فهرست مطالب

نیوار - پیاپی 106-107 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه نیوار
پیاپی 106-107 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سجاد شاکریان، حسن ترابی پوده*، بابک شاهی نژاد، حامد نقوی صفحات 1-12
    دما از پارامترهای کلیدی موثر بر اقلیم به شمار رفته و تغییرات آن می تواند ساختار آب و هوای منطقه ای را دگرگون سازد. نظر به تاثیرات مستقیم دمای محیطی بر منابع آب، بررسی روند دما در مقیاس های مختلف زمانی و مکانی می تواند بخش بزرگی از تحقیقات اقلیم شناسی و مدیریت منابع آب را به خود اختصاص دهد. در این تحقیق روند تغییرات میانگین دمای ایستگاه های هواشناسی حوضه آبریز کارون (38 ایستگاه) در سه مقیاس زمانی ماهانه، فصلی و سالانه، در یک دوره زمانی 29 ساله، (1365 الی 1393) مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، شیب روند خطی داده ها با استفاده از رویکرد تیل- سن (TSA) محاسبه گردید. جهت آنالیز روند داده ها، پس از پیش سفید کردن (TFPW) جهت کاهش اثر ضریب خود همبستگی داده ها، روند تغییر دما با استفاده از روش Man-Kendall مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در مقیاس سالانه، 64 درصد ایستگاه ها دارای روند افزایشی می باشد که در این میان 13 ایستگاه دارای روند افزایشی (در سطح اطمینان %90) معنی دار می باشد. در مقیاس فصلی، بیش از 67 درصد ایستگاه ها در فصل های زمستان، بهار و تابستان دارای روند افزایشی می باشد. در مقیاس ماهانه، بجز در ماه های آبان و آذر تغییرات دما در بیش از 50 درصد ایستگاه ها دارای روند افزایشی بوده و بیش از 26 درصد این ایستگاه ها دارای روند افزایشی (در سطح اطمینان %90 معنی دار) می باشند. نتایج این مطالعه نشان داد که جریان ماهانه و سالانه بیشتر ایستگاه ها روند افزایشی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: آزمون من-کندال، دما، خودهمبستگی، روند، حوضه کارون بزرگ
  • شادیه حیدری تاشه کبود، سید اسعد حسینی* صفحات 13-26
    یکی از مهم ترین مباحث و چالش های پیش روی بشر در قرن 21 پدیده تغییر اقلیم و اثرات آن بر افزایش دما و مقدار مصرف بهره وری آب می باشد. این پدیده به دلیل افزایش میزان گازهای گلخانه ای بعد از انقلاب صنعتی آغاز شده به گونه ای که دمای جو کره زمین از آغاز انقلاب صنعتی تاکنون حدود 1 درجه سلسیوس افزایش یافته است. این افزایش دما باعث تغییرات در دیگر متغیرهای اقلیمی شده و در دهه های اخیر اثرات مختلفی را بر سیستم هایی که با واسطه و یا بدون واسطه با جو کره زمین در ارتباط هستند گذاشته است. بنابراین می بایست برای هر منطقه به اقدامات مختلف جهت کاهش گازهای گلخانه ای و راه کارهای سازگاری با تغییر اقلیم مبادرت ورزید. در پژوهش حاضر با شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید از منابع آب در کشور تحلیل و اولویت بندی آن ها با مدل SOWT و همچنین وزن دهی با مدل ANP بهترین راهبرد ملی برای بهره وری مصرف آب و سازگاری با تغییر اقلیم تعیین شد که بر اساس نتایج حاصل می توان به دو الگو اشاره نمود. الگوی شماره 1 با عنوان «کنترل، کاهش و حذف تدریجی منابع بهره وری مصرف آب ناپایدار و ناسالم» و الگوی شماره 2 «مدیریت، بهبود و افزایش بهره وری مصرف آب پایدار» موجب پایدارسازی نظام توسعه بهره وری مصرف آب در کشور به منظور سازگاری با تغییر اقلیم در دو بازه میان مدت و بلند مدت خواهد شد.
    کلیدواژگان: توسعه راهبردی، بهره وری آب، تغییر اقلیم، ANP، SWOT
  • ابراهیم اسعدی اسکویی*، سعیده کوزه گران، مسعود حقیقت صفحات 27-37

