فهرست مطالب

علم سنجی کاسپین - سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

نشریه علم سنجی کاسپین
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • موسی یمین فیروز* صفحات 7-9

    شاخص کیفیت علمی (Scientific Quality Index) به عنوان یک شاخص کیفی در سال 2017 برای ارزیابی بروندادهای علمی پژوهشگران پیشنهاد گردید. در این نوشتار ضمن معرفی این شاخص، به نتایج جدیدترین تحقیقاتی که با استفاده از این شاخص انجام شد، اشاره شده است؛ تا در داخل کشور، زمینه ی لازم برای انجام پژوهش های مرتبط فراهم گردد.

    کلیدواژگان: شاخص های علم سنجی، شاخص کیفیت علمی، پژوهشگر
  • هادی شریف مقدم، مریم سلامی، زهره جوادی* صفحات 10-20
    سابقه و هدف

    ارزش متیو شاخصی است که میزان رویت پذیری مقالات یک نشریه را طی پنج سال اخیر بررسی می کند. در این پژوهش با استفاده از این شاخص، نشریات کشاورزی طی سال های 2016 -2010 مورد ارزیابی قرار می گیرند.

    مواد و روش ها

     پژوهش از نوع تحلیل استنادی است و جامعه آماری آن را 171 نشریه نمایه شده در پایگاه اسکوپوس تشکیل می دهد. برای جمع آوری داده ها از پایگاه سایمگو استفاده شده است و برای اثبات رابطه بین شاخص هرش و ارزش متیو از آزمون کولموگروف-اسمیرنف، آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    یافته ها

    171 نشریه مورد بررسی، در کل 4037 مقاله ایرانی را منتشر کرده اند. بالاترین میزان پذیرش مقالات حوزه ی کشاورزی توسط نشریات، 237 مقاله بوده است، بالاترین شاخص هرش 193 و بالاترین ارزش متیو 12/253 گزارش گردید، که متعلق به نشریات اروپایی و آمریکایی است. آزمون ضریب همبستگی، وجود ارتباط مثبت میان شاخص هرش و ارزش متیو را به اثبات رساند.

    نتیجه گیری

    افزایش تولیدات علمی در حوزه کشاورزی، لزوما منجر به افزایش استناد نمی شود؛ بنابراین در تولیدات علمی، باید هم به کمیت و هم به کیفیت توجه شود.

    کلیدواژگان: علم سنجی، ارزش متیو، اسکوپوس، کشاورزی، رتبه بندی نشریات
  • مریم امامی، نصرت ریاحی نیا*، فرامرز سهیلی صفحات 21-35
    سابقه و هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر، ترسیم نقشه هم استنادی پژوهشگران برجسته حوزه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی بر اساس مقالات علمی نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی Web of Science می باشد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نوع مطالعات علم سنجی است که با استفاده از تحلیل هم استنادی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مقالات حوزه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی است که در بازه زمانی 30 ساله (1984 تا 2014 میلادی) در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس نمایه شده است. در این پژوهش به منظور ترسیم نقشه های علمی از نرم افزار Ucinet و بسته مکمل آن Netdraw استفاده شد و با کمک نرم افزار SPSS اقدام به خوشه بندی سلسله مراتبی گردید.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که «Aaronson NK» پراستنادترین پژوهشگر در حوزه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی به لحاظ مجموع استنادات دریافتی می باشد. همچنین داده های مربوط به هم استنادی نویسندگان نشان داد که «Craig R- Millon T» بیشترین میزان هم استنادی (33 مورد) را با یکدیگر دارند. از میان رده های موضوعی پراستناد مقالات حوزه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی «تجهیزات پزشکی» و «پزشکی» دارای بالاترین رتبه در شاخص مرکزیت رتبه، بینابینی و نزدیکی هستند. تجزیه و تحلیل یافته های مربوط به هم استنادی مقالات منجر به شکل گیری 7 خوشه (خوشه اختلالات مغز و اعصاب، خوشه اختلالات قلب و عروق، خوشه بهداشت عمومی، خوشه ایمونولوژی، خوشه تجهیزات تشخیص و درمان، خوشه سرطان و شیمی درمانی، خوشه میکروبیولوژی) شده است.

