فهرست مطالب

نشریه طب کار
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهین حسینی نژاد*، صابر محمدی، الهام میرزامحمدی، الهه کبیر مکمل خواه صفحات 1-8
    مقدمه

    در سال های اخیر غیبت از کار ناشی از بیماری در جوامع صنعتی با هزینه ها و مشکلات زیادی همراه بوده و میزان آن همچنان رو به افزایش است. علاوه بر این غیبت از کار به علت بیماری به صورت پیش رونده ای به عنوان شاخص سطح سلامتی در بین جمعیت کارگران به کار گرفته شده است. هدف این مطالعه تعیین وضعیت غیبت از کار به علت بیماری در کارگران یک شرکت تولید لوازم خانگی است.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی کارگران یک شرکت تولید لوازم خانگی از شهریور 1394 تا شهریور 1395 انجام شد. اطلاعات مربوط به تعداد روزها و دوره های غیبت از کار به دلیل بیماری و اطلاعات شخصی افراد جمع آوری شد.

    نتایج

    غیبت از کار به علت بیماری در بین گروه کاری یقه آبی بیشتر از کارگران یقه سفید بود (20/2=OR و 001/0 (P<. در بین شیفت کاران هم میزان کلی غیبت و همچنین غیبت طولانی مدت نسبت به غیر شیفت کاران بیشتر بود. همچنین افراد مسن و افراد با شاخص توده بدنی بالاتر غیبت کمتری داشتند. غیبت بلندمدت در بین افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری شایع تر بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان می دهد که غیبت از کار به علت بیماری در بین کارگران و افراد شاغل می تواند تحت تاثیر فاکتورهای دموگرافیک و شغلی متعدد از جمله سن، شاخص توده بدنی، وضعیت سیگار کشیدن و نوع کار، قرار گیرد.

    کلیدواژگان: غیبت از کار، شیفت کاری، سیگار، فاکتورهای شغلی، یقه آبی
  • جلال الدین سعدی، محمد رنجبریان، کوروش اعتماد، رزیتا فرهادی، فاطمه زارعی* صفحات 9-16
    مقدمه

    امروزه قرارگرفتن انسان ها در معرض میدان های الکترومغناطیسی درحدسرسام آوری رو به افزایش است وانسان ها هرروز بیشتردردریای میدان های الکترومغناطیسی غرق می شوند. اثرات ناشی ازمیدان های الکترومغناطیسی برموجودات زنده مدت هاست که تحت بررسی پژوهشگران بوده و دربسیاری ازموارد به دلیل درازمدت بودن مطالعات وکندی تاثیرمیدان ها بر فرآیندهای چرخه حیات، اظهارنظر قطعی امکان پذیر نمی باشد. باتوجه به اثرات مضرمواجهه باامواج الکترومغناطیس این مطالعه با هدف تعیین رابطه امواج الکترومغناطیس باسطح  هورمون کورتیزول سرم خون درشاغلین مردپست های برق 230 کیلوولت استان گلستان شکل گرفت.

    موادوروش ها

    این پژوهش به روش مقطعی(توصیفی -تحلیلی)درشاغلین مردپست های برق 230 کیلو ولت استان گلستان درسال 1396انجام گرفته است. نتایج بدست آمده ازنمونه سرم خون افرادگروه مورد-شاهد مقایسه واندازه گیری محیطی وارتباط بین آنها با استفاده ازنرم افزار22spss مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    100 درصد شدت میدان الکتریکی و چگالی شارمغناطیسی اندازه گیری شده درپست های برق 230 کیلو ولت استان گلستان کمتراز حدود مجاز شغلی ایران می باشد. بین میانگین سطح هورمون کورتیزول درگروه های مورد-شاهد اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. میانگین سطح هورمون کورتیزول درگروه های شغلی اختلاف معنی داری نشان نداد. اختلاف معنی داری بین میانگین سطح کورتیزول باگروه سنی ومحل فعالیت شاغلین نیز مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    امواج الکترومغناطیس برسطح هورمون کورتیزول شاغلین مردپست های برق 230 کیلوولت استان گلستان تاثیر نداشته و شدت میدان های الکتریکی ومغناطیسی در پست های برق در دامنه حدود مجاز شغلی قراردارد.