    دما اثرات انکارناپذیری بر فعالیت های انسانی و فرآیندهای طبیعی می گذارد. با توجه به گستردگی و تنوع آب و هوایی ایران و پراکندگی مکانی و نوسانات دمایی در گستره ایران، شناخت پهنه های دمایی مختلف در ایران در سیاست گذاری بخش های مختلف صنعت، عمران و کشاورزی یک ضرورت می باشد. به دلیل تنوع اقلیمی کشور و به تبع آن احتمال وقوع گرادیان های دمایی مختلف، در این مطالعه بررسی روابط دمای کمینه و بیشینه به تفکیک در 6 منطقه اگروکلیمایی کشور انجام گرفت. آمار دمای حداقل و حداکثر در 184 ایستگاه سینوپتیک کشور(از سال 2002 تا 2016) استفاده شد. الگوی مورد استفاده برای استخراج ارتفاع نواحی (در سطح کشور) با استفاده از داده های مدل رقومی ارتفاع از محصولات ماهواره SRTM و با دقت 90 متر مورد استفاده قرار گرفت.با استفاده ازنرم افزار SPSS آنالیز رگرسیون چند متغیره گام به گام انجام شد. از داده های دمای بیشینه و کمینه به عنوان متغیر وابسته و داده های ارتفاع، طول و عرض جغرافیایی، به عنوان متغیر مستقل در تحلیل رگرسیون استفاده به عمل آمد و رابطه مستقلی برای برآورد دمای بیشینه و کمینه ایجاد شد. مشاهده شد معادلات رگرسیونی برای مدل سازی آماری دمای بیشینه عملکرد بهتری نسبت به دمای کمینه داشته اند. معادلات به دست آمده در هر ناحیه برای کل ناحیه و بافر پیرامونی اعمال گردیند و در نهایت با کنار هم قرار گرفتن نواحی و میانگین گیری از مناطق بافر، نقشه های دمای ماکزیمم و مینیمم برای کل کشور ایجاد شدند.

    کلیدواژگان: درون یابی، دمای بیشینه و کمینه، آنالیز رگرسیونی، پهنه بندی
  • فاطمه عباسی*، منصوره کوهی، یاشار فلامرزی، زهره جوانشیری، شراره ملبوسی، ایمان باباییان صفحات 38-51
    در این پژوهش روند سالانه بارش و دمای کشور با استفاده از داده های بارش سالانه 115 ایستگاه سینوپتیک در دوره 30 ساله (2017- 1988) بررسی شد. میانگین بارش ایستگاهی و تیسن کشور برای هر سال، محاسبه گردید. با استفاده از روش آماری ناپارامتری من - کندال معنی داری روند میانگین بارش و دما، و از روش برآور کننده شیب خط سن، میزان شیب خط روند آزمون شد. نتایج نشان داد که در میانگین بارش کشور روند افزایش یا کاهش معناداری در سطوح اطمینان 99 و 95 درصد وجود ندارد ولی این روند در سطح اطمینان 90 درصد معنی دار می باشد. با این حال میانگین ایستگاهی بارش کشور در هر سال در حدود 1/2- میلیمتر و میانگین بارش تیسن ایران نیز در حدود 2/2- میلیمتر کاهش یافته است. همچنین نتایج نشان دادند که در سری های زمانی میانگین دمای ایستگاهی و تیسن کشور، روند افزایشی دما ایستگاهی کشور 025/0 درجه سانتیگراد در سال می باشد که در سطح اطمینان 95 % معنی دار است و میانگین دمای کشور به روش تیسن حدود 05/0 درجه سانتیگراد در سال افزایش یافته است که این روند افزایشی در سطح اطمینان 99 % معنی دار می باشد.
    کلیدواژگان: من کندال، شیب خط سن، سطح معناداری، بارش، دما
  • بهزاد لایقی*، عباسعلی علی اکبر بیدختی، سرمد قادر، مجید آزادی صفحات 52-56

    در این مقاله مشخصه های هواشناسی دریایی و اقیانوس شناسی دریای عمان با استفاده از روش جفت شدن [1] مدل های عددی هواشناسی [2]WRF و مدل اقیانوس شناسی ROMS[3] شبیه سازی شده است. ابتدا مدل WRF بر روی دریای عمان اجرا و نتایج آن مورد بررسی و راستی آزمایی[4] قرار گرفته و سپس مدل عددی ROMS بر روی این دریا با توجه به واداشت های هواشناسی پیش یابی شده اجرا و مورد ارزیابی قرار گرفت. پدیده عمده برای بررسی مدل WRF مونسون تابستانی اقیانوس هند بود. برای مدل ROMS نحوه انتقال آب سطحی اقیانوس هند به خلیج فارس و دریای عمان مورد بررسی قرار گرفت. مدل اقیانوسی برای یک دوره هفت ساله اجرا گردید و نتایج مدل اقیانوسی با تصاویر ماهواره ای مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن برهمکنش متقابل جو و اقیانوس (با درنظر گرفتن جفت شدگی) نتایج واقعی تری به دست می آید.

