فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 40 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیام خدامرادی*، جعفر امیری، سعید عشقی، بهنام دولتی صفحات 1-19

    شوری از مخرب ترین تنش های غیر زنده محیطی است که میزان تولید محصولات کشاورزی را در دنیا محدود می کند. به منظور تعیین اثر اسیدهیومیک بر برخی ویژگی های مورفولوژیک و جذب عناصر در توت فرنگی رقم سابرینا  (Fragaria ananassa Duch cv. Sabrina) در شرایط تنش شوری، آزمایشی گلخانه ای با سه عامل شامل دو روش کاربرد اسید هیومیک (محلول پاشی برگی، کاربرد در محیط کشت)، سه غلظت اسید هیومیک (صفر، 300 و 600 میلی گرم در لیتر) و سه سطح شوری (صفر، 20 و 40 میلی مولار کلرید سدیم) به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار، انجام شد. نتایج نشان داد که در سطح شوری 40 میلی مولار، میزان کاهش وزن تازه شاخساره و ریشه به ترتیب 36/65 و 26/85 درصد در مقایسه با شاهد بود. با افزایش شوری، غلظت عنصر سدیم افزایش و غلظت عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم در برگ و ریشه کاهش یافت. در تیمار شوری 40 میلی مولار، کاربرد 600 میلی‏ گرم در لیتر اسید هیومیک، میزان کلسیم ریشه را 65% افزایش داد. کاربرد اسید هیومیک، غلظت سدیم را در برگ و ریشه کاهش داده و غلظت عناصر آهن و روی را بهبود بخشید. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد اسید هیومیک (به ویژه در غلظت 600 میلی گرم در لیتر) می تواند آثار منفی شوری را در توت فرنگی رقم سابرینا تعدیل کند.

    کلیدواژگان: توت فرنگی، سدیم، کاربرد خاکی، کلسیم، وزن تازه ریشه
  • اکرم ولی زاده قلعه بیگ، سیدحسین نعمتی*، حجت امامی، حسین آرویی صفحات 21-35

    بیوچار، دسترسی زیستی طیف وسیعی از آلاینده ها، از جمله فلزات سنگین، را کاهش می دهد. به منظور بررسی تاثیر بیوچار حاصل از پسماند گل رز شاخه بریده بر شاخص های رشدی و تجمع فلزات سنگین سرب و کادمیوم در کاهو، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. مقدار بیوچار رز در سه سطح (صفر به عنوان شاهد، 5 و 10 گرم در کیلوگرم)، کادمیوم در سه سطح (صفر به عنوان شاهد، 10 و 20 میلی گرم در کیلوگرم) و سرب در سه سطح (صفر به عنوان شاهد، 300 و 600 میلی گرم در کیلوگرم) مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار صفات سطح برگ، وزن تازه و خشک اندام هوایی و حجم ریشه در سطح 5 گرم در کیلوگرم بیوچار رز مشاهده شد. افزایش سطح بیوچار رز از 5 به 10 گرم در کیلوگرم سبب کاهش کلیه صفات، به جز ارتفاع و قطر اندام هوایی، شد. به‏ کارگیری 600 میلی گرم در کیلو گرم سرب به ترتیب سبب کاهش 6/92، 13/38، 18/04، 22/44، 12/06 و 8/61 درصدی صفات تعداد برگ، وزن تازه و خشک اندام هوایی، وزن تازه و وزن خشک ریشه و طول ریشه نسبت به تیمار شاهد شد. بیشترین مقدار وزن تازه و خشک اندام هوایی و حجم ریشه در تیمار 5 گرم در کیلوگرم بیوچار رز و سطح 300 میلی گرم در کیلو گرم سرب و کمترین مقدار کلیه صفات ذکر شده در بالاترین سطوح بیوچار و سرب مشاهده شد. افزایش سطح بیوچار از صفر به 5 و 10 گرم در کیلوگرم در سطح 20 میلی گرم در کیلوگرم کادمیوم، به ترتیب سبب کاهش 47/92 و 24/17 درصدی مقدار کادمیوم ریشه شد. در واقع، بیوچار رز (به‏ ویژه در سطح 5 گرم در کیلوگرم) از طریق کاهش زیست فراهمی سرب و کادمیوم در خاک، شاخص های رشدی کاهو را بهبود بخشیده است.