    کلیدواژگان: امواج الکترومغناطیس، هورمون کورتیزول، پست های برق
  • سید صادق صالحی ساداتی، حجت الله حق گو، زهرا مرتضوی*، سحر دهدارکارسید انی، هما نادری فر صفحات 17-25
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از بیماری های ناشی از شغل است و تاثیرات مختلفی بر سلامت عمومی افراد در حرفه های مختلف دارد. مطالعه حاضر به بررسی شکایات اسکلتی عضلانی و وضعیت سلامت عمومی در زنبورداران شهر بروجن است.

    روش بررسی

    مطالعه مشاهده ای تحلیلی به صورت مقطعی در سال که 1397 انجام شده است زنبورداران شهر بروجن به روش سرشماری شرکت کردند. در این مطالعه از پرسشنامه اختلالات عضلانی- اسکلتی نوردیک (نوردیک؛ 1987) و پرسشنامه سلامت عمومی GHQ (گلدبرگ و ویلیامز، 1988) برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات این مطالعه از نرم افزاری SPSS استفاده شده است.

    نتایج

    در زنبورداران شهر بروجن؛ میانگین نمره کل پرسشنامه سلامت عمومی (92/12±25/51) در وضعیت مشکوک به اختلال و شاخص سوماتیک (62/3±4/12)؛ شاخص افسردگی (08/4±43/11)؛ و همچنین شاخص اضطراب (15/4±55/12) کارکرد اجتماعی (63/2±05/14)؛ می باشد؛ همچنین بیشترین شکایت درد اسکلتی - عضلانی درسه ایتم (یک هفته گذشته، در یک سال گذشته؛ بازدارندگی از کار در یک سال گذشته) کمردرد و زانو درد بود. گرچه میانگین نمره سلامت عمومی در زنبورداران به صورت معناداری پایین تر از نرمال بود، اما به طورکلی درد اسکلتی عضلانی با سلامت عمومی در زنبورداران ارتباط معنادار نداشت. (05/0> p). سن؛ نمایه توده بدن؛ سابقه کاری ریسک فاکتور برای شکایت اختلالات اسکلتی عضلانی محسوب می شود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه حاضر؛ وضعیت سلامت روان زنبورداران شهر بروجن در وضعیت مشکوک به اختلال روانی و شایعترین شکایات اسکلتی عضلانی در کمر و زانوها بود.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، شکایات اسکلتی عضلانی، زنبورداران
  • مهسا عسگری*، غلامحسین حلوانی، مجید زرین کفش صفحات 26-33
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی عضلانی در محیط های کاری از شیوع بالایی برخوردار است. انجام برنامه های شناسایی و کنترل ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی عضلانی و انجام اقدامات اصلاحی جهت بهبود شرایط کاری  بدلیل تاثیری که در سلامتی نیروی انسانی دارد از اهمیت بسزائی برخوردار است

    روش بررسی

    در مرحله ی اول جهت انجام این مطالعه از پرسشنامه ی Nordic جهت بررسی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی استفاده شد. در گام بعدی پس از مشاهده و انجام عکس برداری از پوسچر های کاری افراد ،پرتکرارترین وظایف انتخاب شد و سپس از روش Rula جهت بررسی ریسک اختلالات اسکلتی عضلانی استفاده شد. بعد از آن مداخلات ارگونومیکی جهت حذف یا کاهش ریسک اختلالات اسکلتی عضلانی اجرا شد و در نهایت بعد از اجرای مداخلات ریسک اختلالات بررسی شد.

