فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 46 (مهر 1398)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 46 (مهر 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی باقری زاده، شهرام عسکری حصن صفحات 7-34

    اولین و اساسی ترین مسئله در شناخت انحرافات گروه های سلفی- تکفیری «نسل نوین» که داعش از مهمترین آنها بشمار می آید شناخت گفتمان و قلمرو و بستر ژیوپلتیک آنهاست. داعش از یک هسته اصلی و یک مبانی فکری و عقیدتی تشکیل شد؛ هسته این گروه همان بعثی های عراق و مبانی فکری و عقیدتی آن سلفی ها بودند که ظاهری مذهبی و اعتقادی به این گروه بخشیدند. با حضور داعش در افغانستان و دشمن شمردن عناصر طالبان از سوی آنها بیم از ظهور یک گروه تروریستی دیگر با اهدافی متفاوت احساس می شد و تهدیدهای مختلفی از نظر امنیتی، سیاسی و ژیوپلتیکی برای کشورهای همسایه از جمله ایران ایجاد شد. از این رو مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و الکترونیکی ضمن بررسی ملاحظات امنیتی جمهوری اسلامی ایران در تقابل با گروهک داعش به بررسی حضور داعش در افغانستان و تاثیر بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است و در نهایت راهکارهای مبارزه با بروز چنین خطری ارایه می گردد. نویسنده از اتصال مفاهیم نسل نوین تروریزم و ژیوپلتیک انتقادی بهره می گیرد. هدف اصلی از تشکیل داعش و حضور آن در افغانستان مقابله با تحدید حوزه راهبردی و عمق استراتژیک ج. ا. ایران و محور مقاومت با استفاده از «ژیوپلتیک مستعد رشد تروریزم نسل نوین در افغانستان» است که توسط بازیگرانی چون آمریکا، عربستان سعودی، اسراییل... هدایت و رهبری می شود.

    کلیدواژگان: داعش، امنیت ملی، ژئوپلتیک انتقادی، تروریسم نوین، افغانستان
  • قاسم شفیعی علویجه صفحات 35-50

    فرمانده کشتی بعنوان نماینده مالک کشتی و مالک بار و متصدی حمل ونقل، نسبت به محموله کشتی وظایف مختلفی دارد. چهره های مختلف این مسئولیت و گستردگی آن همواره محل چالش بوده است. هرچند در قانون دریایی 1343، به مسئولیت های متعدد فرمانده پرداخته شده بود ولی نیازهای روزافزون و گستردگی ارتباطات در سال های اخیر، قانونگذار را بر آن داشت تا مسئولیت های جدیدی در ارتباط با فرمانده، شناسایی کرده و در قالب اصلاح برخی مقررات و تاسیس مقررات جدید، به این مهم بپردازد. در قانون اصلاح قانون دریایی، وظایف متعددی برای فرمانده در نظر گرفته شده است. از جمله وظیفه فرمانده در قبال بار، کشتی، محیط زیست، سرنشینان و کارکنان و غیره بوده که در این جستار به وظایف و مسئولیت های فرمانده در قبال بار خواهیم پرداخت. محموله کشتی عنصر اصلی در حمل ونقل دریایی بوده و بدین خاطر به سلامت رساندن آن، غایت هر سفر دریایی است؛ اما برای دستیابی به این غایت باید برخی لوازم آن نیز مدنظر قرار گیرد. فرمانده کشتی موظف است برخی این ملزومات را فراهم نموده تا اثبات نماید که وظایف خویش را انجام داده است. ترک هرکدام از این وظایف، مسئولیتی را بر ذمه فرمانده کشتی تحمیل نموده و او را در قبال زیان وارده مسئول جبران خواهد شناخت.

    کلیدواژگان: فرمانده کشتی، مسئولیت مدنی، کالا، جبران خسارت، قانون دریایی
  • ترجمه: حسام خالقی، مریم اسلامی یزدی صفحات 51-70

    ابتکار پروژه "پروژه یک کمربند-یک جاده" هم یک فرصت پیش بینی شده و هم یک تهدید بالقوه است که کشورهای جنوب شرق آسیا را به اتخاذ سیاست های متفاوت در قبال چین سوق داده است. در این مطالعه، تاریخچه توسعه اقتصادی در فیلیپین و نیازهای آن برای سرمایه خارجی بطور خلاصه از دو دیدگاه سیاسی و اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است. سپس، ریسک سیاسی و اقتصادی که ابتکار پروژه یک کمربند-یک جاده برای فیلیپین ایجاد می کند مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. ادعای این مطالعه این است که پیشرفت ابتکار این پروژه تحت تاثیر سیاست داخلی فیلیپین و همچنین رابطه فیلیپین – ایالات متحده آمریکا و رابطه ژاپن – ایالات متحده آمریکا است. اینکه چگونه چین و فیلیپین تهدید از ناحیه دریای چین جنوبی را کاهش می دهند و انتظارات اقتصادی را بهبود می بخشند به تعاملات بین دو کشور بستگی خواهد داشت..

