فهرست مطالب

فصلنامه سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید محمودی*، بهروز ساری، مجید رضایی، هاشم رستم زاده صفحات 1-18

    تالاب ها یکی از مهم ترین پهنه های آبی موثر در تعدیل شرایط آب و هوایی نواحی پیرامونی و همچنین یکی از شکننده ترین پدیده های طبیعی به شمار می رود. بنابراین پایش تغییرات محیط پیرامونی تالاب ها بسیار اهمیت دارد. هدف از این تحقیق، پایش تغییرات کاربری اراضی، شاخص بهنجار شده پوشش گیاهی و الگوهای دمایی سطح زمین در نواحی پیرامونی تالاب میقان با استفاده از داده های چند زمانه سنجنده TM ماهواره لندست در تاریخ های 30 اردیبهشت ماه سال 1381 و 5 خردادماه سال 1389 است. برای استخراج تغییرات کاربری اراضی  از روش طبقه بندی نظارت شده با اعمال الگوریتم حداکثر شباهت استفاده شد. نتایج دقت طبقه بندی تصاویر با استفاده از شاخص کاپا برای تصویر سال 1381 و 1389 به ترتیب، 99.13% و 98.93% با ضریب کاپا 98 و 97 بود. نتایج تغییرات کاربری اراضی نشان داد که زمین های بایر افزایش 100 کیلومترمربع و در مقابل نواحی با پوشش گیاهی 84 کیلومترمربع کاهش داشت. میانگین شاخص بهنجار شده پوشش گیاهی با تغییر محسوسی مواجه نبوده است و بیشینه و کمینه این شاخص در سال 1381 صفر و 0.52- و در سال 1389، 0.05- و 0.58- بود. طبقات دمایی گرم تر در الگوی دمایی منطقه در سال 1389 نسبت به سال 1381 گسترش بیشتری داشت. میزان دمای کمینه، میانگین و بیشینه در حریم ده کیلومتر پیرامونی تالاب میقان در سال 1381 به ترتیب 16.72، 27.35 و 36.4 درجه سانتی گراد با انحراف معیار 3.2، این مقادیر در سال 1389 به 15.5، 29.8 و 37 درجه سانتی گراد با انحراف معیار 3.5 است.

    کلیدواژگان: سنجش ازدور، کاربری اراضی، دمای سطح زمین، شاخص بهنجار شده پوشش گیاهی، تالاب میقان
  • عبدالخالق آروین، قربان وهاب زاده *، سید رمضان موسوی، مسعود بختیاری کیا صفحات 19-34

    دشت میناب در استان هرمزگان، در دهه های اخیر رشد جمعیت را در کنار توسعه کشاورزی داشته است. بارش کم سال های اخیر، خشک سالی های متوالی و محدودیت منابع آب سطحی، موجب حفر بی رویه چاه های آب در منطقه شده است. برداشت بی رویه از این چاه ها، موجب عدم تعادل آبخوان منطقه شده و پایین رفتن سطح آب زیرزمینی را به دنبال داشته است. پیامدهای این روند، باعث ایجاد و گسترش فرونشست زمین در منطقه شده است. هدف از این تحقیق، استفاده از تصاویر ماهواره ای راداری Semtinel-1 سال های 1393 و 1397 و روش تداخل سنجی تفاضلی راداری در بررسی میزان و گسترش فرونشست زمین است. نتایج پردازش های انجام شده بر روی این تصاویر نشان داد که در دوره مطالعاتی، حدود 13سانتی متر فرونشست داشته است. بعد از صحت سنجی پهنه بندی انجام شده با واقعیت های زمینی (شهریور 1397)، به منظور تشخیص رابطه فرونشست با میزان تغییرات و افت سطح آب زیرزمینی، ارتفاع سطح زمین و شیب، تحلیل های فضایی انجام و میزان همبستگی هر یک از فاکتورهای مذکور با تراکم رخداد فرونشست محاسبه گردید. تحلیل خودهمبستگی فضایی و شاخص موران خوشه ‏ای بودن رخداد فرونشست تحت تاثیر تغییرات سطح آب در منطقه موردمطالعه را به میزان 0.925 نشان داد. همچنین بالا بودن امتیاز توزیع نرمال استاندارد (z) و پایین بودن مقدار سطح معنی داری (p_value) نشان دهنده رابطه خودهمبستگی قوی 1.89 و 0.06 بین عناصر موردمطالعه است.