    نتایج

    بر اساس نتایج حاصل از پرسشنامه نوردیک سن و سابقه کار بیشتر و وزن بالاتر با وجود دردهای اسکلتی- عضلانی در اکثر عضوها ارتباط داشت. همچنین قد بلندتر با دردهای پشت و کمر و سن بالاتر با درد و ناراحتی درمچ دست، زانو و مچ پا مرتبط بود(05/>p).بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی پوسچر به روش RULA 2 وظیفه دارای سطح ریسک 4، 2 وظیفه دارای سطح ریسک 3 و 2 وظیفه دارای سطح ریسک 2 بودند که پس از اجرای مداخلات تعدادی از سطح ریسک ها بطور کلی حذف شد و تعدادی کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    علی رغم بالا بودن ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی عضلانی در این صنعت، با اجرای مداخلات ارگونومیکی میزان ریسک تا حد مطلوبی کاهش یافت.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، پرسشنامه ی Nordic، روش RULA، مداخلات ارگونومیکی
  • مجتبی مختاری*، غلامحسین حلوانی، زهره رهایی، فریماه شمسی، حسین فلاح، سعید قانع صفحات 34-43
    سابقه و اهداف

    صنعت قالی یکی از صنایع مهم، پرخطر و سنتی ایران است که عوامل غیرارگونومی از قبیل ابزار کار غیراستاندارد، وضعیت‏های بدنی نامناسب، ساعت کار طولانی و عدم استراحت کافی قالیبافان می تواند منجر به ابتلای آن ها به اختلالات اسکلتی عضلانی شود. هدف از این مطالعه تعیین شیوع ناراحتی‏های اسکلتی عضلانی و تعیین ارتباط آن با پوسچر انجام کار در قالیبافان روستایی شهرستان بشرویه بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی، تحلیلی و به روش مقطعی می‎باشد. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بوده و شامل تمامی قالیبافان روستایی شهرستان بشرویه که حداقل در 6 ماه قبل از شروع مطالعه مشغول فعالیت بوده و حاضر به همکاری بودند (62 نفر)، می باشد. جهت بررسی ناراحتی‏های اسکلتی عضلانی از پرسشنامه ناراحتی‏های اسکلتی عضلانی تمام بدن کرنل (CMDQ) و به منظور ارزیابی پوسچر کاری از روش ارزیابی فعالیت های تکراری شغلی (OCRA) استفاده شد و داده های جمع آوری شده با کمک نرم افزار SPSS IBM 24 و آزمون همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 39/98% شاغلین ناراحتی را حداقل در یکی از 20 قسمت ارزیابی شده احساس می‎کنند. بیشترین شیوع ناراحتی قالیبافان با 58/72% در ناحیه‏ی پایینی کمر و کمترین شیوع ناراحتی با 68/9% در ناحیه‏ی نشیمنگاه وجود داشت. بین امتیاز ناراحتی های اسکلتی عضلانی در 11 قسمت از 20 ناحیه ی ارزیابی شده با امتیاز OCRA رابطه آماری معناداری مشاهده شد (05/0> p)، همچنین بین سن، ساعت کار روزانه و سابقه کار با امتیاز CMDQ ارتباط معنادار وجود داشت (05/0> p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد استراحت ناکافی، تکراری بودن کار و پوسچرهای غلط از عوامل تاثیرگذار در شیوع بالای ناراحتی های اسکلتی عضلانی باشد. رعایت اصول ارگونومیکی به ویژه داشتن پوسچرهای صحیح و استراحت منظم در کنار انجام حرکات کششی می تواند در کاهش شیوع ناراحتی و ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: کرنل، OCRA، ناراحتی های اسکلتی عضلانی، ارزیابی پوسچر، قالیبافان
  • مهسا عسگری، غلامحسین حلوانی*، امیرهوشنگ مهرپرور، حسین فلاح، مجید زرین کفش صفحات 44-52
    مقدمه

     با توجه به اهمیت مشاغل درمانی و علی الخصوص مشاغل موجود در اتاق عمل در بهبود بیماری ها و همچنین حفظ جان افراد ، بروز خطا و قصور در انجام وظایف کارکنان این مراکز تبعات جبران ناپذیری خواهد داشت لذا یافته های این مطالعه می تواند راهنمای مناسبی جهت کاهش خطاهای کارکنان اتاق عمل باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش HEART  جهت بررسی خطای انسانی کارکنان اتاق عمل انجام شد.جهت انجام این مطالعه ضمن حضور در شیفت های مختلف در اتاقهای عمل و آموزش و توجیه کارکنان این بخش در خصوص مطالعه و و اهداف آن، مراحل انجام کار کارکنان اتاق عمل در شغل های مختلف مشاهده شد  و اسناد و دستورالعمل های موجود بررسی گردید.همچنین گام های اصلی که شامل آنالیز سلسله مراتبی مشاغل،شناسایی خطاها برحسب هر وظیفه و زیر وظیفه،تکمیل سایر قسمتهای برگه کار و تعیین احتمال بروز خطای انسانی و ارایه ی راهکارهای کنترلی اولویت بندی شده در مراحل بعد انجام شد.

