فهرست مطالب

آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1398)

فصلنامه آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پدرام معیری*، غلام علی کجوری، افشین جعفری دهکردی، علی محمد احدی مهسا ابوالفضل زاده صفحات 221-234

    در سال های اخیر توجهی ویژه به واسطه های مقاومت انسولینی نظیر ادیپونکتین شده است که در دوران آبستنی در بافت جفت تولید و بیان شده و از این طریق اثرات خود را بر جنین در حال رشد و سلامت مادر القاء می کنند. در این مطالعه برای اولین بار، تاثیر نانوذره سلنیم و سلنیت سدیم بر میزان نسخه برداری ژن ادیپونکتین بافت جفت در دوره انتقالی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور، 20 راس میش 4 ماهه آبستن، به صورت تصادفی انتخاب و در زمان 10 روز منتهی به زایمان، هر روز تجویز خوراکی مکمل های سلنیت سدیم (به میزان 1/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و نانوذره سلنیوم (در دو دوز 05/0 و 1/0 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن) به آن ها صورت گرفت. به گروه شاهد هم آب مقطر با حجم مشابه خورانده شد. پس از زایمان با نمونه برداری از جفت، میزان نسخه برداری از ژن ادیپونکتین به روش real-time RT-PCR و بر اساس روش مقایسه ای ΔΔCt-2 تعیین شد. نتایج حاصله نشان داد که اضافه نمودن مکمل های سلنیومی به جیره غذایی میش های آبستن، موجب کاهش معنی دار در میزان نسخه برداری ژن ادیپونکتین می شود که در این خصوص، عملکرد سرکوب گری نانوذره سلنیوم به مراتب برتر از سلنیت سدیم بود.

    کلیدواژگان: ادیپونکتین، تجویز خوراکی، میش های آبستن، نانوذره سلنیوم، سلنیت سدیم
  • علی حیات روحی*، محمد صدقیان صفحات 235-243

    تک یاخته های جنس کریپتوسپوریدیوم و ژیاردیا از جمله شایع ترین انگل های موثر بر ناهنجاری های روده باریک سگ ها محسوب می شوند. در این مطالعه تعداد 200 نمونه مدفوعی از سگ های گله و نگهبان به صورت کاملا تصادفی از مناطق مختلف روستایی اطراف شهر مهاباد جمع آوری و پس از تثبیت در محلول های فرمالینه و پلی وینیل الکل به آزمایشگاه ارجاع داده شد. نمونه ها با استفاده از روش های تغلیظی و رنگ آمیزی به روش های تری کروم گوموری و زیل نیلسن اصلاح یافته مورد بازرسی میکروسکوپی با بزرگ نمایی 1000 برابر از لحاظ وجود تروفوزوئیت، کیست و اووسیست تک یاخته ها قرار گرفتند. در مجموع تعداد 9 قلاده (5/4 درصد) و 31 قلاده (5/15 درصد) از سگ های مورد مطالعه به ترتیب به تک یاخته های جنس کریپتوسپوریدیوم و ژیاردیا آلوده بودند. بالاترین میزان شیوع کریپتوسپوریدیوم در گروه سنی پایین تر از 6 ماه (34/10 درصد) و کمترین میزان شیوع در گروه سنی بالای 4 سال (54/1 درصد) مشاهده گردید. همچنین بیشترین میزان آلودگی به ژیاردیا در گروه سنی 6 تا 12 ماه (25 درصد) و کمترین میزان در گروه سنی 1 تا 4 سال (62/8 درصد) یافت شد. میزان شیوع عفونت با کریپتوسپوریدیوم و ژیاردیا در سگ های نر به ترتیب 67/4 درصد و 95/14 درصد و در سگ های ماده به ترتیب 30/4 درصد و 13/16 درصد ثبت گردید. میزان شیوع هر دو تک یاخته در سگ های نر و ماده و همچنین در گروه های مختلف سنی از لحاظ آماری معنی دار نبود. همچنین علی رغم این که میزان آلودگی با هر </em>دو تک یاخته کریپتوسپوریدیوم و ژیاردیا در سگ های با وضع بهداشتی نامناسب بیشتر از گروه واجد وضع مناسب بهداشتی بود ولی این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم، ژیاردیا، سگ، مهاباد
  • محمد شمس الهی، حسین دقیق کیا* صفحات 245-257

