فهرست مطالب

گیاه و زیست فناوری ایران - سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1398)

فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امین باقی زاده*، عباس سلطانی نژاد، حمیدرضا درودیان صفحات 1-7

    تحقیق مذکور با هدف مقایسه اثرات کمپوست، کودهای شیمیایی و دامی و تلفیق آنها برخصوصیات خاک و عملکرد گیاه هندوانه در شهرستان بافت استان کرمان انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و نه تیمار، شاه، پنج تن کود گاوی در هکتار، پنج تن کود مرغی در هکتار، پنج تن کمپوست زباله در هکتار، دو و نیم تن کمپوست زباله در هکتار، عرف کود شیمیایی منطقه (250 کیلوگرم سوپر فسفات تریپل، 250 کیلوگرم اوره و 100 کیلوگرم پتاسیم در هکتار)، تلفیق دو و نیم تن کمپوست و دو و نیم تن کود مرغی در هکتار، تلفیق دو و نیم تن کمپوست و دو و نیم تن کودگاوی در هکتار، 9 تلفیق دو و نیم تن کمپوست و نصف عرف کود شیمیایی، انجام گردید. نتایج آزمایش نشان داد که اثر تیمارهای آزمایشی بر اسیدیته خاک و طول بوته معنی دار نیست، ولی شوری خاک را تحت تاثیر قرار می دهد. بیشترین مقدار شوری خاک در تیمار 5 تن کمپوست و کمترین میزان شوری در تیمار کود گاوی مشاهده شد. عملکرد میوه در تیمارهای پنج تن کود مرغی و تلفیق کمپوست و کودشیمیایی با میانگین وزن میوه 7220 گرم بالاترین مقدار را دارا بود و کمترین وزن میوه در تیمار شاهد (بدون کود) با میانگین وزن5670 گرم مشاهده گردید. اثر کمپوست بر شوری خاک، استفاده مداوم از کمپوست در خاک های استان کرمان که با تنش شوری تهدید می شوند را محدود می نماید.

    کلیدواژگان: اسیدیته، شوری، کمپوست، کود شیمیایی، هندوانه
  • علی صالحی ساردویی*، افشار فلاح ایمانی، سمیه غلامشاهی صفحات 10-17

     به منظور ارزیابی اثر محیط های کشت بر رشد رویشی گیاه دارویی رزماری آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار در جهت رشدی گیاه رزماری صورت گرفت. صفات اندازه گیری شده شامل قطر ساقه، طول ساقه اصلی و جانبی، تعداد شاخه، شاخص کلروفیل، کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید و مجموع رنگدانه ها بود. صفات فیزیولوژیکی با استفاده از روش اسپکتروفتومتری آنالیز گردید. محیط های کشت گیاه عامل مهمی در رشد و ترکیبات شیمیایی گیاهان است. گیاهان رزماری ازنظر ویژگی های رویشی تفاوت معنی داری با یکدیگر نشان دادند. بیشترین شاخص کلروفیل در بستر کشت پیت نخل با میانگین (54/1 میلی گرم در لیتر) و کمترین آن در بستر کوکوچیپس با میانگی (74/0 میلی گرم در لیتر) بود. بستر کشت پیت نخل ازلحاظ آماری تفاوت معنی داری با بستر پیت ماس، کوکوپیت و کوکوچیپس نشان داد. بالاترین میزان کلروفیل a، b، کل، کارتنوئیدها و مجموع رنگدانه های فتوسنتزی در بستر کشت 50% پیت ماس+25% ماسه+25% پرلیت به دست آمد. پیت نخل بالاترین تعداد شاخه با میانگین (6) و کوکوپیت کمترین تعداد شاخه با میانگین (2) را نشان داد که از این نظر با کوکوپیت تفاوت آماری معنی داری را نشان داد. بستر پیت نخل و 50% پیت نخل+25% ماسه+25% پرلیت باعث شده که به دلیل هزینه بسیار پایین و داشتن ویژگی های مثل pH بسیار پایین و جذب مناسب آب قابل استفاده برای تمام گیاهان خصوصا رزماری باشد. کاربرد بسترهای بومی سبب افزایش رشد رزماری گردید

