فهرست مطالب

New Approaches in Exercise Physiology - Volume:1 Issue: 2, Summer and Autumn 2019

Journal of New Approaches in Exercise Physiology
Volume:1 Issue: 2, Summer and Autumn 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی یلفانی *، زهرا رئیسی صفحات 9-24
  • علی بنسبردی *، محسن اسماعیلی صفحات 25-44

    هدف این تحقیق توسعه مدلی از تاثیر کیفیت خدمات، هویت اجتماعی برند و دلبستگی به تیم بر وفاداری هواداران تیم های فوتبال لیگ برتر فوتبال ایران بود. این تحقیق کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق شامل بر تمام هواداران تیم های فوتبال لیگ برتر ایران بود. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری خوشه ای احتمالی استفاده شد. ورزشگاه فوتبال آزادی تهران، ورزشگاه فوتبال امام رضا مشهد، ورزشگاه فوتبال یادگار امام تبریز و ورزشگاه فوتبال نقش جهان اصفهان انتخاب شدند و توزیع پرسشنامه ها بین هواداران در هفته دوازدهم لیگ برتر (فصل 1398-1397) در این ورزشگاه ها صورت گرفت. تعداد کل 400 پرسشنامه به صورت مساوی در چهار ورزشگاه توزیع شد و نهایتا 387 پرسشنامه کامل بازگردانده شد و همین تعداد به عنوان نمونه آماری تحقیق در نظر گرفته شد. و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. از پرسشنامه محقق ساخته کیفیت خدمات، پرسشنامه هویت اجتماعی برند بویل و مگنوسن (2007)، پرسشنامه دلبستگی به تیم یون و همکاران (2017) و پرسشنامه وفاداری هواداران تاچیز و تیزتز (2015) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. برای بررسی و آزمون فرضیه ها از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که کیفیت خدمات بر هویت اجتماعی برند، دلبستگی و وفاداری هواداران اثر مثبت دارد. هویت اجتماعی برند بر دلبستگی و وفاداری هواداران اثر مثبت دارد. همچنین دلبستگی هواداران بر وفاداری آنان اثر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: برند، دلبستگی، کیفیت خدمات، وفاداری، هویت اجتماعی
  • مرتضی دوستی *، گودرز علی بخشی صفحات 45-62
    هدف

     هدف از این تحقیق شناسایی نیازهای زبانی تخصصی دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه مازندران بود. 

    روش

     این مطالعه از نوع آمیخته بدنبال بررسی عمیق دیدگاه های اساتید و دانشجویان درباره نیازهای زبانی تکلیف محور آموزش درس زبان تخصصی بود. با تعدادی از اساتید و دانشجویان رشته مدیریت ورزشی مصاحبه انجام گرفت. جامعه آماری در این مرحله شامل تعدادی با تعدادی از اساتید و دانشجویان رشته مدیریت ورزشی بود. از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. سه نفر از اساتید درس زبان تخصصی که حداقل چهار سال سابقه تدریس داشتند با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در مطالعه همکاری نمودند. همچنین دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری(دوازده نفر) که این درس را گذرانده بودند به عنوان نمونه آماری در مرحله کیفی انتخاب شدند. در مرحله کمی و بر اساس نتایج مرحله اول، پرسشنامه طراحی شد. این پرسشنامه به طور گسترده تر بین دانشجویان و اساتید (33 نفر) رشته مدیریت ورزشی توزیع شد. از روش های آماری توصیفی و استنباطی جهت تحلیل اطلاعات جمعیت شناختی شرکت کنندگان و پاسخ هایشان استفاده شد. 

    نتایج

     نتایج این مطالعه نشان داد که تکالیف واقعیت محور مهم که غالبا بایستی در کلاس های درس زبان تخصصی رشته مدیریت ورزشی بکار گرفته شود عبارتنداز: مشارکت در مکالمات روزمره، ارائه سخنرانی در همایش ها، گفتگو با متخصصین خارجی، درک مکالمات روزمره، روش کار و استفاده از دیکشنری با همه قابلیت های آن. نتیجه گیری: اطلاعات بدست آمده درباره تکالیف واقعیت محور و فراوانی شان را می توان در هنگام تصمیم گیری درباره تکالیفی بایستی جزئی از دوره آموزشی باشند مدنظر قرار داد.