    حفظ تحرک و زنده مانی اسپرم قوچ هنگام استفاده از اسپرم منجمد شده برای به دست آوردن میزان آبستنی بالا مهم است. هدف از این مطالعه بررسی اثر سانتریفیوژ و کلسترول بارگذاری شده با سیکلودکسترین در لیسیتین سویا به عنوان رقیق کننده، بر کیفیت اسپرم بعد از فرایند انجماد-ذوب بود. نمونه های منی از 5 راس قوچ قزل 5-4 ساله به مدت 3 هفته جمع آوری شدند. بعد از ارزیابی اولیه و تائید کیفیت، نمونه ها به 8 قسمت مساوی تقسیم شدند. پلاسمای منی 4 نمونه در دمای 30 درجه سلسیوس به وسیله سانتریفیوژ حذف گردید. نمونه های باقی مانده بدون سانتریفیوژ به وسیله بافر تریس و غلظت های مختلف کلسترول لودشده با سیکلودکسترین (0، 75/0، 5/1 و 3 میلی گرم در 108×2/1 اسپرم) و 7 درصد گلیسرول مشابه با گروه اول رقیق سازی شدند. سپس نمونه ها تا دمای 5 درجه سلسیوس سردسازی شده و در پایوت های 25/0 میلی لیتری ذخیره شدند. نتایج نشان دهنده بهبود معنی دار پارامترهای تحرک کل و پیش رونده، سرعت در مسیر مستقیم، سرعت در مسیر منحنی، تناوب عرضی زنش، یکپارچگی غشای آکروزومی، یکپارچگی غشای پلاسمایی، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و مالون دی آلدئید، بعد از ذوب در گروه دریافت کننده 5/1 میلی گرم سیکلودکسترین در مقایسه با سایر گروه ها بود (05/0p</em> <). همچنین تحرک کل و پیش رونده، سرعت در مسیر منحنی، یکپارچگی غشای پلاسمایی، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز به طور معنی داری در گروه بدون سانتریفیوژ نسبت به گروه با سانتریفیوژ، بالاتر بود (05/0p</em> <). به طورکلی نتایج نشان داد که افزودن 5/1 میلی گرم کلسترول بارگذاری شده با سیکلودکسترین باعث بهبود اغلب پارامترهای مورد ارزیابی نسبت به سایر گروه ها شد.

    کلیدواژگان: سیکلو دکسترین، اسپرم، قوچ، سانتریفیوژ، انجماد-ذوب
  • یاسمن درخشان، سیده آیدا داوری*، علی سارانی صفحات 259-269

    طاعون نشخوارکنندگان کوچک (peste des petits ruminants; PPR) بیماری ویروسی واگیردار مهم گوسفند و بز می باشد. با توجه به اهمیت PPR در سیستان، مضرات اقتصادی ناشی از تلفات و هزینه های درمانی، مصرف بالای گوشت دام به شیوه ذبح سنتی و عدم نظارت کافی بر سلامت دام ها، مطالعه حاضر با هدف آسیب شناسی بافتی بیماری مذکور در جمعیت گوسفند و بز منطقه سیستان صورت گرفت. از 30 راس گوسفند و بز گله های مشکوک به بیماری، نمونه های بافتی از دهان، ریه، روده ها و غدد لنفاوی جمع آوری و پس از تهیه مقطع مورد مطالعه میکروسکوپی قرار گرفتند. تعداد 9 نمونه دارای آسیب های بافتی بودند.داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون کاپا مورد تحلیل آماری قرار گرفت. میزان آلودگی در گوسفند و بز به ترتیب 25/33 و 88/38 درصد بود که ارتباط آماری معنی داری بین گونه دامی و آسیب های بافتی همچون تجمع سلول های آماسی چندهسته ای و تشکیل سلول های سینسیتیا مشاهده شد (). همچنینمیزان عفونت در سنین زیر دو سال و بالای دو سال به ترتیب 18/35و 8/22 درصدبود و ارتباط آماری معنی داری از نظر سن دام و شدت تجمع سلول های آماسی تک هسته ای هم وجود داشت (). میزان آلودگی در جنس نر و ماده هم به ترتیب 98/49و 5/12 درصدبود و ارتباط آماریمعنی داری از نظر جنسیت دام و میزان بروز آسیب هایی چون تجمع سلول های آماسی چندهسته ای، تشکیل سلول های سینسیتیا وگنجیدگی های درون سیتوپلاسمی نیز مشاهده شد (). این مطالعه نشان داد که PPRدر منطقه سیستان در بزهای زیر دو سال با احتمال وقوع بیشتر و ضایعات پاتولوژیک شدیدتری همراه است.