    کلیدواژگان: بسترهای کشت، رنگدانه های فتوسنتزی، رزماری، رشد رویشی
  • سیده زهرا فاطمی فرد، اسد معصومی اصل* صفحات 19-28

    استفاده از تکنیک های مختلف مولکولی جهت اصلاح گیاهان و قارچ ها نیازمند استخراجDNA  با کیفیت بالا است. در اغلب روش های جداسازی DNAی گیاهی و قارچی، تکنیک‎ های معمولی که مورد استفاده قرار می گیرند شامل استفاده از CTAB، آنزیم ها (مثل پروتئیناز K)، حلال های آلی سمی (مثل فنل)، نیتروژن مایع، SDS و یا استفاده از کیت های استخراج DNA می باشد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در اغلب روش های استخراج DNA لازم است جهت تهیه پودر مواد گیاهی یا قارچی از نیتروژن مایع استفاده شود. توصیه بر این است که از نیتروژن مایع در فضاهای بسته استفاده نشود زیرا تبخیر آن باعث افزایش درصد نیتروژن هوا و در نتیجه کاهش اکسیژن خواهد شد که می تواند موجب سردرد، بیهوشی و یا حتی مرگ گردد. تماس با نیتروژن مایع موجب سوختگی شدیدی نیز می شود که می تواند موجب از کار افتادن اعضاء و یا حتی مرگ شود. از طرف دیگر نمونه قارچ و یا گیاه باید در جعبه یخ به آزمایشگاه منتقل گردد که اینکار نیازمند تجهیزات انتقال نمونه و یخچال فریزر با دمای 40- درجه سانتی گراد می باشد. در این تحقیق، پس از جمع آوری نمونه های برگ گندم و قارچ Rhizoctonia solani، ابتدا آنها را در پاکت های کاغذی سر باز، در دمای 25 تا 30 درجه سانتی گراد درون آون قرار داده و خشک کردیم. سپس دو نوع بافر استخراج تهیه و استخراج ماده وراثتی طبق دستورالعمل ارائه شده انجام شد و کمیت و کیفیت آن به ترتیب با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری و با استفاده از آغازگرهایISSR  و واکنش زنجیره ای پلیمراز بررسی گردید. روش ارائه شده در این پژوهش یک روش سریع، ایمن، اقتصادی و ساده می باشد. این دستورالعمل برای جداسازی DNA از برگ گیاهان گونه غلات و گونه های قارچی مشابه ریزوکتونیا بسیار کاربردی می باشد. نتایج بدست آمده حاکی از کیفیت و کمیت بالای DNAی استخراج شده و تکثیر بسیار خوب آن بود.

    کلیدواژگان: استخراج DNA، الکتروفورز، برگ خشک شده، نیتروژن مایع
  • سعید صفری*، ناصر علی پور، مریم گلینی صفحات 29-44

     به منظور مطالعه زیست شناسی سوسک برگ خوار نارون (Xanthogaleruca luteola Coleoptera, chrysamelidae) و روش های کنترل آن در شهر گرمسار، نمونه برداری های لازم از سنین مختلف زیستی و طول دوره رشدی آنها انجام شد. در شرایط آزمایشگاه نیز شاخه های حاوی برگ های دارای دستجات تخم و قسمت قاعده برگ جدا شده و به ظرف حاوی محلول آب قند منتقل شد. رطوبت مورد نیاز برگ ها طی مدت آزمایش از طریق پاشیدن آب روی آنها تامین شد و با قراردادن تخم ها درون انگوباتور با دمای 2±24 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 5±60 و طول دوره روشنایی 15 ساعت، مطالعات مراحل مختلف لاروی، طول دوره جنینی و اندازه های مربوط به لاروهای شامل طول لارو، عرض کپسول تخم و غیره انجام شد. نتایج بدست آمده حاکی است که نمونه های زمستان گذران در نیمه اول فروردین با رسیدن دما به حدود 17 درجه سانتیگراد، ظاهر و شروع به فعالیت تخم گذاری و تولید لارو می نمایند که تاپایان شهریور ماه 3 نسل کامل از خود بجا می گذارند. تخم ها بصورت دستجات 1-4 ردیفه و در هر ردیف بین 40-1 تخم مشاهده شد. دوره جنینی 8 روز طول کشید. این آفت دارای 3 سن لاروی بوده که مدت آن حدود 2/21 روز طول کشید و مرحله پیش شفیرگی آنها بسته به نوع نسل بین 3/11-9 روز طول کشید و دوره زیستی حشره کامل هم بین 2/27-25 روز به طول انجامید. بیشترین خسارت مربوط به دوره لاروی بین 1 و سن 2 بود. اما روش های کنترل مکانیکی و بیولوژیکی و در نهایت روش کنترل شیمیایی با استفاده از سموم زولون و تیودان نیز از روش های مرسوم کنترلی برای این آفت است.

