited number of his poems is counterbalanced by their deep meanings. Various studies have been devoted to Omar Khayyām.  However, researchers and literary men alike have mostly focused their endeavors on analyzing the depth of his thoughts as to the inner secrets of the self, his rhetorical questions concerning human existence, its origins, ends and ultimate fate while leaving aside a very important constituent of Khayyām’s poetry, its aesthetics.   This lacuna led to the false impression that his poetry is structurally weak and not endowed with aesthetics elements.  In this study, we showed the interconnectness and harmony of Khayyām’s artistic lexicon and imagery with its form and content.  Khayyām’s poetical aesthetics elements have been analyzed on three levels: 1.Artistic relation between poetical elements  2.Imagery 3. Emphasis and repetition.

    Keywords: Khayyām's Rubāiyāt, Imagery, Artistic relation between poetical elements, Repetition, Emphasis, Coherence, Aesthetics
  • Majidi F* Pages 145-163

    This article studies and analyzes the morphology of Shaykh-i San’ān’ story. First, we defined the concept of Morphology, and then we isolated the constituents of the story such as the heroes’ chara-cteristics, the roles of the story’s characters, time, place, motivations and movements. We subsequently analyzed the structure of the narrative and compared it with 5 analogous stories:  1- ‘Abdul alrazzāq-i San’ānī 2- Abū Abdūllah Andulisī, 3- Rāqid-u layl 4- Mo’azin-i Balkh, 5- Vali-yi Samarqandī   Our research showed that the first two stories, particularly ‘Abdul alrazzāq-i San’ānī, are structurally very similar with Shaykh-i San’ān’s story while the other narratives exhibit significant structural differences.

    Keywords: Shaykh-i San’ān, Morphology, Structure, Mystical stories