    کلیدواژگان: گوسفند، بز، سیستان، طاعون نشخوارکنندگان کوچک، آسیب شناسی بافتی
  • یاسین باقری، منصور خاکپور*، حمید ذیحق، علیرضا براتی صفحات 271-279

    لیستریامونوسایتوژنز باسیلی کوتاه،گرم مثبت،انگل اختیاری داخل سلولی وفاقد اسپوراست که ازطریق سبزیجات آلوده، شیر، پنیروگوشت آلوده به انسان منتقل می شود. ایمونوگلوبولین ‌ Y (IgY) به دست آمده از زرده تخم‌مرغ مرغ های ایمن شده منبع سرشار و ارزانی از آنتی‌بادی‌های پلی‌کلونال می‌باشد. این آنتی‌بادی‌ها می‌توانند به عنوان یک جایگزین مناسب به جای آنتی‌بادی‌های تولیدشده در سایر حیوانات آزمایشگاهی مطرح باشند. در سال های اخیر، IgYدر تحقیقات علوم پزشکی جهت تشخیص، پیشگیری و درمان بیماری ها کاربرد گسترده‌ای داشته است. در مطالعه حاضر تعداد 12 قطعه مرغ تخم گذارسویه های-لاین در دو گروه تیمار (10 قطعه) و شاهد (2 قطعه) انتخاب و گروه تیمار در 3 نوبت و با فاصله زمانی هفته ای یک بار توسط تزریق آنتی‌ژن تهیه شده از لیستریا مونوسایتوژنز ایمن گردید. سپس با جمع‌آوری تخم‌مرغ‌ها و اندازه‌گیری میزان پروتیین تام و گلوبولین‌های زرده در هفته‌های 9، 10 و 11 بعد از تزریق اول، مشخص شد که مقدار این دو پارامتر در هفته های 9 و 10 با یکدیگر تفاوت آماری معنی داری نداشته ولی در مقایسه با مقادیر آن ها در گروه شاهد، افزایشی معنی داری (p<0/05) مشاهده گردید. از طرفی مقدار گلوبولین و پروتیین تام زرده در هفته یازدهم افت قابل توجهی داشت ولی مقادیر آن ها در مقایسه با گروه شاهد، تفاوت آماری معنی داری نشان نداد. بر اساس یافته‌های مطالعه حاضر می توان نتیجه گیری کرد که ایمن سازی مرغ ها توسط آنتی‌ژن تهیه شده از لیستریا مونوسایتوژنز موجب افزایش میزان گلوبولین زرده در هفته های نهم و دهم پس از تزریق شده است و بنابراین می‌توان از زرده تخم‌مرغ، به عنوان منبعی برای تولید آنتی‌بادی‌های پلی‌کلونال علیه باکتری لیستریا مونوسایتوژنز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آنتی بادی پلی کلونال، لیستریا مونوسایتوژنز، مدل حیوانی
  • افسانه حسن پور، رضا نارنجی ثانی*، کیوان کرامتی، محمود احمدی همدانی صفحات 281-289

