فهرست مطالب
مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال ششم شماره 5 (پیاپی 26، آذر و دی 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/09/10
- تعداد عناوین: 12
-
صفحات 1-13مقدمه
افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی در جمعیت عمومی است که ناامیدی عامل اصلی آن است و می تواند سبب گرایش به اعتیاد شود؛ بنابراین با شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن، می توان شرایط مورد نیاز برای پیشگیری از آن را فراهم کرد.
هدفهدف از مطالعه حاضر، تعیین شیوع افسردگی و ناامیدی و رابطه آن بر گرایش به سوءمصرف مواد مخدر در دانش آموزان دبیرستان های شهرستان دیواندره در سال 1397 است.
روشمطالعه حاضر مقطعی است. جامعه آماری شامل دانش آموزان مقطع دبیرستانی شهرستان دیواندره و حجم نمونه مطابق جدول مورگان، 370 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری به صورت طبقه بندی و ابزار مورداستفاده شامل پرسشنامه های استاندارد افسردگی و ناامیدی بک و همچنین پرسشنامه گرایش به سوء مصرف مواد است. داده ها توسط t-test، آزمون همبستگی اسپیرمن و کای اسکوئر مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته هادر مطالعه حاضر شیوع ناامیدی در مطالعه حاضر 66 درصد بود از سوی دیگر، 265 نفر از دانش آموزان دارای میزان افسردگی کم، 79 نفر دارای میزان افسردگی متوسط و 26 نفر دارای میزان افسردگی زیاد بودند. بین میزان ناامیدی با معدل (P=0.012)، وضعیت اقتصادی خانواده (0/006=P) و سابقه مصرف دخانیات در دانش آموزان (0/001>P) رابطه معناداری وجود دارد. همچنین افسردگی با سن (0/009=P) و جنسیت (0/032=P) رابطه معناداری داشت.
نتیجه گیرییافته ها دلالت بر این دارد که افسردگی و ناامیدی نقش مهمی در کیفیت زندگی و پیش بینی آمادگی به اعتیاد دارند و اینکه دانش آموزان مورد مطالعه، در مجموع نیازمند خدمات بهداشت و روان بیشتری می باشند.
کلیدواژگان: افسردگی، ناامیدی، گرایش به اعتیاد، دانش آموزان -
صفحات 14-26مقدمه
در رویکرد جدید به مدرسه ترکیبی از نقش های فردی و اجتماعی بر رشد و پیشرفت دانش آموزان در مدرسه اثرگذار است؛ بنابراین در کنار عوامل فردی مانند ویژگی های شخصیتی، هویت تحصیلی و التزام تحصیلی به عواملی مانند جو مدرسه و مهارت حل تعارض بین فردی که بیشتر به بعد اجتماعی مدرسه مربوط می شود، توجه شده است.
هدفهدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه جو مدرسه و راهبردهای حل تعارض با هویت و التزام تحصیلی با میانجی گری ویژگی های شخصیتی (وظیفه شناسی) بود.
روشروش پژوهش همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم دوره دوم شهر دزفول در سال تحصیلی 97-96 و نمونه آماری برابر با 300 دانش آموز بود که به روش تصادفی نسبتی مرحله ای انتخاب شدند. داده از طریق پرسشنامه جو مدرسه، پرسشنامه مدیریت تعارض، پرسشنامه ویژگی های شخصیتی (نئو)، پرسشنامه التزام تحصیلی و پرسشنامه هویت تحصیلی جمع آوری گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آماری مناسب در سطوح توصیفی و تحلیل مسیر استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد که تمام مسیرهای مدل فرضی به جز مسیر راهبردهای حل تعارض به هویت و التزام تحصیلی در سطح 0/05P<معنی دار هستند.
نتیجه گیریجو مدرسه بر التزام تحصیلی و هویت تحصیلی اثر مستقیم دارد و راهبردهای حل تعارض از طریق ویژگی شخصیتی وظیفه شناسی به بهبود التزام تحصیلی کمک می کند.
کلیدواژگان: جو مدرسه، راهبردهای حل تعارض، التزام تحصیلی، هویت تحصیلی، ویژگی های شخصیتی -
صفحات 27-40مقدمه
نسبت انگشت دوم به چهارم نشان گری قابل پیش بینی برای تستوسترون پیش از تولد است که با طیف گسترده ای از رفتارهای متفاوت از نظر جنسی ارتباط دارد.
هدفهدف از مطالعه حاضر تمرکز بر 2D:4D و نقش احتمالی آن به عنوان نشانگر زیستی بر توانایی های فضایی در ورزشکاران زن و مرد است.
روشپژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود. نمونه ها به صورت تصادفی در دسترس انتخاب شدند. نموند پژوهش شامل 40 ورزشکار زن و 40 ورزشکار مرد بود. برای ارزیابی توانایی های فضایی از آزمون چرخش ذهنی (MRT) و توانایی هدف گیری استفاده شد. همچنین در این آزمون از دستگاه ردیابی چشم به منظور بررسی و بازبینی حرکات چشم به هنگام اجرای تکلیف هدف گیری استفاده شد. برای بررسی تستوسترون پیش از تولد از نسبت انگشت دوم به چهارم به وسیله اندازه گیری طول انگشتان توسط متر نواری استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
یافته هایافته ها نشان داد بین نسبت انگشت دوم به چهارم و توانایی های فضایی رابطه منفی و معناداری وجود داشت (0/01p<). همچنین بین 2D:4D با شاخص های توجه بینایی در این پژوهش رابط معناداری وجود داشت (0/01 p<).
نتیجه گیریاین یافته ها می تواند توضیح دهد که چگونه مردان و زنان هیپر آندروژنیک از اثرات تقویت عملکرد آندروژن ها در ورزش هایی که توانایی های فضایی با عملکرد بهتر ارتباط دارد، سود می برند.
کلیدواژگان: تستوسترون، توانایی های فضایی، حرکات چشم، تفاوت های جنسی -
صفحات 41-54مقدمه
مبتلایان به لکنت مانند سایر افراد مستعد رنج بردن از ترس ها، استرس، نگرانی ها و اضطراب هستند.
هدفهدف از این پژوهش مقایسه انعطاف پذیری شناختی، اجتناب شناختی و ناگویی خلقی در دانش آموزان پسر با و بدون اختلال لکنت زبان مقطع متوسطه شهر تهران است.
روشروش این پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل دادند. از میان نواحی آموزش و پرورش، ناحیه 18 به صورت تصادفی انتخاب و از بین تمامی مدارس ناحیه آموزشی مذکور، تعداد 30 دانش آموز پسر دارای اختلال لکنت زبان به روش نمونه گیری هدفمند و 30 دانش آموز پسر بدون لکنت زبان به روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان حجم نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال، اجتناب شناختی سکستون و داگاس، ناگویی خلقی تورنتو و شدت لکنت رایلی استفاده شد.
یافته هانتایج حاصل نشان داد که نمرات میانگین دانش آموزان دارای اختلال لکنت در مقایسه با همتایان عادی در انعطاف پذیری شناختی پایین تر، اما در اجتناب شناختی و ناگویی خلقی بالاتر است (0/05p<).
نتیجه گیرینتایج این پژوهش نشان داد که افراد مبتلا به اختلال لکنت نسبت به همتایان عادی خود در متغیرهای انعطاف پذیری شناختی ضعیف تر و در اجتناب شناختی و ناگویی خلقی نسبت به افراد عادی بالاترند.
کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، اجتناب شناختی، ناگویی خلقی، اختلال لکنت، دانش آموزان -
صفحات 55-71مقدمه
شخصیت و سازه های مرتبط با آن همواره به عنوان یکی از زمینه های مطالعاتی حوزه روان شناسی و روان پزشکی مطرح بوده است.
هدفپژوهش حاضر باهدف بررسی روابط ساختاری معنا در زندگی، رشد شخصی، جهت گیری زندگی و خرد با اصالت شخصیت انجام شد.
روشبا طرح یک مدل ساختاری فرضی از روابط بین متغیرهای پژوهش، تعداد 166 نفر از دانشجویان دانشگاه اصفهان (85 نفر پسر و 81 نفر دختر) به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس های معنا در زندگی (MLQ)، جهت گیری زندگی شی یر و کارور (1985)، اقدام برای رشد شخصی رابیتشک (1998)، مقیاس سه بعدی خرد (آردلت، 2010) و مقیاس شخصیت اصیل وود و همکاران (2008) پاسخ دادند.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد بین مولفه های جهت گیری زندگی، معنا در زندگی، رشد شخصی و خرد با اصالت شخصیت در دانشجویان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نیز نشان داد که خوش بینی، اقدام برای رشد شخصی و خرد رابطه قابل توجهی با اصالت شخصیت دانشجویان دارند. یافته ها از برازندگی مناسب ساختار فرضی متغیرهای پژوهش حمایت کرد و نتایج حاکی از وجود همبستگی معنادار بین مولفه های جهت گیری زندگی، اقدام برای رشد شخصی، اصالت شخصیت و معنا در زندگی بود.