    نتایج

    عامل خستگی با فراوانی 164 (47/11%) و سهل انگاری با فراوانی 160 (2/11%) بیشترین عوامل بروز خطا در مشاغل اتاق های عمل این بیمارستان شناسایی شدند و محیط کار نامناسب با فراوانی 1 (0007/%)کمترین عامل بروز خطا می باشد.

    نتیجه گیری

    تجهیز اتاق های عمل به تجهیزات پیشرفته، به کارگیری و استخدام نیروهای ماهر و باتجربه، تنظیم برنامه ی کار و استراحت کارکنان، ارائه ی آموزش های متناسب با نیازهای کارکنان و بهبود سیستم های نظارتی و مدیریتی مهمترین راهکارهای بهبود شرایط موجود و کاهش خطاهای انسانی می باشد.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، تکنیک HEART، مشاغل اتاق های عمل
  • فاطمه نشاسته گر، غلامحسین حلوانی، علیرضا چوبینه*، محمدحسین احمدیه یزدی صفحات 53-66
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی- عضلانی قسمت فوقانی بدن، پیامد بهداشتی نامطلوب و شایعی در بین شاغلین صنعت پوشاک می‏باشد. جهت بهبود وضعیت، ارزیابی ارگونومیک محیط کار ضرورت دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و نیز تعیین ریسک ‏فاکتورهای مرتبط با آن در شاغلین کارگاه‏های تولیدی پوشاک انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه، 150 زن شاغل در کارگاه‏های تولید پوشاک در شهر یزد شرکت داشتند. جهت تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی از پرسشنامه نوردیک و به منظور شناسایی ریسک‏ فاکتورهای موثر در وقوع آن‏ها، از چک‏لیست ارگونومیک طراحی‏شده استفاده گردید و شاخص‏های ارگونومیک محاسبه شدند. تجزیه و تحلیل داده‏ها به‏وسیله نرم‏افزار 17 SPSS و با استفاده از آزمون‏های ANOVA و ROC curve انجام شد.

    نتایج

    یافته‏ها نشان‏دهنده شیوع بالای اختلالات اسکلتی- عضلانی، به‏خصوص در قسمت فوقانی بدن در جمعیت مورد بررسی بود. در این مطالعه، رابطه معنی‏داری بین شاخص ارگونومیک محاسبه‏شده و اختلالات در نواحی مختلف بدن مشاهده شد (05/0p<). میانگین این شاخص در افراد دارای اختلال کمتر بود که شرایط نامطلوب ارگونومیکی را نشان می‏داد. به علاوه 7/68 درصد از شاغلین در اولویت اول اقدامات اصلاحی (لزوم انجام اقدامات اصلاحی در حداقل زمان ممکن) قرار گرفتند.

    نتیجه‏ گیری

     شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در شاغلین کارگاه‏های مورد مطالعه بالا بود. چک‏لیست تهیه‏شده به عنوان ابزار مناسب و کم‏هزینه‏ای جهت ارزیابی ارگونومیک کارگاه‏های خیاطی شناخته شد. همچنین نتایج نشان داد که عمده مشکلات ارگونومیک در این کارگاه‏ها ناشی از وضعیت نامطلوب کلیه زمینه‏ های مورد بررسی در چک‏لیست شامل شرایط عمومی محیط کار، سازماندهی کار، حمل دستی بار، ابزار دستی، ایستگاه‏ کار و پوسچر کار می‏باشد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی- عضلانی، ریسک فاکتورهای ارگونومیک، چک لیست ارگونومیک، صنعت پوشاک، یزد
  • هادی میرزابیگی*، غلامحسین حلوانی، سجاد زارع، ویداسادت انوشه، سارا جام برسنگ، نسیم علی سلطانی رفسنجانی صفحات 67-78
    مقدمه