    کلیدواژگان: چین، فیلیپین، پروژه یک کمربند-یک جاده، اقتصاد سیاسی، رودریگو دوترته
  • مهدی انصاری صفحات 71-87

    ساختار پلورالیستی آمریکا در کنار بازیگران رسمی، به ایفای نقش بازیگران غیر رسمی نیز اهمیت داده است. از جمله مهمترین این بازیگران، اتاق های فکر بعنوان بازیگران غیر رسمی از دیرباز در فرآیند تصمیم سازی سیاست خارجی آمریکا تاثیرگذار بوده اند به این معنا که بازیگران رسمی در مرحله تصمیم گیری و بازیگران غیررسمی از جمله اتاق های فکر ولابی های سیاسی در مرحله تصمیم سازی تاثیرگذار هستند. در این پژوهش، نقش اتاق های فکر آمریکا، در تئوری و عمل و اینکه آیا اندیشکده ها تاثیر قابل توجهی در حوزه امنیت ملی آمریکا داشتند، مورد بحث قرار گرفته است. در عین حال تمرکز اصلی پژوهش روی رویکرد شبکه ای در تصمیم سازی قرار دارد. مسئله ای که این رویکرد به آن می پردازد، پیوستگی میان بازیگران مختلف در راستای تصمیم سازی است که تجزیه و تحلیل نقش اتاق های فکر در این چارچوب معنی پیدا می کند. این مراکز برای تاثیرگذاری و نفوذ در فرآیند تصمیم سازی سیاست خارجی آمریکا پنج روش زیر را مورد توجه قرار می دهند: اول؛ ایده های متفاوتی را پیش روی تصمیم گیران قرار می دهند. دوم؛ کارشناسان مورد نیاز بدنه حکومت را پرورش می دهند و یا نیروهای حکومت پیشین را به خدمت می گیرند. سوم؛ بستر بحث های مهم و اساسی را از طریق کنفرانس ها، حضور کارشناسان در برنامه های تلویزیونی و رادیویی فراهم می کنند. چهارم؛ از طریق انتشار گزارش های خود شهروندان را با خود همسو کرده و افکار عمومی را در راستای سیاست های تعیین شده جهت می دهند و در نهایت این مراکز بعنوان مراکز پیش بینی بحران ها و معضلات حال و آینده و ارائه راهکار عمل می کنند. به عبارتی این مراکز پل ارتباطی و محلی برای اجماع نخبگان فکری و ابزاری ایالات متحده آمریکا محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: اتاق فکر، لابی سیاسی، ساختار تصمیم گیری آمریکا، سیاست خارجی
  • رحمان محمدی، محمد اکبری، علیرضا سایبانی صفحات 89-106

