فهرست مطالب

Archives Of Occupational Health - Volume:4 Issue: 1, Jan 2020

Archives Of Occupational Health
Volume:4 Issue: 1, Jan 2020

  • تاریخ انتشار: 1398/11/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا پوربابکی، سجاد سمیعی صفحات 474-479
    زمینه و هدف

     اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از شایع ترین  بیماری های شغلی در کارکنان بیمارستان می باشد. از جمله عواملی که بر روی بروز اختلالات اسکلتی عضلانی موثر است می توان به استرس و رضایت شغلی و پوسچرهای نامناسب اشاره نمود. با توجه به نقش کلیدی  کادر پرستاری بیمارستان ها در ارائه خدمات بهداشتی، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین میزان استرس و رضایت شغلی با اختلالات اسکلتی عضلانی در پرستاران انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی_تحلیلی در سال 1396 بر روی 90 نفر از پرستاران شاغل در یکی از بیمارستان های تهران انجام شده است. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات  شغلی در خصوص اختلالات اسکلتی عضلانی، رضایت و استرس کاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که یکی از بیشترین پوسچرهای اتخاذی توسط پرستاران خمیدگی کمر می باشد که نتیجه آن را می توان درد در  نواحی تحتانی کمر مشاهده کرد.  با انجام آزمون رگرسیون چند متغیره خطی در محیط نرم افزار SPSS 20، مدلی برای پیش بینی درد در نواحی تحتانی حاصل از خمیدگی کمر بدست آمد. بین استرس شغلی و پوسچرهای کاری ارتباط معنا داری مشاهده گردید(p <0.05). در این آزمون بین رضایت شغلی و پوسچرهای کاری ارتباط معناداری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    فعالیت های فیزیکی زیاد منجر به اتخاذ پوسچرهای نامناسب و تکراری در پرستاران می شود که یکی از عوامل مهم در ایجاد استرس شغلی در پرستاران می باشد. جهت کاهش استرس وارده به کارکنان بایستی به افراد در خصوص اتخاذ پوسچر صحیح کاری آموزش و آگاهی های لازم داده شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، استرس شغلی، رضایت شغلی، پرستاران
  • مریم موسوی قهرفرخی، آمنه گلباغی، لیلا نعمت پور صفحات 480-484
    مقدمه

    امروزه تابش یونیزان در پزشکی، تحقیقات و صنعت  به طور گسترده  کاربرد دارد. در پزشکی برای تشخیص بیماری ها و در دوزهای بالا برای درمان بیماری هایی مانند سرطان استفاده می شود. بنابراین مواحهه با تابش در پزشکی منبع اصلی برای افراد و برخی مشاغل مرتبط است. مطالعات انجام شده توسط سازمان بهداشت جهانی و کمیسیون بین المللی حفاظت پرتو  (ICRP)نشان می دهد که مردم حدود  20 درصد از وقت خود را در خارج از منزل و 80٪ در درون منزل (خانه ها، دفاتر، مدارس وبیمارستان ها مطب ها و  ساختمان های دیگر) می گذرانند. بنابراین تابش یونیزان پس زمینه درونی خطرناک است. از آنجا که قرار گرفتن در معرض انواع دیگر تابش یونیزان در چالش های بحرانی سلامت است، هدف از این مطالعه ارزیابی اشعه یونیزان پس زمینه در مراکز رادیولوژیکی اهواز است.

    روش کار و مواد

    سطوح تابش یونیزاسیون در محیط درونی و فضای بیرون با استفاده از طیف سنجی گاما (شمارنده گایگر مولر) در پنج مرکز رادیوگرافی اهواز انجام شد.

    نتایج

    سطوح تابش درونی به ترتیب : 0.134، 0.115، 0.134، 0.157، 0.157 μSv / h برای مراکز a، b، c، d، e، و نتایج سطوح تابش بیرون مراکز به ترتیب 0.125، 0.110، 0.105، 0.118، 0.134 μSv /h  می باشد.

    بحث

    همانطور که یافته ها نشان می دهد تجهیزات اشعه ایکس بررسی شده در مراکز رادیولوژی اهواز بی خطرهستند

     

    کلیدواژگان: تابش یونیزان، تابش پس زمینه، رادیوگرافی، دوز معادل، دوز معادل سالیانه، فاکتور اشغال
  • محمدرضا عباس پور، احسان الله حبیبی* صفحات 485-492
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی- عضلانی از مهم ترین بیماری های شغلی هستند که در نتیجه حرکات تکراری، پوسچر نامناسب و اعمال نیروی بیش ازحد در طول زمان یا یک ضربه آنی به وجود می آیند. این پژوهش با هدف تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و شناسایی عوامل مرتبط با آن در بین پاکبانان شهر اصفهان انجام گرفته است.