نتیجه گیریپژوهش حاضر علاوه بر تلویحات کاربردی، چارچوب مفیدی را در رابطه با شناسایی مولفه های پیش بینی کننده کسب و رشد اصالت شخصیت در دانشجویان فراهم می کند.
کلیدواژگان: معنا در زندگی، رشد شخصی، جهت گیری زندگی، خرد، اصالت شخصیت -
صفحات 72-82مقدمه
یکی از مهم ترین مولفه های زندگی دانش آموزان نیاز به پیشرفت است.
هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی نقش خودتنظیمی و ازخودبیگانگی تحصیلی در پیش بینی انگیزه پیشرفت دانش آموزان انجام گرفت.
روشاین پژوهش به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره ی متوسطه دوم مدارس دولتی شهرستان پارس آباد که در سال تحصیلی 97-1396 مشغول به تحصیل بودند تشکیل می دادند. از این جامعه نمونه ای به حجم 120 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و به پرسشنامه های ازخودبیگانگی تحصیلی، خودتنظیمی بوفارد و پرسشنامه انگیزه پیشرفت هرمنس پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
یافته هانتایج ضرایب همبستگی نشان داد که انگیزه پیشرفت با نمره کل ازخودبیگانگی و مولفه های احساس بی معنایی و احساس انزوا رابطه منفی و با خودتنظیمی رابطه مثبت و معنی داری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد 48 درصد از کل واریانس انگیزه پیشرفت به وسیله ازخودبیگانگی تحصیلی و خودتنظیمی تبیین می شود.
نتیجه گیرینتایج این پژوهش نشان می دهد که ازخودبیگانگی تحصیلی و خود تنظیمی می توانند به صورت معنی داری انگیزه پیشرفت دانش آموزان را پیش بینی کنند. بر این اساس پیش بینی انگیزه پیشرفت دانش آموزان از طریق متغیرهایی همچون ازخودبیگانگی و خود تنظیمی، نشان دهنده لزوم توجه به سازه های عمیق و پایدار شخصیت در مداخلات و تحقیقات آینده هست.
کلیدواژگان: خودتنظیمی، ازخودبیگانگی تحصیلی، انگیزه پیشرفت، دانش آموزان -
صفحات 83-95مقدمه
مطالعات نشان داده اند که تمایل نسبت به دریافت خدمات روان شناختی به طور معناداری در دریافت خدمات روانشناختی حرفه ای نقش دارند. بنابراین اندازه گیری تمایل نسبت به خدمات مورد توجه سیاست گذاران و پژوهشگران قرار گرفته است.
هدفبا توجه به عدم وجود ابزار مناسب اندازه گیری، پژوهش حاضر به دنبال بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس «نگرش نسبت به دریافت خدمات روان شناختی حرفه ای» در سالمندان ایرانی بود.
روشاین پژوهش یک مطالعه مقطعی (توصیفی) از نوع روان سنجی ابزار است. جامعه آماری پژوهش را 200 نفر از افراد 60 ساله و بالاتر ساکن شهر تهران تشکیل دادند. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب گردید. جهت بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس از روایی صوری و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. برای روایی پیش بین مقیاس از ابزار بهزیستی سازمان بهداشت جهانی و برای بررسی پایایی مقیاس از آلفای کرونباخ استفاده شد.
یافته هاروایی صوری ابزار بعد از ارزیابی و اصلاح آن توسط گروه متخصصین مورد تایید قرار گرفت. مقیاس مورد مطالعه همبستگی معنادار و مثبتی با ابزار بهزیستی سازمان بهداشت جهانی داشت (r=0/26). شاخص های برازش مدل مقیاس حاضر نیز در تحلیل عاملی تاییدی مناسب بود (CMIN=2/229، GFI=0/929، CFI=0/943 ،RMSEA=0/079). همچنین ضریب آلفای کرونباخ کل پرسشنامه برابر با 0/84 بود.
نتیجه گیرینتایج پژوهش نشان داد که پرسشنامه مورد بررسی مقیاسی پایا و روا برای سنجش نگرش سالمندان ایرانی نسبت به دریافت خدمات سلامت روان است. بنابراین از مقیاس حاضر می توان در پژوهش های آتی پس از بررسی های بیشتر استفاده کرد.
کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، نگرش، خدمات سلامت روان، سالمندان، ایران -
صفحات 96-107مقدمه
اختلال دوقطبی، یکی از ناتوان کننده ترین اختلالات در سراسر دنیاست. با توجه به سیر طولانی و تمایل به عود این بیماری مداخلات روان شناختی موثر اهمیت پیدا می کند.
هدفمطالعه ی حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله روانی- آموزشی بر بهبود آسیب ایگو، بازنمایی های انسانی و شاخص های ویژه در بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی انجام شد.