    کلیدواژگان: ضایعات کشاورزی، اصلاح خاک، سرب، کادمیوم
  • سکینه عبدی* صفحات 37-51

    سالیسیلیک اسید به عنوان هورمون گیاهی مهمی است که واکنش گیاه را به تنش های محیطی، از جمله کم آبی، تغییر می دهد. به منظور بررسی اثر محلول پاشی سالیسیلیک اسید بر عملکرد و اسانس گیاه دارویی شنبلیله در شرایط کم آبی، این پژوهش گلدانی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور و در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای طرح شامل دو سطح آبیاری (50 و 100 درصد گنجایش زراعی) و چهار سطح محلول پاشی سالیسیلیک اسید (شاهد (0)، 0/5، 1، 1/5 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که اثر برهم کنش تنش کم آبی و محلول پاشی سالیسیلیک اسید در مورد صفات تعداد غلاف در بوته، وزن هزار دانه، درصد پروتئین، پرولین و قندهای محلول کل در سطح احتمال 1% (0/01≥P) معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه (119/2 گرم در متر مربع) با محلول پاشی 1/5 میلی مولار بود و تنش کم آبی نسبت به آبیاری مطلوب کاهش معنی داری در عملکرد دانه نشان داد. بیشترین درصد پروتئین دانه (13/83 درصد) در شرایط اعمال تنش و بدون محلول پاشی مشاهده شد. بیشترین مقدار درصد اسانس از محلول پاشی 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید به‏ دست آمد که در حالت آبیاری مطلوب (1/40 درصد) و کم آبیاری (1/44 درصد) اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بنابراین، با توجه به پاسخ متفاوت سطوح مختلف سالیسیلیک اسید در مورد صفات مورد بررسی، می توان عنوان کرد که تیمار سالیسیلیک اسید تحت شرایط تنش می تواند در کاهش و تعدیل آثار منفی تنش در گیاه دارویی شنبلیله موثر باشد.

    کلیدواژگان: پرولین، پروتئین، سالیسیلیک اسید، شنبلیله، قندهای محلول کل
  • حسین حمامی*، لیلا علی مرادی، علی سپهری صفحات 53-64

    به منظور تعیین دوره بحرانی کنترل علف های هرز در خیار گلخانه ای، آزمایشی در سال 1391 در گلخانه ای خاکی واقع در 25 کیلومتری مشهد، به‏ صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. آزمایش شامل دوسری تیمار تداخل علف های هرز بود. سری اول شامل دوره های تداخل علف های هرز (شامل 14، 28، 42، 56، 70 و 84 روز پس از سبزشدن و کل دوره رشد خیار گلخانه ای) و سری دوم شامل دوره های عاری از علف های هرز (شامل 14، 28، 42، 56، 70 و 84 روز پس از سبزشدن و کل دوره رشد خیار گلخانه ای) بود. نتایج این پژوهش نشان داد که علف های هرز دارای بیشترین تراکم و زیست‏ توده عبارت بودند از تاج خروس ریشه قرمز، خرفه، تاج ریزی سیاه، پنیرک و سلمه تره، که افزایش و یا کاهش دوره های تداخل و عاری از علف های هرز منجر به تغییر در تراکم، زیست توده، تراکم نسبی و زیست توده نسبی این گیاهان می شد. با قابل قبول دانستن به ترتیب 10، 5 و 1 درصد کاهش عملکرد خیار گلخانه ای، باید کنترل علف های هرز به ترتیب در بازه های زمانی 23 تا 77 روز (54 روز)، 18 تا 94 روز (76 روز) و 16 تا 107 روز (91 روز) پس از سبزشدن خیار گلخانه ای صورت گیرد. به‏ طور کلی، نتایج این آزمایش نشان داد که برای حصول عملکرد مطلوب، کنترل علف های هرز در تولید خیار گلخانه ای ضروری است.

    کلیدواژگان: تراکم، زیست توده، کاهش عملکرد قابل قبول، علف هرز
  • منصوره یزدانی*، علی اکبر فدایی تهرانی صفحات 65-76