    روش ها

    این مطالعه از نوع علی-مقایسه ای به روش مقطعی می باشد که بر روی پاکبانان شهرداری اصفهان انجام گرفت. از طریق فرمول کوکران تعداد 173 نفر با روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه خودگزارش دهی 17 سوالی نوردیک بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS22 و آزمون های T مستقل صورت گرفت.

    یافته ها

    93 درصد کارگران خدمات شهری (پاکبانان) حداقل در یکی از اعضای بدن در 12ماه گذشته اختلال اسکلتی- عضلانی داشته اند که عوامل مرتبط با این اختلالات در بین آنان (سابقه کار، سن، وضعیت تاهل، ارتفاع و وزن ابزار، شاخص توده بدنی و پوسچر) می باشد. قسمت تحتانی پشت(کمر) با 33% و شانه ها با 9/32% شیوع، شایع ترین قسمت ها و ران ها با 5 درصد کمترین شیوع را در 12ماه گذشته در آنان داشته اند.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد اختلالات اسکلتی عضلانی در نواحی مختلف بدن پاکبانان شیوع بالایی دارد که عوامل مرتبط با این اختلالات (سابقه کار، سن، وضعیت تاهل، ارتفاع ابزار، وزن ابزار، میزان چنگش ابزار و پوسچر) می باشند. اصلاح حرکات بدنی کارگران و طراحی ابزاری ارگونومیک و مناسب با نوع فعالیت های حین کار پاکبانان می تواند از ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی در این افراد پیشگیری کند.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، کارگران خدمات شهری، پرسشنامه نوردیک، پوسچر
  • سمانه محمدی*، غلامحسین حلوانی، امیرهوشنگ مهرپرور، سارا جام برسنگ، ویدا سادات انوشه صفحات 493-501
    زمینه و هدف

    پرستاران به دلیل وضعیت کار و فشارهایی کاری که در محیط کار متمحل می شوند، در معرض ریسک ابتلا به اختلالات عضلانی اسکلتی بوده و هرگونه بی توجهی نسبت به آن ها منجر به کاهش کیفیت خدمات بیمارستانی ارایه شده به بیماران می گردد.  از این رواین مطالعه با هدف تدوین و ارزشیابی مداخله مبتنی بر آموزش و کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی در بین پرستاران بیمارستان فاطمیه خوانسار، انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تحلیلی- نیمه تجربی، بر روی 74 نفر از پرسنل پرستاری بیمارستان فاطمیه (س) شهرستان خوانسار انجام پذیرفت. پرسنل پرستاری که وظیفه حمل و جابجائی بیمار را بر عهده داشتند، و همچنین سابقه کار آنها بیشتر از یکسال بود، بصورت تمام شماری در مطالعه قرار گرفتند. در ابتدا مشاهده گر از نظرپایایی درونی مورد ارزیابی قرار گرفت. معیارهای ارزیابی تاثیر آموزش عبارت بودند از آموزش هایی از قبیل فیلم، پمفلت، جزوه، اطلاع رسانی در کانال تلگرامی و غیره ارائه گردید و نهایتآ پس از گذشت سه ماه از دوره آموزشی ارزیابی مجدد ایستگاه کاری به روش های فوق به عمل آمد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه16 موردتجزیه وتحلیل قرارگرفته و و میزان اثربخشی مداخله آموزشی تعیین گردید.

    یافته ها

    میانگین سن و سابقه کار افراد مورد مطالعه به ترتیب 27/5 ±83/32 و 55/4± 83/7 می باشد. نتایج نشان دادند که بیشترین میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی به ترتیب مربوط به کمر(90/64درصد)، زانو(20/62)، مچ دست(00/50) می باشد. نتایج حاصل از تکنیک REBA نشان داد 20/89 درصد از افراد در بالای محدوده میانگین خطر قراردارند. آزمون های آماری پس از اجرای مداخله کاهش معناداری را در امتیازات و سطح خطر بدست آمده از طریق تکنیک REBA نشان دادند(05/0P-value<). همچنین پس از اجرای مداخله در احساس ناراحتی های اسکلتی عضلانی در قسمت های گردن، شانه و زانو کاهش معناداری به وجود آمده است(05/0P-value<)، اما در سایر اندام های حرکتی بدن تغییر محسوسی مشاهده نشد(05/0P-value>).در این مطالعه بین جنسیت، سابقه کار و شاخص توده بدنی با شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی رابطه معنی داری یافت نشد(05/0P-value>)، اما آزمون های آماری نشان دادند، بین سن و درد در ناحیه مچ دست ارتباط معنی داری وجود دارد(05/0P-value<).

