فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال نهم شماره 33 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر احمدی کمیجانی*، محمد مهدی خطیب، ابراهیم غلامی، غلامرضا میراب شبستری، محمدحسین زرین کوب صفحات 232-255

    در طی فرگشت کمربندهای کوهزادی، شاهد دگرریختی در واحدهای سنگی میباشیم. برای پی بردن بمیزان و نحوه دگرریختی، میبایست توزیع کرنش، در فازهای مختلف محاسبه گردد. با استفاده از ساختارهای سطحی، کرنش صورت گرفته را میتوان در مقیاسهای مختلف، از ریزساختاری تا ناحیه ای محاسبه نمود. در این پژوهش، بکمک باز نمودن چینها و کرنش ایجاده شده در زمان تشکیل گسلها، میزان کوتاه شدگی محاسبه گردید. همچنین برآوردی از میزان رانش صورت گرفته بمنظور تعیین بردارهای جنبشی همگرا انجام گردید. این امر در پهنه شمالی زمین درز سیستان در خاور ایران، برروی مقطع عرضی با روند 60 N از روستای نازدشت در باختر تا خاور روستای خوشاب، انجام شده است. براساس محاسبات میزان کوتاه شدگی برروی چینها، 3/27 درصد و میزان کوتاه شدگی برروی گسلها، 6/13درصد میباشد. میزان بردارهای رانشی در چینها، بسوی شمال خاور و جنوب باختر بترتیب 4/7 و 6/11درصد میباشد. همچنین میزان بردارهای رانشی که بواسطه عملکرد گسلها صورت گرفته، بسوی شمال خاور و جنوب باختر بترتیب 35/19و 82/22 درصد است. بنابراین از زمان شروع همگرایی دو صفحه افغان و لوت، میزان بردارهای جنبشی صفحه افغان نسبت به صفحه لوت، 7/7 درصد بیشتر میباشد و جهت انتقال زمین ساختی و فرورانش بترتیب بسوی جنوب باختر و شمال خاور میباشد.

    کلیدواژگان: کوتاه شدگی، چین خوردگی، گسلش امتدادلغز، راندگی، پهنه زمین درز سیستان
  • قدرت برزگری*، عطا الله ندیری، حسام جاوید صفحات 256-271
    در این مقاله از پارامترهای دخیل در نشست حداکثر سطح زمین در اثر حفاری تونل به روش سپر تعادلی فشار زمین شامل فشار تعادلی جبهه ی کار ، فشار تزریق دوغاب پشت لاینینگ، نرخ نفوذ ماشین، زاویه انحراف قائم ماشین، سطح آب زیرزمینی، عمق تونل و مشخصات خاک (عدد نفوذ استاندارد ، مدول الاستیسیته خاک، چگالی خشک خاک، چسبندگی خاک و اصطکاک داخلی خاک) مربوط به بخشی از مسیر تونلهای دوقلوی خط یک قطار شهری تبریز در حدفاصل بین ایستگاه های قونقا تا گازران به عنوان ورودی مدلهای شبکه عصبی مصنوعی و منطق فازی برای پیش بینی نشست حداکثر استفاده شده است. مقایسه نتایج به دست آمده از مدل-سازی با نشست های اندازه گیری شده در خط یک متروی تبریز نشان داد که با وجود توانایی هر دو مدل هوش مصنوعی در تخمین نشست در حفاری مکانیزه، ولی هنوز امکان تدقیق نتایج با استفاده از مدل هوش مصنوعی مرکب وجود دارد. لذا خروجی دو مدل منفرد به عنوان ورودی مدل نروفازی استفاده شد و نتایج بدست آمده (97/0 R2=و 78/0(RMSE= نشان از کاهش حداقل 27 درصد RMSE نسبت به مدلهای منفرد دارد.
