فهرست مطالب

Journal of Research and Rural Planning
Volume:8 Issue: 4, Autumn 2019

  • تاریخ انتشار: 1398/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اصغر نوروزی*، یوسف قنبری، محمدصادق عباد صفحه 1
    هدف

    یکی از مهم ترین اهداف تملک و تثبیت عرصه های ملی و دولتی احقاق و استیفای حقوق شرعی و قانونی دولت و مردم، حفظ و توسعه منابع طبیعی تجدیدشونده و از طرف دیگر توسعه فعالیت های کشاورزی و تولیدی است. هدف غایی قانون گذار نیز، حرکت به سمت خودکفایی کشاورزی، محرومیت زدایی و توسعه همه جانبه روستا بوده است؛ بنابراین هدف این تحقیق بررسی تاثیر واگذاری اراضی منابع ملی و دولتی بر توسعه پایدار روستایی در دهستان های براآن شمالی و جنوبی از بخش مرکزی شهرستان اصفهان است.

    روش

    این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر پیمایش است. داده های مورد نیاز نیز از دو روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. جامعه ی آماری، شامل 5 روستا از دهستان براآن شمالی و 5 روستا از براآن جنوبی و 30 کارشناس است. بر اساس فرمول کوکران 260 کشاورز و 23 کارشناس به عنوان نمونه تعیین و مورد پرسشگری قرارگرفته است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از کاربرد آزمون تی. تک نمونه ای نشان داد: تاثیر واگذاری اراضی ملی و دولتی بر ابعاد توسعه پایدار روستایی پایین تر از حد متوسط بوده و نشان از ضعف در نتیجه بخشی آن ها است. بااین وجود بین ابعاد مختلف توسعه پایدار روستایی تفاوت وجود دارد. محدودیت ها: عدم دسترسی به کشاورزان و بهره برداران و تکمیل پرسشنامه از آنها، از مهمترین محدودیت های پژوهش بوده است.

    اصالت و ارزش

    با توجه به اهمیت منطقه مورد مطالعه در تولید و کشاورزی، نتایج این پژوهش می تواند گامی اساسی در خصوص استفاده از توانمندی منطقه و تعیین راهبردها در راستای توسعه پایدار روستایی باشد.

    کلیدواژگان: واگذاری اراضی، توسعه پایدار روستایی، دهستان های براآن شمالی و جنوبی، اصفهان
  • فاطمه حسینی زاده، مریم شریف زاده* صفحه 18
    هدف

    آب منبع حیات و از عوامل رشد و توسعه در جوامع بشری و یکی از ارکان اساسی کشت و زرع در کشاورزی است. در ایران، بخش کشاورزی به عنوان بزرگ ترین مصرف کننده آب با کاهش منابع آبی و تشدید تضاد های ناشی از آن در سال های اخیر مواجه بوده است. کشاورزان گندم کار آبی بخش درودزن واقع در شهرستان مرودشت استان فارس نیز چند سالی است که با توجه به استفاده ناصحیح از منابع آب با مشکل کمبود آب در بخش کشاورزی مواجه اند. در این پژوهش به منظور شناسایی راهبرد های مدیریت تضاد آب در بین بهره برداران (گندم کاران آبی) شبکه آبیاری سد درودزن مورد بررسی قرار گرفت.

    روش تحقیق

    در پژوهش از روش اثباتی در قالب پیمایش استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه پژوهش حاضر شامل 803 خانوار کشاورز گندمکار آبی بخش درودزن، در دو دهستان رامجرد دو و ابرج است. بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 260 خانوار به عنوان حجم نمونه به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط پانل متخصصان تایید شد و برای سنجش آن مطالعه ای راهنما ترتیب داده شد. یافته های آزمون آلفای کرونباخ نشان از پایایی گویه ها داشت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS22 در محیط ویندوز مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته های تحقیق

