فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 51 (پاییز 1398)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 51 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خوشناز پاینده*، مانی مجدم، نازلی دروگر صفحات 359-376
    امروزه کاربرد قارچ های میکوریزی به منظور بهبود شرایط تغذیه ای گیاه و افزایش مقاومت آن در برابر تنش های محیطی از جمله کمبود آب قابل دسترس به طور گسترده ای در کشورهای در حال توسعه مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق بر اساس آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 97 در منطقه حمیدیه اجرا گردید. تیمار رژیم های آبیاری در سه سطح (60، 90 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) در کرت های اصلی و اثر توام قارچ میکوریزا و باکتری های حل کننده فسفات در چهار سطح (عدم کاربرد میکوریزا و باکتری های حل کننده فسفات (شاهد)، کاربرد میکوریزا، کاربرد توام میکوریزا و باکتری های حل کننده فسفات و کاربرد باکتری های حل کننده فسفات) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر رژیم های آبیاری و اثر توام قارچ میکوریزا و کود زیستی فسفر بر شاخص سطح برگ، درصد همزیستی، تعداد دانه در ردیف بلال، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه و عملکرد دانه معنی دار بودند. مقایسه میانگین ها نشان داد که تیمار توام قارچ میکوریزا و باکتری های حل کننده فسفات حداکثر تعداد دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف بلال، وزن هزار دانه و شاخص سطح برگ را به خود اختصاص داد. بیشترین عملکرد دانه (با میانگین 55/6400 کیلوگرم در هکتار) از تیمار 60 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و کاربرد توام میکوریزا و باکتری های حل کننده فسفات و کمترین عملکرد دانه از تیمار 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و عدم کاربرد میکوریزا و باکتری های حل کننده فسفات به دست آمدند. در مجموع، جهت دست یابی به حداکثر عملکرد کمی، کشت گیاه ذرت با کاربرد اثر توام میکوریزا و باکتری های حل کننده فسفات در شرایط رطوبتی مناسب می تواند در شرایط منطقه تحت آزمایش مورد توجه باشد.
    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، عملکرد دانه، کود زیستی فسفر، میکوریزا
  • نسرین رزمی*، علی عبادی، جهانفر دانشیان، سدابه جهانبخش صفحات 377-394
    به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید برسیستم فتوسنتزی و عملکرد دانه ژنوتیپ های سویا در شرایط تنش کم آبی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه و آزمایشگاه دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1394 انجام شد. عوامل آزمایشی شامل تنش کم آبی در سه سطح (85، 65 و 45 درصد ظرفیت مزرعه)، سالیسیلیک اسید در 3 غلظت (صفر، 4/0 و 8/0میلی مولار) وژنوتیپ های ویلیامز،D42X19 و L17 سویا بودند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه، محتوای نسبی آب، هدایت روزنه ای، غلظت کلروفیل های a و b، نسبت کلروفیل a/b، سطح برگ هر بوته، فلورسانس بیشینه و عملکرد کوانتوم در اثر تنش خشکی کاهش یافتند. کاربرد 4/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید نسبت به غلظت بیشتر آن (8/0 میلی مولار) و شاهد تاثیر بیشتری در کاهش اثرات نامطلوب تنش داشت و توانست عملکرد دانه، درصد روغن، محتوای نسبی آب، غلظت کلروفیل های a و b، عملکرد کوانتوم و هدایت روزنه ای را در شرایط تنش خشکی کمتر کاهش دهد که نتیجه آن کاهش اثرات منفی تنش خشکی بود. کارتنوئیدها در اثر تنش خشکی و کاربرد 8/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید در ژنوتیپ های سویا به خصوص ژنوتیپ L17 افزایش یافت. همچنین، سطح ویژه برگ در اثر تنش خشکی افزایش یافت که آن در ژنوتیپ L17 نسبت به سایر ژنوتیپ ها بیشتر بود. با توجه به نتایج این پژوهش، به نظر می رسد ژنوتیپ ویلیامز نسبت به دو ژنوتیپ دیگر توانایی بیشتری در تحمل به تنش خشکی را دارد و کاربرد 4/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید می تواند راهکار مناسبی برای افزایش تحمل به تنش خشکی در هر سه ژنوتیپ ویلیامز،D42X19  و L17 سویا باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد کوانتومی، کارتنوئید، کلروفیل، هدایت روزنه ای
  • معروف خلیلی*، حمزه حمزه صفحات 395-412

