فهرست مطالب

مطالعات تاریخی قرآن و حدیث - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 65، بهار و تابستان 1398)

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 65، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحات آغازین
    صفحات 1-10
  • سید حسین موسوی دره بیدی*، امیر احمد نژاد صفحات 11-32
    مطالعه تحول معنایی واژگان قرآن از عصر پیش از نزول تا ادوار بعد یک ضرورت است و فهم صحیح معنای آیات بدون آن میسر نیست. از جمله مولفه های تاثیرگذار در معنای واژگان، روابط آنها با همدیگر در متن، به ویژه رابطه هم نشینی کلمات است. در این مطالعه به تبیین محور های هم نشینی «اهل» و مولفه های معنایی آن از دوره پیش از اسلام تا عصر نزول می پردازیم و می کوشیم نشان دهیم رابطه هم نشینی اهل و کاربست آن با ضمائر که در دوره پیش از اسلام مشاهده می شود به قرآن راه یافته، و همنشین های جدیدی نیز در عصر نزول به اهل افزوده شده که به توسعه کاربست های زبانی آن انجامیده است. واژه اهل فقط در قالب ترکیب اضافی در قرآن به کار رفته، و به لحاظ ساختار نحوی با اسم ظاهر و ضمیر هم نشین شده است. در میان اسم های ظاهر، واژه الکتاب و اسامی مکان بیش ترین هم نشینی را با اهل دارد؛ همچنان که اسامی پیامبران نیز، بیش ترین هم نشینی را همچون مرجع ضمائر متصل به اهل دارا است. همچنین، معنای اختصاص، تعلق و انس را در همه این همنشین ها می توان دید.
    کلیدواژگان: اهل، آل، ترجمه قرآن، اهل کتاب، اهل الذکر، اهل بیت
  • سیدمجید نبوی*، حسین محمدی فام صفحات 33-48
    غلو و مصادیق آن در طول تاریخ امامیه همواره محل بحث بوده، و درباره حدود و ثغور آن اختلافاتی وجود داشته است. برخی اعتقادات گاهی غلوآمیز تلقی شده، و گاهی به همان ها طور دیگری نگریسته شده است. در این مطالعه بنا داریم سیر تطور تاریخی مسئله غلو را بازکاویم و منشا برخی اختلافات در سه مکتب کوفه، قم و بغداد را در تعریف آن بازشناسیم؛ همچنان که می خواهیم بدانیم کدام شخصیت ها در این مکاتب و هر یک به سبب چه دیدگاه هایی متهم به غلو شده اند. با مطالعه شخصیت هایی مانند جابر بن یزید جعفی، مفضل بن عمر، ابن ابی یعفور، هشام بن حکم از مکتب کوفه، ابن بابویه از مکتب قم، و شیخ مفید از بغداد چنین به نظر می رسد برخی افراد احتمالا به دلیل نقل احادیثی که اهل بیت (ع) فقط به نزدیکان و صاحبان سر خود می گفته اند متهم به غلو شده اند؛ روایاتی که مضمون غالب آنها فضائل اهل بیت (ع) است. همچنین برخی اعتقادات مانند عدم سهو النبی در یک مکتب غلو محسوب می شده، درحالی که در مکتب دیگری غلوآمیز نبوده است.
    کلیدواژگان: غلو، سهو النبی، غلات، شیخ مفید، ابن بابویه
  • الهه شاه پسند* صفحات 49-70
    در پژوهش های جدید تاریخ قرائات فرضیه ای مطرح شده است که مطابق آن، در انتقال از سده سوم به چهارم تغییری در وجهه علم قرائات ایجاد شد. قرائات که تا پیش از آن همچون یک قرینه ادبی و با کم ترین محدودیت نقل و استفاده می شد، در ابتدای سده چهارم به استفاده از الگوهای حدیثی متمایل شد، ابزارهای متعددی از حدیث را برای صحت سنجی به کار بست و چارچوب یک علم نقلی را به خود گرفت. در مطالعه پیش رو یکی از شواهد این تغییر رویکرد را بازخواهیم شناساند. بدین منظور، به مقایسه دو اثر با نام معانی القرآن از دو ادیب نامدار، یعنی فراء از اوائل سده سوم و زجاج از اوائل سده چهارم می پردازیم. چنان که خواهیم دید، فراء که در دوره رواج عقل گرایی و اثرگرایی معتدل زیسته، علاوه بر استفاده معنایی از قرائات، قرائات را به منزله ابزاری برای پیش برد مباحث ادبی خود به کار گرفته است. از آن سو، زجاج که در زمان غلبه اصحاب حدیث می زیسته، و خود نیز به همین شیوه تفکر وابستگی داشته، قرائت را یک سنت می داند و در تمام تعاملات خود با قرائات از این بینش متاثر است.
    کلیدواژگان: ابن مسعود، حدیث، رسم مصحف، زجاج، فراء، سنت، قرائت
  • احمد پاکتچی، محمد حسن شیرزاد*، محمد حسین شیرزاد صفحات 71-96