    نماتد ریشه گرهی یکی از عوامل مهم بیماری زایی گیاهی است که به طیف وسیعی از گیاهان، از جمله محصولات گلخانه ‏ای، خسارت می زند. فلفل نیز یکی از گیاهانی است که کشت آن در سال های اخیر، به ویژه به صورت گلخانه ‏ای، توسعه یافته است. اغلب روش های کنترل برای مدیریت این نماتد، کارایی لازم را نداشته اند. در این پژوهش، واکنش تعدادی از ارقام فلفل شامل المینا، توانا، چالیستون، سرادمره8، هیبرید آریستوتل، کالیفرنیا واندر، دیماز و تندفرنگی به ‏طور جداگانه نسبت به حضور و یا عدم حضور دو گونه نماتد ریشه گرهی (M. incognita و M. javanica) مورد بررسی قرار گرفت. نماتد از نمونه های ریشه آلوده جمع آوری شده از گلخانه های اطراف اصفهان و شهرستان ساوه جدا شد و با استفاده از ویژگی های ریخت شناسی، گونه آن تعیین شده و روی گوجه فرنگی خالص ‏سازی و تکثیر شد. بذرهای فلفل در سینی های نهال کشت و نهال های دارای رشد یکسان، به گلدان‏ های اصلی با قطر دهانه 15 سانتی متر، حاوی دو کیلوگرم مخلوط خاک (نسبت مساوی خاک مزرعه، شن و کود دامی) استریل منتقل شدند و در مرحله چهاربرگی با 2500 تخم و لارو بر کیلوگرم خاک بستر مایه زنی شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. ارزیابی نتایج چهار ماه پس از مایه‏ زنی نماتد و با استفاده از شاخص های رشدی گیاهان (وزن تازه و خشک ریشه و اندام هوایی به همراه طول ریشه و اندام هوایی) و فاکتورهای رشد و نموی نماتد (تعداد گال در گرم ریشه، تعداد توده تخم در گرم ریشه، تعداد تخم در هر توده تخم، جمعیت لارو سن دوم در 200 گرم خاک) انجام شد. نتایج حاصل بیانگر حساسیت کم ارقام چالیستون، کالیفرنیا واندر، هیبرید آریستوتل و توانا نسبت به نماتد M. javanica در مقایسه با ارقام دیگر بود. شاخص ‏های رشد و نموی نماتدی بین ارقام مختلف نیز تفاوت معنی دار نشان دادند، به گونه ای که بر اساس سیستم کانتوسنز در دو گروه حساس و مقاوم قرار گرفتند. اما تمامی ارقام، به جز رقم کالیفرنیا واندر، نسبت به نماتد M. incognita حساس بودند.

    کلیدواژگان: شاخص های رشدی، تولیدمثل، مقاومت، نماتد ریشه گرهی، Meloidogyne spp
  • شهرام کیانی* صفحات 77-87

    به منظور انتخاب محلول غذایی بهینه برای پرورش کاهو (Lactuca sativa L) در شرایط هیدروپونیک (سامانه باز) در شرایط آب و هوایی شهرکرد، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار شامل محلول های غذایی مختلف و در سه تکرار در دانشگاه شهرکرد انجام شد. محلول های غذایی مورد استفاده عبارت بودند از: 1) محلول غذایی مرکز تحقیقات باغبانی و سبزی های گلخانه ای هلند، 2) محلول غذایی دانشگاه کرنل، 3) محلول غذایی ساواس و همکاران، 4) محلول غذایی یامازاکی و 5) محلول غذایی دمینگوس و همکاران. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تازه بخش هوایی با کاربرد محلول غذایی دمینگوس و همکاران حاصل شد که البته تفاوت معنی‏ داری با وزن تازه کاهوی تغذیه شده با محلول غذایی دانشگاه کرنل و ساواس و همکاران نداشت. کاربرد محلول غذایی ساواس و همکاران منجر به افزایش معنی‏دار غلظت منگنز، روی و مس بخش هوایی در مقایسه با سایر محلول های غذایی شد. اگرچه غلظت فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم بخش هوایی کاهو و همچنین وزن خشک آن تحت تاثیر نوع محلول غذایی قرار نگرفت. همچنین، کمترین میزان تجمع نیترات در بخش هوایی کاهو با کاربرد محلول غذایی ساواس و همکاران مشاهده شد. بر مبنای سه شاخص بیشترین وزن تازه بخش هوایی، کمترین تجمع نیترات و بیشترین غلظت عناصر غذایی در بخش هوایی کاهو (آهن، منگنز، روی و مس) کاربرد محلول غذایی ساواس و همکاران برای پرورش کاهو در سامانه کشت بستر متخلخل در شرایط مشابه این پژوهش پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تغذیه متعادل، شکل نیتروژن، کاهو (، Lactuca sativa L)، هیدروپونیک
  • محمدرضا نائینی*، محمود اثنی عشری، امیرحسین خوش گفتارمنش، سوسن بلندنظر، محمدهادی میرزاپور صفحات 89-104