    خطاهای پزشکی صدمات جدی و اغلب قابل پیشگیری برای بیماران ایجاد می کنند. بررسی و مطالعه خطاهای انسانی و استفاده از آنها بعنوان فرصتی جهت یادگیری، عاملی کلیدی در تلاش برای بهبود ایمنی بیمار و کیفیت مراقبت در بیمارستان ها می باشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی جهت کاهش ریسک آنها در پرسنل پرستاری با استفاده از روش ارزیابی و کاهش خطاهای انسانی (HEART) انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بصورت مقطعی در سال 1397 و در یکی از بیمارستان های شهر رفسنجان انجام پذیرفت. در ابتدا تحلیل سلسله مراتبی وظیفه با استفاده از روش HTA انجام و وظائف پرستاران مشخص گردید. در مرحله بعد احتمال خطاهای انسانی آن ها در طی انجام کار برای کلیه وظائف با استفاده از روش HEART تعیین و عوامل و شرایطی که در ایجاد خطا موثر بودند تعیین شد. در نهایت با توجه به این شرایط پیشنهاداتی در جهت کاهش احتمال ایجاد این خطاها ارائه گردید.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) نمره خطای انسانی برای وظائف مختلف شغل پرستاری 79/1 (44/3) تعیین شد. بیش ترین احتمال رخداد خطا در رابطه با وظیفه تنظیم و بکارگیری DC شوک در موارد اضطراری با نمره 48/14 تعیین شد. کمترین احتمال رخداد خطا نیز برای وظیفه مراقبت پوستی با نمره 0014/0 تعیین شد. نتایج مطالعه حاضر دررابطه با شرایطی که می تواند در پرستاران منجر به ایجاد خطای انسانی شود نشان داد مهم ترین شرایط بوجود آورنده خطا در پرستاران مورد بررسی "تازه کار بودن و عدم تجربه"، "استرس بالا"، "ابزار کار غیرقابل اعتماد"، "عدم شفافیت سیستم کنترلی" و "عدم وضوح و تایید به موقع و مستقیم اقدام" می باشد. بالاترین میانگین نمره احتمال خطای انسانی برای وظائف نوع C و با نمره 34/4 تعیین شد. همچنین میانگین نمره احتمال خطای انسانی برای وظائف نوع D، E و G به ترتیب از راست به چپ 253/0، 198/0 و 00206/0 تعیین شد. نتایج حاصل از آزمون ناپارامتری کروسکال والیس نشان داد تفاوت معناداری از نظر آماری بین میانگین رتبه نمرات احتمال خطای انسانی گروه های مختلف وجود دارد (001/0 >P-Value).

    نتیجه گیری

    با توجه به پیامدهای بحرانی بروز خطاهای انسانی در فعالیت های کاری پرستاران، تدوین دستورالعمل تخصصی جهت فعالیت های مختلف آنان، ارائه آموزش های تخصصی و همچنین بازآموزی مهارت های علمی و عملی افزایش نیروی کادر درمانی، کاهش اضافه کاری ها و منظم نمودن شیفت های کاری جهت افزایش قابلیت اطمینان عملکرد کادر درمانی و آشنایی پرسنل با خطراتی که ممکن است در نتیجه خطاها در بیماران ایجاد گردد به منظور کاهش احتمال بروز خطا در پرستاران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: احتمال خطای انسانی، پرستاران، روش HEART، خطاهای پزشکی
|
  • Mahin Hosseininejad*, Saber Mohammadi, Elham Mirzamohammadi, Elahe Kabir Mokamelkhah Pages 1-8
    Introduction

    In recent years, sickness absence in industrialized societies has been accompanied by a lot of costs and problems and is still increasing. In addition, sickness absence is progressively used as a health indicator among the workforce. The aim of this study was to determine and compare the status of absenteeism due to illness in workers of a home appliance company.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on workers of a home appliance manufacturing company from September 2015 till September 2016. Information about the number of days and episodes of sickness absence and personal information was collected.