    اسید سیالیک (sialic acid; SA) یک مشتق استیله از اسید نورآمینیک می باشد که به طور گسترده ای در بافت های پستانداران توزیع می شود، ولی ازآنجاکه معمولا به گلیکوپروتئین ها، گلیکولیپید ها، الیگوساکارید ها و پلی ساکارید ها متصل می شود، مقدار کمی از آن در سرم به شکل آزاد وجود دارد. علاوه بر این، </ یک جزء ساختاری مهم در غشا های بیولوژیکی است و به طور گسترده ای در باکتری ها و بافت های حیوانی یافت می شود ولی غلظت آن به سرعت در نتیجه التهاب و آسیب های بافتی افزایش می یابد. در این مطالعه اثر جفت ماندگی بر میزان اسید سیالیک سرم در 60 راس گاو شیری هلشتاین در دو گروه برایر سالم و جفت مانده توسط آزمایش ساندویچ الایزا،از 3 هفته قبل از زایش تا یک هفته پس از آن که دوره انتقال نامیده می شود، مورد بررسی قرار گرفت. داده های به دست آمده در گروه گاوهای جفت مانده و سالم در پنج تکرار مختلف و در هر هفته مورد مقایسه قرار گرفت.اختلاف آماری معنی داری از لحاظ مقادیر  سرم بین گروه های جفت مانده و سالم در دو هفته مانده به زایش و همچنین یک هفته پس از زایش مشاهده گردید (05/0p</em><). همچنین در روند تغییرات غلظت </ پلاسمای گاوهای بررسی شده طی هفته های مختلف در هر گروه، اختلاف آماری معنی داری مشاهده گردید (05/0p</em><). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که غلظت بالای </ سرم در دوره انتقالی با جفت ماندگی در ارتباط است و می توان از آن به عنوان یک پارامتر در کنار سایر روش های پیشگویی و تشخیص جفت ماندگی برای تشخیص این عارضه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: گاو شیری هلشتاین، اسیدسیالیک، پلاسما، جفت ماندگی
  • نوید سرانجام، مهران فرهودی مقدم*، قاسم اکبری، مجید محمدصادق، نیما فرزانه صفحات 291-303

    در لیپولیز ناشی از بالانس منفی انرژی، میزان چربی شیر افزایش و میزان پروتیین آن کاهش می‏یابد و بدین ترتیب نسبت چربی به پروتیین افزایش پیدا می‏کند. هدف مطالعه حاضر، استفاده از داده ‏های موجود در هر رکورد شیر مانند چربی، پروتیین و نسبت آن‏ها ، شمارش سلول‏های سوماتیک (somatic cell count; SCC) و نیز استفاده از سابقه گاوهای شیری، جهت پیش‏بینی وضعیت آبستنی 120 روزه پس از زایش بود. بنابراین، رکورد 1279راس گاو هلشتاین یک شکم زا و چند شکم زا در روزهای 30 و 60 شیردهی و نیز در حوالی زمان تلقیح جمع‏آوری شد. یافته ها نشان داد در ارزیابی آبستنی تا روز 120 پس از زایش، میزان چربی، پروتیین و نسبت آن‏ها (همگی برحسب درصد) در روز 30 شیردهی در گروه های غیر آبستن و آبستن به ترتیب (2/1±67/2، 04/1±62/2 و 4/0±01/1) و (16/1±87/2، 95/0±76/2 و 36/0±03/1)، در روز 60 شیردهی به ترتیب (06/1±87/2، 86/0±7/2 و 35/0±06/1) و (15/1±97/2، 9/0±73/2 و 36/0±08/1) و در حوالی تلقیح به ترتیب (2/1±62/2، 04/1±53/2 و 4/0±03/1) و (24/1±8/2، 01/1±63/2 و 5/0±06/1) بود که اختلاف آماری آن‏ها در دو زمان معنی دار برآورد شد (05/0>p). تاثیر SCCدر روز 60 شیردهی بر نرخ آبستنی 120روزه معنی دار گزارش شد (023/0=p)، اما در آزمون رگرسیون لجستیک هیچ کدام از فاکتورهای شیر و SCC رابطه معنی داری با آبستنی 120روزه نداشتند. مدل آماری کاکس در بررسی رابطه فصول زایش (02/0=p) ، تلقیح (00/0=p)، روزهای شیردهی (001/0=p) و میزان تولید شیر (016/0=p) در دوره قبل با نرخ آبستنی 120روزه نشان داد که تنها تعداد روزهای شیردهی قبلی دام (985/0=Odds ratio، 021/0=p) و فصل تلقیح (5/7=Odds ratio، 040/0=p)در آبستنی 120روزه تاثیر دارند. نتایج این مطالعه نشان داد که فاکتورهای مربوط به شیر شامل چربی، پروتیین و نسبت آن‏هابر نرخ آبستنی 120روزه تاثیر نداشته و استراتژی‏های مدیریتی از جمله تعداد روزهای شیردهی قبلی دام و فصل تلقیح بر آن تاثیر معنی دار دارند.

