فهرست مطالب
نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 30 (تابستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/05/15
- تعداد عناوین: 8
-
صفحات 7-16
این تحقیق به منظور بررسی نوسانات تراز سطح آب دریاچه ارومیه و ارائه مدلی مناسب جهت پیش بینی نوسانات تراز سطح آب صورت گرفته است. آمار ماهانه تراز آب دریاچه در دوره آماری (1392- 1345) مورد استفاده قرار گرفت و همگنی آنها توسط آزمون توالی بررسی شد. سپس داده ها مورد آزمون های ایستایی میانگین و واریانس قرار گرفت تا با ایجاد مرتبه در سری، ناایستایی سری از بین برود. رفتار ماهانه سری با استفاده از تفاضل گیری حذف گردیده و با استفاده از مدل های باکس- جنکینز، سری زمانی تراز سطح آب بررسی و بهترین مدل برازش داده شد. صحت و دقت مدل ها بر اساس معیارهای AIC و BIC و تحلیل نمودار توابع خودهمبستگی و خودهمبستگی جزئی تایید گردید و مدل مناسب بصورت ARIMA= (0,1,4)(1,1,1)12 انتخاب شد که ترکیبی از دو بخش غیر فصلی (q=4،d=1،p=0) و فصلی (SQ=1،SD=1،SP=1) می باشد. مدل انتخاب شده مورد برازش قرار گرفته و سپس مناسبت آن از طریق تجزیه و تحلیل باقیمانده ها مورد آزمون قرار گرفت و صحت آن تایید گردید. در نهایت با استفاده از این مدل رفتار سری در ماه های آینده مورد پیش بینی قرار گرفت.
کلیدواژگان: مدل سازی، پیش بینی، تراز سطح آب، دریاچه ارومیه، ARIMA -
صفحات 17-32
کشور ایران در منطقه خشک دنیا واقع شده است. معمولا بخش کشاورزی بیشترین تاثیر را از خشکسالی می پذیرد. کشاورزان از راهکارهای مختلفی برای مقابله با پدیده خشکسالی استفاده می نمایند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی این راهکارها و ارتباط آن با ویژگی های فردی، اجتماعی و اقتصادی کشاورزان انجام پذیرفت. جمعیت مورد مطالعه شامل کشاورزان شهرستان شیروان در استان خراسان شمالی بودند که به روش تحقیق پیمایشی تعداد 350 نفر از آنان مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید که روایی محتوایی آن از سوی متخصصان مورد تائید قرار گرفت. نتایج نشان داد اولویت اول راهکارهای مقابله با خشکسالی مربوط به «راهکارهای اصلاح زمین» و اولویت آخر مربوط به «راهکارهای ذخیره ای» می باشد. همچنین، «استفاده از لوله برای انتقال آب کشاورزی» و «همکاری در ایجاد و توسعه شبکه های آبیاری و آبرسانی محلی» و «ذخیره باران با ایجاد سطوح آبگیر باران» جزو سه توصیه مهم کشاورزان برای مقابله با خشکسالی بوده است. نتایج نشان داد سن و سابقه کار کشاورزان با میزان استفاده آنان از راهکارهای مقابله با خشکسالی ارتباط معنی داری ندارد. اما سطح تحصیلات و ملاقات کشاورزان با مروج با میزان استفاده آنان از راهکارهای مقابله با خشکسالی دارای ارتباط مستقیم و معنی دار می باشد.
کلیدواژگان: خشکسالی، راهکار مقابله، کشاورزی، خراسان -
صفحات 33-48
ر این میان، نبود مدیریت یکپارچه شهری یکی از علت های اساسی تمامی مسائل و مشکلات می باشد. توسعه و گسترش شهر ایذه نیز که متاثر از رشد جمعیت و مهاجرت روستاییان حوزه نفوذ به این شهر است، شیوه مدیریت شهری در این شهر را دچار مشکلات فراوانی کرده است. در این راستا این پژوهش به ارزیابی عملکرد مدیریت شهری در پایداری شهری شهر ایذه پرداخته است. روش پژوهش به کارگرفته شده از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل شهروندان و کارشناسان شهری (شوار و شهرداری) است که بر اساس آخرین سرشماری جمعیت این شهر برابر 122013 نفر است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برابر با 383 نفر می باشد. برای بررسی دیدگاه شهروندان پرسشنامه ای در قالب 5 شاخص از جمله: اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی، کالبدی-فیزیکی، سیاسی و زیست محیطی طراحی گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل های آماری در فضای نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج حاصل از پرسشنامه نشان داد که پایداری مدیریت شهری مربوط به هر شاخص، کمتر از ارزش میانگین می باشد و سطح معنی داری(sig) نیز تایید کننده آن است. بنابراین براساس نظرات شهروندان پایداری شاخص های مدیریت شهری در وضعیت نامناسبی قرار دارد. تفاوت بدست آمده از میانگین شاخص ها گویای آن است که پایداری مدیریت شهری از سطح متوسط به پایین است و در وضعیت کنونی مدیریت شهری ایذه مطابق میل هیچکدام از دو گروه شهروندان و کارشناسان نیست.
