فهرست مطالب

علوم و مهندسی آب و فاضلاب - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1398)

نشریه علوم و مهندسی آب و فاضلاب
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پیشگفتار
  • ناصر طالب بیدختی صفحات 2-3
  • رحیم دباغ*، سودا جانعلی پور صفحات 4-16

    تغییر و تحولات فناوری، اقتصادی و اجتماعی موجب شده که مدیران سازمان ها، مطالعه محیط پیرامونی و تغییرات آینده را در زمره مهم ترین وظایف خود قرار دهند. در این راستا، مدیران باید با استفاده از روش ها و فنون کارآمد بتوانند با درنظر گرفتن تمامی عوامل به بهترین وجه، شرکت را در جهت دستیابی به اهداف آن هدایت و اداره نمایند. یکی از کارآمدترین روش ها، تدوین برنامه ریزی راهبردی است. این تحقیق به تدوین برنامه ریزی راهبردی برای شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی با استفاده از یک چارچوب جامع تدوین استراتژی پرداخته است. این چارچوب شامل چهار مرحله شروع، ورودی، مقایسه و تطبیق است که اطلاعات مربوط به نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید از طریق پرسشنامه از مدیران و کارشناسان این سازمان به دست آمده است. پس از تحلیل در پایان این مراحل، استراتژی های استخراج شده از ماتریس  SWOTرتبه بندی و راه‎کارهای اجرایی برای آن ها ارائه شده است. همچنین از مدل استراتژیک SOAR که ترکیبی از مدل SWOT و دیدگاه مثبت شناسی است، برای برنامه ریزی راهبردی استفاده شده که تحقق استاندارد های زیست محیطی بر اساس معیار های جهانی، پایداری در حفظ سطح کشت در استان، رشد بهره وری منابع آب و تاسیسات به صورت مستمر سالانه و پیشگیری از بیابان زایی از نتایج تحلیل این مدل است. به‎ترتیب اولویت، استراتژی های سازمان عبارتند از: 1- مدیریت منابع آبی در دسترس در حوضه های اطراف؛ 2- افزودن محصولات و خدمات جدید ولی مرتبط با محصولات و خدمات کنونی؛ 3- انتخاب شرکای اقتصادی به منظور مشارکت در بهره برداری و احداث؛ 4- اقتصادی کردن پروژه های در دست واگذاری برای جذب سرمایه.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، چارچوب جامع تدوین استراتژی، ماتریس SWOT، شرکت های آب منطقه ای
  • عباس جهانگیری* صفحات 17-26
    راهبردهای مدیریت مصرف آب به مجموعه ای از راهبردها گفته می شود که با هدف کاهش مصرف و برقراری یک تعادل منطقی و پایدار بین عرضه و تقاضای آب طراحی و اجرا می شوند. هدف از این تحقیق رتبه بندی راهبردهای مدیریت مصرف در شبکه های توزیع آب شرب با استفاده از تصمیم گیری چند شاخصه بود. به‎این منظور برای تشکیل ماتریس تصمیم گیری، چهار راهبرد و پنج شاخص درنظر گرفته شد که راهبردها به‎ترتیب عبارتند از: 1) فرهنگ سازی؛ 2) استفاده از ابزار آلات کاهنده مصرف؛ 3) افزایش آب‎بها؛ 4) کاهش مصارف مجاز آب بدون درآمد و پنج شاخص به‎ترتیب شامل: 1) هزینه اجرای راهبرد؛ 2) مدت زمان لازم برای اجرای راهبرد؛ 3) میزان رضایت مشترکین از اجرای راهبرد؛ 4) میزان تاثیر اجرای راهبرد در کاهش مصرف؛ 5) میزان تاثیر اجرای راهبرد در کاهش آب بدون درآمد. این مطالعات در شرکت آب و فاضلاب روستایی استان مرکزی مورد بررسی قرار گرفت. به‎منظور مشخص نمودن امتیاز هر راهبرد از هر شاخص، از روش تصمیم گیری گروهی استفاده شد. پرسش‎نامه ای بین 14 مسئول شرکت مذکور توزیع و میانگین امتیازات در ماتریس تصمیم گیری لحاظ شد. متن پرسش‎نامه در پیوست ارائه شده است. وزن هر شاخص نیز با استفاده از روش آنتروپی تعیین شد. به‎منظور پردازش ماتریس تصمیم گیری از روش WASPAS استفاده شد. به‎کمک نرم‎افزار Excel 2010 محاسبات لازم صورت گرفت و نهایتا راهبردها رتبه بندی شدند. نتایج نشان داد بهترین راهبرد برای کاهش مصرف آب شرب در روستاهای این استان، استفاده از ابزارآلات کاهنده مصرف است. لذا پیشنهاد می شود طبق برنامه ای جامع این قطعات در دسترس مردم قرار گرفته و آموزش های لازم در این خصوص ارائه شود.