    کلیدواژگان: تداخل سنجی راداری، فرونشست، تحلیل مکانی، آب زیرزمینی، تصاویر رادار، حوزه آبخیز میناب
  • عباس علی ولی*، ابوالفضل رنجبر، مرضیه مکرم، فریده تاری پناه صفحات 35-58

    دمای سطح زمین از شاخص های مهم ارزیابی کیفیت زیستگاه در مقیاس های محلی و جهانی است. در تحقیق حاضر اثرات فاکتورهای کاربری اراضی، سازند زمین شناسی، عوامل توپوگرافی و اقلیم بر دمای سطح در منطقه خارستان بررسی شد. در این راستا از تصاویر تیرماه ماهواره لندست 7 و 8 طی دوره 1379-1396، مدل رقومی ارتفاع، نقشه زمین شناسی و توپوگرافی استفاده شد. دمای سطح از روش پنجره مجزا و کاربری اراضی از روش طبقه بندی نظارت شده برای سال 1396 استخراج شد. ارتباط بین دمای سطح با متغیرهای ارتفاع، جهت، شیب، پوشش گیاهی، رطوبت سطح خاک و دمای هوا با استفاده از روش های آماری بررسی شد. نتایج نشان داد میانگین دمای سطح، 43 درجه سانتی گراد، شاخص نرمال شده تفاضل پوشش گیاهی 0.144 و شاخص تفاضلی رطوبت نرمال شده 0.068- بود. با توجه به طبقه بندی تصاویر با دقت کلی 99.96 درصد و ضریب کاپای 0.96، کاربری مرتع و باغ به ترتیب بیشترین و کمترین مساحت را به خود اختصاص داده اند. بیشترین مقدار دمای سطح  C°  53 در اراضی دارای خاک لخت و مناطق مسکونی و کمترین C° 29 در اراضی باغی مشاهده شد. درحالی که بیشترین و کمترین مقدار دمای سطح  به ترتیب مربوط به سازندهای پابده گورپی و آسماری بود. در دامنه های آفتابی بیشترین همبستگی 0.5<R2، بین دمای سطح، ارتفاع، دما، پوشش گیاهی و رطوبت سطحی مشاهده شد. درحالی که در دامنه های سایه دار دمای سطح بیشترین همبستگی 0.5<R2 را با ارتفاع، دما و پوشش گیاهی داشت. از عوامل ذکرشده ارتفاع و دما بیشترین تاثیر را بر دمای سطح داشتند. همبستگی شاخص نرمال شده تفاضل پوشش گیاهی و شاخص نرمال شده رطوبت با دمای سطح معکوس 0.9< بود. درحالی که همبستگی بین دمای سطح و دمای هوا مثبت بود. بنابراین کاربری اراضی، جنس زمین، توپوگرافی، پوشش گیاهی، رطوبت خاک و دمای هوا در تعادل دمایی اکوسیستم موثرند.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، شاخص نرمال شده تفاضل پوشش گیاهی، شاخص تفاضلی رطوبت نرمال شده، تصاویر لندست، خارستان
  • خلیل ولی زاده *، رضا دلیر، خدیجه آذری صفحات 59-75

