فهرست مطالب

مطالعات ادبی متون اسلامی - پیاپی 13 (بهار 1398)

نشریه مطالعات ادبی متون اسلامی
پیاپی 13 (بهار 1398)

  • 192 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید اسماعیل حسینی اجداد*، فاطمه سیرتی مهر صفحات 9-34
    تحلیل گفتمان انتقادی رویکردی میان رشته ای است؛ که در سه مرحله ی توصیف، تفسیر و تبیین متون به کمک عواملی چون قدرت، تاریخ، ایدئولوژی و... به تجزیه و تحلیل متون می پردازد تا از لایه های مستتر در متون پرده برداری کند. نورمن فرکلاف، از برجسته ترین اندیشمندان در زمینه ی رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی است. مقاله حاضر، که با رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف انجام شده است، شامل بازخوانی داستان قرآنی در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین می باشد که نشان دهنده ی گفتمانی انتقادی و تقابلی میان شخصیت های اصلی داستان و تفاوت سلیقه و ایدئولوژی آن هاست. هدف این مقاله بهره گیری از تحلیل گفتمان برای بازخوانی داستان «گرگ یوسف» اثر احمد بهجت از کتاب «داستان های قصص الحیوان فی القرآن» انتخاب شده است. این پژوهش نشان دهنده ی قابلیت های داستان برای نمایش درون مایه های سیاسی و اجتماعی و نیز نشان دادن مناسبات قدرت در گفتمان های متون ادبی است. هم چنین، این پژوهش نشان می دهد که واکاوی داستان های قرآنی ظرفیت های فراوانی برای بیان گفتمان های حاکم بر جامعه دارد
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمانی، گرگ یوسف، احمد بهجت، نورمن فرکلاف
  • مریم توکل نیا*، علی محمد میرجلیلی صفحات 35-55
    در ادبیات هر قومی انواع ضرب المثلها وجود دارد، نهج البلاغه هم به عنوان یک اثر ادبی، مکرر از ضرب المثلها استفاده کرده و از آن جا که مثل ها در انتقال عقاید و اندیشه های گوینده به مخاطب تاثیر فراوان دارد، از این رو، امام علی(ع) سعی کرده، برای آسان تر شدن درک مفاهیم سیاسی، اخلاقی و اجتماعی و نیز به خاطر نقش ضرب المثل ها در کوتاهی لفظ، رسایی معنا و زیبایی کلمات آنرا به کار گرفته و از این طریق مفاهیم پیچیده را در سطح درک عموم مردم جاری ساخته اند، این مقاله که با هدف بررسی نقش ضرب المثل ها در فهم نهج البلاغه، نگارش یافته ابتدا به شیوه های گنجانده شدن ضرب المثل ها در لابه لای معارف نهج البلاغه پرداخته و سپس انواع زیبایی های بیانی که این مثل ها در قالب آن ها ریخته شده اند، ، مورد مداقه قرار گرفت؛ زیرا با این روش محتوای بلند به سادگی در افکار عمومی جای می گیرند در انتها هدف و نحوه ی کاربرد ضرب المثل ها توسط امیرالمومنان از جمله؛ فضاسازی، شکل دادن به لحن و شخصیت پردازی و... بررسی شد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ضرب المثل، کاربرد ضرب المثل، فهم مطالب
  • نفیسه حاجی رجبی*، حسن عبدالهی صفحات 55-77
    چکیده دعایی که از زبان معصوم نقل می شود، دارای معنای سرشار و دلالت های عرفانی و عمیقی است، که از پس ظواهر کلمات می توان بدان دست یافت، بنابراین ارتباط نیرومندی بین کلام و معنا وجود دارد. در بررسی، تجزیه و تحلیل یک اثر ادبی، پدیده ها و عناصر آن را برای رسیدن به مقصود که همان آشنایی با محتوا و پیام آن است باید در نظر داشت. اصولا آنچه در سبک شناسی ترکیبی و ساختاری یک اثر پرداخته می شود تحلیل آن است نه ارزیابی. در این تحلیل، پیام ادبی بر مبنای ساخت و فرم که هر دو جنبه معنی و صورت را در بر می گیرد مورد نظر است. آنچه در این مقاله به بررسی آن می پردازیم برخی از پدیده های سبک شناسی در سطح ترکیبی است و به دلالت های معنایی که این ترکیبات دارند اشاره می شود. کلید واژه ها: دعای عرفه، سبک شناسی، سطح ترکیبی. دعایی که از زبان معصوم نقل می شود، دارای معنای سرشار و دلالت های عرفانی و عمیقی است، که از پس ظواهر کلمات می توان بدان دست یافت،