کلیدواژگان: مدیریت شهری، پایداری، شهرداری، شهر ایذه -
صفحات 49-58
روند گسترش شهر ها همواره مورد توجه صاحبنظران مختلف بوده و چاره جویی برای حل مشکلات شهری منجر به ارائه نظریاتی در باب توسعه شهر ها شده است. پراکنده رویی شهری یکی از اشکال رشد شهر می باشد که از نیمه دوم قرن بیستم وارد ادبیات شهرسازی شده و امروزه به عنوان یکی از محوری ترین بحث ها در جهان مطرح است. این پژوهش به سنجش پدیده پراکنده رویی شهری در کلانشهر مشهد می پردازد. به منظور اندازه گیری این پدیده، شاخص های پراکنده رویی بر اساس مدل F’ANP برای نواحی 43 گانه شهر مشهد محاسبه شدند. نتایج مدل حاکی از اثر گذاری پنج عامل مرکزیت، تراکم، اختلاط کاربری، فضای فعالیت و دسترسی در میزان پراکنده رویی نواحی مختلف شهر است. نتایج نشان می دهد نواحی مرکزی کمترین میزان پراکنده رویی را دارا می باشند. هر میزان که فاصله از مرکز شهر افزایش می یابد، پراکنده رویی تشدید می شود، به صورتی که بیشترین پراکنده رویی در نواحی شرقی، شمال شرقی، شمال غرب و جنوب غرب رخ داده است.از علل اصلی این امر می توان به اجرای طرح های آماده سازی، شکل گیری بلوک های شهری بزرگ با کاربری های صنعتی و نظامی و سکونتگاه های غیر رسمی اشاره نمود.
کلیدواژگان: پراکنده رویی شهری، کلانشهر، شهر مشهد، مدل F’ANP -
صفحات 59-76
هدف اصلی این تحقیق تحلیلی برروند تغییرات کاربری اراضی و ارزیابی فرصت ها و موانع پیشرفت و رشدشهر زابل می باشد.بدین منظور تصاویر ETM، TIRS و OLI ماهواره لندست5، 7 و 8 در بازه زمانی 1394-1365 انتخاب گردید.سپس شاخص ها در دوگروه عوامل داخلی و خارجی طبق نظرکارشناسان دلفی استخراج گردید.نتایج نشان داد که در شهر زابل بیشترین تغییرات کاربری اراضی؛در بخش اراضی کشاورزی به اراضی ساخته شده به خاطر افزایش جمعیت و نیاز به مسکن و سایر کاربری های مورد نیاز شهری صورت گرفته است.به طوری که در طی 29 سال مورد مطالعه،اراضی ساخته شده از 2578.10 هکتار درسال 1365 به 3419.92 هکتار درسال 1394رسیده است.همچنین نتایج حاصل از مدل هلدرن درشهر زابل نشان داد که درفاصله ی سال های 1365- 1394 حدود 85 درصد از رشد فیزیکی شهر،مربوط به رشد جمعیت و 15 درصد رشد،مربوط به رشد افقی و اسپرال شهر بوده است که به کاهش تراکم ناخالص جمعیت و افزایش سرانه ی ناخالص زمین شهری منجر شده است.شهر زابل از نظر عوامل داخلی وخارجی دچار ضعف بوده اما شدت آن درعوامل خارجی بیشتر بوده،اما با توجه به تهدیدهای جدی،شهر زابل با ضعف روبه رو بوده و نوع استراتژی آن از نوع تدافعی نیز حاصل شده است.بدین ترتیب می توان گفت توسعه شهر زابل طی سالهای 1394-1365 نامتوازن بوده که نشانگر تغییرات بی رویه اراضی کشاورزی به ساخته شده که نیازمند هدایت،رشد و توسعه شهر با برنامه های مطلوب است.به عبارتی درکنار تامین احتیاجات مسکن و سایر خدمات مورد نیاز شهرها از ساخت و سازهای بی رویه جلوگیری کرد.