روش کاردر این مطالعه شبه آزمایشی دو گروهی (گروه آزمایش و کنترل)، با سنجش در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، 30 بیمار دوقطبی از میان بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی زن و مرد که در زمان حال یا گذشته در بخش اعصاب و روان بیمارستان کوثر شهرستان سمنان بستری بودند، به صورت در دسترس انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی (15= n) و گروه کنترل (15= n) گماشته شدند. بهبود آسیب ایگو، بازنمایی خوب انسانی، بازنمایی ضعیف انسانی و شاخص های ویژه در هر پنج مرحله پیش آزمون، پس آزمون و 3 مرحله پیگیری توسط آزمون رورشاخ سنجیده شد. سپس داده ها با استفاده از روش تحلیل اندازه گیری های مکرر تحلیل شدند.
یافته هایافته ها نشان داد مداخله ی روانی- آموزشی گروهی بارسلونا در بهبود آسیب ایگو، روابط ابژه و پردازش فکر، در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی موثر است. به علاوه در کاهش میزان اثربخشی این روش مداخله ای، عامل زمان اثر نداشته است (0/05>P).
نتیجه گیریمداخله ی روانی- آموزشی گروهی بارسلونا باعث بهبود آسیب ایگو، روابط ابژه و پردازش فکر، در بیماران دوقطبی می شود.
کلیدواژگان: مداخله روانی- آموزشی، آسیب ایگو، بازنمایی انسانی خوب، بازنمایی انسانی ضعیف، شاخص های ویژه، اختلال دوقطبی -
صفحات 108-117مقدمه
نقایص فرآیندهای شناختی، ویژگی معمول افراد سالمند است و به نظر می رسد هر نقصی در این فرآیندها می تواند بر سایر توانایی ها و رفتارهای دیگر این گروه تاثیر بگذارد.
هدفهدف پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای اجرائی و حافظه ی کاذب در دو گروه از سالمندان 60 تا 70 ساله و 71 تا 80 ساله شهر تهران بود.
روشپژوهش حاضر توصیفی از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه ی آماری شامل کلیه افراد بالای 60 سال مراجعه کننده به سازمان امور بازنشستگان شهر تهران در سال 1397 بود که دو گروه 100 نفری از سالمندان 60 تا 70 ساله و 71 تا 80 ساله به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش از آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین و آزمون حافظه ی کاذب استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی و مانوا تجزیه و تحلیل شد.
یافته هایافته ها نشان داد که سالمندان گروه 71 تا 80 سال عملکرد ضعیف تری در آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین نسبت به گروه 60 تا 70 سال داشتند. همچنین حافظه ی کاذب در گروه سالمندان 60 تا 70 سال در خرده مقیاس های فراخوانی کاذب و بازشناسی کاذب به طور معناداری پایین تر از افراد گروه 71 تا 80 سال بود.
نتیجه گیریبر اساس یافته های پژوهش کارکردهای اجرائی و حافظه ی کاذب با افزایش سن در سالمندان رو به ضعف می گذارند. بنابراین ارائه ی خدمات توانمندی شناختی جهت ارتقای کارکردهای اجرایی سالمندان اهمیت ویژه ای دارد.
کلیدواژگان: کارکردهای اجرائی، حافظه، سالمندی -
صفحات 118-128مقدمه
روان رنجوری تمایل عمومی به تجربه عواطف منفی تعریف شده است و به عنوان یکی از خصیصه های مهم در حوزه روانشناسی برای پیش بینی رفتار افراد مطرح است.
هدفپژوهش حاضر با هدف پیش بینی روان رنجوری بر اساس سبک های دلبستگی و طرح واره های ناسازگار اولیه در مراجعین مراکز مشاوره شهر قم صورت گرفته است.
روشپژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل مراجعین مراکز مشاوره شهر قم در سال 1395 بود. نمونه ای شامل 77 نفر زن و 50 نفر مرد به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه شخصیتی نئو-فرم بلند، پرسشنامه طرحواره یانگ-فرم بلند و پرسشنامه دلبستگی بزرگسال بود. برای بررسی و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
یافته هانتایج تحلیل داده ها نشان داد همه طرح واره های ناسازگار اولیه و هر سه سبک دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا به صورت معناداری قادر به پیش بینی متغیر روان رنجوری بودند (0/05>P) و (0/01>P). و همچنین بیشترین توانایی پیش بینی روان رنجوری را سه طرح واره رهاشدگی/ بی ثباتی، عدم خویشتن داری/ خود انضباطی ناکافی، منفی گرایی/ بدبینی و دو سبک دلبستگی ایمن و دوسوگرا داشتند.