    یافته ها حاکی از آن بود که در منطقه مورد مطالعه، بیشتر درگیری بر سر منابع آب در سطح درون گروهی و در بین کشاورزان همتراز رخ داده است. از نظر شدت، نیز غالب کشاورزان به طور لفظی با یکدیگر درگیر بوده و زد و خورد و مراجعه به پاسگاه در رده بعدی قرار گرفته است. بر اساس یافته های حاصل از تحلیل خوشه ای صورت گرفته، گندمکاران به سه گروه ستیز ه-جویان جوان، ستیز ه جویان میانسال و صلح طلبان میانسال تقسیم شدند. هر سه گروه از نظر ویژگی های جمعیت شناختی (سن، میزان تحصیلات)، ویژگی های زراعی (سطح زیرکشت، درآمد و هزینه سالانه کشت گندم) و تضاد آب با یکدیگر تفاوت معنی داری داشته اند. نتایج جدول توافقی نشان داد که در هر سه گروه حاصل از خوشه بندی راهبرد همکاری بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده و در قیاس با سایر راهبرد های مدیریت تضاد در اولویت قرار گرفته است. به عبارت دیگر، گندم کاران در هر سه خوشه در مواجهه با تضاد آب، بیشتر راهبرد همکاری و به دنبال آن راهبرد مصالحه را اتخاذ نموده اند.

    کلیدواژگان: راهبردهای مدیریت تضاد، خشکسالی، منابع آب مشترک، گندمکاران، درودزن
  • زهرا ترکاشوند* صفحه 35

    زنان روستایی ایران حاملان فرهنگ و هنر سنتی اقوام ایرانند که تا کنون به صورت طبیعی و عمدتا از نسلی به نسل دیگر به آنها رسیده است؛ این فرهنگ غنی ظرفیت آن را دارد تا به شکل خلاقانه ای ارایه شود و با تحریک توان زنان کارآفرین روستایی، ضمن رونق کسب وکارهای روستایی، فرهنگ بومی ایران حفظ و رفع بیکاری، خصوصا در روستاهای ایران محقق شود. این تحقیق از نوع توصیفی، تحلیلی و درپی تبیین عوامل اصلی و فرعی بازیگر در آمیخته بازاریابی کسب وکارهای هنری محلی ایران بر اساس پرسشنامه مبارکی و همکاران است. قالب پرسشنامه، اعلام میزان موافقت در قالب طیف لیکرت بوده و مجموعا 28 تن زن و مرد از کارآفرینان هنرهای بومی تهران و سایر نقاط کشور به آن پاسخ داده اند. پنج مولفه اصلی معروف به 5C شامل «شبکه تماس و قابلیت های ارتباطی»؛ «محتوا»؛ «خلاقیت»؛ «ارزش فرهنگی» و «خالق اثر هنری» و 32 جزء آن مورد آزمون قرار گرفتند. اعتبار پرسشنامه پیشنهادی با آلفای کرونباخ 94/0 برای این تحقیق و تحقیقات آتی مورد تایید قرار گرفت. روش تحلیل داده ها مقایسه میانگین با استفاده از روش فریدمن بوده و در بررسی ها موثرترین زیرمجموعه در آمیخته بازاریابی کسب وکارهای هنری محلی، از مقوله محتوای اثر هنری، ترکیب بندی و هارمونی مناسب، اعلام شده و تاثیر سایر عناصر نیز به ترتیب ضریب تاثیر آنها به روش مقایسه میانگین با استفاده از روش فریدمن مشخص گردیده اند.

    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی، کارآفرینی، هنر محلی (سنتی)، زنان روستایی
  • آئیز عزمی*، حمدی رحمانی، سعدی صالحی صفحه 47
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر بررسی بررسی علل و عوامل موثر در بهبود کیفیت مساکن روستایی مطالعه موردی: بخش اورامان شهرستان سروآباد است.

    روش

    تحقیق حاضر از لحاظ ماهیت توصیفی تحلیلی، از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش گردآوری اطلاعات ترکیبی از اسنادی - پیمایشی می باشد. در تحقیق حاضر به منظور ارزیابی عوامل موثر در بهبود کیفیت مسکن روستایی با استفاده از شاخص های مرتبط به ارزیابی وضعیت کیفیت مسکن روستایی پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق صورت گرفته بخش اورامان با 2468 خانوار بوده که انتخاب نمونه ها در این تحقیق با استفاده از روش تصادفی ساده بوده و با بهره گیری از فرمول نمونه گیری کوکران حجم نمونه برابر329 خانوار بدست آمده است.

    یافته ها

    نتایج یافته ها نشان داد که ابعاد اقتصادی، کالبدی، اجتماعی و عوامل مدیریتی(P<0/000) در بهبود کیفیت مسکن روستاهای اورامان تاثیر گذار می باشند. همچنین با توجه به سطح رتبه بندی این شاخص ها بعد کالبدی با میانگین رتبه (91/3) دارای بیشترین تاثیر و بعد مدیریتی با میانگین رتبه(00/1) دارای کمترین تاثیر می باشد.