    سبیل پرکاربرد ترین واژه متعلق به حوزه معنایی راه در عصر نزول است و به دلیل کاربرد در سیاق‏های متنوع گاه از نگاه عالمان مسلمان بر 14 معنای مختلف حمل شده است. مروری بر منابع لغوی و تفسیری گویای آن است که عالمان مسلمان اطلاع چندانی از فرایند ساخت و مولفه های معنایی سبیل و ویژگی های این نوع از راه در بافت نزول نداشته‏اند. در مطالعه حاضر با هدف جبران این خلا مطالعاتی می‏کوشیم با بهره‏گیری از روش‏های معناشناسی تاریخی و معناشناسی فرهنگی، معنای سبیل را آن گونه که در عصر نزول درک می‏شده است، تبیین کنیم. بدین منظور، با بررسی سابقه تاریخی ماده س‏ب‏ل برای نخستین بار بروز اشتراک لفظی در این ماده را خاطرنشان خواهیم کرد و نشان خواهیم داد که این ماده یک بار بر اثر الحاق پیش‏ساز «س» به بن ثنایی «ب‏ل»، و بار دیگر با افزوده شدن پس‏ساز «ل» به بن ثنایی «س‏ب» ساخته شده که دومی در ساخت واژه سبیل ایفای نقش کرده است. همچنین، خواهیم کوشید نشان دهیم سبیل در عصر نزول بر راه هایی اطلاق می‏شده است که از تعین خارجی، وضوح و شفافیت برخوردار نبودند و جز با یاری جستن از راه‏بلدان، پیمایش آن ها ممکن نبود.
    کلیدواژگان: راه، مفردات قرآن، معناشناسی تاریخی، معناشناسی فرهنگی، ریشه‏شناسی، هم نامی
  • علی ثقفیان*، حسین شجاعی صفحات 97-120
    عصر ابن بابویه از دوره های پرالتهاب در تاریخ مذهب شیعه امامیه به حساب می آید. خروج امام از دسترس مستقیم در کنار تردیدافکنی دیگر فرق مردم را با حیرتی فراگیر مواجه کرد. در چنین وضعیتی ابن بابویه با نگارش کتاب کمال الدین تلاش نمود مهم ترین چالش های گفتمانی عصر خویش را که موجب شکل گیری حیرتی گسترده پیرامون امام عصر (ع) شده بود بررسی کند. به دلیل عدم انعکاس مستقیم این گفتمان ها در آثار تاریخی مختلف، لازم است با تحلیل و دسته بندی داده های مندرج در کتاب کمال الدین، مهم ترین جریان های فکری شیعیان دوره حیرت و چالش های گفتمانی ایشان را بازشناسیم. به نظر می رسد ابن بابویه خود را با سه مسئله اصلی اثبات وجود حجت الهی و تعین یافتنش در فرزند امام عسکری (ع)، غیبت امام و عدم تنافی آن با شئون امامت، و طول عمر امام روبه رو می دیده است. مطالعه پیش رو برای آزمون همین فرضیه صورت می گیرد. می خواهیم دریابیم هریک از این قبیل مسائل از جانب کدام دسته از مخالفان مطرح می شده، و پاسخ های ابن بابویه در مقام رویارویی با هرکدام چه بوده است.
    کلیدواژگان: شیخ صدوق، دوره حیرت، تاریخ غیبت کبری، مهدویت
  • سید محسن موسوی*، اکرم حسین زاده صفحات 121-134
    جامع نگاری جریانی کهن در فرهنگ اسلامی، و کوشش برای بازشناسی جوامع حدیثی از حوزه های جدید مطالعه در حوزه تاریخ و علوم حدیث است. تعاریف در معرفی جوامع حدیثی متفاوت است؛ به گونه ای که هیچ یک از آنها جامع و مانع نیست. کتاب ها و مقاله های انگشت شماردرباره جوامع حدیثی تنها به معرفی جوامع مهم حدیثی شیعه و اهل سنت می پردازند و به نظر می رسد که در آن ها تعریف پذیرفتنی یا حتی تصویر واضحی از مفهوم جامع نگاری حاصل نشده است. در این مطالعه با مرور سیر تاریخی نگارش های جامع حدیثی نزد شیعیان و اهل سنت و تعریف های ارائه شده در معرفی خصوصیات جوامع حدیثی، ضمن بیان دیدگاه ها درباره جوامع حدیثی و نقد کتاب هایی که در معرفی آن ها تالیف شده است، جامع ترین تعریف از جامع نگاری را بازخواهیم شناخت. چنان که خواهیم دید، تعریف بهینه ناظر به جامعیت در اکثر موضوعات دینی است که قابل انطباق بر برخی کتاب های جامع شیعه نیست؛ گرچه در میان شیعیان از زمان پیدایی حدیث تا کنون، جامع نگاران بزرگی ظهور کرده اند.
    کلیدواژگان: جامع نگاری، جامعیت موضوعی، جامع ابواب فقهی، متون حدیث
  • محمد علی مهدوی راد*، روح الله شهیدی، عطیه اکبری صفحات 135-154
    علم مناسبت ازسده 8ق همچون یک دانش مطرح شد و آن چه در کتب علوم قرآن همچون تاریخ این علم بیان می گردد معطوف به آثار این سده و بعد از آن است؛ آثاری که در آن ها به صراحت از انواع ارتباط و اتصال بین آیات و سور سخن گفته شده است. این سوال مطرح است که بستر پیدایی و نضج اندیشه تناسب چه بوده است و اندیشمندان مسلمان چه مسیری را طی کرده اند تا موضوع تناسب میان آیات و سور قرآن برای آنها به دغدغه ای علمی تبدیل شود. در این مطالعه می خواهیم از این فرضیه دفاع کنیم که ریشه های این اندیشه را باید ازسده سق به بعد، و در حیطه اثبات اعجاز نظم قرآن و مفهوم نظم جستجو کرد. گسترش افق نگاه مفسران از ارتباط بین الفاظ به ارتباط بین آیات نقطه عطف این مسیر است که در آثار باقلانی به روشنی دیده می شود. پس از این مرحله در سده 5ق ورود نگرش ارتباط گرا به کتب تفسیری همچون تبیان شیخ طوسی نیز بستری برای رشد دانش تناسب بود. درنهایت، در سده 6ق تلاقی علم تفسیر با موضوع اعجاز بیانی قرآن که خاصه در تفسیر کشاف زمخشری مطرح شد، آغازی برای رشد و فراگیری این دانش در بین مفسران و دانشمندان گردید.
    کلیدواژگان: تناسب آیات و سور، اعجاز نظم، تاریخ دانش تناسب، نظم و انسجام قرآن، تاریخ علوم اسلامی میان رشته ای
  • زهرا محققیان* صفحات 155-182

