فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال ششم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مریم اصغری* صفحات 1-18

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین تجربه رایانه و مهارت های اجتماعی با خودکارآمدی دانش آموزان نابینای مقطع دبیرستان شهر تهران است. به این منظور 129 دانش آموز (36 دختر، 93 پسر) از مدارس نابینایی شهر تهران با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای بررسی متغیرهای پژوهش، از سه پرسشنامه تجربه رایانه (راستورن و همکاران، 2004)، مهارت های اجتماعی (گرشام و الیوت، 1990) و خودکارآمدی (شرر و همکاران، 1982) استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تجربه رایانه و مهارت های اجتماعی توانایی پیش بینی خودکارآمدی دانش آموزان نابینا را دارد. همچنین بین دختران و پسران نابینا در هر یک از متغیرهای تجربه رایانه، مهارت های اجتماعی و خودکارآمدی تفاوت معنا داری مشاهده نشد

    کلیدواژگان: تجربه رایانه، مهارت های اجتماعی، خودکارآمدی، دانش آموزان نابینا
  • محمدعلی بشارت*، رضا رستمی، معصومه کریمی، حجت الله فراهانی صفحات 19-37

    چاقی یک بیماری مزمن و چند عاملی است. مکانیسم های عصب شناختی و رفتاری متعددی در خوردن بیش از اندازه غذا یا خوردن بیش از حد نیاز وجود دارد که ممکن است منجر به چاقی شود. افراد چاق از سوگیری توجه نسبت به سرنخ های مرتبط با غذا رنج می برند. روش های مختلفی برای تعدیل سوگیری توجه وجود دارد، مثل تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه و برنامه تعدیل سوگیری توجه. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی هر یک از روش های ABMT و tDCS و ترکیب این دو روش بر ولع مصرف غذا در افراد چاق بود. 48 نفر افراد چاق و دارای اضافه وزن داوطلب مراجعه کننده به کلینیک آتیه به سه گروه آزمایشی (گروه تحت درمان با tDCS، گروه تحت درمان با ABMT و گروهی که از ترکیب این دو روش استفاده کردند) و دو گروه کنترل (گروه تحت درمان با Sham tDCS و گروه تحت درمان با Sham ABMT) تقسیم شدند. ابتدا از نظر متغیرهای دموگرافیک شامل سن، قد و وزن، سابقه چاقی و سایر اختلالات جسمی و روان شناختی مورد بررسی قرار گرفته و سپس پرسشنامه ولع مصرف غذا (FCQ) را پر کردند و به مدت 10 جلسه طی 2 هفته در معرض روش های درمانی قرار گرفتند. در پایان دوره درمانی مجددا گروه ها پرسشنامه ولع مصرف غذا (FCQ) را پر کردند. نتایج نشان داد که روش tDCS به تنهایی و ترکیب آن با ABMT به شکل معناداری نمرات FCQ را در پس آزمون کاهش دادند. روش ABMT به تنهایی نتوانست این تغییر معنادار را ایجاد نماید. یکی از دلایل این مسئله می تواند کم بودن تعداد جلسات درمانی باشد که مانع استحکام یادگیری شده است.

    کلیدواژگان: چاقی، تحریک مستقیم از روی جمجمه (tDCS)، برنامه تعدیل سوگیری توجه (ABMT)
  • محسن شکوهی یکتا، باقر غباری بناب، نیره زمانی، جواد پورکریمی صفحات 39-59

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه ابعاد خشم شامل خشم انگیختگی، موقعیت های خشم انگیز، نگرش خصمانه، خشم درونی و خشم بیرونی و راهبردهای مقابله خشم بود. برای این منظور تعداد صد و بیست نفر از مادران دارای فرزند کم توان ذهنی، مراجعه کننده به کلینیک آموزشی و توانبخشی، به عنوان نمونه در مطالعه حاضر شرکت کردند. روش تحقیق مورد استفاده روش توصیفی و از نوع همبستگی است و از آزمودنی ها خواسته شد مقیاس خشم چند بعدی و مقیاس ارزشیابی خشم والدین را تکمیل نمایند. برای تحلیل داده های گردآوری شده از شاخص ها و روش های آماری توصیفی مانند میانگین، انحراف معیار، ضرایب همبستگی و همچنین روش استنباطی همچون تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که راهبردهای هیجان محور و راهبردهای مذهبی با خشم چند بعدی همبستگی مثبت معنادار دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که راهبردهای هیجان محور قادر به پیش بینی خشم بیرونی و راهبردهای مذهبی قادر به پیش بینی خشم انگیختگی، نگرش خصمانه، خشم درونی و نمره کل خشم چند بعدی هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت خشم، راهبردهای مقابله، مذهب
  • پریسا فروتن بقا، ماندانا نظامی، امیر سلطانی نژاد، حامد اسکندری، وحید منظری توکلی صفحات 61-72