    به منظور بررسی اثر اعمال رژیم آبیاری و سوپرجاذب بر خصوصیات کمی و کیفی چغندر قند رقم رستار، آزمایشی در سال زراعی 1396 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه کشاورزی دانشگاه مهاباد اجرا گردید. رژیم آبیاری شامل سه سطح 60، 120 و 180 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A که به کرت های اصلی و پلیمر سوپرجاذب A200 در چهار سطح صفر، 50، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار به کرت های فرعی اختصاص یافتند. نتایج نشان داد اثر ساده رژیم آبیاری و سوپرجاذب بر کلیه صفات به غیر از ضریب استحصال قند معنی دار بود. اثر متقابل دو عامل بر وزن خشک اندام هوایی، عیار قند، عملکرد ریشه و عملکرد قند ناخالص و عملکرد قند خالص معنی دار بود. مقایسه میانگین رژیم های آبیاری نشان داد که بالاترین شاخص سطح برگ، طول غده و محتوی آب نسبی برگ و کمترین درصد قند خالص به ترتیب به رژیم آبیاری، پس از 60 میلی متر تبخیر، اختصاص داشت. کاربرد سطوح 50 و 150 کیلوگرم در هکتار سوپر جاذب بیشترین شاخص سطح برگ، طول غده و محتوی آب نسبی برگ و کمترین درصد قند خالص را به خود اختصاص دادند. در این مطالعه بالاترین وزن خشک اندام هوایی، عملکرد ریشه، عملکرد قند ناخالص و خالص و کمترین درصد عیار قند در رژیم آبیاری بعد از 60 میلی متر تبخیر و استفاده از 200 کیلوگرم در هکتار سوپر جاذب مشاهده شد. بررسی برهمکنش مقدار مصرف آب و سوپرجاذب نشان داد تیمار عدم کاربرد سوپرجاذب و آبیاری بعد از 60 میلی متر تبخیر و تیمارهای کاربرد 50، 150 و 200 کیلوگرم سوپرجاذب در هکتار در رژیم آبیاری بعد از 120 میلی متر تبخیر و همچنین تیمار کاربرد 150 و 200 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب در رژیم آبیاری بعد از 180 میلی متر تبخیر، اختلاف معنی دار از نظر عملکرد قند خالص نشان ندادند، بنابراین، کاربرد 150 کیلوگرم سوپرجاذب در هکتار در شرایط آبیاری بعد از 180 میلی متر تبخیر می تواند عملکرد قند خالص مشابه تیمار عدم کاربرد سوپرجاذب و آبیاری بعد از 60 میلی متر تبخیر در چغندرقند داشته و منجر به صرفه جویی 8650 مترمکعب آب در هکتار شود.

    کلیدواژگان: درصد قند خالص، شاخص سطح برگ، عملکرد قند خالص، عیار قند
  • فائزه شرقی، ابراهیم خلیلوند بهروزیار* صفحات 413-430