    یکی از مهم ترین زمینه های تحلیلی در بررسی متن ادبی قرآن کریم تحلیل کهن الگویی است که با رویکردی تاریخی تطبیقی، مضامین و مفاهیم این متن مقدس را در ارتباط با ساختارهای روانی و فرهنگی مخاطبانش تفسیر و تاویل می کند. این رویکرد بیش ترین تاثیرات را از نظریات کارل گوستاو یونگ درباره ناخودآگاه جمعی و کهن الگوها پذیرفته است و به مثابه یکی از رویکردهای مهم در نقد ادبی معاصر به شمار می آید. مطالعه حاضر با این هدف صورت می گیرد که با کمک این رویکرد به بررسی رویای یوسف (ع) بپردازیم و زوایای کهن الگویی آن را به بحث و بررسی بگذاریم. سوال اصلی در این پژوهش آن است که آیا می توان رویای یوسف (ع) را چنان که در قرآن یاد شده است از نظرگاه روان شناسی تحلیلی و رویکرد نقد کهن الگویی مطالعه کرد یا نه؛ و آیا می توان از این منظر، نمادهای بازتابیده در این رویا را تفسیر نمود و دریافت هریک چرا کاربسته شده اند یا نه. می توان چنین محتمل دانست که سجده خورشید و ماه و ستارگان از هسته مرکزی کهن الگویی ناشی می شود که بازتاب آن را می توان در اساطیر دید. هرگاه چنین باشد، آنچه این آیه بازمی نمایاند، گرچه حکایت از رویا ست، به حقیقت روان جمعی قوم یوسف (ع) را آشکار می کند.