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی اثر کارگاه آموزش مهارت های زندگی بر عزت نفس و خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان پسر مقطع اول متوسطه بود. بدین منظور نمونه ای شامل 40 دانش آموز پسر پایه اول دبیرستان از منطقه 6 شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. گروه نمونه از نظر بهره هوشی و پیشرفت تحصیلی همتا شدند. سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل، هر کدام 20 نفر قرار گرفتند. به گروه آزمایشی کارگاه آموزش مهارت های زندگی در 12 جلسه 2 ساعتی ارائه شد و گروه کنترل برنامه ای دریافت نکردند. هر دو گروه قبل و بعد از آزمایش، مقیاس های عزت نفس روزنبرگ و خودکارآمدی تحصیلی جینگ و مورگان را پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از میانگین، انحراف معیار، حد پایین و حد بالای نمره ها و تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد کارگاه آموزش مهارت های زندگی تاثیر معناداری بر عزت نفس و خودکارآمدی تحصیلی دانش آموزان داشته است، بدین معنا که گروه آزمایشی به صورت معناداری عزت نفس و خودکارآمدی تحصیلی بالاتری را پس از آموزش در مقایسه با گروه کنترل نشان داد (001/0P<).

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، عزت نفس، خودکارآمدی تحصیلی
  • سعید پورنقاش تهرانی* صفحات 73-86

    خشونت خانوادگی می تواند تبعات ناخوشایندی به همراه داشته باشد. این معضل ناخوشایند به خصوص در افراد سوء مصرف کننده ی مواد شدیدتر است. این پدیده به دو شکل فیزیکی و روانشناختی است. تاکنون بیشتر مطالعاتی که در حیطه ی خشونت خانوادگی انجام شده اند، به طور عمده به تبعات ناشی از این پدیده ی ناخوشایند بر روی ابعاد فیزیکی و روانی زن ها پرداخته اند و پژوهش های اندکی بر روی افراد معتاد که دارای سابقه ی خشونت خانوادگی بودند، انجام شده است. با توجه به این که وجود این دو پدیده همزمان با یکدیگر می تواند تبعات خشونت خانوادگی را هم از لحاظ فیزیکی و هم روانشناختی دوچندان کند، لذا هدف از انجام این پژوهش بررسی خشونت خانوادگی با توجه به ویژگی های جمعیت شناختی بود. بدین منظور 105 نفر از افراد معتاد تحت درمان با متادون و عادی به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و پرسشنامه خشونت خانوادگی بر روی آن ها اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی، رگرسیون چندگانه، تحلیل واریانس چند متغیری (Manova) و تحلیل واریانس یک راهه (Anova) صورت گرفت. نتایج نشان داد، هیچ کدام از متغیر های پیش بین (سن، تحصیلات، وضعیت تاهل) ضریب معناداری در معادله ی رگرسیون خشونت خانوادگی ندارد. همچنین بین میزان خشونت خانوادگی در گروه های سنی افراد تحت درمان نگهدارنده با متادون تفاوت معناداری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: خشونت، خشونت خانوادگی، اعتیاد
  • مینا عباسیان *، علیرضا بانشی، میثم شیرزادی فرد صفحات 87-100

    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه باورهای اساسی و راهبردهای مدیریت زندگی با بهزیستی ذهنی انجام شد. در این راستا، 467 دانشجو دررشته های مختلف (255 پسر و 212  دختر) از دانشگاه های شهر قوچان به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و به نسخه فارسی سیاهه باورهای اساسی، پرسشنامه راهبردهای مدیریت زندگی، مقیاس رضایت از زندگی و مقیاس های عاطفه مثبت و عاطفه منفی پاسخ دادند. یافته های پژوهش نشان داد که باور به دنیای معنادار، باور به خود مطلوب و راهبردهای مدیریت زندگی با بهزیستی ذهنی رابطه مثبت معنادار دارند. باور به دنیای معنادار (43/0β=)، راهبرد بهینه سازی (13/0β=) و باور به خود مطلوب (12/0β=) توانستند روی هم رفته 32 درصد از واریانس بهزیستی ذهنی را تبیین کنند. راهبردهای انتخاب و جبران نتوانستند در پیش بینی نمره بهزیستی ذهنی نقش قابل توجهی داشته باشند. به طور خلاصه، یافته ها همسو با فرض های نظریه CEST و SOC، نشان می دهند که باورهای مطلوب درباره خود و دنیا و استفاده از راهبردهای مدیریت زندگی با سطوح بالاتر رضایت از زندگی و عواطف مثبت همراه هستند.

