فهرست مطالب

سیاست دفاعی - پیاپی 104 (پاییز 1397)

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 104 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین مینایی، فرهاد هادی نژاد* صفحات 9-28
    دیپلماسی دفاعی ابزاری است که دولت‎ها می‎کوشند، به واسطه آن از امتیازات و توانایی های خود در حوزه دفاعی برای وابسته کردن دیگر کشورها به خود، افزایش وابستگی متقابل امنیتی، جلب اعتماد، جلوگیری از بروز منازعه، حل منازعه ها، ایجاد چارچوب‎های امنیتی منطقه‎ای و نظیر این ها استفاده کنند. از ویژگی های دیپلماسی دفاعی در شرایط موجود این است که به عنوان یکی از ابزارهای هویت یابی و مشروعیت سازی سیاست دفاعی و راهبردی کشورها تلقی می شود. روابط ایران و عربستان در مهر و موم های اخیر از رقابت به سمت رویارویی مستقیم در حال حرکت است. جنگ های نیابتی عربستان با ایران در منطقه غرب آسیا به ویژه در کشورهای عراق و سوریه و تلاش همه جانبه برای جلوگیری از قدرت گیری شیعیان در یمن و بحرین باعث شده سعودی ها خود را درگیر جنگ های فرسایشی کنند که یکی از اثرات آن بحرانی شدن روابط این کشور با جمهوری اسلامی ایران است. شناسایی  پیش ران های اصلی و کلیدی یکی از الزامات اساسی هر پروژه آینده نگاری است؛ بر این اساس این مقاله باهدف شناسایی  پیش ران های اصلی و کلیدی دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران با کشور عربستان در منطقه غرب آسیا نگارش و با ترکیب روش های آینده پژوهی مانند مرور منابع، پانل خبرگی و تحلیل ماتریس متقاطع و با استفاده از نرم افزار میک مک انجام شده است؛ در راستای اجرای این پروژه از نظرات خبرگی صاحب نظران حوزه دفاعی و سیاست خارجی بهره برداری و  پیش ران های اصلی و کلیدی در نتایج ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، پیش ران، تحلیل ماتریس متقاطع، دیپلماسی دفاعی
  • حشمت الله فلاحت پیشه*، محمد باقر خرمشاد، سید حامد موسوی صفحات 29-72
    با وجود ظهور خوانش های جدید اسلام سیاسی در غرب آسیا، حداقل سه الگوی گفتمان اسلام سیاسی شامل: الگوی اسلام سیاسی شیعی (انقلابی و تحول گرا) با محوریت جمهوری اسلامی ایران، الگوی اسلام سیاسی سلفی وهابی (محافظه کار سنتی) به رهبری عربستان و الگوی اسلام سیاسی (مدنی عمل گرا) اخوانی در کشورهای مصر و ترکیه قابل شناسایی هستند؛ به دلیل ویژگی ها و ظرفیت های قابل توجه و تاثیرگذار کشورهای یاد شده در غرب آسیا، نظم امنیت منطقه ای نیز متاثر از رقابت این هویت گفتمان ها خواهد بود. بر اساس فرضیه مقاله به دلیل تعارض بنیادین در هنجارها، انگاره ها و باورها و بروز ماهیت رقابتی و استیلاجویی هویت گفتمان های منطقه غرب آسیا، استقرار نظم امنیتی منطقه ای مطلوب با تردید جدی روبه روست. در این تحقیق با روش تحلیل گفتمان، شکل گیری هویت گفتمان منطقه ای مبتنی بر اشتراکات هویتی اسلامی و تمدن اسلامی به عنوان دال مرکزی آن گفتمان به منظور استقرار نظم امنیتی منطقه ای پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: گفتمان، اسلام سیاسی، تمدن اسلامی، نظم امنیتی
  • حمید درج*، حسین مسعودنیا صفحات 73-105

    ترکیه یکی از اصلی ترین بازیگران منطقه ای تاثیرگذار در بحران سوریه است؛ این کشور از زمان شروع بحران سوریه با تغییر بنیادین در سیاست های خود در قبال سوریه و با حمایت همه جانبه از گروه های ترس افکن (تروریست) و بازگذاشتن مرزهای خود به روی تکفیری ها سعی در سرنگونی نظام دمشق را داشت تا شاید امپراطوری نوعثمانی خود را احیاء کند؛ اما سیر تحولات سوریه و ترس مقامات ترک از سرایت ناامنی های این کشور به درون مرزهای خود و همچنین شکل گیری مدل حکومتی شبیه به عراق در سوریه، آنکارا را به چرخش در سیاست های خود در قبال تحولات سوریه واداشته است و در جهت اهداف و منافع منطقه ای خود سیاست همراهی و نزدیکی با ایران و روسیه را در پیش گرفته است. سوال اصلی پژوهش این است که دلایل چرخش در سیاست خارجی ترکیه در قبال بحران سوریه از جنگ به دیپلماسی و همراهی با رویکرد حل دیپلماتیک بحران در چیست؟ فرضیه مقاله این است که ناکامی در میدان جنگ، بروز شکاف در اردوگاه ترکیه با متحدین منطقه ای و فرامنطقه ای خود همراه با تفوق نیروهای مخالف به رهبری ایران و روسیه در میدان عمل، مهم ترین دلایل چرخش در سیاست خارجی ترکیه بوده است؛ برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کیفی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: ترکیه، بحران سوریه، پساداعش، نوعثمانی گرایی، نظریه سازه انگاری
  • سجاد کمری*، عزت الله عزتی صفحات 107-126
    محیط امنیتی هر جامعه ای، تابع و برآیندی از تعامل و تقابل متغیرهای محیط داخلی و محیط خارجی آن است؛ بر این اساس، محیط امنیتی ایران به اقتضای طبیعت و هویت انقلابی ایدئولوژیکی اش و از جهت تاریخی، فرهنگی و قومی به سبب موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیکی اش محیطی آسیب پذیر و مستعد بحران است. بر این اساس این پژوهش  درنظر دارد ضمن نقد رویکردهای سنتی ژئوپلتیکی به طرح نظری مفهوم «ژئوپلتیک انتقادی شیعه» و «گفتمان مبتنی بر فضای مقاومتی» بپردازد. این مقاله از  روش تحقیق توصیفی  استفاده کرده و در جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای بهره گرفته و در قالب مدلی تحلیلی (فرضی قیاسی) انجام شده است. با توجه به نتایج تحقیق به نظر می رسد  که جمهوری اسلامی ایران با توجه به ضعف ژئوپلیتیکی شیعیان در سایر کشورهای منطقه، نیازمند یک همگرایی با محوریت سایر مشترکات فی مابین از جمله مسائل فرهنگی، تاریخی، جغرافیایی و اقتصادی است تا بتواند با پوشش این ضعف در بلندمدت در سایه دیگر مولفه ها به ارتقاء جایگاه شیعیان در کشورهای منطقه کمک کند تا بتواند در آینده از جایگاه ژئوپلیتیکی تقویت شده آن ها در منطقه بهره مند شود.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، شیعه، موقعیت سیاسی، امنیت ملی
  • میلاد آقایی* صفحات 127-153
    تحقیق در عملیات از دیرباز به مسائل نظامی توجه داشته و شروع و رشد آن با این گونه مسائل پیوند خورده است. روش ها و فنون تحقیق در عملیات قابلیت های فراوانی برای بررسی و حل مسائل نظامی دارند. تحقیق حاضر از منظر جهت گیری، بنیادی، از منظر فلسفی، تفسیری و از بعد هدف توصیفی است. هدف تحقیق حاضر ارزیابی استدلالی و توصیفی توانمندی ها و قابلیت های روشی تحقیق در عملیات برای بررسی مسائل نطامی است؛ بدین منظور در ابتدا با استفاده از گونه شناسی جامع و متداول جکسون، با استفاده از برخی ابعاد اساسی، مسائل نظامی طبقه بندی گردید؛ در ادبیات گونه شناسی های دیگری مانند مینگرز و کاسیرس هم وجود دارند که بیشتر روشی هستند؛ در هر سنخ نمونه ای از مسائل نظامی برای شفافیت بیشتر توضیح داده شده است؛ سپس با استفاده از طبقه بندی های روشی محققین مقاله، مصاحبه با خبرگان داخلی و خارجی، مرور ادبیات و نمونه های موردی، روش های مناسب برای هر یک از مسائل مشخص شد. مسائل با کاربست گونه شناسی جکسون، به شش دسته هنجاری عملیاتی، متکثر عملیاتی، عمل گرایانه عملیاتی، هنجاری اجتماعی، متکثر اجتماعی و عمل گرایانه  اجتماعی تقسیم می شوند. در پژوهش حاضر برخلاف تحقیقات قبلی که صرفا ماهیت مسئله ای یا روشی دارند هر دو جنبه در نظر گرفته شده و قابلیت های فنون تحقیق در عملیات برای هر سنخ از مسائل به صورت استدلالی ارزیابی گردید؛ همچنین در ادامه دستورالعمل و چارجوبی برای روش شناسی ترکیبی در مواجهه با این مسائل از منظر نوع روش ها و ماهیت پارادایمی ارائه شد.