    نتیجه گیری

     نتایج پیشنهاد می کند اگر آموزش ارگونومی پیشگیرانه بعنوان جزئی از مداخلات چند بخشی باشد که  از طریق آموزش هایی از قبیل فیلم، پمفلت، جزوه، اطلاع رسانی در کانال تلگرامی و غیره ارائه گردد ، تا تاثیر بیشتری در کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، اختلالات اسکلتی عضلانی، REBA، جابجائی بیمار، ارگونومی
  • احسان آسیوندزاده، زینب جمالی زاده*، افشین محبی، پیمان یاری صفحات 502-508
    مقدمه

    عدم رعایت الزامات ایمنی سبب شده که حوادث ناشی از جرثقیل های متحرک کارگاهی، به یکی از علل اصلی بروز آسیب ها و مرگ و میر در پروژه های عمرانی-صنعتی تبدیل شود. با توجه به اینکه فرهنگ ایمنی یکی از مهم ترین شاخص های کنشگرایانه در بررسی سطوح تعهد مدیریت ارشد و سایر اعضای سازمان به رعایت الزامات ایمنی به حساب می آید، این مطالعه با هدف بررسی فرهنگ ایمنی سازمان در پروژه های عمرانی و صنعتی و ارتباط آن با سطوح رعایت الزامات ایمنی جرثقیل های متحرک انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش در هفت پروژه ی عمرانی-صنعتی در طول سال های 1397 تا 1398 انجام شد. جهت بررسی سطوح برآورده سازی الزامات ایمنی، 141 جرثقیل توسط چک لیست 72 ماده ای خود ساخته محقق که اقتباس شده از استاندارد ASME B30.5 2018 و آیین نامه حفاظتی وسایل حمل و نقل و جابجا کردن مواد و اشیاء کارگاه ها می باشد، مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تخمین سطوح فرهنگ ایمنی نیز، 649 نفر از کارکنان سازمان ها در اپراتور جرثقیل، تکنسین، کارشناس، مدیران جزء، مدیران میانی و مدیران ارشد، بواسطه مصاحبه و تکمیل پرسشنامه فرهنگ ایمنی در مطالعه شرکت نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف-اسمیرنف، آنالیز واریانس یکطرفه و رگرسیون لجستیک باینری استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج حاصل از مطالعه نشان داد ارتباط مثبت و معنا داری بین فرهنگ ایمنی سازمان ها با سطوح رعایت الزامات ایمنی جراثقیل های متحرک وجود دارد. به طوری که مولفه های تعهد مدیریت، درجه اولویت ایمنی، آموزش کارکنان و سطح تبادل اطلاعات به ترتیب بیشترین ارتباط را با سطوح رعایت الزامات ایمنی داشتند. ولیکن بین شرایط محیط کار و رعایت الزامات ایمنی ارتباط معنی دار دیده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر بنظر می رسد بروز حوادث ناشی از جرثقیل های متحرک در سازمان های بدون تعهد نمود بیشتری خواهد داشت و لزوم افزایش فرهنگ ایمنی سازمان ها با استفاده از اجرای مداخلات آموزشی و آگاه سازی کارکنان سازمان ها بالاخص مدیریت ارشد و به تبع آن افزایش ضریب ایمنی جرثقیل های متحرک در پروژه های عمرانی-صنعتی حائز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: جرثقیل متحرک، فرهنگ ایمنی، پروژه عمرانی-صنعتی
  • سلمان ترابی گودرزی*، فریده گلبابایی، بهرام هراتی، ربابه چنگ صفحات 509-515
    مقدمه