    کلیدواژگان: باورهای اساسی، راهبردهای مدیریت زندگی، بهزیستی ذهنی
  • مهشاد اوچانی *، جواد حاتمی، الهه حجازی صفحات 101-113

    نظریه ی خودتعیین گری بیان می کند که ارضای نیازهای بنیادین روانشناختی که شامل سه نیاز خودمختاری، شایستگی و ارتباط است، منجر به انگیزش درونی می شود. پژوهش حاضر به بررسی ارتباط نیازهای بنیادین روانشناختی و انگیزش درونی دانش آموزان دختر شهر تهران در درس ریاضی می پردازد. به این منظور، 382 دانش آموز دختر با روش نمونه گیری خوشه ای از پنج مدرسه انتخاب شدند و به مقیاس انگیزش درونی و نیازهای بنیادین روانشناختی پاسخ دادند. نتایج تحلیل نشان می دهد که ضریب همبستگی بین انگیزش درونی و خودمختاری 062/0 است که نشان دهنده ی عدم وجود ارتباط بین این دو مولفه است. رابطه ی انگیزش درونی با مولفه های شایستگی 402/0، ارتباط با معلم 317/0 و ارتباط با هم کلاسی ها 237/0 به دست آمده است. نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه نشان داد که دو عامل شایستگی و ارتباط می توانند انگیزش درونی را پیش بینی کنند. به عبارت دیگر، 6/19 درصد واریانس شایستگی و ارتباط با معلم می تواند تغییرات انگیزش درونی را تبیین می کند. با توجه به سطح معناداری، مقدار به دست آمده معنادار است.

    کلیدواژگان: انگیزش درونی، نیازهای بنیادین روانشناختی، شایستگی، خودمختاری، ارتباط
  • آرزو عابدی، گیتا موللی، محمد رستمی، پوریا رضا سلطانی، اصغر دادخواه * صفحات 115-131

    هدف  این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر مولفه های رضایت زناشویی زنان ناشنوای کانون ناشنوایان ایران بود. از طرح تجربی تک موردی از نوع چند خط پایه استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه زنان ناشنوا کانون ناشنوایان  تهران در سال 93-94 بود. با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف، 3 زن ناشنوا انتخاب و به مدت  9 جلسه 45 دقیقه ای، یک بار در هفته در برنامه آموزش مهارت های زندگی قرار گرفتند ابزار مورد استفاده، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ 47 سوالی بود. داده های حاصل از سنجش های مکرر به وسیله نمودارهای مقایسه روند پردازش شد و معناداری بالینی روند داده ها بر اساس فرمول درصد بهبودی محاسبه گردید. نتایج حاصل نشان داد آموزش مهارت های زندگی باعث افزایش در خرده مقیاس های موضوعات شخصیتی، ارتباط زناشویی، حل تعارض و مدیریت مالی در گروه نمونه شده است. ولی در سایر خرده مقیاس ها افزایشی مشاهده نشد. ازاین رو، آموزش مهارت های زندگی باعث بهبود برخی از موارد مرتبط با رضایت زناشویی زنان ناشنوا می شود. مداخلات روانی- آموزشی به منظور تحکیم بنیان خانواده و بقای خانواده ها در بدو ازدواج به زوجین ناشنوا پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، رضایت زناشویی، زنان ناشنوای ایرانی
  • سمیرا اسماعیلی *، سیدموسی طباطبایی، غلامعلی افروز صفحات 133-143

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر تنظیم شناختی هیجان و کنترل توجه در افراد معتاد انجام پذیرفت. روش پژوهش شبه آزمایشی و از نوع طرح های پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه بیماران مذکری بود که در تابستان 1394 برای ترک اعتیاد به مراکز ترک اعتیاد تهران مراجعه کرده بودند. از بین آنها 34 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزارهای گردآوری اطلاعات، پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، کریچ و اسپین هاون و آزمون استروپ بود که قبل و بعد از مداخله از هر دو گروه گواه و آزمایش به عمل آمد. آزمودنی های گروه آزمایش در 8 جلسه 2 ساعته  تحت درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. گروه گواه هیچ گونه آموزش درمانی ویژه ای دریافت نکردند. داده ها به وسیله تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که درمان شناختی - رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر افزایش تنظیم شناختی - هیجانی و کنترل توجه افراد حاضر در گروه آزمایش تاثیرگذار بوده است. بنابراین، درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به افزایش تنظیم شناختی- هیجانی و کنترل توجه می شود.

    کلیدواژگان: افراد معتاد، تنظیم شناختی هیجان، درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی، کنترل توجه
  • سعید سجادی اناری *، کیانوش زهراکار، فرشاد محسن زاده صفحات 143-156

    این پژوهش با هدف افزایش رضایت زناشویی زنان باردار بر اساس آموزش دلبستگی پیش از زایمان انجام شد و روش آن از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون دوگروهی بوده است. 30 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان  تخصصی صارم در شهر تهران که واجد شرایط شرکت در کارگاه بودند، ثبت نام شدند و به صورت تصادفی 15 نفر برای گروه مداخله و 15 نفر برای گروه کنترل وارد طرح شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه کارگاه آموزشی شرکت کردند. شش جلسه از این کارگاه برای زنان باردار و دو جلسه برای همسران آنها اختصاص یافته بود. مداخله حاضر در برگیرنده آموزش هایی در حوزه سلامت روان، تعاملات زناشویی و دلبستگی مادر به جنین بوده است. سیاهه شخصیتی رضایت زناشویی قبل و بعد از آموزش برای دو گروه کنترل و مداخله اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری گروه مداخله نشان داد که میانگین نمرات زیرمقیاس های تعارضات زناشویی کاهش پیدا کرده است. کاهش بدین معنا که آموزش توانسته است منجر به افزایش رضایت زناشویی زنان باردار شود. ازآنجاکه، کارگاه روان شناختی دلبستگی در دوران بارداری منجر به افزایش رضایت زناشویی می شود، لذا استفاده از آن به عنوان دوره های متداول در بیمارستان های زنان و زایمان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، زنان باردار، دلبستگی پیش از زایمان
  • عزیزالله تاجیک اسماعیلی، هادی هاشمی رزینی، شهاب باحشمت جویباری * صفحات 157-168