    کلیدواژگان: گاو شیری، آبستنی، چربی شیر، پروتئین شیر
  • محسن کاظمی*، یاسر اسکندری تربقان صفحات 305-320

    گاوزبان اروپایی (Borago officinalis</em> L.) گیاهی از خانواده بوراژیناسه بوده که اغلب برای مصارف دارویی استفاده می گردد. روغن موجود در این گیاه، سرشار از ترکیبات ضروری بوده و این امکان وجود دارد که الگوی تخمیر شکمبه ای را دستخوش تغییراتی نماید. بدین منظور، این مطالعه با هدف استخراج روغن خام گیاه کامل گاوزبان اروپایی در زمان گلدهی با دستگاه سوکسله و بررسی تاثیر سطوح مختلف آن (صفر، 15/0، 30/0 و 45/0 میلی گرم/میلی لیتر) بر برخی پارامترهای تخمیر شکمبه ای در یک محیط کشت ثابت آزمایشگاهی انجام شد. یافته ها نشان داد که تغییری در فراسنجه های تولید گاز (به استثنای نرخ ثابت تولید گاز)، توده میکروبی تولیدی، راندمان سنتز توده میکروبی، ضریب تفکیک پذیری (partitioning factor) و جمعیت پروتوزوآی محیط کشت در اثر افزودن روغن، وجود ندارد. همچنین pH آن به طور معنی داری (خطی، 04/0=p</em>) نسبت به تیمار شاهد کاهش، ولی اسیدهای چرب فرار کل (خطی، 0006/0=p</em>) افزایش نشان دادند. از طرف دیگر، با افزایش سطح روغن در محیط کشت، تولید متان به طور معنی داری (خطی، 0005/0=p</em>) کاهش یافته ولی در مقابل تجزیه پذیری ماده خشک، ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی افزایش یافتند. نتایج کلی نشان داد که روغن استخراج شده از گاوزبان اروپایی می تواند الگوی تخمیر شکمبه ای مسئول در عملکرد دام ها را تغییر داده و تولید متان را کاهش دهد. به نظر می رسد که سطح 45/0 میلی گرم بر لیتر از روغن مذکور، بیشترین تاثیرگذاری بر شرایط تخمیر را دارد.

    کلیدواژگان: روغن گیاهی، گاوزبان اروپایی، تخمیر شکمبه ای، گوسفند
|
  • Pedram Moayeri, gholam ali kojouri, afshin jafari dehkordi, ali mohammad ahadi, mahsa abolfazlzadeh Pages 221-234

    n recent years, special attention has been paid to insulin resistance mediators, such as adiponectin, that is produced and expressed during conception in placenta tissue, thereby inducing its effects on the growing embryo and the health of the mother. In this study, for the first time, Twenty four-month pregnant ewes within the same age were selected randomly. During the 21 days leading up to birth, oral administration of selenium nanoparticles (Se NPs) with dosages of 0.05 and 0.10 mg/kg B.W. and sodium selenite with dosage of 0.1 mg/kg B.W. was carried out. At the same time the control group was fed distilled water in equal volume. With sampling of the placenta during childbirth, transcription amount of adiponectin gene was determined by RT PCR Real Time based on a comparison assay of 2-ΔΔCt. The results showed that the addition of selenium supplements to the diet of ewes of pregnant caused a significant decrease in the amount of adiponectin gene transcription, and the selenium nanoparticle suppression was significantly superior to sodium Selenite.