    کلیدواژگان: انگلیسی برای اهدف ویژه، نیازهای زبانی تکلیف محور، یادگیری، آموزش
  • محمد سعید کیانی *، شهاب بهرامی صفحات 63-76

    این پژوهش با هدف بررسی ابعاد اثرگذاری و اثرپذیری برند بر متخصصان، مدیران و کارشناسان ورزشی و اقتصادی در استان کرمانشاه. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه ی آماری، تعداد 120 تن از متخصصان، مدیران و کارشناسان ورزشی و اقتصادی در استان کرمانشاه بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در این مطالعه 87 تن از افراد صاحب نظر اعم از متخصصان، مدیران و کارشناسان در دو حوزه ورزش و اقتصاد، پرسشنامه محقق ساخته بررسی ابعاد اثرگذاری برند ورزشی را تکمیل کردند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه محقق ساخته مدیریت برند ورزشی بود که پایایی و روایی آن برای این تحقیق مورد آزمون قرار گرفت. مقدار آلفای کرونباخ به دست آمده برای تمامی عامل ها ارزش 7 به باال دارد که بیانگر مناسب بودن سوالهای مطرح شده برای سنجش هر کدام از ابعاد اثرگذار بر مدیریت برند ورزشی است. در تجزیه و تحلیل و پردازش داده های جمع آوری شده از نسخه ی 20 نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج آزمون های حاکی از اثر داشتن هر چهار بخش)مدیریتی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی(بر مدیریت برند ورزشی داشت. و جمع بندی کلی آزمونها موید آن است که از دیدگاه نمونه منتخب عامل مدیریت اجتماعی برند با میانگین رتبه 3/09 و عامل مدیریت فرهنگی برند با میانگین رتبه 1/82 به ترتیب بیشترین و کمترین اولویت را در اثرگذاری بر برند ورزشی دارند.

    کلیدواژگان: نام تجاری، برند ورزشی، مدیریت برند
  • مهدی کوشکستانی، محسن پروانی *، شیوا ابراهیم پور نسرانی ، سید یوسف بطهائی زاده صفحات 77-92

    پرفشارخونی و کیفییت خواب پایین، ریسک ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، دیابت، سکته مغزی و... را افزایش دهد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط میان ترکیب بدنی با فشارخون وکیفیت خواب در دانشجویان پسر خوابگاهی دانشگاه علامه طباطبائی می باشد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی همبستگی بود که جامعه آماری آن را 170 نفر از دانشجویان پسر خوابگاهی دانشگاه علامه تشکیل می دادند که به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابتدا شاخص های ترکیب بدنی و فشار خون افراد اندازه گیری و ثبت شد. سپس دانشجویان پرسشنامه ی پیتزبورگ (PSQI) را به منظور ارزیابی کیفیت خواب تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS21 در سطح معنی داری P

    کلیدواژگان: فشار خون، کیفیت خواب، توده عضلانی، ورزش، درصد چربی بدن
  • طوبی طبیب زاده *، حمید قاسمی صفحات 93-108

    پژوهش حاضر تحلیل وضعیت روابط عمومی اداره کل ورزش و جوانان استان کهگیلویه وبویراحمد بود. تحقیق حاضر کاربردی و از نظر استراتژی از نوع ترکیبی اکتشافی متوالی و از نظرمسیر اجرا از دو روش تحلیل محتوای کیفی و پیمایش کمی پرسشنامه ای بود.

    روش شناسی

    جامعه آماری در بخش کیفی شامل 10 نفر در اداره کل ورزش و جوانان بر اساس معیار خبرگی در مدیریت ورزشی و روابط عمومی و در بخش کمی افراد شاغل در روابط عمومی اداره کل و 46 هیئت فعال استان (شامل رئیس، نایب رئیس و دبیر هیئت) و خبرنگاران ورزشی استان در مجموع به 150 نفربودند. نمونه آماری در بخش کیفی و کمی به صورت کل شمار انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه حضوری و پرسشنامه محقق ساخته بود. براساس یافته های بخش کیفی، پرسشنامه ای تنظیم شد که روایی صوری و محتوایی آن توسط چندتن از متخصصین حوزه روابط عمومی و مدیریت ورزشی و روایی سازه آن با تحلیل عامل تاییدی بررسی و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 94/. تایید شد. برای تجزیه وتحلیل داده های کیفی از روش کدگذاری داده های کیفی و در بخش کمی از آمار توصیفی شامل جدول توزیع فراوانی و در بخش استنباطی از آزمون فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    آزمون فریدمن نشان داد که اهمیت و رتبه وضعیت های مطرح شده در مورد روابط عمومی با یکدیگر متفاوت است