    این پژوهش با هدف مقایسه نظریه ذهن و سبک اسنادی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و همتایان سالم انجام شده است. روش پژوهش حاضر، تحقیق توصیفی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش، عبارت بود از کلیه افراد مبتلا به افسردگی اساسی بیمارستان روان پزشکی رازی و همتایان سالم (به عنوان گروه گواه) که بر این اساس، 31 بیمار دچار افسردگی اساسی و 40 فرد بهنجار انتخاب شدند. داده ها از طریق آزمون ذهن خوانی از طریق تصویر چشم بارون- کوهن، پرسشنامه سبک های اسنادی و سیاهه افسردگی بک گردآوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و t استودنت استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره نشان می دهد که تفاوت معنی داری بین سبک اسنادی دو گروه در مورد وقایع مثبت و منفی وجود دارد (05/0 >P). افراد مبتلا به افسردگی اساسی، برای رویدادی های منفی، سبک های اسنادی درونی، پایدار و کلی و برای رویدادهای مثبت، سبک های اسنادی بیرونی، ناپایدار و اختصاصی به کار می برند. همچنین آزمون t استودنت نشان داد که افراد افسرده توانایی پایین تری در مهارت ذهن خوانی نسبت به همتایان سالم دارند (05/0 >P). طبق یافته های پژوهش حاضر، سبک اسنادی بدبینانه و نقص در مهارت های ذهن خوانی می تواند به عنوان فرضیه سبب شناختی در افسردگی مطرح شود.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، سبک اسنادی، اختلال افسردگی اساسی
  • طاهره محمودیان دستنایی *، شعله امیری، حمید طاهر نشاط دوست، غلامرضا منشئی صفحات 169-186

    هدف مطالعه مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان شناختی رفتاری بر علائم اختلال خوردن در بیماران بی اشتهای روانی با توجه به پیوند والدینی بوده است. روش مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری تحقیق شامل بیماران دارای اختلال خوردن مراجعه کننده به مراکز روانپزشکی، روان درمانی بالینی و مراکز درمانی چاقی و لاغری شهر تهران در رده سنی 16 تا 23 سال بود. روش نمونه گیری هدف مند بوده و بر اساس غربالگری از بین 24 بیمار بی اشتهای روانی، 21 بیمار دارای پیوند والدینی ضعیف تشخیص داده شدند و در نهایت بیماران در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل همتاسازی شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و مصاحبه تشخیصی بر اساس ملاک های تشخیص اختلال خوردن و تشخیص روان پزشک بود و از سه پرسشنامه استفاده شد: 1- پیوند والدینی، 2- سیاهه اختلال خوردن، 3- طرحواره های یانگ. تنها طرحواره درمانی در کاهش علائم اختلال خوردن اثربخش بوده است. همچنین درمان در بعد بیش حمایت گری نسبت به مراقبت کم اثربخشی بیشتری داشته است. یافته های بدست آمده از پژوهش می تواند تایید بر دیدگاه درمانگران با نگرش سیستمی در سبب این اختلال باشد و برای روانشناسان و درمانگران در کمک به بیماران و پیشگیری از آسیب های احتمالی کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان شناختی و رفتاری، بی اشتهائی روانی، علائم اختلال خوردن، پیوند والدینی
  • زهرا عیوضی، محبوبه عارفی *، کوروش فتحی، لیلی پناغی صفحات 187-200

    مساله اصلی موردنظر که ضرورت اجرای این تحقیق را تبیین می سازد، عدم کفایت برنامه درسی فعلی دانشجو معلمان مراکز تربیت معلم در برآورده ساختن نیازهای دانش آموزان کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم و لزوم بازنگری آن به گونه ای است که بتواند قابلیت های این دانش آموزان را افزایش دهد. با استفاده از روش تحقیق کیفی و طبق نمونه گیری هدفمند، با 10 نفر از متخصصان و معلمان دانش آموزان مبتلا به اختلال طیف اتیسم، مصاحبه، و با استفاده از روش تحلیل محتوای تماتیک، اطلاعات مورد بررسی قرار گرفت. در پایان تحلیل، سه تم اصلی: مهارت دانشی (مهارت نظری و مهارت پژوهشی)؛ مهارت روش اجرایی (مهارت ادراکی، روش تدریس، ارزشیابی، تفکر انتزاعی) و مهارت انسانی (مهارت ارتباطی، ارزش های اخلاقی، ویژگی های شخصیتی، مهارت های روانشناختی) و 12 تم فرعی تعریف شدند. با استفاده از اجزاء برنامه درسی (هدف، محتوا، روش اجرایی و پیامد) و همچنین مدل شایستگی: دانش، توانایی و مهارت های مورد نیاز دانشجو معلمان مراکز تربیت معلم استخراج و مدل نهایی طراحی گردید. یافته ها حاکی است در صورت تدوین الگوی برنامه درسی دانشجو معلمان مراکز تربیت معلم خاص دانش آموزان مبتلا به اختلال طیف اتیسم، عواملی از قبیل افزایش تخصص معلم، افزایش انگیزه معلم و افزایش توانمندی دانش آموز مبتلا به اختلال طیف اتیسم حاصل خواهد شد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی مبتنی بر شایستگی، مراکز تربیت معلم، اختلال طیف اتیسم
  • نسرین سودمند، اصغر دادخواه، گیتا موللی*، محمد رستمی، مونا ستاری صفحات 201-219