    کلیدواژگان: نقد کهن الگویی، تحلیل روان شناختی قرآن، رویا، یوسف (ع)
  • عمیدرضا اکبری* صفحات 183-212
    احمد بن حسین غضائری عالم شیعی بغدادی سده 4 و 5ق صاحب تالیفاتی در زمینه رجال و کتاب شناسی، و از جمله، اثری با نام کتاب الضعفاء بوده است. شیخ طوسی خبر می دهد با مرگ زودهنگام ابن غضائری آثار وی از میان رفته، و بااین حال، نجاشی از آن ها مطالبی روایت کرده است. در اعصار بعد بزرگان مکتب حله و جبل عامل و پسینیان ایشان کتابی با نام الضعفاء و در انتساب به ابن غضائری را روایت، و غالبا به اقوال مندرج در آن اعتماد نموده اند. این روایت و این اعتماد با نقدها و تردیدهایی نیز همراه شده است. غالب این تردیدها تا پیش از دوران معاصر نتیجه شک در اصالت کتاب نبود؛ ولی در دوره معاصر برخی انتساب اثر موجود را به ابن غضائری منکر شدند. در مطالعه پیش رو می خواهیم با مروری بر سیر تحول دیدگاه ها درباره کتاب الضعفاء و آسیب شناسی آن ها نشان دهیم انکار اصالت اثر و انتساب آن به ابن غضائری فاقد مستندات کافی است و پیروان چنین دیدگاهی بایسته های اعتبارسنجی کتب و شرائط عمومی نسخه ها را در نظر نگرفته اند. چنان که خواهیم دید، گزارش های تاریخی مرتبط با ابن غضائری و آرائش موید نسبت کتاب الضعفاء به او ست و بررسی تطبیقی محتوای اثر با قرائن مختلف در منابع فرق و رجال نیز نشان از آن دارد که نویسنده کتاب یک عالم امامی محتاط است؛ ویژگی هایی که با آراء رجالی منقول از ابن غضائری تطبیق دارد.
    کلیدواژگان: ابن غضائری، کتاب الضعفاء، نجاشی، اعتبارسنجی
  • عبدالمجید طالب تاش* صفحات 213-236

    آیآت آغازین سوره عبس، عتاب کننده شخصی است که بخاطر حضور نابینایی چهره در هم کشید. مبهم گذاری معاتب، سبب اختلاف در تعیین مصداق شده است. این مساله انگیزه پژوهش حاضر شد تا دیدگاه مفسران اهل سنت و شیعه را از قرن سوم تا پنجم، دوره اول تدوین تفسیر به روش تاریخی تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای بررسی کند تا معاتب آیات را مشخص کند. تحقیق بدست داد که طبری و مفسران بعدی اهل سنت بر اساس روایات معتقدند پیامبر اکرم(ص) در حال گفتگو با اشراف قومش بود و از وی روی گرداند؛ در نتیجه مورد عتاب آیه قرار گرفت. ضعف این تفاسیر عدم بررسی متنی و سندی روایات، اضطراب سند و متن و مغایرت با اخلاق نبوی است. مفسران شیعی روایت های اهل سنت را با اخلاق پیامبر مغایر دانسته و متعرض آنها نشده اند؛ و ظاهر آیه را حمل بر عتاب به غیر پیامبر کرده اند که طبق روایت امام صادق، یکی از بنی امیه و طبق قولی عثمان بود. طبق رای نوآورانه، تولی به معنای رویگردانی همراه با خروج است؛ لذا عتاب آیه اول متوجه مخاطب پیامبر است که با ورود ابن ام مکتوم، عبوس گشته و از مجلس بیرون شده است. پیامبر که بشدت سرگرم گفتگو بود از خروج آن شخص ناراحت شد؛ در نتیجه عتاب های ملاطفت آمیز بعدی متوجه ایشان است که با اخلاق عظیم نبوی مغایرت ندارد.

