فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1398)

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید یعقوبی، علی رجب پور*، نوشین زندی صفحات 1-11

    شته سبز انار (Hom., Aphididae) Aphis punicae از آفات مهم انار در ایران می باشد. در این مطالعه، تغییرات فصلی جمعیت این آفت در شهرستان سیروان استان ایلام مورد مطالعه قرار گرفت. برای این هدف، نمونه برداری به صورت هر دو هفته یکبار از یک باغ آزمایشی به مساحت یک هکتار و در طول دو سال (1396-1395) صورت گرفت. همچنین از شاخص تایلور و ایواوو به منظور تعیین توزیع فضایی این شته روی درختچه های انار استفاده شد. مدل گرین نیز برای تکوین یک برنامه ی نمونه برداری دنباله ای با دقت ثابت برای تخمین تراکم جمعیت این آفت در درختچه ی انار به کار برده شد. نتایج نشان داد که شته ی سبز انار در استان ایلام و در طول بهار (اردیبهشت تا خرداد) روی درختچه های انار فعال می باشد. اوج جمعیت این شته در اوایل خرداد مشاهده شد. توزیع فضایی این آفت از نوع تجمعی بود. تعداد بهینه ی نمونه ی مورد نیاز براساس تراکم آفت از 488 تا 375 سرشاخه در سطح خطای 10 درصد و از 175 تا 135 سرشاخه در سطح خطای 25 درصد متفاوت بود.

    کلیدواژگان: شته ی انار، نوسانات جمعیت، توزیع فضایی، نمونه برداری
  • فرهاد باغبانی، سجاد محرمی نژاد*، رامین لطفی، علی بنده حق، حسین کربلایی خیاوی صفحات 13-23

    چکیده به منظور بررسی اثر قارچ Fusarium verticillioides بر عملکرد دانه، فعالیت آنزیم کاتالاز و عملکرد کوانتومی لاین های ذرت، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه ی بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار طی سال زراعی 1396 در دانشگاه پیام نور واحد ممقان اجرا شد. عامل اول دو لاین ذرت (MO17 و B73) و عامل دوم تیمار F. verticillioides در دو سطح (شاهد و آلودگی) بودند. نتایج نشان داد عملکرد دانه ی لاین های ذرت تحت تنش بیماری فوزاریوم بطور معنی دار کاهش و فعالیت آنزیم کاتالاز افزایش یافت. همچنین فلورسانس حداقل (Fo) در لاین MO17 کاهش و در مقابل Fo در لاین B73 افزایش پیدا نمود. کارایی کمپلکس تجزیه آب در فتوسیستم II (Fv/Fo) در لاین B73 افزایش و در لاین MO17 کاهش نشان داد. هر چند میزان فلورسانس حداکثر (FM) در هر دو لاین کاسته شد. انرژی لازم برای بسته شدن مراکز واکنشی (SM) و تعداد دفعات اکسیداسیون و احیاء اولین پذیرنده ی الکترون (QA) تا مرحله ی فلورسانس حداکثر (FM) در لاین MO17 افزایش و در لاین B73 کاهش یافت. یافته های این مطالعه مشخص نمود که استفاده از میزان فلورسانس کلروفیل a یک روش سریع و غیر تخریبی برای ارزیابی واکنش ذرت به آسیب حاصل از قارچ فوزاریم می تواند باشد.

    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدان، برگ ذرت، تنش زیستی، عملکرد، فلورسانس کلروفیل
  • نرگس احمدی، مهدی ارزنلو* صفحات 25-51