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر گروهی آموزش مهارت های زندگی بر کاهش پرخاشگری نوجوانان کم شنوای دختر انجام شده است. روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. این مطالعه بر روی 34 نفر از نوجوانان کم شنوای دختر دبیرستان نظام مافی تهران که از طریق نمونه گیری در دسترس مبتنی بر هدف انتخاب، و در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند؛ انجام شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس پرخاشگری باس و پری (AQ) استفاده شد. برنامه آموزش مهارت های زندگی طی 8 جلسه 60 دقیقه ای به گروه آزمایش ارائه شد. نتایج تجزیه و تحلیل ها نشان داد که آموزش مهارت های زندگی موجب کاهش معنی دار پرخاشگری نوجوانان کم شنوای دختر در گروه آزمایش شده است. با در نظر گرفتن نتایج این پژوهش و اهمیت مهارت های زندگی، توجه به این مهارت ها یک ضرورت اجتماعی است که از طریق آن می توان به ارتقای وضعیت سلامت روانی نوجوانان کم شنوا کمک کرد.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، پرخاشگری، کم شنوا
  • منصور خدائی، کیوان صالحی *، مریم محسن پور صفحات 219-235

    درگیری تحصیلی، از جمله مهم ترین عوامل موفقیت در پیشرفت تحصیلی است که در یافته های پژوهشی دهه اخیر مورد تاکید فراوان قرار گرفته است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش نیازهای اساسی روانشناختی بر درگیری تحصیلی دانش آموزان با میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی انجام شده است. روش پژوهش حاضر، توصیفی- همبستگی و روش تحلیل از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه نهم شهر مشهد به تعداد 34688 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقاتی با انتساب متناسب، 700 نفر از آنان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه نیازهای اساسی روانشناختی دسی و همکارن (2000) با پایایی (82/0=α)، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی میدلتون و میگلی (1997) با پایایی (81/0=α) و پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو و تسنگ (2011) با پایایی (91/0=α) استفاده شد که روایی محتوا و سازه آن ها نیز بررسی و تایید شد. نتایج تحلیل داده های این پژوهش نشان داد که مدل پیشنهادی با داده های پژوهش برازش مناسبی دارد. تاثیر مستقیم نیازهای اساسی روانشناختی بر خودکارآمدی تحصیلی و درگیری تحصیلی تایید شد. اثر مستقیم خودکارآمدی بر درگیری تحصیلی نیز تایید گردید. همچنین اثر غیرمستقیم نیازهای اساسی روانشناختی بر درگیری تحصیلی از طریق خودکارآمدی تحصیلی تایید گردید.

    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روانشناختی، خودکارآمدی تحصیلی، درگیری تحصیلی، مدل معادلات ساختاری
|
  • Maryam Asghari* Pages 1-18

    The purpose of this study is to investigate the relationship between computer experience, social skills and blind students' self-efficacy in the secondary level through Tehran city schools, So 129 students were selected among Tehran blind schools with accessible sampling (36 females and 93 males). The results of regression analysis showed that computer experience and social skills can predict blind students' self-efficacy. Also among male and female students and each of the computer experience, social skills and self-efficacy variables no significant differences were  found.

    Keywords: Computer Experience, Social Skills, Self-Efficacy, Blind Students
  • Mohammad Ali Besharat*, Reza Rostami, Masoumeh Karimi, Hojjatollah Farahani Pages 19-37

    Obesity is a chronic, multifactorial disease. There are a number of neurocognitive and behavioral mechanisms that contribute to overeating, or eating past nutritional needs, which can lead to obesity. Obese people suffer from attention bias to food-related cues. We have different methods to modify attentional biases, such as transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) and Attention Modification Programs (AMP). In this research we want to assess the effect of each of these methods and combination of them on food craving in obese people. 48 overweight and obese volunteers from Atieh clinic were assigned to 2 control (Sham tDCS and Sham ABMT) and 3 experimental (tDCS, ABMT and combination of these methods) groups. All participants’ age, height, weight and physical and psychological disorders were recorded. Then they completed Food Craving Questionnaire (FCQ) before and after the treatment. They received 10 treatment session based on the plane of the group they were in. The results of Covariance Analysis showed that tDCS and the combination of tDCS and ABMT significantly reduced the scores of FCQ in obese individual significantly. We didn’t see any significant change in FCQ post test results in group who received ABMT. We can use tDCS and ABMT with each other to reduce food craving in obese people

