فهرست مطالب

زبان شناسی اجتماعی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، پاییز 1398)

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی کریمی فیروزجایی*، فاطمه جمشیدی صفحات 11-26

    رسانه‏های جمعی زمینه‏ای برای بیان مسائل اجتماعی و زندگی مردم در سطح ملی و بین‏المللی فراهم می‏کنند. سینما ابزاری قدرتمند و تاثیرگذار در جذب مخاطب است و برای بیان مسائل اجتماعی نقش بسزایی ایفا می‏کند. این پژوهش با استفاده از رویکرد تحلیل ‏گفتمان انتقادی فرکلاف و به روش توصیفی‏‏تحلیلی به بحث و بررسی تاثیر متغیر جنسیت در بازنمایی مسائل اجتماعی در فیلم سینمایی رگ ‏خواب پرداخته که یکی از شاخه‏های زبان‏شناسی اجتماعی است. در پژوهش حاضر، فیلم‏های سینمایی ایران به‏عنوان جامعه آماری و فیلم رگ‏ خواب به شیوه هدفمند به‏ عنوان نمونه تحقیق تحلیل و بررسی قرار شده است. سوال اصلی تحقیق این است که گفتمان فیلم رگ خواب جنسیت را چگونه بازنمایی می‏کند؟ و زن و مرد داستان فیلم چگونه بازنمایی شده‏اند. یافته‏‏های این تحقیق نشان ‏‏می‏‏دهد که شخصیت زن داستان خوشبختی‏اش را وامدار حضور مردی می‏داند که شناخت درستی از او ندارد و با باورهای احساسی و شکننده، دنیایی برای خود می‏سازد که نشئت‏گرفته از نگاه اشتباهش به زندگی است. شخصیت مرد داستان، با خیانت به زن و سوءاستفاده از شرایط شکننده روحی وی بعد از جدایی، درنهایت عشق را در دل زن می‏کشد، اما قسمتی از وجود زن قصه است. این زن نماینده بخشی از زنان جامعه است که بدون آگاهی و بی‏توجه به محیط پیرامون خود رشد یافته‏اند و نصیحت پدر را که در این فیلم نمود جامعه است، در نظر نگرفته‏اند؛ درنتیجه، با حقیقت تلخ «فریب» مواجه می‏شوند و سرانجام، این فروپاشی درونی آنان را از نو می‏سازد و معنا می‏کند.