    به منظور بررسی تاثیر تغذیه بر تحمل نسبی نهال های زیتون  (Olea europea L) به شوری، یک آزمایش گلدانی، به صورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار، در پاییز 1392 انجام شد. نهال های یک ساله دو رقم زیتون (Conservolea and Frontoio) در گلدان های پلاستیکی 10 لیتری محتوی ماسه و پرلیت با نسبت 1:1 کشت شده و با محلول های غذایی حاوی سطوح مختلف کلرید سدیم (صفر، 40، 80 و 120 میلی مولار) و روی (صفر، 1 و 5 میکرومولار از منبع سولفات روی) تیمار شدند. نتایج نشان داد که شوری سبب کاهش وزن خشک برگ، ریشه، ارتفاع نهال، تعداد برگ، نسبت K/Na ریشه و برگ و کسر مولی کلسیم در ریشه و برگ هر دو رقم شد. با افزایش روی تا سطح 5 میکرومولار، تمام ویژگی های رشدی در هر دو رقم افزایش معنی داری داشتند. همین روند برای پتاسیم برگ و نسبت K/Na ریشه و برگ مشاهده شد. برهم کنش روی ×رقم و شوری×رقم، تنها برای وزن خشک ریشه معنی دار شد. رقم فرانتویو دارای بیشترین وزن خشک ریشه در تمامی سطوح شوری بود. مصرف روی، اثر مثبت و معنی داری بر وزن خشک ریشه و برگ داشت. برهم کنش روی ×شوری و روی ×رقم بر وزن خشک برگ معنی دار نشد. رقم فرانتویو با داشتن بیشترین وزن خشک ریشه و برگ و نیز سایر ویژگی های مورد بررسی، رقم متحمل تری نسبت به شوری بود. مصرف روی توانست علاوه بر افزایش شاخص های رشد، سبب افزایش جذب پتاسیم، نسبت K/Na و کسر مولی کلسیم شود. همین امر باعث بهبود شرایط تغذیه ای و در نتیجه افزایش ماده خشک برگ و ریشه شده است. کسر مولی کلسیم شاخص بهتری در مقایسه با K/Na برای تعیین تحمل به شوری نهال های زیتون است.

    کلیدواژگان: عناصر کم مصرف، تحمل به شوری، تنش محیطی، نسبت K، Na، کسر مولی کلسیم
|
  • P. Khodamoradi*, J. Amiri, S. Eshghi, B. B. Doulati Pages 1-19

    Salinity is one of the most brutal environmental stresses limiting the productivity of agricultural crops. In order to determine the effect of humic acid on some morphological and physiological characteristics and uptake of elements by strawberry (Fragaria ananassa Duch. cv. Sabrina) under salinity stress, a greenhouse factorial experiment was conducted with three factors including two treatment methods of humic acid application (spray and drench), three humic acid levels (0, 300 and 600 mg/L) and three salinity levels (0, 20 and 40 mM NaCl) in a completely randomized design with four replications. Results revealed that in the salinity level of 40 mM, the dry weights of shoot and root were reduced by 36.65 and 26.85 percents compared to control. With increasing the salinity level, the Na+ concentration increased and the K+, Ca2+ and Mg2+ concentrations in leaves and roots decreased. In the presence of 40 mM NaCl in external media, application of 600 mg/L humic acid increased root Ca2+ concentration by 65 %. However, application of humic acid mitigated the Na+ concentration in leaves and roots and improved the Fe2+ and Zn2+ concentrations. According to the results of this study, application of humic acid (especially at 600 mg/L) ameliorated the deleterious effects of salt stress in strawberry cv. Sabrina

    Keywords: Strawberry, Sodium, Soil application, Calcium, Fresh weight of root
  • A. Valizadeh Ghale Beig, S. H. Nemati*, H. Emami, H. Aroie Pages 21-35