    کلیدواژگان: روابط عمومی، روابط عمومی ورزشی، اداره کل ورزش و جوانان
  • لیلا نظری *، کیوان شعبانی مقدم صفحات 109-120
  • Rasul Eslami، Abdolreza Kazemi صفحات 121-136
    اهداف
    </strong> سبب شناسی چاقی در کودکان می تواند متفاوت باشد. بافت چربی بافتی فعال است که پروتئین هایی مانند TNF-a، IL-6، لپتین و آدیپونکتین را ترشح می کند. هدف از این تحقیق مطالعه تاثیر تمرین اینتروال سرعتی کوتاه مدت بر سطوح سرمی TNF-a، IL-6، لپتین، آدیپونکتین، انسولین و نمایه چربی در پسران دارای اضافه وزن بود. روش شناسی:</strong> تعداد 30 نفر از دانش آموزان (میانگین سنی 0.2±93/9 و 0.2±27.73=BMI)  به طور تصادفی به گروه کنترل (15=تعداد) و تمرین اینتروال سرعتی (15= تعداد) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی تمرین را به مدت 8 هفته انجام دادند، در حالیکه گروه کنترل تنها فعالیت روزانه را بدون هیچ مداخله ای انجام دادند. اندازه گیری شاخص های آنتروپومتریک و نمونه خونی ناشتا (برای اندازه گیری انسولین، لپتین، آدیپونکتین، TNF-a، IL-6،  کلسترول، LDL، HDL و TG) یک روز قبل و یک روز بعد از برنامه تمرینی انجام گرفت. یافته ها:</strong> نتایج تحقیق حاضر نشان داد که 8 هفته تمرین اینتروال سرعتی وزن و BMI در کودکان دارای اضافه وزن را به طور معنی داری کاهش داد (P<0.001). علاوه بر کاهش وزن و BMI، سطوح انسولین، لپتین، TNF-a، IL-6،  کلسترول، LDL، و TG به طور معنی داری بعد از هشت هفته تمرین اینتروال سرعتی کاهش یافت (P<0.001 برای همه). در حالیکه سطوح آدیپونکتینیک و HDL با افزایش همراه بود (به ترتیب، P<0.001، P<0.01).
    نتیجه گیری
    </strong> به طور کلی، مطالعه حاضر نشان داد که تمرین اینتروال سرعتی که روش جدیدی در فعالیت بدنی است تاثیر مثبتی بر اکثر اجزاء درگیر در چاقی کودکان دارد.
  • Ali Jamshidi، Javad Shahlaee، Gholamali Kargar صفحات 137-154
    اهداف
    </strong> هدف از پژوهش حاضر بهینه سازی و بهبود وضعیت بلیط فروشی در ورزشگاه آزادی تهران و کاهش زمان انتظار مشتری در صف با استفاده از روش های شبیه سازی و تصمیم گیری چند معیار (MCDM) است. روش شناسی:</strong> ابتدا با استفاده از مشاهدات عینی و زمان سنجی ، زمان انتظار تماشاگران در صفوف  تهیه بلیط و ارایه و بازرسی بدنی محاسبه و سپس با استفاده از نرم افزار شبیه سازی ، کل فرآیند خدمات از لحظه خرید بلیط تا لحظه ورود تماشاگران به استادیوم شبیه سازی می شود. و میانگین زمان انتظار تماشاگران در صفوف اندازه گیری می شود. همچنین با استفاده از مصاحبه با افراد نخبه و متخصص ، راه هایی برای کاهش زمان انتظار برای مشتریان در صف پیشنهاد و هر یک از این راه حل ها با استفاده از نرم افزار شبیه سازی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها:</strong> سپس به مشکلات فروش بلیط می پردازیم و گلوگاه های تجمع افراد در سیستم مشخص می شود.
    نتیجه گیری
    </strong> سپس سناریوهایی برای بهبود وضع موجود ارایه و با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیار ، سناریوها را رتبه بندی کرده و بهترین سناریو را انتخاب می کنیم.
  • بختیار ترتیبیان، مهدی کوشکستانی *، شیوا ابراهیم پور نسرانی، محسن پروانی صفحات 155-168
    اهداف

    پیری حاصل تغییرات بیولوژیک و فیزیولوژیک است، که منجر به بیماری، ناتوانی، احساس خستگی می شود. از طرفی، خستگی یکی از مهمترین شاخص های سندرم پیری است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط میان سطح فعالیت بدنی و وضعیت تغذیه ای با سطوح خستگی در سالمندان ساکن خانه های سالمندان شهر تهران بود.