    کلیدواژگان: نشست، حفاری به روش سپر تعادلی فشار زمین، هوش مصنوعی مرکب، شبکه عصبی مصنوعی، منطق فازی
  • عباس چرچی*، سید ساجدالدین موسوی، بهزاد شاه آبادی صفحات 272-283
    در این تحقیق وضعیت لرزه زمین ساخت و تحلیل خطر زمین لرزه شهرستان های دزفول و شوش تا شعاع 50 کیلومتری مورد توجه قرار گرفت. این موضوع می-تواند به ایمن سازی سازه های مهم و مکان یابی مناسب تاسیسات و سازه های جدید در سطح این شهرستان ها کمک کند. به همین دلیل در این تحقیق با بررسی شرایط زمین شناسی منطقه اقدام به شناسایی گسل های محدوده مطالعاتی و تعیین ابعاد و هندسه آنها شده است. هم چنین، پیشینه لرزه خیزی این منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مقاله برآورد پارامترهای جنبش زمین به روش آماری-احتمالاتی و در سطوح احتمال وقوع مختلف انجام شده است. نتایج نشان می-دهند که بیشینه بزرگی زلزله مبنای طرح (احتمال 64 درصد) برای دوره های بازگشت 25، 50، 100 و 200 ساله در این منطقه بترتیب 4/5، 6/5، 9/5 و 1/6 ریشتر برآورد شد. نتایج حاصل از رابطه میرایی دانووان موید آن است که بیشینه شتاب قابل انتظار و مبنای طرح برای شهر دزفول بترتیب 22/0 و g 33/0 است. این مقدار برای شهر شوش بترتیب 24/0 و g 36/0 است. نقشه های پهنه بندی تهیه شده مبین آن است که، بخش های شمالی و میانی گستره مورد مطالعه از بیشترین خطر برخوردار می باشند. بنابراین، باید نسبت به مقاوم سازی و تقویت بافت های فرسوده و تاریخی اقدام نمود.
    کلیدواژگان: لرزه زمین ساخت، تحلیل احتمالاتی، خطر زلزله، دزفول، شوش
  • کاظم رنگزن، سید ساجدین موسوی*، عظیم صابری، سهیلناز درویشی صفحات 284-299
    آزادراه ها یکی از مهمترین شریانهای حیاتی جامعه بوده که نقش مهمی را در تخریب محیط زیست داشته و از معضلات اساسی در حفظ و تنوع زیستی هستند. آزادراه پل زال-خرم آباد در جنوب غربی کشور علیرغم داشتن مزایای اقتصادی فراوان، مخطرات زمین شناسی و مشکلات عدیده ای را برای محیط زیست بصورت زمین لغزشها، تغییر کاربری اراضی و کاهش جمعیت گونه های جانوری و گیاهی داشته است. به همین دلیل در این پژوهش، تعیین مسیر بهینه بر مبنای ملاحظات زیست محیطی مدنظر قرار گرفته است. هشت عامل شیب، چینه شناسی، گسل، فاصله از آبراهه، پوشش گیاهی، ارتفاع، کاربری اراضی و مناطق حفاظت شده از منظر زمین شناسی مهندسی، زیست محیطی و اقتصادی به روش فازی و AHP استانداردسازی شده اند. این تحقیق نشان می هد که عوامل مناطق حفاظت شده، چینه شناسی، پوشش گیاهی و کاربری اراضی با وزن 166/0، 165/0، 147/0و 123/0 بیشترین تاثیر در انتخاب مسیر جدید دارند. در نهایت، این عوامل براساس وزن نسبی در محیط GIS با یکدیگر ترکیب شده و مسیر پیشنهادی انتخاب گردید. این مسیر نسبت به مسیر فعلی 15 کیلومتر کوتاهتر و مخاطرات زمین شناسی و اثرات زیست محیطی کمتری دارد. بنابراین، توصیه می شود که این فرآیند برای سایر آزادراه های احداث شده و یا در حال احداث به منظور کاهش پیامدهای زیست محیطی پروژه بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ملاحظات زیست محیطی، سنجش از دور، مسیر بهینه، آزادراه پل زال-خرم آباد، فازی و AHP
  • ایوب سهیمی*، سید مرتضی موسوی، محمد مهدی خطیب صفحات 300-315