    کلیدواژگان: سوره عبس، عتاب، پیامبر اکرم(ص)، عبدالله بن مکتوم
  • طیبه خزاعی*، حسن نقی زاده، سهیلا پیروزفر، صاحبعلی اکبری صفحات 239-252

    واقدی مورخ سده 2ق در المغازی خود در پایان بررسی هر غزوه با استناد به آیات قرآن و بیان شان نزول آن ها، ذکر مصداق، جزئیات قصص و شرح واژگان مانند یک مفسر به تبیین مفهوم آیه پرداخته است. مراجعه مکرر مفسران به کتاب او در دوره های مختلف تاریخی نشان می دهد کتاب مزبور علاوه بر آن که ماخذی مهم در تاریخ اسلام بوده، منبعی متقن برای مفسران نیز به شمار آمده است. با این مطالعه درصدد ایم گونه های تبیین این مورخ از آیات و موضع مفسران را در برابر این تبیین ها در مرور آیات نازل شده درباره جنگ احد بازشناسیم. بر اساس یافته های این مطالعه، گزارش های واقدی در تبیین 17 آیه از 22 آیه مرتبط با غزوه احد در سوره آل عمران، خاصه در ترسیم جزئیات تاریخی با اعتماد بر آیات و روایات مورد پذیرش مفسران واقع شده است. راه یابی گزارش های او در تفاسیر هم ارتباط با گرایش تفسیری مفسران ، ویژگی های هر عصر و نوع مخاطبان دارد.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، المغازی واقدی، غزوه احد، سوره آل عمران
  • زهرا قطبی، زهره اخوان مقدم، محمد رضایی مقدم*، محمد حسین اخوان طبسی صفحات 253-276

    یکی از اسلوب های ادبی مختص قرآن در میان نصوص دینی، «ما ادراک‏» است. توجه به این قدمت، اهمیت بازخوانی معنای این اسلوب بیانی را با توجه به اختلاف مفسران در ساختار ادبی آن، روشن می کند. یکی از راه های برون رفت از اختلافات تفسیری در مورد مفاهیم اسلوب های قرآنی، استفاده از دانش معناشناسی تاریخی است. در این مقاله با استفاده از روش های زبان شناسی تاریخی مانند ریشه شناسی و مطالعات زبان های سامی، به دنبال تحلیلی معناشناختی از واژه «دری» و مشتقات آن برای رسیدن به تحلیلی دقیق از ساختار ادبی «ما ادراک» هستیم. دستاورد حاصل نشان می دهد که معنای «دانستن» در این «فعل» از قدمت زیادی نسبت به ریشه «علم» در زبان عربی برخوردار است. همین مطلب نقش بسیار کلیدی در رفع اختلاف ادبا و مفسران درباره تحلیل های ادبی از فعل «دری» و مشتقات آن در قرآن به ویژه در اسلوب بیانی «ما ادراک» دارد. ادبا و مفسران در تبیین این فعل آن را با ماده علم از حیث ادبی مقایسه کردند در حالی که دو ساختار ادبی متفاوت دارند. این اسلوب در قرآن پیرامون بحث قیامت و احوال آن و مقدرات الهی، مطرح می شود و کارکرد بیانی آن با توجه به نتیجه بحث ریشه شناسی ماده «دری» دربردارنده مفاهیمی همچون «تهویل» «تفخیم» و «تعظیم» است.

