فهرست مطالب

مجله زمین ساخت
پیاپی 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسلم اسدی قجرلو*، محمد مهدی خطیب، سید مرتضی موسوی، حسام یزدانپناه صفحات 1-9

    گسل اسماعیل آباد  با روند شمالی- جنوبی (,80 W N10 W) (از شاخه های پهنه گسلی نهبندان) با طول 40 کیلومتر در 120 کیلومتری شمال غرب نهبندان قرار دارد. بررسی نحوه توزیع فعالیت قطعات گسلی در راستای این گسل به عنوان یک گسل قطعه-قطعه و جهت مطالعه موردی زمین ساخت فعال در بخش میانی پهنه گسلی نهبندان مورد توجه قرار گرفته است. بر مبنای ناپیوستگی هندسی 7 قطعه گسلی (به ترتیب از شمال گسل به سمت جنوب S1 تا S7) در راستای سامانه گسل مشخص شده است. به علت برجسته بودن شاخص های ریخت زمین ساختی و نو زمین ساختی، جهت بررسی فعالیت تکتونیکی گسل اسماعیل آباد، تغییرات این شاخص ها در راستای قطعات گسلی محاسبه شده است که عبارتنداز: میزان تغییرات شاخص سینوسیتی جبهه کوهستان (03/1-19/1)، مسطح شدگی جبهه کوهستان (51%-80%)، نسبت پهنا به ارتفاع دره (98/.-13/2)، نسبت پهنای کف دره به ارتفاع دره (30%-58%)، شاخص سینوسیتی رود (06/1-13/1) شاخص گرادیان طولی رودخانه (103- 288 متر)، و فرکتال آبراهه ها (982/1-2). با توجه به ارزیابی قطعات مختلف سامانه ی گسلی اسماعیل آباد، قطعه گسلی حبیب (قطعه S3) به طول 8/3کیلومتر، و روندN120W در بخش میانی گسل، فعالترین بخش گسل معرفی می گردند.

    کلیدواژگان: قطعه بندی گسل، ریخت زمین ساخت، فرکتال آبراهه، گسل اسماعیل آباد، زمین ساخت فعال
  • مسعود حیدری آقاگل*، محمد مهدی خطیب، محمود رضا هیهات، هاشم منصوری صفحات 11-26

    استان خراسان جنوبی در خاور ایران و در بخش شمالی زمین درز سیستان قرار دارد. عملکرد گسل های فعال و بروز زمین لرزه های مختلف با بزرگی بالا نشان از پتانسیل بالای لرزه خیزی این استان دارد. پهنه بندی خطر زمین لرزه با استفاده از پارامترهای گشتاور لرزه ای، هم شتاب لرزه ای، هم شدت لرزه ای، فاصله از گسل و شکستگی، عمق آبرفت و نقشه فرسایش استان انجام شد. نقشه های پهنه بندی نشان داد که بیش از یک سوم استان (40 %، مساحتی معادل 60 Km2) در کلاس خطر خیلی زیاد تا زیاد، 16 % (26.3 Km2) در کلاس خطر متوسط و 6/40% (61 Km2) در کلاس خطر کم تا خیلی کم قرار دارد. نتیجه بررسی های نقشه های پهنه بندی نشان می دهد بیشترین خطر ناشی از بروز زمین لرزه در ارتباط با شهرهای در حریم گسل اردکول (شهر حاجی آباد)، دشت بیاض (نیم بلوک، قائن)، بخش شرقی درونه (فردوس، طبس)، گیو(بیرجند)، سده (سده، آرین شهر)، نایبند(طبس، خور)،  فردوس(فردوس، سرایان)، اسفندیار(بشرویه) و سپس گسل شاه آباد(سربیشه، درمیان، اسدیه)، سهل آباد (درمیان، اسدیه)، آبگرم(گزیک)، پورنگ(سربیشه، درمیان، گزیک)، نوزاد(سربیشه، درمیان، اسدیه)، کلمرد (طبس، خور) و گسل جنوب بیرجند(بیرجند) قرار دارد. از مقایسه بین دو روش AHP و منطق فازی می توان دریافت که نقشه پهنه بندی تهیه شده به روش فازی همخوانی بهتری با واقعیت موقعیت زمین لرزه های رخ داده و مکان گسل های فعال منطقه دارد و در این میان در بین عملگرهای فازی، عملگر های OR (اجتماع)، Product (ضرب جبری) و Sum (جمع جبری) فازی بیشترین تطبیق را با واقعیت داشتند که در بین آن ها عملگر OR (اجتماع) بهترین تطبیق را دارد.

