فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیست و هفتم شماره 3 (پاییز 1398)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و هفتم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید علی اکبر افجه*، غلامرضا مصباحی مقدم، وحید خاشعی ورنامخواستی، احمد ترابی صفحات 21-48
    الگوی رفتار مصرف در هر جامعه، در تخصیص منابع برای تولید انواع کالا، توزیع آن و همچنین توسعه ی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نقشی تعیین کننده دارد. در این مقاله با رویکردی اسلامی به این حوزه پرداخته شده است و تلاش بر این است که با تکیه بر آیات قرآن کریم به عنوان منبع اصلی دینی، الگوی اسلامی رفتار مصرف کننده تبیین و ارائه شود؛ به عبارت دیگر مسئله اصلی این پژوهش، پرسش از دلالت های عملی آیات قرآن کریم در رفتار مصرف کننده است. برای پاسخ به این مسئله همه آیات قرآن کریم، با روش تحلیل مضمون مورد مطالعه و شناسه گذاری قرار گرفت. در مرحله ی اول 300 آیه از آیات قرآن کریم که به نوعی با موضوع مقاله مرتبط بود جدا و در مرحله تحلیل، 900 شناسه احصا شد. شناسه ها در قالب مضمون ها دسته بندی و پالایش و با توسعه ی دامنه ی مطالعه، به تفسیر المیزان مرحوم علامه طباطبایی و روایات تفسیری ذیل آیات، شواهد بیشتری برای مضمون های اصلی گردآوری و تحلیل شد. بر این اساس با استخراج 4 مضمون فراگیر، 8 مضمون یکپارچه ساز و 17 مضمون پایه، درخت واره مضامین رفتار مصرف در قرآن کریم استخراج و الگوی رفتار مصرف از منظر قرآن کریم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مصرف، رفتار مصرف، تحلیل مضمون، آیات قرآن کریم
  • روح الله عباسی، محسن میری*، مهدی حسنوند صفحات 49-82
    ترویج و اشاعه خط مشی یکی از مهمترین چالش های نظام خط مشی گذاری در کشور است و هزینه های فراوانی را به متولیان این حوزه تحمیل کرده است. در یک بررسی تاریخی می توان دریافت که وقف به عنوان یکی از سنت های مورد تایید شارع مقدس، از ظرفیت ها و قابلیت های بالایی برای نهادینه سازی، حفظ و گسترش نیت واقفان دارد که می تواند به مثابه یک چرخه خط مشی گذاری در نظر گرفته شود. در این تحقیق علاوه بر بررسی تحلیلی- تاریخی وقف و نقش آن در شکل گیری تمدن دوران صفویه، با بیش از 15 نفر از خبرگان وقف مصاحبه گردید و با استفاده از روش تحلیل مضمون مدل اشاعه در وقف احصاء گردید. در مدل نهایی مولفه های اشاعه در وقف شکل گیری تصمیمات (وقف کردن) بر اساس نیاز عمومی پایدار، فرد- خط مشی گذار، مدیریت امینانه، حمایت شبکه ای و عینیت داشتن در کنار قابلیت اعتماد پذیری و بروزشوندگی معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: اشاعه خط مشی، حمایت شبکه ای، فرد- خط مشی گذار، عینیت خط مشی، بروز شوندگی
  • محمد وحیدی، عباسعلی رستگار*، سیدعباس ابراهیمی صفحات 83-112

    مدیریت جهادی الگوی جدیدی نظریات مدیریتی است که پس از انقلاب اسلامی ایران بسط پیدا نمود. مدیریتی که با به کارگیری هنر و علم مدیریت و استفاده توامان از مفاهیم اسلام توانسته، پنجره های جدیدی را به روی سیستم مدیریت کشور بگشاید. هدف این پژوهش بررسی نگرش های موجود در حوزه مدیریت جهادی است. در انجام این پژوهش، از روش کیو استفاده شده است. مشارکت کنندگان این پژوهش، تعداد 10 نفر از مدیران کمیته امداد امام خمینی بودند که با موضوع تحقیق ارتباط مستقیم داشتند. فضای گفتمان پژوهش حاضر از منابع گوناگونی جمع آوری گردید و پس از ارزیابی و جمع بندی فضای گفتمان، از میان 197 عبارت کیو، درنهایت 70 عبارت به عنوان نمونه عبارات کیو (دسته کیو) پس از نظرسنجی از خبرگان انتخاب شد. پس از جمع آوری اطلاعات حاصل از مرتب سازی کیو، این اطلاعات با روش تحلیل عاملی کیو تحلیل گردید. تحلیل توزیع نشان داد که می توان تعداد چهار الگوی ذهنی متمایز را در میان مشارکت کنندگان تحقیق در مورد عوامل موثر بر تعیین ذهنیت های موجود در حوزه مدیریت جهادی شناسایی نمود که جمعا 91/74 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. این چهار الگوی ذهنی به ترتیب با نام های الزامات نظارتی، الزامات رفتاری، الزامات رهیافت، الزامات بنیادی نام گذاری گردید.