    کلیدواژگان: اسلوب ما ادراک، ساختار ادبی، ریشه شناسی، فعل دری
|
  • Seyyed Hoseyn Musavi Darrebidi *, Amir Ahmadnezhad Pages 11-32
    The study of the Qur'anic words based on new scientific methods in its linguistics, including its branches of semantics, plays an effective role in understanding the meaning of the Almighty God and attaining the semantic layers of the Quranic verses of the Quran. Among the influential components of the meaning of the vocabulary of relations Vocabulary with each other in the text, including these relationships, is the synthagmatic ralation of words together. In this research, the focus of the "Ahl synthesis has been discussed. The "Ahl" syntheses are used only in the form of additional combinations in the Qur'an and, in terms of syntactic structure, have been synthesized with the appearance and the pronoun. Among the names of appearances, the term " Alktab " and the names of the places are most synthesized. Also, the names of the Prophets have the most synthesis as the reference to the pronouns associated with the Ahl. According to the Syntagmatic Relation of the meaning of "Ahl" in the four categories of categories, as well as the relation between "Ahl" and "Al". This research focuses on one of the components of semantics to explain the concept of the word "Ahl" and its semantic domain in the Qur'an.
    Keywords: Quran, Allah, Al, semantics, Syntagmatic Relation
  • Seyyed Mahid Nabawi *, Hoseyn Mohammadi Fam Pages 33-48
    The issue of exaggeration (ghuluww) and its typical examples has always been discussed during the history of the Imamia religion, and there has been a discrepancy about the extent of its existence. So that, Some beliefs were sometimes ghuluww and sometimes not ghuluww. In the paper, we were going to investigate the Historical evolution of the Ghulat issue in the three Kufa, Qom and Baghdad schools, and find the origin of some differences between them. Besides that, we sought to know which important characters were in these schools, and what their views were accused of ghuluww. In this article, we studied in the Kufa theological schools some characters such as, Jabir ibne-Yazid al- Jafi, Mufadla ibne-Omar, Ibne- abiyafour, and Hisham ibne- hakam. In addition to, In the Qom theological schools, Sheikh Saduq, and in the Baghdad schools, Sheikh Mufid were studied. The research was conducted in a descriptive and analytical as a library one. As a result, It seems that Some people who quoted special Hadiths of Ahl al-Bayt about their Fazail(who were Secret Owners of Imam) , caused people to tell them Ghali. Also, some beliefs, (such as Sahv Al-Nabi) were considered ghuluww in a school while in another one, it was not ghuluww.
    Keywords: ghuluww, Sahv Al-Nabi, Ghali, Sheikh Saduq, Sheikh Mufid
  • Elaheh Shahpasand * Pages 49-70
    In the transition from the third century to the fourth century, we are witnessing a change in the approach of the Scholars to the Quranic readings. The Quranic readings, which were previously used as literary tools and with the least of limitations, at the beginning of the fourth century, relied on the use of traditional patterns and used numerous instruments of authentication for the hadith. This paper presents one of the evidences of this change of approach, comparing two “maani al-Quran”s, one of them by Farra and of the early third century, and the other by Zajjaj, which belonged to the early fourth century, and concluded that Farra, who in The period of prevalence of rationalism and moderate temperament has lived, in addition to semantic use, has used Quranic readings as a means to advance its literary debates. But Zajjaj that lived during the time of the Dominant of the Ashab al-hadith and itself belongs to this way of thinking considers the Quranic reading to be a "tradition," and in all its interactions with the readings, is affected by the “Sunnah” as a key term.
    Keywords: Quranic Readings, skeletal text of the Qurʾān, Ibn Masʾud, Farrā’, Maʾāni al-Qurʾān, Zajjāj, Sunnah
  • Ahmad Pakatchi, Muhammad Hassan Shirzad *, Muhammad Husein Shirzad Pages 71-96
    According to Qur'anic verses, "Sabīl" is considered as the most frequent term conveying "Path" or "Way" in the context of revelation. Due to different usages in the wide range of textual contexts, the term "Sabīl" has attracted the attention of Muslim lexicographers and exegetes. That's why the specialists in "al-Wujūh wa al-Naẓā'ir" have mentioned 14 meanings for "Sabīl" in the Holy Qur'an. However, Muslim scholars have had not any information about the process of meaning-formation of "Sabīl", its semantic components and the features of this type of way in the context of revelation. Applying historical and cultural semantic approaches, this study attempts to explain the accurate meaning of "Sabīl" at the time of revelation. According to this study, the homonymous root "SBL" has two different origins: on the one hand, the root is formed by adding the preformative /S/ to the stem "BL", and on the other hand, it is formed by adding the affirmative /L/ to the stem "SB". Moreover, the present research proves that the term "Sabīl" had a couple of unique features in Qur'anic Arabic: (1) Private roads that were not definite, transparent and visible. (2) Roads which could not be passed through on without experienced guides.