    کلیدواژگان: استان خراسان جنوبی، زمین درز سیستان، گشتاور لرزه ای، AHP، منطق فازی
  • سمیه دریکوند، علی یساقی، محمد مهدی فرهپور* صفحات 27-35
    یکی از راه های شناخت خطواره های عرضی- برشی به دلیل عدم رخنمون در سطح زمین، استفاده از تغییرشکل‏های ایجاد شده در پوشش رسوبی می باشد. شناسایی این تغییرشکلها در مقیاس تصاویر ماهواره‏ای امری متداول است، لیکن در مقیاس رخنمون نیاز به شناسایی و تحلیل دقیق شواهد ساختاری دارد. دراین مطالعه وجود پنج خطواره در باختر خرم آباد واقع در زاگرس چین خورده- رانده محرز گشت. موقعیت و سازوکار این خطواره ها بر اساس تصاویر ماهواره‏ای، تغییرشکلهای بزرگ مقیاس صورت گرفته توسط آنها (ایجاد تغییر در روند رودخانه ها، قطع و جابجایی روند گسل خرم آباد و خمش اثر محوری چینها) و تغییر شکلهای جزئی تر در ساختارهای منطقه (پیدایش ساختار دوپلکس امتدادی، تغییر در موقعیت و ساز و کار برخی از گسل‏های راندگی و تغییر موقعیت سطح محوری و پهلوی شمالی چین (تعیین گردیده است.
    کلیدواژگان: کمربند چین خورده -رانده زاگرس، گسل‏های عرضی- برشی، تصاویر ماهواره‏ای، خرم آباد
  • موسی الرضا سعیدنژاد*، سوفیا کشاورزی پورتفتی صفحات 37-50
    برای انجام این مقاله پژوهشی ابتدا به مطالعه و آنالیز تکتونیکی و زمین شناسی استان خراسان رضوی به عنوان مقدمات امر پرداخته ایم که منتج به رسم نقشه لرزه زمین ساخت استان شده است . سپس تحلیل خطر لرزه ای استان و محاسبه مقادیر و معیارهای مربوطه را با دو روش گوتنبرگ-ریشتر و پواسونانجام داده ایم.پدیده زلزله، هم از نظر بزرگا و هم از نظر زمان وقوع آن یک فرآیند تصادفی است. بنابراین به منظور تجزیه و تحلیل بانک داده ای و پیش بینی وضعیت آینده استان از نظر زلزله خیزی، لازم است پس از دسته بندی و مرتب نمودن داده ها، تابع توزیع مناسب برای محاسبه بزرگای زلزله و همچنین برای تخمین زمان وقوع آن و یا تابع توزیعی که هم شامل محاسبهبزرگا و هم زمان وقوع زلزله باشد، انتخاب شود. در این زمینه دو مدل گوتمبرگ-ریشتر و پواسون از مشهورترین و پرکاربردترین مدل ها هستند که در این مقاله نیز به عنوان مبنا به کار رفته اند.داده های زلزله های استاندر بازه ای 112 ساله (2015-1903) از پایگاه های معتبر داخلی و خارجی جمع آوری گردیده اندکه شامل بزرگی، طول و عرض جغرافیاییرومرکزی، زمان وقوع و عمق زلزله ها هستند. پس از ادغام زلزله ها، حذف زلزله های تکراری و پس لرزه ها و همچنین هم مقیاس کردن این بانک داده ای،  در این مقاله مورد استفاده قرار گرفته اند. نتایج حاصل به صورت نمودارهای درصد احتمال وقوع و دوره بازگشت زلزله های مختلف، در متن مقاله نشان داده شده است. برای رسم نقشه های b-value، ابتدا استان را با نقشه های 1:250000 سازمان زمین شناسی کشوری پوشش داده و چشمه های لرزه زا در هر چهارگوش مشخص شده اند. این چشمه ها را می توان با تطابق رومرکز زلزله های استان برروی نقشه گسل های منطقه مشخص کرد.