    Keywords: Adiponectin, oral administration, pregnant ewes, selenium nanoparticles
  • Ali Hayatrouhi*, Mohammad Sadaghian Pages 235-243

    Cryptosporidium and Giardia genus are the most common protozoa causing small intestine abnormalities of dogs in different parts of the world including Iran. This study was designed to generate updated information about the presence and effect of some epidemiologic parameters on the prevalence of these protozoa. For this aim, 200 fecal samples of herding and guard dogs were collected randomly from different rural areas around Mahabad city and were referred to laboratories after stabilization with formalin and polyvinyl alcohol solutions. Samples were microscopically studied using concentration method followed by the trichrome-Gumurian and modified Ziehl-Neelsen staining technique. In general, 9 (4.5%) and 31 (15.5%) dogs were infected with Cryptosporidium and Giardia genus, respectively. The highest incidence of cryptosporidium was observed in dogs less than 6 months (10.43%) and the lowest incidence was in the age group more than 4 years (1.54%). The highest levels of Giardia infection were found in the 6-12 months age group (25%) and the lowest in the 1-4 years age group (8.62%). The prevalence of infection with cryptosporidium and giardia in male dogs was 4.67% and 14.95%, respectively, and 4.30% and 16.13% in female dogs, respectively. The prevalence of both protozoa in male and female dogs as well as in different age groups was not statistically significant. There were no significant relation between age and gender with prevalence of both parasites. However, the level of infection with both Cryptosporidium and Giardia protozoa in dogs with inappropriate sanitation was higher than those with proper health status, but this difference was not statistically significant.Cryptosporidium and Giardia genus are the most common protozoa causing small intestine abnormalities of dogs in different parts of the world including Iran. This study was designed to generate updated information about the presence and effect of some epidemiologic parameters on the prevalence of these protozoa. For this aim, 200 fecal samples of herding and guard dogs were collected randomly from different rural areas around Mahabad city and were referred to laboratories after stabilization with formalin and polyvinyl alcohol solutions. Samples were microscopically studied using concentration method followed by the trichrome-Gumurian and modified Ziehl-Neelsen staining technique. In general, 9 (4.5%) and 31 (15.5%) dogs were infected with Cryptosporidium and Giardia genus, respectively. The highest incidence of cryptosporidium was observed in dogs less than 6 months (10.43%) and the lowest incidence was in the age group more than 4 years (1.54%). The highest levels of Giardia infection were found in the 6-12 months age group (25%) and the lowest in the 1-4 years age group (8.62%). The prevalence of infection with cryptosporidium and giardia in male dogs was 4.67% and 14.95%, respectively, and 4.30% and 16.13% in female dogs, respectively. The prevalence of both protozoa in male and female dogs as well as in different age groups was not statistically significant. There were no significant relation between age and gender with prevalence of both parasites. However, the level of infection with both Cryptosporidium and Giardia protozoa in dogs with inappropriate sanitation was higher than those with proper health status, but this difference was not statistically significant.Cryptosporidium and Giardia genus are the most common protozoa causing small intestine abnormalities of dogs in different parts of the world including Iran. This study was designed to generate updated information about the presence and effect of some epidemiologic parameters on the prevalence of these protozoa. For this aim, 200 fecal samples of herding and guard dogs were collected randomly from different rural areas around Mahabad city and were referred to laboratories after stabilization with formalin and polyvinyl alcohol solutions. Samples were microscopically studied using concentration method followed by the trichrome-Gumurian and modified Ziehl-Neelsen staining technique. In general, 9 (4.5%) and 31 (15.5%) dogs were infected with Cryptosporidium and Giardia genus, respectively. The highest incidence of cryptosporidium was observed in dogs less than 6 months (10.43%) and the lowest incidence was in the age group more than 4 years (1.54%). The highest levels of Giardia infection were found in the 6-12 months age group (25%) and the lowest in the 1-4 years age group (8.62%). The prevalence of infection with cryptosporidium and giardia in male dogs was 4.67% and 14.95%, respectively, and 4.30% and 16.13% in female dogs, respectively. The prevalence of both protozoa in male and female dogs as well as in different age groups was not statistically significant. There were no significant relation between age and gender with prevalence of both parasites. However, the level of infection with both Cryptosporidium and Giardia protozoa in dogs with inappropriate sanitation was higher than those with proper health status, but this difference was not statistically significant.