    کلیدواژگان: نگرش، ذهنیت، مدیریت جهادی، روش کیو، مدیران کمیته امداد
  • علی آقا پیروز*، محمد اسماعیل رستمی نیا صفحات 113-139
    بر اساس آموزه های اسلامی، شیوه رهبری دارای دو عنصر «نرمش حداکثری» و «شدت عمل حداقلی» است. این شیوه رهبری با نظریه های رفتاری شباهت هایی دارد، در مکتب نئوکلاسیک ها «کارکنان» کانون توجه بوده و تلاش می شود تا از طریق کارمندمداری، خروجی بیشتری عاید سازمان شود. این دیدگاه به چه میزان با آموزه های اسلامی قرابت دارد، آیا نرمش و رفق حداکثری همان کارمندمداری است؟ شاخص های نرمش و رفق کدامند؟ بر اساس آموزه های اسلامی، هیچ یک از کارمداری و کارمندمداری پذیرفتنی نیست، زیرا که هر دو در جهت گیری افزایش سودآوری و نگاه ابزاری به انسان مشترک هستند. اما در منابع اسلامی، از آن رو که انسان دارای کرامت ذاتی است، کانون توجه بوده و به همین جهت به نرمش و رفق در باره او سفارش شده است. مهمترین شاخص های نرمش و رفق در مواجه با کارکنان عبارتند از: تفقد، گذشت و تغافل، مشورت، در دسترس بودن، انتقاد پذیری، گوش دادن موثر، گشاده رویی و احترام، تحمل و مدارا، خیرخواهی و امانتداری و رعایت ظرفیت ها. در این تحقیق میزان نرمش و رفق بودن هریک از شاخص ها و نیز تاثیر گذاری هر شاخص بر مطلوبیت رهبری مشخص می شود. نکته جالب آن که حذف و یا کاهش میزان رفتار منفی، تاثیری بیش از ایجاد و افزایش رفتار مثبت در مطوبیت رهبری دارد. هدف این پژوهش استخراج شاخص های نرمش و رفق و اولویت گذاری میان آنهاست. روش پژوهش، آمیخته از اجتهاد حوزوی و روش میدانی است قلمرو پژوهش عمدتا فرمایشات حضرت علی(ع) می باشد.
    کلیدواژگان: کارمندمداری، نرمش، رفق، مدارا، کرامت انسان
  • مرتضی ملکی مین باش رزگاه*، هوشمند باقری قره بلاغ، محسن عین علی صفحات 141-161
    رفتارهای انحرافی، یکی از رفتارهای نامطلوب است که به وسیله کارکنان به منظور سرپرستی ظالمانه در محیط کار پاسخ داده می شود. کارکنان رفتار پرخاشگری و تلافی-جویانه را در مقابل بدرفتاری بین شخصی سرپرستان به نمایش می گذارند و در نهایت درگیر رفتارهای انحرافی می شوند. هدف از پژوهش حاضر، واکاوی نقش سرپرستی ظالمانه بر رفتارهای انحرافی کارکنان با تاملی بر نقش تعدیلگری اخلاق کار اسلامی و سرمایه روان شناختی است. مطالعه حاضر با هدف کاربردی و روش توصیفی- همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش همه کارکنان ادارات دولتی استان سمنان است و روش نمونه گیری در دسترس بود که متناسب با حجم جامعه در هر سازمان، حجم نمونه به تعداد 218 نفر تعیین شد. برای سنجش متغیرهای سرپرستی ظالمانه از پرسشنامه استاندارد تیپر (2000)؛ رفتار انحرافی از پرسشنامه استاندارد بینت و رابینسون (2000)؛ اخلاق کار اسلامی از پرسشنامه استاندارد توفایل و همکاران (2017) و سرمایه روان شناختی از پرسشنامه استاندارد لوثانز و همکاران (2015) استفاده شد و به کمک مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار Pls Smart- مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد سرپرستی ظالمانه بر رفتار انحرافی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، اخلاق کار اسلامی و سرمایه روان شناختی رابطه بین سرپرستی ظالمانه با رفتارهای انحرافی کارکنان را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، سرپرستی ظالمانه، رفتار انحرافی، سرمایه روان شناختی
  • محمدحسین رونقی* صفحات 163-184