    کلیدواژگان: دعای عرفه، امام حسین، سبک شناسی، سطح ترکیبی، ساخت و فرم
  • مصطفی عباسی مقدم، سید محمد موسوی، مرتضی سازجینی* صفحات 77-101
    دو فرهنگ لغت مشهور، معجم مقاییس اللغه و کتاب التحقیق، در فهم واژگان از نظریه "اصل معنایی" بهره جسته اند. این نظریه به طور جدی و گسترده توسط ابن فارس مطرح گردید. در این نظریه معنای استعمالی واژه، به عنوان اصل و بن و گوهر معنایی واژه مطرح گشته به طوری که معنای اصل با تطور و تغییر هیئت واژه باقی می ماند. مطابق نظریه ابن فارس، هر واژه می تواند دارای اصل های متعدد معنایی باشد و هر کدام از اصول در فهم عمیق واژه تاثیر به سزایی دارند، اما نظریه اصل، نزد مرحوم مصطفوی بر این استوار است که هر ریشه لغوی دارای تنها یک اصل معنایی است و سایر معانی مناسب، به آن اصل باز می گردند. با توجه به آنچه در این جستار می آید، نتایج زیر حاصل است: 1. شناسایی و بازگرداندن اصول معنایی واژه به یک اصل، کاری اجتهادی است و الزاما اجتهاد لغوی حاکی از راهیابی به معنای حقیقی کلمه نخواهد بود2. کتاب التحقیق با وجود پذیرش اجمالی نظریه اصل واحد معنایی ابن فارس، گاهی با مصادیق متعدد اصول معنایی مورد ادعای وی مخالفت می ورزد و گاه به تصحیح و تبیین مصادیق مذکور در معجم مقاییس اللغه می پردازد. 3. در مواردی که ابن فارس برای واژه ای اصل معنایی ذکر نکرده است، صاحب التحقیق سکوت و توقف می کند 4. تلاش صاحب کتاب التحقیق برای ارائه اصل واحد معنایی هرچند یک اجتهاد لغوی برخاسته از تسلط وی بر دانش های لفظی به شمار می آید، اما خالی از تکلف نیست.
    کلیدواژگان: اصل معنایی، ابن فارس، مصطفوی، معجم مقاییس اللغه، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم
  • محمدحسن امرایی* صفحات 101-127
    محمدیوسف کلهر کرمانشاهی شاعر و دبیر عهد قاجار و دوره بازگشت ادبی است که از مضامین قرآنی به ویژه داستان حضرت یوسف (ع) به وفور در مضمون آفرینی های تخلصی بهره برده است. این موضوع افزون بر انس و الفت محمدیوسف کلهر با قرآن کریم و خوض در معانی ژرف و عمیق قرآنی، نشان از ترویج و اشاعه فرهنگ دینی و معارف اسلامی در اشعار او دارد. هدف این پژوهش بررسی نقش هنرآفرینی قصه حضرت یوسف (ع) و بهره گیری از شگردها و عناصر مضمون ساز بینامتنیت، از جمله اشاره و تلمیح در شعر این شاعر دوره بازگشت ادبی بپردازد. مفاهیم مهم و موردتوجه محمدیوسف کلهر در تخلص شاعریش که از تاثیرپذیری وی از داستان حضرت یوسف (ع) حکایت دارد، غالبا می توان در محورهایی از قبیل: زیبایی ظاهری و باطنی حضرت یوسف (ع)، یوسف (ع) و چاه، بردگی حضرت یوسف (ع) و فروختن او، عشق زلیخا، طعنه و ملامت زلیخا، زندان و یوسف (ع)، عزیزی و حکومت یوسف (ع)، بوی پیراهن یوسف و بینایی چشم یعقوب، هجران یعقوب و یوسف، وصال یعقوب و یوسف، خلاصه نمود. نویسندگان این مقاله براساس یافته ها و نتایج بدست آمده، معتقدند که محمدیوسف کلهر از شاعران صاحب سبک فردی در زمینه مضمون آفرینی تخلصی است.