    نارون (Ulmus spp.) از جمله مهمترین درختان زینتی در طراحی فضای سبز شهرها به شمار می رود. بیماری سرخشکیدگی و شانکر نارون طی سال های اخیر در فضای سبز تبریز و سایر شهرهای استان به طور گسترده شیوع پیدا کرده است. در تحقیق حاضر، به منظور شناسایی قارچ های همراه با سرخشکیدگی و شانکر درختان نارون در شهر تبریز، طی سال های 1394 و 1395 از درختان دارای علائم و سالم نمونه برداری انجام گرفت و تعداد 208 جدایه ی قارچی از 64 نمونه گیاهی، خالص سازی شد. شناسایی گونه ها بر اساس داده های ریخت شناختی و داده های توالی ناحیه ITS یا TEF (در مورد برخی گونه ها)، صورت پذیرفت. در این بررسی، 16 گونه ی قارچی شاملOphiostomanovo-ulmi ، Fusarium solani، F. proliferatum، F. tricinctum،Pestalotiopsis brassicae، Cytospora rhodophila، C. chrysosperma، Didymella glomerata،، Chaetomium globosum، Ch. rectanguare، Clonostachys rosea، Seimatosporium lichenicola،Coniolariella macrothecia ، Pleurostomophora ochracea،Sordaria sp.  و Geosmithia sp. از نواحی پوست و چوب قسمت های تنه و شاخه های اصلی سالم و دارای علائم تغییر رنگ آوندی جداسازی گردید. در بین جدایه های شناسایی شده، جدایه های متعلق به جنس های Fusarium و Chaetomium از بیشترین فراوانی برخوردار بودند. گزارش گونه های Ch. globosum، Ch. rectangulare،F. proliferatum، S. lichenicola، P. brassicae، Co. macrothecia، Pl. ochracea، C. rhodophila، Geosmithia sp.،Cl. roseaوD. glomerataاز روی میزبان نارون برای دنیا جدید می باشند.

    کلیدواژگان: نارون، سرخشکیدگی، Pestalotiopsis، Cytospora، Fusarium، Ophiostoma
  • رویا تقی زاده* صفحات 51-62

    چکیده تراکم جمعیت و الگوی توزیع فضایی گال های شته ی گالزای نارون، Tetraneura ulmi (L.) (Hemiptera: Pemphigidae) روی درختان نارون چتری، Ulmus densa Litv. در منطقه ی میاندوآب، استان آذربایجان غربی طی دو سال زراعی 1394 و 1395 مورد مطالعه قرار گرفت. از هر درخت در هر تاریخ نمونه برداری، 20 نمونه در چهار جهت اصلی جغرافیایی که در یک سوم پایینی تاج قرار داشتند، به طور تصادفی انتخاب شد. یک برگ به عنوان واحد نمونه برداری، انتخاب شد. هر نمونه شامل 200 برگ جمع آوری شده از 10 درخت است. نتایج نشان داد تراکم جمعیت گال های آفت در جهت جنوبی درخت به طور معنی داری بیش تر از سایر جهات بود. الگوی توزیع فضایی گال های آفت بر اساس روش رگرسیونی تیلور، شاخص پراکندگی و شاخص میانگین ازدحام لوید، از نوع یکنواخت بود. همچنین بر اساس رگرسیون خطی بین میانگین تراکم گال های شته و میانگین دمای روزانه یا رطوبت، رابطه ی معنی داری مشاهده نشد. همبستگی بین طول و عرض گال با تعداد شته ی داخل آن محاسبه شد. نتایج نشان داد همبستگی مثبت و معنی داری بین طول و عرض گال با تعداد شته ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: برنامه نمونه برداری، گال، Tetraneura ulmi، نارون، نوسانات جمعیت
  • سما نویدی، حامد غباری*، امین صادقی صفحات 65-75