    محدودیت ها/ راهبردها: راهکارهای عملی

    این تحقیق به واسطه همکاری پایین مردم محلی و حساسیت های فرهنگی و قومی و سیاسی موجود در منطقه با محدودیت ها و مشکلات متعددی در زمان توزیع پرسشنامه برخوردار بوده است که انجام تحقیق را با چالش روبرو کرده است.

    اصالت و ارزش

    زلزله ای که در غرب ایران اتفاق افتاد، موجب تخریب بسیاری از منازل و درگذشت افراد زیادی شد که اهمیت مسکن و کیفیت آن را دوچندان کرد. با توجه به اینکه در این منطقه تاکنون تحقیقی درباره مسکن و به ویژه کیفیت آن انجام نشده است؛ بررسی عوامل موثر در بهبود کیفیت مسکن می تواند در آینده از بسیاری از خسارات مالی و جانی بکاهد.

    کلیدواژگان: کیفیت مسکن، مسکن روستایی، مشارکت اجتماعی، روستاهای اورامان
  • مریم صالحی کاخکی، مهدی جهانی*، هادی قنبرزاده صفحه 89
    هدف

    شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر ایجاد فرصت های کارآفرینی روستایی

    روش

    رویکرد پژوهش قیاسی می باشد. از لحاظ جهت گیری، کاربردی و نوع روش تحقیق ترکیبی بوده و از جمله تحقیقات توصیفی-تحلیلی و از انواع پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسشنامه می باشد. همچنین محیط پژوهش با توجه به اهداف کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری تحقیق، متخصصان دانشگاهی در حوزه کارآفرینی روستایی، کارآفرینان روستایی، مدیران و کارشناسان روستائی به تعداد 30 نفر می باشند. ابتدا از طریق پیشینه تحقیق شاخص های موثر بر ایجاد فرصت های کارآفرینی شناسایی گردیده و سپس برای ارزیابی و اولویت بندی شاخص ها و مولفه های پیشنهادی از روش ترکیبی ANP-DEMATEL استفاده شده است.

    یافته ها

    یا توجه به نمودار رابطه-تاثیر عوامل اقتصادی و زیرساختی در گروه علت ها و عوامل فردی، اجتماعی- فرهنگی و سیاسی در گروه معلول ها قرار گزفتند. از طرفی عامل اقتصادی بیشترین تعامل یا رابطه و عامل سیاسی کمترین تعامل را با سایر عامل ها دارد. نتایج روش ترکیبی تحلیل شبکه ای و دیماتل حاکی ازآن بود که مولفه اقتصادی دارای بیشترین اهمیت بوده و پس از آن مولفه-های زیرساختی، اجتماعی-فرهنگی و فردی (با مقدار بسیار کم از نظر تفاوت وزنی) قرار داشته و مولفه سیاسی با مقدار 0.1253 علاوه بر اینکه کمترین اهمیت را دارا می باشد از نظر مقدار وزنی نیز اختلاف فاحشی با دیگر مولفه ها دارد.

    محدودیت ها/ راهبردها

    سنجش تاثیرات هم زمان عوامل موثر بر ایجاد فرصت های کارآفرینی و نحوه ارتباط و تاثیر گذاری آنها بر یکدیگر با استفاده از رویکرد سیستمی و یا تکنیک ISM . راهکارهای عملی: .بدلیل مشکلات بسیار در حوزه ی روستایی چون کمبود اشتغال، مهاجرت نیروی کار روستایی به شهر، کم شدن احساس تعلق و... در راستای دستیابی به توسعه پایدار روستایی توجه به کارآفرینی و امکان پیاده سازی آن ضروری است. همچنین با ریشه یابی علل و شناخت شاخص های عوامل موثر بر کارآفرینی روستایی امکان ارائه راهکارهایی در جهت ساماندهی آن فراهم می گردد،که با به کارگیری این راهکارها از سوی سیاستگذاران، برنامه ریزان، مجموعه مدیران روستایی، می توان گامی در جهت توسعه پایدار روستایی برداشت.