    Keywords: Path, Way, Qur'anic Terms, Historical Semantics, Cultural Semantics, Etymology, Homonymy
  • Ali Saghafiyan *, Hossein Shojaei Pages 97-120
    Ibn Bābwaih's period of life is one of the most arduous periods in the history of Shiite Imami. Imam's ghaybah from the direct access of people in this period, along with the adverse activity of other sects, not only confronts the general public with comprehensive mystification, but also afflicts the scholars with various intellectual issues. In such a situation, Ibn Bābwaih, one of the greatest scholars of the Imami, began to write the book of Kamāl al-din wa tamām al-ni'mah. In this book, he attempted to scrutinize the most important discourse challenges of that period, which created the perplexity and ambiguity surrounding the Mahdi's Doctrine. Since these challenges are not explicitly mentioned in the book, this study attempts to understand this case by analyzing the data of Kamāl al-din wa tamām al-ni'ma’s book. The result of this study shows that Ibn Bābwaih has tried to discuss three issues:1) Proof of Divine Hujah as the son of Imam al-Askari; 2) Imam's absence and non-conflict with Imam's duties; 3) The longevity of Imam.
    Keywords: Ibn Bābwaih, Mahdi&#039, s Doctrine, Kamāl al-din wa tamām al-ni&#039, mah, ghaybah, discource
  • Seyed Mohsen Musavi *, Akram Hosseinzadeh Pages 121-134
    Comprehensive and comprehensive compilation of new topics that have been considered in the field of Hadith sciences. Definitions are different in introducing Hadithic societies, so that none of them is comprehensive and impede. There are a handful of books and essays in this field to try to introduce the most important Hadithic Shiite and Sunni communities, but they do not appear to have succeeded in defining a common definition of hand historiography. To find This article, by descriptive-analytical method, while expressing the views of the Hadithic societies and critique of books written in the introduction of Hadithic societies, states that the most comprehensive definition of comprehensive knowledge of Sunni and obsessive Most religious issues are not compatible with some comprehensive Shi'a books; although Shia have emerged from the time of the emergence of hadith so far, great scholars have emerged, and if the Shi'a definition of compassionateism is a comprehensive means of jurisprudential comprehension, Many of the Sunnite books inside are defined and are followed by a comprehensive title. Also, some of the Shi'a books listed below are comprehensive, with the above definition going out of comprehensiveness.
    Keywords: Literature, Subject comprehension, Comprehensive jurisprudence, seah setteh, Arbaeh books
  • Mohammad Ali Mahdavi Rad *, Rouhollah Shahidi, Atiye Akbari Pages 135-154
    The science of proportion was introduced as a science since the eighth century, and what is stated in the books of the Qur'anic sciences as the history of this science is focused on the works of this century and afterward in which they explicitly have mentioned the kinds of relation and connection between verses and suras. The present study aimed to answer the question that what was the reason of the proportion idea and what was the path of Muslim scholars to convert the proportion between the Quran’s verses and suras into a scientific concern?this idea is rooted in the area of the Ijaz of the Qur'an order and the concept of order from the third century. According to the commentators, the conversion of the relation between the words to the relation between the verses is the turning point of this path, which is seen in the Baqelani’s works. Then, in the fifth century, the introduction of a relativistic attitude to commentary books such as Sheikh Tusi's commentary, al-tebian, was also a ground for the knowledge proportion. Finally, in the sixth century, the intersection of the commentary science with the subject of the expressive ijaz of the Qur'an, which was particularly raised in the interpretation of the Zamakhshary, al-Kashaf, became the beginning of the growth and acquisition of this knowledge among commentators and scholars.
    Keywords: verses, suras proportion, order Ijaz, the history of proportion knowledge, the Quran order
  • zahra mohagheghian Pages 155-182

