فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 100، پاییز 1398)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 100، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد نجفی، حسن سمیاری، رخساره صادقی، فاطمه مشهدی عباس، فرشته شانه ای* صفحات 136-145
    زمینه و هدف

    بازسازی ضایعات استخوانی از اهداف ایده آل درمان های پریو دنتال و ایمپلنت های دندانی می باشد. بیومتریال های مختلفی به منظور دستیابی به این هدف استفاده شده و مطالعات زیادی سعی در مقایسه و معرفی بهترین آن ها داشته است. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر پیوند استخوانی منجمد خشک نسبتا دمینرالیزه (PDFDB) و آلوگرفت استخوانی خشک منجمد (FDBA) بر رژنراسیون دیفکت های استخوانی کالواریای خرگوش بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 48 دیفکت مشابه با قطر 8 میلی متر در کالواریای 16 خرگوش ایجاد شد. دو دیفکت با FDBA و PDFDB پر شدند و دیگری به عنوان گروه کنترل خالی باقی ماند. کلیه دیفکت ها با ممبران کلاژنی پوشانده شدند. 6 هفته و 12 هفته بعد از جراحی، ارزیابی های هیستولوژیک و هیستومورفومتریک انجام شد تا این متغیرها ارزیابی شوند: میزان تشکیل استخوان جدید و نوع آن، میزان ماده پیوندی باقیمانده، درجه التهاب و الگوی تشکیل استخوان. مقایسه درصد استخوان سازی و بیومتریال باقی مانده با آزمون آنالیز واریانس تکراری انجام شد، در حالی که مقایسه متغیرهای کیفی توسط آزمون غیر پارامتری Friedman صورت گرفت.

    یافته ها

    به لحاظ میزان تشکیل استخوان جدید، تفاوت معنی دار قابل توجهی بین سه گروه مطالعه در گروه 6 هفته ای (33/0=P) و در گروه 12 هفته ای (98/0=P) دیده نشد. در نمونه های 6 هفته ای، میزان ماده پیوندی باقیمانده در گروه PDFDB به صورت قابل توجهی کمتر ازFDBA  (04/0=P) بود، اما این تفاوت در نمونه های 12 هفته ای قابل توجه نبود (41/0=P). کیفیت استخوان تفاوت قابل توجهی بین گروه های حاوی گرفت استخوانی و گروه کنترل پس از 12 هفته نشان داد (01/0=P). بدین معنی که کلیه نمونه ها استخوان لاملار را پس از 12 هفته نشان دادند در حالی که در گروه کنترل، تنها استخوان woven یا ترکیبی از woven و لاملار دیده شد.

    نتیجه گیری

    FDBA وPDFDB  اثر رژنراتیو مشابهی در دیفکت های استخوانی کالواریای خرگوش نشان دادند و بلوغ استخوانی را نسبت به دیفکت های بدون پیوند تسریع کردند.

    کلیدواژگان: آلوگرفت، آزمایش حیوانی، رژنزاسیون استخوانی، ماده جایگزین استخوان، منجمد خشک
  • عبدالرحیم داوری، علیرضا دانش کاظمی، مهسان ششمانی، هاله کرمی، الهام مطلبی* صفحات 146-155
    زمینه و هدف

    مواد بلیچینگ می توانند موجب تغییر رنگ و ترنسلوسنسی کامپوزیت ها شوند. با توجه به استفاده روز افزون ازکامپوزیت های دارای ذرات نانو و بابیس سایلوران، هدف از این مطالعه بررسی تغییرات رنگی و ترنسلوسنسی این مواد بعد از کاربرد مواد بلیچینگ بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی تعداد 198 دیسک به سه گروه 66 تایی شامل کامپوزیت میکروهیبرید Z250، کامپوزیت نانوهیبریدZ350 و کامپوزیت با بیس سایلوران P90 تقسیم شدند. روی نیمی از نمونه ها در هر گروه بعد از اچینگ، ریباندینگ انجام شد. سپس ارزیابی رنگ و ترنسلوسنسی پایه نمونه ها با دستگاه اسپکتروفتومتر انعکاسی با سیستم CIELAB، اندازه گیری شد. هر گروه کامپوزیتی به سه زیر گروه بلیچینگ هیدروژن پراکساید 40% و بلیچینگ کاربامید پراکساید 20% و کنترل تقسیم شدند. سپس ارزیابی نهایی رنگ و ترنسلوسنسی نمونه ها بر اساس سیستم CIE l*a*b* با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر انعکاسی (II-X Rite, USA) انجام و تغییرات آن ها محاسبه گردید. آنالیز داده ها با استفاده از تست های آماری Mann-Whitney و Kruskal Wallis انجام شد.