    کلیدواژگان: جنسیت، تحلیل گفتمان انتقادی، فرکلاف، فیلم رگ خواب، زبان‏شناسی اجتماعی
  • شراره مظفری*، یحیی مدرسی، آزیتا افراشی، مصطفی عاصی صفحات 27-40
    رفتار زبانی گویندگان تحت‏تاثیر متغیرهای اجتماعی سن، جنسیت، تحصیلات و شهر محل سکونت در برابر کاربرد تنوعات گونه‏ای (محلی، شیرازی و معیار)، واکنش‏های مساعد و نامساعدی را به‏دنبال دارد که منجر به شکل‏گیری مقوله‏بندی های اجتماعی از دیدگاه شناختی می‏شود. این پژوهش میدانی به توصیف همبستگی بین لایه های اجتماعی و صورت‏های زبانی ازمنظر دیدگاه کاربردبنیان در استان فارس می‏پردازد. داده ها ازطریق شیوه پیمایشی توسط 490 گویشور از شهرهای شیراز، مرودشت، کازرون، فسا، جهرم و چند شهر اطراف شیراز گردآوری شده است. نتایج به‏دست‏آمده از شهرهای مورد مطالعه نشان می‏دهد که ازلحاظ متغیر سن، گروه سنی 15 تا 30 سال بیش از گروه های سنی دیگر و از لحاظ جنسیت، زن‏ها بیشتر از مردها و ازلحاظ میزان تحصیلات، گروه های تحصیلی بالاتر کاربرد گونه معیار را در حوزه های اجتماعی مورد مطالعه (خانواده، آموزش، کار، کوچه و بازار، رسانه و در گفتار افراد تحصیل‏کرده) بر گونه های شیرازی و محلی شهرشان ترجیح می‏دهند. آن‏ها این گونه های زبانی را برای ابراز وفاداری و هویت بومی در محیط‏های اجتماعی غیررسمی و در کنار خانواده و آشنایان به‏کار می‏برند.
    کلیدواژگان: زبان‏ شناسی اجتماعی‏-شناختی، نظریه کاربردبنیان، مقوله‏ بندی‏ های اجتماعی، متغیرهای اجتماعی، متغیرهای زبانی، تنوعات گونه ‏ای
  • معصومه پلویی*، محمدرضا احمدخانی، مهدی سمایی صفحات 41-54
    پژوهش حاضر به بررسی میزان کاربرد واژگان زبان مخفی در دو گروه جنسیتی می‏پردازد. زبان مخفی مجموعه کلمات و عباراتی است که گروه های خاص برای مخفی نگاه‏داشتن اسرار درون‏گروهی‏شان به‏ کار می‏برند. این مقاله با استناد به رویکرد زبان‏شناسی اجتماعی به توصیف تفاوت‏های کاربردی واژگان این زبان در دو گروه زنان و مردان پرداخته است. داده های این پژوهش با استفاده از 60 مصاحبه حضوری به روش نمونه‏گیری تصادفی گلوله برفی گردآوری شده است. این پژوهش کاربردی و توصیفی است و با روش مطالعه موردی انجام شده است. هدف پژوهش پاسخگویی به این سوال است که آیا بین فراوانی‏ واژگانی مشاهده‏شده و فراوانی های موردانتظار اختلافی معنی‏دار وجود دارد یا خیر. فرض این است که مردان بیشترین واژه های زبان مخفی را در بین مصاحبه‏شونده ها دارند؛ که برای آزمودن آن از روش ناپارامتریک خی2 (χ 2) استفاده شده است. در این پژوهش، متغیر وابسته فراوانی واژگان زبان مخفی، و متغیر مستقل جنسیت است. به نظر می‏رسید که جنسیت نقشی مهم در فراوانی واژه ها داشته باشد، اما نتایج یافته های این پژوهش نشان داد میان دو متغیر جنسیت و استفاده واژگان زبان مخفی تفاوت معناداری وجود نداشت؛ بااین‏حال گرایش زنان در بیان برخی واژه ها از مردان کمتر بود.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، زبان مخفی، جنسیت، دشواژه، تیره، نقش اجتماعی
  • معلاه واثق، مهدی پورمحمد* صفحات 55-66
    ادبیات کودک و نوجوان نقشی مهم در اجتماعی‏شدن مخاطب دارد و بازتاب شرایط جامعه، باورها، سنت‏‏ها و عقایدی است که بر پایه آنها، ذهنیت و تلقی خوانندگان از پدیده های مختلف شکل می‏‏گیرد. یکی از مهمترین جنبه های اجتماعیشدن شکل‏‏گیری مفهوم هویت جنسیتی در ذهن کودک است که در دوران نوجوانی به ثبات می‏‏رسد. ادبیات داستانی اجتماعی‏‏ترین گونه ادبیات است که می‏‏تواند بهترین منبع برای دستیابی به تصویری باشد که ادبیات کودک و نوجوان ایران در طول زمان از مفهوم جنسیت ارائه داده است. کودکان ازطریق کتاب با دنیای جدیدی آشنا می‏‏شوند و تجربیات جدید و متفاوتی کسب می‏‏کنند. تحقیق حاضر به بررسی جایگاه و نقش زن، مرد و کلیشه های جنسیتی در ادبیات کودک می‏‏پردازد. درمجموع، 200 کتاب داستان فارسی بررسی شد. نتایج بررسی نشان داد که در میان کتاب‏های پرفروش از سال 1385-1395، در بازه زمانی ده‏ساله، نمونه کتاب‏هایی که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان آن‏ها را کتاب برتر معرفی کرده است، تبعیض جنسیتی یافت ‏می‏شود. تعداد شخصیتها و اسم‏های مردان تقریبا دوبرابر زنان بود. شخصیت‏های اصلی زن متن بیشتر دیده می‏شدند. در این مقاله، درباره قالب کتابهای عکسدار کودکان که در شکلگیری هویت جنسیتی اهمیتی بالا دارد پژوهش شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات کودکان، تفکر غالبی درباره جنسیت، رفتار قالبی در برابر جنسیت، کم ‏‏نمایی زنان، زبان‏شناسی اجتماعی
  • غلام حسین کریمی دوستان*، منیژه میرمکری صفحات 67-88