    کلیدواژگان: تاثیر قرآن، قصه یوسف (ع)، تخلص، بینامتنیت، کلهر کرمانشاهی
  • فاطمه قربانی لاکتراشانی، ابراهیم فلاح* صفحات 127-161
    این پژوهش در صدد است که با نگرشی فراگیر به کل متن قرآن و با ذکر شبکه معنایی و هم چنین بررسی واژگان متضاد، به تحلیل و بازیابی معنای حب بپردازد. بررسی معنای حب در دستگاه خاص قرآنی به دلیل وجود وجوه عقیدتی و معرفتی این واژه، مورد تاکید این پژوهش است. در خصوص بافت قرآن کریم، باید ذکر نمود که این واژه با حفظ معنای لغوی و اصطلاحی با بسیاری از مفاهیم دینی و اخلاقی ارتباط پیدا می کند. بر این اساس، تبیین ارتباط حب با مفاهیم جدید نظیر ود، الفت، ولایت و...از دیگر مباحثی است که در این پژوهش مورد توجه قرار می گیرد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که حب در قرآن با دامنه دوستی و علاقه آغاز گردیده و با شفقت و مهربانی، میل...و در نهایت عشق به پایان می رسد. این معنا از مفهوم دوران جاهلیت تا عصر اسلام روندی تکمیلی داشته است.
    کلیدواژگان: قرآن، حب، شبکه معنایی، عشق، تقارن معنایی
  • یحیی علیزاده تیمورلویی* صفحات 161-185
    قرآن کریم جنبشی ابداعی و نوپرداز در ساختاری منسجم از جانب وحی بر وجود نبی اکرم(ص) الهام گشته است. این معجزه بی همتا در قالب دلالت های معنوی و بافتاری از سبک نگارشی نوین و تعابیر بدیع باعث اعتلای فکر بشری، غنای زبانی و گشایش افق های بکر گشته است. تعابیر و تصاویر نوگرا، مضامین آیات الهی را به سوی حقایق برتر از دستاوردهای فکری بشر سوق می دهند، به گونه ای که استدلال و منطق از ارائه تصویری روشن از درون مایه های این مضامین با توجه به واقعیت های موجود ناتوان اند. شکل استمراری، انقلاب معانی و تداعی آزاد اندیشه ها هسته واقعی رویکرد ابداعی و نو گرایانه در قرآن را تشکیل می دهند. این کلام بدیع جلوه ای از انقلاب های معنوی، فکری در سیمای ابداعی با مضامین نوگرا است که معانی لایتناهی سرچشمه گرفته از ذات اقدس الهی را از گرفتاری در زنجیره های عقلی و قوانین بی ثبات مادی برخاسته از نگرش محدود بشری فراتر می برد و ذهن خلاق را در فضای بکر و معانی پرمحتوا جهت دست یابی به درونمایه های کلام الهی به پرواز درمی آورد، و راه نواندیشی به این معجزه جاویدان را در مقابل بشر می گشاید.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، واقعیتهای فرابشری، تصاویر اعجازی، انقلاب معنایی، جهش های ابداعی
|
  • Smaeel Hoseini Ajdad *, Fateme Sirati Pages 9-34
    Critical Discourse Analysis is an interdisciplinary approach; it consists of three stages of description, interpretation, and explanation; by means of factors such as power, history, ideology, etc., it analyzes written and spoken texts to the extent that the layers Converts texts in texts. Norman Fairclough is one of the most prominent thinkers in the field of critical discourse analysis. In recent decades, this approach has embraced a wide range of disciplines such as literature, sociology, philosophy, political science, art and psychology. Ahmad Behjat, the Qur'anic story of Greg Yusuf (AS), in the form of a memoir. By explaining the Qur'anic verses, the writer explains this story. Using the critical discourse analysis of Frkool, the author attempts to recapture the deep layers of the text in the short story, "Ghesus al-Haywan al-Quran". The research, which is based on descriptive-analytical method, shows the religious, social and power relations in the discourse governing the story process.