    اصالت و ارزش

    ارایه مهمترین شاخص های موثر بر ایجاد فرصت های کارآفرینی روستایی و اولویت بندی و تاثیرات عوامل بریکدیگر با استفاده از روش ترکیبی تحلیل شبکه ای-دیماتل، نتایج این تحقیق به طور خاص می تواند مورد استفاده مدیران و تصمیم گیران در حوزه ی روستایی قرار گیرد. مطالب و نتایج جمع آوری شده در این تحقیق نیز در جهت بهبود می تواند مورد استفاده دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی و همچنین دانشجویان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرصت های کارآفرینی روستایی، عوامل موثر، روش ترکیبی، تحلیل شبکه ای-دیمتل، ایران
  • علی گلی*، مریم مرادی، مریم دهقانی صفحه 105
  • آناهیتا حسینی، مرتضی توکلی*، مهدی پورطاهری، عبدالرضا رکن الدین افتخاری صفحه 124
    هدف

      هدف اصلی این پژوهش را شناسایی مولفه های هویت منظر در روستاهای گردشگری دارای بافت با ارزش که می توان از طریق  بکارگیری آنها در طرح ها و احیای بافت های با ارزش روستایی در جهت داشتن منظری پایدار گامی مفید و موثر برداشت دانست

    روش

     این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی با روش کمی بوده از طریق  تهیه ی پرسشنامه ای که توسط اساتید دانشگاهی و مسئولین ارگان های مرتبط با بافت باارزش پرگردید، با این سوال که مولفه های هویت منظر کدامند و کدامیک از اهمیت بیشتری برخورداراست شروع شد و بعد از شناسایی مولفه ها استخراج گویه ها و عملیاتی کردن مولفه ها و جمع اوری و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار اس پی اس اس و انجام آزمون آماری آزمون آنوا و آزمون تعقیبی توکی هم مولفه های هویت منظر ؛خوانایی ، سرزندگی ،زیبایی ، امنیت و ایمنی ، تنوع  و گوناگونی ، تعلق خاطر ، دسترسی ، تاریخی فرهنگی ، معنایی ، تناسبات بصری و کیفیت کالبدی ، اجتماعی ، اقتصادی ، زیست محیطی شناسایی گردید و هم میزان اهمیت آنها نسب به یکدیگر تعیین گردید.

    یافته ها

    با توجه به یافته های پژوهش مولفه ی دسترسی از کمترین اهمیت نسبت به 12 مولفه ی دیگر هویت منظر  برخوردار گردید و مولفه ی اقتصادی  از بیشترین اهمیت برخوردار شد. فرضیه ی اصلی پژوهش مبنی بر با اهمیت تر بودن مولفه ی اقتصادی (عملکردی -فعالیتی) و مولفه های ادراکی بود که براساس یافته های پژوهش که درنهایت در جدول آزمون تعقیبی توکی براساس میزان اهمیت رتبه بندی صورت گرفته است ده مولفه در ستون دوم جزء با اهمیت ها و سه مولفه در ستون اول جزء کم اهمیت ها و دو مولفه مشترک هم در ستون اول و دوم اورده شد ، که مولفه ی اقتصادی (عملکردی -فعالیتی)  بیشترین اهمیت داشته و دربین مولفه های ادراکی ؛ مولفه ی تاریخی - فرهنگی هم به ترتیب بعد از مولفه ی اقتصادی (رتبه اول) و اجتماعی (دوم) با کسب رتبه ی سوم جزء حائز اهمیت ها آورده شده است.  با توجه به  نتایج حاصله ،برای داشتن منظری پایدار برای آینده گان می بایست پررنگ تر و بیشتر نسبت به گذشته تمامی این مولفه ها ، در طرح ها و پروژه ها و برنامه ریزی ها نظر گرفته شود .

    کلیدواژگان: منظر، هویت منظر، منظر روستا، مولفه های مدیریت منظر، ایران
  • ناصر شفیعی ثابت*، نگین سادات میرواحدی صفحه 146