در مرحله بعد، با توجه به پراکندگی زلزله ها در چهارگوش های ذکرشده، میزان پارامترهای لرزه ای (a-value & b-value)را در هرچهارگوش از طریق رابطه گوتمبرگ-ریشتر تعیین می کنیم.سپس نقشه توزیع b-value در استان را براساس میانگین مقدار آن در چهارگوش های زمین شناسی مرتبط رسم می کنیم. در ادامه، همان طور که می دانیم به منظور تامین پایداری سازه ها در مقابل زمین لرزه های احتمالی، معمولا دو مقدار بزرگا، زمین لرزه مبنای طرح (DBE)و حداکثر زمین لرزه قابل انتظار (MCE)، ملاک محاسبات قرار می گیرند که محاسبه این مقادیر با توجه به روابط مربوطه انجام شده است. لازم به ذکر است که با توجه به زلزه خیز بودن استان و قرارگیری آن به عنوان اولین مقصد زیارتی و سیاحتی کشور، این پژوهش با هدف ایجاد نگاهی جامع و کامل از وضعیت لرزه خیزی و تکتونیکی استان انجام شده تا منبعی مناسب برای استفاده متخصصان و محققان بحث زلزله و مدیران بحران استان در امر پیشگیری و کاهش بلایا و مخاطرات زمین لرزه قرارگیرد.
    کلیدواژگان: خراسان رضوی، b-value، گوتنبرگ- ریشتر، پواسون، زلزله مبنای طرح، حداکثر زمین لرزه قابل انتظار
  • حسن حاجی حسینلو*، مهسا نصیری صفحات 51-62
    منطقه مورد مطالعه در شمال غرب ایران در استان آذربایجان غربی و در جنوب غرب شهرستان ارومیه قرار دارد. این محدوده شامل  منطقه بند و پیرامون آن می باشد. سد شهرچای در بخش جنوب  غرب ارومیه ، بین دو زون ساختاری ایران مرکزی در شرق و سنندج- سیرجان در غرب محدود شده است. سنگ شناسی ساخت گاه و دیواره های مخزن سد عمدتا شامل تناوبی از مارن خاکستری، کنگلومرا، آهک ماسه ای و آهک می باشد. بررسی ریخت شناسی رودخانه شهرچای در طول مسیر آن نشان دهنده حرکت قطعه بلوک هایی که به وسیله گسل ها دچار جابه جایی ها شده اند. چین ها و گسل های راندگی در این منطقه، ساختارهای اصلی را تشکیل می دهند. امتداد این ساختارها شمال غرب- جنوب شرق به صورت راستالغز و هم روند با ساختارهای کمربند زاگرس می باشد. در این منطقه، گسل های راندگی با امتداد شمال غرب - جنوب شرق و شیب به سمت جنوب غرب، قدیمی ترین واحدهای توالی رسوبی را به سطح رسانده اند. علاوه بر گسل های راندگی موازی امتداد گسل زاگرس (گسل اصلی ارومیه)، گسل های عمود بر  امتداد زاگرس نیز دگرشکلی منطقه را تحت تاثیر قرار داده اند که سبب تغییر سبک دگرریختی در طول منطقه بند شده اند. شکستگی ها در منطقه مورد مطالعه به صورت موازی، قائم و زاویه دار نسبت به روند محور چین مشاهده شده اند. این شکستگی ها در سنگ آهک و در مناطق لولای چین ها تشکیل می شوند. یکی از مهم ترین نتایج این مطالعه این است که کلیه شکستگی ها قبل و یا همزمان با شروع چین خوردگی طبقات تشکیل شده اند و پس از تشکیل ساختمان های چین خوردگی هیچ شکستگی در سنگ ها رخ نداده است، گسل ها هم سن با درزه ها هستند.