    نتیجه گیری

     ایجاد پیوند هم استنادی میان نویسندگان حوزه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی، نشان دهنده ارتباط فکری میان نویسندگان این حوزه علمی می باشد و همه نویسندگان پرتولید حوزه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی لزوما جزء نویسندگان تاثیرگذار، پراستناد و دارای بالاترین مرکزیت محسوب نمی شوند.

    کلیدواژگان: تحلیل هم استنادی، ترسیم ساختار علم، تحلیل خوشه ای، تجهیزات پزشکی، تجهیزات آزمایشگاهی
  • رحیم شهبازی* صفحات 36-49
    سابقه و هدف

    هدف پژوهش حاضر تحلیل تولیدات علمی و ترسیم شبکه هم تالیفی پژوهشگران رشته های ریاضی، فیزیک و شیمی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان است.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش علم سنجی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، مدارک نمایه شده (2018-2012) در حوزه های موضوعی شیمی، ریاضی و فیزیک از پژوهشگران دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در پایگاه اطلاعاتی Web of Sciense است. برای ترسیم نقشه های علمی، از نرم افزار VOSViewer و برای پاسخ به فرضیه های پژوهش از آزمون های آماری t، تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون استفاده شده است.

    یافته ها

     بر اساس یافته ها، طی سال های 2018-2012 میلادی، نگارش و انتشار 57% از تولیدات علمی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان توسط محققان سه حوزه موضوعی ریاضیات، شیمی و فیزیک انجام گرفته است. یافته ها نشان داد که رتبه های اول همکاری های علمی در شبکه هم تالیفی، در رشته های ریاضیات، فیزیک و شیمی، به ترتیب سیدمحمود شیخ الاسلامی (160)، کاظم جمشیدی قلعه (47) و جابر جهان بین سردرودی (54) هستند. همچنین، اثرگذارترین نویسنده در دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، شهرام رضاپور از گروه ریاضیات با 430 استناد و 46 مقاله است. میانگین تولیدات علمی بر حسب مرتبه علمی (0/000=Sig) و جنسیت (0/001=Sig) نیز معنی دار هستند.

    نتیجه گیری

    با بالا رفتن سابقه کار و مرتبه علمی می توان انتظار داشت که تولیدات علمی اعضای هیات علمی نیز افزایش یابد. برنامه ریزی های دانشگاه شهید مدنی آذربایجان باید به گونه ای باشد تا افزایش تعاملات علمی، بهبود کیفیت تولیدات علمی و تقویت گروه های آموزشی کم بازده را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، علم سنجی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، هم تالیفی
  • حسین مرادی مقدم*، روح الله خادمی، صفورا عربیان صفحات 50-59
    سابقه و هدف

    از زوایای مختلفی می توان تولیدات علمی را بررسی کرد که ترسیم نقشه های علمی یکی از رایج ترین آن ها است چرا که با ترسیم نقشه علمی می توان دید روشن تر و جامع تری از تحلیل های لازم به دست آورد. هدف از این پژوهش ترسیم و تحلیل نقشه موضوعی و شبکه هم نویسندگی مقالات مجله اعتیاد پژوهی است.

