فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 106، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا کوثر*، امین ندایی، میر علی سیدنقوی صفحات 1-22
    اختلالات ناشی از بحران های داخلی و خارجی مختلف از گذشته تابه حال بیشترین تاثیرات را بر عملکرد سازمان داشته است. یکی از موضوعاتی که در سال های اخیر بر اثر افزایش اختلال در فرایندهای سازمانی ناشی از بحران های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، طبیعی و انسانی توجه صاحب نظران را به خود جلب کرده مقوله تاب آوری سازمانی است. هدف این پژوهش ترسیم و سنجش مدل تاب آوری است که عوامل موثر بر تاب آوری و پیامدهای حاصل از آن را در یک سازمان نشان می دهد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است و شیوه پژوهش به این صورت است که ابتدا با مرور ادبیات و بررسی مدل های تاب آوری سازمانی، فرضیه های تحقیق مشخص گردیده و مدل ترسیم می شود، سپس مدل با استفاده از روش تحلیل مسیر، برازش شده و فرضیه ها در قالب مدل آزمون می شوند. جامعه آماری این پژوهش را 1400 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان میراث فرهنگی تشکیل می دهند که طبق فرمول کوکران 302 نفر به عنوان نمونه تعیین گردید و پرسشنامه به طور تصادفی میان آن ها توزیع شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که مدل ترسیم شده از برازش خوبی برخوردار است و تایید فرضیات تحقیق حاکی از رابطه مثبت و معنادار عوامل موثر بر تاب آوری و پیامدهای حاصل از آن با تاب آوری سازمانی است.
    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانیعوامل موثرپیامدهاآسیب پذیری
  • علیرضا منصوری، بهرام رنجبریان*، علی کاظمی، مجید محمدشفیعی صفحات 23-54
    انتخاب کشور یا کشورهایی برای ورود به بازارهای خارجی، یک تصمیم استراتژیک محسوب می شود و نیازمند تامل و دقت قابل توجه است. کیفیت این تصمیم، شرایط وضرورتهایی را به بنگاه مربوطه تحمیل می کند، و امکان ایجاد مزیت و هزینه های مبادله و همچنین توانایی شرکت ها برای انتقال موثر دانش را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. حضور در بازار جهانی به همان اندازه که مزیت های مختلفی را متوجه سازمان می سازد، ریسک های فراوانی را نیز در بر دارد. عمده ریسک های مترتب برآن، به انتخاب بازارهای خارجی و نحوه حضور در آن بازارها بر می گردد. اما تصمیم گیری صحیح در هر زمینه مستلزم شناسایی متغیرهای موثر در آن تصمیم و داشتن اطلاعات مرتبط درآن زمینه است. این پژوهش به بررسی و شناسایی شاخص های کلان موثر بر انتخاب بازارهای صادراتی در صنعت فولاد می پردازد و پس از شناسایی و رتبه بندی شاخص های مذکور به غربالگری بازارها و حذف بازارهایی می پردازد که شرکت فولاد مبارکه مزیت حضور در آنها را نخواهد داشت. غربالگری کشورها در دو مرحله انجام شده است و نهایتا فهرستی از 45 کشور از 193 کشور عضو سازمان ملل که می تواند بازار مناسبی برای این شرکت باشد، تعیین گردیده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد در بین شاخص های شناسایی شده، شاخص های محیطی و سیاسی- قانونی در بین سایر شاخص ها اهمیت بیشتری در تعیین بازارهای هدف داشته اند. شاخص های اقتصادی دارای درجه اهمیت متوسط و شاخص های فرهنگی- اجتماعی و تکنولوژیکی در اولویت بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: انتخاب بازار بین المللی، رویکرد غربالگری بازار، بازار هدف، شاخص های کلان
  • ناصر صفایی*، آرمین چراغعلی پور، عماد روغنیان صفحات 55-79
    امروزه، توجه به جنبه های اجتماعی و زیست محیطی علاوه بر جنبه اقتصادی باعث پررنگ شدن زنجیره تامین پایدار گشته است. از طرفی، نگرش های مدیریتی کلان جهت سودآوری به عنوان یک جزء کلیدی در استواری صنایع مختلف از جمله تولید مرکبات مطرح است. در تحقیق حاضراز طریق یک دیدگاه سیستماتیک به بررسی تاثیر محرک سودآوری بر عوامل مرتبط با آن با استفاده از مدل پویایی سیستم تحت نگرش های مدیریتی پرداخته شده است. بدین منظور یک مدل پویایی سیستم ارائه شده است و به منظور اعتبار سنجی، رفتار آن با مشاهدات تاریخی جمع آوری شده مقایسه شده است. تحلیل های آماری نشان دهنده تبعیت مدل شبیه سازی شده با حالت واقعی آن است. برای بررسی بیشتر شبیه سازی مونت کارلو برای متغیرهای حساس انجام شده است و در نهایت مدل پیشنهادی تحت سناریوهای مختلف اجرا و بررسی گردیده است. در دفعات مختلف شبیه سازی نشان داده شده است که سیاست های مداخلاتی همچون تحقیق و توسعه (R&D) باعث افزایش تولید مرکبات ودیگر متغیرهای کلیدی می شود.