    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، شکستگی های تکتونیکی، محدوده ی بند ارومیه
  • شهریار کشتگر*، ساسان باقری، محمد بومری صفحات 63-76
    کمپلکس ولکانو-پلوتونیک ماهیرود (چشمه استاد) در حاشیه شمال شرقی پهنه جوش خورده سیستان رخنمون دارد. بخش آذرین، نهشته های آذرآواری و گدازه ها آندزی-بازالت، آندزیت و داسیت  است که توسط یک استوک تونالیتی با سن کرتاسه فوقانی قطع گردیده است. کمپلکس ماهیرود خصوصیات محیط تکتونوماگمایی متعلق به جزایر قوسی امروزی را نشان می دهد. مطالعات ساختاری سنگ های رسوبی پوشاننده کمپلکس ، حاکی از  وقوع حداقل سه رخداد دگرشکلی قبل، همزمان و پس از برخورد، از  زمان کرتاسه تا عهد حاضر می باشد. حادثه D1یا حادثه قبل از برخورد بلوکهای افغان و لوت، با شکل گیری تراست ها و چین های مرتبط برگشته ، با روند کلی شرقی-غربی و شیبی به سمت شمال مشخص می شود. رخداد D2 یا رخداد همزمان با برخورد، با چین خوردگی مجدد و گسلش ساختارهای حادثه قبلی و گسترش الگوی تداخلی تیپ یک رمزی مشخص می شود که نتیجه تغییر عمومی روندها به سمت شمال تا شمال غرب می باشد. واقعهD3 یا واقعه بعد از برخورد با گسترش دو دسته گسلهای مزدوج امتداد لغز مشخص میگردد که کلیه ساختارهای قبلی را قطع کرده اند. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، بایستی اقیانوسی بزرگتر از آنچه قبلا بعنوان آبراهه اقیانوسی کوچک در نظر گرفته شده را متصور شویم. بنابراین نظریه رخداد کافت زایی  قاره ای در شرق ایران با شواهد ساختاری و پترولوژیکی منطقه مورد مطالعه، در تناقض است.
    کلیدواژگان: دگرشکلی، چین های تداخلی، چشمه استاد، پهنه جوش خورده سیستان، نئوتتیس
  • زهرا چراغی، محمد مهدی فرهپور*، رامین ساریخانی، آرتمیس قاسمی صفحات 77-95
    یکی از کاربرد های دورسنجی در زمین شناسی تهیه نقشه خطواره ها بعنوان یکی از مهم ترین مسائل مطالعات زمین شناسی مناطق مختلف است. هدف از این تحقیق استخراج خطواره های حوضه آبریز خرم آباد با استفاده از تصاویر LANDSAT 8 وASTER  به روش دستی و خودکار می باشد. بعد از تصحیحات هندسی، تکنیک های بارزسازی یعنی فیلتر گذاری و تجزیه مولفه های اصلی بر روی تصاویر فوق اعمال شد. استخراج خطواره ها بر روی این تصاویر به دو روش دستی و خودکار انجام شد. خطواره های خودکار با گسل های نقشه ی زمین شناسی و تصاویر ماهواره ای منطقه مقایسه و تا حد ممکن تصحیح شدند. در نهایت با تهیه نقشه خطواره های نهایی، دیاگرام گل سرخی آن ترسیم شد. مقایسه خطواره های ترسیم شده به روش های مختلف حاکی از آنست که تعداد خطواره های استخراج شده به روش خودکار هم خوانی کمی با خطواره های استخراج شده به روش دستی و نقشه های زمین شناسی دارند. با وجود این راستای غالب در این دیاگرام گل سرخی راستاهای شمال غربی - جنوب شرقی و شمال شرقی - جنوب غربی را نشان می دهد که همسو با راستای خطواره ها و گسل های ترسیم شده در نقشه زمین شناسی منطقه می باشد. مطابقت نقشه تراکم خطواره ها با نقشه ریخت شناسی منطقه نشان می دهد که علاوه بر رخنمون سازندها تمامی عوارض سطحی همانند خطواره ها جهت یافتگی داشته و متاثر از ساختارهای زمین شناسی منطقه هستند. بنابراین باوجود آنکه خطواره های ترسیم شده بروش خودکار صحت کمی دارند؛ اما از مورفولوژی منطقه که متاثر از ساختارهای زمین شناسی است تبعیت می نمایند. یعنی در صورتی که مطالعه آماری خطواره مورد نظر باشد ترسیم خودکار آنها قابل پذیرش و مستند می باشد.