    کلیدواژگان: شبیه سازی عددی، دریای عمان، مدل WRF، مدل ROMS، جفت شدگی
  • مجید آزادی*، سیده عاطفه محمدی صفحات 57-66
    برای کمی کردن عدم قطعیت در پیش بینی وضع هوا و صدور پیش بینی احتمالاتی دمای کمینه و بیشینه روزانه، از دو روش آماری موسوم به آماره برونداد مدل (EMOS) و مدل میانگین گیری بیزی (BMA) برای برآورد تابع چگالی احتمال پیش بینی استفاده شده است. سامانه همادی در تحقیق حاضر، دو عضوی است که شامل پیش بینی های یک روزه تا پنج روزه دمای کمینه و بیشینه روزانه روی ایستگاه های همدید مراکز استان های کشور در بازه زمانی از 10 نوامبر 2017 تا 31 مه 2018 با دو پیکربندی مختلف مدل WRF است. نتایج بدست آمده از این روش ها، خطای بسیار کمتری نسبت به خروجی منفرد خام مدل دارد به طوری که متوسط میزان بهبود جذر میانگین مجذور خطای پیش بینی قطعی دمای بیشینه وکمینه EMOS نسبت به میانگین پیش بینی خام دمای بیشینه وکمینه به ترتیب 37% و 7% است. به طور کلی پیش بینی خام دمای کمینه، خطای کمتری نسبت به دمای بیشینه دارد اما بعد از پس پردازش بهبود چندانی ندارد. میانگین بدست آمده در توابع چگالی احتمال در مقایسه با میانگین اعضای سامانه همادی، دارای و میانگین قدرمطلق خطای کمتری است.
    کلیدواژگان: سامانه هادی، پیش بینی احتمالاتی، تابع چگالی احتمال
  • مائده فتحی*، مجید آزادی، غلامعلی کمالی، امیرحسن مشکاتی صفحات 67-72
    نتایج حاصل از توسعه یک سامانه پیش بینی همادی برای مدل WRF برای پیش بینی بارش روی ایران در تحقیق حاضر ارائه می شود. سامانه همادی که در این تحقیق مورد استفاده قرار می گیرد، از اجرای مدل WRF با نه پیکره بندی فیزیکی متفاوت تشکیل شده است. در این مقاله، روش میانگین وزنی(ENSWM)  برای بهبود پیش بینی های بارش 24 ساعته در پاییز و زمستان 1390 مورد مطالعه قرار گرفته است. در این روش، وزن برای هر عضو سامانه همادی در هر نقطه شبکه بر اساس ضریب همبستگی بین اعضای سامانه همادی و بارش دیدبانی در طول دوره آموزشی تعیین می شود. به غیر از روش  (ENSWM)، پیش بینی بارش با استفاده از میانگین ساده سامانه همادی (ENSM) نیز تولید شده است.. پیش بینی 24 ساعته بارش با استفاده از میانگین خطای مطلق (MAE)، خطای جذر میانگین مربعات (RMSE) و آنومالی ضریب همبستگی (ACC) و همچنین شاخص های TS و POD در آستانه های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که روش ENSWM نتایج بهتری نسبت به هریک از اعضای سامانه همادی و همچنین پیش بینی به روش ENSM در ایران ارائه می دهد، بطوریکه ضریب همبستگی بهبود قابل توجهی داشته است، بطوریکه در روش ENSWM نسبت به ENSM 15 درصد بهبود یافته است و مقدار RMSE 5 درصد کاهش یافته است. پس نتایج مزیت استفاده از سامانه همادی در مقایسه با پیش بینی منفرد برای پیش بینی بارش در کشور بخصوص برای کارهای عملیاتی را به وضوح نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پیش بینی عددی وضع هوا، سامانه همادی، میانگین سامانه همادی، میانگین وزنی سامانه همادی، مدل WRF
  • ولی الله کریمی*، داود اکبری نودهی صفحات 73-83
    به منظور پایش و مدیریت خشکسالی ها با استفاده از شاخص های مربوطه، 33 ایستگاه هواشناسی متعلق به وزارت نیرو در سطح استان مازندران انتخاب گردید. سپس داده-های موردنیاز جمع آوری و تجزیه و تحلیل آماری آنها انجام شد. با توجه به بررسی و تجزیه و تحلیل داده های در دسترس و بازسازی و تطویل آمار، طول دوره آماری 35 ساله ی 1389-1355 به عنوان دوره آماری تحقیق حاضر انتخاب گردید. سپس شاخص های خشکسالی بارش استاندارد، درصد نرمال، شاخصZ چینی ، Z چینی اصلاح شده، شاخص نمره Z و دهک ها در مقیاس زمانی یکساله در ایستگاه های مذکور محاسبه شد. براساس آزمون همبستگی، معنی دار بودن این شاخص ها به جز MCZI به صورت دو به دو در تمام ایستگاه ها در سطح اعتماد 5 درصد تایید شده است.شاخص های PN ، ZSI و SPIبا داشتن بیشترین میانگین همبستگی و کمترین انحراف معیار نسبت به دیگر شاخص ها نتایج برتری را ارائه نمودند و در مقابل MCZI با دارا بودن کمترین همبستگی نتایج ضعیفی را نسبت به دیگر شاخص ها نشان داده است.بیشترین میانگین همبستگی بین مقادیر بارندگی سالانه و هر یک از شاخص ها به ترتیب متعلق به PN ، ZSI ، SPI ، CZI، DI و MCZI با ضریب تبیین 998/0 ، 99/0 ، 986/0 ، 942/0 ،908/0 و 057/0 می باشد.نتایج این تحقیق نشان داد که برای مطالعه و بررسی وضعیت خشکسالی های هواشناسی استان مازندران شاخص های PN ، ZSI ، SPI شرایط تقریبا یکسانی داشته و بر سایر شاخص ها ارجحیت دارند.
    کلیدواژگان: خشکسالی، خشکسالی هواشناسی، شاخص های خشکسالی، بارندگی ماهانه، مازندران
  • محبوبه قاسمی*، امیر سلطانی، عبدعلی ناصری، هادی معاضد صفحات 84-97