    این مقاله به بررسی  چالش ها و فرصت های  توانمند سازی ذینفعان محلی مرتبط با رویکرد برنامه ریزی روستایی در ایران می پردازد. به طوری که از یکسو رویکرد حاکم بر فرآیند برنامه ریزی از تصمیم سازی تا اجرا و پایش با رویکرد عقلایی گرایی فن محور و بدون توجه به وجه نظر و خواست روستاییان انجام می شود؛ و از سوی دیگر بخشی نگری و برنامه ریزی مجزای روستایی و شهری چالش هایی در ارتباط با توسعه پایدار  روستایی ایجاد کرده و بسیاری از فرصت ها و پتانسیل های   بهبود شاخص های محیطی اکولوژیک و اجتماعی اقتصادی را نادیده انگاشته است. پژوهش حاضر کم توجهی به توانمندسازی ذینفعان روستایی و همچنین عدم مشارکت آن ها در روش و مراحل برنامه ریزی را که به مثابه مانعی برای ارتقاء شاخص های توسعه پایدار روستایی می شوند، آشکار می سازد. این تحقیق به شیوه توصیفی-  تحلیلی بر روی 54 روستا در جنوب کلانشهر تهران انجام شد. یافته ها نشان می دهد که ذینفعان روستایی در ناحیه مورد مطالعه، اگرچه توانمندسازی مولد را به شکل ارتقای سازمانی، هماهنگی و خودآگاهی تجربه می کنند، اما، گیرندگان و بروز دهندگان توانمندسازی غیرمولد به شکل فزاینده ای غلبه دارند. عوامل بالقوه تاثیرگذار بر این فرایند نیز شناسایی شده اند که اشاره به روش های عملی دارد که برنامه ریزی مبتنی بر جامعه می تواند به صورت بهتری، توانمندسازی مولد نه صرفا پایدار را در منطقه پرورش دهد. به این ترتیب برای شکل پذیری برنامه ریزی بهینه با رویکرد اجتماع محور و تقویت سرمایه اجتماعی نیاز به هسته های خط دهنده به عنوان ورودی در فرآیند آن می باشد و برنامه ریزی مسئله گرا را می طلبد که این مسئله با رویکرد عقلایی گرایی فن محور حاکم همخوانی ندارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی روستایی، توانمندسازی، توسعه پایدار، روستا، تهران، ایران
|
  • Asghar Norouzi*, Yousef Ghanbari, Mohammadsadegh Ebad Page 1
    Purpose

    In addition to preservation of and getting religious and legal rights of the government and people, one of the most important goals of ownership and consolidation of national and government domains is to keep and develop renewable natural resources and to allocate them for development of agricultural and productive activities. The ultimate goal of the legislator, has been movement towards comprehensive agricultural self-sufficiency, deprivation reduction, and development in villages. The present study aims at investigating the effect of national land resource allocation on rural sustainable development. As a result, the rural districts of Northern and Southern Bar’an, as a part of the central province of Isfahan, were selected.

    Design/methodology/approach

    The present study is applied in terms of aims, descriptive-analytical in terms of research method, and survey study in terms of data collection. Data collection was performed through library and field studies. The population of the research consisted of farmers of five villages of the Northern Bar’an rural district and five villages of the Southern Bar’an rural district and 30 experts. A sample 260 farmers were selected using Cochran formula.

    Findings

    The results indicated that the effectiveness of the allocation of national and government lands on the dimensions of rural sustainable development is at a moderate level. It shows poor efficiency of allocation of national and public land resources.

    Research limitations / implications

    Problems like farmers' reluctance to cooperate and questionnaire distribution were among the challenges faced in this research.
    Originality/value: Given the importance of the studied region in production and agricultural, the findings of the present study can be regarded a big step in exploiting the potentiality of this region to determine strategies for sustainable rural development.

    Keywords: Land allocation, Sustainable rural development, Northern, Southern Bar’an Rural Districts, Isfahan
  • Fatemeh Hosseinizadeh, Maryam Sharifzadeh* Page 18
    Purpose

    The irrigated wheat farms of Doroudzan District in Marvdasht County, Fars Province face agricultural water deficit challenges due to mis-management of water resources. This research aims at investigating water conflict strategies among the irrigated wheat farms of Doroudzan Dam Network.

    Design/methodology/approach

    The study was descriptive regarding its nature and used survey research procedure. The statistical population included 803 wheat farmer households residing in Ramjerd 2 and Abarj Dehestans in Doroudzan District. According to Krejcie and Morgan's (1970) sample size table, the samples were 260wheat farmers selected based on simple random sampling technique. Systematic questionnaires were used to collect data by means of face-to-face interviews. The validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts, and a pilot study was also done to assess the reliability of the questionnaire. The estimated Cronbach's alpha coefficients were between the accepted range (i.e. 0.50 - 0.75) for the different measures used in this study.

