فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1398)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم فرخی*، مرجان صادقی صفحات 151-177

    زنان جانبازان دفاع مقدس علاوه بر مصائبی که دیده‏اند، به دلیل تجربه مستقیم و غیرمستقیم که از دوران دفاع مقدس به دوش می‏کشند، به‏مثابه راویانی غیررسمی، می‏توانند تاریخ مقاومت، ایثار و مجاهدت رزمندگان را در جبهه‏های جنگ بازگو کنند. بنابراین، این پژوهش به دنبال بررسی بازنمایی جنگ از دیدگاه همسران جانبازان شهید در ادبیات داستانی دفاع مقدس است. در این میان، مجموعه شش‏جلدی اینک شوکران انتشارات روایت فتح، که به داستان زندگی، مشقت‏ها و ایثار جانبازان شهید به روایت همسران آن‏ها پرداخته است، به منزله نمونه هدفمند مورد تحقیق انتخاب شده و به روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی تجزیه و تحلیل شده است. ازاین‏رو، بررسی این مجموعه می‏تواند شیوه بازنمایی جنگ و دفاع مقدس را به روایتی زنانه در مقابل سایر داستان‏های مردانه جنگ مشخص کند. نتایج نشان می‏دهد شیوه بازنمایی مقوله هویت، روابط اجتماعی، ارزش‏ها و هنجارهای اجتماعی، دوران جنگ و پس از جنگ در این مجموعه داستان چگونه ساماندهی شده است که در این زمینه جنگ تاثیری بسزا بر زندگی همسران جانبازان داشته است؛ ولی، بااین‏حال، آن‏ها با وجود مشکلات فراوان به زندگی عادی خود ادامه داده‏اند و صبورانه همسر خود را در جنگ و پس از جنگ همراهی و حمایت کرده اند. در این مجموعه داستان، جنگ عرصه همدلی بود. مردم در همدردی با همسایگان، از برگزاری عروسی برای فرزندانشان ممانعت می‎کردند و زنان برای بودن در کنار همسرانشان به کمترین‎ها، بدون هیچ اعتراضی، اکتفا می‎کردند. همچنین، هویت غالب برای رزمندگان و همسران و خانواده هایشان هویت مبتنی‏بر روحیه انقلابی و ایثار بوده است.

    کلیدواژگان: بازنمایی، تحلیل محتوای کیفی، جنگ، دفاع مقدس، همسران جانبازان شهید
  • مهین سهرابی*، بهمن نامورمطلق، فاطمه مهرابی صفحات 179-197

    سراسطوره‏های مسلط بر فرهنگ و هنر هر جامعه شکل‏دهنده گفت‏وگوهایی هستند که به جریان‏های فرهنگی و خلق هنری در آن جامعه جهت می‏دهند. در دوره‏ قاجار، ورود و ترویج سراسطوره فرنگ در ایران باعث به وجودآمدن تحولاتی شایسته توجه در حوزه فرهنگ و هنر شد. یکی از نمودهای پربسامد و تاثیرگذار چنین تحولی در تصویرگری و به‏خصوص تصویرگری زنان مفهوم «دیگری» این دوره بود. ازاین‏رو، این پژوهش با انتخاب «شخصیت شیرین»، که شخصیتی با ظرفیت بالا برای «دیگری»شدن و «فرنگی»شدن در آن دوره بود، به مطالعه گفت‏وگومندی (باختینی) سراسطوره‏های مسلط بر هنر دوره‏ قاجار پرداخت. این مطالعه در پی پاسخ به این پرسش شکل گرفت که در یک جامعه، که در یک ‏زمان تحت تاثیر چند سراسطوره مختلف است، نحوه تاثیرگذاری سراسطوره‏ها بر شکل‏گیری و تحولات یک ایکون‏ اسطوره‏ای کلان چگونه است؟ بدین منظور، بررسی تصاویر موجود از صحنه «آبتنی شیرین» به‏منزله پیکره مطالعاتی با روش تحلیل‏های بینامتنی و بیناگفتمانی بدین نتیجه رسید که در دوره‏ قاجار بین سه سراسطوره فرنگی، ایرانی و اسلامی گفت‏وگویی شکل‏ گرفته که سراسطوره اسلامی در آن نقش میانجی دو سراسطوره دیگر و فراهم‏کننده مقدمات گفت‏وگو را برعهده داشته، اما درنهایت، باگذشت زمان و قوت گرفتن این گفت‏وگو، سراسطوره اسلامی از آن خارج ‏شده است.