    کلیدواژگان: مدلسازی پویایی سیستم، مداخلات تحقیق و توسعه، تولید مرکبات، پایداری، شبیه سازی
  • سید سعید میرحسینی، عادل آذر*، امیر افسر، سعید جهانیان صفحات 81-101
    ظهور سیستم های ERP به عنوان یک سیستم اطلاعاتی یکپارچه و فرایند محور با پشتیبانی از تمام فعالیت های سازمان، منجر به ایجاد بهبودهای اثرگذار در عملکرد سازمان های استقراردهنده شده است. یکی از عوامل موفقیت در پیاده سازی سیستم های ERP شناسایی صحیح ریسک ها و پاسخگویی مناسب به آنها در طول چرخه حیات است. لذا این تحقیق با نگاهی نوآورانه به دنبال طراحی مدل کنترل ریسک پیاده سازی سیستم های ERP با رویکرد نظریه داده بنیاد (GT) طی مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف هم بنیادی و هم کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق را خبرگان حوزه ERP تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند مصاحبه هایی با 12 نفر از این خبرگان انجام شد. نتایج تحقیق نشان دهنده 57 کد اولیه و 17 مقوله اصلی بود که در قالب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی (ریسک های قبل از پیاده سازی، ریسک های حین  پیاده سازی و ریسک های بعد از پیاده سازی)، مقوله محوری (کنترل ریسک پیاده سازی ERP)، شرایط زمینه ای (عوامل سازمانی، عوامل فنی و عوامل انسانی)، شرایط مداخله گر (عوامل مرتبط با کارکنان، عوامل مرتبط با اجرای پروژه و عوامل مرتبط با سیستم ERP)، استراتژی ها (بهبود مسیر، توسعه منابع انسانی، تحول سازمانی و سازماندهی) و پیامدها (پیامدهای سازمانی، پیامدهای مالی و پیامدهای اجتماعی) پدیدار شد و روابط بین ابعاد مختلف آن نیز نشان داده شد.