    در این مطالعه کارایی چندین نوع تله ی مختلف شامل تله های پنجره ای و سطلی جذبی (تله های سطلی سفید، زرد، قرمز، بنفش و آبی) در به دام انداختن حشرات راسته ی سخت بالپوشان در دو عرصه ی مرتعی و زراعی ایستگاه تحقیقات کشاورزی سارال در استان کردستان ارزیابی شد. در طی این تحقیق، 18509 فرد متعلق به 19 خانواده از راسته ی سخت بالپوشان توسط تله های مورد مطالعه به دام افتاد. نتایج نشان داد که منحنی ریرفکشن تله ی پنجره ای نسبت به منحنی های ریرفکشن تله های جذبی رنگی بیشترین هماهنگی و تخمین را از نظر تعداد خانواده و تعداد افراد به دام افتاده با منحنی های ریرفکشن میزان کل هر کدام از دو عرصه ی مورد مطالعه داشت. همچنین در عرصه ی مرتعی مورد مطالعه، بین تله های مختلف در سطح 5 درصد از نظر میزان شاخص شانن-واینر (0=P، 5=df، 07/37=F) و شاخص سیمپسون (0=P، 5=df، 87/10=F) در سطح خانواده تفاوت معنی دار وجود داشت، بطوریکه تله ی پنجره ای با میانگین شاخص شانن-واینر Bit 06/0±9/0 و شاخص سیمپسون 1/1±8/5  بالاترین سطح از تنوع را دارا بود. در عرصه ی زراعی نیز بین تله های مختلف از نظر میزان شاخص شانن-واینر (0=P، 5=df، 84/16=F) و شاخص سیمپسون (0=P، 5=df،  18/9=F) در سطح خانواده تفاوت معنی دار داشتند (α=0/05)، به طوریکه تله ی پنجره ای با میانگین شاخص شانن-واینر Bit 02/0±9/0 و شاخص سیمپسون 5/0±1/6 و تله ی سطلی سفید با میانگین شاخص شانن-واینر Bit 08/0± 8/0 و میانگین شاخص سیمپسون 5/1±6/5 بالاترین سطح از تنوع را در سطح خانواده نشان دادند.

    کلیدواژگان: کردستان، سخت بالپوشان، شاخص تنوع، ریرفکشن، تله
  • ندا تیموری، شهزاد ایرانی پور، پریسا بنامولایی* صفحات 77-93

    چکیده  زنبورهای پارازیتویید تخم از مهم ترین دشمنان طبیعی سن گندم Eurygaster integriceps Puton (Hemiptera: (Scutelleridae) می باشند که نقش به سزایی در کنترل آن دارند. از میان این پارازیتوییدها، زنبور Trissolcus grandis (Thomson) (Hymenoptera: Platygastridae) که پراکنش و فراوانی بیشتری در سطح کشور دارد را می توان نام برد برای بررسی اثر دو عامل شدت نور و دوره ی نوری بر پارامترهای زیستی و رشد جمعیت پایدار انتخاب شد. در این راستا ابتدا اثر سه شدت نور متفاوت (5331 ، 5/1412 و 706 لوکس) در دمای C°1±26، رطوبت نسبی10 ±50% و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و هشت ساعت تاریکی مورد مطالعه قرار گرفت. در تمامی پارامترهای رشد جمعیت پایدار به جز نرخ خالص و ناخالص تولیدمثل، تفاوت معنی داری مشاهده شد. زادآوری کل سرانه نیز اختلاف معنی داری بین شدت نورهای مختلف نشان داد. به علاوه، اثر چهار دوره ی نوری (تاریکی مطلق، 10:14، 12:12 و14:10 ساعت تاریکی : روشنایی) در شرایط ثابت آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. در تمامی پارامترها اختلاف معنی دار مشاهده شد و تفاوت بین تیمارهای 14:10 و 12:12 با تیمارهای تاریکی مطلق و 10:14 معنی دار بود. نتایج این بررسی نشان داد که اثر شدت نور و دوره ی نوری روی پارامترهای زیستی پارازیتویید تخم سن گندم، T. grandis معنی دار، ولی در مجموع اندک می باشد و این حشره می تواند در روزهای بلند و کوتاه و حتی تاریکی مطلق، یا با نورهای کم و زیاد تا 5000 لوکس با تغییر اندک در پارامترهای زیستی فعالیت طبیعی خود را انجام دهد.