    از دیدگاه زمین ساخت منطقه مورد مطالعه در زون زمیندرز سیستان واقع شده است. هدف این پژوهش بررسی تغییرات راستای تنش بیشینه (σ1) در طول تاریخچه ی زمین ساخت منطقه با کمک نشانگرهای ساختاری موجود در منطقه شیرشتر (جنوب شرق سربیشه) می باشد که از جمله این نشانگرها می توان به گسل ها، برگوارگی ها و رگه ها اشاره کرد. برای بررسی تغییرات تنش دیرین منطقه از روش های مختلف تحلیل تنش دیرینه بر روی مشخصات هندسی حرکتی گسل های منطقه به کمک نرم افزارهای مربوطه استفاده شده است که نتایج به دست آمده نشان می دهد که منطقه مورد پژوهش دو راستای رژیم تنشی را در طول تاریخچه زمین ساختی بر اساس سن واحدهای سنگی تجربه کرده است. راستای اولیه تنش بیشینه به صورت شمال باختری - جنوب خاوری از زمان کرتاسه تا قبل از ائوسن بر منطقه حاکم بوده و راستای تنش شمال خاوری - جنوب باختری از زمان ائوسن تا زمان کنونی حاکم بوده است که با راستای رژیم کنونی منطقه همخوانی دارد. همچنین با تلفیق نتایج بدست آمده از تحلیل تنش با نتایج بدست آمده از جنبش شناسی برگوارگی ها و رگه های منطقه مورد مطالعه، تغییرات راستای تنش بیشینه (σ1) چرخش ساعتگرد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زون زمیندرز سیستان، منطقه شیرشتر، تحلیل تنش دیرین، جنبش شناسی برگوارگی ها و رگه ها، چرخش ساعتگر
  • مریم جاویدی مقدم، محمد حسن کریم پور*، آزاده ملکزاده شفارودی صفحات 316-340
    محدوده شورک بخشی از پهنه آتشفشانی-نفوذی در بلوک لوت، شمال غرب شهر بیرجند است. طی پی جویی اولیه در این منطقه توسط پردازش داده های ماهواره ای آستر به روش نقشه برداری زوایای طیفی، دگرسانی های پروپلیتیک، آرژیلیک و اکسیدهای آهن بارزسازی شدند. این گستره شامل برونزدهایی از سنگ های آتشفشانی (با ترکیب آندزیتی تا ریولیتی) بوده که واحد های نیمه عمیق و عمیق با ترکیب گابرویی تا دیوریتی در آنها نفوذ نموده اند. کانی سازی رگه ای در دو مرحله شکل گرفته که شامل، 1. کوارتز-پیریت-کالکوسیت-کالکوپیریت-بورنیت±فاهلور±اسفالریت همراه با دگرسانی آرژیلیکی- سیلیسی و 2. کوارتز-کالکوسیت-گالن±اسفالریت همراه با دگرسانی سیلیسی-کربناتی می باشد. مطالعه سیالات درگیر اولیه در بلورهای کوارتز همزمان با مرحله اول و دوم کانی سازی رگه ای، متوسط دمای همگن شدن به ترتیب 267 و 215 درجه سانتی گراد را نشان می دهند. بر پایه مطالعات سرمایش، میانگین دمای ذوب آخرین قطعه یخ (Tfmice) در این دو مرحله به ترتیب برابر با 4/19 و 1/11 درصد وزنی نمک طعام است. اختلاط، رقیق شدگی توسط آب های جوی و جوشش طی تحول سیالات گرمابی و شکل-گیری رگه ها موثر بوده است. بر پایه شواهدی چون کنترل ساختاری کانی سازی، نوع دگرسانی، کانی شناسی ساده ذخیره و داده های دماسنجی، کانسار شورک مشابه کانسارهای اپی ترمال می باشد. حضور متعدد رگه های اپی ترمال مس در مقیاس وسیع نشان دهنده پتانسیل اقتصادی بالای این محدوده می باشد.
    کلیدواژگان: کانی سازی، سیالات درگیر، اختلاط، اپی ترمال، شورک
  • محمدامین جعفری، علی کنعانیان*، احد نظرپور صفحات 341-356
    در این مطالعه از روش آمار کلاسیک، شاخص سینگولاریتی، سنجش از دور، نمودار شواهد وزنی (WofE) و تجزیه و تحلیل ساختاری برای جداسازی آنومالی-های ژئوشیمیایی از زمینه برای فلزات سرب و روی در منطقه مورد مطالعه بکار گرفته شد. روش آمار کلاسیک (Mean+nSTEV) نشان داد که مقدار آستانه برای فلزات سرب و روی به ترتیب 75/30 ppm و 18/153 ppm است. در نقشه های بدست آمده از روش شاخص سینگولاریتی آنومالی های ضعیف و پنهان بهتر نمایش داده شده و همپوشانی بهتری با سنگ آهک که به عنوان سنگ میزبان در ذخایر سرب و روی (نوع MVT)، تراکم گسل ها و دگرسانی های موجود در منطقه مورد مطالعه، نشان می دهد. علاوه بر این، آنومالی های بدست آمده از این روش همپوشانی بالایی با معادن سرب و روی موجود در منطقه نشان می-دهند. بطور کلی در این مطالعه مشخص گردید که عیار فلز سرب در جنوب و شمال شرق و عیار فلز روی در شمال شرق و مرکز محدوده بیشترین میزان آنومالی را از خود نشان می دهند که در این مناطق احتمال وجود مناطق کانساری از نوع MVT بسیار بالا است. از طرفی آنومالی های بدست آمده با واحدهای آهک کرتاسه و گسلش منطقه که در کانه زایی سرب و روی ارتباط مستقیمی دارد، انطباق بالایی را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: زمین شیمی، آمار کلاسیک، شاخص سینگولاریتی، سرب و روی، خنداب