    کلیدواژگان: استخراج خطواره ها، ASTER، LANDSAT 8، روش دستی، روش خودکار
|
  • Moslem Asadyghajarlou *, Mohammad Mehdi Khatib, Seyed Morteza Mousav, Hesam Yazdanpanah Pages 1-9

    Esmail abad Fault with N-S trend (N10˚ W/80˚W) and 40 Km length is one of the Nehbandan fault zone splay in 120 Km NW of the Nehbandan. There are 7 fault segments recognized along the fault based on geometrical discontinuity (S1 to S7 from North to South). Morphotectonic and neotectonic indexes such as scarpment, stream offset and surface morphology, mountain front morphology, vally morphology, river channel sinuosity are used for active tectonic analysis of Esmail-abad fault. Morphotectonic indexes for this fault include: Smf =1.03-1.19, F% =51 -80%, Vf =0.98-2.13, V =30 -58%, S =1.06-1.13, SL: 103-288m and stream fractal index: 1.982-2. The Habib segment (central part of fault) is the most active segment of Esmail abad Fault

    Keywords: Esmail-abad Fault, segmentation, Morphotectonic, stream fractal, Active tectonic
  • Masoud Heydari Aghagol*, Mohammad Mahdi Khatib, Mahmoodreza Heyhat, Hashem Mansouri Pages 11-26

    Southern-khorasan Province is located in east of Iran and northern part of Sistan Suture Zone. Active faults and different earthquake occurrences imply high seismic potential in this province. In this zonation, several factors such as seismic moment, seismic is acceleration, is fractures, distance from fault, alluvial depth and erosion province maps are used. Hazard zonation shows more than 40% of Province is located in very high to high risk classes, 16% in medium risk class and 40.6% in low to very low risk classes. The results of zoningmapshowsmost riskofoccurrence ofearthquakes are coinciding with environs of Ardekol(city Haji Abad), Dasht- e- bayaz(Nimblock, Qayen), the eastern part ofthe Doroneh (Ferdows, Tabas), Giv(Birjand), Sedeh(Sedeh, Ariancity), Naiband(Tabas, Khuor), Ferdows  (Ferdows, Sarayan), Esfandiar(Boshrooyeh) andthenfaultShah Abad(Sarbisheh, Darmiyan, Asadiyeh), Sahl Abad(Darmiyan, Asadiyeh), Abgarm(Gazik), Pourang(Sarbisheh, Darmiyan, Gazik), Nozad (Sarbishe, Darmiyan, Asadiye), Kalmard(Tabas, Khuor) andsouth of Birjand faults(Birjand). The comparison of AHP method and fuzzy logic shows that zoning map prepared by fuzzy logic has more coinciding with reality and in the meantime operators OR (community), Product (Multiplication algebraic) and Sum (sum) were fuzzy coincides with reality. Among them the OR fuzzy (community) has the best matching seismic areas.