    Results

    The sickness absence in blue-collar worker was higher than the white-collar groups (OR=2.20, and P-value < 0.001). In addition, the total and long-term absence in shift workers was higher than non-shift workers. Also, older age and higher body mass index was associated with lower sickness absence. Long-term sickness absence was more common among smokers than non-smokers.

    Conclusion

    Findings of this study show that sickness absence among workers can be affected by various demographic and occupational factors including age, body mass index, smoking status, and work group.

    Keywords: Sickness absence, Shift work, Smoking, Occupational factors, Blue collar
  • Jalal Al Din Saa’Di, Mohammad Ranjbarian, Koroush Etemad, Rozita Farhadi, Fatemeh Zarei* Pages 9-16
    Introduction

    Today the rate of human beings exposed to electromagnetic fields is increasing deliriously and human beings are being more drowned in the ocean of electromagnetic fields each day. It has been a long time that the effects of electromagnetic fields on organisms has been studied by researchers and due to the long-term researches and the slow impact of fields on life-cycle processes, in a lot of cases a final opinion is impossible. Considering the detrimental effects of being exposed to electromagnetic radiations, this study aimed to determine the relation between electromagnetic radiations and the level of Melatonin and Cortisol hormones of serum (blood) of the male employees of the 230kV substations in Golestan Province.

    Materials and Methods

    this study has been accomplished with the cross sectional method (descriptive-analytic) on male employees of the 230 kilo-Volt substations in Golestan Province(1396). The results achieved from the serum sample of the case and control groups have been compared, and the measurements and the relation between them has been analyzed, using Spss22 software.

    Results

    100 % of the measured electric field intensity and magnetic flux density of the 230kV substations in Golestan Province is less than Iran’s occupational limits. There was no significant difference between the average of the level of Cortisol hormone in the case and control groups. The average of the level of Cortisol in the substation job group was not significantly different. There is no significant difference in the average of Cortisol level and age category and work place

    Conclusion

    Electromagnetic radiations do not affect the level of Cortisol hormones of the male employees of the 230 kV substations in Golestan province and the electric and magnetic fields intensity of substations is in the occupational limits of Iran.

    Keywords: Electromagnetic radiations, Cortisol, Substations
  • zahra mortazavi* Pages 17-25
    Introduction

    Musculoskeletal disorders are among the main occupational and work-related diseases with different impacts on general health status of employees. Present study was performed for assessment of association between general health and musculoskeletal disorders among beekeepers of Boroujen.

    Methods

    In this cross-sectional study, beekeepers were selected by census, in 2017. Nordic musculoskeletal questionnaire and general health questionnaire (GHQ28) were used to collect data. Then, the obtained data were analyzed using SPSS- software.

    Results

    Mean of Ggeneral health score was (51.25±12.92) which was suspected to have disorders, and  somatic, depression, social and anxiety indices were 12.4± 3.62, 11.43± 4.08, 14.05± 2.63 and 12.55± 4.15, respectively. Also, the most frequent  musculoskeletal symptom, during the past 7 days, during the past 12 months, the deterrence of work in the past year was low back pain and knee pain. Although mean of general health score in beekeepers was poorer than normal. No significant correlations were found between general health and musculoskeletal disorder (p-value>0.05). Age, BMI, work experience were risk factor for musculoskeletal disorder.

    Conclusion

    Findings of our study showed that beekeepers were suspected to have general health disorders and the most frequent musculoskeletal disorder was low back pain and knee pain.

    Keywords: General health, Musculoskeletal disorders, Beekeepers
  • Mahsa Asgari*, Gholamhosein Halvani, Majid Zarinkafsh Pages 26-33
    Introduction

    Musculoskeletal disorders are prevalent in work environments. Performing programs to identify and control the risk factors for musculoskeletal disorders and to carry out corrective actions to improve working conditions is important because of the impact on the health of the workforce.