    سرب یکی از پرکاربرد ترین فلزات در صنعت و فراوان ترین عنصر فلزی سنگین موجود در پوسته زمین می باشد. فلز سرب به علت تجمع پذیری در بافت های مختلف بدن، فرآیندهای فیزیولوژیکی بدن را دچار اختلال می کند. با توجه به موارد پیش گفت، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط میان مواجهه با سرب و فشار خون و مولفه های خونی در کارگران یکی از معادن سرب استان اصفهان در سال 1395 انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مورد - شاهدی و مقطعی، 187 نفر از کارکنان شاغل در یکی از معادن سرب استان اصفهان در سال 1395 مورد مطالعه قرار گرفتند. کارکنان به دو گروه مواجهه یافته با سرب و گروه کنترل تقسیم شدند. سن، سابقه کار، شیفت کاری، BMI ، فشار خون و مصرف سیگار دو گروه در برگه های کاری ثبت شد. جهت اندازه گیری میزان مواجهه تنفسی کارگران با سرب از روش7300  NIOSH استفاده گردید. براساس دستورالعمل استاندارد، نمونه خون از کارکنان مورد و شاهد گرفته و جهت جلوگیری از انعقاد نمونه ها از ویال های CBC حاوی ماده ضد انعقادی EDTA استفاده گردید. پارامترهای خونی نظیر گلبول های سفید و قرمز، پلاکت، هموگلوبین و هماتوکریت مورد بررسی قرار گرفت. حضور افراد در مطالعه حاضر کاملا داوطلبانه بوده و ملاحظات اخلاقی هلسینکی نیز در این مطالعه رعایت گردید.

    نتایج

    میانگین سنی گروه مورد 8/8±06/34 سال و گروه شاهد 48/11±04/37 سال تعیین گردید. نتایج نشان داد میانگین تراکم وزنی زمانی (TWA) سرب در هوای منطقه تنفسی کارکنان برابرmg/m3  0533/0 می باشد. میانگین فشار خون سیستولیک در افراد مواجهه یافتهmmHg  3/±1 01/12 و در افراد فاقد مواجههmmHg  1/±1 78/11 می باشد. میانگین فشار خون دیاستولیک افراد مواجهه یافته  mmHg 71/0 ± 84/7 و در افراد فاقد مواجههmmHg  54/0 ± 73/7 می باشد. نتایج آزمون های آماری اختلاف معنی داری را بین میزان فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در دو گروه مورد و شاهد نشان داد (05/0 (p<.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد مواجهه با فلز سرب سبب ایجاد تغییر در فشار خون و برخی از ویژگی های متابولیکی می گردد. بنابراین با توجه به اهمیت این موضوع، می توان با انجام اقدامات کنترلی از قبیل افزایش زمان استراحت کارکنان، انجام معاینات دوره ای، برگزاری دوره های آموزشی و سایر شیوه های مراقبت بهداشتی در محیط های آسیب زا، زمینه های پیشگیری و ارتقا سلامت کارکنان را فراهم کرده و نیز تا حدودی از ایجاد تغییرات در پارامترهای خونی افراد پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: سرب، فشار خون، مولفه های خونی، معدن سرب
  • صفحات 516-520
    مقدمه

    یکی از فاکتورهای بسیار مهم در مدیریت بحران، مکان گزینی محل تجمع ایمن برای کاهش آسیب پذیری می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی کارایی محل های تعیین شده برای تجمع ایمن در هنگام وقوع بحران در یکی از نواحی شهر تهران انجام شده است.

    روش

    این مطالعه در چارچوب یک بررسی مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی در سال 1397 و با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخت انجام شده است. حوزه های مورد ارزیابی در این مطالعه شامل (1) کفایت تعداد محل های تجمع ایمن، (2) پارامترهای موثر بر محل های تجمع ایمن، (3) کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی در مدیریت بحران، (4) راهکارهای موثر بر کاهش خسارات، (5) توجه به ایمنی محل های تجمع ایمن و (6) مدیریت بحران بود. 