نتیجه گیریبر اساس یافته های پژوهش، نقش همزمان سبک های دلبستگی و طرح واره های ناسازگار اولیه در پیش بینی روان رنجوری افراد شایان توجه است. بنابراین می توان چنین تبیین کرد که در در جلسات مشاوره با مراجعانی که مشکلات مربوط به روان رنجوری دارند بایستی به مقوله های طرح واره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی آنان هم توجه داشت.
کلیدواژگان: روان رنجوری، سبک های دلبستگی، طرح واره های ناسازگار اولیه -
صفحات 129-140مقدمه
اختلال نقص توجه بیش فعالی اختلال عصبی- تحولی است.
هدفپژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی دارودرمانی و توانبخشی شناختی بر حافظه فعال کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی شهر اهواز اجرا گردید.
روشنمونه پژوهش شامل 45 نفر (دو گروه 15 نفره آزمایش و یک گروه 15 نفره کنترل) از دانش آموزان مبتلا به اختلال بیش فعالی بود که به صورت نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. روش پژوهش پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود و جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های آزمون فراخنای ارقام مستقیم استفاده شد.
یافته هابرای تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی بنفرونی و نرم افزار اس پی اس اس استفاده شد. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان داد که توانبخشی شناختی تاثیر متفاوتی به نسبت دارودرمانی بر حافظه فعال کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی دارد. به عبارتی دیگر تاثیر توانبخشی شناختی بر حافظه فعال دارای تاثیرات بیشتری نسبت به درمان دارویی است که این تاثیرگذاری در مرحله پیگیری 1/5 ماهه تداوم داشت.
نتیجه گیریبنابراین می توان نتیجه گرفت درمان کودکان دارای نقص توجه- بیش فعالی به وسیله توانبخشی شناختی دارای تاثیرات بیشتر و بهتری برای درمان کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی است.
کلیدواژگان: داروهای محرک، ارزیابی شناختی، حافظه فعال، کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی -
صفحات 141-155مقدمه
سلامت صرفا به منزله غیاب بیماری نبوده و بهزیستی روانی و اجتماعی را نیز در بر می گیرد. به نظر می رسد بهزیستی روان شناختی و اجتماعی از سبک های فرزندپروری والدین آنها تاثیر می پذیرد.
هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی همبستگی کانونی ادراکات والدینی با بهزیستی روان شناختی و اجتماعی در دانشجویان انجام شد.
روشطرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری آن را دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه پیام نور مشهد در ترم پاییز 1397 تشکیل دادند. تعداد 210 نفر از این دانشجویان با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و مقیاس های ادراکات والدینی (رابینز، 1994)، بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) و بهزیستی اجتماعی (کیز، 1998) را تکمیل کردند. داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و همبستگی کانونی و با نرم افزار 25SPSS. تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد که میان ادراکات والدینی و بهزیستی روانشناختی و اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. واریانس مشترک ادراکات والدینی و بهزیستی روانشناختی و اجتماعی 34 درصد بود.
نتیجه گیریبر این اساس به نظر می رسد رفتار گرم و صمیمانه و توام با محبت پدر و مادر نسبت به فرزندان می تواند تاثیرات نسبتا پایداری بر سلامت روانی آنان بر جای بگذارد.
کلیدواژگان: بهزیستی، فرزندپروری، دانشجویان
-
Pages 1-13Introduction
Depression is one of the most common psychiatric disorders in the general population, which disappointment is the main cause of it, and can lead to addiction. Therefore, by identifying all affecting factors and, all conditions needed to prevent addiction can be provided.
AimThe purpose of the present study was to determine the prevalence of depression and disappointment and their relationship with Substance addiction tendency among high school students in Divandareh city in 2018.
MethodThis is a cross-sectional study. All high school students in Divandareh city included in this study. The sample size was 370 people according to the Morgan table. The sampling method was stratified and the tools were the Beck standard Depression and disappointment Questionnaires and the substance abuse questionnaire. Exclusion criteria included disinclination to participate in the study or incorrect completion of the questionnaires. Data were analyzed by T-test, Spearman correlation and Chi-square tests.
Results370 students were included in this study. The prevalence of disappointment in the study was 66%, On the other hand 265 of students had low depression, 79 had moderate depression and 26 students had high levels of depression. There was a significant relationship among disappointment and GPA (P=0.012), economic status (P=0.006) and smoking history in students (P<0.001). Also depression had a significant relationship with age (P=0.009) and gender (P=0.032) as well.
ConclusionDepression and disappointment play an important role in quality of life and predict addiction tending in adolescents. And that students studied need more mental health services overall.