کلیدواژگان: تغییرات کاربری اراضی، مدل هلدرن، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر زابل -
صفحات 77-90
بازنمایی شهر و بازتعریف واقعیت های زمانی ، مکانی، فضایی در رسانه های مختلفی چون سینما به دلیل درگیر نمودن ذهن و اندیشه ناخودآگاه بیننده می تواند نقش مهمی در شکل گیری تصویر شهر، شناخت آن و عناصر شاخص و حتی تعریف هنجارها و ناهنجارهای الگوی رفتاری شهری ایفا کند. هدف از این پژوهش پاسخ به پرسش اصلی آن مبنی بر چگونگی ارائه کیفیات فضاهای شهری در فیلمهای ایرانی است. روش تحقیق به صورت کیفی و توصیفی - تحلیلی بوده و از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. با استفاده از متون حوزه شهرسازی معیارهای کیفیت محیطی در جدولی جمع بندی شد و معیارهای بدست آمده در فیلم در دنیای تو ساعت چند است مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت و چهار معیار موثر در تحلیل فیلمها، به کالبدی، بصری، ادراکی، عملکردی به عنوان یافته تحقیق تدوین، و نهایتا مهم ترین عوامل موثر بر کیفیت فضاها تبیین و فیلم به عنوان نمونه ای موفق در ارائه این مولفه ها معرفی گردید. توجه این اصول می تواند از طریق تقویت ادراکات مخاطب،موجب تقویت بار معنایی فضا و ایجاد حس های مرتبط با فضا در ذهن استفاه کنندگان فضای شهری شود.
کلیدواژگان: رسانه، سینما، شهر، فضای شهری -
صفحات 91-104
شهرنشینی، رشد شهری و گسترش نامطلوب آن به عنوان پدیده ای جهانی، همه کشورهای دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. این پژوهش از لحاظ ماهیت هدف کاربردی و از نظر روش شناسی توصیفی تحلیل می باشد. به به دنبال بررسی روند گسترش فیزیکی و الگوی گسترش شهر اهواز در افق 1400 است. برای دستیابی اهدف ابتدا روند گسترش فیزیکی در دوره 35 سال (1360 تا 1395) بررسی شد و سپس 14 شاخص برای بررسی گسترش بهینه توسعه شهر اهواز در افق 1400 استخراج شدند که با استفاده از منطق فازی (FUZZY) این شاخص ها استاندارد شدند و در ادامه برای مدل بهینه با استفاده از مدل تحلیل ترکیبی ANPDEMATEL سه سطح برای گسترش این شهر مشخص شده که در ترکیب با OVERLAYFUZZY و GAMA 9/0 در محیط Gis نقشه های خروجی نیز با استفاده از نرم افزار های envi و arcgis استخراج گشت. نتایج نشان داد در سطح مدل های پیش بینی کننده اراضی کشاورزی با وزن های 0.101 و 0.118 بیشترین اهمیت و مهم ترین عامل تغییر یافته در روند گسترش فیزیکی شهر اهوا بوده است. همچنین خروجی سطح بندی گسترش فیزیکی در افق 1400 مشخص شد
کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، الگوی گسترش، کلان شهر، اهواز، GIS -
صفحات 105-116
استفاده از نیروگاه های بادی به عنوان یکی از مهم ترین روش های تولید انرژی برق با استفاده از انرژی های تجدید پذیر قلمداد می شود. در این راستا یافتن مکان بهینه برای استقرار تجهیزات و تاسیسات بهره برداری از پتانسیل های موجود و بالقوه ضروری است. هدف از تحقیق حاضر مکان یابی نیروگاه های بادی در استان فارس با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و رتبه بندی گزینه های مکانی با استفاده از روش ویکور (Vikor) می باشد. در این مطالعه سعی شده تا با استفاده از مدل های تصمیم گیری چند معیاره تحلیل سلسله مراتبی و مدل ویکور مکان مناسب برای نیروگاه های بادی بر مبنای معیارهای موثر فنی، زیست محیطی و اقتصادی- اجتماعی در امر مکان یابی نیروگاه های بادی اولویت بندی شوند. ابتدا داده های موردنیاز جمع آوری و در محیط GIS آماده گردید و سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی بین معیارها مقایسات زوجی و سپس وزن دهی انجام گرفته و در نهایت با استفاده از روش ویکور بین مکان های نهایی اولویت بندی صورت گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که از بین معیارهای مطرح در پژوهش، معیارهای فنی (سرعت باد، پایداری باد و چگالی باد)، دارای اهمیت بیشتری بوده و وزن بیشتری (0/731) را به خود اختصاص داده است و سرعت باد با وزن (0/594) مهم ترین عامل تاثیرگذار است. در ادامه نتایج حاصل از مدل ویکور نشان داد که مناطق شمالی و شرقی استان از پتانسیل خوبی برای استفاده از انرژی باد برخوردار است. شهرستان های آباده، اقلید و نی ریز نسبت به دیگر نقاط استان مکان های مناسبی جهت احداث نیروگاه بادی می باشد.