    شناسایی مناطق سیل خیز یک گام اساسی برای مدیریت ریسک سیل است و منطقه بندی خطر سیلاب اندازه گیری کمی از خطر سیل را فراهم می کند، درنتیجه امکان ارسال هشدارهای مناسب در مواقع خطر سیل و تسهیل عملیات امداد و نجات فراهم می شود. هدف از این تحقیق پهنه بندی سیلاب با استفاده از تصاویر پهپادی و تاثیر آن بر کاربری اراضی در محدوده رودخانه لیقوان، زیر حوزه آجی چای در جنوب شرقی تبریز در استان آذربایجان شرقی است. برای پهنه بندی سیلاب از مدل رقومی ارتفاعی DEM با دقت 70 سانتی متر استفاده گردید. پس از تبدیل مدل رقومی ارتفاعی به TIN برای پیش پردازش، داده ها وارد نرم افزار HEC-GeoRAS گردید و با TIN تصاویر پهپادی سه بعدی گردید و ارتفاع مقاطع عرضی مشخص و گودی هیدرولیکی رودخانه به صورت دقیق استخراج گردید. پس از مرحله پیش پردازش نتایج وارد HEC-RAS گردید تا پس از تکمیل مشخصات جریان و داده های هیدرولیکی و واردکردن دبی های سیل در دوره های بازگشت 2، 5، 10، 25، 50، 100 و 200 سال، مد ل سازی جریان و پروفیل سطح آب در سیل هایی با این دوره های بازگشت به دست آید. سپس پهنه های سیلاب با نقشه کاربری اراضی تلفیق گردید. نتایج نشان داد با افزایش دوره بازگشت که مطابق با آن دبی نیز زیاد می شود؛ پهنه های سیل خیز افزایش یافته به طوری که در دوره بازگشت 2، 5، 10، 25، 50،100 و 200 سال به ترتیب 6.24، 6.13، 6.75، 7.80، 9.69، 10.36 و 11.44 هکتار زیرپوشش سیل قرار گرفت و همچنین مشخص گردید به ترتیب باغات، اراضی بایر و مناطق مسکونی بیش تر از سایر کاربری ها تحت تاثیر سیل قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: تصاویر پهپاد، پهنه بندی سیلاب، کاربری اراضی، رودخانه لیقوان
  • بهروز خدابنده لو، حسن خاوریان *، اردوان قربانی صفحات 76-92

    دقت نقشه تغییرات کاربری به دست آمده از داده های سنجش ازدور به دقت نقشه های طبقه بندی کاربری اراضی در زمان های مورد مطالعه بستگی دارد. در این مطالعه از تصاویر سنجنده های TM و OLI در سال های 1368 و  1397 و روش طبقه بندی شئ گرا برای بررسی روند تغییرات کاربری/ پوشش اراضی با تاکید بر کاربری کشاورزی در حوزه آبریز قره سو استفاده شد. پس از پیش پردازش های لازم، پردازش شئ گرا با اعمال فرایند سگمنت سازی چند تفکیک آغاز گردید. جهت دستیابی به دقت بیش تر طبقه بندی کاربری اراضی علاوه بر باندهای طیفی از سایر اطلاعات نظیر شاخص نرمال شده تفاضل پوشش گیاهی NDVI، میانگین باندها، انحراف معیار باندها و ویژگی های هندسی استفاده شده است. از بین این اطلاعات غیر طیفی استفاده شده، تعداد 15 ویژگی توسط روش بهینه سازی فضای  ویژگی ها FSO انتخاب و به عنوان اطلاعات جانبی در طبقه بندی الگوریتم نزدیک ترین همسایگی مورداستفاده قرار گرفتند. ضریب کاپای حاصل از ارزیابی صحت طبقه بندی تصاویر سال های 1368 و  1397 به ترتیب 85 و 96 درصد محاسبه شد که نشان دهنده قابل اعتماد بودن نتایج طبقه بندی شئ گرا است. در مرحله بعد به کمک نقشه های طبقه بندی شده و روش مقایسه پس از طبقه بندی، نقشه تغییرات تهیه گردید. طبق نتایج حاصل از آشکارسازی تغییرات، کاربری کشاورزی طی این بازه زمانی حدود 73849 هکتار افزایش سطح را در برداشته است که علت اصلی آن تخریب مراتع و به زیر کشت بردن این کاربری است.