    کلیدواژگان: مدیریت مصرف آب، تصمیم‎گیری چند شاخصه، ارزیابی محصول جمع شده با وزن، تجهیزات کاهنده مصرف
  • محمد عرب پناهان*، ایرج حیدریان صفحات 27-36
    کاهش ظرفیت منابع آبی کشور خصوصا در حوضه آبریز کویر مرکزی، اجرای طرح‎های تامین و انتقال منابع آب را ضروری نموده است. آگاهی از هزینه تمام شده این طرح ها می تواند بر نظام تعرفه گذاری و سیاست های مدیریت مصرف آب موثر باشد. برای کالای آب شرب که جنبه مصرف نهائی دارد، کشف قیمت واقعی بر مبنای تقاضا، در تشویق بخش خصوصی به سرمایه گذاری و اصلاح الگوی مصرف آب شرب اهمیت دارد. در این تحقیق بر مبنای اطلاعات مستند، هزینه تمام شده برای طرح های مزبور در محدوده استان سمنان محاسبه شده است. نتایج بررسی نشان می دهد برای پروژه های تامین و انتقال آب، اختلاف قابل‎توجهی بین قیمت تمام شده و تعرفه وضع شده وجود داشته و به آب به‎عنوان یک کالای اقتصادی (که بحث سود و زیان آن مطرح باشد) نگریسته نمی شود. علاوه‎بر این، با نظام قیمت گذاری موجود، نمی توان انتظار بهبود مدیریت مصرف آب (به‎خصوص در بخش شرب) را داشت.
    کلیدواژگان: خط انتقال آب، سد خاکی، هزینه تمام شده، تعرفه، تامین و انتقال آب
  • بهنام سامی حصار*، مهدی ضرغامی، رضا یگانی، مهران صباحی صفحات 37-46

    بحران آب از چالش های بسیار مهم پیش روی جامعه ایران به شمار می‎رود. بیشتر کشورهای در حال توسعه سعی می کنند تا تعادلی بین منابع آب شیرین رو به کاهش و درخواست های تامین آب جمعیت های در حال افزایش برقرار کنند. به‎طور کلی فناوری های شیرین سازی آب، از روش های نوین تامین آب هستند، اما مصرف انرژی بالایی دارند. استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر به‎عنوان یک راه حل بدیع برای تامین انرژی با ماهیت سازگار و پایدار و حفظ محیط زیست است. هدف از این مطالعه، طراحی یک سیستم بهینه آب‎شیرین‎کن خورشیدی است که برای روستای سربند اردبیل (مطالعه موردی) مناسب بوده و بتواند نیازهای آبی را از لحاظ کمی و کیفی تامین کرده و هم چنین از لحاظ زیست محیطی راه حل قابل قبولی باشد. بدین منظور روش اسمز معکوس- فتوولتائیک به‎عنوان روش انتخابی برای شیرین سازی آب انتخاب شده است. از دو نرم افزار WAVE و PVsyst نیز به‎ترتیب برای مدل‎سازی و تحلیل سیستم اسمز معکوس و سیستم تامین انرژی فتوولتائیک استفاده شده است. نتایج حاصل از مدل‎سازی و تحلیل نشان می دهد که مقدار TDS آب قبل و پس از تصفیه به‎ترتیب 2117 و 86/177 میلی‍گرم بر لیتر بوده که از لحاظ استانداردهای مربوطه قابل‎قبول است. هم چنین برای تامین انرژی سیستم تصفیه آب به سیستم فتوولتائیکی با توان  kW5/9 نیاز است. به‎نظر می‍رسد استفاده از این نوع سیستم ها، علاوه‎بر کاهش تولید آلاینده های زیست محیطی، از فشار بر روی شبکه توزیع برق کاسته و هم چنین مشکل تامین آب آشامیدنی را حل نماید.