Keywords: Depression, Disappointment, Addiction tendency, Students -
Pages 14-26Introduction
The new approach to school is that the combination of individual and social roles affect the growth and progress of students at school. Thus, along with individual factors such as personality traits, academic identity, and academic engagement, attention has been paid to factors such as the school climate and the interpersonal conflict resolution skill that is more closely related to the social dimension of the school.
AimThe aim of this study was to investigate the relationship between school climate and conflict resolution strategies with academic identity which is mediated by personality traits (conscientiousness).
MethodThe research method was correlation and path analysis. The statistical population of this study included all second grade female students of Dezful city in the academic year of 96-97 and a sample of 300 students were selected by stratified random sampling method. The data were collected through a school climate questionnaire, conflict management questionnaire, personality trait questionnaire (NEO), educational engagement questionnaire and educational identity questionnaire. Data were analyzed by descriptive and path analysis statistic methods.
ResultsThe results showed that all the impacts of the hypothesized model, except the conflict resolution strategies, were significant on identity and academic engagement (P<0.05).
ConclusionThe school has a direct impact on academic commitment and academic identity, and conflict resolution strategies help to improve academic engagement through a personality trait.
Keywords: School climate, Conflict resolution strategies, Academic engagement, Academic identity, Personality traits -
Pages 27-40Introduction
The 2D: 4D ratio is a predictable marker for prenatal testosterone, associated with a wide range of different sexual behaviors.
AimThe purpose of the present study is to focus on 2D: 4D and its possible role as a biological marker that affects spatial abilities in male and female athletes.
MethodThe present study was descriptive-correlational. Samples were selected in form random available. The sample consisted of 40 female athletes and 40 male athletes. To evaluate spatial abilities, the mental rotation test (MRT) and targeting ability were used. Also in this test were used of eye tracking device for the purpose of reviewing eye movements during task performance targets. To test the pre-natal testosterone, the ratio of the second to fourth finger was measured by measuring the length of the fingers by tape measure. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient.
ResultsThe findings showed that there was a negative and significant relationship between the second to fourth finger ratio and spatial abilities (p<0.01). Also, there was a significant relationship between 2D:4D and visual attention indices in this study (p <0.01).
ConclusionThe findings could explain how men and women Hyperandrogenic benefit from the effects of enhancing the function of androgens in sports that spatial abilities associated with better performance.
Keywords: Testosterone, Spatial abilities, Eye movements, Sexual differences -
Pages 41-54Introduction
People with stutter, like other people, are prone to suffering from fears, stress, anxiety and anxiety.
AimThe purpose of this study was to compare cognitive flexibility, cognitive avoidance and mood in male students with and without stuttering in high school language in Tehran.
MethodThe method of this research is comparative causative research. The statistical population of this study was all male high school students in Tehran during the academic year of 2017-18. Out of the education districts, District 18 was randomly selected from among all schools in the educational area, a sample of 30 male students with stuttering disorder was selected through stratified sampling and 30 students without stuttering by cluster sampling as sample size. In order to collect the research data, Dennis and Vander Wall Cognitive Flexibility Inventory, Sexton and Dugas Cognitive Avoidance Questionnaire, Toronto mood nougat and Riley Stutter severity were used.
ResultsThe results of the analysis of the research data showed that the mean scores of stuttering students in comparison with normal students in cognitive flexibility were lower, but in cognitive avoidance and alexithymia were upper (p<0.05).
ConclusionThe results of this study showed that people with stuttering disorder are weaker in cognitive flexibility variables than in their normal students, and in cognitive avoidance and alexithymia compared to normal students.
Keywords: Cognitive flexibility, Cognitive avoidance, Alexithymia, Stutter disorder, Students -
Pages 55-71Introduction
Personality and related structures have been considered as one of the fields of study in psychology and psychiatry.
AimThe purpose of this study was to investigate structural relationships of Meaning in life, Personal Growth Initiative, Life orientation and wisdom with authentic personality in college students.
MethodIn a hypothetical structural model of relationships between research variables, 166 students (85 boys and 81 girls) of University of Isfahan were selected by available sampling. They were evaluated with Meaning in Life, Life Orientation (Scheier and Carver, 1985), Personal Growth Initiative (Robitschek, 1998), Three-Dimensional Wisdom (Ardelt, 2003) and Authenticity personality Scales (Wood et al, 2008).
ResultsThe results showed that there is a positive and significant relationship between life orientation, meaning in life, Personal Growth Initiative and wisdom with authentic personality in students. The results of structural equation modeling also showed that optimism, Personal Growth Initiative and wisdom have a significant relationship with authentic personality of students. The evaluation of hypothetical model with fit indexes demonstrated that the hypothetical model fits the measurement model. The results showed a significant correlation between the orientation of life, Personal Growth Initiative, the authentic personality and meaning in life.