    یافته ها

    اثر نوع کامپوزیت و ماده بلیچینگ و استفاده از ماده باندینگ، بر سطح نمونه ها معنی دار بود (001/0P<). تغییرات رنگی در کامپوزیت میکروهیبرید از نانوهیبرید و سایلوران بیشتر بود (001/0P<). همچنین تغییرات رنگی در گروه بلیچینگ کاربامید پراکساید 20% به صورت معنی داری از گروه هیدروژن پراکساید %40 و کنترل بیشتر بود (001/0P<) (3/3E>∆). نتایج تغییر ترنسلوسنسی و تغییرات رنگ همسو بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس این مطالعه بیشترین تغییرات رنگ و ترنسلوسنسی در کامپوزیت میکروهیبرید بعد از اعمال کاربامید پراکساید 20% ایجاد شد. نمونه های ریباند شده کمتر تحت تاثیر بلیچینگ قرار گرفتند. کمترین نتایج تغییر رنگ و نسلوسنسی مربوط به کامپوزیت نانوهیبرید بود.

    کلیدواژگان: بلیچینگ، میکروهیبرید، نانوهیبرید، سایلوران، ریباندینگ، رنگ، ترنسلوسنسی
  • حسینعلی ماهگلی، رضوانه غضنفری، مهدی میرمحمدی، داوود زارع، مهناز ارشد* صفحات 156-162
    زمینه و هدف
    حلالیت یک ویژگی مهم در تعیین ماندگاری کلینیکی سمان ها می باشد. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه حلالیت سمان های رزینی Calibra، Panavia و Maxcem با سمان گلاس آینومر رزین مدیفاید GC Fuji PLUS در سه pH مختلف بود.
    روش بررسی
    96 نمونه (با قطر 8 میلی متر و ضخامت 4 میلی متر) بر اساس دستور کارخانه سازنده ساخته شد. نمونه ها پس از ست شدن خشک شده و وزنشان اندازه گیری شد. نمونه ها برای مدت 30 روز در سه محیط شامل آب مقطر، اسید لاکتیک با 3 pH=و اسید لاکتیک با 5 pH=غوطه ور شدند و سپس خارج شده و مجددا وزن شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18 و با تست two-way ANOVA آنالیز آماری شدند. P-value کمتر از 05/0 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها: یافته های مطالعه بین سه محیط اختلاف معنی داری نشان نداد (08/0P=). سمان رزینی Calibra کمترین حلالیت در هر سه محیط (آب مقطر و اسید لاکتیک با pH های 3 و 5) را داشت. سمان گلاس آینومر رزین مدیفاید، بیشترین میزان حلالیت در اسید لاکتیک و سمان رزینی Maxcem بیشترین میزان حلالیت در آب را دارا بود.
    نتیجه گیری: ویژگی حلالیت سمان رزینی و سمان گلاس آینومر رزین مدیفاید به طور بارزی تحت تاثیر ترکیب ماده و محیط نگهداری است.
    کلیدواژگان: سمان رزینی، حلالیت، سمان گلاس آینومر رزین مدیفاید
  • اعظم احمدیان یزدی، ثمره مرتضوی*، حسین سعیدی مقدم صفحات 163-170
    زمینه و هدف

    با بروز خطا در تصاویر رادیوگرافی داخل دهانی، تشخیص دندانپزشک دچار اشکال شده و طرح درمان بیمار نیز ممکن است دچار اشکالاتی شود. تکرار این رادیوگرافی ها به واسطه افزایش اشعه دریافتی سلامت بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد. تحقیق حاضر با هدف تعیین میزان شیوع و انواع خطاهای رادیوگرافی پری اپیکال تهیه شده توسط دانشجویان در بخش رادیولوژی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی مشهد در سال 1396 انجام شد.