    پژوهش حاضر، مطالعه‏‏ای تجربی برای اندازه‏‏گیری قابلیت فهم متقابل بین گونه مهابادی از آذربایجان غربی و گونه بدره‏‏ای از استان ایلام، مطابق معیارهای زبان‏‏شناختی و فرازبان‏‏شناختی در چارچوب اصل چندزبانه‏‏پذیری است. به این منظور، از آزمون‏‏های عملکردی برای سنجش فهم زبانی و برای بررسی عوامل فرازبان‏‏شناختی مانند نگرش زبانی و برخورد زبانی از آزمون نظرسنجی استفاده شد. روش نمونه‏‏گیری تصادفی هدفمند بود. آزمون‏‏ها در چهار سطح ترجمه جمله، مثل واژه و بازگویی متن، ضبط شدند و به سمع آزمودنی‏‏ها رسیدند. آزمودنی‏‏ها ترجمه مواد شنیداری گونه مقابل را به زبان فارسی در پاسخنامه قید می‏‏کردند. یافته‏‏ها نشان دادند قابلیت فهم دو گونه موردبررسی متقارن نیست و به‏رغم آنکه نگرش گویشوران بدره‏‏ای نسبت به گونه مهابادی مثبت‏‏تر بود، نمرات گویشوران مهابادی در آزمون‏‏های زبانی بالاتر بود. این نتیجه با مطالعات ماورود (1976) و نیز دلسینگ و آکسون (2005) که مدعی بودند میان نگرش مثبت و قابلیت فهم زبانی همبستگی مثبت وجود دارد، مغایرت داشت. همچنین یافته‏‏ها نشان داد از میان یازده خصیصه واژگانی که به‏عنوان عوامل موثر بر قابلیت فهم، مورد تاکید کورشنر و همکاران (2008) است تفاوت آوایی و ریشه‏‏‏‏‏‏شناسی واژگانی نقشی مهم‏‏تر در میزان قابلیت فهم میان گویشوران این دو گونه زبانی دارند.