    Keywords: Cryptosporidium, Giardia, dogs, Mahabad
  • Mohammad Shamsolahi, Hossein Daghigh Kia* Pages 245-257

    The goal of this research was to clearly elucidate the effects of centrifugation and cholesterol-loaded cyclodextrin (CLC) on a soy lecithin-based extender on post-thaw ram sperm quality. Sperm samples of 5 adult ram of Ghezel were collected for 3 weeks. After the initial assessment, the approved semen samples were combined and divided into 8 equal parts in the Falcon tube. Four samples were combined at 30°C and the seminal plasma was then removed by centrifugation. The semen from the other four tubes was not centrifuged and was diluted with Tris buffer + different concentrations of CLC (0, 0.75, 1.5, and 3 mg / 120 x 106 spermatozoa) and 7% glycerol, similar to the first group.The sample was then cooled to 5 ° C and frozen in a 0.25 ml of straws. After thawing, total motility (TM) and PM, VSL, VCL, BCF, TAC, SOD, MDA, GPX, the integrity of the acrosome membrane and the integrity of the plasma membrane were significantly (P

    Keywords: Cyclodextrin, sperm, centrifugation, freeze-thawing
  • Yasaman Derakhshan, Seyedeh Aida Davari*, Ali sarani Pages 259-269

    Peste-des-petits ruminants, is an important viral contagious disease of sheep and goat. Considering the importance of PPR in Sistan region, its economic disadvantages consequence of mortality and treatment expenses, the high consumption of animal meat in the traditional way of slaughter in this area and lack of adequate supervision on animal health, present study was conducted with the aim of histopathological investigation of this disease in sheep and goats of Sistan region. Tissue specimens from mouth, lungs, intestines and lymph nodes of 30 cases from suspected flocks were collected and after tissue processing were microscopically examined. In microscopic investigation, lesions were observed in 9 specimens. The data were analyzed using SPSS software and Kappa test. The incidence of infection in sheep and goats was %33.25 and% 38/88, respectively and significant association was observed between species and lesions such as multinucleated inflammatory cells accumulation and syncytial cells formation (p

    Keywords: Histopathology, Peste-des-petits ruminants, Sheep, Goat, Sistan
  • yasin bagheri, mansour khakpour*, Hamid Zihag, alireza barati Pages 271-279

    Listeria monocytogenes is a short bacillus, Gram-positive, spore-free and optional intracellular parasite, which transmitted through contaminated vegetables, milk, cheese and meat to human. Obtained immunoglobulin Y (IgY) from immunized egg yolk is a great and cheap source for polyclonal antibodies. These antibodies can be an appropriate replacement for other antibodies that produce by the other laboratory animals. Recent years in human medicine researches, IgY is applied to diagnosis, preventing and treatment of disease. In current study12 Hy - line laying hens were divided into 2 groups: Control group (2 hens) and Treatments (10 hens) and Treatments immunized with Listeria monocytogenes antigens in 3 steps once a week. Then, after collecting eggs and measuring total protein and yolk globulins at weeks 9,10 and 11 after the first injection, it was observed that there was no significant difference in both parameters at 9 and 10 weeks, while they showed a significant difference compared to the control group (p

    Keywords: polyclonal antibodies, Listeria monocytogenes, animal model
  • afsaneh hasanpour, reza narenji sani*, keivan keramati, mahmood ahmadi hamedani Pages 281-289
    Background and Purpose

    Sialic acid (SA), an acetylated derivative of neuroaminic acid, is widely distributed in mammals’ tissues. Since SA is usually bound to glycoproteins, glycolipids, oligosaccharides and polysaccharides, small amount of it is free in the body. Moreover, SA is an important structural component of biological membrane. It was also widely found in bacteria and animal tissues. Sialic acid concentration increases rapidly following the inflammatory and injury process. The mechanism inducing SA increase is not clearly understood. However, investigators have reported that SA localised at the end chain of many acute phase proteins can be used as marker for the determination acute phase protein concentration.