    Methods

    In this study, the presence of various shifts in the operating rooms and the training and justification of the employees of this department regarding its study and its objectives, the steps of the work of the operating room staff in various occupations were observed and existing documents and guidelines were reviewed. The main steps, including hierarchical analyzes of businesses, identifying errors in terms of each task and sub task, completing other parts of the work sheet, and determining the probability of human error and providing the prioritized control strategies in the next steps, was carried out.

    Results

    Based on the results of Nordic questionnaire, age, work experience and higher weight were associated with musculoskeletal pain in most of the organs. Also taller was associated with back and waist pain and older age with pain and discomfort in the palms, knees and ankles (p <0.05). Based on the results of posture assessment, RULA 2 has a risk level of 4, 2 tasks Risk level 3 and 2 were risk level 2, which after the implementation of the interventions, a number of risk levels were eliminated in general and a number decreased.

    Conclusion

    Despite the high risk of musculoskeletal disorders in this industry, ergonomic interventions reduced risk to the desired level.

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Nordic Questionnaire, RULA, Ergonomic Interventions
  • Mojtaba Mokhtari*, Gholam Hossein Halvani, Zohreh Rahayi, Farimah Shamsi, Hossein Fallah, Saeed Ghaneh Pages 34-43
    Introduction

    Carpet industry is one of the most important, dangerous and traditional industries in Iran. Non-Ergonomic factors such as non-standard work tools, inappropriate physical postures, long hours of work and insufficient rest of carpet weavers can lead to musculoskeletal disorders. The purpose of this study was to determine the prevalence of musculoskeletal discomfort and its relationship with posture in rural carpet weavers in Boshruyeh city.

    Methods

    This study is descriptive, analytical and cross-sectional. The sampling method was census-based and included all rural carpet weavers in Boshruyeh city who were active at least 6 months prior to the beginning of the study and were willing to cooperate (62 people). In order to investigate musculoskeletal discomforts, used from Cornell Musculoskeletal Discomfort Questionnaire (CMDQ) and for posture assessment, The Occupational Repetitive Action Index (OCRA) method was used. The collected data by using SPSS software IBM 24 (Pearson correlation test) was analyzed.

    Results

    The results showed that 98.39% of the workers felt discomfort at least in one of the 20 assessed regions. The most common discomfort of carpet weavers was 72.88% in the lower back region and the lowest incidence of discomfort was 9.68% in the hip/buttocks. There was a significant statistical relationship between scores of musculoskeletal discomforts in 11of 20 assessed regions with OCRA score (p <0.05), There was also a significant statistical relationship between age, work hours and work experience with CMDQ score (p <0.05).

    Conclusions

    It seems Insufficient rest, Repetitive work, and incorrect posture are of factors affecting the musculoskeletal discomfort.observe the principles of ergonomics, especially having proper postures and regular rest along with stretching can be helpful in reducing the incidence of discomfort and musculoskeletal disorders.

    Keywords: CMDQ, OCRA, Musculoskeletal discomfort, Posture assessment, Carpet Weaver
  • Mahsa Asgari, Gholamhosein Halvani*, Amirhooshang Mehrparvar, Hossein Fallah, Majid Zarinkafsh Pages 44-52

    Considering the importance of medical care and especially occupations in the operating room for the improvement of illnesses as well as the preservation of life, the consequences of failure and failure to perform the duties of the staff of these centers will be irreparable, so the findings of this study can be a useful guide to reduce Errors in operating room staff.

    Methods

    This study was performed by HEART method to investigate the human error in the operating room staff. To perform this study, presenting various shifts in the operating rooms, training and justifying the employees of this department regarding the study and its objectives, the staffing process The operating room was observed in various occupations and the existing documents and guidelines were reviewed. Also, the main steps, including hierarchical analysis of occupations, identifying errors in terms of each task and sub task, completing other parts of the work sheet and determining the probability of human error and providing Prioritized control strategies were carried out in the next steps.

    Results

    According to the results, Fatigue factor with frequency of 164 (11.47%) and negligence with frequency of 160 (11.2%) were the most frequent errors in the occupations of operation rooms of this hospital. The inadequate work environment with frequency 1 (/0007%) The least factor is the error.