    این مطالعه با هدف ارزیابی تغییرات اقلیمی آینده جنوب اهواز با استفاده از مدل های گردش عمومی براساس رویکرد جدید IPCC-AR5 انجام شده است. بدین منظور، داده های دمای متوسط و بارش شش مدل اقلیمی گزارش پنجم استخراج گردید. بعد از بررسی عملکرد آن ها برای منطقه مورد مطالعه، از دو مدل EC-EARTH و CESM1-CAM5 به منظور بررسی تغییرات اقلیمی دما و دو مدل EC-EARTHو BNU-ESM برای پارامتر بارش در محدوده مورد مطالعه تحت دو سناریوی RCP2.6 و RCP8.5 استفاده شد و تحت سناریوهای واداشت تابشی RCP2.6وRCP8.5 با بهره گیری از LARS-WG ریزمقیاس-سازی شدند. نتایج نشان داد دما در دوره 2035-2016 بین 5/0 تا 4 درجه سانتی گراد نسبت به دوره پایه 2000-1970 افزایش می یابد. این در حالی است که منطقه مورد مطالعه شاهد کاهش بارش در اکثر ماه ها خواهد بود. روند تغییرات فصلی بارش با استفاده از آزمون من-کندال نشان داد که پارامتر بارش در اکثر مدل ها و سناریوها از روند معنی داری پیروی نمی کند و تنها در الگوی اقلیمی RCP2.6-EC-EARTH برای فصل تابستان در سطح اطمینان 90 درصد روند افزایشی دارد. روند تغییرات دما، در الگوی اقلیمی EC-EARTH- RCP8.5 برای فصل بهار در سطح 95 درصد و تابستان در سطح 99 درصد افزایشی می باشد و در الگوی اقلیمی CESM1-CAM5-RCP2.6 در فصل تابستان روند افزایشی در سطح 95 درصد را نشان می دهد. در الگوی اقلیمی CESM1-CAM5-RCP8.5، روند دما در فصول پاییز و زمستان در سطح 95 درصد دارای روندی معنی دار افزایشی می باشد.

    کلیدواژگان: گزارش پنجمIPCC، دما، بارش، آزمون من کندال، جنوب اهواز
  • عبدالحمید بهروزی*، محمدرضا پیشوایی صفحات 98-106