    کلیدواژگان: آب شیرینکن خورشیدی، شیرینسازی، نمک زدائی، اسمز معکوس، فتوولتائیک
  • زهرا یارمرادی*، مهدی خداداد، بهروز نصیری، مصطفی کرمپور صفحات 47-57
    ایران سرزمینی است خشک با نزولات جوی بسیار کم به طوری که میانگین بارش آن کمتر از یک سوم متوسط بارندگی در دنیا است. امروزه با افزایش جمعیت کشور و به‎تبع آن افزایش تقاضا برای مواد غذایی، بهره‎برداری از منابع آب، به‎ویژه منابع آب زیرزمینی بسیار بیشتر از گذشته شده است، به طوری که این میزان مصرف بیشتر از میزان تغذیه منابع آب زیرزمینی است. لذا باید این کمبود منابع آب زیرزمینی جبران شود. هدف از این پژوهش مکان یابی پهنه های مناسب تغذیه مصنوعی سفره های آب زیرزمینی در استان لرستان است. در این تحقیق ابتدا لایه های مورد نیاز همچون شیب ، جنس خاک و ساختار زمین شناسی، کاربری اراضی ، میزان بارندگی، پراکنش آبرفت های کواترنری و تصاویر ماهواره ای در منطقه موردنظر تهیه شد. سپس در نرم افزار GIS با انطباق لایه های اطلاعاتی و استفاده از منطق Fuzzy مکان‎های مناسب برای تغذیه مصنوعی آب‎های زیرزمینی و محل های مناسب پخش سیلاب استخراج شد. براساس نتایج به‎دست آمده ، از کل مساحت استان (28294 کیلومترمربع) حدود 36/9258 کیلومترمربع (5/32%) مناسب برای طرح های تغذیه مصنوعی و حدود 36/5926 کیلومترمربع (حدود 21%) سطح استان مناسب برای اجرای پروژه های پخش سیلاب است. در نهایت از تلفیق دو نقشه حاصل، مکان‎های مناسب برای تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب در این استان حدود 21/7682 کیلومتر مربع (79/21%) برآورد شد. در نتیجه استفاده و به‎کارگیری مدل های سیستم اطلاعات جغرافیایی برای تجزیه و تحلیل حجم بالای داده های جغرافیایی و ارزیابی و اولویت بندی تصمیم گیری ها در قضاوت کارشناسانه، ابزار کارامدی را برای مکان یابی محل های تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب فراهم می کند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، تغذیه مصنوعی، آب‎های زیرزمینی، مدل فازی، استان لرستان
  • امید توسلی*، حسن کاربین، مینا ترابی، عادل عساکره صفحات 58-72
    یکی از مسائلی که در اثر برداشت بی رویه آب زیرزمینی اتفاق می افتد فرونشست زمین است، که باعث ایجاد شکاف های عمیق در سطح زمین، کج‎شدن لوله های چاه، خرابی ساختمان ها و لوله زائی چاه ها می شود. دلیل اساسی این پدیده در اغلب پهنه های کشور، افت سطح ایستابی بوده، که ناشی از کمبود بارندگی ها به‎دلیل تغییرات اقلیمی و برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی است. در این مقاله، برای بررسی عوامل موثر بر پدیده فرونشست دشت جنوب شرقی تهران، ایستگاه های برداشت مختلف این محدوده با مدل سازی عددی به‎کمک روش اجزای محدود مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. به منظور مدل سازی ساختگاه منطقه و تحلیل آن، از نرم‎افزار GEOSTUDIO استفاده شده و با به کارگیری داده های ژتوتکنیکی و هیدرولیکی منطقه و هم‎چنین نتایج تحقیقات گذشته، نسبت به صحت سنجی اقدام شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که میزان تغییرات سطح آب و عمق حفاری گمانه ها بر میزان فرونشست زمین موثر بوده و با  کاهش میزان برگشت آب به سفره آب زیرزمینی، میزان فرونشست تا 55% افزایش یافته و هم‎چنین با افزایش درصد تغییرات برداشت آب، میزان فرونشست نیز در حدود 40% بیشتر شده است.