    کلیدواژگان: طبقه بندی شئ گرا، تغییرات کاربری، پوشش اراضی، الگوریتم نزدیک ترین همسایگی، حوزه آبریز قره سو
  • داود مختاری، حمید ابراهیمی*، سعید سلمانی صفحات 93-105
    وقوع پدیده فرونشست زمین و خطرات احتمالی آن در حوزه آبریز دشت تسوج استان آذربایجان شرقی به علت بروز بحران آب و دوره خشک سالی موجود در منطقه طی سالیان اخیر افزایش چشمگیری داشته است. به منظور برنامه ریزی برای کاهش خطرات ناشی از فرونشست زمین، شناسایی مناطق پرخطر و مستعد وقوع این پدیده ضروری است. در این مطالعه به مدل سازی خطر وقوع فرونشست زمین در بستر الگوریتم جنگل تصادفی با بهره گیری از نقاط فرونشست های ثبت شده و یازده متغیر محیطی موثر بر وقوع فرونشست (ارتفاع، شیب، جهت، شاخص رطوبت توپوگرافی، فاصله از آبراهه، تراکم زهکشی، فاصله از گسل، سنگ شناسی، کاربری اراضی، سطح آب زیرزمینی و افت سطح آب زیرزمینی) پرداخته شده است. قابلیت پیش بینی و صحت نتایج مدل با استفاده از منحنی تشخیص عملکرد نسبی (ROC) و مساحت سطح زیر این منحنی (AUC) مورد ارزیابی قرارگرفته است. ارزیابی نتایج مدل نشان دهنده دقت بسیار مناسب مدل 0.86 است. بر اساس نتایج حاصل از مدل با روش میانگین کاهشی دقت، متغیر های سطح آب زیرزمینی، فاصله از گسل و افت سطح آب زیرزمینی تاثیر بیشتری بر پتانسیل وقوع فرونشست در منطقه موردمطالعه داشته اند. همچنین مطابق نتایج حاصل به ترتیب 18 و 11 درصد از مساحت منطقه موردمطالعه در کلاس پرخطر و بسیار پرخطر ازنظر وقوع فرونشست قرارگرفته که حاکی از شرایط خطرناک منطقه است. استفاده از نتایج حاصل از این تحقیق توسط مدیران و برنامه ریزان نقش موثری در کاهش خطرات ناشی از فرونشست زمین خواهد داشت، همچنین ارائه و اجرای راهکار های عملیاتی را تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: فرونشست زمین، سطح آب زیرزمینی، الگوریتم جنگل تصادفی، دشت تسوج
  • محمدرضا کارگر، هرمز سهرابی* صفحات 106-119
    پیشرفت های اخیر در زمینه وسایل پرنده و قابلیت نصب سنجنده های سبک بر روی آن ها، امکان برآورد مشخصه های ساختاری درختان و توده های جنگلی را از راه دور با هزینه های نسبتا کم در مقایسه با روش های سنتی مهیا کرده است. در این پژوهش، دقت و صحت برآورد ارتفاع تک درختان با استفاده از تصاویر یک پرنده هدایت پذیر از دور (پهپاد) ارزان قیمت بررسی شد. برای این منظور 854 تصویر از ارتفاع 100 متری برداشت شد و پس از پردازش ها، با استفاده از الگوریتم ساختار حرکت مبنا (SFM)، ابر نقاط متراکم تهیه گردید. منطقه موردمطالعه شامل 34.79 هکتار از پارک جنگلی سیسنگان بود که به منظور نمونه برداری، 28 قطعه نمونه 30×30 متر در آن طراحی گردید و نوع گونه و ارتفاع درختان ثبت شد. مدل سازی ارتفاع واقعی در مقابل ارتفاع برآوردی از مدل ارتفاعی تاج توسط تحلیل رگرسیون انجام گرفت. دقت و صحت برآوردها با معیار های اریبی نسبی و جذر میانگین مربعات خطا نسبی بررسی شد. بر اساس نتایج، اختلاف ارتفاع اندازه گیری شده زمینی و مستخرج از مدل ارتفاعی تاج ازنظر آماری معنی دار بود.  همچنین جذر میانگین مربعات خطا نسبی برای برآورد ارتفاع شمشاد، ممرز، انجیلی و سایر گونه ها به ترتیب 20.39، 20.39، 20.57 و 20.52 درصد محاسبه شد. درمجموع، اندازه گیری ارتفاع با استفاده از ابر نقاط تولیدشده از تصاویر پهپاد و روش های بکار برده شده در این تحقیق، اریب بود و برآورد ها دارای عدم قطعیت زیادی بود.
    کلیدواژگان: پهپاد، الگوریتم ساختار حرکت مبنا، مدل ارتفاعی تاج، مدل رقومی سطح زمین، سیسنگان
|
  • Saeed Mahmoodi *, Hashem Rostamzade, Behrouz Sari, Majed Rezaei Pages 1-18