    هدف از این پژوهش تشکیل سری زمانی بلند مدت شیراز به وسیله ی تحلیل هندسی ایستگاه‏های باران‏سنجی شیراز است که تاکنون چهار بار جابه‏ جا شده است. آمار بارش سه ایستگاه قدیمی شیراز (کنسول گری انگلیس، خیابان مشیر کهنه و خیابان ارتش سوم) در دوره زراعی 1302 تا 1345 هجری شمسی، از طریق یکی از شرکت ‏های وابسته به سازمان آب جمع ‏آوری شد. از سال 1345 تاکنون آمار بارش توسط دو ایستگاه سازمان آب و سینوپتیک شیراز اندازه‏ گیری می‏شود. روش کار به این صورت بوده است که معیار تحلیل هندسی برای میزان جابه‏ جایی افقی تا حداکثر 5 کیلومتر و جابه‏ جایی عمودی تا حداکثر 75 متر در نظر گرفته شد. تا در این صورت پیوند دو سری زمانی از نظر هندسی معنادار شود. دو آزمون ران و من- ویتنی برای سری زمانی حاصل انجام شد. نتایج نشان داد آمار سه ایستگاه قدیمی شیراز را می توان به عنوان یک سری زمانی به هم پیوسته در نظر گرفت زیرا معیار تحلیل هندسی را برآورده می‏کند. همچنین آمار ایستگاه سازمان آب را می توان به آمار سه ایستگاه قدیمی شیراز پیوند زد و سری زمانی 90 ساله شیراز را در دوره 1302 تا 1392 ساخت. آزمون ران نشان داد که داده‏ ها به ‏صورت تصادفی تولید شده‏اند. آزمون ناپارامتری من‏ویتنی نیز برای اطلاع از اختلاف میانگین دو دوره قدیم و جدید اندازه‏ گیری بارش انجام شد و نشان داد که از دیدگاه آماری اختلاف میانگین بین دو سری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: شیراز، بارش، تحلیل هندسی
  • هنگامه شیراوند*، فرشته رضایی، علیرضا شکیبا صفحات 107-118
    در این تحقیق به شناسایی و علت وقوع موج گرمای آوریل 2008 به عنوان یکی از فراگیرترین امواج گرمایی در ایران پرداخته می شود. از آنجائی که شناخت عمیق چنین پدیده هایی فقط با استفاده از داده های زمینی امکان پذیر نمی باشد، لذا بررسی شرایط همدیدی و عوامل موثر جوی بیش از بیش ضروری است. جهت مطالعه همدیدی چگونگی رخداد موج گرمای موردنظر، داده های بازکاوی شده ارتفاع ژئوپتانسیل، فشار سطح دریا، دمای هوا و همچنین مولفه نصف النهاری و مداری باد در سطوح مختلف با قدرت تفکیک 5/2 در 5/2 درجه اخذ گردید و در گام بعد، نقشه های میانگین و آنومالی فشار و ارتفاع ژئوپتانسیلی در ترازهای مختلف، فرارفت هوای گرم و نقشه ی ضخامت با استفاده از نرم افزار GrADS رسم شد. نتایج بررسی همدیدی نشان داد که وجود کم فشار حرارتی در سطح زمین و استیلای پرفشار جنب حاره عامل اصلی این موج گرما بوده است. شکل گیری مرکز کم فشار حرارتی در تراز پایینی جو بر روی سودان و گسترش زبانه های آن از سمت جنوب و جنوب غربی بر روی ایران، باعث مکش هوای گرم و خشک مناطق بیابانی مانند عربستان و عراق به سمت ایران می شود. از طرفی پرفشار جنب حاره که از نوع هسته گرم می باشد، وقتی در سطوح میانی تروپوسفر شکل می گیرد بر اثر فرونشینی هوا در داخل آن، دما به مقدار زیادی افزایش می یابد. در نتیجه این شرایط انباشت گرما شکل می گیرد و تداوم آن برای چند روز موجب شکل گیری موج گرمای طولانی مدت با دمای بالا می شود.
    کلیدواژگان: موج گرما، همدید، پرفشار جنب حاره، کم فشار حرارتی، ایران
  • رضا لقایی زاده اردستانی*، علیرضا محب الحجه، محمد جغتایی صفحات 119-123
    توسعه نسخه های مختلف هسته های دینامیکی و مقایسه نتایج بین آنها، کمک زیادی در ارزیابی نتایج دارد. به همین دلیل اکثر مدل های گردش کلی جو در ساختارهای قائم و شبکه بندی های متفاوت گسترش می یابند. در پژوهش حاضر نتایج مدل گردش کلی جو ساخته شده بر مبنای الگوریتم فرابرد پربندی نیمه-لاگرانژی بادررو در مختصه قائم سیگما-پی ارائه می گردد. الگوریتمی بر مبنای استفاده از نمایش پربندی برای یک کمیت بنیادی دینامیکی مانند تاوایی پتانسیلی می باشد که پیش تر در روند ساخت مدل گردش کلی جو، برای معادلات بسیط آب کم عمق و همچنین آب کم عمق چندلایه ای بوسینسک، و نیز برای معادلات بسیط چندلایه ای نابوسینسک در مختصه قائم هیبریدی سیگما-تتا روی کره و تحت شبکه بندی چارنی- فیلیپس به کار رفته است. در این مقاله هسته دینامیکی مدل در مختصه قائم سیگما - پی بر مبنای شبکه بندی های لورنتس و چارنی - فیلیپس مقایسه خواهد شد. به منظور ارزیابی و مقایسه هسته های دینامیکی از آزمون توسعه موج کژفشار یابلونسکی - ویلیامسون (2006) برای میدان های مختلف مدل استفاده شده است و در پایان مقایسه ای کیفی و کمی با چند هسته دینامیکی مدل های مرجع جهانی انجام شده است. این مقایسه نشان می دهد مشکل آغازگری موجود در مختصه قائم سیگما - تتا، در مختصه سیگما-پی ازبین می رود و جواب ها به جواب بهینه نزدیک تر و خطاها کمتر می شوند.
    کلیدواژگان: مدل گردش کلی جو، مختصه قائم سیگما-پی، هسته دینامیکی، شبکه چارنی - فیلیپس، شبکه لورنتس، الگوریتم DCASL، آزمون توسعه موج کژفشاری
|
  • Sajjad Shakerian, Hasan Torabi Podeh *, Babak Shahinejad, Hamed Naghavi Pages 1-12
    Temperature is main factors of climate and their variation may lead to change the climate of every region. Due to the direct effects of environmental temperature on water resources. Investigation of temperature trend in different temporal and spatial scales, forms a large part of climatology and water resources management researches. In this study the trend changing of temperature of the karun basin at the three scale namely, monthly, seasonally and annually were investigated using the trend-free pre-whitening mann-kendall (TFPW-MK). The used data includes discharge data of 38 meteorological stations in the period of 29 years (1986-2014). In this study, the slope of the linear trend of data estimated using the theil-sen approach (TSA) and then using trend-free pre-whitening (TFPW) approach the effect of coefficient of self-correlation of data was eliminated. Finally, the trend changing of temperature was examined using Man-Kendall. The results showed that the trend of more than 64 percent of the stations on annual basis are incremental and the increasing trend rates of 13 of the stations are significant at 10% level. On seasonal scale the trend of more than 67 percent of the stations to spring, summer and winter seasons are incremental.On monthly scale, the results showed that the trend of more than 50 percent of the stations on monthly scale are incremental and the increasing trend rates of 26 percent of this stations are significant at 10% level. The results of this study showed that the monthly and annual streamflow of most stations have increasing trend.
    Keywords: Autocorrelation, mann-kendall test, Precipitation, Trend Analysis, Karun Basin
  • Shadieh Heydari Tasheh Kabood, Seyed Asaad Hosseini * Pages 13-26
    The most important issues and challenges facing humanity in the 21st century are the phenomenon of climate change and its effects on increasing the temperature and amount of water consumption. This phenomenon has begun due to the increase in greenhouse gas emissions since the 1850s, following the industrialization of the planet, so that the temperature of the Earth's atmosphere has risen by about 1 degree. This increase in temperature causes changes in other climate variables and in recent decades has had a different impact on systems that are interfacing with or without interacting with the Earth's atmosphere. Therefore, it was necessary for each region to take different measures to reduce greenhouse gases and adaptation strategies for climate change. In this research, by identifying the strengths, weaknesses, opportunities and threats of water resources in the country, their SOWT model and their weighting with the ANP model were determined as the best national strategy for water consumption and adaptation to climate change in Iran. Based on the results, two models can be mentioned. Model No 1, entitled "Control, Reduction and Gradual Decrease in Sustainable and Unhealthy Consumption Volumes", and Model No. 2 "Management, Improvement and Increased Sustainable Water Consumption Resources", stabilize the system of sustainable consumption of water consumption in Iran in order to adapting the climate change in the medium to long term.
    Keywords: Strategic Development, Water productivity, Climate change, ANP, SWOT
  • Ebrahim Asadi Oskouei *, Saeedeh Kouzegaran, Masoud Haghighat Pages 27-37