    روش شناسی

    در این مطالعه توصیفی که همراه با طرح پرسشنامه بود، از 20 مرکز سالمندان استان تهران جمعیت مورد مطالعه انتخاب شدند. ابتدا پرسشنامه دموگرافیک و آنتروپومتریک ارزیابی و ثبت شدند. سپس سطوح فعالیت بدنی، وضعیت تغذیه ای و خستگی به ترتیب از طریق پرسشنامه های مقیاس فعالیت بدنی مخصوص سالمندان (PASE)، پرسشنامه وضعیت تغذیه ای(MNA) و پرسشنامه خستگی(Facit-f) بررسی و ثبت شدند. در نهایت به منظور تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزارSPSS ورژن 21 در سطح معنیداری 0.05 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد، ارتباط مثبت و معناداری میان سطح فعالیت بدنی و نمره FACIT-f وجود داشت (r=0.048, p<0.01)، اما ارتباط منفی و معنیداری میان سطح فعالیت بدنی و سن مشاهده شد (r=-0.23, p<0.01). علاوه بر آن ارتباط مثبت و معناداری میان امتیاز MNA با امتیاز FACIT-f (r=0.40, p<0.01) و سطوح فعالیت بدنی (r=0.31, p<0.01) مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که برگزاری کلاس های ورزشی با نظارت فیزیولوژیست های ورزشی یک راهکار ضروری به منظور افزایش سلامت و پیشگیری از بیماری های مرتبط با افزایش سن در سالمندان ساکن خانه سالمندان میباشد.

    کلیدواژگان: سندروم سالمندی، ورزش، سلامت، پیری، تهران
  • محمدتقی اقدسی، سید حجت زمانی ثانی، صبا محمدعلی نژاد *، سهند اسلامی، فاطمه فرخ زاد صفحات 169-182
    اهداف

    هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین بدنی و تمرین چرخش ذهنی بر تعادل و افتادن در سالمندان است.

    روش شناسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و آزمون آنووا دو طرفه که بصورت تی-تست طراحی شده بود، انجام شده است. ابزار شامل: پرسشنامه چرخش ذهنی و آزمون دسترسی عملکردی است. شرکت کنندگان شامل: 36 بیمار (12 فرد در هر سه گروه تمرین بدنی ، چرخش ذهنی و گروه کنترل) به طور تصادفی در میان زنان سالمند یک مرکز سالمند در تبریز انتخاب شدند. برنامه تمرینی در دو گروه تمرینی بدنی و چرخش ذهنی به مدت هشت هفته، در سه جلسه در هفته و گروه کنترل بدون مداخله اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد.

    یافته ها

    آزمون یک طرفه آنووا نشان داد که میانگین تعادل در میان زنان سالمند با گروه تمرین بدنی تفاوت معنی داری داشت. همبستگی بین چرخش ذهنی پس آزمون و تمرین بدنی قبل از آزمون در سطح 01/0 معنی دار بود. همچنین، بین گروه چرخش ذهنی پس آزمون و گروه چرخش ذهنی پیش آزمون در سطح 05/0 همبستگی معنی دار بود. و همبستگی بین چرخش ذهنی و تعادل در زنان سالمندان در سطح 01/0 معنی دار است، در پایان، رابطه بین چرخش ذهنی و افتادن در سالمندان در سطح 05/0 معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق حاکی از آن است که تمرینات بدنی و تمرین چرخش ذهنی تاثیر مثبتی بر تعادل زنان سالمند دارد و همچنین نشان داد که زنان سالمند گروه تمرینی بدنی نسبت به گروه های چرخش ذهنی بهبود بیشتری دارند. بنابراین، این تحقیق نشان می دهد ، توانایی های شناختی و حرکتی می توانند در این راه تسهیل کننده و موثر باشند.

    کلیدواژگان: چرخش ذهنی، تمرین بدنی، تعادل، افتادن، سالمند
  • شهناز شهرجردی *، مسعود گلپایگانی، سعید بساط پور آوار صفحات 183-193
    پیش زمینه

     کمردرد یکی از شایع ترین معضلات بهداشتی جوامع مختلف دنیا است . علل بسیار متفاوتی می تواند سبب ایجاد کمردرد شوند. تقریبا در 85 درصداز افرادی که برای کمردرد معاینه و بررسی می شوند علت مشخص یافت نمی شود. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ناهنجاریهای زانو برشدت درد و آمادگی کارکردی مردان میانسال مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی است. 

    روش شناسی

    جامعه آماری این تحقیق شامل 30  نفر از بیماران مرد مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی در دامنه سنی50-30 می باشند که دارای یکی از ناهنجاری های پای پرانتزی یا پای ضربدری نیز هستند. 