    یافته ها

     80 نفر از کارشناسان حوزه مدیریت بحران در این مطالعه شرکت نمودند (63 مرد و 17 زن). نتایج ارزیابی کارایی محل تجمع ایمن بر اساس 6 حوزه مورد ارزیابی نشان داد بیشترین مقادیر به دست آمده به ترتیب مربوط به کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی در مدیریت بحران (65/0±88/3)، پارامترهای موثر بر محل های تجمع ایمن (75/0±78/3) و توجه به ایمنی محل های تجمع ایمن (69/0±74/3) بود. بعلاوه، یافته های تحلیلی نیز نشان داد که اختلاف معناداری با مقدار معیار وجود دارد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه بیانگر این بود که محل های تجمع ایمن مورد مطالعه دارای تعداد کافی بوده و همچنین بر اساس پارامترهای دانسیته جمعیت و سیستم اطلاعات جغرافیایی تعیین شده است. بعلاوه، این نتایج می تواند به عنوان یک مبنا برای تصمیم گیری های مدیریتی و کلان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، محل تجمع ایمن، تهران، ارزیابی کارایی
  • سید مهدی موسو*، روح الدین مرادی راد، زهره شبگرد صفحات 521-527
    مقدمه و هدف

     الکتریسیته پنجمین عامل مرگ و میرهای شغلی محسوب می گردد . حوادث شغلی ناشی از الکتریسیته درصد بالایی از کل حوادث شغلی را تشکیل نمی دهد ، اما به دلیل شدت جراحات وارده که در بسیاری از موارد منجر به مرگ حادثه دیده می شود ، مورد توجه می باشند. هدف مطالعه حاضر بررسی حوادث ناشی از کار در بین کارکنان یک شرکت توزیع برق و ارائه راهکارهای کنترلی می باشد.

    روش بررسی

     دراین مطالعه توصیفی تحلیلی ابتدا تمامی حوادث ثبت شده در واحد ایمنی شرکت مذکور استخراج و وارد ویرایش 22 نرم افزار  SPSS گردید و با آزمونهای آماری  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . سپس علل حوادث با مصاحبه با کارشناسان ایمنی شرکت و بررسی گزارشات حوادث مشخص و درنهایت اقدامات کنترلی برای آنها تعریف گردید.

    یافته ها

     نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بیشترین تعداد حوادث در فصل تابستان و دامنه ساعتی 8 الی 10 صبح  رخ داده و درگروه سنی 25 تا 29سال بیشترین حوادث منجر به فوت گزارش شده است . همچنین  بیشترین حوادث در گروه شغلی با سابقه شغلی 1 تا5 سال رخ داده است. ارتباط معنی داری بین میزان سن و سابقه کار و احتمال وقوع حوادث مشاهده گردید (P=0.02).

    نتیجه گیری

      خطاهای انسانی و عدم استفاده از تجهیزات حفاظت فردی ، نقص سرپرستی و تجهیزاتی و عدم اجرای دستور العملهای فنی و ایمنی مهمترین علل رخداد حوادث بوده و اقداماتی نظیر آموزش فنی و ایمنی قبل از ورود به کار ، از اقدمات موثر در کنترل حوادث ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: حوادث، ایمنی، برق
|
  • Reza Pourbabaki, Sajjad Samiei, Mahsa Alefi, Mohsen Sadeghi Yarandi, Ali Karimi* Pages 474-479
    Background

    Musculoskeletal disorders are one of the most common occupational diseases in hospital staff. Factors that are effective on the incidence of musculoskeletal disorders can point to stress and job satisfaction and unsuitable postures. By regarding the key role of nursing staff in hospitals in giving health services, this study has been done with the aim of the survey about the relationship between stress amount and job satisfaction with musculoskeletal disorders in nurses.

    Methods

    This analytical description study had been done in the year 2017, accidentally between 140 persons, 90 of available nurses that during sampling were in the nursing station of one of Tehran hospitals. For data collection one used standard questionnaire composed of demographic information and job information about musculoskeletal disorders, satisfaction, and job stress. Also for finding the relationship between variables one used correlation test, multivariate linear regression and independent t-test by SPSS20 Software.

    Results

    Results shows that one of the biggest postures adopted by nurses is waist bending that the result of that is a pain in the lower part of the waist. By doing multivariate linear regression in SPSS20, a model for prediction pain in the lower part results from waist bending gained. Between job stress and job postures, there have been seen a significant relationship (P<0/05) in this test there was no significant relationship between job satisfaction and job postures.