    Temperature has a key role on human activities and natural processes. Due to Iran's vast and diverse climate and diverse spatial distribution and fluctuations of temperature, defining temperature zones is necessity in different sectors of industry, civil engineering and agriculture. Due to the country's climate variation and existence of different temperature gradients in different regions, in this study, the minimum and maximum temperature evaluation equations were investigated separately in six major agro-climate regions of the Iran. Minimum and maximum temperature data were obtained from 184 synoptic stations (from 2002 to 2016). The pattern used to extract the elevation of the areas (in the country) using the digital elevation data from SRTM satellite products with a precision of 90 meters was used. Maximum and minimum temperature data were used as dependent variable and elevation, latitude, longitude, data were used as independent variable in regression analysis and an independent relationship was established for estimating maximum and minimum temperatures and the calculations were done using SPSS software, multi-variable stepwise regression analysis. It was found that regression equations for maximum temperature modeling have a better performance than the minimum temperature. The equations obtained in each area are applied to the whole area and the peripheral buffer. Finally, with the addition of regions and averaging of buffer zones, maximum and minimum temperature maps were created for the whole country.

    Keywords: Interpolation, Minimum, Maximum Temperature, regression analysis, Zoning
  • Mansuoreh Kohi, Yashar Flamarzi, Zohreh Javanshri, Shrareh Malbousi, Iman Babaeian Pages 38-51
    this research, the annual rainfall and temperature trends of the country were evaluated using annual rainfall data of 115 synoptic stations during the period of 30 years (2017-1988). The average precipitation of the station and Tissen were calculated for each year. Using the nonparametric statistical method of Kendall-Mean method, the mean rainfall and temperature trend, and the age line slope estimator, the trend line tilt rate were tested. The results showed that there was not a ascendant or significant decrease trend in the mean precipitation in 99% and 95% confidence levels, but this trend was significant at 90% confidence level.However, the average precipitation rate of the country is about 2.1 mm per year, and the average precipitation Tissen of Iran has dropped by about 2.2 mm Also, the results showed that in the time series of the average station temperature and temperature in the country, the incremental temperature of the station is 0,252 ° C per year, which is significant at 95% confidence level. The average temperature of the country has been increased by Tissen at around 0.05 degrees Celsius per year, which is an increase in the 99% confidence level.
    Keywords: : Trend, Mann- Kndall, Sen`s slope, significant leve, Precipitation, Temperature
  • Behzad Layeghi *, A. A. Bidokhti, Sarmad Ghader, Majid Azadi Pages 52-56

    In this paper, marine meteorological and oceanic characteristics of Persian Gulf and Oman Sea were simulated using coupled numerical weather prediction model WRF and numerical oceanic model ROMS. At first, WRF model was operated over the sea and its results were analyzed and verified, and then numerical model ROMS operated and assessed on the sea by considering meteorological forcing. The major phenomena for analyzing WRF model was Indian Ocean summer Monsoon. For the model ROMS, transferring seawater form Indian Ocean to Oman Sea and Persian Gulf was studied. Oceanic numerical model was operated for a 7 years period and its results were compared by satellite images. The results show that considering interaction of atmosphere and ocean (by coupling) lead to more real results.