    اخلاق اسلامی تعهد به کار را فضیلت می شمارد و بر همکاری تاکید دارد. روابط اجتماعی در کار را به عنوان یک نیاز فردی و عامل ایجاد تعادل در زندگی اجتماعی تشویق می کند. از طرف دیگر سرمایه اجتماعی می تواند دسترسی به اطلاعات و منابع حیاتی را برای پیشرفت عملکرد و استفاده از فرصت های محیطی تسهیل کند. سازمان با سرمایه اجتماعی غنی تر می تواند امکان دسترسی به طیف گسترده ای از اطلاعات را برای ایجاد عملکرد نوآورانه داشته باشد. سرمایه اجتماعی یک دارایی نامشهود برای سازمان ها است و سازمان های موفق می توانند از آن به طور مناسب و بجا استفاده کنند. از همین رو در این پژوهش تاثیر بکارگیری اخلاق اسلامی بر سرمایه اجتماعی با نقش میانجی مسوولیت اجتماعی ارزیابی می شود. این مطالعه پیمایشی توصیفی است که در آن از ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. دانشگاه شیراز به عنوان نمونه مطالعاتی اسلامی انتخاب گردید. از بین کارکنان دانشگاه شیراز به طور تصادفی 273 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل تحلیل گردید. یافته ها نشان می دهد که تاثیر معناداری اخلاق اسلامی بر مسوولیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی در دانشگاه مورد مطالعه دارد. بکارگیری اخلاق اسلامی در دانشگاه زمینه ساز دستیابی به سرمایه اجتماعی مناسب می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای اسلامی، سرمایه اجتماعی، مسوولیت اجتماعی، دانشگاه اسلامی
|
  • Ali Akbar Afjahi *, Gholam Reza Mesbahi Moghaddam, Vahid Khashei, Ahmad Torabi Pages 21-48
    1005/5000 The pattern of consumer behavior in each society has a crucial role in allocating resources for the production of different types of goods, distribution, as well as economic, social and political development. In this article, the Islamic approach to this area is discussed and the attempt is made to rely on Quranic verses as the main source of religion, the Islamic model of consumer behavior is explained; in other words, the main issue of this research is the question of implications The Qur'anic verses are practical in consumer behavior. To answer this question, all verses of the Holy Qur'an were studied and identified by the method of analysis of the subject. In the first stage, 300 verses from Quranic verses related to the subject matter were isolated and at the analysis stage, 900 identities were counted. In the form of themes, categorization and refinement, and with the development of the scope of the study, the interpretation of the late Allamah Tabatabai's al-Mizan and the narratives of the following verses, more evidence was collected and analyzed for the main themes. Based on this, four main themes, eight integrated themes, and seventeen main themes, a theme tree of consumption behavior in the Holy Qur'an are extracted and a pattern of consumption behavior from the perspective of the Holy Quran is presented.
    Keywords: Consumption, Behavioral Usage, Theory Analysis, Quranic verses
  • Ruhollah Abbasi, Mohsen Miri *, Mahdi Hasanvand Pages 49-82
    Promoting policy is one of the most important challenges for the country's policy-making system and has imposed huge costs on the authorities. A historical study can conclude that waqf, as one of the traditions endorsed by the Holy Qur'an, has high capacities and capabilities to institutionalize, maintain and expand self-regulation based self-knowledge that can be considered a successful model of the policy cycle. In this research, in addition to the historical-analytical study of waqf and its role in the formation of Islamic civilization, it was recognized based on interviews with experts using the content analysis method of model promotion and policy dissemination in waqf. In the final model, the components of diffusion in endowment formulation (endowment) are introduced based on four components of sustainable public need, individual-transition policy, trust management, network support, and objectivity along with reliability and visibility.
    Keywords: Policy Propagation, Network Support, Person-to-Transition Policy, Policy Objectivity, Occurrence
  • Mohammad Vahidi, Abbasali Rastgar *, Seyed Abbas Ebrahimi Pages 83-112

    Jihadist management is a new model of management ideas developed after the Iran’s Islamic Revolution. Management, which has been able to open up new windows into the country's management system through the use of the art and management science and applying Islamic concepts. The purpose of this research is to investigate the challenges of jihad management. In this research, the Q method has been used. The participants of this research were 10 members of the Imam Khomeini Relief Foundation directors who had direct relevance to the research. discourse space of the present study was gathered from a variety of sources. After evaluating and summarizing the discourse space, out of 197 Quo's terms, at last, 70 sentences were as the sample of (Q's category), followed by a survey of experts. Data gathering from Q sorting, this information was analyzed by Q Factor Analysis Method. The distribution analysis showed that four distinct mental patterns could be identified among the participants in the research on the factors influencing the identification of the challenges of jihad management. Finally, 74.91% of the total variance was explained. These four subjective patterns were named according to the names of Necessary requirements: behavioral requirements, approach requirements, basic requirements.

