فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1398)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم زائری، فاطمه یوسفی نژاد صفحات 173-192

    سیاست «کشف حجاب» اجباری از دی 1314 به منزله سیاست رسمی حکومت پهلوی اول به اجرا درآمد و براساس آن، با اعمال قدرت شهربانی، زنان به بی‏حجابی ملزم شدند. در شهریور 1322، در دوره پهلوی دوم، دولت به حذف قید «اجباری» در این سیاست حکم داد. این مقاله به بررسی مقاومت عاملان اجتماعی، به ویژه عاملیت زنانه، در مقابل اجرای این قانون اختصاص دارد و نشان خواهد داد که در سه مقطع اصلی، از 13061314، 13141320 و 13201322، سه صورت متفاوت مقاومت در برابر بی‏حجابی شکل گرفته است. آغاز جنگ جهانی دوم در 1318 و حادثه اشغال ایران از سوی متفقین در 1320 مهم ترین تحولات ساختاری اند که زمینه را برای کنش گری عاملان اجتماعی فراهم آورده است. نیاز پهلوی دوم به حمایت یا دست‏کم عدم ‏مخالفت علما و روحانیت با سلطنتش، تغییر مهم دیگری است که به احیای نهادی روحانیت به عنوان یک نیروی مهم در موضوع حجاب کمک می‏کند. مقاله نشان خواهد داد که روند یکنواخت و برنامه‏ریزی‏شده‏ای در مواجهه زنان با «کشف حجاب» وجود ندارد و در برآیند تاثیرات نیروهای پراکنده تاریخی و اجتماعی است که زمینه برای «بازگشت به حجاب» در 1322 فراهم می‏شود. زنان مجموعه‏ای از راهبردها نظیر مقاومت مثبت و نوآوری در طراحی لباس، مقاومت منفی و درگیری فیزیکی با ماموران شهربانی، مهاجرت، خانه‏نشینی و پذیرش محرومیت اجتماعی و نیز شکواییه‏نویسی به مراجع قانونی و نظایر آن را در مقابله با سیاست بی‏حجابی در پیش گرفتند. در جریان همین مقاومت و بازگشت، احکام گفتار بعدی حجاب، مثل «حجاب به مثابه آزادی» یا مسئولیت دولت به ترویج حجاب، و نظایر آن شکل می‏گیرد. در این مقاله، از شیوه فوکویی تحلیل روندهای تاریخی استفاده شده و از اسناد دست اول و گزارش‏های رسمی شهربانی و وزارت کشور و تاریخ شفاهی در مقاطع زمانی پیش گفته بهره برده شده است.

    کلیدواژگان: کشف حجاب، مقاومت، زنان، فوکو، جنگ جهانی دوم، علما
  • احمد غیاثوند*، سیده سارا اسدی صفحات 193-221

    هدف پژوهش حاضر بررسی تجارب زیسته زندگی مشترک زنان ساکن شهر کرمانشاه است که حداقل یک دهه از زندگی مشترک آن‏ها گذشته و تمایلی به جدایی ندارند. روش پژوهش تحلیل روایت و شیوه نمونه‏گیری هدفمند است و در نهایت با 20 نفر مصاحبه به عمل آمد. نتایج حاصل از تجربه تداوم زندگی در قالب پنج مرحله نشان می‏دهد که خانواده‏ها با علاقه بیشتر و حتی عجولانه تر به ازدواج دخترانشان می‏نگرند. این اضطرار در خانواده‏های گسترده از کارکردهای اصلی خانواده ریشه می‏گیرد. در مرحله دوم، دختران با ازدواج کردن زیست مشترک زیر یک سقف را در خانواده شوهر همراه با اختلاف‏ها و چالش‏های مختلف تجربه می‏کنند که به نوبه خود اجتماعی شدن و انطباق پذیری در نقش و جایگاه جدید را به همراه دارد. در مرحله سوم، بعد از اوج تضاد و جدال، به‏تدریج سازگاری و پذیرش همدیگر شروع می‏شود تا با جدا شدن از خانواده پدر شوهر و مستقل شدن به معنای زندگی مشترک دست یابند. در مراحل بعدی، به‏تدریج در پناه پیدایی علاقه مشترک، دلبستگی‏های بیشتر و مهارت افزایی زیست مشترک، در زندگی احساس آرامش می کنند. بر این اساس، چنانچه رویدادهای مختلف ثبات زندگی زناشویی زنان مطالعه شده را در قالب روایتی با دو تاروپود تعهد بیرونی خانواده‏ها و تعهد درونی زوجین در نظر بگیریم، می‏توان تاثیر نظارت خانواده‏ها را در قالب حمایت عینی و الزام ذهنی و در سطح تجریدی دیگر، تعهد درونی زوجین در زندگی زناشویی را در قالب دو مفهوم تاب‏آوری ذهنی و تقلای عینی برای شروع، ساختن، حفظ و دوام آوردن در زندگی زناشویی مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته زنان، تحلیل روایت، ثبات و پایداری ازدواج، شهر کرمانشاه
  • ابوالفضل دلاوری*، الهه صادقی صفحات 223-255