    Conclusion

    Extra physical activities lead to unsuitable and repetitive postures in nurses that are one of the most important factors in creating job stress in nurses. For decreasing coming stress to staff, they should give information and needed knowledge about correct posture adoption to everyone.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Job stress, Job satisfaction, Nurses
  • Behzad Fouladi Dehaghi, Jamileh Deris*, Maryam Mosavi Qahfarokhi, Ameneh Golbaghi, Leila Nematpour Pages 480-484
    Background

    Nowadays ionizing radiation is widely used in medicine, research and industry. In medicine, ionizing radiation is used to diagnose diseases and in high doses to treat diseases such as cancer. Undoubtedly, most exposure to artificial sources is in the field of medical and diagnostic radiology. Therefore, practitioners in the field of diagnostic radiography and patients are exposed to ionizing radiation and its risks. On the other hand, despite the advantages and efficacy of diagnostic radiation in the medical field, overall less attention is paid to optimizing and controlling protection in medical radiation. Therefore, the aim of this study was to evaluate the background ionizing radiation in Ahwaz diagnostic radiography centers.

    Methods

    Ionization radiation levels were measured in and out of each center using gamma spectroscopy (Radiation Alert Inspector-EXP 15109) at a, b, c, d and e radiographic centers within one meter above the Earth's surface. Radiation levels within each center were measured at four locations (outside of center, secretary desk, and patient waiting room and behind the radiology room) both in X-ray machine operating and non-operating condition. The obtained data were analyzed by SPSS software.  

    Results

    The inside ionization radiation dose in a, b, c, d and e radiographic centers were 0.121, 0.119, 0.126, 0132 and 0.128 μSv/h respectively. The outside ionization radiation dose in a, b, c, d and e radiographic centers were 0.094, 0.092, 0.093, 0.112 and 0.101 μSv/h respectively. Equivalent annual dose within and outside selected radiology centers were lower than the threshold (1 mSv / year).

    Conclusion

    The results show that the ionizing radiation dose of the X-ray equipment examined in the radiology centers of Ahwaz is lower than the global standard.

    Keywords: Ionizing radiation, Radiography, Equivalent dose, Equivalent annual dose, Employment factor
  • Mohammadreza Abbaspour, Ehsan Allah Habibi* Pages 485-492
    Background

    Musculoskeletal disorders are one of the major work-related diseases resulting from repetitive motions, awkward postures and exertion of excessive force on joints or an acute trauma. The present study was an attempt to determine the Prevalence and factors associated with Musculoskeletal Disorders among street cleaners of Isfahan Municipality.

    Methods

    the present article is a cross-sectional causal-comparative study conducted on street cleaners of Isfahan Municipality. Cochran's formula was used to select 173 individuals as samples through convenience sampling. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire covering demographic data (age, marital status, previous and current work experience, type of physical activity, work-related activity, height and weight of individuals, height and weight of tools, etc.) and specialized data (Nordic Self-Reporting Questionnaire). SPSS software and independent T-test were used to analyze the collected data.

    Results

    93% of street cleaners experienced musculoskeletal disorders in at least one organ over the past 12 months and factors associated with these disorders reportedly include occupational experience, age, marital status, height and weight of instrument, Body mass index and posture). The musculoskeletal disorders were found to be most prevalent in lower back (33%) and the shoulders (32.9%) and least prevalent in thighs (5%) over the past 12 months.

    Conclusion

    The results showed that musculoskeletal disorders are highly prevalent in different parts of street cleaners’ body, and a variety of factors including work experience, age, marital status, tool height, tool weight, tool grip strength and posture are associated with that.  The results also showed that correction of body movements and designing an ergonomic tool commensurate with the physical activity of street cleaners can prevent musculoskeletal disorders among them. .

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, street cleaners, Nordic Questionnaire, Posture
  • Samaneh Mohammadi*, Gholam Hossein Halvani, Amir Hooshang Mehrparvar, Sara Jambarsang, Vida Anoosheh Pages 493-501
    Background

    Nurses are subjected to musculoskeletal disorders for the reason of working situations and pressures, which any neglect of them causes a poor quality of hospital services provided to the patients. So, the present study was conducted to develop and evaluate the intervention based on the educational and reduction of musculoskeletal disorders among nurses of Khansar Fatemieh Hospital.

    Methods

    This descriptive-analytical study was carried out on 74 nursing staffs of Fatemieh Hospital, Khansar, Iran, who were studied completely as the whole census. Inclusion criteria were nurses who were responsible for patient transmission, with more than one year of work experience and without a case history of musculoskeletal disorders. Exclusion criteria were surgery or accident while studying as well as disinclination to continue taking part in the study. Initially, the prevalence of musculoskeletal disorders was investigated by Nordic Questionnaire and Occupational Risk Factors by Rapid Body Assessment Technique (REBA). Evaluation criteria for the impact of training consisted of training such as film, pamphlets, handouts, informing in telegram channels, etc. Ultimately, after three months of training courses, the workstation was re-assessed through the above methods, and the data were analyzed through SPSS software version 16, Chi-square statistical tests, McNemar and Wilcoxon tests; then the effectiveness of the educational intervention was identified.