    Wetlands are one of the most important aquatic zones that affect the climate of the surrounding areas and are also one of the most fragile natural phenomena. Therefore, it is very important to detect changes in the environment around the wetlands. The purpose of this study, the land use change detection, the normalized vegetation index, land surface temperature patterns in the surrounding of the Meighan wetland, were analyzed using Landsat TM multi-time sensor data for 30 May 2002, and 5 June 2010. Supervised classification algorithms with maximum likelihood were used to extract land use changes. The results of classification accuracy, using the Kappa coefficient for 2002 and 2010 were 99.13% and 98.93% with 98 and 97 kappa coefficients, respectively. The results of land use changes showed that the barren lands increased by 100 km2 and, in contrast, vegetation areas were reduced by 84 km2. The average of the normalized vegetation index was not significantly changed and the maximum and minimum values in 2002 were 0 and -0.52, and in 2010, -0.05 and -0.58, respectively. The warmer temperature classes in the regional temperature pattern in 2010 were more extensive than in 2002. The minimum, average and maximum temperature in 10 km of surrounding of Meighan wetland in 2002 were 16.72, 27.35 and 36.4°C with a standard deviation of 3.2, and in 2010, 15.5, 29.8 and 37°C with a standard deviation of 3.5.

    Keywords: Remote Sensing, Land Use, Land surface temperature (LST), Normalized difference vegetation index (NDVI), Meighan wetland
  • Abdolkhalegh Arvin, Ghorban Vahabzadeh *, Seyed Ramazan Mousavi, Masoud Bakhtyari Kia Pages 19-34

    Minab plain in Hormozgan province has experienced population growth with agricultural development in recent decades. Low rainfall in recent years, successive droughts, and limited surface water resources, irregular irrigation practices in the agricultural sector in the study area, along with inappropriate cultivation patterns, have caused the extraction of water wells in the region. The extraction of these wells and groundwater resources has led to an imbalance in the aquifer in the area and a decline in groundwater levels. The consequences of this trend have caused the creation and expansion of subsidence in the region. This research, by investigating radar, satellite images and using differential radial interferometry, has been used to detect and determine the amount of subsidence in order to investigate the extent of this phenomenon in the study area. In this study, data from the Sentinel-1 refer to the dates 2014 and 2018 were used. The results showed it had 13-centimeter subsidence in the study period. After verifying the results by control points (in September 2018), in order to find the relationship of subsidence with changes in groundwater level, elevation, and slope, a spatial analysis was performed and the correlation of each of these factors with subsidence event density was calculated. Spatial autocorrelation analysis and Moran's index showed that climatic event due to water level changes in the study area was 0.925. The values ​​of 1.89 and 0.06 for standard normal distribution (z) and the p_value respectively, confirm a strong autocorrelation between the studied factors.

