فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد یمنی دوزی سرخابی* صفحات 1-29

    مفهوم دانشگاه سازگار شونده، به مسئله ارتباط دانشگاه و محیط با توجه به تغییرات قصد شده و نیز نوپدید می پردازد تا از طریق ایجاد تعادل پویا ماندگاری دانشگاه را در بستر تغییرات ممکن سازد. دانشگاه ها نمی توانند زندگی پویایی داشته باشند اگر تغییرات را صرفا از منظر خواسته ها و ماموریت های تعیین شده از بالا به پایین بخواهند. هر دانشگاهی برای اینکه در بستر تغییرات و پویایی جوامع علمی بقای خود را حفظ کند، نیازمند نوآوری و رویکردهای اصیل در سازمان دانشگاه است. چگونه این امر ممکن می شود؟ آیا پویایی درونی در کنار پویایی که در سیستم های پیرامونی وجود دارد لازمه ی این کار نیست؟ دانشگاه سازمانی زنده و سیستمی پویا است که برای تداوم زندگی خود باید تلاشی برخوردار از توان سازگار شوندگی داشته باشد. ولی سازگار شوندگی به چه معنی است؟ چگونه از طریق این جریان، بقای دانشگاه ،در بستر تغییرات درون و برون دانشگاه ، ممکن می شود؟ آیا این بقا به صورت خودکار تداوم می یابد، یا تنها لحظه ای در حیات دانشگاه است که در جریان ارتباطات سیستم دانشگاهی با محیط خود می تواند به وجود آید؟ مقاله حاضر با بهره گیری از پژوهش های مختلف در آموزش عالی ایران و نیز مشاهدات نگارنده در دانشگاه های دیگر در سال های مختلف (مونترال٬مک گیل٬تورنتو٬شربروک، نانتر، لیل...) با طرح این پرسش ها به بررسی مفهوم دانشگاه های سازگار شونده می پردازد.

    کلیدواژگان: دانشگاه سازگار شونده، پداگوژی دانشگاهی، سیستم پیچیده دانشگاه، سازمان دانشگاه، ، ، مدیریت مشترک خودکار
  • محمد عبدالحسین زاده، میثم لطیفی*، نصرت الله ضرغام صفحات 31-60

    شکل دهی هسته های علمی، اقدام جدیدی است که در همین راستا توسط بنیاد ملی نخبگان کشور در حال اجرا است. در این برهه یکی از مهم ترین مسائل بنیاد ملی نخبگان، شناخت الزامات و بایسته های مدیریتی برای تقویت و گسترش هسته های علمی در دانشگاه ها است. این پژوهش درصدد است که به صورت کاربردی و عملیاتی، عوامل و مولفه های مهم و موثر بر راهبری هسته های علمی بنیاد ملی نخبگان را کشف کند تا این نهاد بتواند به صورت کاراتر و اثربخش تر مدیریت و رهبری این عرصه را انجام دهد. این پژوهش در زمره پژوهش کیفی عام قرار می گیرد و رویکرد آن کیفی و از نوع اکتشافی است. در این پژوهش بنا بر هدف پژوهش از راهبرد مطالعه چند موردی استفاده می شود. ابزار تجزیه وتحلیل داده های این پژوهش، روش تحلیل مضمون است که با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام می گیرد. موردهای پژوهش حاضر، هسته های علمی تحت حمایت بنیاد ملی نخبگان است. داده ها و اطلاعات از طریق انجام مصاحبه، برگزاری جلسات گروه کانونی، تجربیات هسته های علمی دانشگاه های جهان و گزارش های دریافتی از هسته های علمی گردآوری شد. بعد از تجزیه وتحلیل داده ها، تعداد 547 مضمون و مفهوم اولیه استخراج شد. بامطالعه چندباره، مضامین به دست آمده تعدیل و اصلاح شد و شبکه مضامین به دست آمده پژوهش شامل 122 مضمون پایه، 16 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر شد. عرصه های فعالیت هسته های علمی، سازمان و اداره درونی هسته های علمی، نظام راهبری هسته های علمی و نتایج و آثار هسته های علمی چهار مضمون فراگیری بودند که مضامین سازمان دهنده و پایه ذیل آن جای گرفتند.