    Biochar reduces the bioavailability of a wide range of pollutants, especially heavy metals (HMs).To evaluate the effects of waste biochar of cutflower rose on growth characteristics and accumulation of lead (Pb) and cadmium (Cd) HMs of in lettuce, a factorial experiment, based on completely randomized design, with four replications was conducted. The amount of rose biochar at 3 levels (0, 5 and 10 g/kg), Cd at 3 levels (0, 10 and 20 mg/kg) and Pb at 3 levels (0, 300, 600 mg/kg) were tested. Results showed that the highest amount of leaf area, fresh and dry weight of shoots, and root volume were observed at 5 g/kg level of rose biochar. Increasing the rose-biochar level from 5 to 10 g/kg decreased all traits except height and diameter of shoots. Application of 600 mg/kg Pb decreased the number of leaves, fresh and dry weight of the shoots, fresh and dry weights of roots, and root length by 6.92, 13.38, 18.04, 22.44, 12.66 and 8.61%, respectively, compared to the control treatment. The highest amount of fresh and dry weight of shoots and root volume was observed in 5 g/kg rose biochar and 300 mg/kg Pb treatment, and the least amount of all of the abovementioned traits was observed at the highest levels of biochar and Pb. Increasing the level of biochar from zero to 5 and 10 g/kg and 20 mg/kg of Cd reduced the loss of root Cd by 92.9 and 24.17 percent, respectively. In fact, rose biochar (especially at 5 g/kg level) has improved the lettuce growth characteristics by reducing the bioavailability of Pb and Cd in the soil.

    Keywords: Agricultural wastes, Soil amendment, Lead, Cadmium
  • S. Abdi* Pages 37-51

    Salicylic acid is an important signal molecule modulating plant responses to abiotic (drought) stresses. A pot factorial experiment based on completely randomized design with three replications was carried out to investigate the effect of salicylic acid on yield and essential oil content of fenugreek under water deficit conditions. Factors were two irrigation levels (50 and 100% of field capacity) and four salicylic acid doses (0, 0.5, 1 and 1.5 mM). Results showed that interaction effect of water stress levels and salicylic acid doses was significant (P≤0.01) for number of pods per plant, 1000-seed weight, protein percent, proline and total soluble sugars. Maximum grain yield (119.2 g/m2) was obtained with application of 1.5 mM salicylic acid and water deficit stress showed significant difference with respect to optimum irrigation. Maximum protein percent (13.83%) was obtained under water deficit conditions and without application of salicylic acid. There was no difference in essential oil percent in 1 mM foliar application of salicylic acid between optimum irrigation (1.4%) and water deficit conditions (1.44%). Therefore, with respect to different responses of studied traits to different levels of salicylic acid, it could be concluded that salicylic acid is able to reduce and adjust the negative effects of water deficit stress on fenugreek plant.

    Keywords: Proline, Protein, Salicylic acid, Fenugreek, Total soluble sugars
  • H. Hammami*, L. Alimoradi, A. Sepehri Pages 53-64

    In order to determine the critical period for weed control of greenhouse cucumber, an experiment was conducted in 2012 in a soil greenhouse located 25 km from Mashhad, as a randomized complete blocks design with three replications. The experiment consisted of two treatment series of weed interference. The first series consisted of weed-interference periods (including 14, 28, 42, 56, 70 and 84 days after emergence and the entire growth period of greenhouse cucumber) and the second series consisted of weed-free periods (including 14, 28, 42, 56, 70 and 84 days after emergence and the whole period of greenhouse cucumber growth). Results of this study showed that red root pigweed, common purslane, black nightshade, dwarf mallowand and common lambsquarters were the weeds with the highest density and biomass. Increasing or decreasing the weed-interference and weed-free periods led to changes in density, biomass, relative density and relative biomass of these plants. If 10, 5, and 1% of greenhouse cucumber yield loss are acceptable, then weed control must be carried out from 23 to 77 days (54 days), 18 to 94 days (76 days), and 16 to 107 days (91 days) after the greenhouse cucumber emerges, respectively. In general, the results of this experiment demonstrated that weed control in greenhouse cucumber production is necessary to achieve optimal yield.

    Keywords: Density, Biomass, Acceptable yield loss, Weed
  • M. Yazdani*, A. A. Fadaei Tehrani Pages 65-76