    Results

    The mean age and work experience of the participants were 5.27 (32.83)and 4/55 (7.83) year respectively. The results illustrated that the highest rate of prevalence of musculoskeletal disorders was pertinent to the waist (64.90%) and knee (62.20%), wrist (50/00%) in order. The results obtained from the REBA technique indicated that 89.20% of participants were above the range of risk average. After the intervention, statistical tests exhibited a significant reduction in scores and level of risk achieved by the REBA technique (p-value<0/05). Also, the results stated that there was a significant reduction in musculoskeletal pains in the areas of the neck, shoulder, and knee after the intervention (P-value<0.05). But no perceptible change could be observed in the other kinesthetic organs of the body (P-value>0.05).  No significant relationship could be seen between gender, work experience, BMI (Body Mass Index) and prevalence of musculoskeletal disorders (P-value>0.05) in this study, but the statistical tests indicated that there was a significant relationship between age and pain in wrist area (P-value<0.05).

    Conclusion

    The results offer that if preventative ergonomic training is part of multidisciplinary interventions and is presented through training such as film, pamphlets, pamphlets, handouts, informing in telegram channels and etc., it may have more influence on the reduction of musculoskeletal disorders.

    Keywords: Educational Intervention, Musculoskeletal Disorders, REBA, Patient Transmission, Ergonomic
  • Ehsan Asivandzadeh, Zeynab Jamalizadeh*, Afshin Mohebi, Peyman Yari Pages 502-508
    Background

    disregarding safety requirements has made accidents of workshop mobile cranes as one of the main factors of injuries and death in civil-industrial projects. Since safety culture considered one of the most important activist indices while investigating the commitment of superior managers and other members of the organization to regard safety requirements, the present study aims at investigating the organization’s safety culture in civil and industrial projects and its relationship with regarding safety requirements of mobile cranes.

    Methods

    the current study is descriptive-analytical and cross-sectional research conducted within 7 civil-industrial projects from 2018 to 2019. To investigate satisfaction levels of safety requirements, 141cranes have been used through a 72-item researcher-made checklist adapted from ASME B30.5 2018 standard and protective regulation of transportation vehicles and moving materials and objects of workshops. The research team has confirmed the validity and reliability of the checklist with CVR=0.68, CVI=0.82, and Cronbach’s alpha=α-0.90. To estimate safety culture levels 677 individuals of staff such as cranes operator, technician, expert, minor managers, middle managers, and superior managers have participated in this study through random sampling method, interview, and completion of safety culture questionnaire. To analyze data Kolmogorov-Smirnov tests, one way ANOVA and linear regression utilizing SPSS v25 have been employed (P-value < 0.05).

    Results

    age average of study individuals equaled with 39.8 and average of their work experiences equaled with 12.29. Results out of this study revealed that there is a positive and meaningful relationship between organizations’ safety culture and consideration levels of safety requirements in mobile cranes. So that parameter of management commitment (0.001), safety preference degree (0.004), staff training (0.012) and information exchange level (0.041) have the most relationship with consideration levels of safety requirements. But there was no meaningful relationship between work conditions and consideration levels of safety requirements (0.075).

    conclusion

    based on results of this study it seems that accidents resultant from mobile cranes occur more in uncommitted organizations so it is important to develop organizations’ safety culture through performance of academic interventions and inform organizations’ staff especially superior management and consequently increase the safety factor of mobile cranes in civil-industrial projects.

    Keywords: Civil-industrial project, Mobile crane, Safety culture
  • Salman Torabi Goodarzi*, Farideh Golbabaei, Bahram Harati, Robabeh Chang, Vahid Ahmadi, Mohsen Sadeghi Yarandi Pages 509-515
    Background

    Lead is one of the most widely used metals in the industries and is the amplest metal element on the Earth’s crust. This metal disrupts the physiological processes of the body due to its accumulation in various tissues. The present study aimed to determining the association of lead exposure with blood pressure and blood components of the lead mine employees in Isfahan City, Iran.  