    کلیدواژگان: خط مشی آموزش عالی، هسته علمی، یادگیری مشارکتی، بنیاد ملی نخبگان
  • جعفر امیری فرح آبادی*، محمود ابوالقاسمی، سعید سلیمانی صفحات 61-86

    در سال های اخیر و با توجه به ظهور اندیشه های جدید همچون رویکرد نوین مدیریت عمومی، جوامع و اقتصادهای دانش بنیان و جهانی شدن؛ مفاهیم کارایی، اثربخشی و پاسخ گویی در بخش عمومی، توجه بیشتری را به خود معطوف کرده اند. آموزش عالی ایران نیز مستثنا از این تحولات نبوده است و سعی در تغییر رویکرد خود در جهت تجاری سازی فعالیت های دانشگاه و همخوانی بیشتر با تغییرات محیطی داشته است. در این راستا هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی همگرایی حکمرانی دانشگاهی و کنش های شبه تجاری در آموزش عالی ایران بوده است. به منظور دستیابی به این هدف رویکرد ترکیبی- متوالی مدنظر قرار گرفت، در مرحله کیفی پژوهش، با مرور اسناد و پژوهش های موجود و در ادامه انجام مصاحبه های عمیق نیمه ساختارمند با 9 نفر از خبرگان آموزش عالی به صورت هدفمند و تا مرحله اشباع نظری، شاخص های حکمرانی شبه تجاری (بازار گرا)، در مدلی شامل چهار بعد: زمینه ای، مالی، علمی و سازمانی، شناسایی شدند. در گام بعد، به منظور اجرای تحلیل عاملی تاییدی، این شاخص ها، در اختیار مشارکت کنندگان بخش کمی پژوهش قرار گرفت. شاخص های نکوئی برازش نشان از تایید مدل پژوهش داشت و مقایسه میانگین نمونه و میانگین مفروض با استفاده از آزمون T تک نمونه ای، حاکی از عدم همگرایی حکمرانی دانشگاهی در آموزش عالی ایران با رویکرد شبه تجاری مصرح در اسناد بالادستی آموزش عالی ایران داشت.

    کلیدواژگان: آموزش عالی ایران، تجاری سازی دانشگاه، شاخص های حکمرانی دانشگاهی، حکمرانی دانشگاهی شبه تجاری
  • رضا مهدی*، سپیده بارانی صفحات 87-112

    در راستای توسعه دیپلماسی علم و فناوری و تولید قدرت نرم، در دهه های اخیر بین المللی کردن نهادهای آموزش عالی مورد توجه متخصصان و رهبران دانشگاهی قرار گرفته است. آموزش عالی بین المللی نه تنها به مثابه نماد اعتبار آموزش عالی، بلکه به عنوان نماد توسعه ملی به سیاست قطعی توسعه آموزش عالی کشورهای مترقی و خواهان ترقی تبدیل شده است. در ایران نیز آموزش عالی بین المللی به عنوان یکی از سیاست های نظام علم و فناوری در دوره پسابرجام، انتخاب شده است. در این افق، تلاش می شود فعالیت های بین المللی نظام آموزش عالی ایران با تمرکز بر کشورهای خاص به ویژه همسایگان و جهان اسلام، گسترش یابد. آموزش عالی بین المللی دارای ابعاد مختلفی است که تحرک دانشجویی و جذب دانشجویان خارجی یکی از سنتی ترین و مهم ترین شاخص های آن است. در این مقاله، با رویکرد ترکیبی در چارچوب روش فرا تحلیل کیفی، ضرورت و سازوکار توسعه کارکنان دانشگاه های دارای راهبرد جذب دانشجوی بین المللی در ابعاد نگرشی، دانشی و مهارتی باهدف تامین رضایت دانشجویان و افزایش احتمال ماندگاری و وفاداری آن ها به صورت کل نگر مطالعه شده است. کارکنان مرتبط با دانشجویان بین المللی نیاز به آموزش و توسعه در بعد نگرشی نظیر فهم ارزش فعالیت های بین المللی، بلندنظری و درک تفاوت های فرهنگی و مشتری گرایی، در بعد دانشی نظیر شناخت نظام آموزش عالی و رشته های تحصیلی، آگاهی از وضعیت فرهنگی و اجتماعی کشورها و میهمان نوازی، بعد مهارتی نظیر زبان ارتباطی مناسب، تعامل بین فردی متناسب بافرهنگ عمومی و دانشگاهی، توانمندی و شایستگی در انجام دقیق وظایف و نقش های آموزشی- دانشجویی و پاسخگویی، دارند. دانشگاه های دارای راهبرد جذب دانشجوی بین المللی می توانند همسو با اولویت های شناسایی شده در این پژوهش، بسته آموزش و توسعه ویژه ای برای کارکنان مرتبط با دانشجویان بین المللی، به روش علمی و به کمک متخصصان توسعه منابع انسانی، طراحی و عملیاتی کنند.