    کلیدواژگان: آفت، سوسک برگ خوار نارون، شفیره، لارو، نسل
  • مجید خدابخش، الهام دانائی* صفحات 45-54

    تحقیق حاضر جهت ارزیابی اثر پرولین و گلایسین بتائین بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک، آنزیمی، رشد و گلدهی شمعدانی(Pelargonium spp.) تحت تنش خشکی، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با 13 تیمار، سه تکرار و هر تکرار حاوی سه گیاه، در مجموع 117 گیاه اجرا شد. تیمارها شامل اثرمتقابل محلول پاشی با پرولین و گلایسین بتائین هر کدام با دو غلظت 50 و 100 میلی گرم در لیتر و اعمال تنش خشکی 25، 50 و 75 درصد ظرفیت زراعی بود. اعمال تیمارهاحدود یک ماه پس از کاشت قلمه های ریشه دار شده در بستر مناسب، انجام و نمونه برداری و ارزیابی صفات مورد نظر نیز در زمان تشکیل جوانه های گل صورت گرفت. مورفوفیزیولوژیک و آنزیمی گیاه مانند وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، شاخص ثبات غشاء سلول، آنتوسیانین گلبرگ، کلروفیل کل برگ، پرولین، پروتئین، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز و ماندگاری گل روی بوته ارزیابی گردید. نتایج نشان داد بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، شاخص ثبات غشاء سلول، میزان پروتئین، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز و ماندگاری گل روی بوته در تیمار Control و بیشترین و کمترین میزان پرولین به ترتیب در تیمار DS 75% Fc+GB50ppm و Control بود. همچنین بیشترین ماندگاری گل روی بوته با 6/8 روز مربوط به تیمار Control و کمترین ماندگاری گل روی بوته با 3/4 روز مربوط به تیمار DS 75% Fc+GB50ppm بود.

    کلیدواژگان: پرولین، پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، شمعدانی، گلایسین بتائین
  • آرزو شعاع داودلی، الهام مطلبی* صفحات 55-62

    به منظور بررسی برخی ویژگی های رشدی درخت ماگنولیا در خاک های آهکی و تاثیر کاربرد اسید هیومیک و تیوباسیلوس همراه با گوگرد بر آن، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار در 3 تکرار و هر تکرار با 2 درخت انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل خاک باغچه، اسید هیومیک با منشاء آلی (ذغال سنگ) واسید هیومیک با منشاء گیاهی (چغندر قند) هر کدام به میزان 3500 گرم در هکتار و نیز 500 گرم تیوباسیلوس همراه با 25 کیلوگرم گوگرد پودری در هر هکتار بود. صفات مورد آزمایش شامل شاخص ثبات غشاء سلول و محتوای آب نسبی در برگ بودند. براساس نتایج این مطالعه با اعمال تیمار های اسید هیومیک و تیوباسلوس همراه با گوگرد، شاخص ثبات غشاء سلولی کاهش و محتوای آب نسبی برگ درخت افزایش یافت. در حالی که بین درختان تیمار شده به لحاظ محتوای آب نسبی برگ ماگنولیا تفاوتی مشاهده نشد. همچنین با کاهش شاخص ثبات غشاء سلول ناشی از کاربرد تیمارها، محتوای آب نسبی برگ افزایش یافت.. همچنین مشاهده شد که تیمار تیوباسیلوس همراه با گوگرد موثرترین تیمار در ویژگی های مورد نظر بود و بنابراین می توان در خاک های آهکی کاربرد تیوباسیلوس با گوگرد پودری را برای کشت و نگهداری ماگنولیا توصیه نمود.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، تیوباسیلوس، درخت ماگنولیا، گوگرد
|
  • Amin Baghizadeh*, Abbas Soltaninejad, Hamidreza Dorodian Pages 1-7