    سیاست در ایران معاص، به رغم سرشت عمدتا مردسالارانه، از سویه‏های معطوف به اصلاح وضعیت زنان خالی نبوده است. این مقاله با بررسی این موضوع در فاصله سال‏های 1270 تا 1320 می‏کوشد به این سوال پاسخ دهد که: در دوره پنجاه ساله 1270 تا 1320، ایده‏ها، جنبش‏ها و سیاست‏های معطوف به تغییر و اصلاح وضعیت زنان چه ویژگی‏ها و تحولاتی به خود دید و چگونه و تا چه اندازه به دگرگونی در وضعیت حقوقی و حقیقی زنان منجر شد؟ این مقاله با رویکرد نظری تلفیقی (کنش گرایی تاریخ مند) و استفاده از روش تاریخی اسنادی و تحلیل طولی نشان داد که سیاست جنسیت در دوره اشاره شده تحولات متعددی به‏ خود دیده ‏است. تحولات مزبور از سه متغیر ناهمزمان و ناهمسوی «ایده‏ها و جنبش‏های معطوف به اصلاحات»، «مقاومت نیروهای محافظه‏کار» و «جهت گیری و عملکرد حکومت» متاثر بوده است. در دوره پیشامشروطه، نطفه‏های اولیه ایده‏ها و تحرک‏های معطوف به تغییر وضعیت زنان شکل گرفت؛ اما مقاومت شدید محافظه‏کاران و بی‏میلی دولت مردان مانع تغییر قابل ملاحظه در وضعیت زنان بود. در فاصله جنبش مشروطیت تا کودتای 1299، با افزایش تحرک اجتماعی خود زنان و حمایت برخی نیروها و نهادهای سیاسی جدید نظیر مجلس و احزاب اصلاح طلب علاوه بر اعطای حق آموزش به زنان، ایده‏ها و مطالبات جدیدی نظیر برابری حقوقی و حق مشارکت سیاسی زنان نیز مطرح شد. در دوره بیست ساله پس از کودتا، که دولت خود عهده دار تغییر وضعیت زنان شد، گرچه تغییرات قابل ملاحظه‏ای در آموزش، اشتغال و حضور زنان در عرصه‏های عمومی رخ داد، سرشت آمرانه این تغییرات و ناسازگاری آن با فرهنگ مسلط نه تنها مانع توسعه و تعمیق ایده‏ها و جنبش‏های اصلاحی در حوزه جنسیت بود، بلکه زمینه‏ساز رشد گرایش‏ها و نیروهای واگشت‏گرا در دوره‏های بعد شد.

    کلیدواژگان: ایده‏ های اصلاح، ایران، جنبش، جنسیت، دولت، زنان، سیاست، سیاست گذاری
  • عاطفه خادمی*، فاطمه تقی زاده صفحات 257-277