    کلیدواژگان: روش شناسی، تحقیق در عملیات، مسائل نظامی، ترکیب روش ها، گونه شناسی
  • حدیث اقبال* صفحات 155-187
    در این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی و با فن تحلیل محتوا انجام شده است، برای این سوال که استعاره های شناختی در گفتمان دفاعی رهبری معظم انقلاب چگونه هستند؟ این پاسخ مطرح شده است که با توجه به اصول و مبانی شناختی، انتظار داریم که در گفتمان دفاعی رهبر معظم انقلاب استعاره های شناختی متعددی به کار رفته باشند؛ همچنین با توجه به گفتمان ارزشی نظام جمهوری اسلامی، استعاره های ساختاری و وجودی در گفتمان دفاعی رهبر معظم انقلاب بیشتر به کار رفته است. کاربرد استعاره های شناختی در گفتمان دفاعی رهبر معظم انقلاب، با هدف تاکید بر سویه های خاصی از معنی است؛ مبنای این استعاره ها در بسیاری از موارد، مفاهیم مرتبط با سنن و فرهنگ بومی و در چارچوب گفتمان نظام دفاعی اسلامی است. در این پژوهش انواع مختلفی از مفاهیم اسلامی و ترکیب های استعاری در بیانات دفاعی ایشان احصاء شده است؛ این مبانی استعاری در طراحی راهبردهای دفاعی بسیار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: استعاره های شناختی، بیانات دفاعی، مقام معظم رهبری
|
  • Hossein Minaei, Farhad Hadinejad * Pages 9-28
    Defense diplomacy is a means by which states attempt to exploit their own capabilities and privileges in defense field in order to make other countries dependent on themselves, enhance mutual security dependence, win trust, prevent the occurance of conflicts, and establish regional security frameworks and the like. One of the characteristics of defense diplomacy under the present circumstances is the fact that it is considered as a means of giving identity and legitimacy in countries' defense and strategic policies. Iran-Arabia relations are transitioning from rivalry towards direct confrontation in reent years. Saudi Arabia's proxy wars with Iran in the West-Asia region especially in Iraq and Syria, as well as the former's all-out efforts to prevent the Shiite power in Yemen and Bahrain from gaining momentum has caused the Saudis to become engaged in attritional wars, one of the effects of which is the deteriorated relations between Saudi Arabia and the Islamic Republic of Iran. One fundamental requirement in any project on foresight is the identifying of key drivers. With this in mind, this article has been produced with the aim of identifying the key drivers in IRI's defense diplomacy with Saudi Arabia in the West Asia region by exploiting a diverse array of futurology methods including literature review, expert panel, and cross-matrix analysis using MicMac software. In so doing, the expertise of practitioners in defense field and foreign policy were used, along with key drivers that have been presented in the conclusion.
    Keywords: Foresight, Driver, cross-matrix analysis, defense diplomacy
  • Heshmatollah Falahatpisheh *, Mohammad Baqir Khorramshad, Sayyed Hamed Mousavi Pages 29-72
    Despite the new versions of political Islam appearing in the West Asia, three discourse patterns of political Islam can at least be identified, namely: the pattern of Shiite political Islam (revolutionary and transformational) with the Islamic Republic of Iran at the centre; the pattern of Salafi-Wahhabi political Islam (traditional conservative) led by Saudi Arabia; and the pattern of Ekhwani political Islam (civil pragmatist) in Egypt and Turkey. Because of the remarkable and efficient capabilities and characteristics shown by the mentioned-above countries in the West Asia, the regional security order will keep being influenced by the rivalry in these discourse identities. Based on the hypothesis in this article, due to the fundamental conflict that exists in norms, images, beliefs as well as the advent of the competitive and hegemonical nature of the discourses in the West Asia region, it faces a serious challenge to establish an optimal security order in the region. In this research, the idea of evolving the identity of a regional discourse based on the identity commonalities contained in the Islamic civilization has been offered as the nodal point of that discourse in order to establish a regional security order.