کلیدواژگان: نیروگاه بادی، سیستم اطلاعات مکانی، تحلیل سلسله مراتبی، روش ویکور
-
Pages 7-16
This study has been done to evaluate the fluctuations of water level in Urmia Lake and to provide a best model for prediction the water level fluctuations. Monthly water level data for the period (1345 - 1392) was used and homogeneity was assessed by Run Test. Then the stability of mean and variance of the data was tested in order to put down the non-stability by creation a rank in series. Trend of the monthly series was eliminated by making a difference and the time series of water level was evaluated by using Box- Jenkins model and the best model was fitted. Accuracy of the model was verified based on AIC, BIC and chart analysis of autocorrelation and partial autocorrelation functions and ARIMA = (0, 1, 4) (1, 1, 1)12 was selected as a suitable model. The selected model was fitted then the model was tested by Analysis of residuals and confirmed its authenticity. Finally, the monthly behavior of the series was predicted for 9 years later by using this model.
Keywords: Modeling, Prediction, Water level fluctuation, Urmia Lake, ARIMA -
Pages 17-32
Iran is located in arid area. Usually, agricultural sector can be most affected by drought. Farmers have used different strategies to deal with the phenomenon of drought. This study was conducted to identify these strategies and its relationship with the socio-economic characteristics of the farmers. The study population consisted of farmers in Shirvan County of North Khorasan Province that 350 of them were examined using survey research method. The required information was collected using a researcher-made questionnaire which its content validity was confirmed by experts. The results showed that the first priority coping strategy to drought was related to the “land reform measures” and the last priority was related to “storage solutions”. Also, “using pipe to transferring agricultural water”, “cooperation to create and develop a network of local irrigation and water supply" and "rain water harvesting using surface catchments" were the important three recommendations of farmers to combat drought in future. The results showed that age and farming experience were not significantly correlated to use of drought coping strategies. But the education level of farmers, amount of farmer-extension agent contact had positive and significant correlations with the number of used coping strategies with drought.
Keywords: drought, Coping method, Farming, Khorasan -
Pages 33-48
Without a doubt one of the main reasons for creating such chaos and instability challenges in management and in the meantime, the lack of an integrated urban management is one o. Ize the development of the city as well as the impact of growth and rural migration to the city's sphere of influence, urban management practices in this town has many problems. In this regard, this study is to evaluate the performance of Ize city's urban management in urban sustainability. The research method employed in terms of the purpose in nature is cross-sectional. The study population included citizens and urban experts (municipal council) that according to the latest census, the population of 122 013 people. The sample size is based on a sample of 383 people. The sample size of the experts was 40. To survey the views of citizens in the form of a questionnaire 5 indicators such as: socio-cultural, economic, physical-physical, environmental, political and was designed. In order to analyze the data, SPSS statistical analysis software is used in space. The results of the questionnaire, the sustainability of urban management related to each indicator, the average value is less than the significance level (sig) also confirms it. So based on the opinions of citizens in urban sustainability management indicators are at a disadvantage. The difference from the mean of indexes suggests that Sustainable urban management of moderate to low level and the current status of Ize city not liking any of the two groups of citizens and expert.
Keywords: urban management, sustainability, municipalities, council, Ize city -
Pages 49-58
Urban development process has always been paid attention by different scholars and solving city problems has led to providing some views considering cities development. Urban sprawl is one of the city growth phases that have entered to urbanism literature from the second half of the twentieth century and nowadays it is one of the most important debates in the world. This study deals with urban sprawl measurement in Mashhad city. To measure this phenomenon based on F’ANP model, sprawl indicators have measured for 43 districts in Mashhad. The model results show that the five factors centering, density, mix use, acting space and accessibility influence the rate of sprawl in different districts of the city. The results show that the districts near to CBD have the least rate of sprawl. As the distance from the CBD increase, the sprawl intensifies, so that sprawl has occurred the most in the East, North East, North West and in the South. As one of the main reason, we can point to formation of big city blocks with industrial and military land uses and informal settlements.