    کلیدواژگان: _ سیستم برنامه ریزی منابع سازمان (ERP)، کنترل ریسک، رویکرد نظریه داده بنیاد (GT)
  • سعید مسعودی پور* صفحات 102-129
    حل مسئله فقر در مقام درمان نیازمند به جلب مشارکت های مردمی برای دعوت آنها برای کمک به نیازمندان است. بازاریابی اجتماعی خیریه به عنوان یکی از ابزارهای کاربردی و موثر برای ترغیب و تشویق مخاطبین برای کمک به نیازمندان مورد استفاده قرار می گیرد. در فرآیند برنامه ریزی بازاریابی اجتماعی، بخش بندی بازار به گروه های همگن و مشابه امری ضروری است. این امر منجر می شود تا برای هر بخش، یک برنامه بازاریابی مجزا و متناسب طراحی و تدارک دیده شود. پژوهش حاضر در صدد است تا با مبنا قرار دادن چهار شاخص کمک ماهیانه، کمک روزانه، میزان کمک مالی و میزان درآمد اقدم به بخش بندی رفتار بخشندگی نماید. برای این کار با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 474 نفر از پنج منطقه تهران انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: بازاریابی اجتماعی، خیریه، بخش بندی، رفتار بخشندگی، کلاسترینگ
  • رضا پاینده، میثم شهبازی*، منوچهر منطقی، تورج کریمی صفحات 130-172
    صنعت بانکداری جهانی، متاثر از فناوری های جدید و تغییر در رفتار مشتریان، ناگزیر از تحولات اساسی در طول تاریخ خود شده است. هم زمان که بانک ها مشغول تحولات و چالش نوآوری در فرایندهای خود هستند، شرکت های فین تک با بهره مندی از قابلیت های دیجیتال، خدمات نوآورانه و مشتری مدارانه عرضه می کنند. در دنیای کسب وکار، همکاری میان این دو نهاد، به شکل های گوناگونی انجام شده است. این موضوع، توجهات جامعه دانشگاهی را نیز به خود جلب کرده و مقالات و کتبی در این زمینه نگارش شده است. هدف مقاله حاضر، مرور این مقالات علمی و سوال اصلی مقاله از این قرار است: ادبیات علمی چه دستاوردهایی در زمینه همکاری بانک و فین تک داشته است؟ برای پاسخ به این سوال از روش مرور نظام مند بر ادبیات (منطبق بر بازبینه پریزما) استفاده شده و ضرورت، سیر تطور، چالش ها، پیشران ها، منافع، موانع و انواع همکاری بانک و فین تک در مقالات علمی بررسی شده است. مهمترین دستاوردهای علمی مقالات ذیل هر کدام از سوالات فرعی مقاله بررسی شده و در نهایت، پس از بررسی انواع همکاری بانک و فین تک در ادبیات علمی، الگوریتم همکاری بانک و فین تک ارائه شده است. در پایان، خلاءهای پژوهش های پیشین و پیشنهادهایی برای پژوهش آینده بیان شده است.
    کلیدواژگان: _ همکاری، فین تک، بانکداری، مرور نظام مند بر ادبیات
  • محمود حسن زاده، سید حمید خدادادحسینی*، اصغر مشبکی اصفهانی، پرویز احمدی صفحات 173-196

    در سال "حمایت از کالای ایرانی" موضوع تمایل به ترجیح محصولات داخلی توجه بیشتری را طلب می کند. در این پژوهش برای تشخیص گروه های مختلف مصرف کنندگان ازنظر تمایل به ترجیح محصولات داخلی، مقیاس جدیدی ارائه شده است تا نه یک دسته، بلکه دسته های مختلف مصرف کنندگان را ازنظر میزان ترجیح محصولات داخلی تشخیص دهد. در این پژوهش آمیخته، ابتدا مقیاس جدیدی توسط خبرگان دانشگاهی و با انتخاب و اصلاح گویه های طراحی شده برای شناسایی سه دسته مصرف کنندگان قوم مدار، جهان وطن گرا و بیگانه مدار ایجادشد؛ سپس مقیاس بدست آمده در صنعت خودرو ایران آزمون و 558 پرسشنامه قابل تحلیل بر اساس تحلیل خوش های، ابتدا به دو دسته، یعنی متمایل به خودرو خارجی و متمایل به خودرو داخلی طبقه بندی شدند. نقاط ضعف این تقسیم بندی، در تقسیم مشاهدات به 5 دسته به حداقل رسید. بر این اساس خوشه ای که ویژگی های مصرف کنندگان قوم مدار را داشته باشد، شکل نگرفت. خوشه ای با عنوان طرفداران محصولات داخلی اما ناراضی از محصولات یک صنعت شناسایی شد که در تحقیقات پیشین و در تقسیم مشتریان به دو دسته، منشا تناقض تئوری و واقعیت بازار بود. براساس یافته های پژوهش و در راستای "حمایت از کالای ایرانی" پیگیری همیشگی تغییرات خوشه ها در صنایع مختلف و تدوین برنامه های متناسب با هر خوشه پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: ترجیح محصولات داخلی، ترجیح خودرو داخلی، خوشه بندی مصرف کنندگان، مقیاس خوشه بندی ترجیح محصولات داخلی
|
  • Zahra Kowsar*, Amin Nedaei, Mirali Seyednaghavi Pages 1-22
    The past disorders of internal and external crises ever had the greatest impact on organizational performance. Organizational resilience is one of issue that has attracted expert’s attention in recent years, because of increasing disruption of the organizational processes of the various crises of political, economic, social, natural and human. The aim of this study is to determine and assess the organizational resiliency model based on influencial factors and outcomes that shows it’s result in an organization. This research is applied in purpose and descriptive in implementation.In this research, 1400 managers and experts of cultural heritage participated in the Study based on the questionnaire, containing five different sets of items. At first, we explained Research totality. Then we explained Research literature, Research method and Information Analysis. The results show that the model has a good fit and verify hypotheses imply a significant positive correlation factors affecting the resilience and the consequences of its organizational resilience.