    Keywords: Identity, discourse, political Islam, Islamic civilization, security order
  • Hamid Dorj *, Hossein MasUdnia Pages 73-105

    Turkey is one of the main actors that is influential in the Syrian crisis. From the very time when the Syrian crisis started, Turkey made every effort to topple the Damascus regime by creating a fundamental change in its policies towards Syria, providing total support for the terrorist groups, and leaving its doors opened to the Takfiris in order to restore the Neo-Ottomanist Empire. However, the developments in Syria, a concern on the part of the Turkish officials that insecurities in Syria may spill over Turkey's borders, as well as the potential formation of a government model similar to Iraq's in Syria all caused Ankara to turn away from its policies towards the Syrian developments and adopt, instead, the policy of proximity to, and approaching Iran and Russia only to meet its regional objectives and interests. The main question in this research is: What are the reasons of rotation in Turkey's foreign policy towards the Syrian crisis (i.e. war to diplomacy) and favouring a diplomatic settlement of the crisis? The hypothesis in this article is that failures in the battlefield, the division in Turkey's camp between its regional and transregional allies accompanied by the upper hand that the opposition gained in action, have been among the main reasons for Turkey's rotation in its foregn policy. Also, the method of quality analysis has been used to collect data.

    Keywords: Turkey, the Syrian crisis, Post-ISIS, Neo-Ottomanism, the constructivist theory
  • Sajjad Kamari *, Ezzatollah Ezzati Pages 107-126
    Any community's security environment serves as a function of the interaction and conflict between the invariables of both internal and external environment. Iran’s security environment, thus, is vulnerable and prone to crisis, because of its ideological-revolutionary nature and in terms of historical, cultural and ethnic characteristics due to its geopolitical and geostrategic location. So, this research intends to theoretically address the concept of ‘Shi'ite critical geopolitics’ and the ‘discourse based on resistance’ by criticizing traditional geopolitical approaches. This article, which has been conducted in the form of an analytical model (hypothetico-deductive), uses descriptive research method. Data has ben collected by using library method. The findings in this research indicate that, due to geopolitical weaknesses of Shiites in other countries of the region, the Islamic Republic of Iran requires a convergence at the heart of which lie other commonalities including cultural, historical, geographical and economicl considerations so that it could be able to contribute to improve the Shiites’ status in the countries of the region by overcoming those weaknesses in the long term together in the light of other components only to capitalize on their improved geopolitical status in the region in the future.
    Keywords: geopolitics, Shiites, political situation, National Security
  • Milad Aghaee * Pages 127-153
    Operations research has long been concerned with military issues, where its start and growth has been linked with such issues. Operations research methods and techniques have abundant capabilities for solving military problems. The present research is fundamental in terms of orientation, interpretative in terms of philosophy, and descriptive in terms of target. The present research is aimed at conducting an argumentative and descriptive evaluation of capabilities for operations research methods for studying military issues. Having this in mind, military issues were initially classified using Jackson's common typology and a few basic dimensions. There are also other typologies like Mingers' and Kassires' typologies in the related literature that are mostly methodological. In each field, an example of military issues has been explained for further transparency. Then, convenient methods were established for each problem by using the methodological classifications provided by the researchers in this article, interviewing the internal and external elites, and reviewing the case examples and literature. Using Jackson's typology, the problems are divided into six categories, namely normative-operational, pluralist-operational, pragmatic-operational, normative-social, and pragmatic-social. In this research, unlike the previous researches that are of a methodological or problem nature, both aspects have been taken into regard, and capabilities of operations research techniques have been evaluated in a reasoning way for each field. Similarly, a directive and framework was presented for mixed methodology to encounter such problems in terms of the type of methods and the paradigmatic nature.
    Keywords: methodology, operations research, military issues, typology
  • Hadis Eghbal * Pages 155-187
    This research has been conducted with analytical-descriptive method by using content analysis. In answering the question "How are the cognitive statements made in the Supreme Leader's defense discourse?", it has been replied that various cognitive metaphors are expected to have been used in the Supreme Leaders statements on defense. Similarly, considering the value discourse on the part of the Islamic Republic of Iran's regime, structural and existentialism metaphors have been predominantly in the Supreme Leader's defense discourse. The Supreme Leader's use of cognitive metaphors can be said to have been made with emphasis on specific strains of meaning. The concepts related to indigenous culture and traditions aligned with the discourse on Islamic defense system constitute the basis of these metaphors. In this research, different kinds of Islamic concepts and metaphorical compounds are enumerated in the statements made by the Supreme Leader, which are increasingly important in developing defense strategies.
    Keywords: cognitive metaphors, statements on defense, the Supreme Leader