    کلیدواژگان: جدول زندگی، رژیم نوری، عوامل غیرزنده، آماره های زیستی
  • صفرعلی صفوی* صفحات 95-107

    چکیده زنگ زرد گندم با عامل Puccinia  striiformis f. sp. tritici یکی از مخرب ترین بیماری های گندم نان در جهان است. این بیماری یک تهدید دایمی برای تولید گندم در بیشتر کشورهای آسیای مرکزی و غربی بوده است. تعداد زیادی از نژادها با فاکتورهای بیماریزایی جدید به طور پیوسته در این نواحی تکامل می یابند که موجب شکسته شدن ژن مقاومت مورد استفاده می شوند. از این رو، دانش وآگاهی در خصوص کارایی ژن های مقاومت، به نژاد گران را قادر می سازد تا ژن های موثر را در برنامه های به نژادی قرار دهند. این پژوهش در فاصله ی سال های 1394 تا 1395 به مدت دو سال به منظور تعیین کارایی ژن های مقاومت در اردبیل و شناسایی الگوی بیماریزایی عامل زنگ زرد تحت شرایط مزرعه ای با کاشت ارقام افتراقی ولاین های تقریبا ایزوژنیک انجام شد. واکنش گیاهچه ای نیز تحت شرایط مزرعه ای در سال 1389 بررسی شد. نتایج بررسی نشان داد که ژن های مقاومت Yr3v، Yr3a،Yr4a ، Yr4، Yr5، Yr10، Yr15، Yr16، YrCV، YrSD و YrNDژن های مقاومت موثری بودند و ژن های مقاومت غیر اختصاص- نژادیYrA3 ، YrA4، Yr18، Yr29، Yr30 و نیز ژن های موجود در ارقام Parula و Pavon76، ژن های نسبتا موثری در طی دوره ی پژوهش بودند. برای ارقام حامل ژن های Yr1،Yr2، Yr6،Yr7، Yr9، Yr17، Yr20، Yr21، Yr22، Yr23، Yr24، Yr25، Yr26، Yr27، YrSU  وYrA حداقل در یک سال بیماریزایی مشاهده گردید. بنابراین، این ژن ها در برابر عامل بیماری غیرموثر بودند. تجزیه ی خوشه ای نیز بر اساس واکنش های گیاهچه ای و گیاه کامل،  ارقام را در گروه های مختلفی قرار داد که بیانگر تنوع بسیار بالا بین ژنوتیپ های مورد مطالعه بود. ژن هایی که تحت شرایط طبیعی در برابر زنگ زرد ژن های مقاومت موثری بودند، ممکن است به تنهایی یا در ترکیب با ژن های مقاومت پایدار (غیر اختصاص- نژادی) جهت ایجاد ارقام گندم با عملکرد بالا، استفاده شوند.

    کلیدواژگان: گندم، زنگ نواری، پرآزاری، ژن های مقاومت موثر، ژن های مقاومت غیر موثر
  • جعفر نیکان*، محسن مروتی صفحات 109-123

    همدان یکی از استان های پیشروی کشور در تولید محصولات گلخانه ای به ویژه خیار می باشد.به منظور کنترل آفات، سمپاشی های مکرردر گلخانه ها صورت می گیرد که یکی از پیامد های آن نگرانی های ناشی از باقی مانده ی آفت کش ها در این محصولات است. در این مطالعه میزان باقی مانده ی نه آفت کش (کلروپیریفوس، ایمیداکلوپراید، دیکلرووس، مالاتیون، دیازینون، پیریمیکارب، تترادیفون، بروموپروپیلات و متالاکسیل) در 39 نمونه ی خیار گلخانه ای جمع آوری شده از سطح استان همدان با روش کروماتوگرافی گازی طیف سنجی جرمی و روش کروماتوگرافی مایع  تعیین گردید. نتایج نشان داد که  همه ی نمونه ها حداقل به یکی از آفت کش های مورد بررسی  آلودگی داشتند. در 5/37 درصد نمونه ها میزان باقی مانده بالاتر از مرز بیشینه مانده بود. باقی مانده ی آفت کش های بروموپروپیلات، تترادیفون و پیریمیکارب در هیچ یک از نمونه ها بالاتر از حداکثرحد مجاز نبود. میانگین باقی مانده ی آفت کش های دیازینون، کلرپیریفوس، دیکلرووس و مالاتیون در خیار گلخانه ای استان همدان بالاتر از بیشینه مانده و به ترتیب 54/9، 84/4، 74/3 و93/1برابر حد مجاز آنها بود. این نخستین گزارش از وضعیت باقی مانده ی آفت کش ها در محصولات کشاورزی استان همدان می باشد.