    کلیدواژگان: وسعه منابع انسانی، نیازسنجی آموزشی، آموزش عالی بین المللی، دانشجوی بین المللی
  • حسین حیدری، امیر حسین کیذوری* صفحات 113-136

    هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی به منظور شناسایی و رتبه بندی موانع برنامه ریزی راهبردی در دانشگاه ها با مطالعه موردی دانشگاه حکیم سبزواری بوده است. از این رو در این مطالعه از روش پژوهشی ترکیبی استفاده شده است. در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون (تم) و مصاحبه با 19 نفر از دست اندرکاران و مطلعین، بهره برده شده است. در بخش کمی و به منظور رتبه بندی موانع برنامه ریزی راهبردی دانشگاهی و طراحی مدل، از آزمون فریدمن و «مدل سازی ساختاری تفسیری» استفاده شده است. ازآنجاکه روش «مدل سازی ساختاری تفسیری» مبتنی بر نظر خبرگان است، از نظرات 32 متخصص در حوزه دانشگاهی استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش، منجر به سطح بندی موانع فرایند برنامه ریزی راهبردی دانشگاهی شد. بر اساس مدل حاصله مهمترین سطح که سنگ زیربنای مدل را تشکیل می دهد «فقدان ثبات مدیریتی» است. همچنین یافته ها نشان داد که فقدان استراتژی توسعه، فقدان فرهنگ و تفکر برنامه ریزی و عدم استقرار برنامه ریزی راهبردی به ترتیب (رتبه های اول تا سوم) از مهم ترین موانع فرایند برنامه ریزی راهبردی دانشگاهی هستند و ناهمگونی وضعیت مالی و خواسته های اداری (رتبه 13) آخرین رتبه را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، مدل سازی ساختاری تفسیری، دانشگاه حکیم سبزواری
  • شیوا جوانمردی*، عباس عباس پور، علی خورسندی طاسکوه، سعید غیاثی ندوشن صفحات 137-170

    امروزه با توجه به تاکیدهای که روی توسعه پایدار و ارگانیک و پویایی اجزاء اکوسیستم نوآوری می شود و با توجه به اینکه همه نهادهای اکوسیستم نوآوری کشور در قالب یک پیکر، ملزم به همکاری و هماهنگی در راستای سوق دادن کشور در مسیر نوآوری، علم و فناوری هستند؛ وجود دانشگاه نوآور به عنوان یکی از اصلی ترین اجزای اکوسیستم نوآوری حائز اهمیت است. با توجه به پیشرفت روزافزون تکنولوژی و تغییرات سریع محیطی، ازجمله ورود فناوری های مختلف و روزآمد به بازار و شکل گیری رقابت سخت بین عاملان اقتصادی مختلف، و در راستای توسعه و رشد اقتصادی، سازمان های مختلف و ازجمله دانشگاه ها، اگر بخواهند به رشد و توسعه و حیات خود به عنوان نقشی که در اکوسیستم نوآوری در راستای توسعه علم و فناوری و پاسخگویی به نیازمندی های جامعه دارند، پاسخ دهند، ملزم به انطباق هر چه بیشتر با محیط و تشویق کارکنان خود به نوآوری و خلاقیت و حرکت به سمت تبدیل شدن به یک دانشگاه نوآور هستند. پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی دانشگاه نوآور در چارچوب اکوسیستم نوآوری در ایران و تعیین اجزای اکوسیستم نوآوری و دانشگاه نوآور انجام گرفت.