    به منظور بررسی اثر محلول پاشی نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و سالیسیلیک اسید بر برخی از ویژگی های بیوشیمیایی و تولید دانه ذرت هیبرید سینگل کراس 704 تحت رژیم های آبیاری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال زراعی 1397-1396 به اجرا در آمد. عامل اصلی تنش کمبود آب در سه سطح 50، 75 و 100 درصد رطوبت قابل دسترس و ترکیب فاکتوریلی کاربرد نانو دی اکسید تیتانیوم (n-TiO2) (در سه سطح صفر، 01/0 و 03/0 درصد) و سالیسیلیک اسید (SA) (در دو سطح صفر و نیم درصد) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز و کمترین فعالیت مالون دی آلدئید در اثر محلول پاشی با 5/0 درصد SA در شرایط آبیاری 50 درصد رطوبت قابل دسترس بود. محلول پاشی با 01/0 درصد TiO2بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز و کمترین فعالیت مالون دی آلدئید را به خود اختصاص داد. در شرایط کاربرد و عدم کاربرد SA، محلول پاشی با 01/0 درصد TiO2تاثیر مثبتی بر فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز داشت. محلول پاشی با 01/0 درصد TiO2و 5/0 درصد SA تحت رطوبت 50 درصد رطوبت قابل دسترس نیز بیشترین مقدار کربوهیدرات های محلول و پرولین را داشت. بر اساس نتایج با افزایش سطح تنش کمبود آب فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز نیز افزایش یافت به طوری که در آبیاری 50 درصد رطوبت قابل دسترس بیشترین فعالیت این آنزیم مشاهده شد. با توجه به نقش صفات مورد مطالعه در همکاری با یکدیگر در ممانعت از تولید گونه های فعال اکسیژن و کاهش اثرات مخرب تنش کمبود آب، کابرد سالیسیلیک اسید و نانو دی اکسید تیتانیوم با افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، مقدار کربوهیدرات های محلول، پرولین همزمان با کاهش میزان مالون دی آلدئید موجب کاهش اثرات منفی تنش کمبود آب گردید. با توجه به این که نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و اسید سالیسیلیک بر آنزیم های تاثیرگذار بر فیزیولوژی گیاه اثرات مثبتی داشتند از این رو میزان تولید دانه ذرت نسبت به شاهد و شرایط کم آبیاری افزایش قابل ملاحظه ای نشان داد.

    کلیدواژگان: پرولین، پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، کربوهیدرات های محلول، گایاکول پراکسیداز
  • رضا حسینی پور، سیدعلیرضا ولدآبادی*، محمدرضا مهرور، سعید سیف زاده صفحات 431-446

    از جمله عوامل بسیار مهمی که می تواند رشد و عملکرد محصولات زراعی را بهبود ببخشد، استفاده از تراکم مناسب کاشت، به ویژه در شرایط خاکورزی حفاظتی، می باشد که کشت محصول در داخل بقایای محصول قبلی انجام می گیرد. به منظور بررسی اثر تراکم های مختلف کاشت و رقم بر تبادلات گازی برگ ارقام گندم، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا گردید. در این آزمایش، عامل تراکم کاشت در سه سطح شامل 400، 500 و 600 بذر در متر مربع در کرت های اصلی و عامل رقم در 5 سطح شامل ارقام سیوند، سیروان، پیشتاز، پیشگام و پارسی در کرت های فرعی قرار گرفتند. کاشت محصول در تاریخ 12 ابان فصل زراعی 94-1393 بر روی پشته هایی به عرض 60 سانتی متر که پوشیده از بقایای ذرت مربوط به کشت قبل بود، انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تراکم کاشت بر میزان تعرق و عملکرد دانه در سطح احتمال 5 درصد و بر صفات هدایت روزنه ای، فتوسنتز خالص، عملکرد کوانتومی، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و شاخص برداشت در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. اثر رقم بر صفات میزان تعرق، غلظت دی اکسیدکربن زیر روزنه ای، هدایت روزنه ای، میزان فتوسنتز خالص، عملکرد کوانتومی، کارآیی مصرف آب لحظه ای، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. همچنین، اثر متقابل تراکم کاشت×رقم بر صفات دمای برگ و عملکرد بیولوژیک در سطح احتمال 1 درصد و غلظت دی اکسیدکربن زیر روزنه در سطح احتمال 5 درصد معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که افزایش تراکم بوته از 400 به 600 بوته در متر مربع سبب کاهش معنی دار میزان تعرق، هدایت روزنه ای، فتوسنتز خالص و عملکرد کوانتومی گردید. همچنین، افزایش تراکم سبب کاهش تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و شاخص برداشت گردید. رقم پیشگام در مقایسه با سایر ارقام مورد مطالعه، بیشترین میزان تعرق و هدایت روزنه ای، رقم پارسی به نوبه خود بیشترین فتوسنتز خالص، عملکرد کوانتومی و کارآیی مصرف آب لحظه ای و همچنین رقم سیروان بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: هدایت روزنه ای، فتوسنتز خالص، عملکرد کوانتومی، دمای برگ، عملکرد دانه
  • سمیه شهروسوند، حمیدرضا عیسوند*، فرهاد نظریان فیروزآبادی، محمد فیضیان صفحات 447-460