    کلیدواژگان: تصویرگری، شیرین سراسطوره، گفت، وگو تجسمی، مندی، هنرهای هنر قاجار
  • زهرا شهریاری*، فریده آفرین صفحات 199-231

    هدف پژوهش شرح چگونگی بهره پریسا تشکری، به عنوان طراح زن، از امکانات بصری پوستر برای القای معانی و پیام‏های خاص است. روشن‏کردن معنا و پیام پوستر متکی به مشاهده، توصیف و تفسیر ویژگی‏ها و کیفیت بصری و تجسمی با اتکا به مولفه‏های فرایند معنازایی در نظریه زبان کریستواست. مولفه‏های ذکرشده را تبادل امر نمادین، امر نشانه‏ای و بینامتنیت تشکیل می‏دهند. بهره از روش تحلیل محتوای کیفی و رویکرد هرمنوتیکی نشان می‏دهد دو امر نشانه‏ای و نمادین در این پوستر در حال تبادلی بی‏وقفه اند و به فرایند معنازایی جهت می‏دهند. جابه جایی‏های عناصر مفهومی و بصری زن و گل، گلبرگ گل و دهان، گلدان گل و بستر پرورش، آب و مواد لازم برای پرورش، اشاره به وجه دوگانه نوشتار روی گلدان‏، تبادل امر نشانه‏ای و نمادین را نشان می‏دهد. مطالعه بینامتنیت با تاکید بر تکنیک گلدوزی پرورش سه جنبه خلاقه وجودی زنان یعنی نوشتار، احیای گلدوزی و صداپروری آنان را برجسته می‏کند.

    کلیدواژگان: پوستر اجتماعی، پریسا تشکری، ژولیا کریستوا، معنازایی
  • فاطمه شاهرودی* صفحات 233-249

    مقاله حاضر با هدف نقد روان شناختی فیلم رگ خواب از دیدگاه نظریه طرح واره جفری یانگ انجام پذیرفته است. تلاش فیلم ساز در بیان دنیای ذهنی شخصیت زن فیلم باعث شده بتوان فیلم را از دیدگاه طرح واره تحلیل کرد. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چگونه می توان حوادث زندگی قهرمان اصلی زن فیلم را براساس دیدگاه طرح واره تبیین کرد؟ اطلاعات به کاررفته در این مقاله از طریق روش کتابخانه ای و مشاهده مستقیم و روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که وجود دو طرح واره «رهاشدگی» و «وابستگی» در شخصیت زن فیلم را می توان از عوامل موثر در مشکلات و حوادث تلخ زندگی او دانست. نیمه اول فیلم به چگونگی شکل گیری و تکرار این دو طرح واره در زندگی قهرمان زن اختصاص یافته است و در نیمه دوم فیلم حرکت به سمت تغییر و بهبود طرح واره ها را شاهدیم.

    کلیدواژگان: جفری یانگ، حمید نعمت االله، رگ خواب طرح، واره، نقدروان شناختی
  • پریسا شاد قزوینی*، مینا ناظم زاده نراقی صفحات 251-269

    کاربرد مضامین و محتوای زنانه در آثار هنرمندان زن امری بدیهی و متداول است و از این طریق هنرمند به بازیابی لایه های پنهان درون و هویت فردی خود و جامعه زنان دست می یابد. زنان هنرمند خودآموخته نیز در این میان توجهی ویژه به این امر از خود نشان می دهند. مام زمین و مادینگی هستی، که در همه ادوار تاریخ تمدن بشر مورداحترام بوده، در آثار هنرمند خودآموخته، پروین جلالی، نیز با تلفیق فرم ها، تجلی زنانه آن به ظهور نشسته است. آثار این هنرمند در حال حاضر جایگاهی بین المللی یافته و قابلیت رقابت با هنرمندان خودآموخته جهانی را دارد. این مقاله با بازخوانی هویت زنانه در آثار جلالی در نظر دارد به تحلیل صوری و محتوایی آثار او از منظر دو مفهوم قطعه و تناقض از آرای لیندا ناکلین بپردازد. یافته های حاصل از مطالعه و تحلیل آثار این نقاش نشان می دهد که هنرمند به منظور نشان دادن هویت زنانه و جایگاه اجتماعی زن، تصویری فراواقع گرایانه از تلفیق فرم های انسانی و گیاهی ارائه می دهد. در این آثار، مفهوم قطعه از طریق پیوند صفات زنانه با مام طبیعت تصویر شده و مبحث تناقض نیز با نشانه هایی چون: تقابل های دوگانه، نمایش روایت گونه، آشفته و پرالتهاب از جهان معلق امروز و تاکید بر اصل مادینه هستی در ارتباط است. روش تحقیق این مقاله تحلیلی توصیفی است که براساس منابع کتابخانه ای و مستندات تصویری و مصاحبه با هنرمند به نگارش درآمده است.