    کلیدواژگان: مرز بیشینه ی مانده، کروماتوگرافی گازی طیف سنجی، کروماتوگرافی مایع، باقیمانده ی آفتکش ها، خیار
|
  • Saeid Yaghobi, Ali Rahabpour *, Noshin Zandi Pages 1-11

    Pomegranate aphid, Aphis punicae (Hom., Aphididae) is one of the most important pests of pomegranate in Iran. In this study, seasonal population dynamics of this aphid was studied in Sirvan city, Ilam province. For this purpose, sampling was performed bi-weekly in an experimental orchard, 1 hectare area, during two years (2016-2017). Also, Taylor power law and Iwao's patchiness were used to determine spatial distribution of the pest on pomegranate shrub. Green's model was used to develop a fixed- precision sequential sampling plan of the pest on pomegranate shrub. Results showed that pomegranate aphid has one generation and the pest occurred during spring (May to June) on pomegranate shrub in Sirvan city. Population peak of the aphid was observed in end of May. Spatial distribution of the pest was aggregative. Optimum sample sizes varied from 375-488 and 135-175 shoots according to the pest density at precision levels of 0.1 and 0.25, respectively.

    Keywords: Pomegranate aphid, Population fluctuation, Spatial distribution, sampling
  • Farhad Bagheban, Sajad Mohraminajad *, Ramin Lotfi, Ali Bandehhagh, Hosien Karbalaei Pages 13-23

    Abstract In order to evaluate the effect of Fusarium verticillioides on seed yield, catalase (CAT) activity on polyacrylamide gel and quantum yield of maize line, a factorial experiment based on randomized complete block design with five replications during 2017 growing season at the Payame Noor University, Mamaghan branch was performed. The experimental factors were two maize lines (B73 and MO17) and two levels of F. verticillioides (control and fusarium contamination). The results indicated that Fusarium verticillioides reduced seed yield, but enhanced CAT acivity in two maize lines. Further more, minimum fluorescence (Fo) in MO17 decreased, and increased in B73. Water splitting complex at donor side of PSII (FV/Fo) in B73 was increased, but was decreased in MO17. The level of maximum fluorescence (FM) in both line decreased. The energy necessary for closing reaction centers in PSII (Sm) and number of the QA reduction during fluorescence from Fo until FM (N) in MO17 were increased, but were decreased in B73. The results of this study revealed++ using from the chlorophyll a fluorescence can be a rapid and non-destructive method for evaluation of the maize reactions to injures caused by fusarium fungi infections.

    Keywords: Antioxidant enzyme, Biotic stress, Chlorophyll fluorescence, Maize leaf, Yield
  • Narges Hamadi, Mehdi Arzanlo * Pages 25-51