  • سید یحیی میرزایی ارجنکی*، منوچهر چیت سازان، زهرا پیری، حاجی کریمی صفحات 357-373
    آلودگی و شوری آب های زیرزمینی خصوصا در سازند های کربناته از جمله چالش های مهم مدیریت آب می باشد. بررسی منابع آلاینده نشان می دهد شرایط تکتونیکی می تواند باعث تداخل منابع الاینده با آب های کارستی گردد. لذا شناخت آلودگی ها همچنین درک مکانیسم حاکم بر این فرایند کمک زیادی به تعیین محل تداخل و ارائه راهکار جهت خروج آب قبل از آلودگی می نماید. چشمه سرگرو یکی از چشمه های مهم دهلران می باشد که به دلیل کیفیت پایین مورد بهره برداری قرار نمی گیرد به منظور بررسی های هیدروشیمیایی، در یک بازه 10 ساله، داده های کیفی چشمه جمع آوری شد همچنین جهت تکمیل داده ها چهار مرحله نمونه برداری در منطقه صورت پذیرفت. جهت تحلیل داده ها از روش های گرافیکی، نمودارای ترکیبی، نسبت های یونی، نمودارهای تبادل یونی همچنین روابط تعیین کننده شوری استفاده گردید. نتایج بررسی ها نشان داد آب چشمه از لحاظ شرب و کشاورزی غیر قابل مصرف می باشد. بررسی نسبت های یونی و تبادلات یونی نشان داد مقادیر غلظت مولی کلر در تمامی دوره با سدیم تطابق نداشته همچنین سایر نسبت های یونی در منطقه موید تبادل یونی معکوس و یا تداخل شورابه عمیق نفتی می باشد. بررسی میزان برم و ید اندازه گیری شده و نسب وزنی آنها با کلر نیز تایید کننده اختلاط شورابه نفتی با آب چشمه می باشد.
    کلیدواژگان: چشمه سرگرو، شورابه، نسبت یونی، تبادل یونی، کارستی
|
  • Nasser Ahmadi Comijany *, Mohammad Mahdi Khatib, Ebrahim Gholami, Gholamreza Mirab Shabestari, Mohammad Hosein Zarrinkoub Pages 232-255

    Estimation of shortening and vergence in northern part of Sistan Suture Zone for determination of kinematic convergent vectors During the evolution of orogenic belts, the rock units are deformed. Aim to the understanding of the amount and condition of deformation, the strain states should be estimated which took place during different deformation phases. By means of superficial sturctures, strain states can be estimated in verious scales from microscopic to regional scale. In this study, estimation of shortening has been measured by using unfolding folds and measurement of strain states during making of faults. Amount of vergence states also evaluated which occurred, for purpose of determining the kinematic convergent vectors. For this reason, in the northern part of strurctural Sistan province in the east of Iran, the study has been done on the section which begins from Nazdasht village in west to eastern part of Khoshab village in east, with trending of N60°. Based on the estimations, the folds and faults experienced 27.3 and 13.6 percent shortening respectively. The vergence vectors situations for folds show 7.4 and 11.6 percent for NE and SW direction, respectively. The vergence vectors situations also which has been made by faulting are 19.35 and 22.82 percent for NE and SW direction, respectively. From beginning of converging between Afghan and Lut plates, the vergence vectors situations of Afghan plate is 7.7 percent more than Lut plate. Finally, direction of subduction and tectonic transfer direction have NE and SW trends, respectively.