    Keywords: Southern Khorasan province, Sistan suture zone, Seismic moment, AHP, Fuzzy logic
  • Somaye Derikvand, Ali Yassaghi, Mohammad Mehdi Farahpour * Pages 27-35
    Transverse-shear lineaments which are almost deep seated can be recognized through analysis of their effect on cover sequence deformation. Identification of these deformations using satellite images are common procedure in larger scale study. In field scale, however, their identification needs detail structural studies on their deformation features. In this study, five lineaments that are located in the west of Khorramabad, in Zagros fold and thrust zone were detected. This lineaments were identified using satellite images, magnetism data, large scale deformations (changes in orientation of rivers disruption and separation on the Khorramabad fault and curvature on fold axial traces) and field scale structural evidences (strike duplex structures, changes of position and mechanism of thrust faults and changes of axial surface and north limb of minor fold)
    Keywords: Zagros fold_thrust zone_Transverse-shea r lineaments_satellite images_Khorramabad
  • Moussarreza Saeidnezhad *, Sophiai Keshavarzipourtaft Pages 37-50
    For writing this academic essay, at first, we have carried out the tectonic and geological study and analysis of Khorasan-Razavi province as preparation, thus we could draw the Seismotectonics Map of Khorasan-Razavi. After that, we have carried out a seismic hazard evaluation of Khorasan-Razavi and have calculated the amounts and indexes of that by two functions: Gutenberg-Richter & Poisson. An earthquake is an unpredictable event in regarding to its magnitude and origin time; therefore, to assess and evaluate the merits of data and also predicting Khorasan-Razavi seismic future, we need to choose the reasonable distribution functions as method for calculating the earthquake magnitude or predicting its origin time or making estimate of both of them after sorting and arranging date.In this way, the Gutenberg-Richter and Poisson functions that are basically used to write this essay are popular than others.The earthquake data of Khorasan-Razavi which include magnitude, latitude and longitude of its epicenter, origin time and depth during 112 years period (from 1903 to 2015) have been collected from some reliable local and international sites.For using the data to write this essay, we combined all of earthquake information as step one, and second removed the repetitive earthquakes and aftershocks, and also normalized its scales as finally step.The results are illustrated as the percentage of chance of an earthquake diagram and return period an earthquake diagram in this essay text.For drawing b-value maps, first of all, all around the province are covered by geologic maps in 1:250000 scale of Geological survey & Mineral Exploration of Iran, and then we specify the active faults as seismic sources in each map.We can specify the seismic sources by overlapping the fault map with earthquake epicentral map of mentioned area.In the next step, according to the distribution of earthquakes in each mentioned geologic map, we calculate its seismic parameters (a-value & b-value) by Gutenberg-Richter equation.As third step, according to the average of b-value amount, the b-value distribution map of Khorasan-Razavi province is drawn in each of geologic map. Moreover, as we know, to provide building solidity for probable earthquake, two earthquake magnitudes (Design Based Earthquake &Maximum Credible Earthquake) are originally calculated, so we calculate the two mentioned numbers by relative equations.In addition, according to being earthquake-prone Khorasan-Razavi and being it as the first destination of pilgrimage and tourism among Iranian, the goal of this study is that giving a widely-held and extreme view of seismic and tectonic background of Khorasan-Razavi province. We hope that all of earthquake experts and scientists and crisis managers of Khorasan-Razavi province use the results of this essay as a sensible and reasonable source to prevent and reduce earthquake hazard, risk and disasters.