    One of the most important analytical areas in the study of the literary text of the Holy Qur'an is Archetypal analysis that interprets and explains the contents and concepts of this sacred text in relation to the psychological and cultural structures of its audience. This approach has been mostly influenced by Karl Gustav Jung's theories of the collective unconscious and archetypes, and is regarded as one of the most important approaches in contemporary literary criticism. The purpose of this study is to explore the dream of Yusuf (AS) with the help of this approach and discuss its archetypal angles. The main question in this study is whether the dream of Yusuf (AS) can be studied from the perspective of analytical psychology and the archetypal critique approach, as mentioned in the Qur'an or not; and whether it can be Interpreted and understood why they have been used or not. It is probable that the prostration of the sun and the moon and the stars have been derived from the central core of archeology that can be seen in mythology. If so, what this verse recounts, though it is a dream, reveals the collective spiritual truth of the people of the time of Yusuf (AS).

    Keywords: The Criticism of Archetypal Analysis, Psychological Analysis of the Quran, dream, Yusuf
  • Amidreza Akbari * Pages 183-212
    Ahmad ibn Husain ibn Obaidullah Ghaza'eri has been the author of books on Rijal and bibliography. His views and his works were considered by two great reliers of his age, Sheikh Tusi and Najashi. In addition to Najashi, later on, a large number of elders from the school of Helle and Jabal Amel and their followers also narrated from copies of his works and cited. However, from the Safavid period to the recent era, doubts have arisen in his credibility, which was not due to the doubt in the book's authenticity. But in the contemporary era, some have been turned into Ibn al-Ghazaeri by the wrong ideas about the effects of the book, or the incorrect foundations of authentication. Meanwhile, the documentation used to disregard the authenticity of the book did not take into account much of the requirements for validating books and general terms of the editions. Historical reports related to Ibn Ghazaeri and his statements merely confirm the relation of al-Dafa's book to him. In addition, the comparative study of the content of the book with various indications in different parts of Rijal also indicates that the author of Emami's book is cautious, and his qualities are applicable to Ibn Ghazaeri.
    Keywords: Ibn-Ghazaeri, book al-Dhu&#039, afa, Najashi, the authenticity
  • Abdolmajeed Talebtash * Pages 213-236

    The beginning verses of Sura Abbas are accompanied by a browbeat to a person who is frowning by the presence of a blind man. The ambiguity of the verse regarding the frowned person has caused the commentators to disagree about its case The results show that Tabari, a Sunni commentator in the second century, has narrated numerous accounts that have introduced the status of the descendant of Sura Abbas in relation to the question of Abdullah Maktoum and the frowning of the Prophet (pbuh), resulting in the revelation of the verse to the Prophet. He considered these traditions to be true. Subsequently Sunni commentators have also cited and commented on the same Tabari’s narratives as a reliable historical document. Shi'ite commentators believe in the Prophet's infallibility, so they do not regard the narrations as worthy of the Prophet's character and do not consider them correct. But there don’t narrate any hadith about the state of descending sura. They know the dignity of the revelation about Abdullah Maktoum, but they say that the person in question cannot be a prophet and did not carry appearance of the verse to the Prophet. the first blame was on the person who was ousted from Majlis upon entering the Prophet. The Prophet was upset, so the next reprimand is on him and is not contrary to their great morality

    Keywords: Sura Abbas, Frown, the Blind, the Prophet, Abdullah Maktoum
  • tayyebe khazaee*, hassan naghizade, soheila pirouzfar, Sahebali Akbari Pages 239-252

    Abu Abdullah Muhammad Ibn Waqid was a 2nd century AH historian, who in his book “Al-Maghazi” at the end of studying each campaign of the Prophet based on the Quran’s Surahs, commented on the details of the story and clarified the words like a commentator who explained the meaning of the verses. Repeated references of different commentators to his book in various times in the history shows that it is not only an important source in the Islamic history, but also a trusted reference for the commentators. The present study, with an analytical – descriptive approach case study of the Battle of Uhud, tried to find different forms of Waqidi’s explanations in interpretation and the stances of other commentators from the third to the tenth century AH in three different areas of narrating, referencing, and rejecting his explanations. Based on the findings of this study, Waqidi’s narrations in commentaries of 17 verses from 22 verses especially in illustrating historical details based on Quran’s verses, Hadiths, and verses’s form were accepted by commentators. His narrations are traced in other references according to the time and the audiences, as his interpretations are more significant in narrative and ijtihadi commentaries of the sixth century AH

    Keywords: Quran’s commentary, Waqidi’s Al-Maghazi, the Battle of Uhud, Surah Al- Imran
  • zahra Gotbi, Zohreh Akhavan Moghaddam, Mohammad Rezaie Moghaddam*, Mohammad Hosein Akhavan Tabaci Pages 253-276

    ” ما ادراک is one of the special quranic literature structures belong to the sacred religious text. by attending to severalities in the exegesis, Its antiquity emphasises the necessity of recognition in literary expression.One way out of interpretive differences on the concepts of Qur'anic words and modes And the accuracy of their comments Applying knowledge of historical semantics; Morphophonemics & Sami linguistic studies may be used as methods of Historical Semantics for analysing the “دری” as the root of “ما ادراک” literature expression. As a result, the research shows a near relationship with the verb “ to know” as equal in root “علم”.to clarify the verb, litrates and exegete make a comparision with the verb " to know" for explanation though these 2 verbs have their special lingual fundamentality. This research could affect exegete differences on resurrection and its aspects by showing the meaning of to scare and glory and greatness