    یافته ها

     یافته های تحقیق با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون های t وابسته و t مستقل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . یافته های تحقیق حاکی از آن است که هم میزان درد و هم ناتوانی گروه های تجربی پس از اعمال برنامه های منتخب اصلاحی (کشش عضلات و عناصر کوتاه شده و تقویت عضلات ضعیف شده . نشستن قورباغه ای ، راه رفتن با لبه های داخلی پاها ، فشار وارد کردن به دیوار با لبه های خارجی پاها و... جهت اصلاح ژنوواروم و عبور دادن پاها از روی هم به شکل قیچی در حالت درازکش ، پاس دادن توپ مدیسین بال به دیوار با قسمت داخلی پاها ، راه رفتن با لبه های خارجی پاها و... جهت اصلاح ژنووالگوم) به میزان قابل توجهی کاهش یافته است (p<0.05). در حالی که این دومتغیر در گروه کنترل تفاوت چندانی را نشان نداد (p>0.05). 

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج به دست آمده و با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر نمونه های تحقیق، می توان نتیجه گرفت که ناهنجاری های زانو(زانوی پرانتزی و زانوی ضربدری) برشدت درد وآمادگی کارکردی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی تاثیرگذار است وتمرینات اصلاحی ناهنجاری های مذکور تاثیر بسزایی در کاهش درد و شاخص ناتوانی آنها داشته است.

    کلیدواژگان: کمردرد مزمن غیر اختصاصی، شدت درد، آمادگی کارکردی، زانوی پرانتزی، زانوی ضربدری
|
  • Ali Yalfani*, Zahra Raeisi Pages 9-24
    Background and Purpose

    Increasing participation in sports activities has increased the incidence of sports injuries. Considering the short and long term complications of sports injuries, the need to prevent them is one of the most important goals. The purpose of this study was to evaluate the effects of ankle bracing on the ankle plantar flexor muscles activity in different foot position during drop landing with and without fatigue.

    Method

    Fourteen female college athletes participated in this study. Five models of 5 and 10 degrees medial, lateral and normal wedged insoles were used to simulate the position of the feet on the ground at the wrong landing technique. The Medial Gastrocnemius (MG) and Peroneus Longus (PL) muscles activity 100 ms before and 100 ms after landing in different foot position before and after muscles fatigue with and without ankle bracing was recorded with surface electromyography. Repeated measures ANOVA was used for statistical analysis (p≤0.05).

    Results

    The results showed that the effect of time on the activity of MG and PL muscles in landing with brace was significant, so that the MG muscle before landing and PL muscle after landing had a higher activity in both times before and after fatigue (p≤0.001). The activity of this muscles was not significant when using the ankle brace during landing in different positions (p˃0.05).

    Conclusions

    According to the results of this study, lace-up brace can help to increase muscles activity when they were fatigue, while the using of brace does not affect muscle activity when landing perform in different positions without fatigue. According to the results, In the case of a suggestion to use brace for athletes, all aspects of using this equipment should be considered.

    Keywords: Brace, Electromyography, Ankle, Drop landing, Fatigue
  • AliBenesbordi* , Mohsen Esmaeili Pages 25-44
    Purpose

    The purpose of this research is to develop a model of the impact of service quality, brand’s social identity and the attachment to the team on the loyalty of Iranian Premier League football team’s fans.

    Method

    This is an applied study of descriptive-correlation type. The statistical population of this study consisted of the fans of the selected Iranian Premiere Football League. A probability clustering method was used for sampling. Azadi football stadium of Tehran, Imam Reza football stadium of Mashhad, Yadegar Imam Football stadium of Tabriz and Naghsh Jahan football stadium of Isfahan were selected and the questionnaires were distributed in the 12th week of the tournament (2018-2019 season) between fans in above named stadiums. 400 questionnaires were distributed equally in four stadiums and finally, 387 full questionnaires were received and this number was considered as a statistical sample of the research. A researcher-made service quality questionnaire, brand’s social identity questionnaire of Boyle and Magnusson (2007), fans’ attachment questionnaire of Yoon, Petrick, & Backman (2017) and fans’ loyalty questionnaire of Tachis and Tzetzis (2015) were used for gathering information. Structural equation model and LISREL software were used to review and test the hypotheses.

    Results

    The result showed that brand’s social identity has a significant positive effect on the attachment and loyalty of fans (P˂ 0.05). The attachment of fans also has a significant positive effect on their loyalty (P˂ 0.05).

    Conclusions

    It is concluded that for enhancing fan's loyalty, managers of football teams should notice to service quality as a key factor.

    Keywords: Attachment, Brand, Loyalty, Service quality, Social
  • Morteza Dousti* , Goudarz Alibakhshi Pages 45-62
    Purpose

    The purpose of this research was to identify specialized language needs of MA students in University of Mazandaran.