    Keywords: KhorasanRazavi, b-value, Gutenberg-Richter, Poisson, Design Based Earthquake, Maximum Credible Earthquak
  • Hassan Haji Hosseinlou *, Mahsa Nasiri Pages 51-62
    The study area is located in northwest of the Iran in west Azarbaijan province and south west of Urmia city. This area are contain Band area and around it. The Shaharchai dam in South Urmia is bordered between two sanandaj - sirjan zone  and central Iran. Litology of formation and walles reservoir of dam mainly include alternation of grey and pink marl, conglomerate, sandy limestone and limestone. Investigation of geomorphology a longh Shaharchai river indicate fragmentes motion that separated by faultes and mainly have transposition. Structures consist of abundant NW-SE trending folds and thrust faults, NW-SE trending thrust faults with stricke slip dipping to sothwest have carried the older rock sequences to the surface. Despite the thrust faults, both NW oriented (Main Recent Fault) and NE oriented wrench faults have also activated and caused different style and amount of deformation in Band area. Fractures observed in the study area can be classified as parallel, upright and angular relative to trend of the fold axes. These fractures are well developed in the limestone and in the hinge zones of the folds.
    Keywords: Structural Analysis, Tectonics fractures, Band Urmia area
  • Shahriar Keshtgar *, Sasan Bagheri, Mohammad Boomeri Pages 63-76
    The Mahirud (Cheshme-ostad)  volcano-plutonic complex is located in the northeastern part of the Sistan suture zone, eastern Iran. The igneous part occur as lava and pyroclastic rocks consists andesitic basalt, andesite, and rhyolite and has been intruded by  upper Cretaceous tonalitic stock. Mahirud complex belonging to a tectonic setting similar to a recent Island arcs. Structural studies on sedimentary rocks which overlies the complex shows three deformational phases; first phase or D1 was happened before Afghan-Lut collision and coeval to subduction and accretion of the Mahirud Island-arc to the active margin of the Afghan block. The axial plane of the folds generated by this phase have an east-west direction in general, and associated with the thrust with sloping to the north. Second deformational phase or D2 is a syn-collision event. The previous folds were refolded in a new trend of north-south; the resulted structure appeared in Ramsay’s interference fold pattern type I. The last deformational phase, D3, is a post-collision compressional event can be seen in form of conjugate strike-slip faults transected previous structures. we must expect to have a larger ocean much wider than what was already proposed for the Sistan Ocean as a narrow oceanic seaway. So the Continental rifting theory in east of Iran contradicts with the structural and petrological evidence of the study area. The theory of the occurrence of continental dichotomy in eastern Iran
    Keywords: deformation, Interference fold, Cheshmeh-Ostad, Sistan suture zone, Neo Tethys
  • Zahrai Cheragh, Mohammad Mehdi Farahpour *, Ramin Sarikhani, Artemis Ghasemi Pages 77-95
    One of the applications of remote sensing in geology is mapping of lineaments, which is considered as one of the most important issues in geological studies in different areas. The purpose of this research is extraction of the lineaments of Khorramabad watershed from LANDSAT 8 and ASTER sensors images using manual and automatically digital methods. The detection techniques including filtering and spatial principle component analysis were applied on the images. For the extraction of lineaments from the images as manually and automatically digital methods were applied. The lineaments extracted by automatically digital method were compared with the faults on the regional geological map. They were then validated using Google earth and finally lineament map and Rose diagram was prepared. The Rose diagram shows Northwest-Southeast and Northeast-Southwest trends and Northwest-Southeast is the one prevailing in the area. Lineament density map shows the highest density of lineaments in West, Southwest, and Northeast areas. The lowest amount of density was observed in central parts of the study area. After checking the extracted lineaments, the results showed that lineaments extracted by automated methods were less accurate than ones extracted by manual methods regarding compatibility with the faults on the geological maps. The automatically digital method, because of its low accuracy is not recommended for geological studies, since this kind of study deals with methods which have high accuracy. As a result, the best method for geological and structural studies in large areas and areas with difficult access is the extraction of lineaments using visual and manual digital methods.
    Keywords: Extraction of lineaments, LANDSAT 8, ASTER, the manual method, the automated method