    Methods

    In this cross-sectional study, 187 workers were investigated; they worked in the lead mines of Isfahan from January to April 2016. The staff was divided into two groups: one was exposed to lead and the other was the control group. The participants' general information was collected in worksheets, including age, work experience, work shift, body mass index, blood pressure, and smoking status. Sampling was carried out by active sampling using the NIOSH 7300 method. Blood samples were taken from all participants and their hematological parameters were evaluated, including red blood cell, platelet count, percent of lymphocytes, and volume of red blood cells.

    Results

    The participants' age means were 34.06 (8.8) and 37.04 (11.48) years in the case and control groups, respectively. The time-weighted average concentration of lead in the breathing zone air of workers was 0.0533 mg/m3. The average systolic blood pressure was 12.01 (1.3) mmHg in exposed workers, while it was 11.78 (1.1) mmHg in the control group. The average diastolic blood pressure was 7.84 (0.71) mmHg in exposed workers and 7.73 (0.54) mmHg in control group. Statistical test results showed a significant difference between the case and control groups with regard to their systolic and diastolic blood pressure (P<0.05). Furthermore, no significant difference was observed between the lead-exposed and non-exposed groups with regard to the hematocrit and hemoglobin levels.

    Conclusion

    According to the results, lead exposure can cause metabolic changes in blood pressure and some of its features. Considering the importance of this issue, some preventive measures should be taken to maintain and improve the worker's health and well-being, such as increasing the workers' rest time, performing periodic examinations for them, as well as conducting safety workshops and training sessions.

    Keywords: Lead, Blood pressure, Blood components, Lead mine
  • Ahmad Soltanzadeh*, Mohammad Gohari Motlagh, Samira Ghiyasi Pages 516-520
    Background

    One of the most important factors in crisis management is the location of a muster point to reduce vulnerability. This study aimed to assess the efficacy of designated sites for muster point during a crisis in one of the districts of Tehran.

    Methods

    This study was conducted in a cross-sectional descriptive-analytic study in 2018 using a researcher-made questionnaire. The assessed areas in this study included (1) the adequacy of the number of muster points, (2) parameters affecting muster points, (3) the use of the GIS in crisis management, (4) solutions affecting the reduction of damages, (5) attention to safety of muster points and (6) crisis management. The data were analyzed using SPSS version 22 and independent t-test. Significance level was considered as 0.05.

    Results

    80 crisis management experts participated in this study (63 males and 17 females). The mean age and experience of the participants were less than 40 and 15 years. The results of assessing the effeciency of the muster points in 6 studied areas showed that the highest value was related to the use of the GIS in crisis management 3.88(0.65), effective parameters on muster points 3.78(0.75) and the safety of the muster points 3.74(0.69). In addition, the analytical findings showed a significant difference with the criterion value (p<0.001).

    Conclusion

    The findings of this study indicated that the studied muster points were sufficient and determined based on population density and geographical information system parameters. In addition, these results can be used as a basis for macro managerial decisions.

    Keywords: Crisis management, muster point, Tehran, efficiency assessment
  • Zohreh Shabgard*, Rohaldin Moradirad, Seyed Mahdi Mousavi Pages 521-527
    Background

    Electricity is considered as the fifth cause of occupational deaths. Occupational accidents caused by electricity do not form a high percentage of total occupational accidents, but are considered due to the severity of injuries which often result in death. The present study aimed to investigate the factors affecting occupational accidents among employees of a power distribution company in Khuzestan province.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical study which conducted as cross-sectional on the files related to the accidents of the personnel of a company in 2017.  Inclusion criteria were a history of accidents during the last 5 years from 2013 to 2017. Thus, all the personnel files of the employees of the company were reviewed and a number of 92 files of the personnel who were injured during the above-mentioned years were extracted. The required information such as demographic information (age, marital status, education level), organizational information of the injured person (employment status, job title), type of injury and place of injury on the body, rate of accidents in different seasons, days, and hours were recorded on a specific worksheet in the files. SPSS software version 22 was used for analyzing the factors affecting occupational accidents using descriptive tests and chi-square test. Significance level was considered as 0.05.

    Results

    The maximum number of accidents occurred in summer during 8 to 10 am and the age group of 25 to 29 years reported the highest number of fatalities. In addition, most accidents occurred in the occupational group having a job experience of 1 to 5 years.

    Conclusion

    Human errors and non- use of personal protective equipment, deficit of equipment and supervision, as well as the failure in implementing technical and safety instructions were the most critical causes of accidents and the actions such as technical and safety training before starting the work were evaluated as effective measures in controlling accidents.

    Keywords: Accidents, safety, electricity