    Method

    This study was mix method instruments which would deeply explore the perspectives of English for specific purpose teachers and students about task–based language needs of teaching ESP. Semi-structured interview was carried out with a number of teachers and students in the field of sport management. The statistical population of the stage includes some teachers and students in the field of sport management. The sampling method was Purposive sampling and Sampling continue until theoretical saturation. Three ESP teachers who have been teaching ESP to the students for at least four years participated in this study. They were all selected through purposive sampling. Also, MA and Ph.D. (twelve persons) students who had passed this course were selected in qualitative stage. In quantitative stage and based on the results of the first stage, the questionnaire was designed. This questionnaire was broadly distributed amongst students and teachers (33 persons) in the field of sport management. Descriptive and Inferential statistics, were used to analyze the demographic information of the participants and their responses.

    Results

    The results of the study showed that the main real tasks which were most frequently used in the English sport management classes include Participating in daily conversations, giving lectures at conferences, Conversation with foreign experts, Understanding daily conversations. The method of working with and using English to English dictionary to take advantage of all the capabilities contained in it.

    Conclusions

    The information obtained about the target tasks and their frequency can be employed when taking decisions about which tasks should be part of a curriculum.

    Keywords: ESP, Need analysis, Task–based language needs, Learning, Teaching
  • Mohammad Saeid Kiani*, ShahabBahrami Pages 63-76
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the dimensions of brand impact on sports, economic and professional experts, managers and experts in Kermanshah province.

    Method

    This is a descriptive-survey research. The statistical population consisted of 120 experts, managers and experts in sport and economic in Kermanshah province who were selected by random sampling. In this study, 87 experts including experts, managers and experts in two fields of sport and economics completed a researcher-made questionnaire assessing the dimensions of sport brand effectiveness. The measurement tool was a questionnaire of sport brand management whose reliability and validity were tested for this research. The Cronbach's alpha value for all factors is 7 or higher, indicating the appropriateness of the questions posed to assess each of the dimensions affecting sport brand management. SPSS software version 20 was used for data analysis. The results of the tests showed that all four sectors (managerial, economic, cultural and social) influenced sport brand management.

    Results

    Finally, the overall summary of the tests shows that social media management brand with a mean of 3.09 and cultural management factor with a mean of 1.82 have the highest and lowest priority in influencing sport brand, respectively.

    Conclusions

    The research results show that the social sector of the brand has a higher priority and microeconomic and macroeconomic indicators should be recognized.

    Keywords: Brand, Sports brand, Brand management
  • Mehdi Kushkestani, Mohsen Parvani*, Shiva Ebrahimpour Nosrani, Seyed Yousef Bathaeezadeh Pages 77-92
    Background and Pupose

    Hypertension and poor sleep quality can increase the risk of cardiovascular diseases, diabetes, stroke, etc. Therefore, the purpose of this study was to investigate the relationship between body compositions with hypertension and sleep quality in male students living in Allameh Tabataba'i University dormitory.

    Material and Method

    The present study was descriptivecorrelational. The statistical population consisted of 170 male dormitory students of Allameh Tabataba'i University who were randomly selected. First, body composition indices and blood pressure of subjects were measured and recorded. Then, the Pittsburgh Questionnaire were completed by students (PSQI) to assess their sleep quality. Data were analyzed using SPSS 21 software at a significant level (P <0.05).

    Results

    The results showed that there was a positive and significant correlation between systolic (r= 0.281, p<0.01) and diastolic (r=0.357, p<0.01) blood pressure with fat percentage. Also, body mass index was significantly correlated with systolic (r=0.297, p<0.01) and diastolic blood pressure (r=0.322, p<0.01) while there was an inverse and significant correlation between muscle mass with systolic (r=-0.252, p<0.01) and diastolic (r=-0.356, p<0.01) blood pressure. Also, there was no significant relationship between students' sleep quality with fat mass (r=-0.023, p=0.76) and muscle mass (r=-0.015, p<0.84).

    Conclusions

    In conclusion, according to the direct relationship between fat percentage and hypertension among students living in the dormitory, it can be concluded that the use of exercise in leisure time and recreational programs to improve body composition can play an important role in the prevention and treatment of hypertension in their future.

    Keywords: Blood pressure, Sleep Quality, Muscle mass, Body fat percentage, Exercise
  • Tooba Tabibzadeh*, Hamid Ghasemi Pages 93-108
    Purpose

    The purpose of this study was to analyze the public relations status of Sports and Youth Organization in Kohgilouyeh and Boyer Ahmad province. The present research was applied and study was a consecutive hybrid exploratory strategy and is implemented by qualitative content analysis and questionnaire quantitative survey.