    به منظور بررسی تاثیر کاربرد گوگرد و ورمی کمپوست بر صفات زراعی رقم هابیت سویا پژوهشی به صورت اسپلیت پلات دو عاملی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1396 در شهرستان الیگودرز استان لرستان اجرا شد. فاکتورها شامل ورمی کمپوست به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح (عدم مصرف، 4 و 8 تن در هکتار) و کود گوگردی به عنوان فاکتور فرعی در سه سطح (عدم مصرف، 250 و 500 کیلوگرم در هکتار) بودند. نتایج نشان داد اثرات ورمی‏کمپوست و گوگرد و همچنین اثرات متقابل این دو عامل بر ارتفاع بوته، تعداد ساقه در بوته، طول غلاف، تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه، عملکرد پروتئین، عملکرد روغن، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت سویا معنی‏داری بودند. بیشترین ارتفاع بوته (50/76 سانتی‏متر) از تیمار 4 تن در هکتار کود ورمی‏کمپوست و 250 کیلوگرم در هکتار کود گوگرد و کمترین آن (50/61 سانتی‏متر) از تیمار عدم کاربرد کودهای ورمی‏کمپوست و گوگرد (شاهد) به دست آمدند. بیشترین میزان وزن صد دانه (86/20 گرم)، عملکرد پروتئین (58/787 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد روغن (25/475 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد دانه (25/2250 کیلوگرم در هکتار) و شاخص برداشت (13/34 درصد) از تیمار 8 تن در هکتار کود ورمی‏کمپوست و 250 کیلوگرم در هکتار کود گوگرد و کمترین آنها از شرایط عدم کاربرد کودهای ورمی‏کمپوست و گوگرد (شاهد)، به ترتیب (05/12 گرم، 26/443 کیلوگرم در هکتار، 66/243 کیلوگرم در هکتار، 11/1440 کیلوگرم در هکتار و 44/31 درصد) تولید شدند. در نهایت نتایج نشان داد که استفاده همزمان از کودهای ورمی کمپوست و گوگرد، به ترتیب در سطح 8 تن و 250 کیلوگرم در هکتار، بهترین تیمارها برای افزایش عملکرد سویا در اقلیم مورد مطالعه بودند.