    کلیدواژگان: فهم متقابل، چندزبانه‏‏ پذیری، نگرش زبانی، برخورد زبانی، گونه مهابادی، گونه بدره ‏‏ای، زبان‏شناسی اجتماعی
  • مریم تفرجی یگانه*، زهرا انصاری صفحات 89-100
    زبان مهم‏ترین ابزار برای ایجاد ارتباط است، اما گونه‏ای رمزی از آن، برای محدود کردن ارتباط به‏کار می‏رود .زبان رمزی جابری یکی از ناشناخته‏ترین زبان‏های رمزی در ایران است که در گذشته بر حسب نیاز، توسط مردم روستای جابر (از توابع شهرستان بدره، استان ایلام) ساخته شده است. این زبان در گویش محلی به (rzuwânakiêž)  معروف است. هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های زبان‏شناختی زبان رمزی جابری است و داده ها به صورت میدانی، بر اساس شم زبانی نگارنده و مصاحبه با گویشوران بومی این زبان به‏دست آمده‏اند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‏دهد که زبان رمزی جابری از لحاظ دستگاه واجی، صرف و نحو، همچون زبان معیار در این منطقه است ولی از لحاظ واژگانی کاملا با آن متفاوت است. مبدعان این زبان نیز دعانویسان جابری هستند که در گذشته برای دعانویسی به نواحی مختلف سفر می‏کردند و نیاز به یک زبان مخفی داشتند که به وسیله آن بتوانند اسرار خود را از غریبه ها مخفی نگه‏دارند. بررسی ها نشان می‏دهد که مبدعان زبان‏های رمزی و از جمله زبان رمزی جابری، معمولا صاحبان مشاغلی هستند که برای حفظ اسرار شغلی خود، دست به ابداع چنین زبان‏هایی زده‏اند.
    کلیدواژگان: زبان رمزی (مخفی)، ویژگی‏ های زبا‏‏‏‏ن ‏شناختی، جابری، زبان‏ شناسی اجتماعی، پیجین
  • فریده حق بین*، نرجس منفرد صفحات 101-118

    پژوهش حاضر در حوزه زبان‏شناسی اجتماعی، در پی واکاوی گفتمان آگهی‏نماهای مکانی شهر تهران است تا با در نظر گرفتن سازوکارهای معناپردازی بینانشانه‏ای، به شناساندن جنبه‏هایی بپردازد که در این رسانه کمینه به گسترش معنا منجر می‏شوند. این پژوهش‏، در پی پاسخ به این پرسش است که «چگونه سازه‏های درون‏متنی آگهی‏نماهای مکانی شهر تهران از طریق پیوند با سازه‏های برون‏متنی به گسترش ابعاد معنایی کمک می‏کنند؟». به منظور تحلیل و بازنمایی جنبه‏های ناشناخته معنا، از الگوی ترکیبی با رویکردی چندروشی بهره گرفته شده‏است که قادر به واکاوی سازه‏های معناپرداز درون‏متنی در سطح‏ها و مرتبه‏های گوناگون و با توجه به پیوندهای برون‏متنی بافت ‏است. داده‏های پژوهش با روش میدانی و اسنادی گردآوری شدند. پس از نمونه‏گیری جامعه آماری به شیوه تصادفی خوشه‏ای، داده‏های پژوهش با روش کمی و کیفی توصیف و تحلیل شدند. یافته‏های پژوهش نشان داد که بازنشانه‏سازی بافت مکان غیرپیرامونی در متن آگهی‏نماها، با تاثیرپذیری از برخی ویژگی‏های منطقه‏‏های شهری و یا مکان‏های مذهبی، تاریخی و فرهنگی یا تجاری، به گسترش ابعاد معناپردازی می‏پردازند. همچنین، بازنشانه‏سازی بافت موقعیت پیرامونی در آگهی‏نماهای مکانی شهر تهران بر پایه اشاره به سازه‏های بافت موقعیت پیرامونی، گسترش بافت متنی در ارتباط با بافت موقعیت پیرامونی، حضور سازه‏های بافت موقعیت پیرامونی در متن آگهی‏نما، به گسترش ابعاد معناپرداز این رسانه کمینه منجر شده‏است.

    کلیدواژگان: آگهی‏ نمای مکانی، بافت موقعیت، بازنشانه‏ سازی، انسجام بینانشانه ‏ای، زبانشناسی‏ اجتماعی
|
  • Ali Karimi Firozjaei *, Fateme Jamshidi Pages 11-26