ConclusionThe findings of the present study, in addition to practical implications, has provide a useful framework for identifying the components that affect the formation and development of authentic personality in students.
Keywords: Meaning in life, Personal growth initiative, Life orientation, Wisdom, Authentic personality -
The role of self-regulation and alienation in Predict educational achievement motivation of studentsPages 72-82Introduction
One of the most important components of the life of students is the need for progress.
AimThis study aimed to study the role of self-regulation and alienation in predicting students' motivation was.
MethodThis study was correlational The study population included all high school boys and girls schools Pars Abad city administration were studying in the academic year comprised 2017. One hundred and Twenty students were selected from this population through multistage random cluster sampling and they were asked to respond to Questionnaires of self-regulation, alienation academic and achievement motivation. Data were analyzed using Pearson’s correlation and multivariate regression tests.
ResultsResults showed that Achievement motivation total score of alienation, components of the sense of meaninglessness and disability, isolation negative relationship with self-regulation has a significant positive relationship. Regression analysis also showed that Regression analysis also showed that 48 percent of the variance in student achievement motivation by elements of alienation and self-determination.
ConclusionThe study shows that self-regulation and alienation educational ability to predict achievement motivation as significant. Accordingly, predicting the motivation for student progress through variables such as self-alienation and self-regulation, indicates the need to pay attention to deep and sustained personality structures in future interventions and researches.
Keywords: Self-regulation, Alienation educational, Achievement motivation, Students -
Pages 83-95Introduction
Studies show that attitude toward seeking psychological help significantly contributes to the receiving professional psychological services. Thus, measuring the attitude toward these services has been imperative for researchers and policymakers.
AimRegarding the lack of a proper scale, the purpose of this study was to examine the psychometric properties of the attitudes toward receiving professional psychological services scale-short form (ATSPPH-S) among the Iranian older adults.
MethodThis cross-sectional (descriptive) study using a multistage cluster sampling technique was conducted on a sample of 200 community-dwelling people aged 60 years and above in Tehran city. Psychometric evaluation of ATSPPH-S was assessed through face validity and confirmatory factor analysis. The WHO well-being scale (WHO-5) was employed for predictive validity. Moreover, internal consistency reliability was examined by Cronbach's alpha.
ResultsFace validity of the scale was accepted by the expert panel after reviewing and revising. The scale had a significant and positive correlation with WHO-5(r=0.26). The CFA revealed that the ATSPPH-S structure was a valid model (CMIN = 2.229, GFI = 0.929, CFI = 0.943, RMSEA = 0.079). The ATSPPH-S Cronbach's alpha was 0.84.
ConclusionThe results showed ATSPPH-S is a valid and reliable scale for measuring attitude toward receiving mental health services among Iranian older adults. Therefore, the ATSPPH-S can be used in future research after more consideration.
Keywords: Psychometric, Attitude, Mental health services, Older adults, Iran -
Pages 96-107Introduction
Bipolar disorder is one of the most problematic disorders around the world. According to the long course and the tendency to relapse into this disease, effective psychological interventions are important.
AimThe present study was carried out with the aim of investigating the effectiveness of psycho-educational intervention on improving Ego impairment, human representation, and special indices in patients with bipolar disorder.
MethodIn this quasi-experimental tow-group study (experimentation and control group), with measurements in pre-test, post-test and follow-up, 30 bipolar patients were selected from patients with bipolar disorder that were hospitalized in the present or past in the Kowsar psychiatric hospital in Semnan. They were randomly assigned to experimental group (n=15) and control group (N=15). Improvement of Ego impairement, poor human representation, good human representation and special indices were tested in every five stages of the pre-test, post-test and 3 follow - up phases by Rorschach test. Then the data were analyzed using repeated measures designs.
ResultsThe findings indicated that Barcelona psycho-educational intervention is effective in improving Ego impairment, object relationships and thought process in patients with bipolar disorder. In addition, in reducing the effectiveness of this intervention method, the time factor is not affected (p< 0.05).
ConclusionThe Barcelona psycho-educational intervention caused to improving Ego impairment, object relationships and thought process in patients with bipolar disorder.
Keywords: Psycho-educational intervention, Ego imparement, Good human representation, Poor human representation, Special indicators, Bipolar disorder -
Pages 108-117Introduction
Cognitive impairment is a common feature in the elderly and seems to affect other abilities and behaviors of this group.
AimThe present study aimed at comparing the executive functions and false memory in two age groups of 60-70 years and 71-80 years in Tehran.