    Keywords: InSAR, Subsidence, Spatial analysis, Groundwater, Radar images, Minab basin
  • Abbasali Vali *, Abolfazl Ranjbar, Marzieh Mokarram, Farideh Taripanah Pages 35-58

    Land surface temperature (LST) is an important indicator of habitat quality assessment for a local and global scale. In the present study, the effects of multiple factors on land use, geological formations, topographical and climate factors on LST in Kharestan region were investigated. To this end, images of July Landsat 7 and 8 satellites during the period 2000-2017, digital elevation model, geological map and topography were used. The surface temperature was extracted using a split-window method and also land use extracted from the supervised classification method which has been done in 2017. The correlation between surface temperature and elevation, aspect, slope, vegetation, soil moisture, and air temperature variables was investigated using statistical methods. The results indicated that the surface temperature average was 43 °C, Normalized difference vegetation index (NDVI) was 0.144 and Normalized difference moisture index (NDMI) was 0.068. According to the classification of images with an overall accuracy of 99.96% and kappa coefficients of 0.96, pasture and horticultural land cover the highest and lowest area, respectively. The highest surface temperature, 53 °C was observed in bare soil and residential areas and the lowest 29 °C in horticultural land. Moreover, the highest and lowest surface temperatures were related to Pabdeh-Gurpi and Asmari formations, respectively. In sunny slopes, the highest correlation, R2>0.5 was observed between surface temperature, elevation, temperature, vegetation, and surface moisture. Furthermore, in shady slopes, the surface temperature had the highest correlation, R2>0.5 with elevation, temperature, and vegetation. Among the above factors, elevation and temperature had the most influence on surface temperature. In addition, the correlation between vegetation index and a normalized moisture index with inverse surface temperature was >0.9. Also, the correlation between surface temperature and the air temperature was positive. Therefore, land use, geology, topography, vegetation, soil moisture, and air temperature are important factors in ecosystem temperature equilibrium.

    Keywords: Land surface temperature (LST), Normalized difference vegetation index (NDVI), Normalized difference moisture index (NDMI), Landsat images, Kharestan
  • Khadije Azari, Khalil Valizadeh *, Reza Delir Pages 59-75

    Identification of flood zones is a basic step in flood risk management, and flood risk zoning provides a quantitative measure of flood risk, thereby enabling appropriate alerts to be provided in times of flood risk and facilitating rescue operations. The purpose of this study was to determine flood zoning using unmanned aerial vehicles (UAV) images and its impact on land use in the Lighvan river area, under the Ajai Chai Basin, southeast of Tabriz in East Azarbaijan province. The digital elevation model (DEM) with 70 cm accuracy was used for flood zoning. After converting the DEM to TIN for pre-processing, data were entered into HEC-GeoRAS software. And with TIN, three-dimensional UAV images were obtained and the height of profiles specified and hydraulic depth of the river extracted. After the pre-processing, the results entered in HEC-RAS software, so after the completion of flow specification and hydraulic data and entering capacity of flood discharges in return periods of 2, 5, 10, 25, 50, 100 and 200 years, flow model and water surface profile with return period obtained. Then the flood zones were combined with the land use map. The results showed that as the increase of return period the capacity increases too; flood zones increase, So that during the return period of 2, 5, 10, 25, 50,100 and 200 years 6.24, 6.31, 6.75, 7.80, 9.69, 10.36 and 11.44  hectares, respectively, were covered by flood cover and It was also found that floods, gardens, barren lands, and residential areas were more affected by floods, respectively.