    Keywords: numerical simulation, Oman Sea, WRF Model, ROMS model, Coupling
  • Majid Azadi *, Seyede Atefeh Mohamadi Pages 57-66
    To quantify the uncertainty exists in the weather forecasting, and producing the probabilistic forecasting of diurnal maximum and minimum temperature, two important methods named Ensemble Model Output Statistics (EMOS) and Bayesian Model Averaging (BMA) are used to estimate the forecast probabilistic density function. In this study, the ensemble system has two members consisting of 1 to 5 ahead forecasting of diurnal maximum and minimum temperature over synoptic stations of Iran provinces from 10 November 2017 to 31 May 2018. These members are the outputs of the WRF model with two different physical configurations. Results show that the deterministic post-processed forecasts have improved the root mean squared error (RMSE) of deterministic raw forecast, 37% and 7% for mximum and minimum temperature, respectively. Generally, raw forecasts of minimum temperature have less error than maximum temperature, but they are not be improved considerably after post-processing.
    Keywords: Ensemble system, probabilistic forecasting, Probabilistic density function
  • Maede Fathi *, Majid Azadi, Gholamali Kamali, Amirhosein Meshkati Pages 67-72
    In this study, the forecast data are the accumulated 24 hours precipitation forecasts generated by the WRF model. Initialization time is 12 UTC during the period from 1st September of 2011 through 26th February of 2012. The initial conditions for forecasts are provided by the Global Forecast System (GFS) forecasts with 1- degree horizontal resolution. WRF is run with two nested domains. The large domain has a 45 km and the small domain has a 15 The small domain has a horizontal resolution of 15 horizontal resolution. Observational data used in this study consist of the cumulative precipitation observations measured at 0600 UTC in 306 irregularly spaced synoptic meteorological stations spread across Iran. To assess the performance of the ENSWM method, the data are divided into two sets of training and test period. The training period starts from September 1st through November 30th of 2011, and the test period include all the days between December 1st of 2011 and February 26th of 2012. The ensemble forecasts are generated using different configurations of the WRF model. Nine different configurations for the WRF model are used to build members of the system of consciousness.
    Keywords: Numerical Weather Forecast, Hamad System, Average Hamad System, Weight Average of Hamad System, WRF Model
  • Valiollah Karimi *, Davood Akbarinodehi Pages 73-83
    Drought caused by abnormal dry period which its continuation makes unbalance hydrologic system in a region, if some prevention countermeasures are taken against drought, its damages will be declined. In order to Drought monitoring and management by use of some indices, 33 meteorological stations which belongs to ministry of Energy in Mazandaran province were selected. Thus required data were collected and statistically analyzed. To reconstruct and statistical prolongation of incomplete station, differential and ratios method are applied. Run test was used for homogeneity assessment of data. Finally, based on available data analysis, 35 year data series from 1976 to 2000 as a research statistical period was used. Then, drought indices includes Standardized Precipitation Index (SPI), Normal Percentage(PN), Chinese Z(CZI), Modified Chinese Z(MCZI), Z- Score Index(ZSI), Deciles Index(DI) on 1 year time scale in all stations was calculated and related curves were drawn. Based on Correlation test, pair significance of these indices was satisfied at 5% level in all stations. PN, ZSI and SPI with maximum average correlations and least standard errors respect to others, had better results, but MCZI with minimum correlation had the worst results. Maximum correlation between annual precipitation and each one of indices belongs to PN, ZSI, SPI, CZI, DI, MCZI with determination coefficient of 0.998, 0.99, 0.986, 0.942, 0.908 and 0.057 respectively. Results show that for study and investigation of meteorological drought in Mazandaran province, PN, ZSI and SPI indices has the same status and prior to other indices.
    Keywords: Drought, Rainfall, Drought Indices, Mazandaran
  • Mahboobe Ghasemi *, Amir Soltani, Abdali Naseri, Hadi Moazed Pages 84-97

    This research was developed to assess future climatic changes in the south of Ahwaz using General Circulation Models (GCM) based on IPCC-AR5. Temperature and precipitation data were extracted from 6 models in AR5. Then, EC-EARTH and CESM1-CAM5 for temperature and EC-EARTH and BNU-ESM for precipitation were used in LARS WG for downscaling. The results showed the temperature increase of 0.5 to 4 °C in winter and spring and 2 to 3 °C in summer and autumn. Precipitation will decrease in all months in the period of 2016–2035. This case study predicted the reduction of precipitation in most of the months. Investigation of the number of rainy days showed that this parameter had increased in all patterns. The results of the Mann-Kendall test also revealed that the precipitation didn’t have statistically significant trend.. Only EC-EARTH2.6 had an increasing trend for summer. This increase was significant at the 90% confidence level. In the case of the temperature parameter, the EC-EARTH8.5 pattern was increased in spring and summer and it was statistically significant at the 95% level. This increase was significant at the 99% confidence level for the summer season. CESM-CAM5-2.6 had an increasing trend significant at the 95% confidence level in summer. CESM-CAM5-8.5 had an increasing trend significant at 95% confidence level in autumn and winter. In the annual scale, the temperature parameter had an increasing trend significant at the 90% confidence level. Key words: AR5, Man Kendall, Temperature, Precipitation