    An experiment was conducted to evaluate the effects of compost, chemical fertilizers, and different kinds of manure and their combinations on soil parameters and watermelon yield in Kerman province (Baft city). A Randomized Complete Block Design with four replication and 9 treatment:1-control 2-cow manure five ton/ha 3-poultry manure five ton\ha 4-compost five ton\ha 5-compost 2/5 ton/ha 6-250 Kg Super phosphate triple/ha,250 Kg urea/ha and 100 Kg potassium/ha 7combination of compost 2/5 ton/ha and poultry manure 2/5 ton/ha 8-combination of compost 2/5ton/ha and cow manure 2/5 ton/ha 9-combination of compost 2/5 ton/ha and 125 Kg Super phosphate triple/ha,125 Kg urea/ha and 50 Kg potassium/ha, was used. Results of Experiment show that effect of treatments wasn't significant on soil pH and bush length. The most and the lowest salinity was measured in compost treatments and cow manure respectively. Fruit yield in five ton poultry manure\ha and combination of compost & chemical fertilizers have highest yield with an average weight of 7220 grams, and control has lowest yield (weight of 5670 grams) among treatments. The effect of compost on soil salinity limited the continuous use of compost in soils which are threatened with salinity stress in Kerman province.

    Keywords: Chemical fertilizer, Compost, pH, Salinity, Watermelon
  • Ali Salehi Sardoei*, Afshar falah Imani, Somayeh Gholamshahi Pages 10-17

    To evaluate the effect of substrates on the growth of the medicinal plant, Rosemary, an experiment in the completely randomized design with eight treatments and four replications conducted in order to Rosemary plant growth. Plant substrates are critical factors in plants growth and their chemical components. Rosemary plants demonstrated significant differences in terms of vegetative growth properties. The maximum chlorophyll indicator was in the palm peat growing medium on the average of 1.54 milligram per liter and the minimum was in the coco chip growing medium on the average of 0.74 milligram per liter. The palm peat growing medium statistically demonstrated significant difference in compare to peat moss, coco peat, and coco chips mediums. The maximum values of chlorophyll a, b, as well as total chlorophyll, carotenoids and the total photosynthesis pigments acquired in the medium containing, peat moss 50% + sand 25% + perlite 25%. The palm peat appeared the maximum number of branches on the average of 6 and coco peat, the minimum numbers of branches on the average of 2, which from this point of view appeared significant statistical difference with coco peat. The palm peat medium containing, palm peat 50% + sand 25% + perlite 25%, due to the lower expense, characteristics such as very low pH-value and appropriate absorption of available water, is a suitable substrate for all plants in particular Rosemary. The application of traditional and locally prepared substrates elevated Rosemary growth.

    Keywords: Culture Media, Photosynthetic Pigments, Rosemary, Vegetative Growth
  • Seyedeh Zahra FatemiFard, Asad Masoumiasl* Pages 19-28

    The use of various molecular techniques to improve plants and fungi requires high quality DNA extraction. In most plant and fungal DNA isolation methods, common techniques that are used include the use of CTAB, enzymes (such as proteinase K), toxic solvents (such as phenol), liquid nitrogen, SDS, or the use of DNA extraction kits each have their own advantages and disadvantages. In most DNA extraction procedures, it is necessary to use liquid nitrogen to make powdered plant or fungi material. It is recommended that no liquid nitrogen be used in closed spaces because its evaporation causes an increase in nitrogen levels in the air, resulting in a decrease in oxygen that can cause headaches, anesthesia or even death. Contact with liquid nitrogen causes severe burns, which can lead to death of organs or even death. On the other hand, the sample of the fungus or plant should be transferred to the laboratory in an ice box, which requires a sample transfer equipment and refrigerator at -40 ° C. In this research, after collecting leave of wheat and Rhizoctonia solani samples, we first put them in unopened paper bags at a temperature of 25 to 30 ° C in the oven and dried. Two type extraction buffers were prepared and extraction of heredity materials from the samples was done according to the instructions provided and its quantity and quality was evaluated using spectrophotometric apparatus and using ISSR primers by polymerase chain reaction, respectively. The method presented in this study is a fast, secure, economic and simple approach. This instruction is very useful for isolating DNA from leaves of species of cereals and fungal species similar to rhizoctonia. The results showed that the quality and quantity of extracted DNA was high and its multiplication was very well.