    Keywords: Shortening, Folding, Strike Slip Faulting, Thrust, Sistan suture zone
  • Ghodrat Barzegari *, Ata, Allah Nadiri, Hesam Javid Pages 256-271
    In this paper, the effective parameters on settlement due to EPB twin tunnelling excavation including face sup-port pressure, back-fill grouting pressure, penetration rate, pitching angle, groundwater level, tunnel depth and soil characteristics (standard penetration test number, soil elastic modulus, dry density, internal friction and cohesion) belonging to a part of the Tabriz metro line 1 twin tunnels in a distance between Qunqa and Gazran stations was se-lected as the intelligent network input data's and designed to optimize artificial intelligence models using artificial neural network, fuzzy logic methods for predicting of maximum surface settlement. Comparing of obtained results with actual measured data's showed that despite of the ability of both artificial intelligence models on estimating the maximum settlements in mechanized excavation, it is still possible to precise the results by applying a combined arti-ficial intelligence model. Therefore, the output of two single models was used as the input of the Nero-fuzzy model and the obtained results (R2 = 0.77 and RMSE = 0.78) indicate a decrease of at least 27% RMSE compared to the in-dividual models.
    Keywords: Settlement_EPB – TBM Tunneling_Combined Artificial Intelligence_Artificial neural network_Fuzzy Logic
  • Abbas Charchi *, Sajedin Mousavi, Behzad Shahabadi Pages 272-283
    This research focuses on seismotectonic setting and seismic risk analysis of Dezful and Susa cities for 50 km radius. It helps to the safety of critical structures, and optimum siting of new projects in these cities. Results of the study lead to protect lives and decrease economic risks when a probable earthquake will occur in the area. For these purposes, geological investigations, and recognition of faults, as well as their geometry in this region carried out. Moreover, the seismic background of these cities evaluated. The ground motion parameters estimate by probabilistic seismic hazard analysis in defferent probability. For return periods of 25, 50, 100, and 200 years, results show that the maximum magnitude of design base earthquake (DBE) is 5.4, 5.6, 5.9, 6.1 Richter, respectively. For Dezful city, the maximum acceleration of design base earthquake and maximum credible earthquake calculate 0.22 and 0.33g, respectively, using Donovan equation. In addition, these parameters, for Susa city, estimate equal to 0.24 and 0.36g. The seismic zonation maps revealed that the highest risk of the area located in middle and northern parts. Therefore, it is necessary to retrofit the historical and worn-out urban structures.
    Keywords: Seismotectonic, Probabilistic analysis, seismic hazard, Dezful, Susa
  • Kazem Rangzan, Seyyed Sajedin Mousavi *, Azim Saberi, Soheilnaz Darvishi Pages 284-299
    Highways are one of the most important of lifelines in society. On the other hand, road constructions have unfavorable effects on the environment in each region. In spite of abundant benefits, Pole Zal-Khorram Abad highway from southwestern Iran had various geohazards and environmental impacts on this area such as landslides, land use change, and decreasing the population of fauna and flora species. The optimum route selection is a complex multi criteria problem with conflicting objectives that need balancing. For the reason, the aim of this study was to find the optimum route based on environmental considerations. For this purpose, eight effective factors were selected, including slope angle, stratigraphy, proximity to streams, proximity to faults, land use, vegetative cover, elevation, as well as protected areas. Then, the analytic hierarchy process (AHP) and fuzzy systems were applied to standardize each effective factor using Expert Choice 11 software as engineering geological, environmental and economic viewpoint. The results showed that protected area, stratigraphy, vegetative cover, and land use were the most effective factors in recently highway route selection with a weight equal to 0.166, 0.165, 0.147, and 0.123, respectively. Afterward, the suggested route was selected by the combination of the factors based on relative weight in GIS. The selected road is 15 km shorter than existent highway. Also, the recent route has less geological hazards and negative environmental impacts. Therefore, it is recommended that this method, for decreasing environmental impacts, apply to constructed and constructing highways.
    Keywords: Environmental considerations, Remote Sensing, Optimum route, Pole Zal-Khorram Abad, Fuzzy-AHP
  • Ayob Saahimi *, Seied Morteza Mosavi, Mohamad Mehdai Khatib Pages 300-315
    The study area is located in the Sistan suture zone. The purpose of this study is to investigate of the variation maximum stress (σ1) along the history of the tectonic regime with the use of structural markers, including faults, foliated structure and veins in the study area. In order to investigate paleostress variations, have been used stress analysis methods on the fault data extracted from faults with using the relevant software. The results indicate has two stress trends during tectonic history based on the age of rock units. The initial direction of the stress is NW - SE that is acted since Cretaceous to the before Eocene, after that the direction of stress has been change toward NE- SW since Eocene to the present time, which is corresponding to current regime. Furthermore by combining the results obtained from stress analysis with the results obtained from the kinematic of veins and foliation show the variations of directional stress field is clock rotation.