    Keywords: Obesity, transcranial direct current stimulation (tDCS), Attention Bias Modification Treatment (ABMT)
  • Mohsen Shokoohi Yekta, Bagher Ghobary Bonab, Nayyereh Zamani, Javad Pourkarimi Pages 39-59

    The main goal of the current study was to investigate the relationship between strategies for controlling anger and indices of anger, including anger arousal, situational variables eliciting anger arousal, hostile attitude, internal/external manifestation of anger, and anger control strategies. one hundred and twenty mothers of children with mental retardation, who were receiving services from education and rehabilitation centers in Tehran, participated in this study. Participants were asked to complete two measures of Multidimensional Anger Inventory and Parent’s Anger Evaluation Scale. To analyze the data, statistical indices including mean, standard deviation, pearson correlation coefficient, regression analysis, and F ratio were used. The results of the study indicated that emotional oriented coping and religious oriented strategies significantly correlated with anger reduction. Moreover, findings indicated that emotional oriented coping strategies predicted external anger while religious coping strategies predicted anger arousal, hostile attitudes, internalized anger, and overall score on Multidimensional Anger Inventory.

    Keywords: anger management, Coping strategies, Religion
  • Parisa Foroutan bagha, Mandana Nezami, Amir Soltaninejad, Hamed Eskandari, Vahid Manzari Tavakoli* Pages 61-72

    The purpose of this research was to determine the effect of life skills training schedule on self-esteem and academic self-efficacy of the one - grade high school male students. Forty male students of one - grade high school from district of six in Tehran city were chosen with the multi – stage random sampling. Groups had been matched with a view to academic achievement and IQ coefficient. They were randomly divided in two groups (20 students in experimental and 20 students in control group). The experimental group received life skills training schedule at twelve meetings (every meeting about 120 minutes). Pretest and post test were an inventory including subscales like: Rosenberg self - esteem and Jings and Morgan academic self - efficacy. For the data analysis, mean, standard deviation, lower limit and upper limit of scores and analysis of covariance was used. Generally, results of analysis of covariance showed that life skills training schedule increases student self-esteem and self-efficacy, in this meaning experimental group showed higher self - esteem and academic self - efficacy in comparison with control group after training significantly (P< 0/001).

    Keywords: life skills_Self - Esteem_Academic Self - Efficacy
  • Said Pournaghash Tehrani* Pages 73-86

    Domestic violence is one of the most prevalent phenomenon in the world which bears drastic consequences on its victims. Such heinous problem is particularly severe in drug addicts; specifically, those affected by opioid abuse. This phenomena can take two forms, physical and psychological. Up to now, most of the research performed in the area of domestic violence has been on women’s issues and very few studies have embarked on addressing this problem in drug addicts which supposedly seems to be more drastic given the potential problems that can arise from the combination of the tendency to commit violence and drug abuse. As such, the purpose of the present study was to evaluate domestic violence with regard to demographic characteristics, variable. To do this, 105 patients in methadone-maintenance programs were randomly selected and domestic violence inventory questionnaires were administered. Statistical manipulations like Pearson’s correlation, multiple regression and Manova were performed. Results showed that independent factors (sex, academic graduation, marriage) do not predict domestic violence in patients in MMT programs. Also, no significant difference in domestic violence was observed in different age groups of patients in MMT programs.

    Keywords: Violence, Domestic Violence, Addiction
  • Mina Abbasian *, Alireza Baneshi, Maysam Shirzadi Fard Pages 87-100

    This research aimed to investigate the relationship of basic beliefs and life-management strategies with subjective well-being. 467 university students (255 boys and 212 girls), selected through multistage cluster sampling, filled Basic Beliefs Inventory, Life-management Strategies Questionnaire, Satisfaction with Life Scale, and Positive and Negative Affects Scales. Results showed that belief in meaningful world, belief in favorable self, and life management strategies related positively and significantly to subjective well-being. Belief in meaningful world (β=0.43), strategy of optimization (β=0.13), and belief in favorable self accounted (β=0.12) for 32 percent of subjective well-being’s variance. Selection and compensation strategies could not contribute significantly to predict subjective well-being. In short, these results, in line with CEST and SOC, indicate that favorable beliefs about self and world and use of life management strategies are associated to higher levels of satisfaction with life and positive affect.