    روش بررسی

    در یک ارزیابی توصیفی- مقطعی 1470 رادیوگرافی پری اپیکال تهیه شده توسط دانشجویان در طول یک ترم تحصیلی سال 96 انتخاب و ارزیابی شدند. با مشاهده رادیوگرافی خطاهای تکنیکی معمول رادیوگرافی و نیز تکرار رادیوگرافی در آن ها تعیین و گزارش گردید. در نهایت فراوانی و درصد خطاهای رادیوگرافی برحسب نوع رادیوگرافی و جنسیت دانشجوی تهیه کننده رادیوگرافی و سن بیمار و تاریخ تهیه رادیوگرافی محاسبه و گزارش شد. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS19  و آزمون آماری کای اسکوئر، با سطح معنی داری (05/0=P) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    خطاهای شایع به ترتیب خطای جایگذاری غلط فیلم 2/27% و Cone cut 2/%27، Elongation 2/%13 زاویه افقی 9/10% و میزان تکرار رادیوگرافی برابر 9/2% بود. بیشترین خطا در فک بالا و از نوع خطای Cone cut بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده در جمعیت مورد مطالعه بیشترین خطاهای رادیوگرافی شامل خطاهای جایگذاری فیلم و Cone cut بود و این دو خطا با بیشترین فراوانی باعث تکرار رادیوگرافی شده بودند که ضرورت ارائه آموزشی های اختصاصی برای پیشگیری از بروز این خطاها را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: خطا، رادیوگرافی، پری اپیکال، دانشجویان
  • سحر بلانیان، مسعود میرزایی، سارا جام بر سنگ*، سید عباس سادات حسینی صفحات 171-176
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع بالای پوسیدگی و بیماری های دهان و دندان به خصوص در سالمندان و توجه روز افزون مردم به استفاده از مفهوم کیفیت زندگی، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سلامت دهان و دندان بر کیفیت زندگی سالمندان شهر یزد انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه علمی پژوهشی، با استفاده از داده های مطالعه سلامت مردم یزد (یاس) با حجم نمونه 9293 نفر در سال 94-1393 انجام شد. کلیه اطلاعات مورد نیاز از 1907 نفر از سالمندان 60 تا 70 سال از جمله کیفیت زندگی و شاخص های دهان و دندان از داده های پرسشنامه جامع مطالعه یاس استخراج گردید. داده ها با آزمون t مستقل و ضریب همبستگی اسپیرمن به وسیله نرم افزار SPSS16 تحلیل شد.

    یافته ها

    ارتباط معنی داری بین کیفیت زندگی و سلامت دهان و دندان مشاهده شد (01/0P<). همینطور نمره کیفیت زندگی و سلامت دهان و دندان با تحصیلات به طور معنی داری مرتبط بود (01/0P<).

    نتیجه گیری

    این مطالعه ارتباط مثبتی بین سلامت دهان و دندان و کیفیت زندگی نشان داد به طوری که سالمندان با سلامت دهان و دندان پایین تر از سطح کیفیت زندگی پایین تری برخور بودند.

    کلیدواژگان: سلامت دهان و دندان، کیفیت زندگی، افراد سالمند
  • حمید غیبی پور، علی احمدی، ابوالقاسم شکری* صفحات 177-185
  • نازنین کامیاب، محمود شیخ فتح الهی، آزاده خالقی، زهره موردویی* صفحات 186-192
    زمینه و هدف

    بزاق اولین مایع بدن است که در مواجهه با رادیکال های آزاد موجود در دود سیگار قرار می گیرد. مواد آنتی اکسیدانی موجود در بزاق مانند ویتامین C، نقش مهمی در مکانیسم دفاعی علیه رادیکال های آزاد دارند. لذا هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثر ویتامین C بر ظرفیت آنتی اکسیدانی تام بزاق در افراد سیگاری بود.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، بر روی 60 مرد سالم سیگاری مراجعه کننده به کلینیک دندانپزشکی در رفسنجان در سال 1396 انجام شد. افراد به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: به گروه اول و دوم به ترتیب 500 و 1000 میلی گرم قرص جوشان ویتامین C، روزانه یک عدد و به مدت سه هفته داده شد. گروه سوم هیچ گونه مکمل ویتامین C دریافت نکرد. ظرفیت آنتی اکسیدانی تام بزاق، با استفاده از کیت سنجش آنتی اکسیدان و دستگاه ELISA Reader اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های t زوجی، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون مقایسات چندگانه دانکن استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین ظرفیت آنتی اکسیدانی تام بزاق بعد از مداخله در گروه های مورد بررسی، تفاوت آماری معنی داری داشت (001/0P<). اما میانگین ظرفیت آنتی اکسیدانی تام بزاق در گروه های دریافت کننده 500 و 1000 میلی گرم ویتامین C، تفاوت آماری معنی داری با یکدیگر نداشتند (420/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مصرف ویتامین C سبب افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام بزاق می شود.