    روش شناسی

    روش شناسی پژوهش از نوع گراندد تئوری بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مدیران و اعضای هیئت علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی، مدیران و کارشناسان سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، مدیران و کارشناسان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران، اعضای انجمن جمعیت صنعت و دانشگاه، کارشناسان، مدیران و اعضای هیئت علمی عضو دفاتر مرتبط با ارتباط دانشگاه و صنعت، نوآوری و فناوری در دانشگاه های فنی دولتی، دانشگاه آزاد و فرهنگیان و مرکز تحقیقات و سیاست های علمی کشور تشکیل می دادند. روش نمونه گیری هدفمند و تا دستیابی به حد اشباع نظری بود. مصاحبه شوندگان از طریق روش گلوله برفی انتخاب و مورد مصاحبه نیمه ساختمند قرار گرفتند. از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی استفاده شد.

    یافته ها

    مولفه های اکوسیستم نوآوری و دانشگاه نوآور از طریق تجزیه تحلیل نتایج از طریق هم توسط پژوهشگر کیفی و تحلیل محتوای متن مصاحبه ها و کدگذاری سه مرحله ایی بر اساس روش نظریه داده بنیاد (GT) و هم با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای10 ، تعیین و تبیین گردید.

    نتیجه گیری

    درنهایت الگوی اکوسیستم نوآوری و دانشگاه نوآور طراحی و تحلیل مربوط به اثربخشی الگو آورده شد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، دانشگاه نوآور، علم و فناوری، نوآوری، خلاقیت
|
  • Mohammad Yamani Dozi Sorkhabi * Pages 1-29

    The concept of the adaptive university addresses the problem of the relationship between the university and the environment by considering the changes that are required and emerging in order to create the dynamic equilibrium for the university's existence within changes. University can not have a dynamic life if the changes are only the top-down demands and missions assigned by the high leaders of the university. Each university needs innovations and original approaches in order to keep its survival, within the changes and dynamism of the scientific societies. How is it possible? Does not it need internal dynamism besides the dynamism of the surrounding systems? The university is a living organization and a dynamic system and so it must be adaptive for its survival and also its progress. But what is the adaption? How the survival and development of the university can be possible within the internal and external changes? Are they automatic or only a moment in life? This article reflects on these questions and presents some principles for adaptive universities by the study of scientific researches and the author’s observations in other universities (Montreal, Toronto, McGill, Sherbrook…) in different years.

    Keywords: Adaptive university, University pedagogy, Organization, Complex system, Changes in university systems
  • Mohammad Abdolhosseinzadeh_Meisam Latifi *_Nosrat o allah Zargham Pages 31-60

    One of the most important components in the university teaching-learning context is the relationship between teacher and student. The formation of scientific groups is a new action that is running by the National Elite Foundation. In this time, one of the most important issues of the National Elite Foundation is the recognition of administrative requirements for the Strengthen and expansion of the scientific group in universities. This research seeks to discover the important factors influencing the leadership of the scientific groups of National Elite Foundation, so that it can manage and lead these scientific groups more effectively and efficiently. This research is a general qualitative research with a qualitative and exploratory approach. In this study, according to the purpose of the research a multi-case study strategy is used. In order to analyze the data, thematic analysis is used through the MAXQDA software. Cases in this research are scientific groups sponsored by National Elite Foundation. Data and information were collected through interviewing, holding focus group meetings, scientific experiments at universities of the world, and reports from groups.  After data analysis, 547 primary concepts were extracted. Studying the themes repeatedly, they were modified that resulted in the network thematic consisted of 122 basic themes, 16 organized theme and 4 global themes. The areas of scientific group activities organization and internal administration of scientific group, governance system of scientific group and results and impact of scientific group were four global themes, which organized themes and basic themes and were placed there.

    Keywords: Higher Education Policy, scientific group, Collaborative Learning, National Elite Foundation
  • Jafar Amiri farahabadi *, Mahmood Abolghasmi, Saeed Soleymani Pages 61-86

    In recent years, due to the emergence of new ideas such as the new public management approach, knowledge-based societies and economies, and globalization, the concepts of efficiency, effectiveness, and accountability in the public sector have attracted more attention to themselves. In this regard, Higher education in Iran has been influenced by the upstream documents, to shift its governance approach towards commercialization. The main purpose of this paper is the study of the convergence of university governance and quasi-market actions in Iran's higher education. In order to achieve this goal, a mixed-sequential approach was used. In the qualitative phase of research, by reviewing the existing documents and researches and conducting semi-structured in-depth interviews with 9 purposefully selected experts in the field of higher education, continued to achieve theoretical saturation, indicators of market-oriented governance (quasi-commercial) were identified. This model includes four dimensions as follows: contextual, financial, scientific and organizational. In order to validate the theoretical model, the confirmatory factor analysis was performed. Goodness-of-fit Indices showed confirmation of the research model and comparing the mean of the sample and the assumed mean by using one-sample t-test indicated that the university governance in Iran's higher education was not consistent with the commercialization approach proposed in the upstream documents.