    Findings- Results

    revealed that the most prevalent conflicts were intra-group conflicts among the counterparts. Verbal conflicts were the current form of water conflicts regarding the conflict intensity in the region. Physical attacks and third party (police) controls were placed in the second and third position. The results of cluster analysis indicated three clusters of farmers; “educated aggressors”, “low-literate aggressors” and “peace-oriented farmers”. All the clusters were statistically different regarding their demographic characteristics (age and education level), farming-system portfolio (area under cultivation, annual income and cost) and water conflict in response to water shortages. According to the contingency table, collaboration strategy was the prominent conflict management strategy among the three groups followed by compromising strategy.  

    Research limitations / implications

    The lack of institutional support to get information on conflict attacks among the rural residents and the time-consuming nature of the survey study are the most important challenges in this study.Practical implications-According to the findings, it is of prominent importance to provide the context of problem solving with counterparts. As a result, it needs more attempts to share all the stakeholders’ interests to reach a common decision. It seems that reaching a satisfactory solution needs drawing out different parties’ expectations to help them get organized through collaboration.

    Originality/value

    Numerous studies have been carried out on water deficiencies. However, this study is the first in the context of rural settlement and valued based on the analysis of the conflict management strategies among famer groups that has not been addressed in previous studies.

  • Zahra Torkashvand* Page 35
    Purpose

    Rural women are the carriers of traditional culture and art of Iranian ethnicities inherited naturally and mainly through generations. Iranian rich and native culture can creatively be presented and protected; this can lead the unemployment to be erased, especially in rural areas, while at the same time rural businesses can thrive by promoting the potential of rural entrepreneurial women.

    Design/Methodology/Approach

    This was a descriptive-analytic study aiming to describe the primary and secondary factors involved in the marketing mix of Iranian local art businesses using a consent-based Likert scale questionnaire developed by Mobaraki et al. (2016). A total of 28 local art entrepreneurs responded to the questionnaire in Tehran and across Iran. The five primary components called 5C including the "networking and communications", "content of local artwork", "creativity", "cultural value" and "artwork creator" and 32 related items were evaluated.

    Findings

    The reliability of the questionnaire was confirmed with the Cronbach's alpha of 0.94. Data were analyzed by comparing the means of variables using the Friedman test. The most influential subset in the marketing mix of local art businesses was related to the category of the artwork content, composition and harmony. And the impact of other elements was also determined by considering their impact factors through mean comparison using the Friedman test.

    Research Limitations & Implications

    There were plenty of shortcomings observed in the theoretical foundations of marketing the artworks and traditional arts, while the number of women active in manufacturing marketing traditional arts and participating in the relevant research processes was very limited.

    Practical Implications

    Relying on the findings of this research and the model presented for the entrepreneurial marketing mix of traditional rural women's arts as well as training, we can expand business establishments active in marketing and also enhance the selling artworks and traditional arts.

    Originality/value

    The results of this research can be applied in marketing the traditional artworks of Iranian rural women.

    Keywords: Marketing mix, Women entrepreneurship, Local, traditional artwork, Rural women
  • Aeizh Azmi*, Hamdi Rahmani, Saadi Salehi Page 47
    Purpose

    The purpose of the present study was to investigate the causes and factors affecting the improvement of rural housing quality (case study: Oraman District, Sarvabad County).

    Design/methodology/approach

    The present study is an applied research in terms of purpose and has a descriptive-analytical nature. Also, in terms of data collection method, it is a documentary-survey research. In the present study, the quality of rural housing was assessed to evaluate the effective factors in improving the quality of rural housing using the relevant indicators. The statistical population of the study was the Oraman District with 2468 households. The samples of the study were selected by simple random method, and the sample size of 345 households was obtained using the Cochran sampling formula.

    Finding

    The results showed that the economic, physical, social and management factors (P <0.000) are effective in improving the quality of housing in Oraman villages. Also, according to the rating level of the indices, the physical dimension with the mean rating of (3.91) has the highest effect and the management dimension with the mean rating of (1.00) has the lowest effect.

    Research limitations/implications

    Due to the low cooperation of local people and the cultural, ethnic and political sensitivities in the region, this study encountered numerous limitations and difficulties during the distribution of the questionnaire which challenged the research work.

    Originality / value

    The earthquake happened in Western Iran destroyed many homes and killed many people, emphasizing the importance and quality of housing. Given that there has been no research on housing, especially its quality in this area, therefore, investigating the factors contributing to the improvement of housing quality in the future can reduce many of the human and financial losses.