    Keywords: Sistan suture zone, Shirshotor area, Paleostress, static of veins, foliation, clock rotation
  • Maryam Javidi Moghaddam, Mohammad Hassan Karimpour *, Azadeh Malekzadeh Shafaroudi Pages 316-340
    The Shurk area located in the west of Birjand city is a part of the Lut Block volcanic-plutonic belt. Preliminary prospecting in the area using ASTER satellite data processing in method of spectral angle mapper enhanced propylitic, argillic alteration and iron oxides. The area comprises outcrops of Eocene volcanics, which was intruded by subvolcanic intrusions with gabbro to diorite composition. The vein mineralization was formed in two stages, including: 1) quartz-pyrite-chalcocite-chalcopyrite-bornite-fahlore-sphalerite that are associated with argillic-silicified alteration and 2) quartz-chalcocite-sphalerite accompained with silicified-carbonate alteration. Primary fluid inclusions of quartz in paragnesis with minealization in the first and second stages of vein mineralization, have an average of homogenization temperatures 267°C and 215 °C respectively. Based on freezing studies, the average of final ice melting temperature (Tfmice) equals to 19.4 and 11.1 wt.% NaCl respectively. Mixing, dilution with meteoric water and boiling have been effective during the evolution of hydrothermal fluids and the formation of ore-bearing veins. Based on evidences such as structural control of mineralization, the type of alteration, simple mineralogy of ore and thermometric data, the Shurk deposit is similar to those of epithermal deposits. The presence of numerous Cu veins on a large scale indicates significant economic potential of area.
    Keywords: Mineralization, Fluid inclusion, Mixing, Epithermal, Shurk
  • Mohammad Amin Jaafari, Ali Kananian *, Ahad Nazarpour Pages 341-356
    The Khondab 1:100000 geological map as one of the high-potential areas for Pb and Zn ore deposits is located in the northern part of the Malayer-Aligudarz-Isfahan metallogenic belt in iran. In this study, classic statistical, Singularity Index analysis, remote sensing, weight of evidence (WofE) and structural analysis methods, have been applied for the separation of geochemical anomalies from background of the Pb and Zn metals in the studied area. In general, 2006 stream sediment geochemical samples analyzed using the ICP-MS method have been used. the classic statistical method (Mean+nSTEV) indicates that the threshold values for the Pb and Zn metals 30.75 ppm and 153.18 ppm, respectively. In the maps derived from the Singularity Index (SI) hidden and weak anomalies are better represented, and a better overlap with limestone as the major host rock of Pb and Zn deposits (MVT type), fault density and alterations in the study area are shown. Moreover, the anomalies obtained from this method high overlap with the Pb and Zn mines and deposits in the region. In general, in this study, it has been founded that lead in the south and northeast, and zinc in the northeast and center of the region exhibit the highest anomaly, in which the probability of the presence of MVT deposits is very high. On the other hand, the obtained anomalies show a high correlation with the Cretaceous limestone units and fault zone of the region, which are directly related to the Pb and Zn mineralization.
    Keywords: Geochemistry, Classical statistical, Singularity Index, Pb, Zn, Khondob
  • Seyed Yahya Mirzaee *, Manuchehre Chitszan, Zahra Peiri, Haji Karimi Pages 357-373
    Groundwater salinity and contamination, especially in carbonate formations, are one of the most important challenges of water resources management in Iran. The study of contamination sources shows that sometimes, tectonic conditions caused interference and adjacent salinity sources with karst waters resources. Therefore, recognizing the contamination and understanding the mechanism of this process can help to determine the location of the contamination mixing point and provide a solution for the discharge of water before contamination. Sergrou is one of the famous springs of Dehloran which due to the high salinity and the presence of some pollutants is not exploited. In the spring water flow path, Sergrou spring Water contributes to pollution of surface water and groundwater of the region. In order to hydrochemical investigation of the spring, in a 10-year period, the hydrochemical data were collected as well as four data sampling steps were performed to complete the available data. Graphical methods, composite diagrams, ion ratios, ion exchange diagrams and also salinity ratios were used to analyze the data. The results of the study showed that spring water is unusable for drinking and agricultural usage. Analysis of ion ratios and ion exchanges showed that chlorine molar concentration is higher than sodium at all times, as well as other ion ratios, reversed ion exchange represents the interactions or interactions between deep Oilfield brines. The determination of the amount of bromine and iodine and their relative weight with chlorine also confirms the mixing of Oilfield brines with spring water.
    Keywords: Sorgou spring, Oilfield brines, Ion Ratio, Ion Exchange, Karst