    کلیدواژگان: تناقض، لیندا ناکلین، مفهوم قطعه، هنرمند خود آمیخته، هویت زنانه
  • مرضیه رشیدی*، علیرضا طاهری صفحات 271-286

    در دوره صفوی و قاجار، به سبب ارتباط با غرب، تمایل دربار به تجربه دنیای مدرن و اشتیاق جهان غرب به شناخت دنیای شرق نوعی دوگانگی سنتی و مدرن در بسیاری از مناسبات اجتماعی، فرهنگی و هنری جامعه نمایان شد که این روند بر وضعیت زنان و حضور آن‏ها در عرصه‏های اجتماعی نیز تاثیرگذار بود. چهره‏نگاری در نقاشی ایرانی براساس الگوی مشخصی بوده است. آنچه در این پژوهش مطالعه شده، چهره زن در نگارگری‏های این دو دوره است. این مقاله در پی یافتن پاسخ این پرسش‏هاست: نمایش ویژگی‏های زنانه در نقوش دوره صفوی و قاجار به چه صورت بوده است؟ چه تفاوت‏های بین آن‏ها در این دو دوره وجود داشته است؟ نتایج نشان می‏دهد که زن در آثار نگارگری پیش از قاجار، اغلب جایگاهی مثالی و اسطوره‏ای داشته و از نظر نوع طراحی غیرواقع‏گرایانه ترسیم می‏شده و ارزش بصری آن همچون دیگر عناصر نگاره بوده است، ولی در اواخر دوره صفوی و دوره قاجار، بر اثر ارتباط با غرب، شاهد تغییر در نوع نگرش به نقاشی و درنتیجه توجه به واقع‏گرایی در ترسیم پیکره زنان و همچنین شکل‏گیری آثار تک نگاره شده است؛ که این تغییرات به ارائه تصویری نو از زن در نقاشی ایرانی منجر شد. روش تحقیق توصیفی ‏تحلیلی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه‏ای است.

    کلیدواژگان: پیکره نگاری، چهره نگاری، زن، صفوی، قاجار
  • کیومرث یزدان پناه درو*، ندا عسگری صفحات 287-307

    جغرافیای انتخابات از مباحث مهم جغرافیای سیاسی است که از طریق همین گزینش های سیاسی مهم ترین افراد سیاسی کشور به صورت رسمی انتخاب می شوند. چنانچه یک کشور مانع مشارکت بعضی مردم در انتخابات شوند، این نظام دموکراتیک نیست. یکی از وجوه مهم دموکراتیک بودن نظام سیاسی حضور و فعالیت زنان در عرصه های سیاسی است و در این میان نحوه برخورد و رفتار جامعه با زنان از شاخص‏های مهم توسعه سیاسی و اجتماعی در آن جامعه است که شرایط را برای حضور فعال و مشارکت موثر زنان و بهره‏گیری جدی‏تر از قدرت، تفکر، ابداع و خلاقیت آن ها فراهم می‏آورد. ازاین رو، با درک اهمیت مشارکت سیاسی زنان، هر کشوری باید تلاش کند موانع فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مشارکت زنان را رفع کند و زمینه دستیابی به رشد و شکوفایی جامعه در همه عرصه‏ها را فراهم آورد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی میزان مشارکت زنان در انتخابات مجلس شورای اسلامی طی سه دوره متوالی 8، 9 و 10 است. جامعه آماری این تحقیق شامل آن دسته از مدیران و کارشناسان مراکز مطالعات و پژوهش زنان در ارگان‏های مختلف و همچنین دانشجویان تحصیلات تکمیلی و استادان دانشگاه بودند که با موضوع بررسی شده این پژوهش در ارتباط بودند. روش انتخاب این افراد به صورت تمام شمار در دسترس تعیین شد (38 =N). ابزار گردآوری اطلاعات پژوهش پرسش نامه محقق ساخته بود که براساس مطالعه اکتشافی تدوین شد. در این مطالعه، پنج عامل اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، سیاسی، جغرافیایی و شخصیتی و یک شاخص موانع موجود بر مشارکت زنان در انتخابات مجلس شورای اسلامی شناسایی شدند. تجزیه و تحلیل یافته های این تحقیق بر پایه نرم افزار Spss25 و آزمون تی تک نمونه‏ای، رگرسیون خطی ساده، رتبه‏بندی فریدمن و تحلیل استنباطی توصیفی استوار بود.