    Keywords: Housing quality, Rural housing, Social participation, Oraman villages
  • Maryam Salehi Kakhki, Mahdi Jahani *, Hadi Ghanbarzadeh Page 89
    Purpose

    To identify and prioritize factors influencing the creation of rural entrepreneurship opportunities in Iran

    Design/methodology/approach

    A deductive approach was adopted. In this applied research, a mixed method was employed, which consisted of a descriptive-analytical method and a survey. The main data gathering tool was questionnaire. The research population comprised of university professors specialized in the field of rural entrepreneurship, rural entrepreneurs, rural managers and rural experts (n=30). In the first step, based on a review of literature, indicators influencing the creation of entrepreneurial opportunities were identified, and then the ANP-DEMATEL was used for evaluation and prioritization of the indicators.

    Findings

    Based on cause-effect chart, the economic and infrastructural factors were assigned to the category of causes and individual, socio-cultural and political factors to the category of effects. On the other hand, the economic and political factors had the highest and lowest interaction with other factors, respectively. The results of the integrated analytical network process (ANP) and DEMATEL method showed that the economic factor had the greatest effect followed by infrastructural, sociocultural and individual components (with slight weight difference). The political component with the value of 0.1253 not only had the lowest importance, but was significantly different from other factors in terms of weight values.

    Research limitations/implications

    Measuring the effects of factors influencing the creation of entrepreneurial opportunities along with their interrelation and mutual impact using a system approach or ISM technique.

    Practical implications

    Given the myriad of problems affecting rural areas, such as unemployment, migration of rural labor to urban areas and diminished sense of belonging, among other things, it is essential to pay greater attention to entrepreneurship and its implementation to achieve sustainable rural development. Besides, by identifying the root causes and factors influencing rural entrepreneurship, it is possible to offer solutions for organizing entrepreneurship. If policy makers, planners, and rural managers adopt these strategies, sustainable rural development could be reinforced.

    Originality/value

    Providing the most important indicators influencing the creation of rural entrepreneurship opportunities, prioritizing and measuring the impact of those factors on each other using ANP-DEMATEL method. In particular, the results of this research can benefit managers and decision makers in the field of rural entrepreneurship. The results can also be beneficial to universities, higher education institutions and students.

    Keywords: Rural entrepreneurship opportunities, Influencing factors, ANP-DEMATEL Method, Iran
  • Ali Goli*, Maryam Moradi, Maryam Dehghani Page 105
    Purpose

    Land subsidence is caused by natural factors and human activities around the world. Fars Province, located in the south of Iran, is subject to land subsidence due to the uncontrolled exploitation of groundwater, causing damages to the population and human settlements and also environmental, social and economic areas.

    Design/methodology/approach

    The present research is descriptive in terms of describing land subsidence in the case study region, whereas it is also analytical as time series analysis techniques based on Radar Interferometry (InSAR) is applied to monitor temporal changes in subsidence in Darab and Fasa Plains, including 470 rural points. Using 8 ENVISAT ASAR images spanning between 2005 and 2010, nine Interferograms were processed. In the study area. Geographic Information System (GIS) is then used to study groundwater level decline at the well locations in a 24-year period (from 1991 to 2015).

    Findings

    The results of the research confirm that there is a significant correlation between groundwater water level decline and land surface subsidence. Time series analysis of the processed Interferograms indicate the mean displacement velocity map, demonstrating the maximum subsidence rate of 25 cm/yr. The InSAR analysis reveal within the study area subsidence rate of 25 cm/year in 24 years period and locally exceeding 30 cm/yr in the last decade. This area of significant subsidence is limited in its spatial extent to the agricultural land and is partly influenced by the large-scale over-exploitation of groundwater resources in the region study. The temporal and areal relationships of subsidence and groundwater level data suggest that a significant part of the observed subsidence in the Darab region is caused by intense groundwater extraction which has led to widespread compaction within the upper parts of the up to 300m. Socioeconomic analysis and the subsidence hazard map show that 105523 people are generally at risk of subsidence, of 65068 who are at high risk. In addition, there are 2679 socioeconomic infrastructures such as public service at risk of damage by land subsidence.

    Research limitations/implications

    Limitation in In SAR data access, especially for long-term data was one of the main limitations in land subsidence research and also in this research.
    Practical implications- Integrated water resource management and the observed extraction of groundwater could influence the subsidence rate in the regions exposed to land subsidence.
    Originality/value- This research will be important to provide vulnerability in regions with groundwater overexploitation.