    پرداختن به موضوع زنان در بدنه دانشی اغلب ناظر بر شبکه ای از نظام مسائل آنان صورت می پذیرد و دانش تولیدشده عموما بر مسائل این قشر به صورت موردی متمرکز است. بدین معنا که همواره در ارتباط با موضوع زنان با طیفی از یافته های متمرکز بر مسائل فردی، خانوادگی یا اجتماعی مواجهیم که به صورت منفک و ترکیبی مدل روشنی از چیستی زن در گفتمان انقلاب اسلامی ارائه نمی دهد. فقدان رویکرد منظومه ای و مدل روشن و واضح از زن در گفتمان انقلاب اسلامی از خلاهای مهم محسوب می شود. لذا این پژوهش، فارغ از نگاه موردی و گزینشی به مسائل زنان، با هدف ترسیم مدل مفهومی منظومه فکری رهبر انقلاب در موضوع زن به دنبال یافتن پاسخ به این پرسش اساسی است که زن در منظومه فکری رهبر انقلاب در چه الگوی مفهومی تصویر می شود. برای پاسخ به این پرسش، با اتخاذ روش تحلیل محتوای کیفی در چارچوب رویکرد منظومه ای، دو مفهوم کلیدی الگوی سوم و انسان انقلابی به دست آمد که هریک از این مفاهیم ابعاد تصویر را نمایان می کند و تصویر تولیدشده مبین نگاه فراجنسیتی اما با ملاحظات جنسیتی رهبر انقلاب به موضوع زن در کلان منظومه فکری ایشان است.

    کلیدواژگان: انسان انقلابی، انقلاب اسلامی، الگوی سوم، زن، مدل مفهومی، منظومه فکری
  • بهروز روستاخیز، عطیه آذرشب*، امیلیا نرسیسیانس صفحات 279-301

    برخلاف بسیاری از پژوهش‏های گذشته، که بیشتر با الهام از نوعی گفتمان‏ پزشکی و آسیب‏شناختی به دنبال بررسی پیامدهای مصرف قلیان و مواد دخانی بر سلامت مصرف‏کنندگان بوده‏اند، هدف پژوهش حاضر فهم دلالت‏های معنایی چنین امری بین زنان بلوچ ساکن در روستای دامن شهرستان ایرانشهر است. با توجه به مسئله محوری پژوهش و مهم‏ترین هدفی که اشاره شد، در بعد روش‏شناختی از نوعی رویکرد کیفی متناسب با کار انسان‏شناختی، یعنی «مردم‏نگاری»، بهره برده‏ایم. درنهایت، یافته‏ها نشان می‏دهند که تمایل به مصرف قلیان در جامعه مطالعه شده صرفا تمایلی فردی و آنی نیست و عملی ضد اجتماعی و ناهنجار به‏شمار نمی‏آید. به‏عکس، این عمل را باید در امتداد بسترهای فرهنگی ویژه‏ای دید که دلالت‏های معنایی خاصی را نیز به دنبال دارد. این موضوع به دنبال ارائه شش مقوله محوری مورد بحث قرار گرفته است: 1. مصرف قلیان و تداوم سنت‏ها؛ 2. مصرف قلیان، تایید و هویت‏یابی اجتماعی؛ 3. مصرف قلیان، رهایی از تنش و عاملیت زنانه؛ 4. مصرف قلیان و اوقات فراغت؛ 5. مصرف قلیان و درمان بیماری؛ 6. مصرف قلیان، تقویت و تداوم انسجام گروه.

    کلیدواژگان: زنان بلوچ، عاملیت زنانه، مصرف قلیان، هویت‏ یابی
  • فاطمه فرزادی، احمد مرادی، ناصر بهروزی* صفحات 303-323