    Mass media pave the way for expressing social affairs and people’s lives at the national and international levels. As a powerful and influential tool, Cinema plays a significant role in attracting audiences to express social issues. Using Fairclaough model for critical discourse analysis and descriptive and qualitative method, this research investigates one of the branches of sociolinguistics, namely, the impact of the gender on the representation of social issues in Rag-e-Khab. The population of this study is Iranian cinema movies, and Rage-e-Khab, selected through a purposive sampling method, was analyzed for the purpose of this study. The main questions are: How does the movie Rage-e-Khab represent gender? How are the men and women represented in the film's story? The findings of this study show that the female character of the story owes her luck to the presence of a man whom she does not know very well, and builds a world with her emotional and fragile beliefs stemming from her mistaken view of life. The man's character in the story betrays the woman and abuses her fragile psychological conditions after separation, and ultimately destroys the love in the woman, yet he remains in the life of the woman in the story. This woman represents a part of those in society who grew up unknowingly disregarding their surroundings and neglected the advice of the father, which was portrayed in the film as the society. As a result, women confronted with the bitter truth of deception and, ultimately, this internal collapse recreates them and makes them meaningful.

    Keywords: Gender, Critical discourse analysis, Fairclaough, Rag-e-Khab movie, sociolinguistics
  • Sharareh Mozaffari *, Yahya Modarresi, Azita Afrashi, Mostafa Assi Pages 27-40
    Speakers’ linguistic behavior regarding the usage of lectal variations (regional, Shirazi and Standard varieties), creates mixed responses which are influenced by social variables, the age, gender, education and place of residence. The favorable and unfavorable reactions toward the regional lectals have led to the formation of social categorizations from a cognitive point of view. This field study describes the correlation between social layers and linguistic forms in Fars Province. Data collection was carried out through a survey method by 490 speakers from Shiraz, Marvdasht, Kazeroun, Fasa, Jahrom and several cities around Shiraz. The founding indicates that, the age group of 15 to 30 year-old more than the other age group, women more than men and, speakers with higher education, prefer to use the Standard Variety rather than their local varieties in social domains (family, education, work, street, media, and in elites’ discourse). Although the Standard Variety is dominant everywhere, local varieties are used by the native speakers to express their identity in informal social settings and live with these varieties alongside their family and acquaintances.
    Keywords: sociolinguistics, Usage-based theory, Social categories, Social variables, Linguistic variables, Lectal variaitons
  • Masumeh Poloie *, Mohammad Ahmadkhani, Seyed Mehdi Samaei Pages 41-54
    The present study investigates the use of Argot language vocabulary in two gender groups. The Argot language is a collection of words and phrases that certain groups use to keep secrets inside their group against others. This sociolinguistics study describes the functional differences of the vocabulary of this language in two groups of males and females. Data were randomly collected through 60 face-to-face interviews. This research applied a descriptive and a case study method. The purpose of this research is to answer the question whether there is a significant difference between the lexical frequency and the expected occurence. To test the hypothesis, males respondents have used the most secret words in the interviewees, using Chi-square non-parametric tedst. The dependent variable in this study is the frequency of Argot vocabulary and independent gender variable is gender. It seems that gender plays an important role in the frequency of certain words; nevertheless, the results  showed that there is no significant difference between the two gender variables and the use of the Argot vocabulary; however, the tendency of females to use argot vocabulary is less than men.
    Keywords: sociolinguistics, Gender, Argot language, Taboo, Dark, Social role
  • Mala Vasegh, MEHDI PURMOHAMMAD * Pages 55-66
    Children’s and adolescent literature plays an important role in socializing the audience and reflects the conditions of society, beliefs, traditions and opinions that shape readers' mentality and perception of the various phenomena on which they are based. One of the most important aspects of socializing is the formation of concept of gender identity in the children's mentality, which stabilizes in adolescence. The fictional literature as the most socially used genre can be the best source to present the image that Iranian children and adolence literature have about the concept of gender. Children get acquainted to the new world through the book and gain new and different experiences. The present study investigates the status and role of women, men and gender stereotypes in child literature. A total number of 200 Persian fiction books were analyzed. The results show that a gender-based discrimination was found in the books awarded as the top best-selling books by Iran Center for the Intellectual Development of Children and Younh Adult for a decade from 1385 to 1395. In these books, the number of male characters and names was almost twice as much as female characters. The main female characters of the text were seen more often. This article investigates the stereotypes of children's picture books which play a role in shaping gender identity.
    Keywords: children's literature, dominant thinking about gender, gender stereotyping, overshadowing women, sociolinguistics
  • Gholam Hosein Karimi Doostan *, Manijeh Mirmukri Pages 67-88