    Keywords: basic beliefs, life-management strategies, Subjective Well-Being
  • Mahshad Ouchani*, Javad Hatami, Elahe Hejazi Pages 101-113

    Self-determination theory (SDT) states that satisfaction of basic psychological needs, including the need for autonomy, competence and relatedness will lead to intrinsic motivation. This study examines the relationship between basic psychological needs and intrinsic motivation of Iranian female students in mathematics. For this purpose, 382 students of five school responded to the scale of intrinsic motivation and psychological basic needs. The results show that the correlation coefficient between intrinsic motivation and autonomy is 0/062, which reflects the lack of relationship between these two components. The relationships obtained between intrinsic motivation and competence was, 0/402, relatedness with teacher was 0/317 and relatedness with classmates  was 0/273. Multiple regression analysis showed that competence and relatedness with teacher can predict intrinsic motivation. In other words, 19.6% of the variance associated with competence  and relatedness with teacher can explain the intrinsic motivation changes. Due to the significant level, the resulting amount is significant.

    Keywords: intrinsic motivation, basic psychological needs, Competency, Autonomy, relatedness
  • Arezoo Abedi*, Guita Movallali, Mohammad Rostami, Poriya Reza Soltani, Asghar Dadkhah Pages 115-131

    The present study aimed to examine the impact of life skills training on the Components marital satisfaction of deaf women in the Iranian Deaf Association(IDA). A multiple-baseline, single-case experimental design was used. The statistical population consisted of all deaf women in the IDA, in 2014-2015. A total of 3 deaf women who met the inclusion criteria were selected using a purposeful sampling method. They participated in a 9-session life skills training program for 45 minutes a week. The instrument used in the present study was the 47-item version of the ENRICH Marital Satisfaction Scale (EMS). The data from repeated measures were processed using the trend comparison charts, and the clinical significance of the data was calculated using the recovery rate formula. The results from the trend comparison charts, recovery rate formula, and visual analysis showed that the life skills training improved in Subscales of personality issues, marital relationship, conflict resolution  and financial management is in the sample. There was no increase in the other subscales. Therefore, life skills training can be appropriate to strengthen family foundation and improving marriage durability at the beginning of marriage, for deaf couples.

    Keywords: skills training program, Iranian Deaf Women, component marital satisfaction
  • Samira Esmaily*, Seyed Mosa Tabatabaee, Gholamali Afrooz Pages 133-143

    The current study was conducted with the aim of determining the effectiveness of mindfulness-based cognitive-behavioral therapy on cognitive emotion regulation and attentional control in addicted people. In a quasi-experimental design a pretest-posttest with control group paradigm were applied. The statistical population of the study was included all male patients of the addiction recovery centers of Tehran city in summer 2015. A sample of 34 patients was selected using the available sampling method, and were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group received eight 2-hour weekly sessions of mindfulness-based cognitivebehavioral therapy, whereas control group received usual care. Instruments included cognitive emotional regulation strategies (CERQ) and Stroop test were administered before and after the intervention on both groups. Data were analyzed by using the analysis of covariance. The results of data analysis showed that the mindfulness-based cognitive-behavioral therapy was effective on the cognitive emotional regulation and attentional control of the individuals in the experimental group. The overall conclusion was that the mindfulness-based cognitive-behavioral therapy results in increased cognitive emotional regulation and better attentional control.

    Keywords: addicted people, cognitive emotional regulation, mindfulness-based cognitive-behavioral therapy, attentional control
  • Saeid Sajjadi Anari *, Kianoush Zahrakar, Farshad Mohsenzadeh Pages 143-156

    This study aimed to increase marital satisfaction of pregnant women on the basis of prenatal attachment training. An experimental method was used with pretest – posttest with two groups. 30 of pregnant women were visited at Sarem specialty hospital in Tehran and were qualified for the workshop registered to the project. Randomly, 15 people were selected for intervention group and 15 people for control group. Experimental group participated in 8 sessions of training and educating workshop. Six sessions of the mentioned workshop were dedicated to pregnant women and two sessions were held for their spouses. Present intervention included trainings in the fields of mental health, marital interactions and maternal fetal attachment. Marital satisfaction personality inventories were filled out before and after sessions by control and intervention group. Results of multivariate covariance analysis on intervention group scores showed that average of marital conflicts scores has decreased, meaning that trainings have been effective on increasing marital satisfaction of pregnant women. Since psychological workshop of attachment during pregnancy increases maternal satisfaction, it is recommended to be used as a common course in maternity hospitals.

    Keywords: maternal satisfaction, pregnant women, prenatal attachment
  • Azizollah Tajik Esmaeili, Hadi Hashemi Razini, Shahab Baheshmat* Pages 157-168

    This study aimed to compare theory of mind and attributional style in patient with major depression disorder and healthy peers. A causal-comparative study was used in this research. Statistical population of this research include all patients with major depression disorder of  Razi Psychiatry Hospital. The sample consisted of 31 patient with major depression disorder, and 40 healthy peers who were selected via availabla sampling method. For data collection, were administered for every 2 groups the reading the mind in Baron-Cohen eyes tests and attributional styles questionnaire. Then the data was performed in program spss version 21 using multivariate analysis of variance (MANOVA) and t student test.Results of MANOVA test revealed that there was significant difference in attributional style of two group about positive and negative events. The patients with major depression use inner, stable and general attribution style about negative events. Also, they used outer, unstable and specific attribution style about positive events.  Results of t student test showed that depressed patients have weaker skills in mind reading than healthy peers. According to finding of this study, Pessimistic attribution style and Defects in mind reading skills can to be discussed as a etiology hypotheses in depression.