    پدیده وانمودگرایی در مورد افرادی است که توانایی و قابلیت های علمی و هنری بسیار بالایی دارند، اما این موفقیت ها و توانایی ها را درونی نکرده و اعتقادی به آنان ندارند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه رابطه علی نقش های جنسیتی مردانگی و زنانگی و انعطاف پذیری خانوادگی با وانمودگرایی با میانجی گری خوددلسوزی در دختران و پسران کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان کارشناسی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 13961397 بودند که از این تعداد 200 (120 پسر و 80 دختر) نفر با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل پرسش نامه فرم کوتاه خوددلسوزی (SCS) رایس و همکاران (2011)، پرسش نامه نقش جنسیتی بم (BSRI)، مقیاس پدیده وانمودگرایی کلانس (CIPS) (1985) و مقیاس انعطاف پذیری خانواده شاکری (1382) بود. نتایج نشان داد که در کل نمونه، در هر دو گروه نمونه دانشجویان دختر و پسر، الگوی مفروض نقش واسطه ای خوددلسوزی در رابطه بین نقش های جنسیتی و انعطاف پذیری خانوادگی با وانمودگرایی برازش مطلوبی داشت. علاوه بر این، نتایج تخصیص گروهی روابط ساختاری بین متغیرهای چندگانه نشان داد که روابط بین نقش های جنسیتی (مردانگی و زنانگی)، انعطاف پذیری خانوادگی، وانمودگرایی و خوددلسوزی در دو گروه دانشجویان دختر و پسر هم ارز بودند. در نهایت، نتایج نشان داد که در مدل کلی و مدل های مربوط به هر یک از دو گروه دختر و پسر، همه وزن های رگرسیونی از لحاظ آماری معنادار بودند و متغیرهای پیش بین حدود 18 درصد از پراکندگی متغیر وانمودگرایی را تبیین کردند. همچنین، نتایج نشان داد دانشجویان دختر  نقش جنسیتی زنانگی و نمره های بالاتری در وانمودگرایی و سطوح پایین تری از خوددلسوزی را نسبت به مردان نشان دادند. اما مردان با نقش جنسیتی مردانگی و سطوح بالای خوددلسوزی و نمره های کمتری در وانمودگرایی همراه بودند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری خانوادگی، خوددلسوزی، نقش جنسیتی، وانمودگرایی
  • رحمان باقری*، داریوش رضاپور، اسفندیار غفاری نسب صفحات 325-348

    خودکشی یکی از آسیب‏های اجتماعی موجود در جوامع مختلف است که به شیوه‏های گوناگونی انجام می‏شود؛ خودسوزی یکی از این شیوه‏های دردناک است. مقاله حاضر با هدف مطالعه تجربه‏ زیسته زنان نجات‏یافته از خودسوزی در بخش کوهنانی شهرستان کوهدشت، که طی سال‏های 1383 تا 1396 به خودسوزی اقدام کرده اند، صورت گرفته است. محققان در این پژوهش کیفی از روش‏ پدیدارشناسی تفسیری، نمونه‏گیری هدفمند و تکنیک مصاحبه عمیق با 10 زن برای جمع‏آوری اطلاعات بهره جسته‏اند. همه مصاحبه‏ها ضبط و بلافاصله روی کاغذ نگاشته ‏و با رویکرد تفسیری تحلیل شد. یافته‏های پژوهش، که حاصل استخراج از مصاحبه‏هاست، شامل مقوله‏های «سنت‏گرایی فرهنگی»، «چالش‏های اقتصادی»، «کمبود مهارت‏های ارتباطی»، «خشونت شوهران علیه زنان»، «ناخوشایندی طلاق»، «ابراز خود و رهایی» و «دسترسی آسان به مواد خودسوزی» است. نتایج پژوهش بیانگر تعامل ابعاد مختلف فرهنگی اجتماعی، اقتصادی و روانی در فرایند اقدام به خودسوزی زنان روستایی و موقعیت‏مند بودن این ابعاد است. در آخر، پیشنهادهایی متناسب با ظرفیت‏های موجود ارائه شد.

    کلیدواژگان: اقدام به خودسوزی، تجربه زیسته، زنان روستایی، مشارکت‏ کنندگان
|
  • Ghasem Zaeri *, fatemeh yusefinejad Pages 173-192

    Abstract The policy of Compulsory "Unveiling" was implemented in January 1936 (Dāy 1314) as the official policy of the First Pahlavi Regime, and accordingly, women were forced to unveil by the police force. In September 1943, during the Second Pahlavi era, the government ordered to eliminate the term "compulsory" in this policy. This article is studying the resistance of social actors, in particular women's agency, to the implementation of this law and will show that in three main periods, from 1927 to 1935, and from 1935 to 1941, and from 1941 to 1943, three different forms of resistance against unveiling has been formed. The beginning of World War II in 1939 and the occupation of Iran by the Allies in 1941 are the most important structural changes that have provided context for action of social actors. The Second Pahlavi required that the clergy (Ulamā) support his monarchy or at least they do not disagree with it. This is another important change that helps the institutional revival of the clergy as an important power in topic of hijab. The article will show that there is no uniform and planned process in confronting women with "Unveiling" whereas this is resulted from the historical and social dispersed forces which provides the context for "Return to Hijab" in 1943. Women pursue a set of strategies against the policy of unveiling such as positive resistance and innovation in clothing design, negative resistance and physical conflict with police officers, immigration, staying at home and social deprivation, as well as petitioning for legal authorities. During the course of this resistance and return, the next discourse of hijab is formed such as "Hijab as Freedom" or the responsibility of the government to promote hijab. The Foucault method of analyzing historical trends, and first-hand documents, and official reports of the police and the Ministry of Interior, and oral history at the aforementioned time periods has been used in this paper.