    ظهور عدالت ترمیمی نتیجه یکی از تحولات به وجود آمده در نگرش به عدالت کیفری و تفکر ناظر به جرم در دو دهه گذشته می باشد. عدالت ترمیمی رویکرد متوازن و همه جانبه به شرایط جرم است و تلاش می نماید با ابزارهایی مانند میانجی گری بتواند نه تنها منافع تمام آسیب دیدگان ناشی از جرم را تامین نماید، بلکه زمینه های بازپذیری و باز اجتماعی شدن مجرم را فراهم آورد. تحقق اهداف عدالت ترمیمی مستلزم وجود کنشگرانی است که ضمن آشنایی با مبانی و اهداف عدالت ترمیمی، به اصول آن نیز اعتقاد داشته باشند. بی تردید پلیس بعنوان یکی از مهم ترین نهادهای مسئول پاسخ دهی به پدیده مجرمانه و بعنوان اولین نهاد مورد رجوع بزه دیدگان پس از وقوع جرم، نقش مهمی در اجرای برنامه های ترمیمی دارد. در پیشگیری انتظامی جامعه محور از جرم، پلیس علاوه بر بهره گیری از ابزارهای تعریف شده در نظام عدالت کیفری، از همکاری و مشارکت نهادهای اجتماعی و دولتی برای کنترل عوامل ایجاد کننده جرم استفاده می کند. نتایج بیانگر آن است که نقش میانجی گری پلیس با رویکرد فرآیند محوری و با استفاده از ظرفیت های جامعه محلی، با امکان تاثیر گذاری بر شرایط فردی و اجتماعی مجرم، گرایش مجدد وی را در ارتکاب جرائم کاهش خواهد داد و به عبارتی می توان بیان نمود، هر قدر گرایش پلیس در نقش میانجی گری به سمت فرآیند محوری باشد، از تکرار بزه کاری مجرم پیشگیری شده و برعکس هر قدر گرایش پلیس در نقش میانجی گری به سمت نتیجه و کاهش تراکم پرونده ها متمرکز شود، امکان تکرار بزه کاری مجرم افزایش پیدا خواهد نمود.

    کلیدواژگان: پلیس، عدالت ترمیمی، پیشگیری، جوامع محلی
  • زهره کبیری، زهرا زنگنه صفحات 107-130

    ایران و عربستان باتوجه به موقعیت ژئوپلیتیکی که دارند یکی از مهم ترین بازیگران خاورمیانه هستند که بیشترین نقش آفرینی را در رخدادهای منطقه دارند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی این دو به دلیل تضادهای شدید ایدئولوژیکی با هم در رقابت شدید به سر می برند و همین امر باعث تسری رقابت در دیگر زمینه ها شده است. روابط این دو کشور در طول تاریخ همواره روندی سینوسی داشته است و باتوجه به تحولات سال های اخیر در منطقه همانند عراق، سوریه، یمن و... شاهد رقابت های جدی ایران و عربستان بودیم. چراکه افزایش قدرت هریک از این قدرت ها متقابلا به تضعیف دیگری در منطقه می انجامد. باتوجه به توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5 زمینه افزایش قدرت منطقه ای ایران در منطقه فراهم شده بود که این امر باعث موضع گیری شدید عربستان در مقابل ایران شد. باتوجه به خروج آمریکا از توافق هسته ای برجام شاهد کاهش قدرت مانور ایران در مسائل منطقه ای هستیم، بدیهی است عربستان در خروج آمریکا از این توافق نقش داشته است. پژوهش حاضر به دنبال این سوال است که هدف عربستان سعودی از فشار بر ایالات متحده در خروج از توافق برجام چیست؟ فرضیه مطرح شده نیز بر این اصول استوار است که فشار عربستان به آمریکا برای خروج این کشور از توافق هسته ای برجام، با هدف ممانعت از تقویت قدرت ایران و در نتیجه کاهش تهدید ایران علیه عربستان سعودی انجام گرفته است. چارچوب نظری مورد استفاده این پژوهش رئالیسم تهاجمی و روش پژوهش توصیفی-تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: ایران، عربستان سعودی، برجام، ایالات متحده آمریکا
  • رضا فقیه زاده، آیت الله اسماعیلی صفحات 131-147

    در آموزه های دینی اطاعت پذیری خصوصا در پیشگاه معصومین اهمیت فراوانی داشته، بطوریکه ایمان واقعی منوط به تسلیم فکری و عملی در پیشگاه خدا و پیامبر اسلام می باشد. با این وصف حتی در مقابل مقام عصمت تاکید بر آنست که اطاعت، مبتنی بر دو اصل اختیار و بصیرت بوده که جاهلانه و از روی جبر نباشد. ولی در سیستم مدیریت درخصوص فرماندهی و فرمانبرداری بین مافوق و زیردست تئوری های مختلفی از جمله تئوری های اقتضایی مبنی بر اینکه نسخه واحدی بر مدیریت نبوده بلکه تابع اقتضائات است مطرح شده که به نوعی در تقابل با اطاعت مشروط به اختیار و بصیرت است. این مقاله به روش تفسیری و تحلیل محتوای کیفی آیات و روایات، مستندات ابتنای اطاعت پذیری به اختیار و بصیرت و الگوهای معصومانه آن را ارائه نموده و در پی ارائه این دیدگاه است که وقتی در حد عصمت تسلیم نمودن جبری و جاهلانه ممنوع است به طریق اولی این ممنوعیت درباره غیرمعصوم جریان داشته و در مدیریت اسلامی بایستی مدنظر قرار گیرد، که از آثار مهم دنیوی آن تثبیت انضباط معنوی و ظاهری کارکنان است.