    Conclusion

    equipping the operating rooms with advanced equipment, employing and recruiting skilled and experienced personnel, adjusting the work schedule and resting the staff, providing training tailored to the needs of the staff, and improving the supervisory and management systems. The most important ways to improve existing conditions and reduce Human errors

    Keywords: human error, HEART technique, operation room occupations
  • Fateme Neshastegar, Gholamhossein Halvani, Alireza Choobineh*, Mohammadhossein Ahmadiyeyazdi Pages 53-66
    Introduction

    Upper limb musculoskeletal disorders are prevalent and undesirable health consequences among workers in clothing industry. To improve working conditions, workplace ergonomic assessment is necessary. This study was conducted among workers of clothing manufacturing workshops to determine the prevalence of musculoskeletal disorders and to assess ergonomic working conditions to identify major risk factors associated with musculoskeletal symptoms.

    Methods

    One hundred and fifty female workers from clothing manufacturing workshops of Yazd city participated. The Nordic questionnaire and an ergonomics checklist consisting of 6 sections were used as data collection tools. An index was calculated for each section of the checklist. Action categories indicating the priority of corrective measures were also defined. Data analysis was performed using the ANOVA and ROC curve tests by SPSS software (version 17).

    Results

    The results showed a high prevalence of musculoskeletal disorders, especially in the upper limbs among the study population. In this study, a significant association was found between the calculated ergonomics index and MSDs in different body regions (p<0.05). The mean of this index among the workers who reported symptoms was less than those of the other group indicating undesirable ergonomic conditions. In addition, 68.7% of the workers were categorized in the first priority of intervention (requiring ergonomic intervention as soon as possible).

    Conclusion

    The prevalence of MSDs was high among the workers of clothing workshops. The developed checklist was considered as an appropriate and low cost tool for ergonomic evaluation of sewing workshops. The results also indicated that most ergonomic problems in these workshops originate from inappropriate general working conditions, work organization, manual material handling, hand tools, workstation and working post

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Ergonomic risk factors, Ergonomic checklist, Clothing industry, Yazd
  • Hadi Mirzabeigi*, Gholamhossein Halvani, Sajad Zare, Vidasadat Anooshe, Sara Jambarsang, Nasim Ali Soltani Rafsanjani Pages 67-78
    Introduction

    Medical errors cause serious and often preventable injuries to patients. Studying human errors and their use as an opportunity for learning is a key factor in the effort to improve patient safety and quality of care in the hospitals. The purpose of this study was to identify and evaluate human errors to reduce their risks in nursing personnel using the Human Error Evaluation and Reduction (HEART) method.

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in one of the hospitals of Rafsanjan in 1977. Initially, hierarchical task analysis was performed using HTA method and nurses' tasks were identified. In the next step, the probability of their human errors during work for all tasks was determined using the HEART method and the factors and conditions that were effective in causing the error were determined. Finally, in light of these conditions, suggestions were made to reduce the likelihood of these errors occurring.

    Results

    The mean (standard deviation) human error score for the different tasks of nursing job was 1.79 (3.44). The maximum likelihood of error occurring in relation to the task of regulating and applying DC shock in emergencies was determined as 14.48. The least probability of error occurring for skin care task was 0.0014. The results of this study regarding the conditions that can lead to human error in nurses showed that the most important error generating conditions in nurses were novice and inexperienced, high stress, unreliable work tool, lack of control system transparency, lack of clarity and timely and direct confirmation of action. The highest mean human error probability score for Type C tasks was 4.34. Also the mean human error probability score for D, E and G tasks were 0.225, 0.198, and 0.00206 from right to left, respectively. The results of Kruskal-Wallis nonparametric test showed that there was a statistically significant difference among the mean scores of human error probability scores of different groups (P-value <0.001).

    Conclusion

    Considering the critical consequences of human errors in nurses' work activities, developing specialized guidelines for their various activities, providing specialized training, as well as retraining of scientific and practical skills, increasing the workforce, reducing overtime, regular work shifts to improve the reliability of medical staff performance and familiarize staff with the risks that may result from errors in patients are necessary to reduce the likelihood of errors occurring in nurses.

    Keywords: Human error probability, Nurses, HEART method, Medical errors