    Keywords: Unveiling (Kāshfe Hijáb), Resistance, Women, Foucault, World War II, Clergy (Ulamā)
  • Ahmad Ghiasvand*, sara asadi Pages 193-221

    The purpose of this study was to investigate the marital life experiences of women in Kermanshah. These women are the ones who have spent at least a decade of their married life together and are unwilling to divorce. The research method was narrative analysis and purposeful sampling was used. Finally, 20 women were interviewed. Qualitative analysis (themes) The story of women's marital stability experience can be narrated in five situations: First position: family's desire to get married: This situation involves two sub-categories: the preference for family experience and interest over the girl's interest in marriage. stage two: Couples living under one roof: This includes events and conflicts that include: feelings of childlessness for mothers, sexual needs, conflict until divorce.Stage Three: Impact on Couples' Adaptation: After the height of conflict, couples gradually adapt. It has a great impact on separation from the paternal family and independence. Stage Four: Begin Honeymoon Living: Couples' attention to shared desire gives them a sense of calm. Women also experience some form of marital stability after having children. Stage Five: Satisfying Marital Life: At this point, women have had enough experiences to continue living. They have also learned to manage relationships within and outside the family. Thus, the stability of marital life can be narrated in the form of external family supervision and couples' internal commitment.

    Keywords: Marriage, Marital Life Stability, Women's Life Experiences, Narrative Analysis, Kermanshah City
  • abolfazl delavari *, Elahe Sadeghi Pages 223-255

    Although in general, politics in contemporary Iran have had patriarchal orientation, efforts and actions taken place regarding reforming women’s condition cannot be ignored. In this article, we have tried investigate the changes of orientations, factors and consequences of gender politics in Iran between the years of 1270 to 1320. According to theoretical approach of this article, transformation of gender policies has been differed from an era to the other; and influenced by three factors: 1-Ideas and movements regarding transformation of women’s condition; 2-Conservative forces resistance; 3-Government orientation and actions. And we have found that in a 15-year period before constitutional movement, the very primary sprouts of ideas and movements related to transformation of women’s condition have been started. But the major weakness of this movement which was the fierce resistance of conservatives on one hand and the authority’s reluctance on the other hand prevented a drastic change in women’s condition and transformation of gender related ideas. After the victory of constitutional movement until the 1299 coup, there were plenty of opportunities to make some changes in women themselves and also have the support of some authorities and new political organizations such as the Parliament and reform parties for transformation of women’s condition. It was in this era that the right of women’s education was granted. Moreover, new demands and ideas like legal equity and women’s right to political participation were brought up.in the 20 years after the coup in which the government itself was in charge of transformation of women’s situation, although there were noticeable changes in education, employment and on top of that presence of women in public arenas, imperious nature of these changes and their incompatibility with the dominant culture not only did prevent the development of ideas and reform movements regarding gender, but also was the starting point for development of orientations and the retrogressive forces in next era.

    Keywords: Politics, Gender, women, Idea, movement, state, policy making, Iran
  • atefe khademi *, fateme taghizade Pages 257-277

    Addressing the issue of women in the body of knowledge often takes a network of their problems, and the generated knowledge is generally focused on the issues of this stratum as a case. That is, we are always faced with a range of findings focused on personal, family or social issues in relation to women's issues that in a blurred form, does not provide a clear-cut model of the meaning of women in the discourse of the Islamic Revolution. The lack of a systematic approach and a clear model of women in the discourse of the Islamic Revolution is one of the most important shortcomings. Therefore, this research, regardless of the case and selective view of women with the aim of drawing the conceptual model of the revolution leader's thought system in the subject of women, seeks to answer this fundamental question: in Ayatollah Khamenei's thought system in what conceptual model is a woman portrayed? In order to answer this question by adopting a qualitative content analysis method, in the framework of the Systematic approach, two key concepts of the “third model” and “revolutionary man” were obtained, that Each of these implies the dimensions of the image, and The resulting image represents revolution leader’s humanist look, but with gender considerations on the issue of women in the vast array of his thought system.