    Keywords: Electrophoresis, Dried leaf, liquid nitrogen, DNA extraction
  • Saeed Safari*, Naser Alipoor, Maryam Galini Pages 29-44

    In this study we examined biology of booh that eat leaft of elm with termed Xanthogaleruca lateola coleoptera, chrgsome lidae and also we studied method of control of that. It is perform in garmsar town ship. For this purpose carry out necessary sampling of several ages in period of this growth. Within condition of laboratory collected/ eaf branch possess category egg and piece. During test nursery dampen leaf is secure of spray of wateron them and put egg in anvcobator with temperature 24+2 and dampen 60+ and during period of light 15 hour, we examine state during period of germinal carry out and size depended to medicine in cludde length of medicine and width of capsule egg and etc. according to the result, width of capsule egy end etc. according to the result, winter sample and pass 15 day after farvardin(first month of the persion solar year) with temperature almost 17 thermometer centigrade appearance and begin lay and produce medicine. Then to end of sharivar(6 th month of the Persian solar year) leave 3 whole bungle. Egg observed form of category 4-1 row and in each row eggs was 1-40 between row. During period was 8 days. This pest had 3 ages on during period last almost 27/2 days Pre prers. Chrusalis and chrysalis state depending on breed of bungle that last 9-11/3 days and time of exist of mature insect last between 25-27/2 days. More of loss was depend to period of medicine this was 1-2 days. But mechanic and biology control method and at least chemical method was using lack zolon and tiodan that yet common control method for this pest.

    Keywords: Generation, Larvae, Pest, Puppies, Xanthogaleruca lateola
  • Majid Khodabakhsh, Elham Danaee* Pages 45-54

    This study for evaluation the effect of glycine betaine and proline on some morphophysiological, enzymatic, growth and flowering characteristics in Pelargonium spp. in drought stress, in factorial experiment in a completely randomized design with 13 treatments, 3 replication and each treatment with 3 plant, a total 117 plant were conducted. Treatments includ reaction between glycine betaine and proline spray each on by two concentration 50 and 100 ppm and drought stress 25, 50 and 75 field capacity, done. Apply the treatments about one month after planting rootstock cuttings in a suitable media, done and sampling and evaluation of the desired traits were also performed at the time of formation of flower buds. Morphophysiological and enzymatic traits of the plant such as air and root fresh weight, air and root dry weight, cell membrance stability index, anthocyanine of petals, total chlorophyll of leaves, proline, protein, superoxide dismutase and peroxidase activity and flower life on plant were evaluated. The results showed that Control had the most effect on the improvement of traits such as air and root fresh weight, air and root dry weight, cell membrance stability index, anthocyanine of petals, total chlorophyll of leaves, protein, superoxide dismutase and peroxidase activity and flower life on plant and highest nnd lowest proline respectively in DS 75% Fc+GB50ppm and Control, done. Also Control treatment with 8.6 days was highest and DS 75% Fc+GB50ppm treatment with 4.3 days had the least flower life on plant

    Keywords: Glycine betaine, Pelargonium spp., Peroxidase, Proline, Superoxid dismutase
  • Arezou Shoa Davodli, Elham Moltallebi* Pages 55-62

    In order to investigate the effects of humic acid and application of Tiobacillus fertilizer on better absorption of elements from limy soil and growth and development in Magnolia tree, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with 4 treatments, each with 3 replications. Treatments included Loamy soil, organic humic acid (coal) and humic acid of vegetable origin (sugar beet) and Tiobacillus fertilizer with sulfur. The traits tested included Index of cell membrance stability and Relative water content of leaves. According to the results of this study, with the application of humic acid and Thiobacillus treatment with sulfur, the relative permeability of the membrane decreased and the relative humidity of the leaf of the tree increased. It was also observed that Thiobacillus treatment with sulfur was the most effective treatment in the desired traits and therefore in calcareous soils the application of Thiobacillus with sulfur powder could be recommended for cultivation and maintenance of Magnolia.

    Keywords: Humic Acid, Magnolia, Sulfur, Thiobaccelus