    کلیدواژگان: انتخابات، زنان، شهر تهران، مجلس شورای اسلامی، مشارکت
|
  • Meysam Farokhi *, Marjan Sadeghi Pages 151-177

    In addition to the hardships suffered by women, veterans of the sacred defense can declare the history of the resistance, sacrifice, and the freedom of warriors on the battlefields, due to the direct and indirect experience of the holy defense era. This research seeks to examine the representation. The war is from the perspective of the martyr devotees' spouses in the sacred defense fiction literature. Meanwhile, the six-part series of "Now Shokran" published by Fatah narration, which deals with the story of life, hardships and sacrifices of the martyr devotees by their wives, selected as a targeted sample. They have been analyzed by method of content analysis with deductive approach. Therefore, the review of this collection can determine the way of representing war and sacred defense to a feminine narrative versus other men's stories of war. The results have represented the categories of identity, social relations, values ​​and social norms, war and post-war period. In this collection, the story has been arranged and the war has had a significant impact on the lives of veterans' wives, but they still have lifestyles with many problems in their normal lives and patiently accompany their wife during the war and after that. In the series, the story of war was a realm of empathy. People, in sympathy with their neighbors, prevented wedding for their children, women were consistent with their husbands with no plaining. The dominant identity for warriors and their husbands and families was the identity based on morale-based revolution thinking and sacrifice.

    Keywords: Representation, Holy Defense, War, Martyr Veteran Spouses, Qualitative Content Analysis
  • Mahin Sohrabi*, Bahman Namvar Motlagh, Fatemeh Mehrabi Pages 179-197

    The dominant archimyth of the culture and the arts of each society formulate dialogues that direct cultural trends and artistic creation in that society. During the Qajar period, the arrival and promotion of Farang archimyth in Iran caused a significant development in the field of culture and art. One of the most frequent and influential manifestations of such a transformation in illustration, and especially in women illustration, was the "other" concept of this period. Therefore, this study chose the character of "Shirin", who is a personality with high-capacity for becoming "other" and "Farangi" in that period, studied the dialogue (Bakhtin) of the dominant archimyths on the art of Qajar period. This study sought to answer the question that, in a society influenced by different influences at one and the same time, how is the influence of the archimyths on the formation and evolution of a great mythical icon? For this purpose, the evaluation of the existing images from the scene of "Shirin’s bathing" by the method of intertextual and interdiscursive analysis has led to the conclusion that in the Qajar period between the three Farang (Western), Iranian and Islamic archimyths a dialogue has been established in which the Islamic archimyth has the role of mediator between the two other archimyths. It provided the basis for the dialogue, but eventually the time has passed and the dialogue has intensified and the Islamic archimyth has left it.

    Keywords: Archimyth, Dialogism, Visual Arts, Qajar Art, Shirin
  • Zahra Shahriari*, Farideh Afarin Pages 199-231

    The purpose of the present study is to explain how a female designer uses visual elements and rules to produce meanings and messages in order to illuminate the creative aspects of women's existence. Clarifying the meaning and message of the poster relies on observing, describing, and interpreting visual qualities. To clarify the layers of meaning, we study it with the components of the semantic process in language theory of Julia Kristeva. The components of the theoretical framework of the research are symbolic, the semiotic, their exchange, and then intertextuality. The method is the analysis of qualitative content by hermeneutic approach.  This shows that both the symbolic and the semiotic in this poster are in constant conflict and exchange. They direct the meaning process. Female and flower`s replacement, flower petals and mouths, flower pot, water and clouds and materials for cultivation, usage of text with a curved font on the pot, and double reference of the text in theoretical defense of female voice show the symbolic and the semiotic exchange. In addition to them, the study of intertextuality like the benefit of embroidery technique to lost women's creativity implies the ultimate meaning. It is that today, just as much as we need to revive feminine traditions such as embroidery, we should pay as much attention to the female voice in different reproductive aspects of their existence. Also writing on the pots show the emphasis on other creative aspects in woman`s existence. Therefore, the poster`s designer pays deep attention to female reproductive aspects  of their existence.