    Keywords: theory of mind, Attributional style, major depression disorder
  • Tahereh Mahmoudian Dastnaei *, Shole Amiri, Hamidtaher Neshatdoost, GHolamreza Manshaei Pages 169-186

    The present study was aimed at comparing the effectiveness of schema therapy and CBT on eating disorder symptoms in patients with anorexia nervosa considering the parental bonding. The study had an experimental method with pretest-posttest design and follow-up with the control group. The study population included all patients aged 16 to 23 years with eating disorders who had referred to psychiatry, psychotherapy, and clinical treatment centers of obesity and weight loss in Tehran. Purposive sampling was used in this study. Since this study was concerned with patients that had a poor parental bonding, 21 patients were diagnosed to have anorexia nervosa by performing psychological screening. Finally, the patients selected were matched in two experimental groups and one control group. Data were collected through questionnaires and diagnostic interviews based on diagnostic criteria for eating disorders and psychiatric diagnosis. Three questionnaires were used in the study including: 1. Parental Bonding Questionnaire 2. Eating Disorder Inventory (EDI) 3. Young Schema Questionnaire. Only schema therapy was effective in reducing symptoms of eating disorders. Also, treatment had a higher efficacy on being more supportive than less care. The findings of this study can be an approval of therapist's having a systematic view to the etiology of this disorder.

    Keywords: schema therapy, cognitive, behavioral therapy, Anorexia nervosa, parental bonding
  • Zahra Eivazi, Mahbobeh Arefi, Kourosh Fathi Vajargah, Leili Panaghi Pages 187-200

    The main problem that explains the need for this study is the inadequacy of the current curriculum of the teachers of teacher education centers in meeting the needs of students with children with autism spectrum disorders and the need to review them in such a way that they can increase the capabilities of these students. To give Using qualitative research method and based on purposeful sampling, 10 experts and teachers of students with autism spectrum disorder were interviewed and analyzed using the method of analytical content analysis. At the end of the analysis, there are 3 main themes: 1) Skill of knowledge (theoretical and research skills); 2) Skill methods (perceptual skills, teaching methods, evaluation, abstract thinking); 3) Human skills (communication skills, ethical values, characteristics). Personality, psychological skills (and 12 subtopics) were defined using the curriculum components (goal, content, implementation and outcome) as well as the competence model: the knowledge, skills and abilities needed by the student Teacher Teacher Training Centers and the final model The findings suggest that if a student curriculum pattern is developed, teachers of special teacher education centers for students with autism spectrum disorder Factors such as increasing teacher expertise, increase motivation and enhance the ability of the student's teacher autism spectrum disorder will be achieved

    Keywords: Competency-based curriculum, Teacher Training Centers, Autism disorder
  • sudmand N, Dadkhah A, Guita Movallali*, Mohammad Rostami, Mona sattari Pages 201-219

    The present study aims to examine the effectiveness of group life skills training on the Anger control of deaf adolescents, studying in the academic year 2014-2015. This was a quasi-experimental study with pre-test, post-test and control group. The study sample included 34 deaf girls who were studying in the academic year 2014-2015 in Nezam Mafi High School, Tehran, Iran. Participants were selected using a purposive convenience sampling method, and were randomly divided into two groups (experimental and control groups). The Buss-Perry Aggression Questionnaire (AQ) was used to collect data. The life skills training program was delivered to the experimental group in 8, 60-minutes sessions. The study`s results showed that life skills training significantly decreased anger of the deaf girls (p<.001). According to the study results, it can be concluded that it is a social necessity to consider life skills training as a way of improving the mental status of deaf adolescents.

    Keywords: life skills, Aggression, deaf
  • Mansor Khodaei, Keyvan Salehi*, Maryam Mohsenpour Pages 219-235

    Academic engagement is one of the most important success factors in academic achievement which has been emphasized by the bulk of research findings in the recent decade. Therefore, this study aims to explain the impact of basic psychological needs on the academic engagement of students with academic self-efficacy acting as the mediating factor. The method of research is descriptive-correlational and the data have been analyzed using structural equation modelling. The sample population consists of all the ninth-grade students at Mashhad (Iran) which are a total of 34688 students. However, 700 students were selected by the cluster random sampling technique with proper assignment. In order to collect the necessary data, Deci et al., (2000) basic needs psychological questionnaire (α=0.82), Middleton and Midgley’s (1997) acadmic self-efficacy questionnaire (α=0.81), and Rio and Tseng’s (2011) academic engagement questionnaire (α=0.91) were used. The content and construct validity of the questionnaires were also investigated and confirmed. The results of data analysis indicated that the proposed model is in a good fit with the research data. The direct influence of basic psychological needs on academic self-efficacy and academic engagement was confirmed. Also, the findings indicated the direct impact of self-efficacy on academic engagement. Finally, the indirect effect of basic psychological needs on academic engagement through academic selfefficacy was also confirmed.

    Keywords: basic psychological needs, academic selfefficacy, academic engagement, structural equation modeling