    کلیدواژگان: سویا، ورمی کمپوست، گوگرد، عملکرد دانه، شاخص برداشت
  • مرتضی سیاوشی*، سلمان دستان صفحات 461-484
    ارزیابی چرخه حیات یک روش مناسب برای بررسی اثرات محیط زیستی یک محصول در کل چرخه تولید آن است. در این پژوهش اثر مقادیر و تقسیط نیتروژن در چرخه حیات تولید گندم آبی در استان بوشهر طی سال زراعی 97-1396 مورد ارزیابی قرار گرفت. این پژوهش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. کود نیتروژن در چهار سطح 70، 140، 210 و 280 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره به عنوان عامل اصلی و تقسیط مصرف آن در مراحل کاشت، شروع پنجه دهی، شروع ساقه دهی و آبستنی به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش مصرف نیتروژن، شاخص های رده اثر تقاضای انرژی تجمعی، تقاضای اکسرژی تجمعی، اسیدی شدن، یوتریفیکاسیون و بدبویی هوا کاهش یافتند. میانگین ردپای بوم شناختی برابر 87/1125 متر مربع در سال بوده که بالاترین اثر متعلق به انتشار CO2 بود. میانگین پتانسیل گرمایش جهانی طی دوره 20 و 500 ساله برابر 401 و 384 کیلوگرم معادل CO2 بود. با افزایش مصرف نیتروژن، تمامی آلاینده های انتشار یافته به آب و هوا کاهش یافتند. با مقایسه گروهی بین مقادیر نیتروژن در سطوح تقسیط می توان بیان کرد علت اصلی تغییرات میزان آلاینده ها، بالاتر بودن مقدار خروجی (عملکرد) در مقابل ورودی ها بود. در واقع، تقسیط نیتروژن در چهار مرحله تعیین کننده رشدی، منجر به حداکثر استفاده گیاه شده که نتیجه آن نیز افزایش عملکرد و کاهش انتشار آلاینده ها در واحد سطح بود. همچنین، کاهش انتشار آلاینده ها با افزایش مقدار نیتروزن می تواند به دلیل افزایش عملکرد باشد.
    کلیدواژگان: انتشار فلزات سنگین، پتانسیل گرمایش جهانی، تقاضای اکسرژی تجمعی، ردپای بوم شناختی و یوتریفیکاسیون
  • بهمن پاسبان اسلام، بهرام علیزاده* صفحات 485-498
    این پژوهش به منظور ارزیابی پاسخ عملکرد و اجزای عملکرد دانه و روغن ژنوتیپ های کلزا در اراضی شور دشت تبریز و گزینش لاین های امید بخش اجرا گردید. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 38 ژنوتیپ کلزا در اراضی شور ایستگاه خسروشاه  مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی (هدایت الکتریکی خاک مزرعه 7/6 و آب 2/3 دسی زیمنس بر متر) طی سال زراعی  97-1396 پیاده شد. بین ژنوتیپ های مورد ارزیابی اختلاف معنی داری از نظر ارتفاع بوته، اجزای عملکرد دانه، درصد روغن، عملکرد دانه و عملکرد روغن دیده شد. WRL-96-01 با کسب تعداد 123 خورجین در بوته، 3/30 دانه در خورجین، 4/3 گرم وزن هزار دانه و به ترتیب 3268 و 1526 کیلوگرم عملکرد دانه و روغن در هکتار، بیشترین مقادیر را به خود اختصاص داد. ارقام رایج منطقه مانند اکاپی و نیما در خاک شور، عملکرد های دانه و روغن کمتری نشان دادند. بین اجزای عملکرد دانه با همدیگر و با عملکرد دانه و روغن و همچنین بین عملکرد روغن با عملکرد دانه و با درصد روغن دانه همبستگی مثبت و معنی دار به دست آمد. این امر نشان دهنده نقش تعیین کننده همه اجزای عملکرد دانه در تولید محصول در خاک شور بود. با تجزیه کلاستر به روش وارد، 20 ژنوتیپ با میانگین عملکرد دانه و روغن بالاتر در یک گروه جای گرفتند. این گروه به عنوان ژنوتیپ های امید بخش انتخاب شده و برای آزمایش های سازگاری جهت معرفی ارقام پر محصول و سازگار با اراضی شور دشت تبریز و مناطقی با شرایط آب و هوایی مشابه می توانند مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اراضی شور، تجزیه کلاستر، درصد روغن دانه، کلزای پاییزه، عملکرد دانه
|
  • Khoshnaz Payandeh *, Mani Mojaddam, Nazli Derogar Pages 359-376
    Application of mycorrhizal fungi may improve the nutritional status of the plant and increase its resistance to environmental stresses, such as deficiencies water. This research was conducted in a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications at Hamidieh region of Ahvaz in 2018. Treatments consisted of irrigation regimes with three levels (60, 90 and 120 mm evaporation from class A pan evaporation) assigned to main plots and combined use of mycorrhiza and phosphate stabilizing bacteriawith four levels (non application, mycorrhiza, mycorrhiza and phosphate stabilizing bacteria and Phosphate solublizing bacteria) to sub plots. The results showed that the effects of irrigation regimes and combined use of mycorrhiza and phosphorus fertilizer on leaf area index, symbiosis percent, seed number of seeds per row of corn ear, number of seeds per ear, 1000 seed weight and seed yield were significant. Mean comparisons showed that combined treatment of mycorrhizal fungi and phosphate solubilizing bacteria resulted in the maximum number of seeds per ear, number of seeds per row, 1000 seed weight and leaf area index. The highest seed yield (6400.55 kg.ha-1) was obtained from 60 mm evaporation from class A evaporation pan and the combined application of mycorrhiza and phosphate solubilizing bacteria and lowest from 120 mm evaporation and without application of mycorrhiza and phosphate solubilizing bacteria. It can be concluded that combined use of mycorrhiza and phosphate solubilizing bacteria can be considered promising in growing maize for seed at this experimental region.
    Keywords: Biological phosphorus fertilizers, leaf area index, Mycorrhiza, Seed yield
  • Nasrin Razmi *, Ali Ebadi, Jahanfar Daneeshian, Soodabe Jahanbakhsh Pages 377-394
    To investigate the effect of salicylic acid on photosynthetic system and seed yield in soybean genotypes under drought stress a factorial experiment was conducted in a completely randomized design in both greenhouse and laboratory of Mohaghegh Ardebili University in 2015. The factors consisted of water stress at 3 levels (85, 65 and 45% of field capacity), salicylic acid at 3 concentrations (0, 0.4 and 0.8 mM) and three soybean genotypes, Williams, D42X19, and L17. The results showed that the relative water content, stomatal conductance, chlorophyll a and b, chlorophyll a/b ratio, leaf area, maximum fluorescence and quantum yield decreased as the result to drought stress, while Williams showed more tolerance to drought stress as compared to other two genotypes. Application of 0.4 mM salicylic acid as compared to high concentration (0.8 mM) and control was the most effective treatment on reducing the adverse effects of drought stress. It could be said that this may increase the relative water and chlorophylls contents, leaf area, quantum yield and stomatal conductance under drought stress conditions. It seems that carotenoid contents as a result of drought stress and application of 0.8 mM salicylic acid were increased in soybean genotypes, especially in L17. SLA was also increased due to drought stress, which was higher in L17 genotype than other genotypes. According to the results of this study, williams genotype was the most tolerant to drought stress as compared to the other genotypes, and the application of salicylic acid would enhance tolerance to drought stress in soybean genotypes.
    Keywords: carotenoids, chlorophylls, Quantum yield, Stomatal Conductance
  • Marouf Khalili *, Hamze Hamze Pages 395-412