Keywords: urban sprawl, metropolis, Mashhad city, F’ANP model -
Pages 59-76
The main purpose of this research is to analyze the process of land use change and evaluate the opportunities and obstacles to the progress and growth of Zabol city. For this purpose, ETM, TIRS and OLI Landsat 5,7 and 8 satellite images were selected for the period of 1395-1365.Then the indicators were extracted in two groups of internal and external factors according to Delphi experts.The results showed that in Zabol City most land use changes were made in the agricultural land area due to population increase and the need for housing and other urban needs. So, during the29 years of study, the lands constructed from 2578.10hectares in1365 reached 3419.92 hectares in1394.Also,the results of the Heldron model in Zabol City showed that around85% of the city's physical growth in the years 1365- 1394 was related to population growth and15% growth,related to the horizontal and sparse growth of the city, which reduced the density Gross population and an increase in per capita gross urban land. Zabol city was weak in terms of internal and external factors, but its severity was higher in external factors,but due to serious threats,Zabol city was in weak condition and its strategy was defensive. Thus, it can be said that the development of Zabol in the year1394-1365 is unbalanced, which indicates the landless changes in agricultural lands that need to guide,grow and develop the city with desirable programs.In other words,in addition to meeting the requirements of housing and other services needed by cities,they would prevent unnecessary construction.
Keywords: Land Use Changing, Heldron Model, Geographic Information System, Zabol City -
Pages 77-90
Representation of the city and redefinition of time, space, space in a variety of media such as cinema due to the involvement of the unconscious mind and thought of the viewer can play an important role in shaping the image of the city, its recognition and indexes, and even the definition of norms and abnormalities of the urban pattern of behavior. To play The purpose of this research is to answer the main question of how the qualities of urban spaces are presented in Iranian films. The research method is qualitative and descriptive-analytic and content analysis method is used. Using the texts of the urban area, the criteria for environmental quality were summarized in a table and the criteria in the film in your world have been analyzed and evaluated. Four criteria for analyzing films, physical, visual, perceptual, functional, as The findings of the research were formulated and, finally, the most important factors influencing the quality of the spaces were the explanation and the film was presented as a successful example in presenting these components. Attention to these principles can, through reinforcing the perceptions of the audience, enhance the meaning of space and make sense of space in the minds of urban space users.
Keywords: Media, cinema, city, urban space -
Pages 91-104
Problem statement The rapid increase in urban dispersal has become a major concern in many countries. Because this rapid dispersion of harmful effects in the environment is worthless, so one of the most important issues facing urban development is its expansion. Aims Physical extension and inappropriate pattern of urban areas in the chain link with reciprocating interactions causes the natural lands of Ahwaz to be faced with a serious threat. In this regard, the present study seeks to investigate the physical development of the metropolitan city of Ahvaz during the period from 1360 to 1395, and then predict its extension in the 1400 horizons. Methodology The present research is applied in terms of the purpose of development and in terms of descriptive-analytical methodology based on library studies and field studies. In order to analyze the data, the theoretical foundations and research literature, principles and criteria were first designed. Considering the different coefficient and the effect of each criteria and indicators in the expansion of the metropolitan area of Ahwaz, the ANP-DEMATIL combination method was used for determining the weights. Then, the principles and criteria are considered to be extracted and identified, which were processed using satellite imagery over 5 years using the software (ENVI).
-
Pages 105-116
The use of wind power plants is considered as one of the most important ways of generating electricity using renewable energies. The environmental impact of the environment is low compared to other methods and the potential for extensive exploitation, including the benefits of using wind energy in electricity production. In this regard, it is necessary to find the optimal location for deploying equipment and facilities to exploit existing and potential potentials. The purpose of this research is wind power plants site selection in Fars province using AHP and ranking the spatial options using the Vikor method. In this study, we tried to prioritize the location of wind power plants based on effective technical, environmental and socioeconomic measures using the AHP decision making model. At first, the required data were collected and prepared in the GIS environment. Then, using AHP method, the two criteria were compared and then weighted, and finally, using the Vikor method, the priority was drawn between the final locations. The results of this research show that among the criteria in the research, the technical criteria (wind speed, wind stability and wind density) are more important and have a higher weight (0.731), and the wind speed 0.594) is the most important factor. The results of the Vikor model showed that the northern and eastern regions of the Fars province have a good potential for wind energy. Abadeh, Eqlid and Neyriz are the right places to build a wind power plant in other parts of the province.
Keywords: Wind power, GIS, AHP, Vikor method