    Root knot nematode is one of the important plant pathogens that causes damage to many crops, including greenhouse crops. Pepper is an agricultural crop which its cultivation has increased in recent years, especially in greenhouses. Most of the adopted management methods for this nematode have not met the required efficiency. In this study, reaction of some pepper cultivars (Elmina, Tuvana, Chaliston, Sera Demre8, hybrid Aristotle, the California Wonder, Dymaz and Green chilli) to the presence or absence of two root-knot nematodes (M. javanica and M. incognita) was investigated. The nematode was isolated from infested root samples collected from Isfahan and Saveh greenhouses and was identified by the morphometric and morphological characteristics. Nematodes were reared on tomato. The seeds of pepper cultivars were sown in seedling trays and the seedlings with similar growth were transferred to the main pots (having diameter of 15 cm) containing 2 kg of sterilized soil (1:1:1 field soil, sand and manure). At the 4-leaf stage, they were inoculated with 2500 eggs and larvae per kg soil. The experiment was carried out as a factorial based on completely randomized design with four replications. Four months after nematode inoculation, results were evaluated using plants’ growth indices (fresh and dry weight of roots and shoots, length of roots and height of shoots) and growth and developmental factors of nematodes (number of moths per g of root, number of egg colonies per g of roots, number of eggs per colony of eggs, and population of second age larvae per 200 g soil). The Chaliston, California Wonder, hybrid Aristotle and Tuvana cultivars showed low sensitivity to M. javanica nematode, compared to other cultivars. The growth and developmental indices of nematodes in different cultivars showed significant difference. Therefore, based on the Canto-Saenz system, they were divided into two groups of sensitive and resistant cultivars. But all the cultivars were susceptible to M. incognita nematode, except California Wonder cultivar.

    Keywords: Growth indices, Reproduction, Resistance, Root-knot nematode, Meloidogyne spp
  • Sh. Kiani* Pages 77-87

    An experiment was conducted to select the optimum nutrient solution for growing lettuce (Lactuca sativa L.) under hydroponic conditions (open system) and Shahrekord climate, as a completely randomized design with five different nutrient solutions and three replicates, in Shahrekord University. The nutrient solutions were: 1) Research Station for Floriculture and Greenhouse Vegetables (the Netherlands), 2) Cornel University, 3) Savvas et al., 4) Yamazaki, and 5) Domingues et al. Results showed that maximum shoot fresh weight was obtained by application of Domingues et al. nutrient solution; of course, it had no significant difference with lettuce shoot fresh weight obtained by application of Cornel University and Savvas et al. nutrient solutions. Application of Savvas et al. nutrient solution led to significant increase in shoot Mn, Zn and Cu concentrations in comparison to other nutrient solutions. However, shoot P, K, Ca and Mg concentrations as well as shoot dry weight were not affected by nutrient solutions. Minimum nitrate accumulation in lettuce shoot was observed in plants nourished with Savvas et al. nutrient solution. Based on the maximum shoot fresh weight, minimum nitrate concentration and maximum elements’ concentration in lettuce shoot (Fe, Mn, Zn and Cu), application of Savvas et al. nutrient solution can be recommended for lettuce production in porous substrate hydroponic culture under the conditions of the present study.

    Keywords: Balanced nutrition, Nitrogen form, Lettuce (Lactuca sativa L.), Hydroponics
  • M. R. Naeini*, M. Asna Ashari, A. H. Khoshgoftarmanesh, S. Bolandnazar, M. H. Mirzapour Pages 89-104

    In order to study the effect of zinc (Zn) nutrition on relative tolerance of olive (Olea europea L.) seedlings to salinity, a factorial pot experiment was conducted, based on completely randomized design with three replications, during fall 2013. One-year seedlings of two olive cultivars (‘Frontoio’ and ‘Conservolea’) were planted in 10-litre plastic pots containing sand and perlite (1:1 ratio) and treated with nutrient solutions having different levels of sodium chloride (0, 40, 80 and 120 mM) and Zn (0, 1 and 5 µM zinc sulfate). Results showed that salinity reduced root and leaf dry weight, seedling height, number of leaves, potassium/sodium (K/Na) ratio of roots and leaves, and calcium (Ca) molarity ratio in roots and leaves of both cultivars. With increasing Zn content to 5 µM, all the growth traits of the two cultivars were increased significantly. This trend was observed in the leaf K content and K/Na ratio of roots and leaves as well. Interaction of Zn×cultivar and salinity×cultivar was significant only on root dry weight. The Frontoio cultivar had maximum root dry weight at all salinity levels. The Zn had a positive and significant effect on root and leaf dry weight. Interactions of Zn×salinity and Zn×cultivar were not significant on leaf dry weight. Frontoio cultivar was more tolerant cultivar to salinity according to the maximum root and leaf dry weight, as well as other studied traits. Application of Zn not only raised growth indices, but also increased K absorption, K/Na ratio, and Ca molarity ratio. This role led to improved nutrition conditions and finally increased dry leaf and root weights. In general, Ca molarity ratio is more proper index in comparison with K/Na ratio to determine tolerance to salinity in the olive seedlings

    Keywords: Microelements, Tolerance to salinity, Environmental stress, K, Na ratio, Ca molarity ratio