    کلیدواژگان: ویتامین C، آنتی اکسیدان، بزاق، سیگار
  • ساره حبیب زاده، مینا خیام زاده*، عسل مروج، آفاق توسلی صفحات 193-200
    زمینه و هدف

    زروستومیا شرایط بالینی است که می تواند کیفیت و کمیت بزاق بیماران مبتلا را تغییر دهد. بزاق یک عامل مهم درگیر پروتزهای متحرک افراد بی دندان است، به نحوی که افزایش شیوع زروستومیا در جوامع امروزی یک عامل محدود کننده در کیفیت گیر دنچر به شمار می رود. در این مقاله مروری به تکنیک های نوین ساخت دنچر در افراد بی دندان مبتلا به زروستومیا پرداخته و مزایا و معایب آن ها بررسی شده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مرور شواهد موجود در پایگاه های داده ای الکترونیک صورت گرفت. با استفاده از واژگان کلیدی
    xerostomia، hypofunction، hyposalivation، artificial saliva reservoir، flexible dentures در پایگاه های اینترنتی Google Scholar و PubMed، از اولین تاریخ در دسترس تا سال 2018، روش های ساخت دنچر های انعطاف پذیرو دنچر های حاوی مخزن بزاق مصنوعی فک بالا و پایین و مزایا و معایب هر روش جستجو شد و در نهایت به بررسی 10 مقاله مرتبط با ساخت دنچر های کامل در افراد مبتلا به زروستومیا پرداخته شد.
    نتیجه گیری

    بررسی فالوآپ های این بیماران نشان داد که دنچرهای انعطاف پذیرو اسپلیت دنچرهای حاوی مخزن بزاقی، کمک ویژه ای به آن ها نموده و می تواند به عنوان یک گزینه درمانی موفق در این شرایط مد نظر باشد.

    کلیدواژگان: زروستومیا، بزاق، دنچر کامل
|
  • Mohammad Najafi, Hassan Semyari, Rokhsareh Sadeghi, Fatemeh Mashhadiabbas, Fereshteh Shanei* Pages 136-145
    Background and Aims

    Reconstruction of osseous defects is one of the ideal goals of periodontal treatments and dental implant therapy. Different biomaterials have been used for this purpose and many studies have tried to compare and introduce the best ones. The present study aimed to evaluate the effect of PDFDB (Partially Demineralized Freeze-Dried Bone Graft) and FDBA (Freeze Dried Bone Allograft) on the regeneration of rabbit calvarial defects.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 48 similar defects with the diameter of 8 mm were generated in the calvarium of 16 rabbits. Two defects were filled with FDBA and PDFDB, while the other one remained unfilled as the control group. All defects were covered by collagen membranes. 6 and 12 weeks after surgery, the histologic and histomorphometric tests were performed to evaluate the following variables: the rate of new bone formation and its type, the amount of residual grafting material, degree of inflammation and pattern of bone formation. Comparison of osteogenesis percentage and residual biomaterial was performed by repetitive variance analysis, whereas qualitative variables were compared by Friedman non-parametric test.

    Results

    Regarding bone formation percentage, there was no statistically significant difference between three different groups at 6-week (P=0.33) and also at 12-week time points (P=0.98). The amount of residual material in the PDFDB group was significantly lower than FDBA (P=0.04) in the 6-week samples. However, this difference was not significant in the 12-week samples (P=0.41). Bone quality showed statistically significant difference between graft containing groups and control group after 12 weeks (P=0.01). It means, all samples in FDBA and PDFDB groups displayed lamellar bone after 12 weeks while in control group, only woven bone or a combination of woven and lamellar bone was seen.

    Conclusion

    FDBA and PDFDB demonstrated similar regenerating effect in the rabbit calvarial bone defects and hastened bone maturation compared to the non-grafted defects.

    Keywords: Allograft, Animal experiment, Bone regeneration, Bone replacement material, Freeze drying
  • Abdolrahim Davari, Alireza Daneshkazemi, Mahsan Sheshmani, Haleh Karami, Elham Motallebi* Pages 146-155
    Background and Aims

    The bleaching agents can lead to color and translucency changes in composite resins. Due to the increasing use of the nano composites and the silorane-based composites, this study aimed at examining the color and translucency changes of these restorations after bleaching agents.