    Method

    Statistical society in qualitative section, ten people in Kohgiluyeh and Boyer Ahmad provincial authority of sports and youth, and in quantitative personnel in public relations department and 46 provincial active board and sports reporters in the province in total there were 150 people. Data collection tool was a face-to-face interview and a researcher-made questionnaire. Based on the findings of the qualitative section, a questionnaire was designed and its face and content validity was evaluated by several experts in the field of public relations and sport management and its construct validity was done by confirmatory factor analysis and its reliability was Cronbach's alpha coefficient of 0/94.

    Results

    The qualitative data were analyzed by qualitative data encoding method and in quantitative part of descriptive statistics, frequency table was included and in the inferential part Friedman test was used.

    Conclusions

    The results showed that the public relations status of Sports and Youth Organization in this province was below average, and Friedman's test showed that the importance, rank, and status of public relations were totally different.

    Keywords: Public Relations, Sport management, Sports, Youth Organization
  • Leila Nazari*, Keivan Shabani Moghaddam Pages 109-120

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between environmental knowledge and sport event organizers' support for sustainable management in sport. The present study is a descriptive-survey and field study. In order to collect data, a researcher-made questionnaire with 40 questions was used. The face and content validity of the questionnaire was confirmed by a survey of professors related to the research subject and its reliability was reported using Cronbach's alpha of 0.83. The statistical population of the study consisted of managers and organizers of sport events in ten provinces of the country. Due to the size, number, and difficulty of access, the available sampling method was used to collect the samples and finally 254 questionnaires were returned. Data analysis was performed using SPSS-19 software. The results showed that the level of environmental awareness in the sample was in the range of 0 to 8 and the mean of the total sample was 3.55 with a standard deviation of 1.61. These results indicate a low level of awareness of environmental issues in the sample under study. In the present study, it seems that there is little awareness of environmental issues that may be effective in shaping people's attitudes toward the intention to support environmental issues in sporting events. Since human attitudes are driven by consciousness, it is therefore necessary to change attitudes by providing a context for raising awareness and enabling appropriate behavior. Therefore, determining the level of knowledge and attitude of individuals is the first step in determining and delivering educational programs.

    Keywords: Awareness, Environmental Management, Support, Sporting events
  • Pages 121-136
    Purpose
    </strong> the etiology of children obesity can be varied. Adipose tissue is an active tissue that secretes proteins such as TNF-α, IL-6, leptin, and adiponectin. The purpose of this study was to investigate the effect of short-term sprint interval training on serum levels of adiponectin, leptin, TNF-α, IL-6, insulin, and lipid profile in overweight boys.
    Method
    </strong> a number of 30 overweight male students (with a mean age of 9.93±0.2 and BMI of 27.73±0.2) were randomly assigned to the control group (n=15) and sprint interval training (n=15). The subjects of the experimental group did the training for eight weeks, as the control group was engaged in doing their daily activities without intervention. Measurement of anthropometric indices and fasting blood collection were performed (to measure insulin, leptin, adiponectin, TNF-α, IL-6, cholesterol, LDL, HDL and TG) one day before and one day after the training program.
    Results
    </strong> the results of the present study indicated that 8 weeks of sprint interval training significantly decreased weight and BMI in overweight children (P<0.001). In addition to weight and BMI reduction, levels of TNF-α, IL-6, leptin, insulin, cholesterol, triglyceride, and LDL significantly reduce the following eight weeks of the sprint interval workout (P< 0.001 for all), while adiponectin and HDL levels increase (P<0.001, P<0.01, respectively).
    Conclusions
    </strong> in general, the present study demonstrate that sprint interval training which is a new way of physical activity exerted a positive effect on most of components contributing to children obesity.
  • Pages 137-154
    The purpose of the present study was to optimize and improve the status of ticket sales at Tehran Azadi Stadium and reduce customer waiting times in queues using methods Simulation and Multi-criteria decision making (MCDM). First, using objective observation and time-out, the waiting time for spectators in the ranks of the ticket and presentation and physical examination calculations and then using the simulation software, The entire service process has been simulated from the moment the ticket is purchased until the moment they enter the stadium, and the average waiting time for spectators in the queue for the provision of services is calculated. And then we look at the problems with ticket sales. Also, using interviews with elite and expert people, there are some ways to reduce waiting times for customers in the queue. And each of these views was examined using the simulation software; then scenarios were developed to improve the status quo and then, using multi-criteria decision-making methods, we ranked the scenarios and selected the best scenario.
  • Bakhtyar Tartibian, Mehdi Kushkestani*, Shiva Ebrahimpour Nosrani, Mohsen Parvani Pages 155-168
    Purpose

    Aging is a complex process of physiological and social changes that leads to disease, disability, and the lower experience of happiness. On the other hand, fatigue is one of the most important indicators of aging syndrome. This study aimed to investigate the relationship between the level of physical activity and fatigue in elderly residents of rest homes in Tehran.