    To Investigate the effect of super-adsorbent and irrigation levels on quantitative and qualitative characteristics Rastar cultivar of sugar beet a split plots experiment was conducted based on randomized complete block design with three replicas was conducted at the Agricultural University of Mahabad in 2017. Irrigation in three levels (Irrigation after 60, 120 and 180 mm evaporation from class A pan) is assigned to main plats and super-absorbents A200 in four levels (0, 50, 150 and 200 kg.ha-1) to the subplots. The simple effects of irrigation regime and superabsorbent on all traits, except for the coefficient of sugar extraction, was significant. The interaction of treatments were significant on the dry weight of shoot, sugar content, root yield, and sugar yield and white sugar yield. In this research, the highest leaf area index, root length, and leaf relative water content and the lowest amount of white sugar content belonged to irrigation after 60 mm evaporation. Application of 50 and 150 kg.ha-1 super-absorbent highly increased leaf area index, root length, and leaf relative water content while it decrease the percent of white sugar content. The highest shoot dry weight (3.97 t.ha-1), root yield (69.35 t.ha-1), sugar yield (10.51 t.ha-1) and white sugar yield (9.39 t.ha-1) and the lowest percentage of sugar (15.20%) caused by irrigation interval after 60 mm evaporation and using 200 kg.ha-1 super-absorbent. Interactions due to irrigation and use of super-absorbent showed that there was the non-significant difference between irrigation regime after 60 mm in control treatment (not applicable super-absorbent) with the application of 50, 150 and 200 kg.ha-1super-adsorbent in irrigation regime after 120 mm and application of 150 and 200 kg.ha-1super-absorbent in irrigation regime after 180 mm. Thus, using of 150 kg.ha-1 super-absorbent in irrigation regime after 180 mm evaporation can have similar white sugar yield as it was under irrigation regime after 60 mm in control treatment (not applicable super-absorbent) while saving about 8650 m3 per hectare by using this treatment.