    Keywords: Julia Kristeva, the symbolic, the semiotic, social Poster, Parisa Tashakori
  • Fatemeh Shahroodi* Pages 233-249

    The present article aims at criticizing and analyzing the "Subdued" (Rag-E Khab) film from psychology point of view. The film is Hamid Nematollah's fourth movie that deals with the story of a woman namely, Mina, who has recently divorced from her husband and is looking for a job and shelter for life that become friend with Kamran, the manager of a restaurant. It’s the beginning of a tumultuous journey for Mina. Finally, Mina achieves a great evolution in her life after overcoming many difficulties and leaving Kamran. The emphasis of the filmmaker on expressing the mental world and the psychic layers of the main female character of the movie made it possible to analyze the film from the opinion of Jeffre E. Young's schema theory. Based on the division of the film into two halves; first and second, one can analyze the changes of the main female character of the film and her relationship with the main male character from the perspective of Young's schema. The main question of the present research is which schemas can be identified in the main female character of the film. The information used in this paper has been gathered through library and research by descriptive-analytic methodology. The results of this study show that the film can be analyzed on the basis of two schemas of "abandonment" and "dependence" in the main female character that can be considered as one of the factors influencing the bitter problems and experiences of her life in the film. The first half of the film is devoted to the formation and intensification of these two schemas, and finally in the second half of the film, we are moving towards a change of schemas.

    Keywords: Rag-E Khab, Hamid Nematollah, Psychological Analysis, Jeffre E. Young's, schema
  • Parisa Shad Ghazvini*, Mina Nazemzadeh Naraghi Pages 251-269

    The use of women's themes in the works of female artists is common and noticeable. It seems that by using this method the artist is able to retrieve latent inner layers and individual identity. At the same time, self-taught female artists are paying special attention to this way of expressing themselves. This study, by examining the representation of women's identity in the works of a self-taught artist, “Parvin Jalali”, aimed to address the formal and contextual analysis of her works from the point of view of the feminist critic and theorist “Linda Nochlin”, who emphasizes two aspects of fragments and contradiction. The findings from the study of six paintings by Parvin Jalali revealed that the artist presents a supra-realistic image of the combination of human and vegetarian forms in order to show women's identity and social status. In the works of this artist, the concept of the fragment is depicted through linking women's traits with nature. In Jalali's works, controversy has been shown to be related to such concepts as dual contrasts and narrative representation of chaotic and restlessness of today's world and emphasis on the feminine principle of the world. This was a descriptive analytical study conducted based on library resources and documentation.

    Keywords: self-taught artist, female identity, Linda Nochlin, fragment concept, contradiction
  • Marzieh Rashidi*, Alireza Taheri Pages 271-286

    In the Safavid and Qajar dynasties, due to the relationship of Iran with the West, the desire of the court to experience the modern world and the desire of the Western world to recognize the East, shaped a kind of traditional and modern dichotomy in many social, cultural and artistic relationships of the society. This also influenced the status of women and their presence in the social arena. The portraiture in Iranian painting has been based on a pattern. What has been studied in this research is the woman's face in the paintings of these two periods. This article seeks to answer the following questions: How was the presentation of women's features in the designs of the Safavid period and Qajar era? What differences did they have in these two periods? The research method is descriptive-analytic and the information gathered by library method. The results show that women in the works of pre-Qajar paintings often have an exemplary and mythical position and, in terms of design, were unrealistic, and its visual value was like other elements of the painting, but in the late Safavid period and the Qajar period there has been a change in attitude towards painting due to the relationship with the West. As a result of attention to realism in drawing women's figures, as well as the formation of monotonous works, this led to a new image of woman in Iranian painting.

    Keywords: portraiture, iconography, woman, Safavid, Qajar
  • Qiuomars Yazdanpanah Dero *, Neda Asgari Pages 287-307

    One of the most important topics in political geography is the geography of election as a political selection by which people elect the most outstanding politicians of a country. If a regime bans some groups of people from participating in elections, it won’t be a democratic one anymore. Presence and activity of women is one of the most significant aspects of a democratic political system. The reaction and behavior of a society toward women is one factor of political and social development in that society. Such behaviors would provide a good situation to make it possible for effective association of women and taking advantage of their power, thinking and creativity. Therefore, every nation should try to remove cultural, social, political and economic obstacles of participation of women and help the society to develop in every field by realization of the importance of this association. Based on this fact, the purpose of this research is to survey the participation of women in Iranian parliament election at three sequential terms (8th, 9th and 10th). The statistical population of this paper includes managers and experts of women study centers in different organizations and also some postgraduate students and university professors who were familiar with this topic. The method of selecting individuals was set to the total number available (N=38). The data collection method is a questionnaire which authors provided based on exploratory study. We analyzed the results of the research by One Sample T-Test, simple linear regression, Friedman Test and deductive-descriptive methods in SPSS 25 software. We recognized five criteria including economic, socio cultural, political, geographical and personality and one index like existing obstacles of women participation in parliament election.

    Keywords: womens, participation, Iranian parliament, Tehran city