    Materials and Methods

    In this experimental - laboratory study, 198 composite discs were divided into three groups of 66 specimens using three types of composite: the microhybrid composite Z250, the nanohybrid composite Z350 and the silorane-based composite P90. After acid etching, half of the specimens in each group were covered by a resin rebounding agent. Then, the color and translucency assessment was done by reflectance spectrophotometer, using CIE LAB system. Each group was divided into three subgroups of bleaching agents: the 40% hydrogen peroxide and 20% carbamide peroxide bleaching agents and the control group. After applying bleaching agents, the final color and translucency changes were assessed. Data were analyzed using Mann Whitney and Kruskal Wallis tests.

    Results

    The effect of composite and bleaching agent type and bonding agent were significant (P<0.001). The color changes in the microhybrid composite were higher than nanohybrid and silorane-based composites (P<0.001) (∆E>3.3). Also, the color changes by 20% carbamide peroxide were higher than that of hydrogen peroxide and control groups (P<0.001). The results of translucency changes were generally consistent with color-change measurements (∆E>3.3).

    Conclusion

    According to the present study, the most color changes appeared in the microhybrid composite and by 20% carbamide peroxide bleaching agent. Rebound samples were generally less affected by bleaching agents. The least color and translucency changes were related to nanohybrid composites.

    Keywords: Bleaching, Micro hybrid, Nano hybrid, Silorane, Rebounding, Color, Translucency
  • Hoseinali Mahgoli, Rezvaneh Ghazanfari, Mahdi Mirmohammadi, Davoud Zare, Mahnaz Arshad* Pages 156-162
    Background and aims
    Solubility is an important property of luting cements in determining clinical durability. The aim of this study was to compare the solubility of Panavia, Calibra and Maxcem resin cements with that of GC Fuji PLUS resin modified glass ionomer cement in three different pH values.
    Materials and Methods
    A total of 96 specimens were prepared (8mm diameter, 4mm thickness) according to manufacturer instructions. After setting, they were desiccated and weighed. The specimens were kept immersed in distilled water and lactic acid solution (pH values of 3 and 5) for 30 days and then removed and weighed again. Data were statistically analyzed by SPSS18 using two-way ANOVA with P≤0.05 set as the level of significance.
    Results
    The results of this study showed no significant difference between three pH values (P=0.08). The Calibra resin cement had the lowest value of solubility in distilled water and both pH of lactic acid. GC Fuji PLUS resin modified glass ionomer cement had the highest value of solubility in lactic acid and the Maxcem resin cement had the highest value of solubility in water.
    Conclusion
    The solubility characteristics of resin modified glass ionomer and three different resin cements were significantly affected by their composition and the storage condition.
    Keywords: Resin cements, Solubility, Resin modified glass ionomer
  • Azam Ahmadian Yazdi, Samareh Mortazavi*, Hosein Saeedi Moghaddam Pages 163-170
    Background and Aims

    Dental diagnosis may be affected by the occurrence of the errors in the intra-oral radiographic images and the patients’ treatment plan can be problematic in these cases. The repetition of these radiographs increases the risks of radiation exposure for the patients in turn. The present study assessed the incidences of common periapical radiographic errors taken by dental students in oral and maxillofacial radiology department of Mashhad dental school in 2017.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 1470 periapical radiographs prepared by student during a semester of 2017 were collected and evaluated. Radiographic observations were done and the incidence of conventional radiographic errors were determined. Finally, the frequency and percentage of radiographic errors were determined based on the type of radiography sex, the age of the patient, and the history of radiography. Then, results were analyzed using the Chi-Square test and SPSS19 (P=0.05).

    Results

    Film placement (27.2%), cone-cut (27.2%), elongation (13.2%) and horizontal angle (10.9%) were reported as the most common radiographic errors. The repetition rate of the radiographs was 2.9%; among them, the highest errors were Cone-cut errors in the upper jaw.

    Conclusion

    Based on the results of this study, the most radiographic errors included film position and Cone-cut errors and these two errors were the most frequent cause of repetitive radiographies that required the provision of specific training for the prevention of these errors.

    Keywords: Error, Radiography, Periapical, Students
  • Sahar Balanian, Masood Mirzaee, Sara Jambarsang*, Seyyed Abass Sadat Hosseini Pages 171-176
    Background and Aims

    Regarding the high prevalence of caries and oral dental diseases, especially in the elderly, and the increasing attention of people to using the concept of quality of life, this study was conducted to determine the relation between oral and dental health and the quality of life in elderly people in Yazd.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed using data from the Yazd Public Health Survey (YAHS) with a sample of 9293 people, in 1393-94. All information was collected from 1907 elderly people aged between 60 to 70 years, including quality of life and oral and dental indexes from the comprehensive questionnaire of YAHS. Data were analyzed by independent t-test and Spearman correlation coefficient using SPSS16 software.