    Keywords: leaf area index, Sugar content, White sugar content, white sugar yield
  • Faezeh Shargi, Ebrahim Khalilvand Behrouzyar * Pages 413-430

    In order to investigate the effects of water deficit stress and nano-TiO2 and salicylic acid foliar application on some biochemical traits of corn704 single crossplant, an experiment was conducted in split plot factorial based on RCBD in three replications at the Research Station of the Islamic Azad University, Tabriz Branch, during growing seasons of 2017-2018. Treatments were water deficit stress in three levels contained: 50, 75 and 100% filed capacity (FC) as well as thefactorial combination of nano-TiO2 (n-TiO2) foliar application in three levels contains: non application (control), 0.01 and 0.03 and salicylic acid (SA) foliar application in two levels contain: non application and 0.5%. Result showed that 0.5% SA foliar application under 50% water deficit stress had the highest peroxidase, polyphenol oxidase and lowest malondialdehyde activity. Furthmore, 0.01% n-TiO2 foliar application had the highest effect on peroxidase and lowest effect on malondialdehyde activity. Use and non-use condition of SA, 0.01% n-TiO2 foliar application had the positive effect on polyphenol oxidase activity. Foliar application of 0.01% n-TiO2 and0.5% SA under water deficit stress had the highest effect on soluble carbohydrates and proline. Based on the results, the guaiacol peroxidase enzyme activity increased with increasing water deficit stress level, so that the most activity of this enzyme was observed in irrigation with 50 % filed capacity. Considering the role of the traits studied in cooperation with each other in preventing the production of active oxygen species and reducing the effects of water deficit stress, SA and n-TiO2, increasing the activity of enzyme peroxidase, polyphenol oxidase, soluble carbohydrates, Proline and in contrast to the reduction of malondialdehyde reduced the negative effects of water deficit stress. Since SA and n-TiO2 had positive effects on the enzymes affecting plant physiology, the seed yield increased significantly compared to control and water deficiet conditions.

    Keywords: Guaiacol peroxidase, peroxidase, polyphenol oxidase, Proline, Soluble carbohydrates
  • Reza Hosseinipour, Seyyed Alireza Valadabady *, Mohammad Reza Mehrvar, Saeed Sayfzadeh Pages 431-446

    Determination of optimal plant density is one of the main factors that may affect crop growth and seed yield when planting is performed in the plant residues especially in conservation tillage systems. To investigate the effect of plant density on leaf gas exchange of wheat cultivars, a field split plot experiment based on randomized complete blocks design with three replications was carried out at Karaj Research Farm of Seed and Plant Improvement Institute in Iran. In this study, the main factor was three levels at plant densities (400, 500 and 600 seed per m2) assigned to main plots and five wheat cultivars (Sivand, Sirvan, Pishtaz, Pishgam and Parsi) to sub-plots. Results of analysis of variance showed that transpiration rate (E) (p<0.05), stomatal conductance (Gs) (p<0.01), net photosynthetic rate (Pn) (p<0.01) and Quantum yield (Qy) (p<0.01), number of grain per spike (GPS), seed weight (SW), seed yield (SY), biological yield (BY) and harvest index (HI) were affected by plant density and cultivar significantly. In addition, interaction effect of plant density×cultivar was significant on leaf temperature (LT) (p<0.01), intercellular CO2 concentration (Ci) (p<0.05) and biological yield (BY) (p<0.01). The results also indicated that increment of plant densities of 400 to 600 seed per m2 decreased E, Gs, Pn and Qy. Increasing plant density decreased GPS and HI. The Pishgam cultivar had the highest E and Gs, while higher values of Pn, Qy and water use efficiency belonged to Parsi cultivar. The highest value of SY was obtained from Sirvan cultivar.

    Keywords: Stomatal Conductance, Net photosynthetic rate, Quantum yield, Leaf temperature, Grain yield
  • Somayeh Shahrusvand, Hamid Reza Eisvand *, Farhad Nazarian Firozabadi, Mohammad Feizian Pages 447-460