    Materials and Methods

    The effect of retained fetal membrane (RFM) on plasma Sialic acid activity was studied on 60 postpartum Holstein dairy cows with ELISA from 3 weeks before calving to 1 week after calving as named transitional period, weekly.

    Results

    There was a significant between the RFM and healthy groups in the amount of Sialic acid in two weeks to calving and also after calving. There was a significant difference in the trend of variation of Sialic acid concentration during different weeks in each group.

    Conclusion

    The results indicated that upper plasma Sialic acid activity is associated with RFM in the early postpartum period and can use as a RFM diagnostic parameter beside other diagnostic parameters in dairy cows.

    Keywords: Holstein dairy cows, Sialic acid, Plasma, Retained fetal membrane
  • Navid Saranjam, Mehran Farhoodi Moghaddam*, Ghasem Akbari, Majid Mohammad Sadegh, Nima Farzaneh Pages 291-303

    Induced lipolysis by negative energy balance causes an increase in milk fat, a decrease in milk protein, and also as a consequence an increase in milk fat to protein ratio (FPR). The objective of this study was to evaluate available data in each milk record such as fat, protein and their ratio, somatic cell count (SCC) and the history of dairy cows in order to determine pregnancy risk (PR) till 120 days in milk (DIM). Therefore, the information of 1,279 primiparous and multiparous Holstein dairy cows was collected on days 30 and 60 of DIM and near the first artificial insemination (AI) postpartum. The results illustrated the amount of milk fat, protein and FPR on day 30 of DIM in non-pregnant and pregnant groups were (2.67±1.2, 2.62±1.04 and 1.01±0.4) and (2.87±1.16, 2.76±0.95 and 1.03±0.36), on day 60 of DIM were (2.87±1.06, 2.7±0.86 and 1.06±0.35) and (2.97±1.15, 2.73±0.9 and 1.08±0.36), and near the first AI were (2.62±1.2, 2.53±1.04 and 1.03±0.4) and (2.8±1.24, 2.63±1.01 and 1.06±0.5), respectively, in which their effects on PR till 120 DIM were significant at two sampling times (p<0.05). The effect of SCC at day 60 of DIM on PR till 120 DIM was also significant (p=0.023); but none of the milk constituents and SCC had constant effect when analyzed by Logistic regression. Seasons of calving (p=0.02) and AI (p=0.00), previous DIM (p=0.001) and milk production (p=0.016) were analyzed by COX model and it was demonstrated that only previous DIM (p=0.021, Odds ratio=0.985) and season of AI (p=0.040, Odds ratio= 7.5) had significant effect on pregnancy till 120 DIM. The result of the present study shows that the effect of previous DIM and season of AI are significant on pregnancy till 120 DIM, but milk constituents had no effect on it.

    Keywords: dairy cow, pregnancy, milk fat, Milk protein
  • Mohsen Kazemi*, Yaser Eskandari Torbaghan Pages 305-320

    Borago officinalis L. is a plant of Boraginaceae family, which commonly can be applied in medicinal uses. The oil of this plant is rich in essential compounds, which can likely to change the ruminal fermentation pattern. Hence, the oil of borago officinalis L. (after flowering) extracted by Soxhlet apparatus, were investigated at four different levels (0, 0.15, 0.30 and 0.45 mg/ml) on some ruminal fermentation parameters in an in vitro batch culture. After oil addition, there was no change in gas production parameters (with exception for constant rate of gas production), microbial mass yield, efficiency of microbial mass synthesis, partitioning factor and protozoal population of the culture medium, but pH was significantly (linear, p=0.04) decreased compared to the control group, and total volatile fatty acids increased (linear, p=0.0006) subsequently. Also, methane yield decreased significantly (linear, p=0.0005) when level of oil increased in the medium, but in contrast, the degradability of dry matter, organic matter and neutral detergent fiber increased. The overall results showed that the oil extracted from Borago officinalis L. can modify the ruminal fermentation pattern responsible for animal performance and reduce the emission of methane gas. Also, it seems that 0.45 (mg/ml) of oil has the most effect on the fermentation pattern.

    Keywords: Vegetable oil, Borago officinalis L, Ruminal fermentation, Sheep