    The present writing is a report of an empirical study to measure the level of mutual intelligibility between Mahabadi variety from West Azarbayjan and Badrei one from Ilam Province based on linguistic and non-linguistic criteria and receptive multilingualism approach. For this purpose, two types of tests, that is, function tests and opinion tests were used. We used targeted sampling to exclude subjects who had previous language contact. Test materials which were translated into the most common language in both varieties, were recorded. Subjects wrote the meaning or translation of presented auditory items in Persian. Findings showed that intelligibility between two varieties was not symmetric and although the attitude of Badrei speakers was more positive compared to the other variety, the scores of Mahabadi speakers in function tests were higher. This finding contradicts the result of the previous studies conducted by Maurud (1976) and Delsing and Akesson (2005) who claimed that there was a positive correlation between positive attitude and intelligibility. Moreover, the findings showed that among the eleven lexical features emphasized by Gooskens et al. (2008) as factors affecting intelligibility, phonetic distance and lexical etymology influence intelligibility more than other factors in these varieties.

    Keywords: mutual intelligibility, receptive multilingualism, language attitude, language contact, Mahabadi variety, Badrei variety, sociolinguistics
  • Maryam Tafaroji Yeganeh *, Zahra Ansari Pages 89-100
    Language is the most important device for communication, but one coded form of it is used to restrict communication. The Coded Language of Jaberi is one of the most unknown languages in Iran that was originally developed by the people of Jaber village (of Badre County, Ilam Province). This language is known as žêrzuwanaki in the local dialect. The purpose of this research was to study the linguistic characteristics of the coded language of Jaberi. The data were collected through field research based on the researchers’ linguistic aptitude and interviews with native speakers of this language. The results indicated that the phonemes, syntax and grammar of the coded language of Jaberi is similar to the standard language of the region, but lexically it is completely different. The inventors of this language were also Jaberi’s prayer writers who traveled to different areas in the past to pray for people, and they needed a coded language to keep their secrets hidden from others. Results show that the creators of coded languages including the coded language of Jaberi are usually business owners who have invented such languages to protect their business secrets.
    Keywords: Coded language, Linguistic features, Jaberi, sociolinguistics, Pidgin
  • Farideh Haghbin *, Narjes Monfared Pages 101-118

    The present sociolinguistic research aimes to study the discourse of ambient billboards in Tehran in order to identify, by means of inter-semiotic cohesive devices, the aspects which lead to the development of meaning in this minimal medium. Accordingly, the present study attempts to address the question "How inter-textual elements of Tehran ambient billboards could create meaning in relating to intra-textual elements?  In order to analyze and represent the unknown aspects of meaning, a mixed model with a multivariate approach has been used to analyze the intrinsic meta-analysis constructs at different levels and with respect to the intertextual links in the context. The data were collected using field and documentary method. After the data were collected through cluster random smapling, they were qualitatively and quantitatively analyzed. The findings showed that the resemioticisation of non-peripheral text in the context of Tehran ambient billboards was influenced by features of urban areas or religious, historical, cultural or commercial sites, extending the dimensions of meaningfulness. Also, the resemioticisation of the texture of the position of the ambient billboards of Tehran was based on the reference to the structures of the texture of peripheral text, the development of texture in relation to the context of the perimeter position, and the presence of structures of the perimeter context in the text of the billboards, which has led to the expansion of the dimensions of the miniaturization of this minimal medium.

    Keywords: ambient billboards, context of situation, resemioticisation, inter-semiotic cohesion, sociolinguistics