    مواد و روش ها

     این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد علم سنجی با استفاده از تحلیل هم رخداد واژگان و تحلیل شبکه انجام شده است. جامعه پژوهش را تمامی مقالات مجله اعتیاد پژوهی طی سال های 1384 تا 1397 تشکیل می دهد. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزارهای Ravarmatrix، UCinet و Netdraw استفاده شده است.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که در مجموع طی سال های 1384 تا 1397، 463 مقاله در این مجله منتشر شده است. بررسی نقشه هم رخدادی واژگان مقالات مجله اعتیاد پژوهی نشان داد که موضوعاتی همچون اعتیاد، معتاد، سوء مصرف، نگرش، وابستگی، ولع مصرف، زنان، افسردگی، آمادگی اعتیاد، سلامت روان، کیفیت زندگی، دانش آموزان و خودکارآمدی از مهمترین موضوعات مقالات بوده است. همچنین ترسیم و تحلیل شبکه هم نویسندگی این مقالات، 6 خوشه را نشان داد. بررسی شاخص های مرکزیت نشان داد که محمدخانی، محمدی فر و نجفی از مهمترین نویسندگان به لحاظ این شاخص هستند.

    نتیجه گیری

     نقشه هم رخداد واژگان موضوع اعتیاد نشان داد که رویکرد موضوعی بیشتر مطالعات در حوزه ی روانشناسی بوده است تا پزشکی. از این رو نیاز است که دامنه موضوعی مختلفی برای مجله تبیین شود و انواع دیگر اعتیاد نیز مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مجله اعتیاد پژوهی، نقشه علمی، هم رخداد واژگان، شبکه هم نویسندگی، تحلیل شبکه اجتماعی
  • شعله زکیانی، سعید غفاری*، مهدی محسنی صفحات 60-68
    سابقه و هدف

     مطالعات علم سنجی یکی از کارآمدترین روش های ارزیابی بروندادهای علمی است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی تولیدات علمی پژوهشگران حوزه مدیریت اطلاعات در نمایه استنادی وب علوم (WoS) می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر کاربردی است که از تحلیل هم رخدادی واژگان برای انجام این پژوهش استفاده کرده است. جامعه آماری شامل کلیه تولیدات علمی پژوهشگران حوزه مدیریت اطلاعات نمایه شده در ISI طی سال های 2018 -2000 به تعداد 2810 بود. داده های مورد نیاز از پایگاه مذکور با وارد کردن واژه های information management در فیلد موضوعی، گردآوری و در نرم افزار اکسل وارد شده و جداول و نمودارهای مورد نیاز ترسیم گردید. همچنین داده های مورد نیاز برای رسم نقشه ها در فرمت tab delimited جمع آوری و وارد نرم افزار اکسل گردید. سپس نقشه های هم تالیفی موسسات و کشورها جهت بصری سازی با استفاده از نرم افزار VOS-Viewer ترسیم گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که پرتولیدترین موضوعات در حوزه مدیریت اطلاعات، علوم کامپیوتر، مهندسی اطلاعات و علم کتابخانه بود. رتبه اول تا سوم در تولید علم به کشورهای چین، آمریکا و انگلیس تعلق یافت و در همکاری های بین کشورها، آمریکا، انگلیس و آلمان، به ترتیب از رتبه های بالایی برخوردار شدند. دانشگاه واشنگتن بیشترین تولیدات علمی را داشته و در همکاری های علمی بین دانشگاهی، دانشگاه لایپزیگ، ویسکانسین، هایدلبرگ، آمستردام، کارولینا، واشنگتن و... برترین دانشگاه ها بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد طی این بازه زمانی، روند انتشار داده ها با فراز و نشیب های زیادی همراه بود. کسب رتبه های برتر در تولید علم توسط کشورهای توسعه یافته و مدرن مانند آمریکا، چین، آلمان و انگلیس، نشان داد که استفاده از فناوری های نوین و ابزارهای اطلاعاتی و بهره گیری از منابع اطلاعاتی نوین، در پیشرو بودن و چابکی تولید علم نقش بسزایی دارد. دانشگاه ها از این طریق هم توانمند شده و هم نقش پررنگی در پیشرفت علم ایفا می کنند. لذا سایر کشورها بایستی تلاش مضاعفی را با رویکرد اشتراک دانش و شبکه سازی، جهت رسیدن به این مهم بکار بندند. آنها جهت یافتن زوج های همکار و تالیفات مشترک در شبکه های اطلاعاتی عضویت یابند و از خدمات رایگان ابزارهای اطلاعاتی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، مدیریت اطلاعات، نقشه علم، آی اس ای
|
  • Mousa Yaminfirooz* Pages 7-9

    The Scientific Quality Index (SQI) was proposed as a qualitative index in 2017 to evaluate the scientific outputs of researchers. In this article, in addition to introducing this index, the results of the most recent researches using this index are mentioned to provide the necessary background for related researches within the country.