    Keywords: AR5, Man kendall, Temperature, Precipitation
  • Abdolhamid Behroozi *, Mohammadreza Pishvaei Pages 98-106

    The purpose of this research is to establish a long time series of Shiraz through geometric analysis of Shiraz rain measurement stations, which has been displaced four times. The precipitation statistics of three old Shiraz stations (British Consulate, Moshir St. and Army III streets) were collected from a water company affiliated to the Water Organization during the period from 1302 to 1345. Since 1345, rainfall statistics are measured by two water and synoptic stations in Shiraz. The method used was that the geometric analysis criterion was considered for horizontal displacement up to a maximum of 5 km and a vertical displacement up to a maximum of 75 meters. In this case, the link between two series of times becomes meaningful. Two Ran and Mann-Whitney tests were performed for the time series. The results show that the statistics of the three old Shiraz stations can be considered as an interconnected time series because it meets the criterion of geometric analysis. Also, the statistics of the Water Organization Station can be linked to the statistics of the three old Shiraz stations and built the 90-year series of Shiraz during the period from 1302 to 1392. The Ran test showed that data was generated randomly. The Mann-Whitney nonparametric test was also used to determine the difference between the two old and new meanings of rainfall measurement and showed that there is no statistical difference between the two series.

    Keywords: Shiraz, RAINFAL, GEOMETRIC ANALYSISE
  • Hengameh Shiravand *, Fereshteh Rezaee, Alireza Shakiba Pages 107-118
    In this research, we attempted to identify the cause for occurrence of the heat wave in April 2008 as one of the most significant and most comprehensive heat waves. Since deep recognition of such phenomena is not possible only by ground data, so, it is necessary to study synoptic conditions and effective atmospheric factors more than before. To study synoptic of how the heat wave occurs, the geopotential height, sea level pressure, air temperature, as well as the meridian and orbital component of the wind data at various levels with a resolution of 2.5 to 2.5 degrees, were obtained and the mean maps and anomalies of geopotential pressure and height at different levels, hot air flow and thickness map were plotted using GrADS software. The synoptic results showed that the existence of thermal low pressure in sea level and settlement of the subtropical high pressure was a major cause of this heat wave. The formation of a thermal low pressure center in the lower level of the atmosphere, on Sudan and the expansion from the south and southwest on Iran, causes the hot and dry weather of the desert areas, such as Saudi Arabia and Iraq move towards Iran. On the other hand the subtropical high pressure with hot core, when formed at the intermediate levels of the troposphere, causes a considerable increase in temperature due to air subsidence inside it.
    Keywords: Heat wave, Synoptic, subtropical high pressure, thermal low pressure, Iran
  • Reza Laghaei Zadeh Ardestani *, Ali Reza Moheb Al Hojah, Mohammad Joghataei Pages 119-123
    Developing atmospheric General Circulation Models (GCMs) and, in particular, their dynamical cores are important steps towards future model improvements. For this reason, most GCMs of the atmosphere are developed in various vertical coordinates and grids. The diabatic contour-advective semi-Lagrangian method (DCASL) is an algorithm based on the use of contour representation for a fundamental dynamic quantity such as a potential vorticity. Previously, DCASL algorithms have been constructed for the shallow-water and multilayer Boussinesq primitive equations and also multilayer non-Boussinesq equations on the sphere using a hybrid terrain-following–isentropic (Sigma-Theta) vertical coordinate on the Charney-Philips grid (CP-grid). In this research, the results of the dynamical core constructed based on the DCASL algorithm are presented for the hybrid terrain-following–pressure (Sigma-P) vertical coordinate and compared with the results in the previously constructed model in coordinate. Also in this study, the performance of the coordinate models constructed using the CP-grid and the Lorenz grid (L-grid) are compared. For assessment and comparison of the dynamical cores in representations of different fields, we have used the baroclinic instability test case introduced by Jablonowski and Williamson in 2006. Qualitative and quantitative comparisons have been made with the results of four dynamical cores of global reference models (three hydrostatic dynamical cores that are parts of NCAR’s Community Atmosphere Model version 3 (CAM3) and also the dynamical core of the operational weather forecast model GME at the German Weather Service (DWD)). The comparisons show that the initialization problem present in the Sigma-Theta vertical coordinate in this test case is removed by the use of the Sigma-P vertical coordinate and thus results become ever closer to the references solutions. Also results of the Sigma-P vertical coordinate in the Lorenz grid for this dynamical core have the least difference with the reference results in the first 15 days of the test case.
    Keywords: GCM, sigma–pressure vertical coordinate, Dynamical core, Charney-Philips grid, Lorenz grid, DCASL algorithm, Baroclinic wave test case