  • Maryam Tavakolniya *, Alimohammad Mirjalili Pages 35-55
    In the literature of every ethnic group, there are a variety of proverbs, Nahj al-Balaghah has also repeatedly used proverbs as a literary work, and since parables influence the audience in transmitting the ideas of the speaker, hence, Imam Ali (as) has tried, To mitigate the political, ethical and social concepts, as well as the role of proverbs in the short run, the expression of the meaning and beauty of its words is used, thus making complex concepts publicly understood, This article, which was written with the aim of examining the role of proverbs in the understanding of Nahj al-Balaghah, first deals with the ways in which proverbs are included in the teachings of Nahj al-Balaghah, and then the types of expressive beings in which these parables are cast in order to easily be placed in public opinion are investigated. And at the end the purpose and manner of using proverbs by Amir al-Mu'minnan, such as spatialization, shaping the tone and characterization, were examined. ... --------------------------------------------------------------------------------
    Keywords: Nahj al-Balagh, Proverbs, Understanding
  • Nafice Hajirajabi *, Hasan Abdolahi Pages 55-77
    A prayer quoted by an innocent person( Imam)is deeply meaningful and full of mystic and profound implications which can be understood by passing through the surface meaning of words and going though them deeply. Therefore, there is a strong connection between the words and meaning .This paper aims to investigate some of the stylistic phenomenon of combination level of sentences and the implicational meaning included in these combinations. Keywords: Arafeh praye , stylistics, combination level. Abstract: A prayer quoted by an innocent person( Imam)is deeply meaningful and full of mystic and profound implications which can be understood by passing through the surface meaning of words and going though them deeply. Therefore, there is a strong connection between the words and meaning .This paper aims to investigate some of the stylistic phenomenon of combination level of sentences and the implicational meaning included in these combinations. Keywords: Arafeh praye , stylistics, combination level.
    Keywords: Arafeh praye, Stylistics, combination level
  • Mostafa Abasiloqhadam, Mohammad Mousawi, Mortaza Sazjini * Pages 77-101
    the semantic meaning of the word is presented as the original and the semantic meaning of the word, so that the meaning of the word remains with the evolution and change of the term of the word. According to Ibn Fur's theory, each word can have multiple semantic principles, and each of the principles has a profound effect on the deep understanding of the word, but the theory of the principle of the late Mostafavi is based on the fact that each lexical root has only one The principle is semantic and other proper meanings return to that principle. According to what follows in this paper, the following results are obtained: 1. Recognizing and restoring the semantic principles of the word to a principle is an ijtihdi work, and necessarily a leit-ijtihad does not indicate the achievement of the true meaning of the word. The book, despite the general acceptance of the theory of the principle of the semantic unit of Ibn Fārs, sometimes disputes with several examples of the semantic principles he claims, and occasionally corrects and illustrates the examples mentioned in the Maqayez al-Dagh petition. 3. In cases where Ibn Fārs did not mention the word for the meaning of the term, the owner of the study remains silent and stops. 4. The attempt of the owner of the book of the book to provide the unitary semantic principle, although a leitmotif of ijtihad based on his domination of verbal knowledge It is counted, but not empty.
    Keywords: The meaning of the term, Ibn Fars, Mostafavi, Ma'mad Maqayes al-Lahga, al-Tahtiqi fi words al-Qur'an al-kerim
  • Fateme Ghorbani, Ebrahim Fallah * Pages 127-161
    This study aims at a comprehensive approach to the entire text and the semantic network and also checks the contradictory words Analysis and restores their sense of love. Check the meaning of love in the holy Quran is in the focus of this research, Because of the ideological and epistemological aspects of the term. It should be noted that the term, in the context of Holy Quran, linked many religious and moral concepts, In keeping with the literal meaning of words and phrase. Accordingly, explain the relationship of love with new concepts Such as Friendship, affection, guardianship and other issues, considered in this study. The results show that Love in the Quran with a range of friendship and love begins and with compassion, desire and finally love ends.The meaning of the concept during the Islamic era of ignorance to have the process completed. Keywords: Qur'an, love, semantic network, love, sense of symmetry
    Keywords: Qur'an, semantic network, Love, sense of symmetry
  • Yahya Alizade Teymurluyi * Pages 161-185
    The Qur'anic Revolutionary movement has been inspired by a coherent structure from the revelation of the presence of the prophet (pbuh). This unparalleled miracle in the form of spiritual implications of modern literary style and exquisite interpretations has led to an upsurge in human thought, linguistic richness, and the opening of pristine horizons. Modernist interpretations and images translate the themes of divine verses into superior truths of human intellectual achievements, in such a way that reasoning and logic are incapable of providing a clear picture of the themes of these themes, given the realities of the present. The continuous form, the revolution of meanings and the free association of thoughts form the real core of a new and innovative approach to the Qur'an. This novel is a manifestation of spiritual revolutions, an intellectual in a modernized modern theme that transcends the essential meanings derived from the divine nature of the divine divine from the encroachment on the intellectual chain and the instability of material material arising from the limited human perception and the creative mind in the space The pristine and meaningful meanings of flying through the themes of the Divine Word open up the path to the immortal miracle of mankind.
    Keywords: The Holy Quran, Transcendental Realities, Miracle Images, Semantic Revolution, Innovative Mutations