    Keywords: Scientometric indicators, Scientific Quality Index, Researcher
  • Hadi Sharif Moghaddam, Maryam Salami, Zohre Javadi* Pages 10-20
    Background and aim

    Matthew's value is an index that examines the visibility of a journal's articles over the past five years. In this study, the agricultural journals were evaluated using this index during 2010- 2016.

    Material and methods

    The statistical population of this citation analysis study consisted of 171 journals indexed in Scopus. The data were collected using the SCImago, and the Kolmogorov-Smirnov, Spearman correlation coefficient and Pearson correlation tests were applied to prove the relationship between Hirsch (h) index and Matthew’s value.

    Findings

    A total of 4037 Iranian articles were published in 171 studied journals. The highest rate of acceptance of agricultural articles by the journals was 237 articles, the highest h-index was 193 and the highest Matthew’s value was 12.253, which belonged to European and American journals. Correlation coefficient test confirmed the positive relationship between h-index and Matthew’s value.

    Conclusion

    Increasing scientific outputs in the field of agriculture does not necessarily lead to increased citation; therefore, both quantity and quality should be considered in scientific outputs.

    Keywords: Scientometrics, Matthew’s value, Scopus, Agriculture, Journals ranking
  • Maryam Emami, Nosrat Riahinia*, Faramarz Soheili Pages 21-35
    Background and aim

    The aim of the current study was to draw up a co-citation map of prominent researchers in the medical and laboratory equipment based on the scientific articles indexed in the Web of Science (WoS).

    Material and methods

    This scientometric study was carried out using co-citation analysis. The statistical population of this study was all articles in the field of medical and laboratory equipment indexed over 30 years (1984-2014) in the WoS. In the current study, UCINET and its NetDraw were used to draw scientific maps and SPSS was applied for hierarchical clustering.

    Findings

    The findings showed that Aaronson NK is the most cited researcher in the field of medical and laboratory equipment in terms of total citations received. Moreover, data related to co-citation data of authors indicated that Craig R-Millon T had the highest co-citation rate (33 cases) with each other. Among the high
    co-citation of subject categories of articles related to medical and laboratory equipment, the "medical equipment" and "medicine" had the highest rank in degree centrality index, betweenness and closeness. Analyzing the findings of the
    co-citation articles led to the formation of 7 clusters (neurological disorders, cardiovascular disorders, immunology, diagnostic and treatment equipment cluster, cancer and chemotherapy, public health and microbiology).

    Conclusion

    Creating a co-citation link among authors in the field of medical and laboratory equipment reflects the intellectual connection among the authors of this field of science, and all high-article authors of the medical and laboratory equipment are not necessarily influential, high-citation and high- centrality authors.

    Keywords: Co-citation analysis, Science structure mapping, Cluster analysis, Medical equipment, Laboratory equipment
  • Rahim Shahbazi* Pages 36-49
    Background and aim

    The aim of this study was to evaluate the scientific outputs and map the co-authorship network of mathematics, physics and chemistry researchers of Azarbaijan Shahid Madani University (ASMU).

    Material and methods

    This applied study was conducted using scientometric method. The statistical population of the study was the indexed records
    (2012-2018) in the field of chemistry, mathematics and physics of ASMU’s researchers in Web of Science (WoS). VOSviewer was used to draw scientific maps as well as T-test, analysis of variance and regression analysis were applied to answer the research hypotheses.