    کلیدواژگان: اطاعت پذیری، اختیار، بصیرت، مدیریت اسلامی
|
  • Ali Bagherizadeh, Shahram A. Hasan Pages 7-34

    The first and foremost issue in recognizing the deviations of the Salafi-Takfiri groups of the "new generation" (with ISIS as one of the most important groups), is the recognition of their discourse and geopolitical territory. ISIS was made up of a main core and intellectual and ideological foundations; the core of this group was the Iraqi Ba'athis, and its intellectual and ideological foundations were the Salafis who gave it a religious and ideological appearance. With the presence of ISIS in Afghanistan and their hostility to Taliban elements, fears of another terrorist group emerging for different purposes were felt and various security, political and geopolitical threats were posed to neighboring countries, including Iran. Therefore, the present article, using an analytical-descriptive approach and relying on library and electronic resources, examines the security considerations of the Islamic Republic of Iran in opposition to the ISIL group, examines the presence of ISIS in Afghanistan and its impact on the national security of the Islamic Republic of Iran, and finally, offers strategies to combat such a risk. The author uses the interconnections of the concepts of the new generation of terrorism and critical geopolitics. The main purpose of ISIL's formation and presence in Afghanistan is to counter the strategic restraint and depth of the Islamic Republic of Iran and the Axis of Resistance by using "geopolitics capable of growing new generation terrorism in Afghanistan", which is led by leaders such as the United States, Saudi Arabia, Israel and others.

    Keywords: ISIS, National Security, Critical Geopolitics, Modern Terrorism, Afghanistan
  • Ghassem Sh. Alavijeh Pages 35-50

    The shipmaster had numerous responsibilties as the owner of ship, cargo and forwarder. The different aspects of this liability and its span has always chanllenged and demanded an argumentation. Although in marine act1343, has been mentioned about the responsibilities of the commander but by growing nowadays requirements and the development of relationships in recent years, it was essential to recognise some other new obligations regarding the commander duties and engage in the form of amending some rules and initiating some new regulations. In the amendment of marine act has been considered different duties for the commander such as his responsibility regarding the cargo, ship, environment, crew, labour and etc. In this article we will consentrate on obligations and responsibilities of the commander regarding the cargo. The shipment was always one of the main elements on maritime transportation and due to this matter, safe delivery to the destination is the main goal in every voyage. We should consider some related necessities to achieve this goal. The commander has to prepare some of these requirements to prove that he has done the duties. Leaving either of these obligations will impose him some liabilities and finally he will be responsible to compensate the average.

    Keywords: Shipmaster, Civil Liability (totrs), Cargo, Compensation, Marine Act
  • Wan-Ping Tai, Yang-Fu Huang Pages 51-70

    The “One Belt One Road” (OBOR) initiative is both an anticipated opportunity and a potential threat that has led Southeast Asian countries to adopt disparate policies for China. In this study, the history of economic development in the Philippines and the Philippines’ needs for foreign capital are described briefly from both political and economic perspectives. Next, the political and economic risk that OBOR poses to the Philippines is analyzed. The assertion of this study is that future advancement OBOR will be impacted by internal Filipino politics as well as Philippines–United States and Japan–United States relations. How China and the Philippines decrease the perceived threat of the South China Sea issue and improve economic expectations will depend on the interactions between the two countries..

    Keywords: China, the Philippine, OBOR, Political Economy, Rodrigo Duterte
  • Mahdi Ansari Pages 71-87

    The pluralistic structure of the United States, along with official actors, also considers the role of informal actors important. As one of the most important actors among these actors, think tanks as informal actors have long been influential in the US foreign policy decision-making process, meaning that formal actors are influential in the decision-taking stage, and informal actors, including think tanks and political lobbies, are influential in the decision-making stage. In this study, the role of American think tanks in theory and practice and whether think tanks have had a significant impact on US national security are discussed. At the same time, the main focus of this research is on the network approach to decision making. What this approach addresses is the interconnectedness of different actors in decision making that makes the analysis of the role of think tanks meaningful in this context. These centers consider the following five ways to impact and influence the decision-making process of American foreign policy: First, they provide the decision-makers with different ideas. Second, hey train the experts needed for the body of government or employ former government staff. Third, they provide the ground for important and substantive discussions through conferences, and the presence of experts in television and radio programs. Fourth, by publishing their reports, they align citizens with themselves and guide public opinion in line with established policies. Finally, they serve as centers for anticipating present and future crises and problems and providing solutions for them. In other words, these centers serve as a bridge and a place for a consensus of intellectual and instrumental elites in the United States.