    Keywords: organizational resiliencyinfluencial factorsoutcomesVulnerability
  • Alireza Mansouri, Bahram Ranjbarian*, Ali Kazemi, Majid Mohammad Shafiee Pages 23-54
    Selecting a country or countries for entering foreign markets is considered a strategic decision that require significant consideration and deliberation. The quality of such decision will bring about some conditions and necessities for an enterprise and can potentially affect the possibility of advantage creation, exchange cost as well as the effective capability of transferring knowledge in companies. Although presence in global markets can be beneficial and bring many advantages for an enterprise, it can also be as much risky and pose numerous risks. Major risks that can be incurred depend on the selection of foreign markets and the status of presence in that markets, but sound decision making in every field requires identification of effective variables of the decision and having adequate and relevant information in that field. This research examines and identifies effective macro indexes for selecting export markets in steel industry and after identification and prioritizing mentioned indexes, will work on screening and removing markets in which Mobarakeh Steel Company won't have competitive advantage. Screening the countries has been done in two stages and finally has been presented a list of 45 countries out of 193 that are members of the United Nations and can be suitable markets for this company. The research findings show that environmental and political-legal indexes reflect much more importance among other identified indexes to determine target markets. Economical indexes mirror medium importance while social-cultural and technological indexes are considered the least important ones among others.
    Keywords: International Market Selection, Market Screening Approach, Target Market, Macro Indices
  • Nasser Safaie*, Armin Cheraghalipour, Emad Roghanian Pages 55-79
    Todays, in addition to the economic aspect, paying attention to the social and environmental aspects has contributed to the sustainability of the supply chain. On the other hand, macro management attitudes for profitability are considered as a key component in the robustness of various industries, including citrus production. In this research, using a system dynamics approach we examine the effect of profitability on its related factors through a systematic view. For this purpose, a system dynamical model is presented and in order to validate it, its behavior is compared with historical collected observations. Statistical analysis indicates that the simulated model is adhered to its actual state. To further explore the Monte Carlo simulation is performed for sensitive variables, and finally, the proposed model is implemented under different employed scenarios. In different times of simulations have shown that several interventions such as research and development (R&D) can increase the citrus production and other key variables.
    Keywords: system dynamics modeling, R, D interventions, citrus production, sustainability, simulation
  • Seyed Saeed Mirhosseini, Adel Azar*, Amir Afsar, Saeed Jahanyan Pages 81-101
    The emergence of ERP systems as an integrated and process-oriented information system that supporting all activities of the organization, has led to significant improvements in the performance of deploying organizations. One of the success factors in the implementation of ERP systems is the proper identification of risks and appropriate responses to them throughout the lifecycle. Therefore, this research with an innovative point of view seeks to design a risk control model for ERP implementation by the Grounded Theory (GT) approach during open, axial and selective coding steps. The present research is both fundamental and applied in terms of purpose. The statistical population of this study is ERP elites, interviews with 12 of these elites were conducted using purposeful sampling method. The results of the study showed 58 primary codes and 17 main categories that presented in the form of a paradigmatic model including; causal conditions (pre-implementation risks, implementation risks and post-implementation risks), phenomena (ERP implementation risk control), context (organizational factors, technical factors and human factors), intervening conditions (factors associated with employees, factors associated with project implementation and factors associated with the ERP system), strategies (path improvement, human resource development, organizational change, and Organizing) and consequences (organizational consequences, financial consequences and social consequences) and relationship between its different dimensions is also presented.