    Findings

    According to the findings, 57% of the scientific outputs of ASMU were published (2012-2018) by researchers in three fields of mathematics, chemistry and physics. The results indicated that the first ranks of scientific collaborations in the co-authorship network under the fields of mathematics, chemistry and physics were Sheikholeslami (160), Sardroodi (54) and Jamshidi-Ghaleh (47), respectively. Moreover, the most effective author of ASMU was Rezapour with 430 citations and 46 papers. The mean scientific outputs were significant in terms of academic rank (Sig=0.000) and gender (Sig=0.001).

    Conclusion

    The results have suggested that the researchers with the ability to produce more articles and scientific collaboration play an important role in the
    co-authorship network. Further, it can be expected that the scientific outputs of faculty members will enhance with the increase of "employment year" and "academic rank".

    Keywords: Scientific outputs, Scientometrics, Azarbaijan Shahid Madani University, Co-authorship
  • Hossein Moradimoghadam*, R Khademi, S Arabian Pages 50-59
    Background and aim

    Scientific productions can be studied from a variety of dimensions one of the most common of which is the drawing of scientific maps that can provide a clearer and more comprehensive view of the required analyses. The aim of this study was to draw and analyze the thematic map and co-authorship network of the articles of the Journal of Research on Addiction.

    Material and methods

    This descriptive-analytical study was performed based on a scientometric approach using co-word and network analysis. The research population was all articles of the Journal of Research on Addiction from 2005 to 2018. RavarMatrix, UCINET and NetDraw were used to analyze the data.

    Findings

    Data analysis showed that 463 articles were published in this Journal in 2005-2007. The analysis of co-word map of the articles published in the Journal of Research on Addiction indicated that subjects such as addiction, addict, drug abuse, attitude, dependence, craving, women, depression, addiction preparation, mental health, quality of life, students and self-efficacy were among the most important issues. Moreover, drawing and analyzing the co-authorship network of these papers illustrated six clusters. The study of centrality indicators represented that Mohammad Khani, Mohammadifar and Najafi are the most important authors.

    Conclusion

    The co-word map suggested that the thematic approach was more psychological than medical. Therefore, it is necessary to determine various thematic ranges for this Journal and to consider other types of addiction.

    Keywords: Journal of Research on Addiction, Scientific map, Co-word, Co-authorship, Social network analysis
  • Sholeh Zakiani, Saied Ghaffari*, Mehdi Mohseni Pages 60-68
    Background and aim

    The scientometrics are one of the most efficient methods of evaluating scientific outputs. The aim of the present study was to investigate the scientific outputs of all information management researchers in the Web of Science (WoS) in 2000-2018.

    Material and methods

    This applied study was performed using co-word analysis. The statistical population included all scientific outputs (n=2810) of information management researchers, indexed in ISI during 2000-2018 (2810 records). The required data were collected from the mentioned database through entering “information management” words into the subject field and compiled into Excel as well as the required tables and charts were drawn. Moreover, the data needed to draw the maps in Tab Delimited format were collected and entered into Excel software. Co-authorship maps of institutions and countries were then drawn for visualization using VOS-Viewer software.

    Findings

    The results showed that the most productive topics were in the fields of computer science as well as information engineering and library science. China, the United States (US) and the United Kingdom (UK) were ranked first to third in science production. The US, UK and Germany were ranked highest in cooperation between countries, respectively. The Washington University had the most scientific outputs, and the universities of Leipzig, Wisconsin, Heidelberg, Amsterdam, Carolina, Washington and so on were top in inter-university collaborations.

    Conclusion

    The results showed that during this period, the data release process had many ups and downs. Acquiring top ranks in the production of science by developed and modern countries such as the US, UK, China and Germany has indicated that the use of new technologies, information tools and modern information sources plays a leading role in the agility of science production. The universities both are empowered and play a significant role in the advancement of science in this way. Therefore, other countries should make additional efforts to achieve this by using a knowledge sharing and networking approach. They must be members of information networks to find partner and co-authoring couples and enjoy free information services.

    Keywords: Scientific outputs, Information management, Science mapping, ISI