    Keywords: Attitudes, Mentality, Jihadist Management, Q Method, Relief Foundation Directors
  • Ali Agha Pirooz *, Mohammad Esmaeil Rostaminia Pages 113-139
    According to the Alawite teachings in Nahj-ul-Balaghah, the methods of leadership contain two components: "maximum flexibility" and "minimum intensity" (Nahj-ul-Balaghah, letter 46). This leadership style is similar to behavioral theories in management because in the neoclassical school, employees stand at the focus of attention and managers attempt to receive more output through staffing. Are maximum tolerance and flexibility the same as staffing? What are the components of flexibility and tolerance? Explaining the differences in behavioral theoretical views, this research is intended to identify the components of tolerance and flexibility and to prioritize them. This is a mixed research composed of qualitative (Ijtihadi) and quantitative method. The field of study mainly encompasses the sayings of Imam Ali (AS). According to Islamic teachings, neither work-orientation, nor employee-orientation is acceptable because they both share the tendency of increasing profit and an instrumental view to human beings. In Islamic sources, however, the focus is on the human being due to his inherent dignity. Therefore, man is supposed to be behaved graciously and elegantly. The most important indicators of gracefulness in dealing with employees to man include: kindness, forgiveness, getting advice, being at hand, attention to criticism, effective hearing, openness and respect, tolerance, benevolence, dependability, and consideration of capacities. The results recommended the degree of flexibility and tolerance of each indicators and their effect on leadership desirability. Interestingly, elimination or reducing the amount of negative behavior indicated greater impact on creating and enhancing positive behavior on leadership desirability.
    Keywords: employee-orientation, Human dignity, Islamic management, Islamic organizational Behavior
  • Morteza Maleki Minbashrazgah *, Hooshmand Bagheri Garbollagh, Mohsen Eynali Pages 141-161
    Workplace deviance is one of the undesirable behaviors which are responded by employees due to abusive supervision in the workplace. Abusive supervision is one of the crucial topics in the knowledge of the body of management literature. The employees display aggression and retaliation behavior against supervisor interpersonal mistreatment, and ultimately employees engage with deviant behavior. Psychological capital and Islamic work ethic reduces the effect of workplace deviance in the presence of abusive supervision. The purpose of this study was to investigate the Moderating Role of Islamic Work Ethics and Psychological Capital on the Impact of Abusive Supervision on Deviant Behaviors. The present study was conducted with the purpose of applied and descriptive-correlation method. The statistical population of the study was all employees of public organizations in Semnan province. Samples were selected through simple random sampling, which 218 people was determined according to the size of society in each organization. Tepper (2000) standard questionnaire was used to measure abusive supervision variables, The standard questionnaire of Bennett and Robinson (2000) was used to measure deviant behavior, Islamic work ethics was obtained from the Tufail et al (2017) standard questionnaire and psychological capital from the standard Luthans et al (2015) questionnaire. Questionnaires were analyzed using structural equations’ modeling in Smart-PLS software. The results showed that Abusive supervision has a positive and significant effect on employee's deviant behavior. Also, Islamic Work Ethic and psychological capital moderates the relationship between abusive supervision and employees deviant behaviors.
    Keywords: Islamic work ethic, Abusive supervision, deviant behavior, psychological capital
  • Mohammad Hossein Ronaghi * Pages 163-184

    The Islamic ethics views dedication to work as a virtue. Social relations at work are encouraged in order to meet one’s needs and establish equilibrium in one’s individual and social life. On the other hand Social capital can facilitate access to information and vital sources in order to promote performance and use environmental opportunities. An organization with powerful social capital can have immediate access to a wide range of information in order to create innovative performance. This capital is an intangible asset to the organizations and successful organizations can use it appropriately and immediately. Accordingly, this research examines the effect of Islamic ethics on social capital with the role of mediator of social responsibility. This research is descriptive survey, in which the questionnaire has been used to collect data. Shiraz University was chosen as an Islamic case. The survey sample consists of 273 randomly taken employees of Shiraz University. Data collected by structural equation software LISREL has been analyzed. The results revealed Islamic ethics has a positive and significant effect on social responsibility and social capital.

    Keywords: Islamic Professional Ethics, social capital, Social Responsibility, Islamic university