    Results

    There was a significant relationship between the quality of life and oral hygiene (P<0.01). Also, the score of quality of life and oral health was significantly related to education (P<0.01).

    Conclusion

    This study showed the positive relation between the oral health the quality of life. In addition, there was a quality of life level in the elderly people with poor oral hygiene.

    Keywords: Oral health, Quality of life, Elderly people
  • Hamid Gheibipour, Ali Ahmadi, Abolghsem Shokri* Pages 177-185
    Background and Aims

    One of the most important determinants of health is Oral Health Literacy (OHL). The aim of this study was to investigate the OHL among nomadic population in Kouhrang city as pristine society.

    Materials and Methods

    This was a  cross -sectional descriptive study among 200 nomadic population aged 18-60 years of Kouhrang city in 2018. Data were collected using a questionnaire and face-to-face interview, sampling method was performed by randomized cluster. The questionnaire consisted of 17 questions in 4 sections of reading comprehension, listening, perception of number, and decision making. According to the number of questions, the questionnaire score was formed 0 to 17 and the nomadic populations were categorized into three groups with inadequate OHL (0-9), borderline OHL (10-11), and adequate OHL (912-17).

    Results

    The mean and standard deviation of the participants in this study was 35.49±12.00. The results showed that 7.00% of participants had sufficient OHL (12-17), 21.51% borderline (10-11), and 71.50% had inadequate OHL
    (0-9). The mean and standard deviation of OHL score in general was 7.65±2.80, and the mean DMFT index was 8.03±5.64 (P<0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that the OHL score in the nomadic population was low, and also the mean DMFT index was very high. It is necessary to pay attention to the timely prevention and treatment of the teeth, as well as serious attention to the health education in this population.

    Keywords: Health Literacy, Oral, dental, Nomads
  • Nazanin Kamyab, Mahmood Sheikh Fathollahi, Azadeh Khaleghi, Zohreh Mordouei* Pages 186-192
    Background and Aims

    Saliva is the first body fluid that is exposed to the free radicals found in cigarette smoke. Antioxidant substances in saliva, such as vitamin C, play an important role in the defense mechanism against free radicals. Therefore, the aim of this study was to examine the effect of vitamin C on the total antioxidant capacity of saliva in smokers.

    Materials and Methods

    This randomized clinical trial was performed on 60 healthy male smokers who referred to the dental clinic in Rafsanjan in 2017. Individuals were randomly divided into three groups. The first and second groups received 500 and 1000 mg of vitamin C boiling tablets for three weeks. The third group did not receive any vitamin C supplements. The total antioxidant capacity of saliva was measured using an antioxidant kit and an ELISA reader. Data were analyzed using paired t-test, one-way ANOVA, and Duncan's multiple comparisons test.

    Results

    The results showed that the mean total antioxidant capacity of saliva after the intervention was found statistically significant among groups (P<0.001). However, the mean total antioxidant capacity of saliva did not differ in the groups receiving 500 and 1000 mg of vitamin C (P=0.420).

    Conclusion

    The results showed that taking vitamin C increased the total antioxidant capacity of saliva in smokers.

    Keywords: Vitamin C, Antioxidant, Saliva, Cigarette
  • Sareh Habibzadeh, Mina Khayamzadeh*, Asal Moravej, Afagh Tavasoli Pages 193-200
    Background and Aims

    Xerostomia is a clinical condition that can affect the quality and quantity of saliva. Saliva is considered an important factor in retention of edentulous patient’s denture wearers. Thus, increasing the prevalence of xerostomia in modern societies is considered a limiting factor in the quality of denture retention. This article reviews the most common techniques of denture manufacturing in edentulous patients with xerostomia and investigates the advantages versus disadvantages of each.

    Materials and Methods

    In this review, PubMed and google scholar search engines were searched for the following keywords: Flexible Denture, Artificial Saliva Reservoir, Hyposalivation, Hypofunction, and Xerostomia. We evaluated the flexible dentures and dentures with artificial saliva reservoirs in both jaws along with their advantages and disadvantages. 10 articles, specifically discussing complete denture fabrication in patients were selected.

    Conclusion

    Follow-up results showed that the flexible dentures and split dentures with saliva reservoirs to be effective in improving the quality of life of these patients and therefore can be a considered as a successful treatment option in the prosthetic rehabilitation of these patients.

    Keywords: Xerostomia, Saliva, Complete denture