    Keywords: Vulnerability, Land subsidence, Socio-economic consequences, Radar interferometry
  • Anahita Hosieni, Morteza Tavakoli*, Mahdi Pourtaheri, Adorreza Rokoddin Eftekhari Page 124
    Purpose

    Examination and recognition of the processes and mechanisms governing the physical environment of villages and the factors of rural landscape structure have its specific and unique characteristics. These valuable features are applicable in the research process, planning, and plans approaches, as well as in spatial planning to pay for the open environment and rural landscape development. Therefore, the main objective of the research is recognition of the landscape identity components in the tourism villages with valuable texture. These components can be used in the plans and texture restoration of the villages to have a sustainable landscape.

    Design/methodology/approach

    The research is a descriptive-analytic study with the quantitative method by applying a questionnaire that completed by university’s professors and authorities of organs that are related to valuable textures with this important question: what are the landscape identity components and which one of them is so important? By identifying the components, extracting the items and operating the components, collecting and analyzing the data through the SPSS software, performing the ANOVA test and Tukey's test, the components of landscape was identified. These components are readability, vitality, beauty, security and safety, diversity and variety, belonging, accessibility, cultural history, semantics, visual proportions, and physical quality, social, economic, and environmental. Finally, their significance has been determined relative to each other.

    Finding

    The main hypothesis was the importance of the economic (functional-activity) and perceptual components that are based on the findings of the research which ultimately have been ranked in the Tukey’s test table based on the importance of ranking. The ten components in the second column of the components are the most important and the three components in the first column are less important components and two common components are in the first and second columns. The results showed that the economic component (performance-activity) was the most important of all with an average value of 2.61. Within the perceptual components; the historical-cultural component with an average value of 2.55 ranked after the economic component (first rank) and social component (second) as the third important component and the average value of social component was obtained 2.55, so it can be said that the hypothesis was confirmed. According to the results, to have a sustainable perspective for the future, all these components should be considered more prominently in the plans and projects than in the past. While the same research has already not been done on landscape identity in villages, then this research can be the beginning of development and applied research in rural regions.

    Keywords: landscape, Landscape identity, Village landscape, Landscape identity components, Iran
  • Naser Shafieisabet*, Neginsadat Mirvahedi Page 146
    Purpose

    The present study aims to examine the challenges and opportunities for local stakeholders' empowerment related to rural planning in Iran. In general, the current approach of planning process from making decision to implementation and monitoring is based on instrumental rationalism approach, irrespective of the villagers’ viewpoints. Urban – Rural divided planning has created some challenges for sustainable rural development and opportunities for improving environmental-ecological and socio-economic indicators, which have been ignored.

    Design/Methodology/Approach

    Less attention has been paid to local stakeholders' empowerment in planning methods and procedures, which is regarded as an obstacle for the promotion of the indicators related to sustainable rural development. The present study was based on a descriptive – analytical method. Correlation test and multivariate regression were used to provide a meaningful framework. Library and field studies were used for data collection. Library method was used to understand the impact of policy implementation and planning approach on the socio-economic empowerment of local stakeholders for their socio-economic participation in sustainable rural development and the study of previous research experiences and other countries on appropriate planning. The statistical population of the study is 124 villages in south and southeast of Tehran. Random sample size for completing the questionnaire of local authorities at village level, using Cochran formula and its adjustment formula for small statistical population, with 95% confidence level and probability of 0.05 and prediction of variance S2 0.25 = sample size of 54 villages was achieved. In these 54 villages, 450 questionnaires were completed according to size by specifying sample size in each village .The validity of the research questionnaire was conducted by experts in organizations. The reliability of the questionnaire through Cronbach's alpha was 0.801. 

    Findings

    The results indicated that local stakeholder's generative empowerment is important although unproductive empowerment is increasingly overcoming. In addition, the possible effects of this process have been identified. Thus, problem-oriented planning is necessary for formulating a community-based approach optimally and strengthening social capital, which is not based on current instrumental rationalism approach. Thus, for the best planning with a community-based approach and the reinforcement of social capital, the group to convene is needed in the process and problem-oriented planning is important. This is inconsistent with the techno centrism rationalism approach.

    Keywords: Rural planning, Empowerment, Sustainable development, Rural, Tehran, Iran