    Keywords: Conceptual model, thought system, Revolutionary man, Third pattern, Female, Islamic Revolution
  • Behrouz Roustakhiz, Atiyeh Azarshab *, Emilia Nercissians Pages 279-301

    Unlike many previous studies that have been inspired by some kind of medical and pathological discourse to investigate the consequences of hookah and tobacco use on consumer’s health, the purpose of the present study is to understand the semantic implications of this phenomenon Among Baloch women residing in Damen village of Iranshahr city. In view of the main issue of the research and the most important goal outlined, in the methodological dimension we have also adopted a qualitative approach appropriate to anthropological work, namely “ethnography”. Finally, the findings show that the tendency to use hookah among the study population is not merely an individual tendency and it’s not anti-social and abnormal. Rather, it must be seen along special cultural contexts that have unique semantic implications. This topic is discussed in the following six categories: 1) Hookah using and continuation of traditions; 2) Hookah consumption, affirmation and social identification; 3) Hookah using, redemption of tension and woman’s agency; 4) Hookah using and leisure; 5) Hookah using and treatment of disease; 6) Hookah using, strengthening and maintaining of group cohesion.

    Keywords: Baloch women, Hookah using, Identification, Woman’s agency
  • fatemeh farzadi, Ahmad Moradi, Naser Behrozi * Pages 303-323

    An imposter phenomenon is about people who have very high scientific and artistic abilities and abilities, but do not internalize these beliefs and achievements. The purpose of this study was to investigate and compare the causal relationship between masculinity and femininity gender roles and family flexibility with self-centered self-mediating self-denial mediation in girls and boys in Shahid Chamran University of Ahwaz. The statistical population of all undergraduate students was studying in the academic year 1396-1397. Of these, 200 (120 boys and 80 girls) were selected by multi-stage random sampling. The instruments used in this study included the Rice and colleagues shortness form (SCS) questionnaire (2011), Bami's gender role-related questionnaire (BSRI), the Clancy's CIPS (1985) scale and Shakeri family's resilience scale (1382). Results indicated that the relationship between gender roles of masculinity and femininity and family flexibility and Imposter by Self-compassion is mediated. The results of the group specificity of structural relations showed that the relationships between gender roles of masculinity and femininity, family flexibility, Imposter and Self-compassion were equivalent for both groups. All of the regression weights in the global model and for each of the two groups (girl and boy), were statistically significant and model' predictors accounted for 18 percent of the variance in Imposter. The results showed that female students showed gender role of femininity and higher scores in dementia and lower levels of self-incapacitation than men. But men were associated with male gender roles and high levels of Self-compassion and lower scores in imposter.

    Keywords: Self-compassion, Imposter, gender role, family flexibility
  • Rahman Bagheri *, daruish rezapour, esfandiar ghafarinasab Pages 325-348

    Suicide is one of the social injuries in various societies, which is done in a variety of ways; self-immolation is one of the most painful of these practices. The aim of this paper was to the lived experience of women survivors of self-immolation in Kohnani district of Kohdasht city, which during the years 2004 to 2017 committed self-immolation but survived the death. In this qualitative research, researchers have used the method of interpretive phenomenology, purposive sampling and deep interviewing technique with 10 women to collect information. All interviews were recorded and immediately imprinted on paper and analyzed with an interpretive approach.Research findings indicate that the seven main categories of "Cultural Traditionalism", "Economic Challenges", "Lack of Relational skills", "Violence of husbands against women", "Unpleasant divorce", "self-expression and deliverance", and "easy access to the materials of self-immolation"; are contexts and conditions which affect the attempting self-immolation for women. The results of this study indicate the interaction of different cultural-social, economic and psychological dimensions in the process of self-immolation in rural women. Based on the findings, this study offered some suggestions.

    Keywords: attempting self-immolation, Lived Experience, rural women, participants