    Keywords: Unmanned aerial vehicle (UAV) images, Flood zoning, Landuse, Lighvan river
  • Behrooz Khodabandehlou, Ardavan Ghorbani, Hassan Khavarian * Pages 76-92

    The accuracy of land use changes map obtained from remote sensing data depends on the accuracy of each of the land use maps during the time period studied. In this study, TM and OLI images in 1989 and 2018 and an object-oriented classification method were used to investigate the land use/ land cover change trends with an emphasis on agricultural land use in the Ghare Sou basin. After the pre-processing, the object-oriented processing using the multiresolution segmentation method was applied. In addition to the spectral bands, some additional information such as a normalized difference vegetation index (NDVI), band means, the standard deviation of bands and geometry characteristics were used to extract land use in order to obtain more accurate results. Of these non-spectral data used, 15 characteristics were selected by Feature space optimization (FSO) method to be used in the nearest neighborhood algorithm. The kappa coefficient of the land use maps for 1989 and 2018 was 85% and 96%, respectively, indicating the reliability of the object-oriented classification results. In the next step, the map of the changes was produced comparing the classified maps. According to the results of the change detection, the agricultural land use during the studied period has an increase of 73849 hectares, mainly due to the destruction of rangelands and its conversion to the agricultural land.

    Keywords: Object oriented classification, Land use, land cover changes, Nearest neighbor algorithm, Ghare Sou basin
  • Davoud Mokhtari, Hamid Ebrahimy *, Saeed Salmani Pages 93-105
    Land subsidence occurrence in the Tasuj plane might become more frequent and hazardous in the near future due to its relationship with the water crisis and drought periods. In order to mitigate the damage caused by land subsidence, it is necessary to determine the susceptible or prone areas. The purpose of this study is to produce land subsidence susceptibility map based on the random forest approach to land subsidence occurrence data and eleven environmental variables  that have significant influence on land subsidence occurrences (altitude, slope, aspect, distance to drainage line, drainage density, distance from the fault, topographic wetness index, land cover, lithology, groundwater level and decline in groundwater level) were used as inputs of the random forest model. The random forest approach was applied to produce the land subsidence susceptibility map. The performance of the model was assessed using the receiver operating characteristics (ROC) curve and the area under the curve (AUC). The model results indicate the accuracy of 0.86. Based on the result of the mean decrease accuracy method, the most important conditioning factors were groundwater level, distance from the fault, and a decline in groundwater level, respectively. According to the result, about 18% and 11% of the study area was located within high to very high susceptibility classes. The result of this study can be used by stakeholders and local authorities to mitigate related hazards of land subsidence occurrences in the study area.
    Keywords: Land subsidence, Groundwater level, Random forest algorithm, Tasuj plane
  • Mohammad Reza Kargar, Hormoz Sohrabi * Pages 106-119
    Recent advances in unmanned aerial vehicles (UAVs) technology, as well as the development of lightweight sensors, offers a great possibility for the measurement of different tree features with relatively low costs compared to traditional methods. In this research, the precision and accuracy of tree height measurement and estimation using imagery by a low-cost UAV were studied. For this aim, 854 images with an altitude of 100 m above the ground were taken and the images were processed and dense point cloud was extracted by applying Structure from Motion (SFM) algorithm. The study was conducted in 34.79 ha of Sisangan forest park and 28 sample plots (30 × 30 m) were located in the field and tree heights were measured. Also, tree height was measured using the canopy height model. Linear regression was applied to estimate the actual tree heights based on CHM derived tree eights. The accuracy and precision of the estimates were assessed using relative bias and relative root mean square error. The differences between the field measured and CHM derived tree heights were statistically significant. Based on the results, the relative root means the square error of the height estimation of Buxus hyrcana, Carpinus betulus, Parrotia persica, and other species was 20.39, 20.39, 20.57 and 20.52 percent, respectively. The results showed that tree height measurement based on UAV images and methods that were applied in this research, is biased and the estimations are highly uncertain.
    Keywords: Unmanned aerial vehicle (UAV), Structure from Motion (SFM) algorithm, Crown height model, Digital terrain model, Sisangan