    کلیدواژگان: فرونشست زمین، دشت جنوب شرقی تهران، برداشت آب های زیرزمینی، برگشت آب، روش اجزای محدود
  • تقی زاده خامسی صفحات 73-78
  • تابش، سمسار یزدی، جلیلی قاضی زاده، ملاباشی، طاهری، سجادی فر صفحات 79-90
  • صفحات 91-92
  • مهران سپید دست، زهرا سلیمی، سید فخرالدین طاهرزاده موسویان صفحات 93-94
  • صفحات 95-106
|
  • Rahim Dabbagh *, Svda Jnalipoor Pages 4-16

    The complexity of the accelerating transformations in technology and the consequent changes in economic and social systems demands the managers of organizations to study the environment and consider the future changes as one of their most important tasks. In this context, managers need to use efficient methods and techniques to incorporate all effective factors into their management to lead the companies to its main objective. Strategic planning is among such methods and approaches. In this research, strategic planning is investigated in case of the Regional Water Company of West Azerbaijan using a comprehensive framework strategy. The framework consists of four stages of start, input, comparison and decision making. Information on the strengths, weaknesses, opportunities and threats were obtained through interviewing the leaders and experts of the company. By intuitive analysis at the end of the four-stage process, the strategies derived from the SWOT matrix were rated and actions were suggested for them. Also the SOAR strategic model, as a combination of SWOT model and positive thinking, was used for strategic planning which resulted in fulfilling the environmental standards based on international standards, stability in maintaining the level of cultivation in the province, annual increase in efficiency of water resources and facilities, and prevention of desertification. Accordingly, the priorities of the company’s strategies are: 1. Managing the available water resources in the basins; 2. Adding new products and services in relation to current products and services; 3. Selecting economic partners for participation in exploitation and construction; and 4. Economizing the assigning projects to attract investments.

    Keywords: Comprehensive framework strategy, Regional Water Companies, Strategic Planning, SWOT matrix
  • Abbas Jahangiri * Pages 17-26
    Water consumption management strategies seek to reduce water consumption and establish a reasonable and sustainable balance between water supply and demand. The purpose of this paper was to rank the consumption management strategies in drinking water distribution networks by using Multiple Attribute Decision Making (MADM). To this end, four strategies and five attributes were considered to form the decision making matrix. The strategies were: 1) Cultural approach; 2) Using low-flow fixtures; 3) Increasing water tariffs; 4) Reducing permissible water consumption without income. Five attributes were: 1) Strategy implementation cost; 2) Time required for the implementation of the strategy; 3) Customer satisfaction from the strategy implementation; 4) Impact of strategy on consumption reduction; 5) Impact of strategy on unaccounted for water. These studies were conducted in Central Province Rural Water and Wastewater Company. In order to determine the score of each strategy from each index, group decision making was used and a questionnaire was distributed among 14 authorities of the Company. The average scores were incorporated into the decision matrix. Furthermore the weight of each attribute was determined using the Entropy method. In order to process the decision making matrix, WASPAS method was used and calculations were implemented in Excel 2010 spreadsheet. Finally, the strategies were ranked and the results showed that the best strategy to reduce drinking water consumption in the villages of this province is to use low-flow fixtures. Therefore, it is recommended that these fixtures be made available to the public in accordance with a comprehensive plan and also the necessary training in this regard be provided.