    Elm is one of the most important ornamental trees and is used extensively in design of urban green space. Dieback and canker disease of elm has been widespread in Tabriz green space and other cities in province in recent years. In order to identify the factors involved in dieback and canker of elm trees in Tabriz city, symptomatic and healthy samples were taken and 208 fungal isolates from 64 plant samples were purified. Identification of species was carried out using morphological and sequence data of the ITS or TEF regions for some species. In this study, 16 species of fungi including, Ophiostoma novo-ulmi, Fusarium solani, F. proliferatum, F. tricinctum, Pestalotiopsis brassicae, Cytospora rhodophila, C. chrysosperma, Didymella glomerata, Chaetomium globosum, Ch. rectanguare, Clonostachys rosea, Seimatosporium lichenicola, Coniolariella macrothecia, Pleurostomophora ochracea, Sordaria sp. and Geosmithia sp were isolated from sapwood and wood parts of trunk and main branches with vascular discoloration and healthy trees. Among the identified isolates, Fusarium and Chaetomium were the most abundant taxa. Chaetomium globosum, Ch. rectangulare, F. proliferatum, S. lichenicola, P. brassicae, Co. macrothecia, Pl. ochracea, C. rhodophila, Geosmithia sp., Cl. rosea and D. glomerata are new reports on elm host worldwide.

    Keywords: Elm, Dieback, Pestalotiopsis, Cytospora, Fusarium, Ophiostoma
  • Roya Taghizadeh * Pages 51-62

    Abstract Population density and spatial distribution pattern of Tetraneura ulmi (L.) (Hemiptera: Pemphigidae) galls on elm, Ulmus densa Litv. were determinedin Miandoab, West Azerbaijan during 2015-2016. 20 samples from every four cardinal directions in lower one third part of crown were randomly selected from each tree per sampling dates. One leaf was selected as a sampling unit. One data set including 200 leaves collected from 10 trees. Results showed that population density of aphid galls in the south of tree, was significantly higher than other directions. The spatial distribution pattern of aphid galls using Taylor's method, index of dispersion and Lloyd's mean crowding was regular. Moreover, there was no significant relationship using linear regression between the temperature and relative humidity with the number of galls. Correlation between length and width of galls with number of aphids was calculated. There was significant positive correlation between number of aphids and the length / width of galls.

    Keywords: Sampling program, Gall, Tetraneura ulmi, elm, Population fluctuations
  • Sama Navidi, Hamed Ghobari *, Amin Sadeghi Pages 65-75

    In this study, the efficiency of different traps including window trap and colored pan traps (white, yellow, red, purple and blue ones) to capture members of the order Coleoptera was assessed in the two rangeland and farmland habitats of the Saral Agricultural Station of Kordestan province. During the study, a total of 18509 individuals from 19 families of the Coleoptera were collected using the different traps. The results showed that the rarefaction curve of window trap had the most coordination and estimation with total rarefaction curve. There was significant difference (α=5%) among the traps in value of Shannon-Wiener index (P=0, df=5, F=37.07) and Simpson index (P=0, df=5, F=10.87) in rangeland area. While window trap had higher mean Shannon- Wiener and Simpson indexes (0.9±0.06 Bit and 5.8±1.1 respectively) than colored pan traps. In farmland area, there also was significant difference (α=5%) among the traps in value of Shannon-Wiener (P=0, df=5, F=16.84) and Simpson indexes (P=0, df=5, F=9.18) in, while window trap and white pan traps had highest mean Shannon- Wiener index (0.9±0.02 Bit and 0.8±0.08 Bit respectively) and Simpson index (6.1±0.5 and 5.6±1.5 respectively).

    Keywords: Biodiversity Index, Coleoptera, Kurdistan, Rarefaction, Trap
  • Neda Temori, Sh Iranipour, Parisa Banamolaei * Pages 77-93

    Abstract Egg parasitoids are the most important natural enemies of Sunn pest, Eurygaster integriceps Puton (Hem.: Scutelleridae), which play important role in the control of this pest. Among its parasitoids, Trissolcus grandis (Thomson) (Hymenoptera: Platygastridae) is the most widely distributed and prevalent species, which used in this research, to determine the effect of light intensity and photoperiod on life history and population growth parameters. At the first part of this study, effect of three light intensities, (5331, 1412.5 and 706 Lux) was studied at 26 ± 1˚C, 50±10% RH and 16:8 (L: D) photoperiod. Significant differences were observed in all stable population growth parameters except net reproductive rate (R0). Total fecundity also showed significant differences among the light intensity treatments. Moreover, effect of four photoperiod regimes, 10:14, darkness, 12:12 and 14:10 h (light: darkness) were studied at constant laboratory conditions. Significant differences were observed among all parameters as they were classified within two groups (10:14 and darkness in a group compared to 12:12 and 14:10 h in the other one). Significant differences were also observed among the treatments of the other parameters including developmental time, total fecundity and sex ratio. Overall, light intensity and photoperiod had limited although significant effects on the most biostatistics of T. grandis. It seems that T. grandis is able to successfully develop, survive and reproduce under a wide range of light regimes.