    Method

    This was a descriptive correlational study in which 20 rest homes located in Tehran province constituted the study population. By visiting rest homes, the eligible subjects were chosen. Physical activity was measured by the Physical Activity Scale for the Elderly (PASE). The FACIT Fatigue Scale is a short, 13-item, easy to administer tool that measures an individual’s level of fatigue during their usual daily activities over the past week. Nutritional status was evaluated by mini nutritional assessment (MNA).

    Results

    The results of statistical analysis indicated a significant and positive correlation between PASE and FACIT scores (r=0.48, p<0.01) while, there was a significant negative correlation between FACIT score and age (r=-0.23, p<0.01). Also, there was a significant positive correlation between MNA and FACIT (r=0.40, p<0.01). In addition, a significant positive correlation was found between MNA and PASE score (r=0.31, p<0.01).

    Conclusions

    The findings of this study indicate that holding sports classes under the supervision of exercise physiologists is an essential matter to increase health and prevent age-related complications in elderly residents of Tehran rest homes.

    Keywords: Geriatric syndrome, Exercise, Tehran, Health, Aging
  • Mohammad Taghi Aghdasi, Seyed Hojjat Zamani Sani, Saba Mohammad Alinezhad*, Sahand Eslami, Fatemeh Farrokhzad Pages 169-182
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effect of eight weeks physical and mental rotation training on the balance and falling of elderly women.

    Method

    The present study is a quasi-experimental study with a pre-test, post-test and two-way ANOVA, which is also t-test designed. Tools included: mental rotation questionnaire and functional reach test. The participants included: 36 patients (12 subjects in three groups of physical training, mental rotation and control group) have been randomly selected among the elderly women of an elderly Centre in Tabriz. The training program was administered in two groups of physical training and mental rotation for eight weeks, at three sessions in a week and a group of control with no intervention. For data analysis, the SPSS software, version 21 was used.

    Results

    One-way ANOVA showed, the mean balance among the elderly women was significantly different from the physical training group. The relationship between post-test mental rotation and pre-test physical training was significant at the 0.01 level. Also, the relationship between the post-test mental rotation group and the pre-test mental rotation group was significant at the level of 0.05 and the relationship between mental rotation and balance among elderly women is significant at the 0.01 level, at the end the relationship between mental rotations and falling in the elderly was significant at 0.05 level.

    Conclusions

    The results of this research indicates that the physical training and mental rotation training had a positive effect on the balance of the elderly women and it also showed that the elderly women of the physical training group had more improvement on balance than mental rotation groups. So, this research indicates that, cognitive abilities and movements could be facilitating and effective in this way.

    Keywords: Mental rotation, Physical training, Balance, Falling, Elderly
  • Shahnaz Shahrjerdi*, Masoud Golpayegani, Saeid Basatpour Avar Pages 183-193
    Purpose

    Low back pain is one of the most common health problems of the world. Very different causes can cause back pain. Approximately 85% of people who are examined for low back pain the cause is not specific. The purpose of this study is to investigate the effects of the knee abnormalities on pain intensity and functional fitness in middle aged men with the chronic nonspecific low back pain.

    Method

    The statistical community of this study includes 30 people of patient’s male with nonspecific chronic low back pain in the age range of 30-50 years with one of the abnormalities of genu varum or genu valgum.

    Results

    The research findings were analyzed using descriptive and inferential statistical methods (dependent t and independent t tests). The research findings indicate that both the pain and disability of the experimental groups have significantly decreased after applying selected of corrective programs (Stretching muscles and short elements and strengthening weakened muscles). Sitting frog, walking with the inner edges of the legs, pressure to enter the wall with the outer edges of the legs to modify the genu varum. passing legs from one side to another in the form of scissors in liner mode, passing the medicine ball to the wall with the inside of the legs, walking with the outer edges of the legs to modify the genu valgum (p<0.05). While the two variables in the control group did not differ significantly (p>0.05).

    Conclusions

    According to the results and considering the conditions prevailing on the research samples, it can be concluded that knee abnormalities (genu varum and genu valgum) affected by pain intensity and functional fitness efficacy in nonspecific chronic low back pain patients and Corrective exercises of these abnormalities has had a significant effect on reduce pain and disability index.

    Keywords: Non-specific low back pain, Pain intensity, Functional fitness, Genu varum, Genu valgum