    Keywords: Think Tank, Political Lobby, U.S. Decision-Taking Structure, Decision-making Process, The U.S. Foreign Policy
  • Rahman Mohammadi, Mohammad Akbari, Alireza Sayibani Pages 89-106

    The emergence of restorative justice is the result of one of the developments in criminal justice attitudes and crime-oriented thinking over the past two decades. Restorative justice is a balanced and holistic approach to crime situations and by using means such as mediation, strives to not only provide for the benefit of all victims affected by the crime, but also to provide the grounds for rehabilitation and socialization of the offenders. Realizing the goals of restorative justice requires actors who, while being acquainted with the foundations and goals of restorative justice, also believe in its principles. Undoubtedly, the police, as one of the most important institutions responsible for responding to the criminal phenomenon and as the first institution to refer victims after the crime, play an important role in the implementation of restorative plans. In Community policing prevention of crime, the police, in addition to using the tools defined in the criminal justice system, uses the co-operation and participation of social and governmental institutions to control the perpetrators. The results indicate that the mediating role of the police will reduce the offender's re-tendency to commit crimes by a process-oriented approach and by utilizing the capacities of the local community, with the potential to influence his or her individual and social circumstances. In other words, the more process-oriented the tendency of the police to mediate, the more likely the crime will be prevented, and conversely, the more the police focus on the results and the size of the files, the more likely the crime will be prevented by the offender.

    Keywords: Police, Restorative Justice, Prevention, Local Communities
  • Zohreh Kabiri, Zahra Zanganeh Pages 107-130

    Given their geopolitical position, Iran and Saudi Arabia are among the most important actors in the Middle East that play a major role in the events in the region. Since the victory of the Islamic Revolution in Iran, the two have been in serious rivalry with each other for sever ideological conflicts, which has intensified competition in other fields. Relations between the two countries have historically been sinusoidal, and given the recent developments in the region, such as in Iraq, Syria, and Yemen, we have witnessed serious rivalries between Iran and Saudi Arabia, because the increase in power of each of these countries in the region will mutually lead to the decrease in the power of the other one. Due to the nuclear agreement between Iran and the P5+1, the ground was set for increased power of Iran in the region, which led Saudi Arabia to take a strong stand against Iran. Given the US withdrawal from the JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), we are seeing a reduction in Iran's maneuverability on regional issues, and it is clear that Saudi Arabia has played a role in the US withdrawal. This study seeks to answer this question: What is the purpose of Saudi Arabia to pressure the United States to withdraw from the JCPOA? The assumption is also based on the premise that Saudi Arabia's push for US withdrawal from the JCPOA was aimed at preventing the strengthening of Iranian power and thereby reducing Iran's threat to Saudi Arabia. The theoretical framework used in this research is offensive realism and the research method is descriptive-analytical.

    Keywords: Iran, Saudi Arabia, JCPOA, USA
  • Reza Faghihzadeh, Ayatollah Ismaili Pages 131-147

    In religious doctrines, obedience is especially important in the eyes of the Infallibles, so that true faith is subject to intellectual and practical submission to God and the Prophet of Islam. However, even in the face of infallibility, it has been emphasized that obedience is based on two principles of option and vision and the obedience should not be ignorant and algebraic. But in the management system, regarding the command and subordination relationship between the superior and the subordinate, several theories have been put forward, including contingency theories explaining that there is no single version of management, rather the management is subject to contingencies. This is in some way opposed to the obedience subject to option and vision. This article, in an interpretative way and by analyzing the qualitative content of the verses and narrations, presents the evidence that the obedience is based on option and vision, and presents its infallible patterns, and it seeks to present the view that when it is forbidden for infallibles to commit algebraic and ignorant surrender, this prohibition applies to the non-infallibles as well and it should be considered in the Islamic management, one of its important mundane outcomes being the consolidation of the spiritual and physical discipline of the staff.

    Keywords: Obedience, Option, Vision, Islamic Management