MethodThis is a causal-comparative descriptive study. The statistical population consisted of all the people above 60 years old attending the Retirement Organization of Tehran in 2018. Two groups of 100 participants were selected for the 60-70-year and 71-80-year groups through the convenience sampling method. The Wisconsin Card Sorting Test (WCST) and the false memory test were used for data collection. The obtained data was analyzed using descriptive statistics and MANOVA.
ResultsThe results showed that the elderly in the 71-80-year group had poorer performance in WCST than the 60-70-year group. In addition, the false recall and false recognition subscales of false memory were significantly lower in the 60-70-year group than the 71-80-year group.
ConclusionAccording to the findings of the present study, executive functions and false memory decrease in the elderly with aging. Therefore, it is very important to provide cognitive empowerment services to enhance the executive functions of the elderly.
Keywords: Executive functions, Memory, Elderly -
Pages 118-128Introduction
Neuroticism is defined as a general tendency to experience negative feelings. This factor is very important in psychology to predict of people’s behavior.
AimThe peresent study aimed at Predicting neuroticism based on attachment styles and early maladaptive schemas in clients of counseling centers in the City of Qom.
MethodThis is a descriptive correlational study. The statistical population included all patients of counseling centers in Qom in 1395. A sample of 77 women and 50 men were randomly selected. Measurement tools included NEO Personality Inventory (NEO long form, NEO-PI-R), the Young Schema Questionnaire (long-form third edition of 232 questions) and Adult Attachment Inventory (AAI). To analyze the data, Pearson correlation coefficient and multiple regression were used.
ResultsThe results showed that the entire early maladaptive schemas and all three attachment styles (secure, avoidant, ambivalent) could significantly predict neuroticism of clients of counseling centers (P˂0.05), (P˂0.01). Although all early maladaptive schemas and all three attachment was negatively correlated with neuroticism, and also three schmas namely abandonment/instability, insufficient self-control/ self-discipline, and negativity/ pessimism and two attachment styles that are secure and ambivalent predicted neuroticism more accurately.
ConclusionResults revealed that the simultaneous role of attachment styles and early maladaptive schemas is significant in the Prediction of neuroticism. They imply that in counseling sessions with patients who suffer from neuroticisim, the counsellor must take into consideration the early maladaptive schemas and attachment styles.
Keywords: Neuroticism, Attachment styles, Early maladaptive schemas -
Pages 129-140Introduction
Hyperactivity Disorder is a neurodevelopmental disorder.
AimThe purpose of this study was to compare the effectiveness of curative drug therapy and cognitive rehabilitation on the active memory of children with attention deficit hyperactivity disorder in Ahvaz city.
MethodThe sample consisted of 45 from students with ADHD (two groups of 15 experimental and one control group of 15) who were selected by multi-stage random sampling. The research method was pre-test, post-test, and follow-up with the control group. For collecting data, questionnaires were used to test the prevalence of direct cultivars.
ResultsFor analyzing the data, covariance analysis, Bonferron's post the pursuittest and SPSS software were used. The results of the study showed that cognitive rehabilitation has a different effect on the active memory of children with attention deficit hyperactivity disorder in relation to drug therapy. In other words, the effect of cognitive rehabilitation on active memory was more effective than drug therapy, which has been continued in the follow-up phase of 1.5 months.
ConclusionTherefore, it can be concluded that the treatment of children with attention deficit hyperactivity disorder by cognitive rehab has more and better effects for the treatment of chidren with attention deficit hyperactivity disorder.
Keywords: Stimulants drugs, Cognitive assessment, Active memory, Children with hyperactivity disorder -
Pages 141-155Introduction
Health is not merely the absence of illness and it includes psychological and social well-being. Psychological and social well-being seems to be influenced by parental parenting styles.
AimThe purpose of this study was to investigate the canonical correlation between parental perceptions with psychological and social well-being of students.
MethodThe design of this study was descriptive-correlation and statistical community consisted of undergraduate students of Payame Noor University of Mashhad in fall semester of 2018. The sample size was 235 students was selected using multistage random sampling and completed Perceptions of Parents Styles (Robbins, 1994), psychological well-being (Ryff, 1989) and social well-being (Keyes, 1998) questionnaires. Data were analyzed by Pearson Correlation Coefficient and Canonical Correlation and SPSS.25 software.
ResultsThe results showed that there is a significant relationship between parenting styles and psychological and social well-being. The common variance of parenting styles and psychological and social well-being was 34%.
ConclusionHence, it seems that warm and friendly behavior along with parents' affection toward children can have sustainable impacts on children's mental health.
Keywords: Well-being, Parenting, Students