    To study the effect of sulphur and vermicompost application on morphological and agronomic traits of soybean (Hubbit Cultivar), an experiment was carried out at Aligudarz city, Lorestan province, Iran in 2017. The experimental design was two-factor split-plot design based on a randomized complete block design with three replications. Factors were vermicompost as the main factor with three levels (0, 4 and 8 ton.ha-1) and sulphur fertilizer as a sub-factor with three levels (0, 250 and 500 kg.ha-1). The results indicated that the main and interaction effects of vermicompost and sulphur on plant height, stem number per plant, pod length, number of pods per plant, 100 seed weight, protein yield, oil yield, grain yield, biological yield and soybean harvest index were significant. The highest plant height belonged to the application of 4 tons per hectare of vermicompost alomg with 250 kg.ha-1 sulphur fertilizer (76.52 cm) and the lowest to not using vermicompost and sulphur (control) (61.50 cm). The highest 100 seed weight, protein yield, oil yield, seed yield and harvest index were produced from 8 tons per hectare of vermicompost and 250 kg.ha-1 sulphur fertilizer respectively (20.86 g, 475.25 kg.ha-1, 787.58 kg.ha-1, 252.250 kg.ha-1, 34.13%) and their lowest values from application of fertilizers of vermicompost and sulphur (control) respectively (12.05 g, 443.26 kg.ha-1, 243.66 kg.ha-1, 1440.11 kg.ha-1, 31.44%, respectively). The results also showed that simultaneous use of vermicompost and sulphur fertilizers at levels of 8 tons and 250 kg.ha-1 was the best treatment for increasing soybean yield under experimental climatic conditions

    Keywords: soybean, vermicompost, sulphur, Grain yield, Harvest ind
  • Morteza Siavoshi *, Salman Dastan Pages 461-484
    Life cycle assessment is an appropriate method to study the environmental impacts of producing a crop plant throughout its production cycle. This research was conducted with the aim of evaluating the life cycle of irrigated wheat production under nitrogen amounts and splitting in Bushehr province during 2017-18The as split plots based on a randomized complete blocks design with four replications. Four nitrogen rates including 70, 140, 210 and 280 kg urea ha-1 was considered as main plots and three nitrogen splitting in basal, beginning of tillering, stem elongation and booting stages was chosen as sub plot.The results demonstrated that with increase of nitrogen application an amount of cumulative energy demand, cumulative energy demand, acidification, eutrophiction and malodorous air were decreased. The average amount of ecological footprint was 1125.87 m2 per year which CO2 emissions had shown the highest effect on the ecological footprint. The average amount of global warming potential (GWP) was 20a and GWP 500a were 400.53 and 384.30 kg CO2 eq, respectively. All pollutants released into the air and the water experienced a decreasing trend with increasing nitrogen rate. By group comparing between different levels of nitrogen at splitting levels, it can be stated that the main cause of variations in the amount of pollutants was the higher output (yield) compared to inputs. Indeed, nitrogen application in four developmental stages has resulted in maximum plant use, resulting in increased yield and emission reduction per unit area. Therefore, reducing the emission of pollutants by increasing nitrogen consumption can be due to yield increasing.
    Keywords: Cumulative exergy demand, Ecological footprint, eutrophication, Global warming potential, Heavy metal emission
  • Bahman Pasban Eslam, Bahram Alizadeh * Pages 485-498
    The present research was done to evaluate the response of seed and oil yields and its components of some rapeseed genotypes at saline areas of Tabriz plain and to select promising lines. The experiment was carried out at the Khosroshah Station of East Azarbaijan Agriculture and Natural Resources Research and Education Center with saline soil (EC of soil and water were 6.7 and 3.2 dS m-1 respectively), during cropping season of 2017-18. The experiment was conducted as randomized complete blocks design with 38 rapeseed genotypes and three replications. Among the genotypes under study significant differences were observed in plant height, seed yield and its components, oil percent, seed and oil yields. The results indicated that WRL-96-01 produced highest silique number per plant (123), seed number per silique (30.3), 1000 seeds weight (3.4 g), seed (3268 kg.ha-1) and oil (1526 kg.ha-1) yields respectively. Comnly used varieties in the area like Okapi and Nima produced lower seed and oil yields under this experiment conditions. Significant and positive correlations were seen among the seed yield and its components, oil yields and also between oil yield with oil percent and seed yield. These results indicate that genotyps under study produced proper seed and oil yields under saline condition. By cluster analysis with ward method, 20 genotypes with higher seed and oil yields, located in one group as promising lines. It seems that these genotypes could be used for future evaluation in saline areas of Tabriz plain and areas with similar climate.
    Keywords: Cluster analysis, Fall oilseed rape, Saline areas, Seed oil percent, Seed yield