    Keywords: _ Enterprise resource planning (ERP), risk control, Grounded Theory (GT) approach
  • Saeed Masoodipoor* Pages 102-129
    Resolving the problem of poverty requires treatment of people in need of help to help the needy. Social charity marketing is used as one of the most effective and effective tools for encouraging and encouraging contacts to help the needy. In the process of social marketing planning, market segmentation is necessary for homogeneous and similar groups. This will lead to the design and provision of a tailor-made marketing program for each department. The present research seeks to base four indices of monthly assistance, daily assistance, amount of donation and the amount of income on the category of generosity. For this purpose, using cluster sampling method, 474 people from five regions of Tehran were selected. A hierarchical clustering technique was used to analyze the data. The results of the research show that there are five types of generosity behavior in the sample, for which each appropriate social marketing mix should be used to create a successful program for charitable contributions.
    Keywords: Social marketing, Charity, Partitioning, Behavioral generosity, Clustering
  • Reza Payandeh, Meisam Shahbazi*, Manouchehr Manteghi, Toraj Karimi Pages 130-172
    The global banking industry, driven by new technologies and changing customer behavior, has undergone major changes unprecedentedly all over its history. As banks contend with innovation challenges in their processes, fintech companies benefiting from digital capabilities, deliver innovative and customer-centric services. In the business world, the collaboration between these two institutions has taken many forms. This has also attracted the attention of the academic community, and several papers have been written in this field. The purpose of this article is to review these articles, and its main question is: What has the scientific literature contribute toward bank-fintech collaboration? To answer this question, a systematic literature review, based on PRISMA Checklist, has been utilized and various specific areas have been examined to understand the necessity, evolution, challenges, drivers, benefits, barriers, and types of bank-fintech collaboration in the scientific articles. The most significant achievements of the articles are discussed in the paper; furthermore, different types of bank-fintech collaboration in the scientific literature are listed, and a bank-fintech collaboration algorithm is presented. Ultimately, the gaps in the literature and suggestions for future research are expressed.
    Keywords: _ collaboration, fintech, banking, systematic literature review
  • Mahmood Hasanzade, Seyed Hamid Khodadad Hosseini*, Asghar Moshabbaki Esfahani, Parviz Ahmadi Pages 173-196

    In a year named as "Supporting Iranian Goods", more attention has to be paid to the tendency of preferring domestic products. The present study, for the recognition of different groups of consumers in terms of the preference for domestic products, has offered a new scale in order to identify not only one category, but different categories of consumers. In this mixed method research, firstly a new scale has been developed by academic experts’ selection among the items designed to identify three groups of ethnocentric, cosmopolitan, and xenocentric consumers and by experts’ reformation for new purpose. Then, the new scale has been tested in the context of Iran’s automotive industry. Based on a cluster analysis, 558 analyzable questionnaires were first grouped into two categories, namely, prone to foreign car preference and prone to domestic car preference. The weaknesses of such classification were minimized by classifying customers into five categories. Based on our finding, no cluster characterizing ethnocentric consumers was formed. A cluster identified as the fans of domestic but dissatisfied with the products of an industry, which in previous research and in the division of customers into two categories, was the source of the theory's contradiction with the market reality. Besides offering proposals tailored to each category in line with "supporting Iranian goods", constant pursuit of cluster changes in various industries is suggested.

    Keywords: domestic products preference, domestic car preference, clustering of consumers, clustering scale of domestic product preference