    Keywords: Iran's higher education, commercialization of university, university governance indicators, market-oriented university governance
  • Reza Mahdi *, Sepideh Barani Pages 87-112

    In the direction of the development of science and technology diplomacy and the production of soft power, the internationalization of higher education institutions has been attended by academic experts and leaders in recent decades. International higher education has become to certain policy of higher education development in developed and progressives countries as a symbol of higher education validity and national development symbol. The internationalization of higher education has selected as one of the science and technology policies in Iran, after the nuclear deal. In this horizon is triad the international activities of the Iranian higher education system is extended with emphasis on special countries especially neighbors and the Islamic world. International higher education has different dimensions that the student mobility and attraction of external students is one of its most important and traditional indicators. The current paper studied the necessity and mechanism for training and development of universities' human resources in attitude, knowledge and skill dimensions with the aim of external students satisfaction and increasing the probability of their retention and loyalty, using the qualitative meta-analysis method. The staff faced with international students need to train and develop in attitude dimension like understanding of international activities value, magnanimous and perception of cultural differences and customer orientation; in knowledge dimension like recognition of higher education system and courses, awareness from socio-cultural status of countries and hospitality; skill dimension like suitable communicative language, interpersonal interaction according to academic and public culture, ability and competency for accurate execution of educational- student duties and roles and accountability. The current research has a strategy for designing and implementing a special training and development package in universities that have internationalization strategy, for the staff faced with international students, using the scientific method and with the help of human resources development experts.

    Keywords: Human Resources Development, Educational Needs Assessment, International Higher Education, International Student
  • Hossein Heydari, Amir Hossein Kayzouri * Pages 113-136

    The present research intends to identify and analyze the strategic planning process at Hakim Sabzevari University and to explore the barriers that inhibit this process. Therefore, in this study, a mixed research method has been used. In the qualitative section, the method of thematic analysis was used by interviewing 19 employees and informants. Friedman Test and Interpretative Structural Modeling have been used to rank the strategic planning barriers and design a model to represent these factors. Since the ISM (Interpretive Structural Modeling) approach is based on expert opinion, 32 expert opinions in the field of the University were elicited. According to the obtained model, the most significant factor which constituted the cornerstone of the model was “managerial instability”. The results of this research led to the ranking of the barriers of the academic strategic planning process and the design of a model representing these factors. The findings also showed that the lack of development strategy, the lack of culture and planning thinking and the lack of deployment of strategic planning are the most important barriers for the academic strategic planning process respectively. Moreover, the heterogeneity of financial status and administrative demands was ranked at the end.

    Keywords: University, Strategic Planning, Structural Modeling Interpretation, Hakim Sabzevari University
  • Shiva Javanmardi *, Abas Abaspoor, Ali Khorsandi taskooh, Saeed Ghiyasi nodoshan Pages 137-170

    The purpose of this study was to design an innovative university model in the context of the innovation ecosystem in Iran and to identify the components of the innovation ecosystem and innovative universities. The methodology of the research was grounded theory. The statistical population of this study was all faculty members of the Ministry of Science, Research and Technology, Institute of Research and Planning of Higher Education, managers and experts of the Organization of Scientific and Industrial Researches of Iran, managers and experts of small industries and industrial towns of Iran, Members of the Association of Industrial and University Professors, experts, directors and faculty members were members of the offices related to university and industry, innovation and technology at the State Technical Schools, Azad University and Farhangian universities, and the Center for Scientific Research and Policy. The purpose of the sampling was to reach the theoretical saturation limit. The interviewees were selected through a snowball method using semi-structured interviews. The analysis of the results was done by the qualitative researcher and the content analysis of the interviews and three-step coding based on the Grounded Theory (GT) using the software MAXQDA in order to designed and analyze the model.

    Keywords: Innovation Ecosystem, Innovative University, Science, Technology, Innovation, Creativity