    Keywords: Life table, Sunn pest, Trissolcus grandis
  • Safarali Safavi * Pages 95-107

    Abstract Stripe (yellow) rust caused by Puccinia striiformis f. sp. tritici, is one of the most devastating disease of bread wheat (Triticum aestivum) in the world. This rust disease represents a constant threat to wheat production in several countries in Central and Western Asia (CWA). A wide range of virulent yellow rust pathotypes is evolving in this region causing the breakdown of widely utilized sources of resistance in wheat. Hence, the knowledge of effective resistance genes in the region will enable breeders to target those useful genes in their breeding programs. In order to determine of effective resistance genes in Ardabil, northwest of Iran, virulence patterns of wheat yellow rust were studied from 2015 to 2016 under the field conditions by planting of differential sets and isogenic lines. Seedling reaction was also evaluated under field conditions in 2010. Results showed that yellow rust resistance genes Yr3V, Yr3a, Yr4a, Yr4, Yr5, Yr10, Yr15,Yr16, YrCV, YrSD, YrND were effective and the race-nonspecific resistance genes YrA3, YrA4, Yr18 and Yr29 and genes in cultivars; Parula and Pavon 76 were partial effective during the study period. Virulence was observed for genotypes having resistance genes Yr2, Yr6, Yr7, Yr9, Yr17, Yr20, Yr21,Yr22, Yr23, Yr24, Yr25, Yr26, Yr27, YrSU, and YrA, and therefore, they were ineffective. Cluster analysis of genotypes based on the seedling and adult plant reactions, showed considerable diversity among the wheat cultivars/lines studied. The Genes found effective against yellow rust under natural conditions may be deployed singly or in combinations with durable resistance genes to develop high yield resistant wheat cultivars in wheat growing areas that yellow rust races have the same virulence pattern to the prevalent race/s of Ardabil.

    Keywords: Wheat, stipe rust, Virulence, effective resistance genes, ineffective resistance genes
  • Jafar Nikan *, Mohsen Morvati Pages 109-123

    Hamedan is one of the pioneer provinces of Iran in the cultivation of green-house grown crops, especially cucumber. Frequent pesticide applications to control the pests in greenhouses have raised public anxiety concerning the pesticide residue in green-house products. The present report is the results of an investigation done on pesticide residue levels in green-house grown cucumber in Hamedan province. In this study 39 cucumber samples were collected from green-houses across the province. The residue levels of nine pesticides (dichlorvos, malathion, diazinon, pirimicarb, chlorpyrifos, imidacloprid, bromopropylate, tetradifon and metalaxyl) in each sample were determined, using Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) or High Performance Liquid Chromatography (HPLC) analytical methods. The results indicated that no sample was completely free of residues of all tested pesticides. In 37.5% of the samples, the pesticide residue levels were higher than the maximum residue levels (MRLs). The residues of bromopropylate, tetradifon and pirimicarb were not higher than the MRLs in any sample. The average residues of diazinon, chlorpyrifos, dichlorvos and malathion in the samples were higher than their corresponding MRLs. The ratios of the mean residue to MRL (mean/MRL) for these four pesticides were 9.54, 4.84, 3.74 and 1.93, respectively. This is the first report on pesticide residue levels in green-house grown cucumber in Hamedan province.

    Keywords: Cucumber, GC, MS, Hamedan, HPLC, MRL, Pesticide residue