    Keywords: Multiple Attribute Decision Making, Low-Flow Fixtures, Water consumption management, Weighted aggregated sum product assessment
  • Mohammad Arabpanahan *, Iraj Heidarian Pages 27-36
    Significant shortage of water resources capacities, especially in central Iran’s desert basins, necessitates construction and implementation of water supply and transmission facilities. Costs of such projects have effects on water pricing and consumption management. For water, with final consumption nature, achieving real price based on demands is important in encouraging the private sector contribution and improvement of drinking water consumption pattern. Current study, based on documented database, calculates spent cost for accomplishing such above-mentioned projects in Semnan province, Iran. Results showed that for water supply and transmission projects, there was a significant difference between spent cost and common established tariff. Actually, it was confirmed that currently, water is not considered as an economic good with meaningful concept of benefit or loss. According to the current pricing system, improvements in consumption management could not be expected, especially in drinking water uses.
    Keywords: Earth Dam, Spent cost, tariff, water supply, Water transmission line
  • Behnam Sami Hesar *, Mahdi Zarghami, Reza Yegani, Mehran Sabahi Pages 37-46
  • Zahra Yarmoradi *, Mehdi Khodadad, Behrooz Nasiri, Mostafa Karampoor Pages 47-57
    Iran is a dry land with very little rainfall. The average rainfall in Iran is less than a third of the global average. Nowadays, with the increase in population and the subsequent increase in demand for food, the utilization of water resources, and in particular groundwater resources, is considerably increased. Currently the amount of groundwater resources exploitation exceeds its supply and so the lack of groundwater resources should be compensated. The purpose of this study was to locate zones suitable for the artificial recharge of the aquifers with a case study for Lorestan Province. For this purpose, AHP was employed as an efficient techniques and comprehensive system designed for multiple criteria decision-making. Required layers such as the slope, soil and geological structure, land use, rainfall, distribution of Quaternary alluvial and satellite imagery of the area was prepared. Then GIS software was used to overlay the layers and information and with use of Fuzzy logic, distinguishing suitable sites for artificial recharge of groundwater and the flood spreading. Based on the results, form the total area of ​​the province (28294 km²), about 9258.36 km² (32.5%) are suitable for the design of artificial recharge and 5926.36 km² (about 21%) can be considered for flood spreading. Finally, the integration of the two resulting maps led to suitable sites for artificial recharge and flood spreading as about 7682.21 km² (21.79%). Therefore, GIS models are a powerful tool to locate artificial recharge and flood plain sites, because of their ability for analysis of large geographical data and prioritization of scientific decisions.
    Keywords: Artificial recharge, fuzzy model, Groundwater, Locating, Lorestan province
  • Omid Tavasoli *, Hasan Karbin, Mina Torabi, Adel Asakereh Pages 58-72
    Land subsidence is amongst the issues that occur due to excessive groundwater exploitation, causing deep gaps in the ground, tilting of wells and collapse of buildings. In most areas of the country, the main reason for this phenomenon is water table draw-down, which is caused by the lack of rainfall due to climate change and excessive exploitation of groundwater. In this paper, in order to investigate the effective factors on the subsidence in the South-East plain of Tehran, various stations in this area have been studied and numerically modeled using the finite element method. GEOSTUDIO software has been used to analyze the geotechnical and hydraulic data in the region in comparison to the results of previous studies. The results indicated that the level of water changes and depth of drilled boreholes had an effect on the amount of land subsidence, and with decreasing water recharge to groundwater table, the subsidence rate increased by up to 55%. Also by increasing the percentage of changes in water exploitation, the subsidence rate was increased by about 40%.
    Keywords: Finite element method, Ground subsidence, South-East Tehran plain, Groundwater exploitation, Water return